De 7 beste elektrische longtail fietsen van 2022

Handige cargo fietsen met een lang bagagerek voor één, twee of drie kinderzitjes

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste elektrische longtail fiets. Vroeger nog voor ‘early adaptors’, tegenwoordig ook populair bij het grote publiek.

Wat is een longtail fiets? Het is een cargofiets met extra bagageruimte achterop de lange staart. De voordelen van deze cargofiets wegen op tegen de nadelen. Het is een goed alternatief voor een bakfiets en misschien wat veiliger voor mensen die geen bakfiets gewend zijn. Ideaal voor één, twee of zelf drie kinderen te vervoeren.

De meeste Belgische steden worden autovrij gemaakt. Zelf in Brussel merken we een plotse opleving van fietsers. Mensen dragen hun steentje bij, en genieten van hun nieuw groen vervoersmiddel. In deze lijst elektrische longtail fietsen overlopen we de verschillende modellen die je online in België kan kopen. Voor elke situatie zoeken we een passende longtail uit en bieden we een vergelijking, de voor- en nadelen.

Lees onderaan ook hoe je een goede longtail kiest en waar je op moet letten als je er één wil kopen. Naast onze suggesties zijn er nog ander modellen en merken die volwaardige alternatieven zijn. Ga eens langs bij de fietsenwinkel en test er enkele uit.

Onze selectie

 • Longtail met beste bereik: Gepida longtail cargo
  “Een extra batterij voor het verste bereik, hiermee kan je tot 140 km fietsen”
 • Compacte elektrische longtail:  Tern GSD S10
  “Uitstekende kwaliteit voor een hoge maar acceptabele aankoopprijs”
 • Beste top kwaliteit: Tern GSD R14
  “De logische keuze als de prijs bijkomstig is”
 • Beste longtail vouwfiets: Tern Vektron S10
  “Een longtail voor mee te nemen, in de auto, op vakantie of op het openbaar vervoer”
 • Longtail voor drie kinderen:  Bike43 Alpster eShift
  “Het alternatief voor een familiewagen in de stad”
 • Hoge laadcapaciteit: Hercules Rob Family 360
  “Een longtail cargofiets van hoge kwaliteit”
 • Goedkope elektrische longtail: R500 longtail cargo
  “Goedkoper dan de meeste, met de focus op basis kwaliteit”

Beste met extra batterij: GEPIDA LONGTAIL CARGO

Een fiets dat we in België nog niet vonden maar je wel al online kan kopen is de Gepida longtail. Gepida is een Hongaars fietsmerk dat al hun fietsen in Hongarije maakt. Ze bestaan sinds 1993 en zijn nu ook met een reeks elektrische fietsen op de markt gekomen. Deze zijn zeer populair en verkopen goed. Gepida staat voor kwaliteit en klasse. Hun fietsen zijn iets duurder dan de gemiddelde prijs, maar je kan dus wel rekenen op kwaliteit en vakmanschap.

De Gepida longtail cargo is hun eerste cargofiets. Meteen goed voor een plaats in onze selectie van de beste longtail fietsen. Opvallend aan deze fiets is de dubbele batterij die zorgt voor 1000 Wh batterij, goed voor (tot) 140 kilometer rijplezier. De Bosch kwaliteit zorgt voor een lange levensduur, snel opladen en een extra lange garantie.

Ook de motor, een Bosch Performance Cargo Line Gen 4, is één van de sterkste op de markt. Hiermee kan je tot 85 Nm vermogen verwachten. Gepida brengt hiermee een fiets van het hoogste gamma op de markt, vergelijkbaar met de Tern fietsen. Omdat Tern op elk vlak het beste van het beste uitkiest is er toch nog een duidelijk verschil in prijs. Voor een Tern betaal je makkelijk € 5500 tot zelfs € 10 000, terwijl een Gepida ‘slechts’ € 4400 kost.

Deze longtail cargo fiets maakt gebruik van hydraulische Shimano schijfremmen, een kettingaandrijving en een naafversnelling, de Enviolo TR. Ook hier is gekozen voor kwalitatieve onderdelen, al is de keuze voor een ketting verrassend. Bij Tern en andere merken zien we de drijfriem steeds vaker terugkomen. Door te kiezen voor een ketting is er wat onderhoud nodig. De Shimano remmen maken gebruik van 4 pistons, krachtig genoeg om het volle gewicht snel tot halt te brengen.

Het extra lange bagagerek is handig. Je kan er twee kinderzitjes op monteren, of een lang zitje met rails. Veel accessoires vonden voor Gepida vonden we niet, al kan je op hun webshop enkele dingen bestellen. De meeste kinderzitjes zijn universeel en compatibel met elk bagagerek. Vooraan heb je ook een extra rekje met een voorlicht onderaan. Ook achteraan is er een ingebouwd licht. Door de 20 inch banden zit je ook redelijk laag bij de grond, dit zorgt voor een lager zwaartepunt en dus meer stabiliteit.

Compacte elektrische longtail fiets: TERN GSD S10

Elektrische longtails zijn nog redelijk nieuw en voorlopig is het aanbod beperkt. Toch zien we ze al heel vaak op straat rondrijden, en meestal ook hetzelfde model. De Tern is momenteel de best verkochte elektrische longtail fiets. Ze hebben ook verschillende modellen binnen hun gamma. Het grootste verschil is de ketting, batterij en motor.

De beste prijs / kwaliteit, of eerder de laagste prijs voor Tern kwaliteit is de GSD S10. Dit is een zeer goede longtail fiets maar maakt nog gebruik van een derailleur en ketting. Voor ons het enige echte nadeel aan deze fiets, hoewel sommige mensen dit net verkiezen. Ook het gewicht 33 kg is niet van de lichtste.

Heb je meer budget dan is de GSD S00 een betere koop. Deze maakt gebruik van een naaf en riem, en geniet dus ook van automatisch schakelen. Je hebt start- en trapondersteuning tot 25 km/u. Voldoende plaats voor twee kinderzitjes, een sterke batterij en motor (723 Wattuur), 20-inch wielen, een voorvork voorzien van vering en V-brake remmen.

Allerhoogste kwaliteit:     TERN GSD R14

Zoeken we echt de beste elektrische longtail fiets zonder te kijken naar het budget dan heeft Tern nog een extra premium model. De Tern GSD R14 heeft de prijs van een kleine auto. Hoewel het echt om het beste van het beste gaat vinden wij de prijs / kwaliteit verhouding van de GSD S10 of S00 beter.

Wat is er dan beter? De Tern GSD R14 maakt gebruik van Rohloff onderdelen, een zeer kwalitatief merk. Door de dubbele batterij – 1000 W (optioneel bij de GSD S10) heb je ook een goede autonomie. Ideaal voor lange fiets trajecten. Net zoals de S00 heb je een naaf en drijfriem in plaats van een ketting. Het automatisch schakelen is soepel en goed afgesteld.

Net zoals de andere fietsen van Tern maak je gebruik van de Bosch Cargo Line middenmotor. Deze is krachtig en gemaakt voor zware gewichten te trekken. Zo ben je zeker dat ook volgeladen, of met twee kinderen, je de berg nog makkelijk op kan. De motor voorziet 85 nm aan trekkracht maar blijft beperkt tot 25 km/u (wettelijk).

Tern heeft ook heel wat accessoires om de fiets zo goed mogelijk te gebruiken. En om de auto zoveel mogelijk te vervangen.

Beste longtail vouwfiets:  TERN VEKTRON S10

De Tern Vektorn S10 is een zeer speciaal soort fiets. Eerlijk gezegd is het volledige elektrische longtail gamma van Tern indrukwekkend. De Vektron is een longtail vouwfiets. Je kan het argument maken dat dit een gewoon bagagerek is. Maar dan is de Vektron de vouwfiets met het grootste bagagerek. Slechts geschikt voor één kinderzitje, maar wel de voordelen van een elektrische vouwfiets.

In opgevouwen staat beperkt de fiets zich tot 41x86x68 cm. Zeer compact. De batterij van 500 wattuur is goed voor een autonomie tot 110 km (afhankelijk van gebruik). Het opladen gebeurt zeer snel – 50% in 1 uur en 50% in 2.5 uur – dankzij de FastCharge functie. De Bosch Performance motor zorgt voor 65 nm vermogen.

Door het opvouwen kan je de fiets ook makkelijk meenemen. Ook dragen valt mee, je kan ook makkelijk rollen. Al wil je de 22.1 kg niet te lang meesleuren. Met Tern mag je ook rekenen op kwaliteit. Hiervoor betaal je uiteraard wel een meerprijs.

Goedkope longtail fiets:  R500 LONGTAIL CARGO

 • Voorvork met vering
 • Strak ontwerp – stoer
 • Redelijk licht
 • Goede acceleratie
 • Blijft duur
 • Beperkt vouwen
 • Aluminium ketting vereist onderhoud

De elektrische longtail fiets van Btwin (Decathlon) is goedkoper dan de meeste fietsen van echte fietsmerken. Deze fiets is ook minder compact en lijkt meer op een gewone fiets. Handig als je liever geen laag zwaartepunt wil. Het achterwiel is kleiner dan het voorwiel, dit is onhandig maar nodig om het lange bagagerek in het frame te bouwen. Door het ontwerp heb je ook een langere ketting. Deze is fragieler door de lengte maar is goed beveiligd. Alle accessoires zijn standaard, van voetsteun tot bagagerails.

Het draagvermogen van deze fiets is iets lager dan anderen. 170 kg, voldoende voor een volwassen persoon en twee kinderen. Let op, het bagagerek kan slechts 10 kg aan. Je kan ook heel wat extra accessoires van B’twin op deze fiets monteren. Denk aan kinderstoeltjes, tassen, manden en kussens. Je hebt dan wel geen Bosch motor, Decathlon heeft zijn eigen producent. De fiets wordt ondersteunt tot 25 km/u. Er is ook een handige starthulp voor als je met een volgeladen fiets zit.

Longtail tot drie kinderzitjes:   BIKE43 ALPSTER ESHIFT ENVIOLO

 • Veel accessoires mogelijk
 • Tot 3 kinderen
 • Laag zwaartepunt
 • Krachtige motor
 • Zwaar maar zeer stabiel
 • Niet kleiner dan een normale fiets
 • Redelijk zwaar 30 kg

Het Belgische Bike43 komt met een revolutionair en innovatief concept. Een gezinsfiets die de wagen kan vervangen, in de vorm van een extra lange elektrische longtail fiets. Dit is niet de beste longtail voor iemand die plaats wil besparen. De Bike43 is ongeveer even lang (2m) en hoog als een normale stadsfiets of mountainbike.

Speciaal aan deze fiets is dat het gemaakt is om allerlei accessoires op te monteren. Een kinderzitje of drie, bagagerek voorin, wielbeschermers, een extra veiligheids-stang of eerder een opstapje voor op te staan. Alle accessoires lijken ook te dienen om kinderen en hun fietsjes en bagage mee te nemen.

Zo goed als alle kinderzitjes zijn compatibel met de Bike43. Ze gaan zelf zo ver dat je een Maxi Cosi op het bagagerek kan plaatsen. Hiervoor heb je wel een speciale accessoire nodig. Het is ook mogelijk een zitje op het stuur te plaatsen en zo tot vier kinderen te vervoeren, maar dit is teveel van het goede.

Bike43 draait echter niet alleen om de accessoires, het is ook een zeer goede elektrische longtail fiets. Met 85 nm heb je heel wat trekkracht in de motor. Dit moet ook. De fiets moet, ook volgeladen, makkelijk rijden. Via de Shimano app kan je de Shimano motor (Steps E8000 middenmotor) aanpassen om perfect op jouw fietsgedrag in te spelen. Versnellen gebeurt dus automatisch. Let op, niet alle fietsen van Bike43 hebben een automatische versnelling.

Het is een unisex fiets voor mensen van 145 tot 190 cm. De fiets voelt zeer stabiel aan door het lage zwaartepunt en stevige kader. Het kleinere achterwiel zorgt ook voor extra stabiliteit. Ook de remmen zijn kwalitatief en krachtig. Bike43 speelt in op gezinnen en wil hier absolute veiligheid garanderen.

De lange fiets is dus niet compact maar je kan er heel wat meer mee dan een gewone fiets. Met 30 kg spreken we van een zware fiets maar dit is normaal gezien het stevige kader. Gemaakt van staal kan het een totale lading tot 170 kg aan. Je één, twee of drie kinderen mogen samen maximum 100 kg wegen. Het is dus ook geschikt om een volwassen persoon te vervoeren.

Meeste laadcapaciteit: HERCULES ROB FAMILY F360

Ook het Duitse merk Hercules Rob heeft een elektrische longtail fiets ter beschikking. Door de extra laadcapaciteit (200 kg totaal) en batterij autonomie zeker een plaats waard in deze lijst beste longtail fietsen. Net zoals de bovenstaande modellen kan je ook hier enkele kinderzitjes monteren. Voor de veiligheid beperkt je dit best tot twee zitjes.

Het geraamte is zeer stevig wat voor stabiliteit zorgt. Dit is nodig bij longtail fietsen. De dubbele batterij zorgt voor 1000 wattuur, goed voor meer dan 100 km autonomie. De traploze Enviolo-naaf zorgt voor een automatische versnelling. Je hebt ook geen ketting, deze longtail maakt gebruik van een rubberen drijfriem. Verder heb je een kwalitatieve Bosch Performance Cruise motor die 65 nm trekkracht voorziet. Volgeladen zal je op een zware bergop meer last hebben dan de Bike43.

Met 24 inch wielen heb je toch meer stabiliteit dan de typische 20 inch wielen van een vouwfiets. Hierdoor ben je meer wendbaar in het verkeer. Hercules Rob maakt gebruik van Schwalbe Big Ben banden en Magura schijfremmen. De Bosch display toont snelheid, batterij en kilometers aan. Je hebt ook een usb poort om bijvoorbeeld je smartphone op te laden.

We vonden nog geen Belgische webshop, maar via de knop vind je wel alle winkels in België.

Tot zover onze lijst beste elektrische longtail fietsen. Van alle cargofietsen degene dat het meeste op een normale fiets lijkt. Daarnaast heb je ook bakfietsen en Long John cargofietsen.

Nog niet zeker? We vergeleken ook enkele compacte elektrische fietsen en speed pedelecs.

Neem je je kind mee op de fiets, denk dan zeker aan een veilige fietshelm

Wat is een elektrische longtail fiets?

Longtail fietsen zijn fietsen met een extra lang bagagerek.

Soms zijn dit normale fietsen, maar tegenwoordig zijn de compacte versies zeer populair. De elektrische longtail fietsen zijn meestal compacte modellen. De motor en batterij worden laag geplaatst om het zwaartepunt van de fiets zo laag mogelijk te houden. Hierdoor heb je meer stabiliteit en evenwicht.

Deze fietsen vallen binnen de categorie van cargofietsen en hebben vaak ook een grote laadcapaciteit. Elektrische longtail fietsen zijn populair omdat ze een alternatief bieden voor de bakfiets of een auto. Ze worden ook veel gebruikt met één of twee kinderzitjes en dienen om met de kinderen op stap te gaan of op school af te zetten.

Beste elektrische longtail
Afbeelding: @Tern

Waar op letten bij het kopen van een elektrische longtail fiets

Longtail fietsen zijn vooral speciaal door het verlengde achterste. Daarbuiten gelden dezelfde voorwaarden als een elektrische fiets:

 • Gewicht en formaat
 • Ontwerp en kwaliteit kader
 • Remmen en wielen
 • Batterij en motor
 • Accessoires en verlichting

Wil je een volledig verslag met uitleg, lees dan verder op de pagina compacte elektrische fietsen.

longtail met twee kinderzitjes

Tot zover het artikel ‘Beste elektrische longtail fiets 2022’ – Laatste update 15/01/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘vervoer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.