Beste Fietshelm

De beste fietshelm die je momenteel kunt kopen, is de Abus Hyban. Het is een betaalbare maar stevige fietshelm met goede ventilatie en een geïntegreerd achterlicht. Of je nu pendelt met een gewone fiets, elektrische fiets of elektrische step: er wordt aangeraden om altijd een helm te dragen. Volgens cijfers van Statbel zijn er meer dan 9.000 ongevallen per jaar waarbij een fietser betrokken raakt. En helaas komen er nog elk jaar ongeveer 80 fietsers om in het verkeer. Ernstige hoofdletsels kunnen mogelijk vermeden worden door het dragen van een goede fietshelm. Onderaan dit artikel kan je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een fietshelm.

Beste Fietshelm 2019 – ONZE TOP 5

De Abus Hyban is volgens ons de beste fietshelm voor mensen die vaak met de fiets pendelen. Het is een stevige helm die comfortabel zit en uitgerust is met een geïntegreerd achterlicht. De buitenkant van de helm is gemaakt van een ABS-polymeriaat waardoor de helm vrij licht is (380 gram). Hij heeft 18 gaten zodat je hoofd voldoende verluchting krijgt tijdens het fietsen. De gaten zelf zijn voorzien van een gaas dat insecten en zelfs kleine hoeveelheden regen tegenhoudt. Achteraan kan de helm versteld worden dankzij een handige draaiknop. De binnenkant van de helm is uitneembaar en wasbaar. Dit is niet enkel het geval voor de Abus Hyban maar voor alle Abus helmen. Dat is vooral handig in de zomer, wanneer een helm na dagelijks gebruik muf kan beginnen ruiken.

“Beste betaalbare fietshelm”

Deze fietshelm is ontworpen voor pendelaars die een veilige helm nodig hebben voor een betaalbare prijs. Er is voldoende ventilatie om 30 kilometer of meer aan een stuk te fietsen. Ben je van plan om er een hele dag mee te fietsen, dan kun je beter naar andere fietshelmen kijken met meer ventilatie. De ronde vorm van deze helm geeft een verhoogde veiligheid ten opzichte van aero-helmen, die een puntige achterkant hebben. Sinds Greg Lemond een Giro Aerhead droeg toen hij de Tour de France in 1989 won, zijn dergelijke fietshelmen alomtegenwoordig. Deze helmen zijn enkel nuttig wanneer je sneller fietst dan 40 kilometer per uur. Persoonlijk ken ik weinig collega’s die zo snel naar hun werk kunnen of willen fietsen. Bovendien heeft onderzoek aangegeven dat aero-helmen minder veilig zijn omdat ze bij een val kunnen blijven hangen en van je hoofd kunnen vliegen. De Abus Hyban is een veilige en betaalbare fietshelm met ingebouwde verlichting. De fietshelm zelf is beschikbaar in 7 verschillende kleuren waaronder zwart, wit en rood.

De Abus Pedelec+ is een helm die speciaal ontwikkeld is voor mensen met een elektrische fiets. Met een elektrische fiets kun je een stuk sneller fietsen in vergelijking met een gewone fiets. Daarom is er ook nieuwe norm om een onderscheid te maken tussen gewone fietshelmen en fietshelmen voor een elektrische fiets. Deze Abus fietshelm is in overeenstemming met de nieuwe NTA 8776 norm. De Abus Pedelec+ bedekt een groter deel van je hoofd, en hij heeft ook een betere bescherming ten opzichte van een gewone fietshelm. Hij is gecertificeerd om bescherming te bieden tot en met snelheden van 45 kilometer per uur. De sluiting rond je kin is voorzien van een magneet, om ze makkelijker te laten sluiten. De sluiting zelf voelt zeer stevig aan en zal niet zomaar loskomen.

“Beste fietshelm elektrische fiets”

Verder heb je achteraan op de helm een geïntegreerd achterlicht en een klep waarin zich een regenkapje bevindt. Dankzij het ontwerp van de helm blijft het achterlicht zichtbaar wanneer je een regenhoes installeert. De helm is achteraan voorzien van een draaiwiel om hem aan te passen aan je hoofd. Dat is ook handig als je bijvoorbeeld in de winter een muts zou willen dragen onder je helm. Met 9 gaten vooraan en 4 gaten achteraan is er voldoende verluchting. In de voorste gaten is er een gaas voorzien om ervoor te zorgen dat insecten of andere beestjes niet in je haar terecht komen. De geïntegreerde ledlamp achteraan is een eyecatcher waardoor je goed zichtbaar bent op de baan. Je kan de ledlamp gewoon laten branden, maar je kan ze ook laten knipperen om extra aandacht te trekken. De batterij van deze ledlamp zal je om de twee jaar moeten vervangen bij normaal gebruik. Je hebt keuze uit 3 kleuren (zwart, grijs en blauw/groen) en 2 maten (medium en large).

De Lumos Kickstart MIPS is een veilige helm met geïntegreerde lichten om je zo zichtbaar mogelijk te maken in het verkeer. Hij heeft zowel vooraan als achteraan een ledlamp. De ledlampen achteraan zijn rood, in de vorm van een gevarendriehoek. De ledlampen vooraan zijn wit, maar zijn helaas niet sterk genoeg om je fietslicht te vervangen. Speciaal aan deze helm is dat je knipperlichten hebt aan de zijkant van je helm om aan te geven aan het achterliggende verkeer waar je naartoe gaat. Deze pinkers kun je aansturen via een afstandsbediening die je op je stuur moet plaatsen. Deze fietshelm is uitgerust van een MIPS (Multi Directional Impact Protection System) waardoor de kans op een hersenletsel kleiner is ten opzichte van een gewone fietshelm.

“Beste fietshelm MIPS”

De Lumos is ontworpen voor pendelaars die vaak in het donker naar het werk moeten fietsen. Met 390 gram is hij te zwaar om een hele dag mee te gaan fietsen. Rekening houdend met het feit dat er een batterij, ledlampen en draadloze aansturing in zit, is dat nog steeds vrij licht. De batterij zelf gaat ongeveer 3 uur mee bij normaal gebruik. Dat wil zeggen dat de meeste fietsers de helm dagelijks moeten opladen. Wat we zeer jammer vinden voor een helm van 219 euro is dat de oplader geen micro-USB- of USB-C-aansluiting heeft. In plaats daarvan maakt de oplader gebruik van een poort die door de fabrikant is ontworpen en waarvoor je dus maar één oplader hebt. De De Lumos Kickstart MIPS is ook maar beschikbaar is in één maat, waardoor deze helm niet geschikt is voor mensen met een klein of groot hoofd. Maar ben je op zoek naar een zeer veilige helm waarmee je zeer zichtbaar bent in het verkeer, die bovendien wel wat mag kosten, dan is de Lumos Kickstart MIPS helm misschien wel iets voor jou.

De Abus Pedelec 2.0 Ace is een fietshelm met vizier, wat vooral handig is voor mensen die zeer snel fietsen. Een vizier biedt namelijk bescherming aan hoge snelheden tegen regen, wind en insecten. Net zoals de Pedelec+ is deze fietshelm uitgerust met de beste bescherming (NTA 8776-norm). Beide modellen zijn gebaseerd op hetzelfde basisdesign en hebben dus veel gelijkenissen. Maar de Pedelec 2.0 Ace is in essentie eerder een racefietshelm dan een fietshelm om mee te pendelen. 

“Racefietshelm”

Net zoals zijn broertje is hij achteraan uitgerust met ledverlichting voor goede zichtbaarheid in het donker. Eveneens achteraan is er een klepje voorzien waarin je een regenhoes kunt opbergen. Dankzij het design blijft je ledlamp goed zichtbaar, ook wanneer je de hoes over je helm trekt. Naast het vizier is er nog een groot verschil met zijn vroertje: de Abus Pedelec 2.0 Ace heeft oorkleppen om je te beschermen tegen geruis van de wind. Door zijn stevige prijs kunnen we hem niet aan de gewone pendelaar aanraden. Hij is namelijk dubbel zo duur als de Abus Pedelec+, terwijl beide modellen over de NTA 8766-normering beschikken.

De Nutcase is een goede fietshelm met een simpel ontwerp en focus op veiligheid. De slogan van dit merk is dan ook ‘I love my brain’. In de eerste plaats wil Nutcase de fietshelm weer ‘cool’ maken zodat meer mensen er een gaan dragen. Of het nu om snowboarders, skaters of fietsers gaat, Nutcase was een van de eerste merken die een stijlvolle helm op de markt brachten. Zij vinden het namelijk belangrijk dat kinderen uit eigen beweging een helm willen dragen. Daartoe brengen ze veel verschillende designs op de markt. De helmen zijn uiteraard ook beschikbaar in veel verschillende kleuren.

“Fietshelm kind”

De helm is dus stijlvol, maar het ontwerp van de Nutcase fietshelm maakt hem vooral ook zeer veilig. Helaas is hij niet geschikt om zeer ver mee te pendelen omdat de helm zelf over beperkte ventilatie beschikt. Verder is hij niet voorzien van ledlampen op de voor- of achterkant. Dit is spijtig aangezien dar toch een groot verschil maakt qua zichtbaarheid in het verkeer. Zeker in de herfst/winter kan het ‘s ochtends en ‘s avonds nog vrij donker zijn.

Het onderzoek

Fietshelmen test

Een fietshelm is volgens ons een must voor iedereen die regelmatig pendelt met de fiets. Zeker wanneer je een elektrische fiets gebruikt zal je hogere snelheden halen en is het risico op een hoofdletsel groter. Maar zelfs bij het gebruiken van een elektrische step is een fietshelm eigenlijk een must. Artsen hebben een oproep gedaan omdat ze bezorgd zijn over de snelle stijging van ongevallen met een elektrische step. Vaak ligt een gebrek aan ervaring aan de basis van het ongeval maar ook de slechte staat van het wegdek is vaak een oorzaak.

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste fietshelmen voor pendelaars die een (al dan niet elektrische) step of fiets gebruiken. Maar ook voor mensen die regelmatig fietsen in het weekend hebben we gezocht naar lichte helmen met een vizier. Hieronder kun je een video vinden waar de fabrikant Abus het verschil meet tussen het vallen met of zonder fietshelm aan 25 kilometer per uur.

Wanneer is het dragen van een fietshelm verplicht?

Het dragen van een fietshelm is enkel verplicht wanneer je met een elektrische fiets rijdt die sneller dan 25 kilometer per uur kan. Voor de rest is een fietshelm momenteel niet verplicht, noch voor kinderen, noch voor volwassenen. Het verkeersinstituut Vias heeft in februari 2019 een eisenpakket op tafel gelegd om een helm te verplichten voor kinderen tot 14 jaar. De toenmalige Vlaamse minister voor Mobiliteit Ben Weyts heeft hier voorlopig de bal afgehouden. Volgens hem zou de verplichting kinderen van jonge leeftijd mogelijk van de fiets wegjagen. Ook zou het dragen van een helm het aantal ongevallen niet doen afnemen. Ook fietsorganisaties zien een verplichting van een fietshelm niet zitten. Ook zij vrezen dat zo’n verplichting ertoe zou leiden dat mensen minder geneigd zijn om de fiets te nemen. Ze vinden het juist belangrijk dat de fiets aanwezig blijft in het verkeer. Zij redeneren dat meer fietsers op de baan leidt tot minder ongelukken. Hiervoor verwijzen ze naar onderzoek uit fietslanden bij uitstek zoals Nederland en Denemarken.

Welke fietshelm kopen

Welke fietshelm je moet kopen, hangt van een aantal factoren af. Fiets je vaak met een elektrische fiets, dan kun je best een fietshelm met een NTA 8766-certificering kopen. Deze helmen zijn speciaal ontworpen voor snelheden tot en met 45 kilometer per uur. Als je daarentegen een gewone fiets hebt en niet al te snel fietst is een standaardhelm voldoende. Welke helm je ook koopt, kijk zeker na of je een CE-label van de Europese Unie terugvindt. Voor volwassenen is het correcte label EN 1078. Ben je op zoek naar een helm voor een kind, zoek dan naar het EN 1080 label.

De Europese norm schrijft voor dat een helm een schok moet kunnen opvangen onder de grenswaarde van 250 G aan een snelheid van 19,5 kilometer per uur. Hiervoor is een test ontwikkeld door de Universiteit van Straatsburg. De test bestaat eruit om een namaakhoofd met een helm op een aambeeld te laten vallen aan een snelheid van 19,5 kilometer per uur. De machine die hiervoor gebruikt wordt kan een inschatting maken van de mogelijke hersenletsels. Op basis van een digitaal model wordt er uitgerekend of de helm voldoende bescherming biedt. Enkel helmen die veilig genoeg zijn krijgen een certificering.

Wat is MIPS?

MIPS staat voor Multi Directional Protection System. Het is een technologie die in fietshelmen en ruiterhelmen gebruikt wordt. Deze technologie is in het Royal Institute of Technology in Stockholm ontwikkeld door een chirurg en verschillende wetenschappers. Een MIPS-fietshelm maakt gebruik van een systeem om je hoofd te roteren binnen in de helm op moment van een ongeval. Op die manier wordt een deel van de impact verminderd en beter verspreid over je hoofd. Door een MIPS-fietshelm te gebruiken, heb je minder kans op zware hersensletsels in vergelijking met een gewone fietshelm.

Een MIPS-fietshelm ziet er niet anders ten opzichte van een gewone fietshelm. Het enige onderscheid is dat MIPS-fietshelmen van een geel logo zijn voorzien. Aan de binnenkant van een MIPS-fietshelm is er een extra laag voorzien. Op het moment van impact zal deze laag roteren om de kracht van de schok op te vangen en de impact beter te verspreiden. Zo wordt de kans op een hersenschudding of andere hersenschade verkleind.

Fietshelm kopen: waar op letten

Certificering

De nieuwste norm in fietshelmen is de NTA 8766-norm. Helmen met deze certificering beschermen een groter deel van het hoofd en zijn beter geschikt in het opvangen van schokken bij hogere snelheden.

Verlichting

Een goede helm beschikt over een geïntegreerd achterlicht en eventueel voorlicht. Wij raden aan om op zijn minst een fietshelm te kiezen die is uitgerust met een geïntegreerd achterlicht.

Maat

Vooraleer je een fietshelm koopt, meet je best je hoofd. Indien de omtrek van je hoofd kleiner is dan 54 cm of groter is dan 61 cm dan kun je best geen one-size-fietshelm kopen. In dat geval kijk je beter naar een fietshelm die in small of large beschikbaar is zodat de helm comfortabel op je hoofd past. De meeste helmen zijn achteraan voorzien van een draaiwieltje waarmee je de helm aan de omtrek van je hoofd kunt aanpassen. Als je onzeker bent of een helm zal passen, dan kan je er beter een in een fysieke winkel kopen.

Comfort

Gelinkt aan de maat van de helm is het comfort. Het is namelijk belangrijk dat de helm niet enkel goed past maar ook comfortabel zit. Als u uw hoofd beweegt moet de helm goed op zijn plaats zitten en mag deze niet verschuiven. Ook is het belangrijk dat een fietshelm voldoende gaten heeft voor verluchting.

Gewicht

Als je een gewone pendelaar bent, hoef je niet te veel rekening te houden met het gewicht van de fietshelm. Enkel professionele fietsers hebben er baat bij om speciale fietshelm te kopen; deze zijn lichter en even veilig. Helaas zijn deze speciale fietshelmen een pak duurder dan de gewone helmen.

Regenbestendig

Sommige helmen hebben een speciaal compartiment waarin een uitvouwbaar regenkapje zit. Dit is zeker een plus voor pendelaars die het hele jaar door de fiets gebruiken om naar hun werk te gaan. Bij hevige regenval kun je op die manier je haar droog houden.

Vizier

Een vizier dient om je ogen te beschermen tegen regen, wind of insecten. Mensen die niet sneller dan 20 of 25 km per uur fietsen, hebben niet echt een vizier nodig. Mensen die sneller fietsen en die geen aparte bril willen aanschaffen, kijken best uit naar een helm met vizier.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.