Beste Fietshelm

De beste fietshelm die je momenteel kunt kopen is de Abus Hyban. Het is een betaalbare maar stevige fietshelm met goede ventilatie en een geïntegreerd achterlicht. Of je nu pendelt met een gewone fiets, elektrische fiets of elektrische step wordt het aangeraden om altijd een helm te dragen. Volgens cijfers van Statbel komen er nog elk jaar ongeveer 80 fietsers om in het verkeer. Ernstige verwondingen kunnen vermeden worden door het dragen van een helm. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een helm.

Onze top 5 – Beste Fietshelm

De Abus Hyban is volgens ons de beste fietshelm voor de meeste mensen. Het is een goedkope maar stevige helm met een geïntegreerd achterlicht en goede ventilatie. De stevigheid van de helm wordt verzekerd door een ABS hard cover. Vanachter kan de helm versteld worden dankzij een handige draaiknop. De binnenkant van de helm is uitneembaar en wasbaar. Dit is het geval voor alle Abus helmen. Dit is vooral handig in de zomer wanneer een helm na langdurig gebruik durft te beginnen ruiken.

“De Abus Hyban is een betaalbare fietshelm met ingebouwde verlichting”

Deze fietshelm is vooral gericht op de occasionele pendelaar die een veilige helm nodig heeft. Dankzij de ABS hard cover heb je een goede bescherming voor je hoofd. En dankzij het geïntegreerd achterlicht ben je extra zichtbaar. Als extra is deze helm beschikbaar in 7 verschillende kleuren zodat je nog extra kunt opvallen in het verkeer.

“Beste fietshelm”

De Abus Pedelec is een helm die speciaal ontwikkeld is voor mensen met een elektrische fiets. Het is namelijk in overeenstemming met de nieuwe NTA 8776 norm. Dit wil zeggen dat fietshelmen die over deze norm beschikken een betere bescherming aanbieden ten opzichte van andere fietshelmen. Ze bedekken een groter deel van het hoofd en bieden een betere bescherming aan wanneer je een ongeval hebt aan een hoge snelheid. Ze zijn gecertificeerd om bescherming te bieden tot en met snelheden van 45 kilometer per uur.

“De Abus Pedelec+ beschikt over de NTA 8766 norm en is een aanrader voor mensen die dagelijks met een elektrische fiets naar het werk gaan”

Verder heb je vanachter op de helm een geïntegreerd achterlicht en een klep waarin zich een regenkapje bevindt. Dankzij het ontwerp van de regenhoes blijft het achterlicht zichtbaar wanneer je deze over de fietshelm trekt. De helm is ook gemakkelijk in te stellen qua grootte indien je eronder een muts zou willen dragen voor in de winter. Over ventilatie moet je je geen zorgen maken aangezien het over vier grote openingen vanachter beschikt.

“Fietshelm Pedelec”

De Abus Pedelec 2.0 Ace is een fietshelm met vizier wat vooral handig is voor mensen die zeer snel fietsen. Een vizier biedt namelijk bescherming aan hoge snelheden tegen regen, wind en insecten. Juist zoals de Pedelec+ is deze fietshelm uitgerust met de beste bescherming (NTA 8776 norm). Beide modellen zijn gebaseerd op hetzelfde basisdesign.

“De Abus Pedelec 2.0 Ace richt zich naar fietsers die zeer snel gaan en een vizier nodig hebben om hun ogen te beschermen”

Maar er zijn wel een aantal verschillen zoals natuurlijk het vizier. Maar de Pedelec 2.0 Ace heeft ook oorkleppen om je te beschermen tegen geruis van de wind. Door zijn stevige prijs kunnen we hem niet aan de gewone pendelaar aanraden. Hij is namelijk dubbel zo duur in vergelijking met de Abus Pedelec+ terwijl beide modellen over de NTA 8766 normering beschikken.

“Fietshelm met vizier”

De Torch T2 is een fietshelm met verlichting, zowel achteraan als vooraan. In totaal zijn er maar liefst 10 ingebouwde LED lichten zodat je enorm zichtbaar bent in het verkeer. Maar je bent niet enkel zichtbaar in het verkeer, dankzij de LED lichten vooraan kun je met gemak in het donker fietsen. Er zijn 5 LED lampen aan de achterkant van de helm en 5 aan de voorkant. De lichten gaan afhankelijk van je gebruik tot 36 uur mee en zijn oplaadbaar via USB. Op ongeveer een anderhalf uur tot twee uur zijn de batterijen terug opgeladen.

“De Torch T2 is maar beschikbaar in 1 maat waardoor het niet voor iedereen geschikt is”

Enigste nadeel is dat deze helm maar in 1 maat beschikbaar is. Er worden wel kussentjes meegeleverd om de binnenkant van de helm kleiner te maken. Juist zoals de Abus Hyban is deze fietshelm ook beschikbaar in verschillende kleuren. Je kan maar liefst uit 10 verschillende kleuren kiezen.

“Fietshelm met LED verlichting”

De Nutcase is een goed fietshelm met een simpel ontwerp en focus op veiligheid. De slogan van dit merk is net zomaar ‘I love my brain’. In de eerste plaats wil Nutcase de helm terug cool maken zodat meer mensen het gaan dragen. Of het nu om snowboarders, skaters of fietsers gaat, Nutcase was een van de eerste merken die een stijlvolle helm op de markt brachten.

“De Nutcase fietshelm heeft een simpel maar tof design met als doel zoveel mogelijk mensen een helm te doen dragen”

Maar het gaat niet enkel om het stijlvolle aspect, door het ontwerp van de Nutcase fietshelm is het een van de veiligste helmen die je kunt kopen. Daarenboven is het niet enkel beschikbaar in verschillende kleuren maar ook met verschillende ontwerpen. Het kan zeker helpen om jonge kinderen over de streep te krijgen om toch een helm te dragen wanneer ze bijvoorbeeld naar school fietsen.

“Fietshelm Nutcase”

Het onderzoek

Waarom een fietshelm dragen

Een fietshelm is volgens ons een must voor iedereen die regelmatig pendelt met de fiets. Zeker wanneer je een elektrische fiets gebruikt zal je hogere snelheden halen en is het risico op een hoofdletsel groter. Maar zelfs bij het gebruiken van een elektrische step is een fietshelm eigenlijk een must. Artsen hebben een oproep gedaan omdat ze bezorgd zijn over de snelle stijging van ongevallen met een elektrische step. Vaak ligt een gebrek aan ervaring aan de basis van het ongeval maar ook de slechte staat van het wegdek is vaak de oorzaak.

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste fietshelmen voor zowel pendelaars die een fiets of een fiets gebruiken. Maar ook voor mensen die regelmatig fietsen in het weekend hebben we gezocht naar lichte helmen met een vizier. Hieronder kun je een video vinden waar een Abus het verschil meet tussen het vallen met of zonder fietshelm aan 25 kilometer per uur.

Wanneer fietshelm verplicht

Het dragen van een fietshelm is enkel verplicht wanneer je met een elektrische fiets rijdt die sneller dan 25 kilometer per uur kan. Voor de rest is het momenteel niet verplicht om een helm te dragen. Noch voor kinderen noch voor volwassenen. Verkeersinstituut Vias had in februari 2019 een eisenpakket op tafel gelegd om het verplicht te maken van een helm te dragen voor kinderen tot 14 jaar. Ben Weyts heeft hier voorlopig de bal afgehouden. Volgens hem riskeren we kinderen van jonge leeftijd weg te jagen van de fiets te gebruiken. Ook zal het dragen van een helm het aantal ongevallen niet doen afnemen.

Welke fietshelm kopen

Welke fietshelm je moet kopen hangt van een aantal factoren af. Fiets je vaak met een elektrische fiets dan kun je best een fietshelm met een NTA 8766 certificering kopen. Deze helmen zijn speciaal ontworpen voor snelheden tot en met 45 kilometer per uur. Als je daarentegen een gewone fiets hebt en niet al te snel fietst is een standaard helm voldoende. Welke helm je ook koopt kijk zeker na of je een CE-label van de Europese Unie terugvindt. Voor volwassenen is het correcte label EN 1078, ben je op zoek naar een helm voor een kind zoek dan naar het EN 1080 label.

Fietshelm waar op letten

Certificering

De nieuwste norm in fietshelmen is de NTA 8766 norm. Helmen met deze certificering beschermen een groter deel van het hoofd en zijn beter geschikt in het opvangen van schokken bij hogere snelheden.

Verlichting

Een goede helm beschikt over een geïntegreerde achterlicht en eventueel voorlicht. Wij raden aan om op zijn minst een fietshelm te kiezen die is uitgerust met een geïntegreerd achterlicht.

Maat

Vooraleer je een fietshelm koopt meet je best je hoofd af. Indien de omtrek van je hoofd kleiner is dan 54 cm of groter is dan 61 cm dan kun je best geen one-size fietshelm kopen. In dat geval kijk je beter naar een fietshelm die in small of large beschikbaar is zodat de helm comfortabel op je hoofd past.

Gewicht

Je moet niet teveel rekening houden met het gewicht van de fietshelm als je een gewone pendelaar bent. Enkel professionele fietsers hebben er baat bij om speciale fietshelm te kopen die lichter zijn en even veilig. Helaas zijn deze speciale fietshelmen een pak duurder dan de gewone helmen.

Regenbestendig

Sommige helmen hebben een speciaal compartiment waarin een uitvouwbaar regenkapje zit. Dit is zeker een plus voor pendelaars die het hele jaar door de fiets gebruiken om naar hun werk te gaan. Bij hevige regenval kun je op die manier je haar droog houden.

Vizier

Een vizier dient om je ogen te beschermen tegen regen, wind of insecten. Mensen die niet sneller dan 20 of 25 km per uur fietsen hebben niet echt een vizier nodig. Voor mensen die sneller fietsen en die geen aparte bril willen aanschaffen kijken best naar een helm met vizier.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.