De 6 beste fitnessbanken van 2021

Een vlakke, verstelbare of een multifunctionele fitnessbank met extra gewichten

Onze selectie

Je huis volledig omtoveren in een gym kan perfect. Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste materialen aanschaft, zo ook een fitnessbank. Weet jij welke fitnessbank de beste keuze is voor jou?

Er bestaan immens veel soorten fitnessbanken. Zo heeft elke fitnessbank z’n eigen functionaliteit en ook z’n eigen belastbaar gewicht. Of je nu een vlakke trainingsbank kiest, of beter een multifunctionele bank, dat hangt volledig af van het soort oefeningen die je wilt doen.

Betaal zeker niet te veel voor je toestel, en laat je adviseren door ons onderstaand onderzoek. Hieronder kan je de 6 beste fitnessbanken terugvinden die wel eens de gepaste keuze voor jou kunnen zijn.

Beste verstelbare fitnessbank:  ATX Multi Bench MBX-660

 • Makkelijk verplaatsbaar
 • Verstelbare zitting
 • Belastbaar gewicht tot 400 kg
 • Verstelbare rugleuning
 • Uitbreidbaar met accessoires
 • Verstellen van de leuning (moeilijk)
 • Iets zwaarder voor te verplaatsen

De ATX Multi Bench MXB-660 is een zware en stabiele bench die belastbaar is tot 400kg. De rugleuning is in 14 standen verstelbaar van -15° decline tot 82° incline. De rugleuning is onderaan 37cm breed en voelt zeer stevig aan. Wat de juiste uitvoering van de oefeningen ten goede komt. Deze bench heeft ook een adapter aan de voorzijde, waardoor je de bank kan uitbreiden met diverse optioneel accessoires voor het trainen van verschillende spiergroepen.

Een bank met een enorm veelzijdigheid aan extra mogelijkheden dus. De bank zelf heeft een hoogte van 144 cm en weegt 43 kg. Dat is dus een iets zwaarder gewicht, maar met behulp van de handgreep en wieltjes kan je de bank toch eenvoudig verplaatsen. Ideaal wanneer je na je work-out thuis de bank wilt weg zetten of langs de kant schuiven.

Beste inklapbare fitnessbank: Flow Fitness SMB50

 • Volledig inklapbaar
 • Tot 180 kg belastbaar gewicht
 • 7 verstelbare standen
 • Ouder model

Met deze Flow Fitness SMB50 kan je perfect thuis een eigen tijdelijke fitnessruimte creëren, en vervolgens je bank terug mooi opbergen. Ideaal dus wie weinig plaats heeft, maar toch graag thuis wil sporten. Met z’n hoogte van 18 cm kan je de bank zelfs kwijt door gewoonweg onder je bed te schuiven, handig toch?

Daarboven kan je kiezen uit 7 verschillende standen om oefeningen uit te oefenen. Je kan hem volledig plat zetten of in een 30°,45°, 60° of 75° stand. Hiermee kan je al heel wat verschillende krachtoefeningen doen. Met een belastbaar gewicht tot 180 kg is deze bank een goede keuze. De rugleuning heeft een zithoogte van 40 cm, waardoor je heel mooi met een rechte rug bepaalde oefeningen juist kan uitvoeren.

Dankzij de rollers op de bench kan je zelf heel wat core oefeningen en buikspieroefeningen doen. Een multifunctionele bank dus die je voor heel wat kan gebruiken en in een mum van tijd thuis ergens heel gemakkelijk kan opbergen.

Beste vlakke fitnessbank: ATX FLAT BENCH FBX-510

 • Antislip bescherming (rubber) voor extra stabiliteit
 • Stabiel en robuuste constructie
 • Belastbaar gewicht tot 600 kg
 • Versterkte rugleuning door extra balken
 • Niet verstelbare rugleuning
 • Aan de iets kleinere kant

De ATX flat bench is prijs-kwaliteit een must-have. Voor deze prijs verwacht je iets mindere kwaliteit, maar niets is minder waar. Met een belastbaar gewicht tot 600 kg, kan je zelf meer dan 100 kg benchen op een vlakke fitnessbank.

Daarnaast is de bank zeer compact en buitengewoon sterk gemaakt. Door de extra rubberen bescherming onderaan de poten en de extra balken aan de rugleuning maakt deze fitnessbank heel stabiel en duurzaam. Daarenboven is deze bank ook nog eens heel gemakkelijk zelf te monteren.

Ondanks het feit dat hij maar 17kg weegt is het een kwalitatieve en stevige fitnessbank. Gemakkelijk op te bergen en in gebruik, daar draait het om. Bovendien wordt ook comfort bij deze bank hoog in het vaandel gedragen, met een extra dikke rugleuning als gevolg. Hierdoor kan je optimaal en comfortabel je oefeningen uitvoeren.

Multifunctionele fitnessbank: Tunturi UB60

 • Belastbaar gewicht tot 200 kg
 • Trainingsmiddel voor het hele lichaam
 • Rugleuning en zitting verstelbaar
 • Gemakkelijk verstelbaar
 • Neemt thuis veel plaats in (niet opklapbaar)
 • Geen handgreep beschikbaar

De Tunturi UB60 fitnessbank is een ideaal voor iemand die alle spiergroepen ten volle wil trainen. Het is de opvolger van de UB20, waarmee je de benen niet kan trainen.

De bank is daarenboven ook duurzaam gebouwd uit een massief stalen frame, zodat je er een lange tijd geniet van hebt. Ook de dikke, goed gestikte bekleding van de bank zorgt ervoor dat het een kwaliteitsvol afgewerkt product is.

De bank heeft speciale zaagtand haken zodat het verstellen van de verschillende posities heel gemakkelijk verloopt. De rugleuning zelf heeft 6 verschillende posities, en ook het zitvlak heeft 4 verschillende standen. Hierdoor kan je veilig en optimaal alle spiergroepen trainen.

Wat de bank ook nog extra comfort geeft, zijn de dubbele schuimrubberen rollers. Hierdoor kan je in alle comfort je benen trainen, of zelfs even op laten rusten. Ook deze kunnen in hoogte versteld worden. Meer nog, er zit ook een stang vooraan waar je schijven kan aanhangen. Een optimale beentraining verzekerd dus. Kortom, alles wat een multifunctionele bank bieden kan, biedt deze Tunturi UB60.

Fitnessbank met gewichten: vidaXL Trainingsbank

 • Gemakkelijk inklapbaar
 • Veiligheidsbeugels bij de halter aanwezig
 • Volledige halterset
 • Rugleuning in 4 standen verstelbaar
 • Moeilijker te verplaatsen

Met deze VidaXl trainingsbank kan je op een professionele manier alle spiergroepen trainen. Ook aan het comfort is gedacht bij deze bank, aangezien de rugleuning in 4 verschillende standen kan versteld worden. De rollers vooraan aan het toestel zijn gemaakt uit schuim, waardoor je de benen comfortabel kan trainen.

Bij deze fitnessbank komen er meteen ook halters bij, waardoor je niet meer op zoek moet naar de passende gewichten voor deze bank. Er is ook meteen een veiligheidsbeugel aanwezig, waardoor je veiligheid tijdens het trainen verzekerd is.

Ook bij de halterset is er aan het comfort gedacht. De massief verchroomde stangen met anti-slip gekartelde handgrepen en gegroefde schroefdoppen zorgen voor een stevige bevestiging van de gewichten.  Zo gaan comfort en veiligheid hand in hand en kan er optimaal getraind worden.

Met deze alles in één trainingsbank haal je een volledige gym in huis. De dumbells met gewichten kan je perfect apart gebruiken je armen of schouders te trainen. Dankzij de bench en de halterstang kan je perfect je borst, je armen en schouders trainen.

Vooraan het toestel zit ook nog een extra kussen waar je met de armcurl halterstang perfect je arm extra kan trainen.

Goedkope fitnessbank: Domyos 500

 • Goedkoop
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Eenvoudig verstelbaar
 • Moeilijker te installeren
 • Handleiding – voor sommigen – minder duidelijk
 • Rubberen rollers zitten los(ser)

Deze fitnessbank van het merk Domyos is prijs-kwaliteit een goede keuze. Aan de poten zijn rubberen doppen bevestigd waardoor de bench stabiel staat op elke ondergrond. Het kussen is gemaakt uit schuim, waardoor het tijdens de oefeningen enorm comfortabel aanvoelt. Ondanks het feit dat het een goedkope fitnessbank is kun je hem wel verstellen. Het zitje heeft 2 standen, terwijl de rugleuning in 4 verschillende standen kan versteld worden.

Ook de maximale belastbaarheid doet je versteld staan, met een totaal van 220 kg (persoon + gewichten) kan je al heel wat gedaan krijgen. De Domyos bench is gemakkelijk in te klappen na de oefeningen, en met z’n 20 cm hoogte past hij letterlijk bijna overal onder of tussen. Een gemak dus om in huis te halen.

Tot zover de lijst beste halterschijven van 2021.

Je kan thuis ook trainen met een goede set kettlebell gewichten. Daarnaast bekeken we ook gewichtsvesten.

beste fitnessbanken
Afbeelding:Tunturi

Waar op letten bij het kopen van een fitnessbank?

Welke oefeningen wil je doen

Vooraleer je een fitnessbank koopt, moet je even goed afwegen welke spieren of spiergroepen je juist wil trainen.

Als je enkel de borst wilt trainen is het voldoende dat je een vlakke fitnessbank hebt, met aanvullend ook even een power rack zodat je kan bankdrukken. In deze power rack kan je dan een stang leggen met het gewenst gewicht om je borst te trainen. Als je dan weer enkel met dumbbells traint, dan hoef je dus de power rack niet aan te schaffen.

Er zijn ook borstoefeningen die een 45° helling nodig hebben om juist uit te voeren. Denk dus zeker even na of je voor moeilijkere oefeningen wil gaan ook in de toekomst, want dan ben je niet veel met enkel een vlakke fitnessbank uiteraard.

Train je liever ook je schouders, dan ben je best dat je kijkt voor een fitnessbank die ook verstelbaar is in posities, want hier zijn er ook oefeningen die je met een rechte rug moet/kan doen. Een verstelbare fitnessbank die je kan verzetten naar een incline positie is dus heel belangrijk bij schouder oefeningen.

Tenslotte heb je ook nog de zogenaamde schuimrollers die je kan vinden aan de fitnessbank vooraan. Hiermee kan je ook even de benen en/of ook de buikspieren trainen. Indien je geen benen wilt trainen, kan je gewoon opteren voor een fitnessbank zonder rollers.

Wil je dus simpel trainen voor slechts een paar spiergroepen, dan kan dit perfect op een vlakke fitnessbank, maar wil je meer en beter trainen dan ga je het best voor een verstelbare bank, met als optie de schuimrollers. Zo kan je meer verschillende spiergroepen trainen.

Kwaliteit & maximale belastbaarheid

Uiteraard kijk je altijd naar een kwaliteitsvolle fitnessbank, die daarnaast ook duurzaam is. Anders ben je op het einde van de rit meer geld kwijt als je elk jaar opnieuw een fitnessbank moet kopen. Dat alles hangt ook samen met de maximale belastbaarheid van een fitnessbank.

Wil je enkel buikspieroefeningen doen, dan hoef je hier zeker niet naar te kijken, maar ga je voor een optimale training van je spieren, dan moet je toch rekening houden met het maximale gewicht.

De maximale belastbaarheid van een fitnessbank wordt bij ons steeds uitgedrukt in kilo’s, en staat telkens vermeldt bij de specificaties. Het is enorm belangrijk dat je hier zeker naar kijkt, want zo stel je je eigen veiligheid voorop. Ga je voor een maximale belastbaarheid van 100 kilo en je weegt zelf al 90 kilo, dan is dat uiteraard geen goed plan.

Met de maximale belastbaarheid moet je trouwens ook nog even je eigen lichaamsgewicht meetellen. Reken dus maar al even uit hoeveel kg je kan en wil benchen in de toekomst. Overschrijf dit gewicht zeker niet, anders kan de bank z’n stabiliteit wel eens verliezen.

Hoe meer belastbaar gewicht je wenst, hoe hoger de prijs. Dit is niet altijd het geval, maar toch wel vaak. Dus denk daar zeker ook eens over na. Als je progressie wilt maken zal je toch wat meer gewicht moeten durven dragen.

Zoek je even naar een kwaliteitsvolle verstelbare fitnessbank? Zoek dan zeker een systeem waarbij de staander vastgeklemd zit en in het frame schuift. Zo ben je zeker dat het duurzaam is en stabiel genoeg om je oefening op uit te oefenen.

Verstelbaar of vlak

Of je voor verstelbaar wilt gaan of vlak ligt geheel aan je eigen wensen en toekomstperspectieven. Een vlakke fitnessbank is – zoals het woord zelf zegt- volledig vlag en kan je niet verstellen. Bij dit type fitnessbanken is de rugleuning niet verstelbaar, en ben je dus ook niet in staat om in een andere houding oefeningen uit te voeren. Dus een beperkt aantal oefeningen.

Daarnaast is het meestal zo dat deze type banken ook goedkoper zijn dan de verstelbare. Er zijn fitnessbanken waarbij je ook een gleuf hebt tussen het zitvlak en rugleuning, maar ook vlakke fitnessbanken waar dit niet het geval is. Het grootste voordeel bij de vlakke fitnessbanken is dat deze steviger en stabieler zijn waardoor ze ook meer gewicht aankunnen.

In tegenstelling tot de vlakke, zijn de verstelbare fitnessbanken dan weer wel verstelbaar. Bij het grootste deel van de banken gaat dit enkel over de rugleuning die verstelbaar is, maar vandaag zijn er ook al rollers aan de voorzijde of zitting die je kan verstellen voor een betere uitvoering van de oefeningen.

De verstelbaarheid van de rugleuning wordt vaak bij de beschrijvingen ook in graden uitgedrukt, bijvoorbeeld 45°. De hoeveelheid graden of standen is ook belangrijk bij de keuze van de soort oefeningen die je wenst uit te voeren.

Met deze type van bank kan je dus veel meer gevarieerde oefeningen uitvoeren, zodat je meer spiergroepen of spieren kan trainen. Helaas betekent dat ook wel dat verstelbare banken duurder zijn dan vlakke banken.

beste fitnessbanken
Afbeelding:Domyos

Inklapbaar & opbergen

Sport je vaak thuis of op afstand ? Dan is het belangrijk uiteraard dat je niet te veel ruimte verliest met de aankoop van een fitnessbank. Let daarbij dus ook even op of de bank inklapbaar is én ook gemakkelijk op te bergen is.

Tegenwoordig is het wel al zo dat er meer en meer fitnessbanken ook inklapbaar zijn, maar die toch wel nog moeilijk op te bergen zijn. Een fitnessbank weegt soms veel en als deze geen wieltjes heeft, is het vaak net iets moeilijker om weg te bergen. Check dus zeker even of je liever wieltjes hebt onder de bank of niet.

Wil je echt dat je trainingsbank volledig inklapbaar is? Dan kijk je best bij vlakke of verstelbare banken, hier ga je meer geluk hebben dan bij multifunctionele fitnessbanken. Deze laatste wegen al een pak meer en hebben al pak meer uitbreidingen soms zoals rollers vooraan om benen te trainen. Hierdoor zijn deze ook minder inklapbaar.

Er zijn tegenwoordig zelf ook al trainingsbanken die je zelf onder je bed kan wegsteken. Er zijn dus mogelijkheden om je huis om te toveren in een gym en in een mum van tijd gewoon weer op te ruimen alsof er nooit gesport is geweest.

Enkel bench of multifunctioneel

Zoals reeds gezegd vraag je jezelf het best vooraf even af wat je juist wil trainen en hoe vaak je wil trainen. Als je all the way wilt gaan, kijk je best voor een multifunctionele trainingsbank. Hier kan je een enorm gevarieerd aantal oefeningen op uitoefenen, zelfs de benen kan je met gemak trainen op dit type toestel.

Soms zijn er zelf multifunctionele banken die ook halters en gewichten als set verkocht worden, maar vaak moet je gewichten er nog extra bijkopen. Deze types zijn ook vaak veel duurder dan verstelbare of vlakke fitnessbanken, wat uiteraard wel logisch is. Hoe meer functionaliteiten, hoe duurder het toestel. Dat is vrijwel het geval bij elk product op de markt.

Ga je enkel voor de bench (zowel verstelbaar of vlak) dan zal deze al veel goedkoper zijn in aankoop. Op deze type toestellen kan je zeker ook al voldoende oefeningen op uitvoeren om meer spieren te kweken. De onderliggende vraag is nog steeds: waar wil je naartoe werken op sportvlak?

Bezint vooraleer je begint is hier aan de orde. Een multifunctioneel toestel neemt ook vaak veel plek in, waardoor je dit niet zomaar ergens kwijt gaat kunnen. Als je het niet gebruikt, is het ook maar zonde van je geld.

Tot zover het artikel ‘Beste fitnessbank’ – Laatste update 09/10/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.