Beste ereader

Een e-reader of ebook reader is een tablet voorzien van een speciaal scherm om boeken te lezen. Volgens on onderzoek is de Kindle Paperwhite de beste e-reader voor de meeste mensen. Het nieuwste model heeft een helder scherm en is uitgerust met zowel Wifi als Bluetooth. Dankzij Bluetooth kun je naar audiobooks luisteren op voorwaarde dat je ook een Bluetooth headset hebt. Er bestaat een 8 GB versie en een 32 GB versie en je kan zelfs voor een 4G versie opteren. Mensen die voor de een of andere reden liever geen Kindle kopen raden we een Kobo e-reader aan. Ga je een e-reader kopen lees dan eerst onderaan ons onderzoek om te zien waar je op moet letten.

Ga je voor een kleine batterij, combineer dit dan met de beste powerbank.

TOP 5 – Beste ereader 2020

De Kindle Paperwhite is zonder twijfel de beste e-reader die je momenteel kunt kopen. De nieuwe Kindle Paperwhite heeft heel wat features van de Kindle Oasis gekregen maar is wel bijna de helft goedkoper. Door zijn nieuw design is het zowel licht als duurzaam en kan het een duik in het zwembad overleven. Ondanks het nieuwe design ziet de nieuwe Kindle Paperwhite er langs de buitenkant niet indrukwekkend uit.

“Beste e reader 2020”

Maar beoordeel een boek niet op zijn kaft. Deze e-reader heeft namelijk een helder en scherp (300 ppi) scherm dat gemakkelijk te lezen is in volle zon. De batterij gaat meerdere weken mee, zo kan je zorgeloos zonder lader op reis vertrekken. En je kan zowel opteren voor een 8 GB als voor een 32 GB versie. Als je enkel e-books leest heb je voldoende aan 8 GB. Maar voor mensen die veel naar audiobooks luisteren raden we aan om voor de 32 GB te kiezen. Dankzij Bluetooth kun je via Audible naar audiobooks luisteren. Voorwaarde is dan natuurlijk dat je over een Bluetooth headset beschikt. Via Wifi heb je toegang tot de meest uitgebreide online bibliotheek van Amazon. En als je altijd en overal verbonden wilt zijn met het internet kun je opteren voor een 4G versie.

POCKETBOOK TOUCH HD 3

Naast Kindle en Kobo is ook PocketBook een goed alternatief. Hoewel dit merk iets nieuwer is op de markt van e-readers scoren ze zeer goed met de Touch HD modellen. Onze voorkeur gaat naar de HD 3 omwille van het gebruiksgemak. Je kan de helderheid en kleurtemperatuur van het toestel makkelijk aanpassen. Daarnaast is de e-reader waterdicht. Een zeer goede optie voor mee te nemen naar strand of het zwembad.

“Beste nieuwe E-reader 2020”

Hoewel je het geheugen niet kan uitbreiden heb je met 16GB toch heel wat ruimte. Ook fijn is de mogelijkheid om muziek te luisteren via de e-reader. Via de bluetooth verbinding, of via de 3.5mm jack, kan je headphones aansluiten. Muziek, podcasts of audioboeken, zolang het binnen de 16 GB past kan je het afspelen. Een nadeel is wel dat je geen gebruik kan maken van de Kobo abonnementen. Iets dat enkel kan met Kobo e-readers. Het scherm is 6 inch scherm is even groot als de Kobo Clara HD.

De Libra is de beste ereader van het merk Kobo. Sommigen zullen de Kobo Forma verkiezen, maar in een vergelijking is enkel het scherm van de Libra kleiner. Alle andere specs zijn identiek. Behalve de prijs, voor de Kobo Forma betaal je al snel 100 euro meer. De Libra is even krachtig, zelfde geheugen, zelfde batterij en zelfde verbinding mogelijkheden. Zelfs het gewicht is identiek, met 190 gr is het makkelijk met één hand vast te houden. Via de geïntegreerde Kobo eBook winkel heb je altijd meer dan genoeg leesmateriaal. Je kan de ereader ook via USB verbinden om materiaal over te zetten. Heb je een internet verbinding, dan kan je via de webbrowser ook op het internet. Deze optie is niet aanwezig bij de goedkopere Kobo Clara.

“Kobo ereader”

Verder is het in de standaard uitgerust met 8 GB opslagruimte. Je kan de opslagruimte niet verder uitbreiden via een SD kaart.  Een unieke feature van deze e-reader is dat het uitgerust is met fysieke knoppen. Veel mensen vonden het namelijk frustrerend om te bladeren via het touchscreen. Zeker als je hand net vol met zonnecrème hangt. Net zoals de Paperwhite en Oasis is de Kobo Libra ook waterbestendig (IPX8).

POCKETBOOK INKPAD X – PRO E-READER

Pocketbook heeft als merk al een eerste toestel in de top 5 Beste e-reader 2020. Toch gaat onze Editor’s pick van 2020 uit naar de innovatieve e-reader, de InkPad X. Een groter scherm (7.8 inch), meer werkgeheugen (1GB), meer opslaggeheugen (32GB) maar ook een niet te onderschatten hoge prijs. Maar toch is deze goede e-reader het zeker waard. Net zoals de pocketbook Touch HD 3 heb je de mogelijkheid tot muziek spelen. Dit kan aan het water, want ook deze beste e-reader is waterdicht. Via de Wifi verbinding kan je ook op het web surfen.

“Editor’s pick – beste e-reader 2020”

Ingebouwde wifi, ingebouwde bluetooth en een extra 3.5mm jack voor oortjes. Ook de batterij is het waard om te vermelden. Met 2000 mAh heb je 50% meer batterij dan de Kobo lijn (1200 mAh). Toch een voordeel, maar iets dat je kan omlopen met een goede externe batterij / powerbank. Nog een voordeel is het geïntegreerde woordenboek. Dit laat je toe van iets op te zoeken tijdens het lezen, op een zeer makkelijke manier. Ook de SMARTlight functie is handig meegenomen. Zo kan je de kleurtemperatuur en helderheid makkelijk aanpassen.

Gaan we de e readers vergelijken op prijs dan merken we de Kobo Clara op. De Clara HD heeft op heel wat vlakken dezelfde specificaties als de Kindle Paperwhite. Beide hebben een helder scherm van 6 inch met een pixeldichtheid van 300 ppi. De basisversies hebben allebei 8 GB opslagruimte en Wifi. Maar de Kobo Clara HD heeft in tegenstelling tot de Kindle Paperwhite geen Bluetooth, geen mogelijkheid tot 4G en geen waterdichtheid. Nochtans kosten beide toestellen ongeveer even veel.

“Goedkope Ereader”

Heb je een beperkt budget en ben je op zoek naar een simpele goede ereader dan is de Kobo clara meer dan voldoende. Het is ook een ideaal instapmodel, want het heeft alle gebruikelijke functies van een Ereader zonder al te veel speciaals. Sinds 2019 hebben de meeste beste ereaders wel enkele stappen vooruitgezet. Deze functies vind je dan terug in de verbeterde Kobo Forma of Kobo Libra.

Op basis van een prijs-kwaliteit verhouding zijn de Amazon Kindle modellen de beste ereaders die je momenteel kunt kopen. Enige nadeel is dat je ze momenteel enkel via Amazon.de of Conrad kunt bestellen. Mensen die liever hun toestellen via Coolblue of Bol.com bestellen zijn beperkt tot Kobo en Pocketbook.

Het onderzoek

Wat is een Ereader

Een e-reader is een tablet waarmee je boeken mee kunt lezen. Bij sommige modellen bestaat er ook de mogelijkheid om naar audiobooks te luisteren. Het grote voordeel van e-readers is dat ze geen gebruik maken van LCD schermen. Ze zijn uitgerust met een soort van e-ink scherm dat veel minder belastend is voor de ogen.

Verder is een e-ink scherm ook veel beter leesbaar in volle zon. Daarom is het gemakkelijker om buiten een e-reader te lezen in vergelijking met een tablet of smartphone. Boeken kun je aanschaffen via een online boekenwinkel of je kan ze ook downloaden via het internet. Als je je boeken niet via een online boekenwinkel wilt kopen raden we aan om Calibre te gebruiken. Dit is een handige software om verschillende formaten (PDF, EPUB, etc…) om te zetten en gemakkelijk op je e-reader te zetten.

Gaan we de ereaders vergelijken dan moet je je bewust zijn van de belangrijkste elementen. Bekijk hieronder de lijst van onderdelen om op te letten bij het uitkiezen van een E-reader.

Welke e reader kopen

Welke ereader het beste is voor jou hangt af hoe je het gaat gebruiken. Zet je boeken via je computer op je e-reader en luister je niet naar audiobooks dan is een simpele goedkope e-reader zoals de Kobo Clara voldoende. Luister je daarentegen graag naar audiobooks via je ereader dan kies je beter voor de Kindle of de Kindle Paperwhite omdat deze uitgerust zijn met Bluetooth.

Wil je graag een zeer groot scherm dan zijn de Kindle Oasis of de Kobo Forma misschien wel iets voor jou, ze komen wel aan het dubbele van de prijs van een gewone ereader. Een goede ereader hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Wil je de ereaders vergelijken om te weten welke ereader je moet kopen, hou dan rekening met onderstaande factoren  je komt uit bij de (voor jou) beste ereader.

Basis factoren

Hoe groot is het scherm, hoe groot is de batterij. Dat zijn op zich de 2 basis factoren waar je als eerste over moet nadenken. Is de batterij een probleem, dan kan je die wel ondersteunen met een externe powerbank. Eens je hier gekozen hebt, denk dan ook aan intern geheugen. Is dit voldoende of kan je uitbreiden. Is dit jouw instapmodel om eens te proberen of wil je meteen voor een lange termijn ereader gaan.

Type bestanden leest de E-reader

Boeken, documenten, HTML en foto’s. Dit kunnen bijna alle ereaders tegenwoordig wel afspelen. Ben jij op zoek naar meer ontspanning in de vorm van audio – muziek of audiobooks – dan kan dit ook met je ereader. Omdat niet alle ereaders dit kunnen moet je hier op voorhand een beslissing nemen. Dit zal uiteraard invloed hebben op je keuze van ‘beste ereader’.

Waarmee kan je de Ereader verbinden

Een USB verbinding hebben ze allemaal. Vastmaken aan de computer en bestanden overzetten. Alle ereaders zijn op deze manier begonnen, maar ondertussen is het wel al 2020. De nieuwste vormen van verbinden zijn via (1) bluetooth, zo kan je audio toestellen zoals een headset verbinden als je de optie hebt om geluid af te spelen. Natuurlijk moet je die optie wel hebben!

Daarnaast is er ook een (2) internetverbinding mogelijk. Dit kan via Wifi of via Mobiele verbinding, voorlopig is dit 4G. Met de nieuwste ereaders kan je op het internet surfen zonder probleem. We gaan er dan ook van uit dat het niet meer lang zal duren of Ereaders komen zonder geheugen en maken gebruik van Cloud-diensten om bestanden op te slaan. Maar voorlopig is dit nog niet zo en blijft intern geheugen belangrijk.

Is de e-reader waterbestendig

Ereaders dienen voor te lezen. Vaak wordt dit ook gecombineerd met buiten in de zon zitten, en kan contact met water wel eens van toepassing zijn. De Ereader wordt dan ook vaak samengebracht met naar zee gaan, of aan het water zitten. Om hierop te kapitaliseren zijn de meeste ereaders nu ook waterdicht. Deze krijgen een IPX8 certificaat, en wil zeggen dat ze ‘Waterdicht’ zijn. Dompel je ze onder dan zou er geen water in komen, ook de interne temperatuur moet constant blijven. Hoewel je zogezegd onderwater kan lezen, ga niet dieper dan 1m. IPX8 vervalt zodra er teveel druk opgebouwd wordt.

Voordelen ereader

Vroeger waren zelf de beste Ereaders traag. Ze hadden een slecht scherm en waren bovendien redelijk duur. Ondertussen zijn prijzen al gezakt terwijl er meer en meer features bijkomen. Features zoals waterdichtheid, hogere resolutie en een scherm met betere achtergrondverlichting.

Ook voor de sporadische lezers

Zelfs voor mensen die maar af en toe boeken lezen kunnen we een e-reader aanraden. Een e-reader is niet goedkoop maar de prijs van e-books ligt een pak lager in vergelijking met gewone boeken. Op lange termijn ben je daarom goedkoper uit met een e-reader. Afhankelijk van je e-reader ben je na de aankoop van een tiental boeken al goedkoper uit. Voor de pendelaars onder ons is het een e-reader ook veel gemakkelijker aangezien het een pak lichter is dan een gewoon boek.

Als je dus nog nooit een e-reader hebt gekocht lijkt het ons een goed moment om er een aan te schaffen. Ook als je e-reader al 4-5 jaar oud is kan het de moeite lonen om voor een upgrade te gaan. Vooral als je je ergert aan een traag toestel of als je graag waterdichtheid of een hogere opslagruimte zou hebben. Maar de nieuwste modellen hebben ook de mogelijkheid om naar audiobooks te luisteren.

Aangenamer & minder vermoeiend

Nu veel mensen lezen gewoon boeken op hun smartphone of op hun tablet aan de hand van een applicatie. Dit is handig als je zeer weinig boeken leest of als je maar 1 specifiek boek zou willen lezen. Voor mensen die af en toe lezen vinden wij het al de moeite om een e-reader aan te schaffen. Vooral het type scherm van een e-reader is een pak aangenamer dan een LCD  of OLED scherm van een smartphone of tablet. Het is niet alleen aangenamer om te lezen het is ook minder vermoeiend voor je ogen. Ook als je graag buiten in de zon leest is het niet-reflecterende scherm van een e-reader gemakkelijker om te lezen.

Een e-reader is ook een pak lichter dan een tablet en de batterij van een e-reader gaat vaak tot een week of twee mee. Een laatste voordeel is dat je ten opzichte van een smartphone of een tablet tijdens het lezen niet onderbroken wordt met binnenkomende mails, berichten van Whatsapp of pop ups.

Dit zijn de voordelen op een rijtje:

  • Beter voor de ogen
  • Makkelijk te lezen in zonlicht
  • Gebruikt weinig batterij
  • Geen onderbrekingen van het leesplezier

E-readers vergelijken

Wil je Ereaders vergelijken, om te weten welke ereader wil kopen, dan kan je alvast rekening houden met de bovenstaande punten. Daarnaast zijn er nog enkele extra factoren waar we rekening mee kunnen houden. Ereaders vergelijken is niet al te moeilijk. Aan enkel verbetering of extra functie hangt wel een prijskaartje, ook dat speelt mee in je ereader vergelijking.

Merk van Ereader 

Er zijn maar een paar fabrikanten die goede e-readers maken, namelijk Amazon en Kobo. Deze twee fabrikanten zijn namelijk de enige fabrikanten die kwalitatieve e-readers in België aanbieden. Probeer je niet te laten vermijden door andere merken. Je hebt bijvoorbeeld ook een Sony ereader zoals de PRS-T3 maar deze kost evenveel als de Amazon Kindle terwijl het minder geheugen, een slechter scherm en geen Bluetooth heeft.

Ereader met goede batterij

De batterijduur van e-readers schommelt van 1 week tot maximum 8 weken. Dit hangt natuurlijk sterk af van je gebruik. Zelfs bij de modellen met een batterijduur van 1 week stoort het ons niet om deze aan de lader te hangen.

Schermgrootte 

Je kiest best voor een e-reader met een  pixeldichtheid van 300 pixels per inch dat is namelijk de industriestandaard. Als je voor een e-reader met een lagere resolutie kiest zul je merken dat de tekst en de de afbeeldingen minder scherp zullen worden weergegeven. Maar niet enkel de pixeldichtheid is belangrijk maar ook de ingebouwde verlichting. Enkel bij de fabrikanten zoals Kobo en Amazon krijg je een e-reader met een scherm waarmee je gemakkelijk in volle zon kunt lezen.

Verder hebben de meeste e-readers een schermgrootte van 6 inch, daar ging onze voorkeur naar uit. Het is groot genoeg om gemakkelijk op te lezen en klein genoeg om comfortabel te vasthouden (zelfs tijdens uren aansluitend lezen). Er zijn ook e-readers met een groter scherm voor de mensen die dat liever hebben, dat is persoonlijk voorkeur.

ereaders vergelijken
SD kaart voor ereader

Intern geheugen en/of uitbreiden mogelijk

De meest e-readers komen met een opslagruimte van 4GB, 8GB, 16GB of 32GB. Enkel als je graag naar audiobooks luister raden we aan om voor een e-reader te kiezen met 16 of 32 GB. Als je je e-reader enkel gebruikt om boeken te lezen dan is 4 of 8 GB voldoende. Daarnaast is het altijd mogelijk dat de Ereader een extra microSD kan lezen. Dit is ver van altijd waar, de meeste modellen bieden deze optie nog niet aan.

Bluetooth, Wifi & 4G verbinding 

Bluetooth moet je enkel naar kijken als je graag naar audiobooks wilt luisteren. Door hun minimalistisch design hebben de meeste e-readers namelijk geen 3.5mm audio-aansluiting. Als je van plan bent om naar audiobooks te luisteren ga je dus een e-reader met bluetooth moeten kiezen.

Ook wifi en mobiel internet is een optie dat meer en meer van belang is. Ben je op het strand en wil je een nieuw boek dan moet je een internetverbinding hebben. De Ereaders die dit aanbieden nemen hier het voordeel. Zo heb je een webbrowser en een Ebook winkel voor content te downloaden. Heeft je ereader een beperkt geheugen maar wel internet mogelijkheden, dan kan je even goed met een cloud werken. Zo behou je het interne geheugen voor andere bestanden, zoals bijvoorbeeld muziek.

Verdwenen uit de lijst beste Ereaders

BESTE E-READER 2019 – AMAZON OASIS

De Kindle Oasis is een zeer goede maar redelijk dure e-reader. Zo goed dat het in 2019 één van de beste ereaders was. Ze is ontworpen voor de mensen die beste leeservaring zoeken die een e-reader kan aanbieden. Deze e-reader is vrij vergelijkbaar met de Kindle Paperwhite. Beide zijn verkrijgbaar in een 8GB versie en een 32 GB versie. Qua connectie hebben ze allebei Wifi en Bluetooth met mogelijkheid tot 4G. Het grootste verschil tussen de twee toestellen zitten hem in het design en het scherm. Het 7 inch scherm van de Kindle Oasis is namelijk groter en dankzij 12 LED lampen is het ook een stuk helderder. Dit is vooral handig voor mensen die vaak buiten lezen.

Qua design is het plastic vervangen door een aluminium body. Qua gewicht zijn beide toestellen bijna hetzelfde maar de Oasis is een stuk smaller. Ook de batterij van de Kindle Oasis heeft een serieuze upgrade gekregen ten opzichte van de Kindle Paperwhite. In combinatie met de cover die speciaal ontworpen is voor de Kindle Oasis kan je tot 2 maanden lezen (afhankelijk van je gebruik) zonder op te laden. Dit kan dankzij de ingebouwde batterij die zich in de cover bevindt. Is de prijs van geen belang en wil je de beste e-reader, koop dan de Kindle Oasis.

BESTE E-READER 2018 – AMAZON KINDLE

Net uit onze lijst weggevallen in 2019 is één van de beste e-readers van 2018. Ook het model waar het e-reader gebeuren populair is geworden. Ging je een E-reader kopen dan was de kans groot dat het de Amazon Kindle werd. Na de komst van Kobo is de markt toch wat eerlijker geworden. Ook nu in 2020 zijn er nieuwe merken dat de lijst beste e-readers komt wijzigen.

De Kindle is het basismodel van Amazon en is tegenwoordig bijna de helft goedkoper dan de Kindle Paperwhite. Met een budget van 100 euro of minder is de Kindle je beste optie. Juist zoals de Paperwhite heeft het een helder 6 inch scherm, Wifi, Bluetooth en een goede batterij. Nog geen jaar geleden was dit één van de beste e-readers. Tegenwoordig is het één van de goedkope e-readers.

Het voornaamste verschil zit in het scherm en de opslagruimte. Het scherm is namelijk minder scherp met een ppi van 167. Dat is bijna de helft minder pixels in vergelijking met de Paperwhite en de Oasis. Met 4 GB opslagruimte heb je ook maar de helft in vergelijking met de twee andere modellen. Dat klinkt weinig maar je kan ongeveer 2000 boeken opslaan op 4 GB. Dit moet voldoende zijn voor de meeste gebruikers zolang je geen gebruik maakt van audiobooks. De gewone Kindle heeft namelijk geen Audible waardoor het minder geschikt is voor het beluisteren van audiobooks.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.