De 5 beste dweilrobots van 2022

Haal hulp in huis die met plezier dagelijks dweilt..

Dweilen, het is een intensief klusje die we maar al te graag zouden uitbesteden. Daarom zijn deze robots zo populair en zoeken wij naar de beste dweilrobots van het jaar. Deze maken je harde vloeren, zoals laminaat, tegels en gietvloeren, automatisch schoon.

Aangezien we allemaal druk in de weer zijn met ons gezin of een drukke carrière komt die extra hulp in huis handig van pas. De dweilapparaten van vandaag kunnen zowel nat als droog vuil verwijderen en hebben vaak een specifiek ontwerp om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Zo bestaan er extra lage modellen die gemakkelijk onder je meubels passen, modellen met een stofzuigerfunctie of uiterst stille robots die je ‘s nachts kunt laten dweilen. Voor elk huishouden bestaat een geschikt toestel. Wij hebben alvast onze favorieten van 2022 opgesomd voor jou.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: iRobot Braava 390t

Deze Braava 390T dweilrobot is betaalbaar en kwalitatief. De robot werkt met verschillende soorten pads die geschikt zijn voor droog of nat vuil. De twee dweildoeken kun je gebruiken om nat te dweilen. Deze pads nemen continu vocht op uit het waterreservoir en zorgen zo voor een egaal en grondig resultaat.

De veegdoeken zijn speciaal ontworpen om stof en droog vuil te verwijderen, goed voor ruimtes tot 90 m2. Tot slot krijg je ook een multifunctionele reinigingsdoek mee. Het waterreservoir is voldoende groot om een ruimte van 36 m2 te dweilen. Hoewel de batterij opgeladen zou moeten zijn na 2 uur, geven sommige gebruikers aan dat dit langer duurt. Het kan tot wel 7 uur duren vooraleer de batterij volledig opgeladen is. Je dient hem ook zelf naar het laadstation te brengen.

Net zoals de Braava M6138 kan je een schoonmaakroute instellen. Beide dweilrobots brengen na enkele keren je hele huis in kaart. De iRobot 390T gebruikt hiervoor het NorthStar GPS-systeem. Dit zorgt ervoor dat ze weten welke kamers er bestaan, en waar ze wel en niet moeten dweilen. Een bijkomend voordeel is dat je de microvezeldoek kan vervangen tijdens het dweilen, zonder dat de robot vergeet waar hij al gepoetst heeft.

Je kan de robot helaas niet bedienen via een mobiele app. De dweilrobot heeft, net zoals de M6138, ingebouwde afgrondsensoren die voorkomen dat je toestel de trap afdondert. Dit brengt het nadeel mee dat zelfs kleine drempels de robot kunnen belemmeren. Als laatste zien we het lage geluidsniveau als een mooi pluspunt. De Braava 390T produceert namelijk een geluid van slechts 35 dB.

Navigatiemethode: Systematisch | Autonomie: 240 minuten | Geluidsniveau: 35 dB

Beste goedkope: Medion P10 W MD 20051

Deze automatische dweilrobot van Medion beschikt over twee waterreservoirs. Het vuile water komt zo in een andere tank terecht waardoor je enkel dweilt met proper water. Naast de reinigingsrol is er ook een wisserlip die nadien het vuile water van de vloer trekt. Deze wisserlip zorgt voor een vlekkeloos resultaat zonder strepen.

Na het dweilen keert de robot automatisch terug naar zijn laadstation, klaar voor de volgende dweilbeurt. Wanneer de robot in zijn laadstation staat, zal hij de batterij automatisch opladen. Dit neemt wel wat tijd in beslag. Reken hiervoor op 300 minuten. Het waterreservoir is ruim in vergelijking met andere modellen. Je kan er 0,8 liter water in kwijt, maar vergeet niet dat dit komt doordat er twee reservoirs aanwezig zijn in het toestel.

Actief dweilen doet deze robot voor ongeveer 80 minuten. We vinden het fijn dat dit toestel over kleine drempels kan. Deze dienen lager dan 1 cm te zijn, maar zo voorkom je alvast dat het toestel blijft steken bij een klein hoogteverschil. De bediening verloopt via een afstandsbediening. Door middel van een systematische route maakt gaat hij uiterst efficiënt te werk. ‘s Nachts dweilen is niet aan te raden met deze goedkope dweilrobot. Daarvoor produceert hij net iets te veel lawaai.

Navigatiemethode: Systematisch | Reservoir: 0,8 liter | Autonomie: 80 minuten | Geluidsniveau: 45 dB

Beste topmodel: iRobot Braava M6138

Het merk iRobot is gekend omwille van hun expertise in robotstofzuigers en robotmaaiers. Het spreekt voor zich dat ook hun dweilrobots van uitstekende kwaliteit zijn. Deze Braava M6138 bedien je gemakkelijk via je smartphone. Je hoeft dus niet thuis te zijn om de robot aan het werk te zetten. Opladen doet deze robot automatisch aan de hand van zijn thuisbasis.

Je kunt eenvoudig kiezen tussen nat of droog dweilen. Daarna bepaal je de route van de robot. Tot slot zal het toestel de beste reinigingsmethode kiezen. Bij nat dweilen gebruikt het pads met absorberende vezels. De pads voor droog vegen zijn dan weer geschikt om stof en andere soorten vuil op te nemen. Je kan deze eenvoudig wassen na elke poetsbeurt. Het aankopen van extra dweilpads blijkt eerder prijzig te zijn. Een pakket van twee stuks kost 32,99 EUR.

De dweilrobot is verder uitgerust met een iAdapt navigatiesysteem en een Smart Mapping Imprint technologie. De dweilrobot zal daardoor alle ruimtes in je woning in kaart brengen. Hiervoor heeft hij wel voldoende licht in de woning nodig. Aan de hand van dit systeem geef je eenvoudig aan welke ruimtes gepoetst moeten worden en welke niet. Heb je nog een stofzuigerrobot van Roomba? Dan kunnen deze toestellen op elkaar inspelen via de app.

De precisiespray spot plakkerige substanties en maakt gebruik van een speciale spray om vuil sneller los te weken. Deze functie is aanwezig op de M6, 390T en zelfs op de goedkopere Braava 250 Jet. Hiervoor ben je wel afhankelijk van een specifiek schoonmaakmiddel. Je kan dus niet eender welk schoonmaakmiddel gebruiken. Omwille van zijn slimme navigatie, stille werking en compacte formaat selecteren wij dit model van iRobot als beste dweilrobot van 2022.

Navigatiemethode: Systematisch | Autonomie: 150 minuten | Geluidsniveau: 35 dB

Beste koop: Nordväl HC101

De robot van Nordväl werkt, in tegenstelling tot deze van iRobot, niet via een app. Je geeft instructies aan de hand van de meegeleverde afstandsbediening. Je hebt keuze uit 9 dweilprogramma’s, zoals bijvoorbeeld een intensief programma of een programma gericht op het schoonmaken van hoeken. Door de obstakel detectie sensoren beweegt hij moeiteloos door je woning en botst hij niet tegen meubels of muren aan. Dit toestel werkt op basis van plafondherkenning.

Een volle batterij is goed voor zo’n 100 minuten aan dweilwerk, dat is ook de tijd die het kost om het toestel terug op te laden. Dit doet hij helaas niet automatisch. Verder werkt deze robot met roterende dweilpads. De pads blijven gedurende 50 minuten goed nat door een automatisch watertoevoersysteem. Deze steken trouwens iets verder uit waardoor hij gemakkelijker hoeken en details kan meenemen in zijn schoonmaakroute. Ook voor het verwijderen van dierenhaar blijkt deze dweilrobot bijzonder nuttig te zijn.

Een klein nadeel aan deze robot is het geluidsniveau van 46,6 dB. Hiermee is het toestel iets luider, en ook iets hoger, dan de modellen van iRobot. Dit is belangrijk omdat je ook de vloer onder je meubels gemakkelijk wilt kunnen proper houden. Let ook op dat je de dweilpads op maximum 40°C wast.

Navigatiemethode: Plafondherkenning | Autonomie: 100 minuten | Geluidsniveau: 46,6 dB

Beste stof en dweilrobot: Rowenta Explorer Serie 80 RR7755

Deze stof en dweilrobot van Rowenta combineert een zuigfunctie met een dweilfunctie. De robot zuigt eerst het vuil op en laat nadien een vochtige doek over de vloer slepen. Door middel van zijn slimme navigatie gaat hij efficiënt te werk en slaat hij geen enkele plaats over. Een extra pluspunt is de haarfilter van deze robot. Deze is speciaal ontworpen voor mensen met huisdieren. Hou er wel rekening mee dat de toevoer van de filter niet geschikt is voor grote plukken hondenhaar.

In tegenstelling tot andere dweilrobotten kan deze robot perfect over een laagpolig tapijt. Drempels die lager zijn dan 1,4 centimeter kan hij gemakkelijk meester. Hij scant de ruimte met een laser en voorkomt zo een val van de trap. De bediening verloopt via de app en bij een platte batterij keert hij automatisch terug naar zijn laadstation. Het opladen van de batterij neemt wel wat tijd in beslag. Na 3 uur heb je terug een volle batterij.

Helaas maakt deze robot heel wat lawaai tijdens het dweilen. In vergelijking met de modellen van iRobot produceert deze robot dubbel zoveel lawaai. Gebruikers van het toestel geven ook aan dat het waterreservoir aan de kleine kant is. Tot slot is het een prijzig model. Buiten deze kleine minpunten kunnen we weinig aanmerken op deze goede dweilrobot.

Navigatiemethode: Systematisch | Autonomie: 120 minuten | Geluidsniveau: 70 dB

Tot zover onze suggestieve top 5 beste dweilrobot 2022. Manueel dweilen kan ook natuurlijk, hier vergelijken we de beste dweilen.
Lees meer over kuisrobots in onze lijst beste robotmaaier en robotstofzuiger

automatische dweilrobot
Afbeelding: Rowenta

Waar op letten bij het kopen van een dweilrobot?

Navigatiemethode

Een goed navigatiesysteem is belangrijk om je vloer doeltreffend te dweilen. Je wilt namelijk niet dat je robot tien keer over dezelfde plaats gaat en andere delen van je woning compleet vergeet. Kies daarom best een toestel die systematisch te werk gaat. Dweilrobots met een willekeurige schoonmaakroutine gaan vaak niet efficiënt te werk.

Wanneer je dweilrobot voorzien is van een laser zal hij de volledige ruimte scannen tijdens het dweilen. Dit is het meest efficiënte navigatiesysteem. Wanneer de batterij plat is zal deze robot bijvoorbeeld de kortste route uitstippelen om zijn taak af te werken.

Verder heb je ook nog een zelflerende dweilrobot die werkt op basis van een geheugenfunctie. Hij zal als het ware onthouden waar de obstakels in de ruimte staan. Een robot met plafondherkenning scant tot slot het plafond van de ruimte met een camera. Op die manier bepaalt hij zijn locatie en observeert hij obstakels.

Afmetingen

Let bij de aankoop van je dweilrobot goed op de afmetingen. Een laag model past gemakkelijker onder je kast of bed, en zal ook deze oppervlakken goed schoonmaken. De stof en dweilrobot van Rowenta is bijvoorbeeld iets hoger qua model. Deze modellen zijn dus niet geschikt om moeilijk bereikbare ruimtes te dweilen. Deze van iRobot zijn iets compacter.

Het formaat speelt verder ook een rol in de snelheid van het dweilen. Een groter model neemt een groter oppervlak in beslag per beweging, terwijl een compact model dan weer handig van pas komt in kleine ruimtes met veel hoeken en kantjes. In dit geval kun je ook opteren voor een toestel met roterende dweilpads.

Autonomie

De actieve werking van je robot hangt af van twee zaken: de grootte van het waterreservoir en de batterij. Je dweilrobot zal dweilen zolang er water beschikbaar is in het reservoir. Hoe groter het reservoir, hoe langer de robot zal dweilen. Een reservoir van 100 ml is goed voor een oppervlakte tot 100 m2.

Naast het waterreservoir is ook de batterij belangrijk. Sommige toestellen gaan automatisch naar hun thuisbasis om op te laden, andere robots dien je manueel in het laadstation te plaatsen. Als je je dweilrobot graag wilt laten poetsen terwijl je van huis bent, kies je best een robot met een groot waterreservoir en een batterij met een lange levensduur.

Software

Er bestaan dweilrobots die je eenvoudig kan bedienen via een afstandsbediening. Extra handig is het als je de robot kan bedienen via een app. Dit noemen we ook wel een slimme dweilrobot. Met deze modellen kun je ruimtes afbakenen waar de robot niet mag komen, dweilen terwijl je aan het werk bent en tijdschema’s instellen.

Sommige modellen kun je via je stem bedienen of live volgen terwijl ze aan het dweilen zijn. Wanneer je ook een slimme stofzuigerrobot hebt die gelinkt is aan een applicatie, kun je de twee robots eenvoudig op elkaar afstemmen. Zo is je woning gestofzuigd en gedweild bij thuiskomst.

goedkope dweilrobot
Agbeelding: Rowenta

Wat is een dweilrobot?

Een robot is een geautomatiseerd toestel die verschillende fysieke taken kan uitvoeren. Een dweilrobot doet dan ook exact wat de naam ons zegt, dweilen. Het is een relatief nieuw toestel, gebaseerd op de stofzuigerrobot. Op basis van de afstandsbediening of de bijhorende app geef je de robot instructies om je vloeren te dweilen.

Op basis van een navigatiesysteem stippelt hij een schoonmaakroute uit. Meestal heb je de keuze om je vloer droog te vegen of nat te dweilen. Hierbij maakt het gebruik van een geïntegreerd waterreservoir. Bij de aankoop krijg je meestal een aantal pads meegeleverd, geschikt voor droog of nat dweilen.

Sommige robots kun je volledig personaliseren. Je kiest tot in detail welke plaatsen je wilt dweilen en welke ruimtes de robot moet overslaan. Na het dweilen kun je de robot opladen in zijn laadstation. De slimste robots gaan automatisch naar hun thuisbasis wanneer de batterij bijna leeg is.

goede dweilrobot

Tot zover het artikel ‘Beste dweilrobot’ – Laatste update 03/12/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.