De 5 beste ergonomische muizen van 2021

Een PC muis om je houding te beteren en muisarm te voorkomen

Volgens ons onderzoek is de Logitech MX Vertical de beste ergonomische muis voor rechtshandige mensen. Dit is een verticale muis die speciaal ontworpen is om klachten gerelateerd aan RSI (muisarm) te voorkomen. Los van de ergonomische vorm kan je deze Logitech muis verbinden met je PC via een kabel, Bluetooth of een USB ontvanger. Ben je eerder op zoek naar een trackball muis dan raden we de Logitech MX Ergo aan. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een ergonomische muis.

Logitech MX Vertical

De Logitech MX Vertical is volgens ons onderzoek de beste ergonomische muis voor de meeste (rechtshandige) mensen. Deze verticale muis is speciaal ontworpen om blessures aan de pols, schouder of elleboog te vermijden. Ook al is het even wennen vonden we deze Logitech enorm aangenaam om vast te hebben. En wat nog belangrijker is, het is intuïtief om te gebruiken en we vonden het persoonlijk gemakkelijk om er gewend aan te geraken. Door de hoek van 57 graden ben je verplicht om je pols in een natuurlijke houding te houden. Door deze natuurlijke houding worden je spieren en pezen ontlast waardoor je op lange termijn minder kans hebt op een muisarm.

“Beste ergonomische muis 2021”

Je hebt keuze uit 3 mogelijkheden hoe je met de Logitech MX Vertical verbinding wilt maken met je computer. Ten eerste heb je de keuze om deze ergonomische muis aan te sluiten via een kabel. De kabel zelf heeft een dubbele functie, enerzijds dient het om verbinding te maken met een computer.  Anderzijds dient het ook om de accu van de muis zelf op te laden. Maar je kan ook draadloos verbinding maken via Bluetooth of via een meegeleverde USB ontvanger.

De USB ontvanger maakt gebruik van de Logitech Unifying technologie. Hierdoor kan je met 1 USB ontvanger verbinding maken met meerdere Logitech toestellen zoals muizen, toetsenborden en trackpads. Verder heeft deze Logitech muis 2 duimknoppen waardoor je gemakkelijk door verschillende programma’s navigeren. Je kan ook gemakkelijk de snelheid van de muis aanpassen tot 4000 dpi. Ben je rechtshandig en ben je op zoek naar de beste ergonomische muis die je kunt kopen dan is de Logitech MX Vertical een goede keuze.

Trust Verto

De Trust Verto is een goedkope ergonomische muis die vergelijkbaar is met de Logitech MX Vertical aan een fractie van de prijs. Het is ook een verticale muis waardoor je je lichaam verplicht om een andere houding aan te nemen. Qua gevoel voelt deze muis iets minder comfortabel aan en een stuk lichter. Qua bouwkwaliteit voelt het iets minder stevig aan omdat het met 89 gram een stuk lichter is. In totaal zijn er 5 knoppen, 2 knoppen aan de binnenkant voor je duim en 3 knoppen aan de buitenkant (het muiswiel kun je ook aanklikken).

“Goedkope ergonomische muis”

Het bestaat zowel in een draadloze versie als in een bedrade versie bestaat. De draadloze muis kost een derde van de prijs van de Logitech MX Vertical. En de bedrade Trust Verto is nog eens 10 euro goedkoper in vergelijking met de draadloze versie. Je kan de snelheid van beide modellen aanpassen, de draadloze versie tot 1200 DPI en de draadloze versie tot 1600 DPI. We vonden het spijtig om te zien dat de draadloze verbinding enkel verbinding kan maken via de meegeleverde USB ontvanger. Het is namelijk niet uitgerust met Bluetooth. Maar aan een derde van de prijs van de Logitech MX Vertical kunnen we moeilijk klagen over het ontbreken van een paar functionaliteiten.

Logitech MX Ergo

De Logitech MX Ergo is een ergonomische trackball muis voor mensen die liever geen verticale muis gebruiken. Trackball muizen komen minder en minder voor en we zien nog weinig nieuwe modellen verschijnen. Met de MX Ergo komt Logitech tegemoet aan alle mensen die een trackball muis boven een verticale muis verkiezen. Persoonlijk hebben we eerder voorkeur voor een verticale muis aangezien we ze intuïtiever vinden qua gebruik. Maar we vinden het wel heel positief om te zien dat deze Logitech muis zowel volledig plat te gebruiken is als in een hoek van 20 graden. Dit is een pak minder dan de hoek van 57 graden van de Logitech MX Vertical.

Door de combinatie van de trackball en je hand in een hoek van 20 graden te plaatsen kun je je pols al enorm ontlasten. Er bestaat zelfs een apart model, de MX Ergo Wedge met een hoek van 30 graden die speciaal is ontworpen voor mensen met reuma. Helaas hebben wij nog geen winkel gevonden in België die deze muis verkoopt.

“Ergonomische trackball muis”

In het midden van de muis bevind zich de Easy Switch met de nummers 1 en 2. Hiermee kun je gemakkelijk switchen tussen twee verschillende computers. Dit is vooral handig voor mensen die zowel een laptop als een desktop PC hebben. En juist zoals de MX Vertical kan je zowel verbinden via Bluetooth als via de USB onvanger (Logitech Unifying). Er zijn ook twee knoppen die zich vlak boven de trackball bevinden. Met deze knoppen kun je makkelijk tussen verschillende pagina’s of programma’s navigeren. Enigste minpuntje is dat met 259 gram dit een zeer zware muis is in vergelijking met de andere muizen die we hebben besproken. Door je hand in een hoek van 20 graden te houden in combinatie met het gebruiken van de trackball kun je je pezen zodanig ontlasten om RSI te voorkomen.

Logitech MX Master 3

De Logitech MX Master 3 is een draadloze muis voor mensen die liever geen verticale muis of muis met een trackball gebruiken. De muis is speciaal ontworpen voor designers en programmeurs die uren achter een computer spenderen. Het is ook een relatief grote muis, geschikt voor mensen met grote handen. Door de grote vorm zal je je lichaam verplichten om de spieren in je voorarm te gebruiken in plaats van de pezen in je pols. Er is een klein platform waarop je duim kan rusten zodat de palm van je hand volledig over de muis kan. Hier vind je ook een extra horizontale scroll terug met twee extra programmeerbare knoppen.

“Gewone ergonomische muis”

De batterij van deze Logitech muis gaat meer dan 3 maanden mee. Je kan ook zonder problemen tussen 3 verschillende toestellen switchen. Of het nu een Window laptop is of een Macbook dankzij een handige knop schakel je makkelijk tussen verschillende toestellen. De Logitech MX Master 3 is niet geschikt voor linkshandigen. Je kan hier ook mee gamen, gezien de DPI sensor van 200 tot 4000 gaat.

R-Go HE Medium

Deze R-Go HE Medium is een van de weinige ergonomische muizen die in België te verkrijgen zijn voor linkshandige mensen. Het is een verticale muis vergelijkbaar met de MX Vertical of de Trust Verto. Het heeft namelijk ook vijf knoppen waarvan twee zich aan de binnenkant bevinden. Bij de meeste verticale muizen bevinden de knoppen aan de binnenkant zich bovenaan. Maar de R-Go HE heeft hier een apart design en kiest voor een knop bovenaan en een knop onderaan. Onderaan is er een klein steuntje voorzien waar je vinger op kan rusten.

“Ergonomische muis linkshandig”

Aan de hand van een duw op de knop kun je de gevoeligheid instellen tussen 500, 1.500, 2.000 en 3.000 DPI. Aan de hand van SteerMouse dat je gratis kunt downloaden kun je zelf bepalen welke actie je aan de twee programeerbare knoppen hangt. Dat kan knippen en plakken zijn of heen en terug gaan tussen websites, aan jou de keuze. Nadeel is wel dat deze muis enkel met een kabel komt en dat je (nog) geen keuze hebt tussen een draadloze versie.

ergonomische computer muis vergelijken

Tot zover onze top 5 beste ergonomische muis. Meer home office of PC accessoires nodig? Lees dan ook de TOP 5 Draadloze muizenErgonomische bureaustoel en de TOP 5 PC Monitors van 2021.

Ergonomische muis vergelijken

Wat is een ergonomische muis?

In tegenstelling tot een gewone computermuis is een ergonomische muis speciaal ontworpen om overbelasting van je spieren en gewrichten te vermijden. Veel mensen krijgen last van een muisarm omdat ze een hele werkdag achter hun PC doorbrengen in een verkeerde houding. De verkeerde houding is vaak te wijten aan onaangepast materiaal. Een ergonomische muis is speciaal ontworpen om blessures te vermijden.

In medische termen is een muisarm beter gekend als RSI. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 40% van de werkende Belgen last heeft van een lichte of zware vorm van RSI. RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelnaam voor pijn in de schouder, elleboog en pols die ontstaan door continue herhaalde bewegingen. Iedereen die langer dan twee uur per dag achter een computer werkt heeft een verhoogd risico op RSI.

RSI verloopt meestal in 3 fases:

  1. Lichte pijn, tintelingen, krampen en/of stijfheid in de pols, schouder of elleboog tijdens bureauwerk.
  2. De pijn en tintelingen nemen toe en zetten zich door nadat je gestopt met bureauwerk
  3. De tintelingen zijn constant en je hebt chronisch pijn
beste ergonomische muis

Ergonomische muis kopen,
waar op letten

1. COMFORT

Het comfort van een muis hangt vooral af van de grootte van de muis en de vorm van de muis. In dit artikel hebben we onze focus gelegd op het onderzoeken van ergonomische muizen die speciaal ontworpen zijn om je pols en je schouders te ontlasten. Een verticale muis zorgt er voor dat je arm niet plat op je bureau ligt. Door je arm naar de zijkant te kantelen ga je je spieren op een meer natuurlijke manier bewegen.

De gemiddelde middelvinger is 7,6 cm en de gemiddelde breedte van de palm is 10 cm. De muizen die we gaan voorstellen in dit artikel zijn gebaseerd op de doorsnee hand. Als je echt een veel kleinere of veel grotere hand hebt kun je best een andere muis kiezen aangezien we hier uitgaan van een doorsnee hand.

2. CONNECTIVITEIT

Een ergonomische muis kan zowel via een draad, Bluetooth of een USB ontvanger verbinding maken met je computer. Een USB ontvanger maakt gebruik van een 2.4 GHz radiofrequentie om verbinding te maken.  Maar er zijn ook muizen die via Bluetooth verbinding kunnen. Muizen die zowel via een radiofrequentie als Bluetooth verbinding kunnen maken zijn doorgaans een stuk duurder. Uit ervaring merken dat de voorkeur sterk afhangt van persoon tot persoon. Weet wel dat enkel muizen met Bluetooth verbinding kunnen maken met tablets.

3. SENSOR

De sensor van de muis moet de bewegingen correct en tijdig registreren. Het belangrijkste is dat je cursor niet plots stopt of naar de andere kant van het scherm springt. Een ander voordeel is dat de sensor op meerdere oppervlakken functioneert.

4. KNOPPEN

Elke draadloze muis heeft 2 knoppen om links en rechts te klikken. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer de helft van de mensen de bijkomende knoppen bij een muis gebruiken. Deze bijkomende knoppen voegen functionaliteit toe aan de muis en zijn een toffe toegevoegde waarde. We houden extra rekening of deze bijkomende knoppen ergonomisch in de muis zijn geïncorporeerd.

5. SOFTWARE

De betere draadloze muizen worden vaak gebundeld met software waardoor je de resterende batterijduur kunt raadplegen. Daarenboven laat software vaak toe om de muis in te stellen naar jouw voorkeur, het instellen van shortcuts voor je bijkomende knoppen, de gevoeligheid van de muis en de scrollsnelheid van het wieltje.

Tot zover ons artikel ‘Beste ergonomische computer muis 2021’ – laatste update 10/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Accessoires’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.