Beste flessenwarmer

In ons onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat de meeste ouders geen flessenwarmer nodig hebben. Sinds kort geven kinderartsen namelijk aan dat het drinken van melk op kamertemperatuur geen probleem is. Maar een flessenwarmer kan wel een nuttige aankoop zijn in een paar gevallen. Wanneer je bijvoorbeeld gekoelde of ingevroren moedermelk veilig wilt opwarmen of wanneer je baby geen lauwe melk wilt drinken. Een flessenwarmer neemt namelijk het giswerk uit handen en warmt melk zeer gelijkmatig op waardoor er geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Zo kun jij al je aandacht op je oogappel richten terwijl zijn of haar flesje aan het opwarmen is.

De beste flessenwarmer is de Chicco NaturalFit Digital omdat hij flesjes snel en veilig kan opwarmen. Helaas is hij vrij prijzig en niet geschikt voor glazen flesjes. De Philips Avent SCF335/00 warmt flesjes trager op maar is geschikt voor zowel plastic als glazen flesjes. Omdat hij flesjes opwarmt met een au bain-marie methode in plaats van stoom is hij ook een stuk veiliger.

Beste flessenwarmer 2020

De meeste ouders zijn op zoek naar een toestel dat snel en veilig een flesje kan opwarmen voor hun oogappel. Daarom is de Chicco NaturalFit Digital volgens ons onderzoek de beste flessenwarmer. Omdat hij gebruik maakt van stoom kan hij een flesje snel opwarmen. Het nadeel van stoom is dat het melk ook te snel kan opwarmen. Hierdoor kunnen belangrijke voedingsstoffen zoals enzymen en antilichamen verloren gaan. Om dit te voorkomen is hij voorzien van een timer dat het toestel automatisch afsluit nadat het flesje opgewarmd is. Wanneer het flesje warm is wordt er vijf keer een signaal gegeven om je te waarschuwen. Dit kan zeer handig zijn wanneer je volop bezig bent met je baby en het flesje uit het oog bent verloren.

“Beste flessenwarmer 2020”

De opening van de Chicco NaturalFit is groot genoeg voor de meeste flesjes. Maar omdat hij gebruik maakt van stoom is hij enkel geschikt voor plastic flesjes. Door de snelle verandering in temperatuur kan hij barsten veroorzaken bij glazen flessen. Het handige aan het digitale scherm is dat er een timer wordt weergegeven. Zo kan je in één oogopslag zien hoe lang het nog duurt vooraleer je je oogappel kunt voeden. Nadeel is dat hij moeilijker te bedienen is ten opzichte van modellen met een simpele draaiknop. Maar het grootste nadeel van dit model is dat hij volledig moet afkoelen na een cyclus vooraleer je het kan gebruiken om een tweede flesje op te warmen. Nadat je een flesje hebt opgewarmd kan het namelijk tot 30 minuten duren alvorens je het opnieuw kunt gebruiken. Hierdoor is hij niet geschikt voor ouders met meerdere baby’s of voor omgevingen zoals een kinderopvang.

De Philips Avent is de beste flessenwarmer die je kunt kopen voor het opwarmen van moedermelk. Om een flesje op te warmen maakt het gebruik van een warmwaterbad (au bain-marie). Ten opzichte van modellen die hete stoom gebruiken is deze methode een stuk veiliger. De kans op het ontstaan van hot-spots is kleiner omdat de inhoud van het flesje gelijkmatig wordt opgewarmd. Hierdoor is de kans op brandwonden kleiner en kan het ook minder kwaad wanneer je het flesje even uit het oog verliest. Een flessenwarmer dat hete stoom gebruikt kan op korte tijd de temperatuur boven de 45°C brengen waardoor belangrijke voedingstoffen verloren kunnen gaan. Het nadeel van de Philips Avent is dat het opwarmen van een flesje uit de frigo ongeveer 5 minuten in beslag neemt.

“Beste flessenwarmer moedermelk”

De opening van de Philips Avent is groot genoeg voor de meeste flesjes maar te klein voor moedermelkbewaarzakjes. Hij is geschikt voor zowel plastic als glazen flessen maar op de handleiding wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de twee. Gebruik je glazen flessen zul je 30 to 60 seconden van de aangeraden tijd moeten aftrekken. Er is een LED indicator voorzien om aan te geven wanneer de melk de gewenste temperatuur heeft. Helaas wordt er geen signaal gegeven wanneer de cyclus gedaan is. Daarenboven sluit hij ook niet automatisch het programma af waardoor het flesje blijft opwarmen. Gelukkig duurt het meer dan een kwartier alvorens de melk boven een temperatuur van 40°C geraakt. Enkel wanneer je de maximale instelling gebruikt en het flesje zeer lang uit het oog verliest riskeer je om belangrijke voedingsstoffen in de melk te beschadigen. Daarom is de Philips Avent ideaal voor moeders die afkolfen en een goede flessenwarmer willen om hun moedermelk veilig mee op te warmen.

De Alecto BW-500 is een goedkoop alternatief voor de Chicco NaturalFit Digital. In plaats van een digitaal scherm maakt hij gebruik van een simpele draaiknop. Maar juist zoals de Chicco flessenwarmer maakt hij gebruik van stoom om melk snel op te warmen. Daarom is hij niet geschikt voor glazen flesjes omdat deze kunnen barsten door de snelle verandering in temperatuur. Het grote nadeel van de Alecto BW-500 is dat er geen timer is. Je moet dus zelf de tijd in de gaten houden wat niet altijd simpel is met een baby. Daarenboven schakelt hij ook niet automatisch uit na een cyclus waardoor melk boven de 45°C kan geraken. Als flessenvoeding of moedermelk te lang boven deze temperatuur blijft gaan er belangrijke enzymen en antistoffen verloren.

“Goedkope flessenwarmer”

Dankzij de stoom en de draaiknop kun je wel op zeer korte tijd een flesje opwarmen, dat vinden we een grote plus. Er is geen waterreservoir voorzien wat wil zeggen dat je voor elk flesje water tot aan het voorziene streepje moet toevoegen. Nadat het het flesje opgewarmd is moet je het resterende water weggieten.

De Alecto BW-512 CAR is bijna identiek aan de Alecto BW-500. Het verschil is dat je hem zowel kunt aansluiten op een stopcontact (230V) als op een autostekker (12V). Hiervoor zijn er in de verpakking twee aparte kabels voorzien. Ideaal dus wanneer je op weg bent naar het zuiden van Frankrijk en onderweg een flesje wilt kunnen opwarmen voor je baby. Weet dat je flesjes ook op kamertemperatuur aan je baby mag geven. Met andere woorden is het geen absolute must om een flessenwarmer mee te nemen op reis. Er zijn natuurlijk wel baby’s die moeite hebben met het drinken van koude of lauwe melk. Indien dit het geval is kan een flessenwarmer voor onderweg wel handig zijn.

“Beste flessenwarmer auto”

Het handige aan de Alecto BW-512 is dat je hem zowel thuis als in de wagen kunt gebruiken. Zijn opening is groot genoeg voor de meeste flesjes. Maar omdat hij juist zoals de BW-500 hete stoom gebruikt is hij niet compatibel met glazen flessen.

De Philips Avent SCF256 is de ideale flessenwarmer voor onderweg. Hij heeft namelijk geen stopcontact nodig om je flesje op te warmen. Je giet gewoon warm water in de thermos voor je vertrekt. Wanneer het tijd is om je baby eten te geven giet je warm water in de plastic beker en sluit je af met de dop. Na ongeveer drie minuten is het flesje voldoende warm om aan je baby te geven. De beker zelf is groot genoeg voor de meeste flesjes of potjes in op te warmen. Omdat het flesje in een warmwaterbad staat warmt het zeer geleidelijk op waardoor er geen hot-spots kunnen ontstaan in de melk.

“Beste flessenwarmer voor onderweg”

Hij is dus ideaal om mee te nemen wanneer je niet zeker weet of je toegang zult hebben tot een stopcontact. Nadeel is dat je niet exact kunt weten of de melk te warm of niet warm genoeg is. Gebruik hiervoor de methode door wat druppels melk aan de binnenkant van je pols te doen. De melk mag noch koud noch warm aanvoelen, dan is het ideaal om aan je baby te geven. Zolang melk zich tussen kamertemperatuur en lichaamstemepratuur bevindt is het veilig om aan je baby te geven.

Het onderzoek

Heb ik een flessenwarmer nodig?

Vroeger gaven kinderartsen het advies om flessenmelk of moedermelk op een temperatuur van 37° C aan de baby te geven. Sinds kort is het voldoende om de fles op kamertemperatuur (ongeveer 20° C) te geven. Ook Kind & Gezin geeft aan dat flessenvoeding niet meer opgewarmd moet worden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er geen negatieve effecten aan verbonden zijn om flesjesvoeding op kamertemperatuur te geven. Aangezien er geen medische voordelen verbonden zijn aan het opwarmen van moedermelk of flesjesmelk heb je dus meestal geen flessenwarmer nodig.

Maar er kunnen wel gevallen zijn wanneer je voeding wilt opwarmen. Borstmelk uit de frigo of uit de vriezer moet eerst op kamertemperatuur gebracht worden voor je het aan je baby kan geven. Maar dit kun je ook doen zonder flessenwarmer. Zo kan je een flesje onder warm stromend water houden of het flesje in een pot met warm water plaatsen. Het nadeel van deze twee methodes is dat je je handen vol hebt en het opwarmproces in de gaten moet houden. Wanneer je moedermelk of flessenvoeding opwarmt boven de 40°C kunnen bepaalde voedingstoffen die essentieel zijn voor je baby verloren gaan. Maar nog belangrijker is dat je riskeert om de mond van je baby te verbranden. Wat je zeker niet mag doen is een microgolf gebruiken voor het opwarmen van voeding. Een microgolf kan hot-spots in de voeding maken wat de kans op brandwonden en verlies van voedingsstoffen verhoogt.

beste flessenwarmer moedermelk
Sinds kort geven kinderartsen aan dat borstmelk of flessenvoeding ook op kamertemperatuur mag gedronken worden.

Voordelen van een flessenwarmer?

Hoewel je het niet absoluut nodig hebt zijn er veel ouders die het een handig toestel vinden. Zeker wanneer je meer dan één baby hebt of vaak moedermelk moet opwarmen. Een flessenwarmer is in deze gevallen een gebruiksvriendelijk toestel om het eten van je oogappel(s) veilig op te warmen. Met één druk op de knop kun je een flesje op lichaamstemperatuur brengen terwijl je druk bezig bent met je baby.

Wanneer kan een flessenwarmer handig zijn?

  • Wanneer je baby moeite heeft met het drinken van lauwe of koude melk
  • Voor het ontdooien of opwarmen van gekoelde of bevroren moedermelk
  • Voor het opwarmen van voeding voor meerdere baby’s

Waar moet je op letten?

Veiligheid

De veiligheid van een flessenwarmer is een van de belangrijkste aspecten. Onder veiligheid verstaan we dat de inhoud niet te warm mag worden en dat er geen hot-spots kunnen ontstaan. Dit kan namelijk tot gevolg hebben dat er voedingsstoffen verloren gaan in geval dat je moedermelk wilt opwarmen. Kind & Gezin raadt aan om melk op te warmen tot een maximale temperatuur van 40°C. De ideale temperatuur is echter lichaamstemperatuur of 37°C. Hot-spots zijn gevaarlijk voor je baby omdat ze er toe kunnen leiden dat de mond van je baby verbrand wordt. Om melk op te warmen maken flessenwarmers gebruik van een au bain-marie methode of hete stoom. De au bain-marie methoden geniet van onze voorkeur omdat de kans om de melk te oververhitten kleiner is.

De ideale temperatuur voor een flesje is ongeveer 37° C of lichaamstemperatuur. Het s dus belangrijk om voldoende te hechten aan de maximum temperatuur waaraan je de melk blootstelt. Het is zelfs extra belangrijk wanneer je moedermelk wilt opwarmen. Moedermelk bevat namelijk heel wat enzymen, antilichamen en probiotica die beschadigd worden op hoge temperatuur. Onderzoek heeft aangetoond dat temperaturen boven de 40°C het aantal antilichamen zoals IgA en IgM. Maar ook poedermelk bevat probiotica en warm je dus niet beter te lang op boven de 40°C. Tussen de 40°C en 45°C treed er namelijk een beperkt verlies op van de nutritionele waarde. Maar hoe hoger de temperatuur hoe meer van de nutritionele waarde verloren gaat.

beste flessenwarmer moedermelk
Bovenstaande grafiek geeft de evolutie van de temperatuur van een flesje melk in een flessenwarmer aan over de loop van 12 minuten. De paarse lijn geeft de maximum temperatuur aan dat melk mag bereiken (104° Fahrenheit = 40° Celsius). Bron = https://www.babygearlab.com/topics/nursing-feeding/best-bottle-warmer

In de bovenstaande kan je een onderzoek van Babygearlab terugvinden. Zij hebben een uitgebreide test gedaan van 13 verschillende flessenwarmers om te zien welke de temperatuur van 40°C overschrijd bij gebruik van de aangeraden fabrieksinstelling. Ze laten de flesjes tot 12 minuten in elke flessenwarmer zitten om te zien wat er gebeurd wanneer je het even uit het oog verliest.

Aan de aangeraden instelling door de fabrikant zijn er vier flessenwarmers die binnen de 12 minuten boven de 40°C komen. Boven de 40°C begint het verlies aan nutritionele waarde wat te vermijden is. Onder deze flessenwarmers vinden we de Munchkin Speed en de Philips Avent Fast. Maar het is vooral de Munchkin Speed die opvalt omdat hij al binnen 3 minuten aan de ideale temperatuur zit. Helaas is hij te vermijden omdat hij binnen de 5 minuten de melk tot 58°C graden heeft opgewarmd wat veel te warm is voor de baby. Als je het even uit het oog verliest is de melk niet enkel veel te heet maar gaan er ook heel wat antilichamen en enzymen verloren.

Het is belangrijk om het flesje 30 tot 60 seconden te laten staan nadat je het uit de flessenwarmer hebt laten staan. Dit is om eventuele hot-spots te laten verdwijnen. Laat daarna een paar druppels aan de binnenkant van je pols vallen om de temperatuur aan te voelen. De binnenkant van je pols wordt aangeraden omdat je huid daar relatief dun en gevoelig is. Wanneer de melk een ideale temperatuur heeft (lichaamstemperatuur) zal het noch te warm noch te koud aanvoelen.

Gebruiksgemak

Een baby drinkt gemiddeld tot 6 flesjes per dag. Dat wil zeggen dat je de flessenwarmer om de paar uur zal gebruiken. Daarom is het goed om een model te hebben dat gebruiksvriendelijk is met duidelijke instellingen. Zeker wanneer je taken aan een partner, vriend of familielid wilt overlaten is het handig om een flessenwarmer te hebben die eenvoudig te bedienen is. Onder gebruiksvriendelijk verstaan we in de eerste plaats een flessenwarmer met duidelijke knoppen die intuïtief te bedienen zijn. Onze voorkeur uit naar modellen met handige functies zoals een timer of een waterreservoir. Sommige flessenwarmers moeten bij elk gebruik voorzien van een exacte hoeveelheid water. In andere woorden wilt dit zeggen dat je elke keer water moet aanvullen voor elk gebruik. Een flessenwarmer met een uitneembaar waterreservoir dat je voor meerdere kunt gebruiken is veel handiger.

Maar onder gebruiksgemak verstaan we ook hoe vaak het toestel moet gekuist worden. Omdat een flessenwarmer gebruik maakt van water kunnen er zich mineralen zoals kalk aan de binnenkant van het toestel afzetten. Om de werking van het toestel te verzekeren is het belangrijk dat je deze regelmatig kuist. Zeker wanneer je in een regio woont met hard kraantjeswater zal je dit vaker moeten doen, tenzij je thuis een waterverzachter hebt staan. Het ontkalken doe je aan de hand van een mengeling van water en azijn. Sommige modellen zoals de Kiinde Kozii hebben specifieke instructies van de ratio azijn en hoe vaak het toestel ontkalkt moet worden.

beste flessenwarmer
De Philips Avent heeft een draaiknop waar duidelijk het onderscheid wordt gemaakt tussen ontdooien, warm houden en opwarmen.

Opwarmen

Een goede flessenwarmer kan een flesje consistent en snel opwarmen tot de gewenste temperatuur. De snelste flessenwarmers zijn degene die gebruik maken van hete stoom. Helaas heeft dit ook zijn nadelen zoals het feit dat ze niet compatibel zijn met glazen flesjes. Maar je hebt ook een hogere kans dat de inhoud te warm wordt waardoor belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Andere modellen maken gebruik van een au bain marie methode met warm water waardoor het opwarmen langer duurt. Door de trage opwarmtijden zijn ze wel compatibel met glazen flesjes en is de kans op het oververhitten van de melk klein. Zo moet je je geen zorgen maken wanneer je het flesje even uit het oog verliest wanneer je nog snel een luier aan het verversen bent.

Sommige flessenwarmers moeten afkoelen nadat ze een flesje hebben opgewarmd voor je ze terug kan gebruiken. Dit is niet handig wanneer je thuis meer dan één baby hebt. Maar ook in een setting zoals een kinderdagverblijf is het handig om een toestel te hebben dat flesje na flesje kan opwarmen zonder wachttijden. Maar het kan ook zijn dat na een cyclus het flesje niet warm genoeg is omdat de moedermelk uit de vriezer kwam. Op zo’n momenten is het frustrerend om te moeten wachten vooraleer je het verder kunt opwarmen. Hou er wel rekening mee dat het opwarmen van een tweede flesje sneller zal verlopen dan het eerste flesje. De flessenwarmer is namelijk al op temperatuur waardoor het aangeraden is om het tweede flesje er sneller terug uit te halen in vergelijking met de eerste.

Timer

Bij alle flessenwarmers komen er tabellen die aangeven hoe lang je de timer moet instellen voor een flesje op lichaamstemperatuur te brengen. Sommige tabellen staan op de achterkant van de flessenwarmer terwijl andere merken een tabel op papier meegeven. Hoe snel je voeding kunt opwarmen hangt af van de hoeveelheid melk, of het uit de frigo of de vriezer komt maar ook het materiaal van de fles speelt ook een rol. Zo warmt een glazen fles sneller op ten opzicht van een plastic fles. In ieder geval moet je de eerste dag uitproberen wat de ideale instelling is voor jou. Niet elke tabel is even duidelijk en het kan een paar dagen duren eer je de ideale instelling kan vinden.

goede flessenwarmer
De Kindii Kozii heeft een duidelijke tabel waar je de ideale opwarmtijden kunt vinden afhankelijk van de hoeveelheid melk en het materiaal van het flesje.

Afmetingen

Wanneer je een flessenwarmer gaat kopen is het belangrijk dat het compatibel is met de flesjes die je thuis al hebt staan. Sommige flessenwarmers hebben namelijk een smalle en lange opening waardoor ze niet compatibel zijn met alle flesjes. Daarenboven zijn er modellen die gebruik maken van hete stoom om flesjes zeer snel te kunnen opwarmen. Door de snelle stijging in temperatuur kunnen ze barsten veroorzaken in glazen flesjes. Modellen zoals de Chicco NaturalFit en de Kiinde Kozii zijn breed genoeg voor de meeste flesjes en moedermelk bewaarzakjes. Omdat ze geen gebruik maken van stoom kun je ze zowel voor plastic als glazen flesjes gebruiken.

Of je nu zwanger bent of een kersverse moeder bent, een zwangerschapskussen kan je ‘s nachts meer comfort geven voor een betere slaap. Op volgende pagina kun je verder lezen om de beste zwangerschapskussens in verschillende maten en vormen te vinden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.