De zoektocht naar de beste fotoprinter hangt van je benodigdheden af. Hoe goed moet de kwaliteit zijn? Gebruik je speciaal fotopapier? Welke formaat; is A4 voldoende of is er nood aan A3. Wanneer je geregeld zelf foto’s wilt printen, overweeg je best om een fotoprinter in huis te halen. Er zijn zeer veel van zulke printers op de markt. Zowel voor professionele fotografen als voor amateurs of occasionele vakantiefotomakers. Elk van hen verwacht iets anders van een fotoprinter: betaalbaar, draagbaar, printen vanaf mobiel, draadloos, scherpe kwaliteit, gebruiksvriendelijk, extra opties… Daarom helpen wij je de keuze te maken die het best bij jou past. Zo kan jij jouw digitale foto’s omzetten in prachtige prints. Lees onder de top 5 beste fotoprinters het onderzoek, hoe we te werk gaan en waar op je moet letten als je een fotoprinter wil kopen.

TOP 5 – Beste fotoprinters 2021

EPSON EXPRESSION PHOTO XP-970

Beste fotoprinter 2021

EPSON is al langer gekend voor hun kwaliteit in druk. Het is dan ook te verwachten dat er een EPSON toestel aanwezig zou zijn op de lijst beste fotoprinters. Deze Expression XP-970 wordt aangeraden voor professioneel gebruik. De kwaliteit van de druk is zo hoog dat je voor een eenvoudiger model kan kiezen als hobbyist. Met dit toestel gaat het echt om kwaliteit tot in de kleinste puntjes. En dit kan je letterlijk interpreteren, het toestel heeft een printresolutie van 1440×5760 dpi (dots per inch). Hoger dan ander toestellen in deze lijst. Het grootste voordeel, binnen professionele context, is dat de Epson fotoprinter ook in A3 kan printen. Daarbij maakt het slechts 36 db aan geluid, beter dan de anderen binnen dit gamma – gemiddeld 49 db.

Naast scannen is ook kopieren mogelijk met deze fotoprinter. Verbinden doe je bedraad of draadloos, via wifi, bluetooth, Apple Airprint, Google cloud of gewoon via een Email of SD kaart. Ook interessant, het toestel kan gekocht worden met een ReadyPrint abonnement. Zo leveren ze je inktpatronen aan de deur.

HP Envy Photo 7134

Beste prijs / kwaliteit fotoprinter

De HP Envy Photo 7134 is onze persoonlijke favoriet. Een eenvoudige all-in-one printer voor je home office waarmee je kan scannen, kopiëren en (foto’s) printen. Niet de beste fotoprinter, maar wel zeer geschikt voor thuisgebruik vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Printen kan via je laptop en smartphone. De schappelijke prijs is mooi meegenomen.

Net zoals alle moderne toestellen kan je vanop afstand printen. Via de smartphone, tablet of computer – via wifi, Apple Airprint, Google cloud of via email. Naast afbeeldingen van goede kwaliteit te printen neem je ook een inktjet printer in huis. Deze print relatief snel en heeft een goede DPI verhouding. Met 4800×1200 zit er al heel wat detail in je afdruk. Ook heb je een randloze optie zodat je niet telkens met de standaard witranden blijft zitten. De stille modus print minder snel, maar zorgt wel voor minder overlast. 59 db blijft wel redelijk luid, de stille modus is echt welgekomen.

Kodak Fotoprinter Mini 2

Compacte draagbare fotoprinter

Een moderne polaroidfoto maak je met je smartphone en een draagbare fotoprinter. De Kodak Fotoprinter Mini 2 meet 13,2 x 7,8 cm en is daarmee een compact model. Na 1 minuut heb je een foto van 5,08 x 7,62 cm (ongeveer de grootte van een bankkaart) in de hand. Je hoeft enkel de app te installeren en je kan al printen. Op basis van gebruiksgemak alvast één van de beste fotoprinters. Toch is dit een klein compact toestel en is de kwaliteit van drukken iets minder. Dit toestel is vooral voordelig voor mensen op de baan.

Printen kan vanaf elk toestel – smartphone, tablet, laptop of computer. Het enige dat moet gebeuren is een verbinding maken. Dit kan via de app en het wifi, of via NFC als jouw smartphone deze ondersteuning heeft. Via de app krijg je ook de optie om de afbeelding wat aan te passen, te croppen of een filter te plaatsen. Dit toestel maakt gebruik van dye-sub om mooie kleuren te verkrijgen. Dit is anders dan de gewoonlijke inktjets. Meer hierover lees je in het onderzoek.

CANON IMAGEPROGRAF PRO-1000

Professionele fotoprinter – tot A2 druk

Mogelijk is dit de beste fotoprinter in deze lijst, toch is ze helemaal niet voor iedereen weggelegd. Zeer hoge kwaliteit komt aan een zeer hoge prijs, en dat is ook voor deze printer het geval. Dit model is het neusje van de zalm onder de professionele fotoprinters. Hij is zeer snel: tot wel 40 prints per minuut (ook op A3-formaat). Excellente kwaliteit met een printresolutie van 2400 x 1200 dpi. Specifiek ontworpen voor fotoprints. Ideaal dus voor fotografen met een (semi)professioneel niveau.

Naast het printen zonder rand is er ook een optie om tot A2 te drukken. Dit grote formaat is normaal enkel weggelegd voor industriële printers. Ook de papierinvoer heeft heel wat opties. Zo kan je kiezen tussen 15 verschillende soorten fotopapier. Het maximale papiergewicht is 400 g/m2. Dit wil zeggen dat je in theorie op karton kan drukken, zonder al teveel problemen. Verbinden gebeurt via USB of ethernet aansluiting. Draadloos drukken is hier geen optie.

EPSON EXPRESSION HOME XP-2100

Goede goedkope fotoprinter

Een all-in-one printer voor minder dan 60 euro. Met dit toestel weet je al snel dat de inktpatronen duurder zijn dan het toestel zelf. Dit model, de Epson Expression home XP2100 is onze keuze ‘goedkope fotoprinter’. Dankzij de optie om randloos te printen maak je met de Epson Expression Home XP-2100 degelijke foto’s tegen een scherpe prijs. Bovendien kan je met deze all-in-one printer ook scannen en kopiëren.

Ga je voor een goedkope fotoprinter dan moet je rekenen op 0.17 cent kosten per afdruk. Dit is slechts een beetje hoger dan andere goedkope modellen. De reden hiervoor is dat Epson kwaliteit voorop stelt. Met een DPI van 1440×5760 blijft dit toestel het even goed doen als de beste fotoprinters voor thuis. Epson bespaart op het wegnemen van display scherm en beperkte functies bij het scannen en printen. Verbinden doe je bedraad of draadloos – wifi, bluetooth of cloud verbindingen zijn allemaal mogelijk. Enkel NFC en USB verbindingen ontbreken. Is budget jouw prioriteit, dan is dit de beste fotoprinter voor jouw gebruik.

Beste fotoprinter 2020

Tot zover onze top 5 beste fotoprinter.
Voor meer alternatieven, bekijk ook de lijst beste laserprinters of kies voor een goede LED printer.

Fotoprinters vergelijken

Waarom een fotoprinter kopen

Wanneer je een tastbare versie wil van jouw digitale foto’s kan je een fotoboek laten maken of ergens losse prints bestellen. Maar als je dat geregeld wilt, kunnen de kosten weleens oplopen. Dan overweeg je beter om een fotoprinter te kopen. Zo kan je makkelijk zelf prints maken waar en wanneer jij dat wilt. Laat je foto’s niet langer verdwijnen in een digitale zee, maar zet ze bijvoorbeeld in the picture in je interieur.

Wat is een fotoprinter?

Je kan foto’s afdrukken op gewoon papier, maar dan verlies je aan kwaliteit. Daarom kies je beter voor een fotoprinter wanneer je af en toe foto’s op fotopapier wilt printen. Er bestaan printers die specifiek ontworpen zijn om foto’s af te drukken, maar je kan ook kiezen voor een all-in-one optie. Weet wel dat een laserprinter helemaal niet geschikt is voor het afdrukken van foto’s.

fotoprinters vergelijken

Goede fotoprinter kopen,
Waar op letten?

De doorsnee fotoprinters drukken foto’s op het standaardformaat 10 x 15 cm (zonder witte rand). Maar er bestaan ook modellen waarmee je vierkante foto’s (polaroid of pasfoto) of bankkaartformaat kan printen. Met professionele toestellen (en dus iets duurder) kan je zelfs foto’s afdrukken op A3-formaat.

Inktjet fotoprinter of dye-sublimation

Een inkjet fotoprinter gebuikt dezelfde printtechniek als de gewone inkjet printer. Er worden druppeltjes inkt op het blad gespoten. Wat zorgt dat het papier niet instant droog is. De prijs ligt vaak lager en deze optie wordt daarom vaker gekozen voor thuisgebruik.

Een dye-sublimation printer daarentegen gebruikt warmte om te printen. Bij dit type printers wordt er een verflaagje gelegd op een transparante folie. Door deze op bepaalde punten meer of minder te verwarmen, zal de gedrukte kleur feller of zwakker zijn. De kleurovergangen zijn mooier dan bij een inkjet variant. Bovendien komen foto’s met deze techniek droog uit de printer en zijn ze watervast. Dye-sublimation foto’s zijn dus meestal een langer leven beschoren.

Draagbare fotoprinter

Niet alle fotoprinters hebben een geschikt formaat om mee op pad te nemen. Als je jouw foto’s steeds thuis of op een andere vast locatie print is dat ook niet nodig. Een draagbare fotoprinter heeft toch zijn voordelen als dit niet steeds op dezelfde plaats gebeurt.

Maar als je heimwee hebt naar de polaroid of foto’s wilt printen on the go, dan is een draagbaar model uiteraard wel een pak handiger. Dergelijke fotoprinters werken vaak via een mobiele app omdat ze meestal gebruikt worden in combinatie met een smartphone. Niet elk draagbaar toestel levert de beste kwaliteit. Je checkt best onze top 5 voor de kwalitatiefste aankoop.

Hoe hoger de resolutie hoe scherper de foto. Als je een inkjet printer op het oog hebt, kies je best een fotoprinter die foto’s print op een resolutie van 4.800 x 1.200 dpi, bij een dye-sublimation printer heb je dezelfde kwaliteit vanaf 300 dpi.

Wat kost een fotoprinter

Alles heeft zijn prijs. Ben je een professionele fotograaf die vaak zelf foto’s print? Dan kies je beter voor een duurder toestel. Dit gaat langer mee, drukt sneller, heeft extra opties (zoals integratie met bewerkingsprogramma’s). De meerkost rendeert dan op termijn.

Ben je een degelijke amateurfotograaf die geregeld foto’s wil printen voor eigen gebruik? Dan kies je best een toestel met een gemiddelde prijs. Een fotoprinter zonder andere functies zoals kopiëren blijft in dat geval een aanrader.

Een occasionele fotograaf die af en toe vakantiekiekjes of dergelijke wilt printen, heeft voldoende aan een basic variant die niet veel hoeft te kosten.

All-in-one printer met fotoprint

De professionals onder ons kiezen best voor een fotoprinter die enkel ontworpen is om foto’s af te drukken. In andere gevallen kan een all-in-one printer prima dienstdoen. De kwaliteit mag dan wel iets minder zijn, het gebruiksgemak is een absolute plus. En zo’n multifunctionele printer kan dan vaker gebruikt worden dan enkel voor een occasioneel fotoprintje.

Als je foto’s wilt printen vanaf je smartphone kijk je best even of deze optie aanwezig is bij de fotoprinter van jouw keuze. De meeste moderne toestellen werken wireless en kunnen daardoor foto’s afdrukken via laptop, tablet of mobiel. Als je rechtstreeks wilt printen vanaf een fototoestel dan heb je PictBridge of DirectPrint nodig. Check in dat geval dus zeker of die opties aanwezig zijn.

Bekendste fotoprinter merken

HP

Wellicht het meest bekende merk voor printers en andere hardware is HP. Ze bieden een groot assortiment aan met voor elk wat wils. Ze garanderen een goede prijs-kwaliteitverhouding en gebruiksvriendelijke toestellen. Met een fotoprinter van HP kies je altijd goed.

Canon

Canon is dé specialist in fotografie en toebehoren. De fotoprinters van Canon garanderen een kwalitatieve afdruk. De meest printers in hun gamma hebben een gemiddelde prijs en een strak design.

Epson

Epson staat garant voor innovatie en toptechnologie. Ze bieden fotoprinters aan tegen elk budget, gaande van een basic toestel tot een hyperprofessioneel model.

Kodak

Kodak kwam op de proppen met het filmrolletje en schakelde later over op digitale fotografie. Ze hebben de beste draagbare fotoprinters in hun rangen.

goede fotoprinter thuis

Tot zover het artikel ‘beste fotoprinter 2021’ – laatste update 13/10/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘elektronica & accessoires’

Comments (1)

[…] inkjet printer of fotoprinter is veel beter voor het afdrukken van […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.