Scroll Top
beste friteuse 2022

De 6 beste friteuses voor thuis van 2023

Bak knapperige frietjes of andere snacks in een veilige friteuse

Een airfryer is misschien gezonder, maar een echte Belg maakt echte frieten in frietvet. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste frietketels van het moment. Van goedkoop tot duur, van enkel tot dubbel. Tegenwoordig is een friteuse net iets meer dan een houder van kokend vet.

Met deze reeks aan frietketels verkrijg je de juiste hoeveelheid frietjes en snacks met de juiste baktijd. Zonder de storende geuren en met een gemak aan opruimen. Of je nu een focus legt op grootte, hygiëne, vaatwasbestendigheid of eenvoudig weg de snelheid waarmee je frietjes op je bord kunt leggen. We helpen je verder om de beste friteuse voor jouw woning te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Moulinex Super Uno AM312010

Voordelen:

 • Geurfilter
 • Vaatwasbestendig
 • Koele wand
 • Kijkvenster

Nadelen:

 • Slechts 1800 watt

Ontzettend veel van de eigenschappen van een goede friteuse zijn terug te vinden in deze frietketel van Moulinex. Je bakt er eenvoudig voor 5 à 6 personen frietjes mee dankzij een 1,5 kg capaciteit.

Dankzij het temperatuurlampje weet je ook onmiddellijk wanneer de olie op de gewenste temperatuur is om te beginnen bakken en het hele bakproces kan je nauw in de gaten houden dankzij het scherm in het deksel.

Dankzij de geurfilter in het deksel ruikt je huis een pak minder naar frietjes. Aan de veiligheid is ook gedacht, zo heeft deze goede frietketel een koele wand. Geen verbande vingers tijdens het verplaatsen en veilig voor kinderen.

Ook handig is dat je het handvat na het bakken eenvoudig kan inklappen om zo plaats te besparen bij het wegplaatsen. Als laatste moet er zeker nog eens bevestigd worden dat vele van de onderdelen vaatwasbestendig zijn. In alle eenvoud houd je dan ook deze frietketel proper.

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Koude zone
 • Vaatwasbestendige onderdelen

Nadelen:

 • Kleine capaciteit
 • Geen geurfilter

Een goed werkende frietketel voor een lage prijs. Met de Tristar Deep Fryer Pro krijg je heel wat voor je geld. Je kan eenvoudig en snel frietjes bakken voor 2 à 3 personen dankzij het laadvermogen van 500 gram.

Het vermogen is maar liefst 2000 watt zodat je ook snel de gewenste temperatuur verkrijgt voor je snacks. Het bakproces is heel eenvoudig te volgen dankzij het venster in het deksel. De frietketel is trouwens zeer compact, je hebt niet veel plaats nodig om hem na gebruik weer op te bergen.

Ook aan het gemak bij het proper houden is gedacht. Verschillende elementen zijn dan ook geschikt voor in de vaatwasmachine, denk daarbij aan de binnenpan, het deksel, grillrooster en mandje. Je houdt deze frituurpan dan ook heel eenvoudig hygiënisch. Dit wordt doorgetrokken naar de koude zone wat ervoor zorgt dat je olie langer vers blijft opdat de restanten naar de bodem zakken en na afloop eenvoudig te verwijderen zijn.

Beste professionele: Fritel SF4605

Voordelen:

 • Hoog vermogen
 • Vaatwasbestendige onderdelen
 • 1 meter lange kabel

Nadelen:

 • Duur

Absoluut een topmodel dankzij de vele grote porties die je met deze goede frietketel kan gaan maken. Je kan dan ook heel eenvoudig frietjes, frikadellen en andere snacks bakken voor 6 personen. Dankzij het hoge vermogen van 3200 watt warmt hij niet enkel snel op maar kan hij de temperatuur stabiel houden. Hierdoor kun je de baktijd kort houden waardoor je lekkere knapperige frietjes krijgt.

Gelukkig bak je ook veilig met maar liefst een drievoudige beveiliging tegen oververhitting. De koude zone zorgt er dan weer voor dat je olie veel langer meegaat. Al heb je met deze frietketel ook de keuze om er vast vet aan toe te voegen.

Ook aan de onderhoudsvriendelijkheid is gedacht. De behuizing kan verwijderd worden en in de vaatwas gewassen worden.Met de kabel van 1 meter lang kan je de frietketel ook eenvoudig verplaatsen naar een plek met een afzuigsysteem. Ook is de frietketel met een gewicht van 5 kg heel eenvoudig op te tillen. De antislipvoetjes zorgen er dan weer voor dat hij mooi op zijn plaats blijft staan.

Beste dubbele: Inventum GF461

Voordelen:

 • 2 aparte frietmanden
 • Groot volume
 • Koude zone
 • Vaatwasbestendige onderdelen

Nadelen:

 • Geen geurfilter
 • Wordt warm aan de buitenkant

Met een dubbele friteuse kan je eenvoudig verschillende soorten snacks frituren zonder dat ze door elkaar geraken, ze bestaat namelijk uit twee aparte frietmanden.

Het is ook de ideale frietketel om grote hoeveelheden klaar te maken, bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt of klaar bent voor een feestje. De Inventum Dubbele Friteuse GF461 is dan het model voor jou. Dit model is voordelig aan een prijs van ongeveer 60 euro en beschikt over een groot volume van 5 liter.

De frietketel heeft een hoog vermogen van 3600 watt en een koude zone. Deze koude zone zorgt er dan ook voor dat de frietresten niet zullen aanbranden, waardoor de olie langer meegaat. Ook handig is dat het verwarmingselement uitneembaar is. Op deze manier kan je de frietketel dan ook heel eenvoudig weer schoon maken. Verschillende onderdelen zijn ook vaatwasbestendig.

Heel handig zijn ook de inklapbare handvaten. Zo kun je niet alleen veilig de frietketel verplaatsen, maar deze ook in een kleinere ruimte opbergen wanneer je de frietketel niet gebruikt.

Beste kleine: Fritel A 101

Voordelen:

 • Compact
 • Hittebestendige handvaten
 • 5 temperatuurinstellingen

Nadelen:

 • Lagere maximumtemperatuur
 • Niet geschikt voor grote groepen

Een vermogen van maar liefst 2000 watt om je frietjes en snacks vlug te bakken. Met deze compacte friteuse bak je eenvoudig 500 gram knapperige frietjes. Ideaal voor een koppel of juist een beperkte hoeveelheid aan snacks.

Een kleiner model betekent ook minder olie, minder geknoei en eenvoudiger proper te maken. Het helpt natuurlijk ook dat verschillende onderdelen geschikt zijn voor in de vaatwasmachine. De frietketel heeft ook een deksel om alles handig en hygiënisch op te bergen na gebruik. Het lichte gewicht maakt het verplaatsen ook eenvoudiger.

Tijdens het gebruik houden de hittebestendige handvaten alles veilig en voorkomen ze brandwonden. Het temperatuurlampje geeft dan weer aan wanneer deze goede friteuse de geschikte temperatuur heeft bereikt. Je hebt trouwens de mogelijkheid tussen 5 verschillende temperatuur instellingen van 150 tot 190 graden Celsius, deze worden ingesteld met de draaiknoppen.

Beste met vetfilter: Tefal Oleoclean

Voordelen:

 • Vetfilter
 • Hoog vermogen
 • Geurfilter

Nadelen:

 • Kort snoer

Dankzij het hoge vermogen van 2300 watt zijn je frieten en snacks klaar voor je het weet. Ook de grootte van de mand (voor 4 à 5 personen) maakt dat dit een goede frietketel is voor een gezin of om mensen te kunnen ontvangen voor een etentje.

Het is vooral de vetfilter waarom we ons hart aan verloren hebben en dit één van de beste frietketels is voor mensen die houden van hygiëne en netheid.

Je start het filteren door heel eenvoudig de knop aan de zijkant van je frietketel op de juiste stand te draaien. De olie zal dan doorheen het blauwe doosje lopen aan de onderzijde en alle vuile resten opvangen. Die resten kan je dan heel eenvoudig gaan weggooien. Deze frietketel houdt de olie proper zonder jou al te veel werk te geven.

Ook leuk is dat de filter op het deksel ook veel van de geur tegenhoudt en je huis minder naar frietjes zal ruiken in vergelijking met andere frituurpannen.

goedkope frietketel
Afbeelding:Tefal

Waar op letten bij het kopen van een friteuse?

Capaciteit

De capaciteit van jouw nieuwe frietketel is vaak één van de eerste criteria bij de keuze. Veel hangt af van hoe groot je gezin is, of indien je vaak gasten ontvangt en voor hen ook frietjes en snacks zou willen bakken.

Over het algemeen kan je manden terugvinden in een grootte die varieert van 500 gram (dat is ideaal voor 2 personen) tot 2 kilo (voor ongeveer 8 personen). Hoe groter de mand, hoe meer olie je ook nodig zal hebben. Reken gemiddeld 2 liter olie voor 800 gram frietjes en 5 liter olie voor 2 kilo frietjes.

Gebruiksgemak

We hebben het druk dezer dagen en bijna elk huishouden beschikt over een vaatwasmachine. Graag kunnen we dan ook alles daar insteken dat moet worden proper gemaakt. Hetzelfde geldt voor de frietketel, want we weten allemaal dat het een heel karwei is om deze met de hand weer proper te krijgen.

Bedenk dus goed welke onderdelen er allemaal vaatwasbestendig zijn, welke wel nog met de hand moeten en indien gebruiksgemak voor jou belangrijk is, zorg er dan ook voor dat zo goed als alle onderdelen van je frietketel in je vaatwasmachine mogen.

Temperatuursensor

Wanneer het verwarmingselement direct in je vet hangt, kan de temperatuursensor de temperatuurwijziging ook direct opnemen. Het gaat hierbij dan ook om een wisselwerking met als resultaat een snelle reactie en de temperatuur zo vlug mogelijk weer op de gewenste hoogte krijgen. Dat is namelijk wat ervoor zorgt dat jouw frietjes zo lekker knapperig zijn.

goede frietketel
Afbeelding:Tristar

Koele wand

Wanneer je denkt aan de veiligheid kun je erop letten dat het apparaat over een koele wand beschikt. Dit is zeker geschikt als je het apparaat ergens hebt staan waar kinderen bij kunnen komen.

Dankzij de koele wand kunnen vingertjes niet verbranden wanneer je de frietketel aan de buitenkant vastpakt. Handig dus ook wanneer je je frietketel wilt verplaatsen tijdens het proces of het bakken door.

Geurfilter

Je kan je frietketel natuurlijk altijd rechtstreeks onder de dampkap plaatsen, maar als je frietketel is uitgerust met nog een extra anti-reukfilter zorg je er natuurlijk voor dat er nog minder geuren je huis rondgaan.

Die anti-reukfilter zit in het algemeen verwerkt in het deksel. Deze filter kan permanent zijn, of kan verwisselbaar zijn. Die moet je dan wel af en toe gaan vervangen om de voordelen van je anti-geurfilter te behouden.

Vetfilter

De vetfilter kan ingebouwd zijn in jouw frietketel en is een programma waarbij de frietketel de olie zelf gaat filteren. Je gooit dan eenvoudig de vuile resten weg via het bakje onderaan de friuurpan. Zo blijft je olie dan ook veel langer vers en hoef je die minder snel te gaan vervangen.

Het is echter ook een item dat je afzonderlijk kunt kopen, al is dat dan geen geautomatiseerd proces maar eerder een extra fijner netje in je mand.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, capaciteit, gebruik, temperatuur, filters en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.