De 5 beste fietstrainers van 2021

Thuis op Strava of vrij fietsen met goede fietsrollen of een fietstrainer is betaalbaar geworden

In dit artikel bekijken we de beste fietsrollen van 2021. Met fietsrollen kun je het hele jaar door binnen trainen. Je monteert je eigen koersfiets in de fietstrainer. Zo voelt je training echt aan als fietsen. Professionele wielrenners gebruiken hun rollen vaak tijdens de opwarming voor een wedstrijd. Natuurlijk kun je er veel meer mee doen. Dankzij de verschillende opties kun je met fietstrainers serieuze trainingssessies afwerken. In deze tekst bekijken we enkele uitstekende fietsrollen. Enkele bekende merken zijn Tacx en Wahoo. We bekijken de verschillende soorten fietstrainers en stellen een suggestieve top 5 beste fietstrainers samen. Lees verder om te weten hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen.

WAHOO KICKR SNAP

Prijs / kwaliteit fietstrainer – Wheel-on

We starten de suggestieve top 5 beste fietstrainers met het kwalitatieve merk Wahoo. De Wahoo Kickr Snap is een degelijke wheel-on trainer voor een scherpe prijs. Een smarttrainer gebruikt externe software voor je trainingen. Met populaire apps zoals Zwift kun je door virtuele parcours fietsen. De Kickr Snap past automatisch de weerstand aan in functie van het virtuele traject. Zo kun je indoor gevarieerde trainingen afwerken.

Je klikt bij deze smarttrainer je fiets vast in het toestel. Het is een wheel-on trainer. Daarbij laat je je twee wielen gewoon op de fiets zitten. De Kickr Snap heeft een weerstand van 1500 watt en een maximale hellingsgraad tot 12%. Daarmee is deze smarttrainer geschikt voor serieuze en gevarieerde trainingen. Verder maakt de Kickr Snap weinig lawaai. Je kunt er dus ook in je appartement mee aan de slag.

TACX FLUX 2 SMART T2980

Extra budget: Beste fietstrainer – direct drive topklasse

De Tacx Flux 2 is een high-end direct drive trainer. Deze Tacx fietstrainer is een absoluut toptoestel. Trainen met de Flux 2 Smart T2980  voelt aan als fietsen op de weg. Het toestel levert een uitstekende pedaalslaganalyse, een dubbele powermeting en andere gedetailleerde analyses. Het heeft een virtueel vliegwiel van 120kg. De maximale weerstand gaat tot 2000 watt. Samen met de stevige hellingsgraad tot 16% kun je trainen op topniveau.

De Tacx Flux 2 is compatibel met zowat elke software op de markt. Zo kun je gevarieerd trainen en je resultaten vergelijken met je vrienden. De trainer is ook compatibel met je telefoon, computer of tablet via een Bluetooth verbinding. Zo train je ook interactief met de TacX applicatie of een software zoals Zwift. Wil je echt snel door kunnen fietsen dan raden we aan om voorwielsteun bij te kopen. De weerstand is op basis van een elektromagneetrem.

WAHOO KICKR POWER TRAINER V5.0

Professionele fietstrainer

De Wahoo Kicker Power trainer V5.0 trainer voor serieuze workouts. Dit model is van topklasse en kost meer dan de andere modellen in deze lijst. De richtprijs van het toestel is € 1300, maar toch is het zeer vaak uitverkocht. Het professionele toestel is een direct drive fietstrainer. Hierbij vervang je je achterwiel volledig door de Wahoo. Schijfremmen vormen geen probleem. De Elite Suito zorgt voor een maximale weerstand van 2200 watt. Met daarnaast ook een stijgingspercentage van 20% zit je gebeiteld voor stevige trainingen.

Dankzij de speciale poten kan je ook tot 5% naar de kant hellen. Zo wordt je training heel wat realistischer. Let wel op, je moet dit toestel elektrisch aansluiten. Wahoo is compatibel met alle populaire apps op de markt. Denk hierbij aan Zwift, TrainerRoad en Kinomap. Je hebt dus toegang tot uitgebreide trainingen op virtuele trajecten. Verder biedt de fietstrainer ook extra opties, zoals een hartslag- of vermogenssensor. Verbinden kan via ANT+ of Bluetooth. Heb je wat extra budget beschikbaar, of zoek je een echt professioneel toestel dan is dit de beste fietstrainer voor jou.

TRANZX -JD 111 FIETSTRAINER ROLBANK

Beste rolbank

Is budget van groot belang dan is de kans er dat je geen volkomen direct-drive fietstrainer kan kopen. Deze zijn redelijk duur en soms is dit gewoon niet mogelijk. De keuze is dan redelijk makkelijk want er bestaan enkele alternatieven. Naast fietsrollen kan je ook gebruik maken van een rolbank. Dit is een Wheel on fietstrainer met een motor om de snelheid van de band te berekenen. Ook de prijs / kwaliteit verhouding van deze TranzX is goed in orde. De aluminium fietsrolbank kost slechts € 170 en biedt weerstand in 7 verschillende standen. Je krijgt ook een voorwielsteun meegeleverd voor extra evenwicht tijdens het fietsen.

TACX ROLLEN – ANTARES T1000

Goedekope fietstrainer rollen

De fietstrainer Tacx Antares T1000 is een eenvoudige en degelijke rollerbank. Het toestel bestaat uit een uitschuifbaar frame en drie conische rollen. De conische rollen zijn smaller in het midden dan aan de zijkant. Daardoor fiets je altijd in het midden van de rollen. Je zet je fiets gewoon boven op de rollen en je kunt meteen trainen. Er zijn geen extra accessoires, maar dat is niet het doel van deze rollerbank. De Antares T1000 is een eenvoudige rollerbank voor je opwarming en cooldown. Je ziet ze vaak bij wedstrijden. Dit is een eenvoudig toestel dat je overal mee naartoe neemt. Voor een uitgebreide fietstrainer kijk je beter naar andere modellen. Deze Tacx rollen zijn de beste fietsrollen op onze top 5 lijst. Ook online worden de Tacx rollen zeer vaak gezocht.

Goede fietstrainer kopen

Tot zover onze suggestieve top 5 beste fietstrainer rollen.
Meer sportieve alternatieven nodig voor thuis, bekijk ook de lijst beste hometrainers of spinningsfietsen.

Fietstrainer kopen – quick tips

Bedenk op voorhand:

  • Doel: Zoek je eenvoudige rollen voor je opwarming en cooldown? Of liever een compleet toestel met uitgebreide trainingsmogelijkheden?
  • Fiets: Wil je met je eigen fiets trainen op losse rollen of werk je liever met een smart bike?
  • Weerstand: De weerstand van fietstrainers wordt weergegeven in wattages. Hoe hoger het wattage, hoe hoger de mogelijke weerstand.
  • Besturingsconsole: Zoek je een eenvoudig toestel? Wil je liever fietsrollen met een computer en hightech opties?
  • Apps: Zwift, Tacx en Kinomap zijn populaire trainings-apps.

Vier types fietstrainers: 

  • Rollerbank
  • Wheel-on fietstrainer
  • Direct drive fietstrainer
  • Smart bike

Fietstrainers vergelijken

Wat is een fietstrainer?

Het basisprincipe van een fietstrainer of fietsrollen is eenvoudig. Het is een standaard waarin je je fiets plaatst om indoor te kunnen trainen. Dat is praktisch om verschillende redenen. Het afwerken van uitgebreide trainingen buiten is niet altijd gemakkelijk. Slecht weer, te weinig daglicht en geografische factoren beperken je trainingsmogelijkheden.

Een fietstrainer lost dit probleem gedeeltelijk op. Met de eenvoudigste modellen kun je eenvoudig opwarmen of je cooldown afwerken. De duurdere modellen daarentegen bieden uitgebreide trainingsmogelijkheden. Zo kun je op elk moment en op elke plaats een training op maat afwerken.

Hoe werken fietsrollen?

Bij de meeste fietsrollen plaats je je eigen fiets op een standaard. Daarbij moet je in sommige gevallen een wiel afnemen. Eens je fiets op de rollen staat, kun je ter plaatse fietsen. Bij eenvoudige modellen kun je alleen trappen. Uitgebreide modellen laten je de weerstand en de hellingsgraad aanpassen.

Hoe trainen op fietsrollen?

Bij eenvoudige rollenbanken plaats je je hele fiets op de trainer. Je moet zelf je evenwicht bewaren. Op die manier train je je conditie en je core. Bij smart trainers kun je apps gebruiken om je trainingssessies af te werken. Professionele wielrenners gebruiken rollerbanken en smarttrainers op verschillende momenten. Elk toestel heeft een nut.

fietsrollen vergelijken online

Tips voor fietsrollen

Jonas Vanbekbergen gaf 5 nuttige tips om het trainen te verbeteren. Je kan het volledige artikel op Sporza lezen. Trainen op rollen is zeker niet de meest aangename manier van fietsen. Toch is het een uitstekend alternatief voor wanneer het regent en/of je gewoon geen andere keuze hebt. In het donker of tijdens natte winterdagen ben je blij dat je de beste fiets rollen gekocht hebt. Een fietstrainer is geen must, er zijn andere alternatieven (zoals de hometrainer) beschikbaar.

Tip 1: Anticipeer je agenda. Conditie verbeteren pakt tijd, wil je scherp geraken dan moet je op tijd beginnen.
Tip 2: Train rond je optimale vetverbranding. Vetten verbranden voor je aan je suikerreserves zit is de beste manier van vermageren en in vorm geraken. Pas je fiets training hier dan ook op aan, hou je hartslag goed in de gaten.
Tip 3: Oefen met je trapfrequenties. Het is belangrijk om tijdens het trainen af te wisselen in de snelheid van trappen.
Tip 4: Begin met een basisconditie test + melkzuurtest. Dit om  te weten waar je begint zodat je beter kan meten waar je eindigt.
Tip 5: Zet een ventilator. Je bent binnen aan het sporten. Dit wil zeggen warm en weinig zuurstof. Zorg voor de juiste omgeving.

Trainerband

Als je kiest voor een wheel-on fietstrainer, koop je best een trainerband. Deze banden zijn gemaakt om te gebruiken met een fietstrainer. Ze dempen het geluid en slijten minder af.

Trainermat

Onder je fietstrainer leg je best een trainermat. Daarmee demp je vibraties en geluiden. Bovendien beschermt je mat de vloer. Verder vangt een trainersmat zweetdruppels op.

Voorwielsteun

Je fietstrainer tilt in de meeste gevallen de achterkant van je fiets op. Met een voorwielsteun herstel je het evenwicht.

Vier soorten fietstrainers

Rollerbank/rollenbank

rollen fiets

Een rollenbank is de eenvoudigste variant. Dit soort fietstrainer bestaat uit een frame en drie conische rollen. Je plaatst je volledige fiets op de rollen en moet zelf je evenwicht zoeken. Dat zorgt er meteen voor dat je je core spieren traint. Omdat de rollen conisch zijn, fiets je vanzelf in het midden. Een rollenbank is eenvoudig en goedkoop. Veel professionals gebruiken het als tool voor hun opwarming en cooldown. Voor uitgebreide trainingen is een rollerbank minder geschikt. Behalve de lengte kun je weinig variabelen regelen.

Wheel-on fietstrainer

WHEEL-ON FIETSTRAINER

Bij een wheel-on fietstrainer kun je de achterkant van je fiets fixeren op het toestel. Zo kun je op een stabiele manier trainen. Een groot voordeel ten opzichte van de rollerbank zit in het technologische aspect. Je kunt wheel-on trainer linken aan interactieve software of apps. De weerstand en de stijgingsgraad van de fietstrainer zijn variabel. Ze worden aangepast aan een virtueel trainingstraject. Op die manier kun je intensieve en gevarieerde trainingen afwerken. Let erop dat je bij een wheel-on fietstrainer best een trainerband aanschaft. Een gewone fietsband is minder geschikt voor trainingen op deze toestellen.

Direct drive fietstrainer

DIRECT DRIVE FIETSTRAINER

Een direct drive fietstrainer is een kruising van je fiets en een smart trainer. Je gebruikt nog steeds je eigen fiets. Daarbij vervang je wel het achterwiel door de fietstrainer. De technologie gaat hier nog wat verder. Een direct drive trainer is een garantie op fijne en doorgedreven trainingen. De aansluitingsmogelijkheden zijn meestal vrij uitgebreid. Je kunt je trainer eenvoudig linken aan interactieve apps en software. Op die manier kun je fietsroutes over de hele wereld verkennen. Gebruiken je vrienden dezelfde app? Dan kun je samen over een virtueel traject fietsen.

Smart bike

SMART BIKE

Een smart bike is een compleet trainingstoestel. Je hebt geen eigen fiets meer nodig. De smart bike is gebaseerd op de beste racefietsen. Je kunt je houding volledig afstellen naar wens. Smart bikes zorgen voor een fantastische beleving. Tijdens je trainingen wordt een echte fietsrit gesimuleerd. De weerstand is variabel, je voelt trillingen in de weg en de ventilator zorgt voor een frisse bries. Een smart bike is niet goedkoop, maar met voorsprong de beste fietstrainer.

Fietsrollen of hometrainer?

Een hometrainer is een goed toestel om je conditie op te onderhouden. Let erop dat het zadel, de pedalen en je zithouding totaal anders zijn dan bij een fiets. Wielrenners kiezen bijna altijd voor fietsrollen. Zo kunnen ze op een realistisch manier trainen. Natuurlijk heeft een goede hometrainer ook zijn voordelen. De belangrijkste zijnde dat het makkelijk te monteren is. Eens geïnstalleerd moet er ook niets meer gedaan worden. Meer hierover in de TOP 5 beste hometrainers.

hometrainer of fiets rollen

Fietstrainer Apps

Link je fietstrainer aan interactieve apps of software. Zo kun je gevarieerde trainingen afwerken. Deze apps laten je virtuele fietstochten over de hele wereld afleggen. De weerstand en de hellingsgraad van je fietstrainer volgen het virtuele parcours. Dat zorgt voor fijne en doeltreffende trainingen. Enkele populaire apps zijn Zwift, Tacx en Kinomap.

rollen fiets app

Hoe fiets rollen kiezen

Budget

Een fietstrainer is er voor elk budget. Een eenvoudige rollenbank vind je voor minder dan €200. Een smart bike kost al snel €2000. Leg op voorhand je budget vast.

Doel

Wat wil je met je fietstrainer doen? Zoek je een eenvoudige rollenbank om wat op te cruisen? Of liever een smart trainer met interactieve trainingsmogelijkheden en een serieuze weerstand?

Tot zover het artikel ‘Beste fietstrainers 2021’ – Laatste update 09/11/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Sport’

Comments (1)

[…] De hometrainer staat bekend als één van de meest toegankelijke fitnessapparaten. Deze indoor fiets is een populair product doordat je in de comfort van jouw eigen huis kan trainen. Met een hometrainer kan je onder minimale belasting van de gewrichten je uithoudingsvermogen verbeteren en je beenspieren versterken. Het laat toe om op elk moment en ongeacht het weer calorieën te verbranden. Het toestel is optimaal voor mensen die gewichtsverlies beogen en rustig willen beginnen met bewegen. Ook mensen die revalideren van een blessure en sportievelingen die hun conditie op peil willen houden, kunnen fijn genieten van dit fitnessapparaat. Mensen die thuis al een goede koersfiets hebben kunnen deze ook aansluiten op rollen. […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.