Scroll Top
Een vergelijking van de beste elleboogbraces die je online kan kopen in belgie

De 6 beste elleboogbraces van 2023

De Orliman Sport Elleboogbrace is onze favoriete keuze

De beste elleboogbraces bieden steun aan de elleboog tijdens dagelijkse en fysiek intensieve activiteiten. Daarnaast kan een goede elleboogbandage ook pijnlijke bewegingen beperken. Elleboogblessures komen niet alleen voor bij sporters, maar bij alle volwassenen op elke leeftijd. De behandeling ervan is lastig en neemt vaak veel tijd in beslag.

Indien een elleboogblessure niet op tijd wordt aangepakt kan het een grote impact hebben op de mobiliteit en het comfort. Daarom raden fysiologen en artsen een elleboogbrace aan voor zowel preventief als revaliderend gebruik.

Wij onderzochten een aantal elleboogbraces van verschillende merken, zoals Bauerfeind, Push Med, McDavid en andere. Daarbij werd rekening gehouden met de aard van de blessure, het materiaal en de pasvorm. Lees hier verder om de beste elleboogbrace voor jou te vinden.

Onze selectie elleboogbraces

Beste prijs-kwaliteit: Orliman Sport

Voordelen:

 • Siliconen pad
 • Verstelbaar
 • Goede prijs-kwaliteit
 • Beschikbaar in drie maten en kleuren
 • Past vlot onder kledij

Nadelen:

 • Beperkte steun
 • Neopreen kan na een tijdje oncomfortabel voelen

Deze elleboogbrace is een goede allrounder voor personen met chronische elleboogpijn. Hij is comfortabel om te dragen, makkelijk om aan te trekken en heel licht. De Orliman Sport is voorzien van een siliconen pad die druk uitoefent op de epicondylus. Dit ontlast, comprimeert en stabiliseert het ellebooggewricht. Daarom is dit een goede elleboogbrace om te dragen tijdens het sporten of zelfs tijdens dagelijkse activiteiten.

Ook voor personen met een blessure is dit een goede oplossing, aangezien de warmte binnenin de brace behouden wordt door het neopreen materiaal. Zo wordt de bloedcirculatie bevorderd en kunnen de spieren zich sneller herstellen. De Orliman Sport kan indien nodig losser of strakker worden gemaakt aan de hand van een elastisch bandje.

Voordelen:

 • Siliconen pad
 • Goede compressie
 • Budgetvriendelijk
 • Discreet onder kledij

Nadelen:

 • Beperkte steun
 • Niet aanpasbaar
 • Kan elasticiteit verliezen na verloop van tijd

De Cellacare Epi Classic is een eenvoudige brace die ideaal is voor personen met functiestoornissen of chronische pijnklachten. Het vermijdt overbelasting van de strek- en buigspieren van de onderarm. Daarnaast biedt deze brace een snelle oplossing voor mensen die last hebben van een tennis- of golfelleboog.

Het grootste voordeel van deze brace is het gemak om hem aan te trekken. Er zijn geen klittenbandjes of scharnieren die je moet vastmaken dus aan- en uittrekken gaat vlot. De Cellacare Epi is gemaakt van huidvriendelijke microvezel materialen, wat bijdraagt tot het draagcomfort. Ook kan hij ongemerkt onder kleding gedragen worden. Hierdoor is de Cellacare Epi onze keuze voor de beste goedkope elleboogbrace.

Beste professionele: Bauerfeind EpiTrain

Voordelen:

 • Hoogwaardige stoffen
 • Comfortabel en aanpasbaar
 • Siliconen pads aan beide kanten
 • Verkrijgbaar in zeven maten
 • Wasbaar

Nadelen:

 • Verliest na verloop van tijd elasticiteit
 • Past moeilijker onder kleding

Bauerfeind maakt naast enkelbraces en kniebraces ook uitstekende elleboogbraces. Deze brace wordt sinds jaren aanbevolen door een groot deel artsen en fysiotherapeuten en wordt beschouwd als ‘de gouden standaard’ van de elleboogbraces.

De EpiTrain heeft een geavanceerd anatomisch ontwerp met twee strategisch geplaatste siliconen pads. Eentje aan de buitenkant en een aan de binnenkant van de bovenarm. Deze pads zijn zodanig gepositioneerd dat ze lichte druk uitoefenen op het gewricht en tegelijkertijd op de epicondylus. Dit zorgt ervoor dat deze brace zowel geschikt is voor slijmbeursontsteking als tenniselleboog.

Wat deze brace doet uitblinken zijn de gebruikte stoffen bij de productie ervan. Het huidvriendelijke breiwerk is flexibel bij bewegingen zonder te verschuiven. Dit draagt enorm bij tot het draagcomfort en maakt het ook onze eerste keuze voor de meest comfortabele en professionele elleboogbrace.

Voordelen:

 • Comfortabel
 • Discreet onder kledij
 • Verkrijgbaar in zes maten

Nadelen:

 • Blijft niet altijd op zijn plaats
 • Niet aanpasbaar

Opnieuw verschijnt het Duitse Bauerfeind op onze lijst, deze keer met de sportievere Sport Elleboogbandage. Hoewel de naam suggereert dat het een sportbrace is, kan hij alsnog gedragen worden bij dagdagelijkse activiteiten. Hij biedt effectieve bescherming tegen overbelasting. In het algemeen zorgt deze elastische elleboogbrace voor een stabielere elleboog en een verminderde kans op blessures.

Wat we erg gemakkelijk vinden aan deze brace is dat hij geen losse klittenbanden of scharnieren heeft. Daardoor is het heel eenvoudig om hem aan en uit te trekken. Daarnaast is het perfect mogelijk om de elleboogbandage onder een kledingstuk te dragen zonder dat hij zichtbaar is. Helaas betekent het gebrek aan een extern bandje of scharnier dat de brace na verloop van tijd zijn elastische kracht kan verliezen en dat de compressiekracht verloren kan gaan.

Beste tegen overstrekking: Push Med

Voordelen:

 • Wasbaar in wasmachine
 • Voor links en rechts
 • Comfortabel
 • Individueel verstelbare bandjes
 • Past vlot onder kleding

Nadelen:

 • Duur
 • Eerste keer aantrekken kan moeilijk zijn

Als je op zoek bent naar een elleboogbrace tegen overstrekking, dan hoef je niet verder te zoeken. Deze brace van Push Med is hier speciaal voor ontworpen. Het merk Push komt vaak met kwalitatieve producten en innovaties, denk maar aan de nekbraces en kniebraces die ze in het verleden op de markt hebben gebracht.

In tegenstelling tot andere elleboogbraces die ontworpen zijn om overstrekking te vermijden, is deze brace zeer eenvoudig om aan te trekken. Hij kan comfortabel gedragen worden gedurende langere periodes dankzij de speciale ‘Sympress’ materialen waaruit hij vervaardigd is.

Wat we ook erg handig vinden aan deze elleboogbandage is dat ze niet enkel gebruikt kan worden tegen overstrekking, maar ook bij breuk, overbelasting van de elleboogspieren, instabiliteit en nog andere indicaties. Daarnaast is de brace ook voorzien van siliconen pads die op strategische posities zijn geplaatst om de effectiviteit te garanderen.

Beste koop: Push Med Epi

Voordelen:

 • Past onder alle kledij
 • Makkelijk verstelbaar
 • Effectief

Nadelen:

 • Geen compressiefunctie
 • Slechts één maat

De meest voorkomende indicatie voor een elleboogbrace is een tennisarm of een golfarm. Deze brace is hier speciaal voor ontworpen. Hij is compact, eenvoudig om aan te trekken en doet wat hij moet doen, druk uitoefenen op de peesaanhechting. Dit gebeurt door een strategisch geplaatste drukpelotte aan de binnenkant van de Push Med Epi. Zo wordt pijn door herhaalde of ongewone bewegingen verminderd.

Helaas mist hij door zijn compacte ontwerp enkele functionaliteiten van een grotere brace. Het ontbreken van de nodige compressie om de bloedscirculatie te bevorderen is hier een groot minpunt. Niettemin blijft dit een goede brace voor personen met een peesontsteking of een tennis- of golfarm.

Kort samengevat

Een elleboogbrace is een geweldig hulpmiddel voor mensen die een elleboogblessure hebben of personen die dat simpelweg willen vermijden. Daarnaast is het ook aangeraden om een elleboogbrace te dragen na een elleboogoperatie om het herstel te bevorderen. Onderaan gaan we dieper in op het gebruik van dit soort hulpmiddelen.

We raden je aan om de handleiding bij het product altijd goed te lezen voor gebruik. Niet elke brace is identiek, sommige worden op een andere manier gedragen of hebben een ander doel.

Zo raden we de Push Med aan bij overstrekking en de Cellacare Epi Classic voor compressie. Een pluspunt is dat de brace flexibel verstelbaar is.

Voorbeelden hiervan zijn de Orliman Sport, de Bauerfeind EpiTrain en de Push Med Epi. Raadpleeg bij twijfel een arts of een specialist.

goede elleboogbrace
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een elleboogbrace?

Type

Afhankelijk van de klacht of blessure is het belangrijk om te weten welke soort elleboogbrace het meeste past bij jouw behoeften. Een elleboogbrace is meestal groter dan een sleeve of strap en dient voor zowel compressie op de plaats van de klacht als beperking van verkeerde of pijnlijke bewegingen. Door hun multifunctionele aard zijn deze bandages vaak iets duurder dan andere modellen.

Als tweede soort is er de elleboogsleeve. Dit medisch hulpmiddel is heel eenvoudig om te gebruiken en aan te doen. Het doel is om de bloedtoevoer en -afvoer te bevorderen in de spieren van de boven- en onderarm. Helaas bieden ze voor de rest maar beperkte steun.

Als laatste soort zijn er elleboogstraps. Hoewel deze heel klein en compact zijn, kunnen ze soms bijna even effectief zijn als een grotere brace. Ze zijn vaak voorzien van een drukpelotte die uit rubber of silicone is gemaakt en op een bepaalde plaats in de boven- of onderarm drukt om de pijn te verlichten.

Blessure

De meest voorkomende elleboogblessure is de tenniselleboog of de epicondylitis lateralis. Hoewel de naam dit suggereert, komt deze aandoening niet alleen voor bij sporters, maar ook bij personen die vaak een herhaalde verkeerde beweging maken. Een elleboogbrace of elleboogstrap is hier ideaal voor. Zorg er dan voor dat het hulpmiddel de nadruk legt op de buitenkant van de elleboog, bijvoorbeeld door middel van een siliconen drukpelotte.

Een andere veel voorkomende blessure is de golferselleboog of de epicondylitis medialis. Dit heeft betrekking op de binnenkant van de elleboog. De oorzaken zijn dezelfde als bij de tenniselleboog. Opnieuw is het van groot belang om voor een brace of strap te kiezen die speciaal gemaakt is voor die plaats.

Een slijmbeursontsteking is een andere aandoening die regelmatig voorkomt bij volwassenen. Hierbij is het zeer belangrijk om de elleboog te doen rusten en niet te belasten. Vermijd activiteiten die een groot beroep doen op het gewricht of bewegingen die pijn doen. Een handig instrument voor dit soort aandoeningen is een elleboogsleeve die voor veel compressie zorgt en dus de bloedstroom in de elleboog bevordert.

Materiaal

De meeste elleboogbraces zijn gefabriceerd uit neopreen. Hoewel dit een heel betrouwbaar en passend materiaal is voor dit soort hulpmiddelen, blijft het ouderwets en loopt het een beetje achter op nieuwe stoffen en technologieën.

Een aantal uitblinkers vandaag zijn vaak gemaakt uit unieke samenstellingen van ademende materialen die alsnog een zeer hoge compressiegraad bieden. Afhankelijk van het model vinden we soms ook een siliconen pad vastgehecht aan de brace of strap. Dit is wellicht de belangrijkste component, aangezien het de nodige druk oefent op een bepaalde spier in de boven- of onderarm.

goedkope elleboogbrace
Afbeelding: Canva.com

Waarom een elleboogbrace dragen?

Een goede elleboogbrace heeft drie belangrijke functies. Ten eerste biedt hij compressie in het te behandelen gebied. Dit is erg belangrijk aangezien je hierdoor meer bloed kunt toevoeren naar de elleboog, wat verse zuurstof meebrengt. Als gevolg krijg je vaak een kortere hersteltijd in vergelijking met wanneer er geen elleboogbrace wordt gedragen.

In sommige gevallen, denk bijvoorbeeld aan overstrekking van de elleboog, is het juist erg belangrijk om het gewricht te immobiliseren. Zo worden pijnlijke bewegingen vermeden totdat de elleboog weer normaal kan functioneren. Let hierbij op dat je de brace niet te lang draagt. Zo garandeer je een onafhankelijke werking van de arm nadat je de brace aan de kant hebt gelegd. Volg daarom altijd de instructies in de handleiding of het advies van je arts of fysioloog.

Hoe moet je een elleboogbrace aanbrengen?

Het is niet altijd vanzelfsprekend om een elleboogbrace aan te trekken. Soms heeft het instrument bepaalde functionaliteiten die het net wat moeilijker maken voor de gebruiker om de brace aan te brengen. Gelukkig is er vaak een korte tutorial van te vinden op de website van de fabrikant of in de handleiding. Dit is het geval voor het grote deel van de producten op onze lijst.

Zorg er altijd voor dat je de instructies goed leest voordat je gebruikmaakt van een elleboogbandage. Enkel zo kun je garanderen dat je de brace op een correcte manier gebruikt. De elleboogbrace verkeerd aanbrengen op de voorarm kan in sommige gevallen het herstel tegenwerken.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 17 elleboogbraces met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op materiaal, afwerking & kwaliteit, pasvorm, maten en prijs.

Let op, er zijn veel goedkope merken op Bol. Deze zijn niet altijd even goed. Vergelijken en testen is de boodschap. Voor zulke producten mag je je 30 dagen retourrecht zeker uitoefenen.

Tot zover het artikel beste elleboogbrace

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.