De 5 beste ergonomische matrassen van 2023

Comfortabel slapen zonder nek-, heup- of rugklachten door de juiste matras te kiezen

De beste ergonomische matras hangt van de gebruiker af. Heb je al rugklachten? Slaap je eerder op je zij of op de rug? En moet je rekening houden met een partner? Kan je leven met synthetische materialen of moeten deze eerder natuurlijk zijn, …. Deze factoren hebben een invloed op jouw keuze van beste ergonomische matras. Bij het vergelijken ging onze voorkeur naar de Emma matras (goede prijs/kwaliteit) en de Quiesco matras (luxe gamma), als het budget dit toelaat. Heb je een voorkeur voor natuurlijke materialen dan is de Quiesco ook de beste optie. Dit is geschikt als men reeds rugklachten heeft, of men andere voorkeuren heeft.  Lees alle voor- en nadelen, alsook het onderzoek, onderin.

Emma O2 ergonomische matras

In het verleden stond de Emma Original aangemeld in onze top 5 beste ergonomische matras. Emma voorziet goede kwaliteit aan een aangename prijs. Wel belangrijk om te weten is dat ze enkel gebruik maken van synthetische materialen. Ze gebruiken geen natuurlijke materialen. Het is ook niet de allerbeste ergonomische matras, maar voor mensen die geen duizend voor een matras willen betalen zijn dit uitstekende opties. Emma matrassen hebben een goede prijs / kwaliteit verhouding. De Emma Original is nog steeds een goede optie, maar voor 50 euro meer heb je een veel beter model, de Emma O2.

De Emma O2 lijkt op de Original maar heeft enkele mooie upgrades. De belangrijkste is dat deze matras beter verlucht door de nieuwe generatie Airgocell schuim. Deze is nu ook geperforeerd waardoor de matras beter ademt. Dit heeft ook een invloed op de temperatuur van de matras, zo blijft het koeler in de zomer. Dit is voordelig want de Emma Original had soms klachten over onvoldoende ventileren of beperkte vochtregulatie. Deze nieuwe matras is net zoals de Original opgebouwd uit 3 lagen (koudschuim, traagschuim & Airgocell) en is 25 cm hoog. De semi-rigide matras biedt voldoende steun en is comfortabel. De matras is beschikbaar in slechts één hardheid. Je mag deze 100 nachten testen en je geniet van 10 jaar garantie. Ook volgens de Nederlandse Consumentenbond kwam de Emma O2 als beste uit de test.

Emma kwam recent ook met de Emma Hybrid. De duurste matras in het gamma combineert pocketveren met de synthetische schuimen. Een innovatieve stap voor Emma, die voordien geen pocketveren gebruikte. We hebben deze matras echter nog niet kunnen uittesten of vergelijken.

Quiesco – Ergonomische matras

Onze beste ergonomische matras is die van Quiesco. Er zijn nog andere echt goede ergnomische matrassen, maar deze heeft onze persoonlijke voorkeur. Enerzijds door de 7 verschillende zones van ondersteuning. Anderzijds door de kwaliteit van gebruikte materialen.

De matras is beschikbaar in 4 modellen; Soft, medium, firm en extra firm. De toplaag is zacht, gemaakt van natuurlatex, wol en wildzijde. De elastische drukverdeler zorgt ervoor dat het evenwicht goed verdeeld is en de wervelkolom mooi recht ligt. Quiesco verkoopt matrassen voor een één- of tweepersoonsbed. Voor een tweepersoonsbed koop je hier twee individuele matrassen, om voor ieder de beste matras te hebben. Quiesco maakt ook voornamelijk gebruik van natuurlijke materialen zoals Latex. Dit zorgt voor een beter beheer van temperatuur, vocht en is op lange termijn ook beter tegen kuilvorming. Het nadeel van deze materialen is dat ze duurder zijn dan synthetische matrassen.

Nog een groot voordeel aan de Quiesco is dat je op de 4 zijden kan slapen. Er is dus niet echt een bovenkant. Dit wil dus ook zeggen dat je de matras kan omdraaien om meer te ventileren. Vaak niet mogelijk, zelf bij de beste ergonomische matrassen. De Quiesco past daarbij ook op elk type bedbodem wat hem iets meer toegankelijk maakt voor mensen die geen nieuw bed willen kopen.

Quiesco garantie – 10 jaar

IKEA – Vatneström

De beste ergonomische matras moet niet altijd van een speciaal merk komen. Ook IKEA heeft een zeer goede matras in zijn rangen. Hoewel deze niet echt bestempeld wordt als ergonomische matras behoort deze wel tot deze lijst van beste ergonomische matrassen. Enerzijds door zijn ergonomische werking, anderzijds omdat het echt een zeer goede matras is. De Vatnestrom is de duurste van alle IKEA matrassen. Dit vooral door de kwaliteit van gebruikte materialen. Natuurmaterialen zoals natuurlatex – net zoals in LattoFlex – kokosvezels, katoen, wol en zelfs paardenharen zorgen voor een zeer zacht en aangenaam gevoel.  Ook als het warm is zorgen deze materialen voor een aangenaam slaapklimaat en koele temperatuur. Het enige nadeel is dat er slechts twee modellen zijn, middelhard en stevig.

De matras is opgebouwd uit twee lagen individueel ingekapselde pocketveren die zich onafhankelijk van elkaar bewegen. Als de ene persoon beweegt zal de tweede persoon hier niets van voelen. De 5 Comfortzones zijn er om je van extra ondersteuning en comfort te voorzien. De druk is goed verdeelt en de bloedcirculatie wordt bevorderd.  Een goede ventilatie is belangrijk voor iedere matras, en ook hier zeker in orde. De kokosvezel zorgt voor een goede zachte opvang van het lichaam, maar ook voor een goede luchtdoorstroming. De IKEA Vatneström kan slechts in één richting gebruikt worden.

Equilli – Ergo

De Equilli is een uniek soort matras. Gebaseerd op verschillende wetenschappelijke studies hebben de eigenaars hun eigen matras uitgevonden. Equilli werkt met verschillende verwisselbare zones die aangepast kunnen worden aan jouw lichaamsbouw en slaaphouding.

Hoe werkt het – Equilli is niet echt een matras kopen, het is eerder een slaapcontract aangaan. De matras is jouw eigendom, en je koopt het wel degelijk aan. Maar omdat je aanpassingen kan laten doen bieden zij extra diensten aan. Heb jij nood aan een aanpassing dan kan hun vakman deze komen uitvoeren.

Lattoflex – LatexMatras

Een latex matras wordt in het algemeen afgeraden. Het veert niet geweldig en ook kwa ventilatie kan het beter. In de zomer wordt een latex matras ook warmer dan ander matrassen, mede omdat ze minder goed ademt. Toch is de LatexMatras van Lattoflex eentje voor de lijst van beste ergonomische matrassen.

Deze matras maakt gebruik van een nieuw type latex, ‘NatuurLatex’. Zeer verend met een goede gewichtsverdeling. De matras ondersteunt en zorgt voor een betere bloedcirculatie. Om de ventilatie te verbeteren wordt gebruik gemaakt van een open celstructuur van het latexschuim. Elke beweging zorgt voor meer ventilatie. Het grote voordeel van een latex matras is dat het wellicht langer zal meegaan.

De doorsnee persoon brengt ongeveer 975 uur per jaar in bed door. Naast een goed hoofdkussen is het dus ook belangrijk om een goede ergonomische matras te hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de Belgen geconfronteerd wordt met aspecifieke rugpijn. Als je weet dat 70% hiervan ook last heeft van slaapstoornissen dan weet je dat een goede ergonomische matras veel invloed kan hebben op jouw leven. Voor uw (slaap)gezondheid raden wij u aan, naast een goed hoofdkussen, te investeren in een goede matras. Het verschil in slaapcomfort is enorm. Daarnaast is de beste matras ook verschillend van persoon tot persoon. Zwaar gebouwde mensen hebben nood aan een hardere matras dan lichte of kleine mensen. Ook de keuze van materialen kan belangrijk zijn. Memory foam kan voordelig zijn maar wordt zeer warm in de zomer

Voordelen van een goede ergonomische matras:

  • Minder last van spier- en rugpijn
  • Beter herstel van uw tussenwervelschijven
  • Dieper slapen & frisser opstaan
  • Snellere recuperatie
  • Minder stress, moe, krampen of hoofdpijn

Waarmee moet ik rekening houden:

1. Gewicht van de slaper
Het gewicht van de slaper is van belang om de hardheid van de matras te bepalen. Hoe zwaarder de persoon hoe harder de matras. Lees meer hierover in ‘het onderzoek’.

2. Slaapgewoontes
Slaap je op je zij, rug of buik, dan is dit ook van belang in je keuze van matras. Voor rug- en buikslapers is een iets hardere matras aangeraden. Lees meer hierover in ‘het onderzoek’.

Beste ergonomische matras 2022

Tot zover onze top 5 beste ergonomische matrassen van 2022 – Lees ook hoe je de ergonomische matrassen kan vergelijken, hier onder in het onderzoek.

Ergonomische matrassen vergelijken

Verschil Ergonomische matras en normale matras

Slaap er eens op en je zal het verschil meteen merken. Een ergonomische matras zorgt voor meer ondersteuning aan de schouders, hoofd, nek, rug en heupen. Daar waar een standaard matras in elke richting kan liggen heeft een ergonomische matras een boven- en onderkant. De matras sluit volledig aan op uw lichaamssamenstelling en uw slaaphouding. Ligt u op de rug, dan reageert de matras anders dan bij zijslapers. Een standaardmatras mikt op algemene ondersteuning op een budgetvriendelijke manier.

Standaard matrassen bestaan meestal uit enkele simpele lagen, overal hetzelfde. Ergonomische matrassen, of toch de beste ergonomische matrassen, bestaan uit verschillende lagen om voor elk lichaamsdeel ondersteuning te voorzien.

Eén van de belangrijkste aspecten van een ergonomische matras is de recuperatie van de tussenwervelschijven.

Ergonomische matras vergelijken

Ergonomische matras kopen,
Waar moet ik op letten

Gewicht van de slaper

Het gewicht speelt mee bij het bepalen van de hardheid van de voor jouw beste matras. Hoe zwaarder de persoon hoe harder de matras. Dit omdat de matras meer weerstand moet kunnen bieden aan de schouders, het bekken en de benen.

Slaapgewoonte & Positie

Iedereen heeft een voorkeur tijdens het slapen. Meestal slaap je op je buik, rug of zij, of een mengeling van ze allemaal tijdens het woelen. Weet jij tot welk type je behoort, dan is de keuze relatief simpel. Voor de rug- en buikslapers is een hardere matras aangeraden. Voor zijslapers is een zachtere matras beter omdat de shouders en het bekken zo iets meer kunnen doorzakken. Zo blijft de rug mooi recht en in evenwicht.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met het gewicht. Geeft dit het omgekeerde advies, dan ga je best voor een gemiddelde hardheid.

Hoe groot moet een matras zijn

Voor een standaard matras is dit iets minder belangrijk, maar voor het uitkiezen van een speciaal ergonomische matras moet hier belang aan gehecht worden. Om te beginnen moet de matras in jouw bestaande kader passen. Anders moet ook dit aangekocht worden, wat we toch liefst vermijden. Daarom kies je best een matras die past.

Daarnaast is er één gouden regel om rekening mee te houden. Zorg ervoor dat als je met twee op één matras ligt dat deze breed genoeg is. Het risico van een te kleine matras, of te klein bed, is dat er teveel gewicht centraal op het bed ligt. Hierdoor buigt de matras, en dit is zeer slecht voor jouw slaapcomfort. Als dit het geval is dan opteer je best voor twee éénpersoonsmatrassen.

Elk een eigen matras

De keuze van een één- of tweepersoonsmatras hangt (naast het bovenstaande) af van persoon tot persoon. Hoe u slaapt is persoonlijk, en afhankelijk van uw partner heb je nood aan een eigen matras. Slaap je op een gelijkaardige manier, en heb je een gelijkaardige lichaamsbouw, dan kan een tweepersoonsmatras beter uitvallen. Is dit niet het geval dan combineert u best een hardere éénpersoonsmatras met een zachtere matras. Deze samen in 1 tweepersoons-matrashoes zorgt voor een even verdeling, zonder plooi tussen beide.

Zoals hierboven vermeld, goed opletten dat het gewicht van de ene persoon de slaaphouding van de andere niet beïnvloed.

Voldoende ventileren

Een persoon kan tot twee liter vocht verliezen per nacht. Zweet, kwijl en ander vocht komt ’s nachts op de matras en het kussen terecht. Daarom is het belangrijk dat de matras alsook het hoofdkussen goed kunnen ventileren. De beste ergonomische matras heeft beschermende lagen die voldoende openingen voorzien voor ventilatie. Dit soort matras kan je niet omdraaien, dus is ventilatie zeker nodig.

Gebruikte materialen & kwaliteit

  Ventileren Ondersteunen
Polyetherschuim Matig Matig
Koudschuim Matig Redelijk
Traagschuim Redelijk Zeer goed
Latex Redelijk Zeer goed
Pocketveren Zeer goed Zeer goed
Bonellveren Zeer goed Zeer goed

Levensduur

De levensduur van een matras wordt ergens bepaald door de persoon dat hierop slaapt. Enerzijds is er het gewicht van de persoon en het gebruik. Anderzijds is er de transpiratie en de verluchting van de kamer. In het algemeen wordt er aangeraden een matras tussen de 5 tot 10 jaar te vervangen. De garantie van de winkel wordt vaak afgesloten na 5 jaar. Na 10 jaar gebruik is het, met oog op hygiëne en functionaliteit, aangeraden de ergonomische matras te vervangen.

Allergiën / Anti-allergie

Huisstofmijt, bedwantsen, motten, muggen, … Een bed trekt beestjes aan. Enerzijds door de lekkere eetbare materialen, anderzijds door de hygiënen en verluchting en verlichting van de kamers. Een matras kan een paradijs zijn voor beestjes, daarom dat je dit ook in jouw keuzes moet inrekenen. De beste ergonomische matrassen hebben een anti-allergie matrashoes. Is dit niet het geval dan raden we u aan dit zeker aan te schaffen.

Bestaande bedkader of nieuw

Als je enkel een matras koopt moet je goed opletten dat dit past binnen je bestaande bedkader. Dit kan je doen door simpelweg af te meten. Sommige bedrijven met speciale ergonomische matrassen hebben ook diensten om jouw van de juiste keuze te voorzien.

Je kan een matras kopen vanaf 100 euro tot 1500 euro. Wij kunnen enkel aanraden om niet te besparen op je nachtrust en je gezondheid. Vergeet niet dat je ongeveer een derde van je leven op je matras ligt. En los van een goede nachtrust kan een goede matras heel wat rug- en nekklachten voorkomen. Je hebt er dus alle baat bij om niet te besparen op een goede ergonomische matras.

Ergonomische matras tegen Rugklachten

Rugklachten na het slapen

Tussenwervelschijven

Een groot probleem bij het gebruik van een standaardmatras zijn rugklachten. En dit heeft vaak te maken met de tussenwervelschijven die onvoldoende kunnen recupereren. Vandaar de nood aan de beste ergonomische matras. Tussenwervelschijven zijn de schijven die tussen de wervels in zitten en ervoor zorgen dat deze elkaar niet raken. Het gebeurt wel eens vaker dat zo’n schijf wegschiet en je maanden met pijn aan de rug rondloopt.

Telkens als je rechtstaat zorgt de zwaartekracht ervoor dat er druk op deze schijven komt te staan. ’s Nachts wanneer je slaapt kunnen deze wervels herstellen, doordat er geen druk op staat. De keuze van een matras kan hier invloed op hebben. Een slechte matras biedt onvoldoende steun, waardoor de matras eerder een hangmat functie krijgt. De tussenwervelschijven zijn hierdoor nog steeds belast. Dit maakt dat ze minder vocht opnemen als nodig, en de hydratatie niet optimaal verloopt. Als dit lang genoeg doorgaat kan je rug chronische pijnen en schade oplopen. Met rug- en nekklachten als gevolg.

Nek – Shouders – Bekken & heupen

Ook de nek, schouders, bekken en heupen moeten goed ondersteund worden. Samen met het beste ergonomische kussen zorgen deze voor een rechte rug. Het belangrijkste aspect van een goede nachtrust.

Schouderpijn na het slapen

Het zal een beetje herhalend klinken maar alles is verbonden aan een goede ergonomische matras en een goede nachtrust. Het lichaam heeft de nacht nodig om te kunnen herstellen, en het is onze opdracht om hiervoor te zorgen. Schouderpijn komt ook regelmatig voor bij mensen die op een slechte matras slapen. Heb je al een ergonomische matras, en nog steeds last, denk dan ook aan een ergonomisch hoofdkussen met schoudersteun. (Lees meer hierover in ‘Beste ergonomische hoofdkussens’)

Een foute positie van het hoofd kan de shouders draaien waardoor de rug en het bekken mee roteren.

beste ergonomische matras

Stress & andere oorzaken

Dit artikel is voor twee redenen geschreven. Enerzijds om je een goede keuze te laten maken wanneer het gaat om de beste ergonomische matras, anderzijds om jouw te doen inzien dat nek- en rugklachten niet enkel van jouw hoofdkussen of matras afhangen. Mensen hebben de gewoonte om stress onbewust te verwerken. Je nek, rug of volledige lichaam opspannen door stresserende factoren is niet ongewoon. Het is een onbewust reactie van het lichaam waardoor spieren verkrampen en zenuwen samengedrukt worden.

Hoewel nek- en rugklachten vaak te maken hebben met slecht slapen is de oorzaak even vaak te zoeken bij een slechte houding – al dan niet verbonden met stress. Voor u als persoon is het van uiterst belang hier eens goed over na te denken.

Pijn aan de heupen na het slapen

Klachten aan de heupen en de onderrug zijn één van de vervelendste chronische aandoeningen. Dit zijn dan ook de lichaamsdelen die het hardste te verduren krijgen. Zeker bij oudere mensen kan chronische pijn aan de onderrug of heupen voor veel frustratie en ongelukkigheid zorgen. De beste ergonomische matrassen zijn uit verschillende lagen opgebouwd om voor elk lichaamsdeel een van een andere ondersteuning te voorzien. De heupen en onderrug worden hierdoor perfect ondersteund. Ook uw slaaphouding kan hier invloed op hebben. Probeer daarom ook vaker op de rug te liggen bij heuppijn, en op de zij bij rugpijn.

Goede ergonomische matras kopen

Tot zover ons artikel beste ergonomische matras 2022

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.