De 7 beste elektrische bakfietsen van 2022

Het alternief voor een stadswagen, met een goede e-bakfiets breng je de kinderen vlot naar school.

Het is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de bakfiets. Om ervoor te zorgen dat u de beste bakfiets aanschaft is het aan te raden om een vergelijking te maken tussen verschillende modellen.

Wat is een bakfiets? Het is een Long John cargofiets met een stevige bak voorin. Zo is je vracht veilig, of het nu kinderen, boodschappen of de hond is.

Het aanbod van bakfietsen is zeer groot, en dit maakt het lastig om een goede beslissing te maken. Hier vindt u niet alleen de beste bakfiets van dit moment, maar ook een onderzoek naar de voordelen van een bakfiets en waar u op moet letten als u een bakfiets gaat kopen.

Is een elektrische bakfiets aan u besteedt of hecht u veel waarde aan een veilige bakfiets? Ontdek hier uw mogelijkheden.

Onze selectie elektrische bakfietsen:

Beste elektrische bakfiets:   Riese & Müller Packster 70

Van alle modellen wordt de Packster 70 beschreven als een familie-bakfiets. De Load 75, een speed pedelec bakfiets, komen we later tegen als snelste model in deze lijst beste elektrische bakfietsen. De Packster 70 is beschikbaar in 3 modellen: Touring, Vario en Load. De Touring maakt gebruik van een traditionele ketting en handmatig schakelen. De Load en Vario zijn iets duurder maar hebben een Enviolo naaf en riem. Hierdoor schakelen ze dus automatisch en rijden ze vlotter.

Sinds 2021 heeft R&M hun ontwerp volledig vernieuwd. Nu maken ze gebruik van een nieuw stuurconcept met een kabelsysteem. Ook het kader geniet van enkele innovaties. Voordien waren deze in twee onderdelen gebouwd. Tegenwoordig gebruiken ze een ‘monocoque’ ontwerp, een koetswerk uit één stuk. Hierdoor ben je meer wendbaar en worden de schokken beter opgevangen.

De Riese Muller bakfietsen zijn ook iets lichter dan de concurrentie. Met 42 kg is de Packster 70 één van de lichtste bakfietsen op de markt. Dit is voornamelijk door de keuze van materialen samengebracht in een intelligent ontwerp. De Packster met automatische versnelling (Load of Vario) rijdt ook zeer soepel, en zelf volgeladen en bergop.

Net zoals alle bakfietsen heb je een krachtige Bosch motor. De Packster maakt gebruik van de Cargo Line Cruise (4e generatie) en heeft 85 nm trekkracht. Op de Brusselse Arenberg konden wij met 80 kg gewicht in de bak zonder probleem de berg op fietsen. Trappen we door dan haalden we zelfs 23-24 km/u. Ook de batterij is redelijk standaard, met 500 W doe je een goede 50-75 km (afhankelijk van gebruik).

Een vervanging van de familiewagen, je kan tot drie kinderen vervoeren. Zij hebben elk een 5-puntsgordel.

Afmetingen: 227 cm lang & 60 cm breed | Gewicht: 42 kg | Laadcapaciteit: 200 kg

Beste bak:  CARQON CLASSIC

Hoewel Carqon net hun nieuwe elektrische bakfiets – de Carqon Cruise – uitbrengt blijft de Carqon Classic voorlopig ons favoriete model. Uniek door zijn geïntegreerde kinderdeur en een diepe bak, deze bakfiets biedt wat extra veiligheid voor inzittende kinderen. Hierdoor ook meteen goed voor een plaats in onze lijst beste elektrische bakfietsen.

Stijlvol, krachtig en veilig. Net zoals Lovense wordt er ingespeeld op ontwerp en gebruiksgemak. Goedkoop is deze bakfiets niet, het is een alternatief voor de wagen en moet daarom ook kwaliteit en veiligheid in overvloed hebben.

De bak zelf is gemaakt van HDPE-kunststof met een versterkte buitenbak. Het deurtje is voorzien van een dubbel kinderslot en omdat de bak zo hoog is kan je kindje er niet zomaar uit. Uiteraard heb je ook gordels om (maximaal twee) kinderen vast te zetten. Je kan ook een isofix en MaxiCosi in de bak plaatsen.

Naast veiligheid geniet je ook van aangenaam rijden. De versnellingen zijn zo soepel dat je het niet merkt (Enviolo, hoge kwaliteit). Het aluminium geraamte is zeer sterk en je hebt een krachtige motor (Bosch Performance CX Cargo line) en dubbele batterij (optioneel). Door de vering voel je ook weinig schokken of oneffenheden in het wegdek. De Tektro Dorado 4-piston schrijfremmen zijn ook meer dan voldoende om plots tot halt te komen, zelf met een volle lading. Door het lage zwaartepunt blijf je met deze bakfiets nog zeer wendbaar.

Afmetingen: 260 cm lang & 75 cm breed | Gewicht: 60 kg | Laadcapaciteit: 200 kg

Meest verkochte elektrische bakfiets: URBAN ARROW FAMILY

De Urban Arrow is de meest verkochte elektrische bakfiets in zowel België als Nederland. Dit is geen verrassing, ze bestaan ondertussen al 10 jaar.

Urban Arrow was de eerste om een bakfiets op de markt te brengen en is daarbij uitstekende kwaliteit. Met hun aluminium kader en lichte EPP bak is de fiets zeer wendbaar en makkelijk in gebruik. De positie van de bestuurder is zeer dicht bij de bak waardoor je ook meer het gevoel van veiligheid (voor de kindjes) krijgt.

Het grote achterwiel zorgt voor extra stabiliteit tijdens het fietsen. De fiets is wendbaar en heeft een goede draaicirkel. Toch zijn er compactere modellen en vinden sommigen de Urban Arrow wat te lang. Naast de Family, de traditionele elektrische bakfiets, richt Urban Arrow zich nu meer op bedrijven. Ze hebben 3 verschillende cargo fietsen om producten rond te brengen.

Waarom een familie bakfiets? De bak is laag bij de grond wat makkelijk uit- en instappen wil zeggen. Als je dan toch zou vallen is dit ook niet van te hoog. De veiligheidsgordels zorgen voor een zitplekje voor 3 kinderen. Ook voor mama’s is deze fiets makkelijk te gebruiken. De bak is niet te breed, kan overal door en is niet zwaar. Je hebt ook voldoende accessoires om dit een alternatief voor de wagen te maken. Extra kinderzitje, regenhoes, maxi-cose adapter, …

Kijken we meer naar het technische aspect dan zien we overal kwalitatieve onderdelen. Een Bosch Performance motor gekoppeld met een batterij van 400 wh (500 Wh optioneel). Een Enviolo naaf dat voor een vlot automatisch schakelen zorgt. Krachtige remmen die je fiets snel en veilig tot stand kunnen brengen. Als basis zijn dit Tektro remmen, wil je meer kwaliteit dan kan je de Magura remmen kiezen (optioneel).

Afmetingen: 260 cm lang & 70 cm breed | Gewicht: 51 kg | Laadcapaciteit: 250 kg

Beste speed pedelec bakfiets: RIESE MULLER LOAD 75 ROHLOFF HS

De naam zegt het zelf. Dit is een bakfiets van uitmuntende kwaliteit. En dit is ook nodig, want deze bakfiets is een pedelec dat 50 km/u rijdt. Deze combinatie elektrische bakfiets + speed pedelec komt niet vaak voor. Om zulke gewichten aan deze snelheid te vervoeren heb je nood aan een zeer sterk kader, goede vering en perfecte remmen. Je merkt ook Rohloff in de naam. Dit verwijst naar de E-14 naaf en riem. Rohloff staat voor kwaliteit, zeg maar de Rolce Royce onderdelen van elektrische fiets.

Deze bakfiets behoort daarbij tot het top premium segment. Je betaalt tegenwoordig tussen 8000-9000 euro voor deze Reise muller, afhankelijk van de extra’s die je kiest. De 75 in de naam staat voor een laadruimte van 75 cm lengte. Hier kan je twee kinderen veilig (met gordel) vervoeren. Omdat het om een speed pedelec gaat is er wel een andere wetgeving om rekening mee te houden. Vervoer van kinderen is toegestaan vanaf de leeftijd van 3 jaar, met voorwaarde dat een beveiligingssysteem aanwezig is. De 3-puntsgordels zijn dus voldoende. De fiets is ook gehomologeerd voor de Belgische (Europese) wegen. Uiteraard is dit waar voor alle fietsen in deze lijst beste elektrische bakfietsen.

Meer snelheid en momentum vereist ook betere vering. Reise Muller lost dit op met een dubbele vering in het kader. Deze Control Technology zorgt voor een zeer vlotte rijervaring. Zelf kasseien en zware putten in het wegdek werden vlot opgevangen.

Meer technisch zien we dat je 85 nm vermogen hebt. Voldoende om ook bergop en volgeladen de snelheid aan te houden. De batterij van 500 Wh heeft een beperkte autonomie als je ‘volle gas’ rijdt. Je kan deze wel uitbreiden naar een dubbele batterij, 1000 Wh. Opladen gebeurt met een fast charge, 50% in 1 uur en 100% in 3 uur. Via deze link kan je de actieradius berekenen.

Voor de motor kan je rekenen op de kwalitatieve Bosch motors. Momenteel de beste voor elektrische fietsen. De Bosch Performance Line richt zich voornamelijk op snelheid en acceleratie. De naaf en riem, de Rohloff E-14, is (momenteel) ook de beste op de markt. Deze fiets wordt afgewerkt met kabelsturen (meer wendbaarheid en een kleine draaicirkel) en sterke Tektro Auriga schijfremmen.

Afmetingen: 265 cm lang & 65 cm breed | Gewicht: 38 kg (zonder bak) | Laadcapaciteit: 200 kg

Premium ontwerp:   LOVENS EXPLORER PURE 50

Strak, elegant en kwaliteit. Lovens brengt een nieuwe elektrische bakfiets op de markt en richt zich op een koopkrachtig publiek. De Lovens is een relatief dure bakfiets maar straalt kwaliteit uit. Veiligheid en design stond centraal bij het ontwerpen van deze bakfiets.

De fiets is redelijk lang maar rijdt makkelijk en comfortabel door de goede vering. De bak zelf is gemaakt van geëxpandeerd polypropyleen of EPP. Een sterk maar licht schuim dat ook gebruikt wordt voor auto’s.

Je geniet vooral van kwaliteit en gebruiksgemak, de Lovens is niet bepaald prestatiegericht. Weinig onderhoud, kwalitatieve onderdelen, veilige remmen, een korte draaicirkel, … zijn zo wat de grootste voordelen.

Een mogelijk nadeel van de Explorer 50 is dat je slechts 50 nm trekkracht hebt. Volgeladen zal de fiets het iets trager de berg op fietsen. Daarom niet de snelste in acceleratie, maar met de Bosch Active Line kom je normaal gezien weinig tekort. Wil je betere prestaties? De Explorer 65 biedt 65 nm trekkracht.

Ook de batterij is iets minder krachtig (400W). Hiermee doe je maximaal een 70 tal kilometers. Wil je meer dan kan je voor de (optionele) 500W gaan. Door de sterke Magura schrijfremmen met vier pistons kan je de fiets zeer snel tot halt brengen.

De bakfiets bestaat in 3 modellen; Explorer 50, Explorer 65 en 65 Auto. Ze verschillen in versnelling, ga je voor de 65 Auto dan geniet je van een Enviolo schakelsysteem en 65 nm kracht. Deze is volledig automatisch. De Explorer 50 biedt dan slechts 50 nm en maakt gebruik van een Shimano Nexus 5. Hiermee schakel je handmatig of trapsgewijs.

Afmetingen: 270 cm lang & 72 cm breed | Gewicht: 45 kg | Laadcapaciteit: 240 kg

Beste voor hond:  GAZELLE MAKKI

De Makki is een goed alternatief voor de Urban Arrow als alternatief voor de auto. De Makki is ontworpen met vervoer van kinderen in het achterhoofd. De bak, gemaakt uit het lichte maar sterke EPP is speciaal gemaakt om een kleine instap te voorzien. Het stuur bevind zich ook zeer dicht bij de bak. Hierdoor heb je als bestuurder het beste zicht op potentiële gevaren. De lage instap is niet alleen handig voor kinderen. Dit is ook een goede bakfiets voor je hond, al moet je wel zien dat die veilig blijft zitten. Je kan ook opteren voor een model met regenkap zodat je hond meer ingesloten zit, al wil die waarschijnlijk wel zien waar je naartoe gaat.

Gazelle is ook geen nieuwkomer in de fietsen branche. Zij hebben heel wat fietsen in hun gamma en staan gekend voor betaalbare kwaliteit. Dit merk je ook terug in de Gazelle Makki, deze is niet goedkoop maar heeft een zeer goede prijs / kwaliteit verhouding.

Daarbij geniet je ook van de bouwkwaliteit van een Gazelle fiets. Kijk naar de fiets, alles wijst naar een strak ontwerp en kwalitatieve onderdelen. Al deze kwaliteit weegt wel, met 53.5 kg één van de zwaardere modellen in deze lijst beste elektrische bakfietsen.

Voor de batterij krijg je keuze tussen 400 Wh en 500 Wh. Goed voor een maximale autonomie van 85 tot 105 km. Gebruik je de motor constant dan is dit eerder 30 -50 km. De Bosch performance Line zorgt voor 65 nm trekkracht. Dit is een basis binnen de markt van elektrische bakfietsen.

Afmetingen: 260 cm lang & 70 cm breed | Gewicht: 53,5 kg | Laadcapaciteit: 250 kg

Kleine bakfiets op 3 wielen:  Rayvolt Trixie

Sommige mensen verkiezen een bakfiets met 3 wielen. Deze zijn stabieler, maar ook breder door de twee voorwielen. Omdat de bak tussen de wielen zit zijn ze ook kleiner en compacter. Alles hangt af van de grootte van de bak. Deze Rayvolt Trixie heeft een redelijk kleine bak waardoor het de kleinste in onze lijst beste bakfietsen is. Dit model lijkt perfect voor op vakantie of aan het strand, maar is geen volwaardige bakfiets zoals de bovenstaande modellen. Het is ook moeilijk in te beelden hoe deze fiets op onze dunne fietspaden zijn plaats vindt.

Op vakantie of in veilige autoloze zones lijkt dit een goede koop. De bak biedt twee comfortabele zetels (zonder gordels) voor twee jonge kinderen. Echt veilig is dit model niet omdat de bak niet zeer hoog is. Opnieuw, dit is eerder een bakfiets voor het plezier dan voor de openbare weg. Rayvolt is gekend voor hun retro designs. Je betaalt voor het ontwerp. De elektrische componenten zijn betrouwbaar maar niet van de hoogste kwaliteit. Je kan kiezen voor één of twee batterijen. Hiermee heb je respectievelijk 60 km of 80 km bereik.

Afmetingen: 220 cm lang & 92 cm breed | Gewicht: 72 kg | Laadcapaciteit: 180 kg

Tot zover onze vergelijking van de beste elektrische bakfietsen van 2022. Het overzicht van de Long John elektrische cargofietsen vind je hier. Je kan ook kijken voor een goede elektrische longtail fiets als alternatief.  Wees daarbij wel  veilig en schaf je een goede fietshelm aan. Ook voor de kinderen is een goede fietshelm van groot belang.

beste elektrische bakfiets belgie

Elektrische bakfietsen vergelijken

Bakfiets met twee of drie wielen

Wilt u een bakfiets met drie wielen of spreekt een bakfiets met twee wielen u meer aan? Voordat je één aankoopt moet je voor jezelf de keuze gemaakt hebben. Beide hebben voor- en nadelen.

Bakfietsen met twee wielen zijn lichter en wendbaar. Ze rijden ook iets makkelijker dan een bakfiets met drie wielen. Deze zijn breder en dus minder wendbaar, vallen is echter geen mogelijkheid door de verdeling van het gewicht over de voorste banden. Bakfietsen met drie wielen zijn meestal gebruikt voor iets grotere vrachten, of mensen die schrik hebben van te vallen.

Hieronder vind u een overzicht met de kenmerken van beide modellen:

Tweewieler

Driewieler

●      Heeft één bankje

●      Ruimte voor twee kinderen + boodschappen

●      Belastbaar tot 80 kg

●      Dubbele poot standaard

●      Gemakkelijk te besturen in bochten

●      Blijft in balans, maar niet te zacht rijden dan is de fiets niet meer stabiel

●      Heeft 2 bankjes

●      Ruimte voor vier kinderen + boodschappen

●      Belastbaar tot 100 kg

●      Geen standaard, fiets staat stabiel

●      Niet met het lichaam mee leunen in de bochten

●      Rijdt ontspannen dankzij de drie wielen

Sinds kort bestaan er ook bakfietsen met drie wielen die de kenmerken van een tweewielige bakfiets hanteren. De Babboe Carve is een combinatie van beide. Een unieke kantelbak zorgt voor een verdeling van gewicht in de bochten. Deze anticipeert de G-krachten en zorgt dus voor een zeer wendbare driewieler. De ‘bak’ is uitgerust met één bankje voor twee kinderen, maar door de grootte van de bak kan dit uitgebreid worden tot twee bankjes.

bakfiets met kinderzitjes

Voordelen Elektrische bakfiets

Een bakfiets is in de eerste plaats een transportmiddel. Met een bakfiets kan je logischerwijs veel meer vervoeren dan een normale fiets. Boodschappen, zakken, kinderen, een kleine verhuis, in theorie is alles mogelijk met een bakfiets. Het gewicht is natuurlijk van belang, daarom dat een elektrische bakfiets soms de slimste keuze is. 

Het ecologisch vervoeren van kinderen is één van de meest voorkomende redenen voor het gebruik van een bakfiets. De meeste bakfietsen hebben bankjes met veiligheidsriemen om de kinderen veilig in te plaatsen. Doordat de bak meestal vooraan is heb je ook telkens zicht over je kinderen en kan je makkelijk met hen communiceren. Iets dat minder waar is bij een aanhangwagen / fietskar.

Daarnaast is er nog een hele lijst van voordelen van een (elektrische) bakfiets:

 • Goedkoop & ecologisch alternatief voor de auto
 • Geen files
 • Goed voor de gezondheid
 • Bakfietsen vallen meer op dan normale fietsen

Nadelen Elektrische bakfiets

We hebben hiernaast alle voordelen bekeken van een bakfiets. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan het kopen van een bakfiets. Toch zijn ze redelijk beperkt!

 • Bakfietsen zijn populair en worden soms gestolen
 • Bakfietsen zijn minder wendbaar, hier moet je even aan wennen
 • (Elektrische) bakfietsen zijn duurder dan normale fietsen
babboe goedkope bakfiets belgie

Waarom de beste bakfiets kopen?

De belangrijkste functie van een bakfiets is het vervoeren van je kinderen. Een bakfiets maakt het ten eerste enorm gemakkelijk om kinderen te vervoeren, naar school, de supermarkt of een andere bestemming. Daarnaast heeft een goede bakfiets genoeg ruimte om boodschappen in te vervoeren. De beste bakfiets is milieuvriendelijk en veilig, en dit wordt dan ook als zeer belangrijk ervaren. Een bakfiets is beter dan het aanschaffen van bijvoorbeeld een tweede auto, en daarnaast ook nog stukken goedkoper. Kunnen je kinderen zelf nog niet fietsen? Dan is een bakfiets een ideale aankoop.

Een ander groot voordeel is dat de bak zich in jouw zicht bevindt, en dus heb je een goed overzicht en kun je oogcontact maken met je kinderen. Dit is in tegenstelling tot wanneer u een aanhangwagen voor de fiets hebt. U kunt optimaal gebruik maken van een bakfiets omdat u hiermee snel op de plek van bestemming bent. Of u nu een bakfiets voor twee kinderen heeft of ook nog een Maxi-Cosi ernaast; dit past allemaal in de bakfiets. Verder kunt u ook kiezen voor een elektrische bakfiets. Deze fiets maakt het u nog gemakkelijker, omdat u zo zonder moeite op de plek van bestemming kunt komen. Een elektrische bakfiets is leuk voor uw kinderen, maar ook voor u zelf!

Wat is een bakfiets?

Een bakfiets is een fiets die bestaat uit twee of drie wielen. Een bakfiets met drie wielen is de meest bekende soort. Verder heeft een bakfiets vaak een houten langwerpige bak dat voor het stuur zit, verbonden met de twee wielen. Hierin kunnen kinderen of boodschappen worden vervoerd. In de bak zitten ook gordels waarmee de kinderen veilig vastgezet worden. Met het stuur kan de bak eenvoudig worden aangestuurd. Ook kunt u kiezen voor een elektrische bakfiets. In dit geval wordt de bakfiets elektrisch aangedreven en kost het nauwelijks moeite om de fiets voort te bewegen.

goede bakfiets kiezen kinderen

Waar op letten bij het kopen van een elektrische bakfiets

Wanneer u de beste bakfiets wilt aanschaffen, is het belangrijk om het een en ander te vergelijken. Onder andere op het gebied van veiligheid en accessoires is het wel zo handig om een aantal aandachtspunten te hanteren. Hier vindt u een zevental belangrijke punten waar u op kunt letten bij het kopen van een bakfiets.

Veilige bakfiets met gordels en verlichting

Veiligheid gaat boven alles, en een veilige bakfiets is dan ook van groot belang. Waar dient u op te  letten? Het gaat hier om een aantal punten:

 • Gordels: de meeste bakfietsen hebben standaard driepuntsgordels, maar dit is niet altijd het geval. Controleer dit altijd voordat u de bakfiets aanschaft.
 • Verlichting: de beste bakfiets heeft goede verlichting, reflectoren en zorgt ervoor dat de fiets goed zichtbaar is door kleuren.
 • Stuurstang: een veilige bakfiets heeft een dubbele stuurstang, waardoor sturen gemakkelijker wordt en dus ook veiliger.
 • Standaard: heeft de fiets een sterke standaard? Dit is erg belangrijk, omdat u de fiets hierop laat steunen. Test dit ook goed bij het aanschaffen van een bakfiets.

Kwaliteit onderdelen

Kijk ook goed naar de onderdelen van een bakfiets in het algemeen. Kijk naar de bak en of deze de juiste hoogte heeft. De beste bakfiets beschikt over een handig opstapje waarmee kinderen zelf in en uit de bak kunnen stappen.

Daarnaast is het belangrijk dat de bakfiets goed is afgewerkt en dat er geen losse onderdelen te vinden zijn. Hier kunnen kinderen aan gaan zitten en hierdoor is het mogelijk dat de fiets minder lang meegaat of zelfs kapot gaat.

Heeft u een elektrische bakfiets gekozen? Let dan goed op het vermogen van de motor.

Cargo, kinderzitjes en bagage

Wilt u een Maxi-Cosi in de bakfiets kunnen zetten of wilt u er een regenhoes bij? Kijk goed welke accessoires er bij een bakfiets zitten. Denk hierbij aan kussens, gordels, een doek tegen de zon of een extra stoeltje.

Ook het beste slot voor een bakfiets is een bruikbare aanvulling. De beste bakfiets heeft een aantal handige accessoires waar u gebruik van kunt maken.

Ook kunt u ervoor kiezen om bepaalde accessoires er zelf apart bij te kopen. Niet alle bovenstaande accessoires zitten altijd bij de prijs van een bakfiets inbegrepen.

Elektrische motor en batterij

U heeft ook de mogelijkheid om voor de beste elektrische bakfiets te kiezen. Deze bakfiets wordt door een motor aangedreven en maakt het dus extra makkelijk om te fietsen. De beste elektrische bakfiets, ook wel e-bakfiets genoemd, groeit in populariteit.

Let er bij het aanschaffen van een elektrische bakfiets ook op dat het vermogen hoog genoeg is. Een vermogen van 180 watt is bijvoorbeeld voor een bakfiets niet genoeg. Kijk voor een bakfiets met maximaal 250 watt aan vermogen. Dit is wat wettelijk is toegestaan.

Bakfiets onderhouden

Het is een kleine moeite om de beste bakfiets zo goed mogelijk te onderhouden. Zo is het in ieder geval aan te raden om ervoor te zorgen dat de fiets altijd droog staat. Ook is het belangrijk om de fiets schoon of droog te maken nadat deze door regen of bijvoorbeeld zand heeft gefietst.

Verder kunt u maandelijks de banden controleren en de ketting smeren. Ook kunt u de bouten van de houten bak weer goed aandraaien, zodat dit weer in orde is.

Tot zover het artikel ‘Beste elektrische bakfiets 2021’ – Laatste update 21/09/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘vervoer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.