Beste fotoprinter

Wanneer je geregeld zelf foto’s wilt printen, overweeg je best om een fotoprinter in huis te halen. Er zijn zeer veel van zulke printers op de markt. Zowel voor professionele fotografen als voor amateurs of occasionele vakantiefotomakers. Elk van hen verwacht iets anders van een fotoprinter: betaalbaar, draagbaar, printbaar vanaf mobiel, draadloos, scherpe kwaliteit, gebruiksvriendelijk, extra opties… Daarom helpen wij je de keuze te maken die het best bij jou past. Zo kan jij jouw digitale foto’s omzetten in prachtige prints.

TOP 5 – Beste fotoprinters 2020

Zeker niet de goedkoopste fotoprinter op de markt, maar als we de prijs-kwaliteit bekijken komt hij als beste keuze naar voren. Dankzij de 8 dye-inkten maak je foto’s van een professionele kwaliteit, zelfs op A3-formaat. Je kan ermee wireless printen vanaf laptop, smartphone of tablet. En je kan dit model verbinden met bewerkingssoftware.

“Beste fotoprinter qua prijs-kwaliteit 2020” – Doorgelicht

Een moderne polaroidfoto maak je met je smartphone en een draagbare fotoprinter. De Kodak Fotoprinter Mini 2 meet 13,2 x 7,8 cm en is daarmee een compact model. Na 1 minuut heb je een foto van 5,08 x 7,62 cm (ongeveer de grootte van een bankkaart) in de hand. Installeer de bijhorende app en printen maar!

“Best draagbare fotoprinter 2020” – Doorgelicht

De HP Envy Photo 6230 is onze persoonlijke favoriet. Een eenvoudige all-in-one printer voor je home office waarmee je kan scannen, kopiëren en (foto’s) printen. Niet de meest professionele fotoprinter, maar wel zeer geschikt voor thuisgebruik vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Printen kan via je laptop en smartphone De schappelijke prijs is mooi meegenomen.

“Editor’s pick 2020” – Doorgelicht

Dit model is het neusje van de zalm onder de professionele fotoprinters. Hij is zeer snel: tot wel 40 prints per minuut (ook op A3-formaat). Excellente kwaliteit met een printresolutie van 2400 x 1200 dpi. Specifiek ontworpen voor fotoprints. Ideaal dus voor fotografen met een (semi)professioneel niveau. Maar je moet er wel wat voor neertellen.

“Professionele fotoprinter 2020” – Doorgelicht

Dit model is de goedkoopste home office fotoprinter op de markt. Dankzij de optie om randloos te printen maak je met de Epson Expression Home XP-2100 degelijke foto’s tegen een scherpe prijs. Bovendien kan je met deze all-in-one printer ook scannen en kopiëren. Hij werkt met inktpatronen, dus die moet je wel af en toe vervangen. Een koopje!

“Goedkoopste fotoprinter 2020” – Doorgelicht

Het onderzoek

Waarom een fotoprinter kopen

Wanneer je een tastbare versie wil van jouw digitale foto’s kan je een fotoboek laten maken of ergens losse prints bestellen. Maar als je dat geregeld wilt, kunnen de kosten weleens oplopen. Dan overweeg je beter om een fotoprinter te kopen. Zo kan je makkelijk zelf prints maken waar en wanneer jij dat wilt. Laat je foto’s niet langer verdwijnen in een digitale zee, maar zet ze bijvoorbeeld in the picture in je interieur.

Wat is een fotoprinter?

Je kan foto’s afdrukken op gewoon papier, maar dan verlies je aan kwaliteit. Daarom kies je beter voor een fotoprinter wanneer je af en toe foto’s op fotopapier wilt printen. Er bestaan printers die specifiek ontworpen zijn om foto’s af te drukken, maar je kan ook kiezen voor een all-in-one optie. Weet wel dat een laserprinter helemaal niet geschikt is voor het afdrukken van foto’s.

Goede fotoprinter kopen

Waar moet ik op letten?

De doorsnee fotoprinters drukken foto’s op het standaardformaat 10 x 15 cm (zonder witte rand). Maar er bestaan ook modellen waarmee je vierkante foto’s (polaroid of pasfoto) of bankkaartformaat kan printen. Met professionele toestellen (en dus iets duurder) kan je zelfs foto’s afdrukken op A3-formaat.

Een inkjet fotoprinter gebuikt dezelfde printtechniek als de gewone inkjet printer. Er worden druppeltjes inkt op het blad gespoten. Wat zorgt dat het papier niet instant droog is. De prijs ligt vaak lager en deze optie wordt daarom vaker gekozen voor thuisgebruik.

Een dye-sublimation printer daarentegen gebruikt warmte om te printen. Bij dit type printers wordt er een verflaagje gelegd op een transparante folie. Door deze op bepaalde punten meer of minder te verwarmen, zal de gedrukte kleur feller of zwakker zijn. De kleurovergangen zijn mooier dan bij een inkjet variant. Bovendien komen foto’s met deze techniek droog uit de printer en zijn ze watervast. Dye-sublimation foto’s zijn dus meestal een langer leven beschoren.

Draagbare fotoprinter

Niet alle fotoprinters hebben een geschikt formaat om mee op pad te nemen. Als je jouw foto’s steeds thuis of op een andere vast locatie print is dat ook niet nodig. Een draagbare fotoprinter heeft toch zijn voordelen als dit niet steeds op dezelfde plaats gebeurt.

Maar als je heimwee hebt naar de polaroid of foto’s wilt printen on the go, dan is een draagbaar model uiteraard wel een pak handiger. Dergelijke fotoprinters werken vaak via een mobiele app omdat ze meestal gebruikt worden in combinatie met een smartphone. Niet elk draagbaar toestel levert de beste kwaliteit. Je checkt best onze top 5 voor de kwalitatiefste aankoop.

Hoe hoger de resolutie hoe scherper de foto. Als je een inkjet printer op het oog hebt, kies je best een fotoprinter die foto’s print op een resolutie van 4.800 x 1.200 dpi, bij een dye-sublimation printer heb je dezelfde kwaliteit vanaf 300 dpi.

Wat kost een fotoprinter

Alles heeft zijn prijs. Ben je een professionele fotograaf die vaak zelf foto’s print? Dan kies je beter voor een duurder toestel. Dit gaat langer mee, drukt sneller, heeft extra opties (zoals integratie met bewerkingsprogramma’s). De meerkost rendeert dan op termijn.

Ben je een degelijke amateurfotograaf die geregeld foto’s wil printen voor eigen gebruik? Dan kies je best een toestel met een gemiddelde prijs. Een fotoprinter zonder andere functies zoals kopiëren blijft in dat geval een aanrader.

Ben je een occasionele fotograaf die af en toe vakantiekiekjes of dergelijke wilt printen, dan heb je voldoende aan een basic variant die niet veel hoeft te kosten.

All-in-one printer met fotoprint

De professionals onder ons kiezen best voor een fotoprinter die enkel ontworpen is om foto’s af te drukken. In andere gevallen kan een all-in-one printer prima dienstdoen. De kwaliteit mag dan wel iets minder zijn, het gebruiksgemak is een absolute plus. En zo’n multifunctionele printer kan dan vaker gebruikt worden dan enkel voor een occasioneel fotoprintje.

Als je foto’s wilt printen vanaf je smartphone kijk je best even of deze optie aanwezig is bij de fotoprinter van jouw keuze. De meeste moderne toestellen werken wireless en kunnen daardoor foto’s afdrukken via laptop, tablet of mobiel. Als je rechtstreeks wilt printen vanaf een fototoestel dan heb je PictBridge of DirectPrint nodig. Check in dat geval dus zeker of die opties aanwezig zijn.

Bekendste fotoprinter merken

HP

Wellicht het meest bekende merk voor printers en andere hardware is HP. Ze bieden een groot assortiment aan met voor elk wat wils. Ze garanderen een goede prijs-kwaliteitverhouding en gebruiksvriendelijke toestellen. Met een fotoprinter van HP kies je altijd goed.

Canon

Canon is dé specialist in fotografie en toebehoren. De fotoprinters van Canon garanderen een kwalitatieve afdruk. De meest printers in hun gamma hebben een gemiddelde prijs en een strak design.

Epson

Epson staat garant voor innovatie en toptechnologie. Ze bieden fotoprinters aan tegen elk budget, gaande van een basic toestel tot een hyperprofessioneel model.

Kodak

Kodak kwam op de proppen met het filmrolletje en schakelde later over op digitale fotografie. Ze hebben de beste draagbare fotoprinters in hun rangen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.