De 7 beste externe harde schijven van 2022

Maak een back up van al je foto’s en video’s op een veilige hard drive.

Er komen steeds meer zware bestanden op onze pc’s, laptops en spelconsoles terecht. Denken we maar aan foto’s, video’s, games en films of series. Dat maakt dat we steeds meer opslagcapaciteit nodig hebben. Omdat de harde schijven van elektronische apparaten hun grenzen hebben, is een externe harde schijf steeds vaker aangewezen. Bovendien laat die toe om back-ups te maken van je waardevolle data. Kies je voor een draagbare variant, dan kun je ook naar believen je data meenemen. Aangezien je niet kan zien wat er onder die vaak knappe behuizing schuilt, helpen we je de beste keuze voor jouw data te maken.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Samsung T7 Portable

Wil je een draagbare harde schijf waar je gegevens in zeer veilige handen zijn, dan is de Samsung T7 Portable onze beste keuze.  Deze SSD heeft een leessnelheid van maar liefst 1050 MB/s en een schrijfsnelheid van 1000 MB/s. Dankzij de enorme snelheid van 3.2 Gen.2 is de T7 bijna twee keer zo snel als zijn voorganger. Dit compacte apparaat is slechts 8,5 centimeter lang, zo dik als een potlood en weegt nog geen 60 gram. Je stopt hem dus heel eenvoudig in je zak. Dankzij zijn metalen buitenkant en de valbestendigheid tot twee meter is het geen probleem mocht hij daar eens uitvallen.

 

Doordat een SSD geen bewegende onderdelen bevat, is hij sowieso al minder gevoelig dan klassieke HDD’s. Hou er wel rekening mee dat het apparaat niet water- of stofbestendig is. De Samsung T7 Portable is eveneens uitgerust met een 256 AES-encryptie Zo kun je je apparaat beveiligen met een wachtwoord of je vingerafdruk. Dit apparaat is niet plug & play voor Mac-gebruikers. Zo kan het gebeuren dat de schijf opnieuw moet worden geformatteerd als je hem wil verbinden met een MacBook of iMac.

Capaciteit: 500 GB, 1 TB en 2 TB | Interface: USB 3.2 Gen2 | Schrijfsnelheid: 1000 MB/s | Afmeting schijf: 2,5 inch

Wil je wat snelle extra capaciteit zonder toeters en bellen, dan is de Toshiba Canvio Basics Exlusive een goede keuze. Met zijn opslagcapaciteit van 1 TB is hij ideaal om een mooie hoeveelheid documenten, foto’s en video’s op te slaan. Wil je nog meer capaciteit, dan kun je ook een versie met 2 TB kiezen.

Deze externe HDD is ideaal om mee te nemen. De tijdloze vormgeving zorgt ervoor dat de harde schijf er goed uitziet in elke omgeving. Om het apparaat te gebruiken, heb je enkel een USB-kabel nodig. De stoffen draagtas is inbegrepen en beschermt de matzwarte kunststof behuizing tegen krassen. De Toshiba Canvio Basics Exclusive is eveneens stofdicht. Dit apparaat is plug & play voor Microsoft Windows. Wil je koppelen met Mac, dan moet je de harde schijf wel eerst formatteren. Doordat de harde schijf ook compatibel is met USB 2.0, kun je hem ook aansluiten op oudere apparatuur.

Capaciteit: 1 TB en 2 TB | Interface: USB 3.0 | Schrijfsnelheid: 100 MB/s | Afmeting schijf: 2,5 inch

Beste voor Mac: LaCie Mobile Drive

Deze externe HDD herken je meteen aan zijn strakke vormgeving, die helemaal bij de Apple Macbook past. Met de 4 TB opslagruimte bewaar je tot 400.000 hogeresolutiebeelden of 132 uur aan 4K-beeldmateriaal. Met de meegeleverde LaCie Toolkit maak je in één klik back-ups of plan je automatisch back-ups in. De externe HDD is niet enkel compatibel met Mac maar ook met Windows, wat zorgt voor een eenvoudige toegang via diverse toestellen.

De gezandstraalde aluminium constructie is stevig, maar voelt tegelijk licht aan. Het compacte formaat laat toe om deze externe HDD van 400 gram makkelijk mee te nemen. Je hebt ook geen stopcontact nodig om hem te gebruiken. Dat doe je eenvoudig via de USB-poort van je laptop. De metalen behuizing beschermt je schijf ook beter dan met een plastic behuizing. Hou er verder rekening mee dat de LaCie Mobile Drive niet water-, stof- en schokbestendig is.

Capaciteit: 4 TB| Interface: USB 3.0 | Schrijfsnelheid: 100 MB/s | Afmeting schijf: 2,5 inch

De Seagate Game Drive PS4 is geformatteerd voor het PlayStation-besturingssysteem. Dit is dan ook de geknipte externe harde schijf om de opslagruimte van je PS4 uit te breiden. Met de capaciteit van 4 TB kun je een honderdtal bijkomende games installeren. Je games zullen ook sneller laden op de externe harde schijf dan op de interne schijf van je Playstation. In deze externe HDD kan je uiteraard niet enkel games kwijt, maar ook foto’s en video’s. Verder kun je hem gebruiken om back-ups te maken.

Deze ‘plug & play’ HDD is heel vlot te koppelen en te installeren. Doordat de stroom via de USB-kabel gaat, heb je geen voedingskabel nodig. De Seagate Game Drive is compatibel met elke PlayStation 4 console die draait op de softwareversie 4.50 of recenter. Heb je een Playstation 5. Weet dan dat die je harde schijf wel zal kunnen lezen, maar dat je er geen Playstation 5 games op kan opslaan.

Doordat de behuizing hetzelfde matzwarte ontwerp heeft als je Playstation, sluit de externe HDD bovendien naadloos aan op je PS4. Zoals het een PS 4-accessoire betaamt, gloeit de status-LED mooi blauw op. Het gewicht van deze compacte HDD bedraagt slechts 135 gram, waardoor je hem makkelijk kan meenemen. Wees er dan wel voorzichtig mee, want schokbestendig is de Seagate Game Drive PS4 niet.

Capaciteit: 1 TB en 4 TB | Interface: USB 3.0 | Schrijfsnelheid: 100 MB/s | Afmeting schijf: 2,5 inch

Met deze externe HDD haal je heel veel opslagcapaciteit voor je geld in huis. Zo laat de 8 TB toe om maar liefst 800 full HD films van 2 uur of 80.000 muziekalbums of 800.000 foto’s op te slaan.

Deze externe HDD is uitgerust met 2 USB-poorten. Zo kun je de Seagate Backup Plus Hub gebruiken als extra opslagruimte voor je pc en intussen twee extra apparaten opladen, zoals je smartphone of tablet. Dat lukt ook als je pc uit of op stand-by staat.

De Seagate Dashboard-software laat toe om eenvoudig back-ups te maken. Ook inclusief: de Seagate Resue Services voor twee jaar gegevensherstel. Wil je de harde schijf met Mac gebruiken, dan moet hij wel opnieuw worden geformatteerd.

Door zijn omvang en gewicht van één kilo is deze externe HDD minder geschikt om mee te nemen. Bovendien heb je ook een stopcontact nodig om ermee aan de slag te gaan. Maar als externe opslagruimte op je bureau voor al je documenten, foto’s, films en back-ups is de Seagate Backup Plus Hub een zeer goede en betaalbare oplossing.

Capaciteit: 4 TB, 6 TB, 8 TB, 10 TB, 12 TB en 14 TB | Interface: USB 3.0 | Schrijfsnelheid: 100 MB/s | Afmeting schijf: 3,5 inch

Wil je extra capaciteit in een compact jasje, dan is de Seagate One Touch Portable Drive onze beste keuze. Het formaat maakt dat de harde schijf perfect in je tas of zak past. Hij weegt amper 150 gram. Deze externe harde schijf is dan ook heel geschikt voor fotografen of videobewerkers die hun bestanden vaak meenemen. Voor extra bescherming van je bestanden zorgt de metalen en stofvrije behuizing.

Met zijn 2 TB sla je er tot 200.000 foto’s of 20 films in 4k op. De harde schijf is geschikt voor zowel Windows als Mac. Meegenomen is de twee jaar aan Seagate Rescue services, waarbij Seagate je beschadigde data recupereert. Geïntegreerd is de automatische back-up functie, zodat de kans op gegevensverlies minimaal wordt. Wel moet je er rekening mee houden dat de schijf geen hardware-encryptie met wachtwoordbeveiliging heeft om je data tegen derden te beveiligen. Wens je meer of minder opslagruimte, dan kan je ook kiezen voor een versie met 1, 4 of 5 TB.

Capaciteit: 2 TB | Interface: USB 3.0 | Schrijfsnelheid: 100 MB/s | Afmeting schijf: 2,5 inch

Beste reis: LaCie Rugged Mini

Als je veel onderweg bent met je data, dan is de LaCie Rugged Mini je perfecte reisgezel. Met zijn ruime opslagcapaciteit van 5 TB is hij bijvoorbeeld ideaal voor creatieve professionals. Mac-gebruikers zullen in hun nopjes zijn met dit apparaat, maar het is ook geformatteerd voor Windows. Heb je minder opslagruimte nodig, dan kun je ook kiezen voor een versie met 1, 2 of 4 TB.

Dankzij de supersnelle USB 3.1-verbinding kun je data overzetten aan 10 Gbps. Dat is twee keer sneller dan met USB 3.0.  Je kan het apparaat makkelijk verbinden met je laptop of camera via USB C. Wil je bijvoorbeeld HD-beeldmateriaal van 10 GB overzetten, dan vraagt dat slechts 15 seconden. Aangezien je apparaat zijn stroom haalt uit de USB-aansluiting, heb je ook geen stopcontact nodig onderweg.

De LaCie Rugged Mini beschermt je data tegen schokken, spatwater en stof. Zo biedt deze harde schijf je een grote garantie dat je data heel blijft onderweg. Mocht er toch nog iets misgaan, dan kun je een beroep doen op de twee jaar lange garantie en data rescue service van LaCie.

Capaciteit: 1 TB, 2 TB, 4 TB en 5 TB | Interface: USB 3.1 | Schrijfsnelheid: 100 MB/s | Afmeting schijf: 2,5 inch

Tot zover onze top 5 beste externe harde schijven. Kleine alternatieven vind je in de vorm van krachtige USB sticks.
Meer pc accessoires nodig, lees ook onze favoriete powerline adapters of powerbanks.

goede externe harde schijf
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een externe harde schijf?

Capaciteit

Voor je een harde schijf aanschaft, is het belangrijk om te bepalen hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Gebruik je je harde schijf vooral om documenten, smartphonefoto’s en back-ups te bewaren, dan volstaat een externe HDD met een capaciteit van 1 tot 4 TB.

Als je ook zware bestanden wil opslaan, zoals games, hogeresolutiebeelden en full HD-video’s, ga dan voor een externe HDD van minstens 5 TB. Besef ook dat bestanden steeds groter worden. Denken we maar aan de opkomst van films en series in Ultra HD (4K). Zo’n film in UHD neemt gauw 100GB in beslag. Het is dus handig om op je harde schijf wat reservecapaciteit te hebben voor de toekomst. Bovendien zal de prijs per terabyte opslagruimte lager zijn als je een schijf met een grotere capaciteit koopt.

Om een idee te geven: 2 TB is goed om 200 full HD films van 2 uur of 20.000 muziekalbums of 200.000 foto’s op te slaan. Met een HDD van 8 TB kan je dus vier keer zoveel opslaan. Meer over de specificaties van je harde schijf lees je hier.

Snelheid

De lees- en schrijfsnelheden bepalen hoe snel je bestanden kunt overzetten van je computer naar je externe harde schijf om omgekeerd. De leessnelheid duidt aan hoelang het duurt om een bestand op een apparaat open te krijgen. De schrijfsnelheid daarentegen geeft weer hoelang het duurt om er iets op te slaan. Doorgaans ligt de leessnelheid van een schijf iets hoger dan de schrijfsnelheid.

De snelheid van een externe HDD wordt bepaald door het aantal rotaties per minuut (rpm). Hoe groter het aantal rpm, hoe sneller dus de lees- en schrijfsnelheid van je schijf zal zijn. Op de markt vind je voornamelijk HDD’s met snelheden van 7200 en 5400 rpm. De schijven met lagere RPM’s zijn iets langzamer maar gebruiken minder energie en zijn ook stiller. Als je het aantal rpm vertaalt naar MB per seconde, dan mag je rekenen op een lees- en schrijfsnelheid van gemiddeld tussen de 100 en 200 MB per seconde.

Bij een SSD ontbreken de mechanische onderdelen en wordt de snelheid bepaald door het interne flashgeheugen. De snelheden van een SSD-apparaat starten vanaf 500 MB/s en een stuk sneller zijn dan klassieke HDD’s. Daarnaast is ook het type aansluiting bepalend voor de snelheid. Tegenwoordig is een USB 3.0-verbinding de standaard. Die garandeert je een snelheid tot 5 Gbps wat zich vertaalt in 625 MB per seconde. De opvolgers zijn de USB 3.1 en de USB 3.2, die gaan tot respectievelijk tot 10 Gbps en 20 Gbps.

Bouwkwaliteit

HDD staat voor Hard Disk Drive. Mocht je in je harde schijf kunnen kijken, dan zou je zien dat die is opgebouwd uit bewegende onderdelen. Wil je de data op je HDD bekijken, dan zal de magnetische metalen schijf met data gaan ronddraaien. Vergelijk het met een platenspeler, die door de lees- en schrijfarm wordt uitgelezen. Dat betekent wel dat een HDD gevoelig is voor slijtage, zeker als je hem geregeld meeneemt, naar het werk bijvoorbeeld. Het mechanisme in een HDD maakt logischerwijs ook geluid.

Wil je je externe HDD toch vaak meenemen, dan ga je beter voor het kleinere en minder gevoelige 2,5 inch formaat. Die zijn compact, wegen weinig en hebben doorgaans geen aparte stroomkabel nodig. Ze zijn ook ideaal als je je media graag meeneemt voor op de trein of op reis. De meer gevoelige en grotere modellen van 3,5 inch zijn eerder geschikt om thuis te laten.

Een alternatief voor de HDD is de SSD, wat staat voor Solid State Drive. Op een SSD worden de data opgeslagen in enkele flash geheugenchips. Aangezien die geen bewegende onderdelen bevat, is die een minder gevoelig. Bovendien maakt die helemaal geen geluid. In tegenstelling tot de HDD is een SSD ook ongevoelig voor magneten. De keerzijde van de medaille is dat je voor een SSD per MB opslagcapaciteit beduidend meer betaalt.

Betrouwbaarheid

Een externe harde schijf biedt een veilige haven voor je gegevens. Als de harde schijf van je pc het begeeft en je hebt geen back-up of online opslag, dan ben je ze immers kwijt. De kans is ook reëel dat je harde schijf er na een drietal jaar de brui aan geeft. Volgens onafhankelijk onderzoek laat jaarlijks gemiddeld tussen de 2 en 4% van de harde schijven het afweten.

Daarom is het belangrijk dat je voldoende vaak een back-up maakt van je gegevens op je harde schijf. Dat moet je nog altijd zelf doen, dus maak daar een goede gewoonte van. Aangezien de betrouwbaarheid van je harde schijf zo belangrijk is, ga je best voor kwaliteit bij je keuze. Over het algemeen kun je stellen dat een SSD betrouwbaarder is dan een HDD. Hier krijg je alvast een goede indicatie van de betrouwbaarheid van verschillende harde schijven.

Neem je je externe harde schijf vaak mee, dan is een solide behuizing extra belangrijk, aangezien het risico op beschadiging – en bijgevolg gegevensverlies – ergens onderweg groter is dan wanneer je externe HDD dag en nacht op je bureau staat.

beste SSD
Afbeelding: Canva.com

Heb ik een externe harde schijf nodig?

Mensen die belangrijke documenten, foto’s of video’s op hun computer bewaren, kunnen best een externe harde schijf kopen. Zo heb je nog steeds je data als je pc crasht. Elke harde schijf kan het immers na een bepaalde tijd begeven. Besef dat je je gegevens kwijt bent wanneer de harde schijf van je pc het begeeft, tenzij je een back-up hebt op een tweede schijf in je pc of je gegevens in de cloud opslaat. Bovendien kan je met een externe harde schijf je opslagcapaciteit fors uitbreiden. In tijden waarin we steeds meer foto’s en video’s digitaal maken en ook films en series willen opslaan wordt dat aspect steeds belangrijker.

Een goede externe harde schijf hoeft je geen rib uit je lijf te kosten. Als je de vergelijking maakt met clouddienssten, dan kan een maandelijks abonnement aardig aantikken. Zo betaal je voor een Dropbox account van 2 TB makkelijk meer dan 10 euro per maand. Voor die 120 euro per jaar vind je makkelijk een externe harde schijf van 4 TB. Natuurlijk is het wel zo dat je gegevens in de cloud in principe nog veiliger zitten dan op een harde schijf.

 

Wanneer je veel reist of pendelt, kies je best voor een externe HDD of SSD die je in een tas of rugzak kunt meenemen. Die steek je gewoon in de USB-poort van je laptop, zonder dat die nog in een stopcontact hoeft. Als je vooral aan je bureau werkt en je harde schijf niet moet meenemen, raden we een desktop externe harde schijf aan. Die harde schijven zijn groter en zwaarder en moet je met een losse stroomadapter in het stopcontact steken. Voordeel is wel dat ze goedkoper zijn, vaak een grotere opslagcapaciteit hebben en ook een stuk sneller zijn (ongeveer 33%).

beste externe harde schijf
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste externe harde schijf’ – Laatste update 14/12/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.