De 8 Beste Fietshelmen van 2021

Veilig op de baan met een goede fietshelm, tegenwoordig beschikbaar met verlichting en/of vizier

In dit artikel helpen we je om de beste fietshelm voor jou te vinden. Een fietshelm met vizier is ideaal voor mensen met een speed pedelec of een elektrische fiets die hun ogen willen beschermen tegen regen of insecten. Er zijn ondertussen zelfs al helmen met een verstelbaar vizier voor brildragers. Daarnaast hebben de meeste fietshelmen ook verlichting aan de achterkant zodat je zichtbaarder bent op de baan. Wil je een veilige fietshelm opteer dan voor een met MIPS-technologie.

Beste fietshelm van 2021: Abus Hyban

De Abus Hyban is volgens ons de beste fietshelm voor mensen die naar hun werk pendelen met een gewone fiets. Het is een stevige helm die comfortabel zit en uitgerust is met een geïntegreerd achterlicht. De buitenkant van de helm is gemaakt van een ABS-polymeriaat waardoor de helm vrij licht is (380 gram). Hij heeft 18 gaten zodat je hoofd voldoende verluchting krijgt tijdens het fietsen. De gaten zelf zijn voorzien van een gaas dat insecten en zelfs kleine hoeveelheden regen tegenhoudt.

Achteraan kan de helm versteld worden dankzij een handige draaiknop. Het is belangrijk om de tijd te nemen om ervoor te zorgen dat de helm goed op je hoofd past. Het is niet enkel comfortabeler in geval van een ongeval heb je ook minder kans dat hij kan loskomen van je hoofd. De binnenkant van de helm is uitneembaar en wasbaar. Dat is vooral handig in de zomer, wanneer een helm na dagelijks gebruik muf kan beginnen ruiken. Toffe extra is dat hij beschikbaar is in 7 verschillende kleuren waaronder zwart, wit en rood.

Beste Fietshelm met verlichting: Abus Pedelec +

De Abus Pedelec+ is een fietshelm met verlichting die voldoet aan de nieuwe NTA 8776 norm. Dit wil zeggen dat hij geschikt is voor snelheden tot en met 45 kilometer per uur. Hij beschermt een groter oppervlakte van je hoofd wat belangrijk kan zijn wanneer je aan een hoge snelheid ten val komt. De sluiting rond je kin is voorzien van een magneet en voelt zeer stevig aan. Verder heb je achteraan op de helm een geïntegreerd achterlicht en een klep waarin zich een regenhoes bevindt. Dankzij het ontwerp van de helm blijft het achterlicht zichtbaar wanneer je een regenhoes installeert.

De helm is achteraan voorzien van een draaiwiel om hem aan te passen aan je hoofd. Dat is ook handig als je bijvoorbeeld in de winter een muts zou willen dragen onder je helm. Met 9 gaten vooraan en 4 gaten achteraan is er voldoende verluchting. In de voorste gaten is er een gaas voorzien om ervoor te zorgen dat insecten of andere beestjes niet in je haar terecht komen. Dankzij de geïntegreerde ledlamp ben je goed zichtbaar op de baan. Je kan de ledlamp gewoon laten branden, maar je kan ze ook laten knipperen om extra aandacht te trekken. De batterij van deze ledlamp zal je om de twee jaar moeten vervangen bij normaal gebruik. Je hebt keuze uit 3 kleuren (zwart, grijs en blauw/groen) en 2 maten (medium en large).

Beste Fietshelm met vizier en verlichting: Abus Pedelec 2.0 ACE

De Abus Pedelec 2.0 Ace is een fietshelm met vizier en verlichting, wat vooral handig is voor mensen die zeer snel fietsen. Een vizier biedt namelijk bescherming aan hoge snelheden tegen regen, wind en insecten. Net zoals de Pedelec+ is deze fietshelm uitgerust met de beste bescherming (NTA 8776-norm). Beide modellen zijn gebaseerd op hetzelfde basisdesign en hebben dus veel gelijkenissen. Maar de Pedelec 2.0 Ace is in essentie eerder een racefietshelm dan een fietshelm om mee te pendelen. We vinden deze Abus ook terug in de lijst beste fietshelm voor speed pedelec.

Net zoals zijn broertje is hij achteraan uitgerust met ledverlichting voor goede zichtbaarheid in het donker. Eveneens achteraan is er een klepje voorzien waarin je een regenhoes kunt opbergen. Dankzij het design blijft je ledlamp goed zichtbaar, ook wanneer je de hoes over je helm trekt. Naast het vizier is er nog een groot verschil met zijn vroertje: de Abus Pedelec 2.0 Ace heeft oorkleppen om je te beschermen tegen geruis van de wind. Door zijn stevige prijs kunnen we hem niet aan de gewone pendelaar aanraden. Hij is namelijk dubbel zo duur als de Abus Pedelec+, terwijl beide modellen over de NTA 8766-normering beschikken.

Beste Fietshelm met MIPS: Lazer Blade+

De Lazer Blade+ is een sportieve fietshelm met een smalle vorm. De helm heeft 22 ventilatieopeningen om je koel te houden. Dankzij het lage gewicht (maar 220 gram) voelt hij zelfs tijdens lange ritten comfortabel aan. Ondanks zijn lage gewicht biedt hij voldoende bescherming aan dankzij het feit dat hij voorzien is van MIPS.

Door de combinatie van een harde buitenschaal en een zachte wrijvingsarme voering aan de binnenkant kunnen rotationele krachten beter opgevangen worden. De pasvorm van deze helm kan gemakkelijk aangepast worden aan de hand van een schroefsysteem aan de bovenkant. Daarnaast worden er ook nog extra mousse meegeleverd om een perfecte pasvorm te bekomen.

MIPS fietshelm met vizier: Giro Bexley 2020

Deze Giro fietshelm is een absoluut topmodel met alles er op en eraan. Hij is voorzien van MIPS-technologie voor extra veiligheid en een uitschuifbaar vizier. Ideaal voor fietsers die hoge snelheden bereiken en die extra bescherming kunnen gebruiken. Het geïntegreerd achterlicht kan ingesteld worden op 3 verschillende standen (continu brandend, snel flikkerend en traag flikkerend). De batterij opladen doe je aan de hand van een meegeleverde USB kabel. Door zijn stevig gewicht (890 gram) en beperkt aantal ventilatiegaten is hij minder geschikt voor lange onafgebroken ritten. Hij is eerder ontworpen voor de pendelaar die dagelijks naar zijn werk gaat met een speed pedelec of koersfiets.

Vier van de tien ventilatiegaten kunnen afgesloten wat handig is tijdens de koude wintermaanden. De Giro Bexley is beschikbaar in drie verschillende maten (small, medium en large). Daarnaast is er ook een handig verstelsysteem die je met een hand kunt bedienen. Dit is handig voor wanneer je de helm wilt bijstellen zonder te stoppen met fietsen.

Fietshelm met vizier voor brildragers: Abus Invizz Ascent

De Abus Invizz Ascent is een innovatieve fietshelm die de Gold Award van Eurobike in de wacht heeft gesleept dankzij zijn uitschuifbaar vizier. Het vizier zelf is zeer breed en beslaat niet. Maar het grootste voordeel is dat het kan gebruikt worden door brildragers. Er is namelijk voldoende ruimte tussen het vizier en je neus om het dragen van een bril toe te laten.

Los van het vizier is de Abus Invizz Ascent een vrij standaard fietshelm. Met een gewicht van 334 gram is hij vrij licht en geschikt voor lange ritten. Wat ook handig is dat het vizier kan vervangen worden indien je een andere kleur wenst of je huidig vizier aan vervanging toe is.

Fietshelm met richtingaanwijzer: Cratoni Smartride

De Cratoni Smartride is een van de meest geavanceerde fietshelmen die je momenteel kunt kopen. Hij is voorzien van Bluetooth, een G-sensor, ingebouwde microfoon en luidsprekers. Je kan tijdens je fietstocht je eigen muziek afspelen of bellen dankzij de ingebouwde noise-cancelling microfoon. De besturing van deze functies samen met het achterlicht en de richtingaanwijzers doe je via een afstandsbediening die je op je stuur monteert of via een app op je smartphone. De app op de smartphone kan ook de snelheid en afstand van je ritten bijhouden. Maar wij vinden een fiets GPS nog altijd handiger.

Wat we zeer handig vinden is de impact sensor die je locatie kan doorsturen naar een aangewezen contactpersoon wanneer je ten val komt. Iedereen met Cratoni Smartride kan onderling met elkaar communiceren dankzij de ingebouwde walkie-talkie functie. Zowel de batterij van de helm als de afstandsbediening gaan ongeveer 8 uur mee en zijn oplaadbaar via een USB-kabel. Het vizier kan naar voor geschoven worden wat handig is voor brildragers.

Fietshelm met zonneklep: Nutcase Gen3

De Nutcase is een fietshelm met zonneklep die vooral populair is bij jongeren en skaters. Het toffe aan deze fietshelmen is dat ze beschikbaar zijn in veel verschillende en originele prints. Op vlak van veiligheid zijn ze ook goed omdat ze voorzien zijn van een ABS hardshell dat een groot deel van je hoofd beschermt. Dankzij de verschillende maten en uitneembare mousse kun je een optimale pasvorm bekomen. De magnetische sluiting maakt het gemakkelijk om zonder prutsen te vertrekken. Ideaal voor mensen die in stijl willen pendelen naar hun werk.

fietshelm vergelijken

Heb ik een fietshelm nodig?

Iedereen die regelmatig fietst draagt best een helm te dragen. Ervaren fietsers kunnen situaties beter inschatten om een ongeval te vermijden. Maar zelfs de beste fietsers kunnen in een ongeval terechtkomen door de onoplettendheid van een chauffeur. Wanneer een ongeval plaatsvind is een helm het enigste wat je hoofd kan beschermen tegen de impact van de asfalt. In dit artikel hebben we ons toegelegd om de beste fietshelm voor pendelaars te vinden. De fietshelmen die je hier kan terugvinden hebben we uitgekozen voor mensen die regelmatig naar hun werk fietsen of moeten rondfietsen voor hun werk. Een goede fietshelm voor een pendelaar is veilig, comfortabel en heeft voldoende ventilatie.

Het is aangeraden om een helm om de vijf jaar te vervangen. Onderzoek van Snell heeft aangetoond dat helmen na ongeveer vijf jaar gebruik versleten zijn. De binnenkant bestaat namelijk uit EPS of geëxpandeerd polystyreen. Dit materiaal vormt een soort van absorberende laag dat je hoofd beschermd bij een ongeval. Slijtage aan dit materiaal ontstaat door simpelweg je helm te dragen en hem op te bergen. Een versleten helm kan tot twee maten groter worden dan hij origineel was. En een helm die niet goed past kan tijdens een ongeval van je hoofd schuiven waardoor je niet meer beschermt bent.

Hoe worden fietshelmen getest

Volgens cijfers van Statbel zijn er meer dan 9.000 ongevallen per jaar waarbij een fietser betrokken raakt. En helaas komen er nog elk jaar ongeveer 80 fietsers om in het verkeer. Ernstige hoofdletsels kunnen mogelijk vermeden worden door het dragen van een goede fietshelm. Een fietshelm is volgens ons dus een must voor iedereen die regelmatig pendelt met de fiets. Zeker wanneer je een elektrische fiets gebruikt zal je hogere snelheden halen en is het risico op een hoofdletsel groter. Maar zelfs bij het gebruiken van een elektrische step is een fietshelm eigenlijk een must. Artsen hebben een oproep gedaan omdat ze bezorgd zijn over de snelle stijging van ongevallen met een elektrische step. Vaak ligt een gebrek aan ervaring aan de basis van het ongeval maar ook de slechte staat van het wegdek is vaak een oorzaak.

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste fietshelmen voor pendelaars die een (al dan niet elektrische) step of fiets gebruiken. Maar ook voor mensen die regelmatig fietsen in het weekend hebben we gezocht naar lichte helmen met een vizier. Hieronder kun je een video vinden waar de fabrikant Abus het verschil meet tussen het vallen met of zonder fietshelm aan 25 kilometer per uur.

Wanneer is het dragen van een fietshelm verplicht?

Het dragen van een fietshelm is enkel verplicht wanneer je met een elektrische fiets rijdt die sneller dan 25 kilometer per uur kan. Voor de rest is een fietshelm momenteel niet verplicht, noch voor kinderen, noch voor volwassenen. Het verkeersinstituut Vias heeft in februari 2019 een eisenpakket op tafel gelegd om een helm te verplichten voor kinderen tot 14 jaar. De toenmalige Vlaamse minister voor Mobiliteit Ben Weyts heeft hier voorlopig de bal afgehouden. Volgens hem zou de verplichting kinderen van jonge leeftijd mogelijk van de fiets wegjagen. Ook zou het dragen van een helm het aantal ongevallen niet doen afnemen. Ook fietsorganisaties zien een verplichting van een fietshelm niet zitten. Ook zij vrezen dat zo’n verplichting ertoe zou leiden dat mensen minder geneigd zijn om de fiets te nemen. Ze vinden het juist belangrijk dat de fiets aanwezig blijft in het verkeer. Zij redeneren dat meer fietsers op de baan leidt tot minder ongelukken. Hiervoor verwijzen ze naar onderzoek uit fietslanden bij uitstek zoals Nederland en Denemarken.

Welke fietshelm kopen

Welke fietshelm je moet kopen, hangt van een aantal factoren af. Fiets je vaak met een elektrische fiets, dan kun je best een fietshelm met een NTA 8766-certificering kopen. Deze helmen zijn speciaal ontworpen voor snelheden tot en met 45 kilometer per uur. Als je daarentegen een gewone fiets hebt en niet al te snel fietst is een standaardhelm voldoende. Welke helm je ook koopt, kijk zeker na of je een CE-label van de Europese Unie terugvindt. Voor volwassenen is het correcte label EN 1078. Ben je op zoek naar een helm voor een kind, zoek dan naar het EN 1080 label.

De Europese norm schrijft voor dat een helm een schok moet kunnen opvangen onder de grenswaarde van 250 G aan een snelheid van 19,5 kilometer per uur. Hiervoor is een test ontwikkeld door de Universiteit van Straatsburg. De test bestaat eruit om een namaakhoofd met een helm op een aambeeld te laten vallen aan een snelheid van 19,5 kilometer per uur. De machine die hiervoor gebruikt wordt kan een inschatting maken van de mogelijke hersenletsels. Op basis van een digitaal model wordt er uitgerekend of de helm voldoende bescherming biedt. Enkel helmen die veilig genoeg zijn krijgen een certificering.

beste fiets helm 2020

Waar moet ik op letten bij het kopen van een fietshelm?

Verlichting

Een goede helm beschikt over een geïntegreerd achterlicht en eventueel voorlicht. Wij raden aan om op zijn minst een fietshelm te kiezen die is uitgerust met een geïntegreerd achterlicht.

Maat

Vooraleer je een fietshelm koopt, meet je best je hoofd. Indien de omtrek van je hoofd kleiner is dan 54 cm of groter is dan 61 cm dan kun je best geen one-size-fietshelm kopen. In dat geval kijk je beter naar een fietshelm die in small of large beschikbaar is zodat de helm comfortabel op je hoofd past. De meeste helmen zijn achteraan voorzien van een draaiwieltje waarmee je de helm aan de omtrek van je hoofd kunt aanpassen. Als je onzeker bent of een helm zal passen, dan kan je er beter een in een fysieke winkel kopen.

Comfort

Gelinkt aan de maat van de helm is het comfort. Het is namelijk belangrijk dat de helm niet enkel goed past maar ook comfortabel zit. Als u uw hoofd beweegt moet de helm goed op zijn plaats zitten en mag deze niet verschuiven. Ook is het belangrijk dat een fietshelm voldoende gaten heeft voor verluchting.

Gewicht

Als je een gewone pendelaar bent, hoef je niet te veel rekening te houden met het gewicht van de fietshelm. Enkel professionele fietsers hebben er baat bij om speciale fietshelm te kopen; deze zijn lichter en even veilig. Helaas zijn deze speciale fietshelmen een pak duurder dan de gewone helmen.

Regenbestendig

Sommige helmen hebben een speciaal compartiment waarin een uitvouwbare regenhoes zit. Dit is zeker een plus voor pendelaars die het hele jaar door de fiets gebruiken om naar hun werk te gaan. Bij hevige regenval kun je op die manier je haar droog houden.

Vizier

Een vizier dient om je ogen te beschermen tegen regen, wind of insecten. Mensen die niet sneller dan 20 of 25 km per uur fietsen, hebben niet echt een vizier nodig. Mensen die sneller fietsen en die geen aparte bril willen aanschaffen, kijken best uit naar een fietshelm met vizier en verlichting. Het vizier beschermt je tegen regen en insecten maar de verlichting is ook belangrijk om je te beschermen van automobilisten.

Vorm

Een helm met een ronde vorm biedt een betere veiligheid ten opzichte van aero-helmen, die een puntige achterkant hebben. Fietshelmen met een spitse achterkant zijn zeer populair omdat ze aerodynamischer zijn. Maar een gewone pendelaar zal van zo’n type helm geen verschil in zijn gemiddelde snelheid merken. Bovendien heeft onderzoek aangegeven dat aero-helmen minder veilig zijn omdat ze bij een val kunnen blijven hangen en van je hoofd kunnen vliegen.

MIPS

MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System. Het is een technologie die in fietshelmen en ruiterhelmen gebruikt wordt. Deze technologie is in het Royal Institute of Technology in Stockholm ontwikkeld door een chirurg en verschillende wetenschappers. Een MIPS-fietshelm maakt gebruik van een systeem om je hoofd te roteren binnen in de helm op moment van een ongeval. Op die manier wordt een deel van de impact verminderd en beter verspreid over je hoofd. Door een MIPS-fietshelm te gebruiken, heb je minder kans op zware hersensletsels in vergelijking met een gewone fietshelm.

Een MIPS-fietshelm ziet er niet anders ten opzichte van een gewone fietshelm. Het enige onderscheid is dat MIPS-fietshelmen van een geel logo zijn voorzien. Aan de binnenkant van een MIPS-fietshelm is er een extra laag voorzien. Op het moment van impact zal deze laag roteren om de kracht van de schok op te vangen en de impact beter te verspreiden. Zo wordt de kans op een hersenschudding of andere hersenschade verkleind.

Lees meer artikels in de categorie ‘Outdoor’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.