Beste friteuse

In bijna elke Vlaamse keuken vind je ze wel, de friteuse, onmisbaar voor het bereiden van lekkere snacks en krokante frietjes. Welke is nu de beste friteuse voor het bereiden van deze lievelingsgerechten? Er zijn tal van friteuses op de markt en dankzij de immer evoluerende technologie kan je er ook steeds meer mee doen. Naast de klassieke friteuse bestaan er ook hetelucht friteuses of airfryers en multifunctionele friteuses. In dit artikel zullen we het hebben over de klassieke oliefriteuses. Om de keuze eenvoudiger te maken, stelden we een top 5 samen van de beste friteuses en gingen we op onderzoek.

Meer keukenreviews nodig? Kies uit de reeks artikels van onze ‘keuken’ categorie.

Top 5 – Beste friteuse 2020

INVENTUM – DUBBELE FRITEUSE GF461

Met een dubbele friteuse kan je eenvoudig verschillende soorten snacks frituren zonder dat ze door elkaar geraken, ze bestaat namelijk uit twee aparte frietmanden. Het is ook de ideale friteuse om grote hoeveelheden klaar te maken, bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt of een feestje gaat geven. Een erg populair model is de Inventum Dubbele Friteuse GF461. Dit model is voordelig aan een prijs van ongeveer 60 euro en beschikt over een groot volume van 5 liter. Ze  heeft een hoog vermogen van 3600 watt en een koude zone waardoor de olie langer meegaat. De minpunten zijn dat ze warm wordt aan de buitenkant en niet over een geurfilter beschikt.

“Beste dubbele friteuse”

DOMO – DO458FR

Zoek je de beste friteuse aan de laagste prijs, dan is deze klassieke friteuse van Domo een aanrader. Deze friteuse kost minder dan 50 euro, beschikt over een normaal volume van 4 liter, heeft een vermogen van 3000 watt en is gemaakt van roestvrij staal. De thermostaat is regelbaar tot 190 graden. Ze warmt snel op en het materiaal aan de buitenkant is volgens gebruikers gemakkelijk proper te maken. Zo geniet je van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Enkele gebruikers schreven dat een nadeel aan deze friteuse is dat ze eerder geschikt is voor kleinere porties. Een volume van 4 liter is nochtans standaard en voldoende voor een doorsnee huishouden, tenzij je voor iedereen meteen meerdere porties in één keer wil klaarmaken. Toch is het best om niet alle porties in één keer te frituren om te vermijden dat de snacks koud en zacht worden.

“Beste budget friteuse”

FRITEL – TURBO SF PROFI-LINE 4605

Zoek je de beste friteuse met een groot volume, bijvoorbeeld voor een groot feest, dan is deze friteuse met een volume van 8 liter de beste keuze. Hiermee kan je tot 14 porties in één keer bereiden. Dankzij het vermogen van 3200 watt gebeurt dit zeer snel. Alle onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig waardoor de frietketel onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast beschikt het over een drievoudig systeem tegen oververhitting. Met de kabel van 1 meter lang kan je ze ook eenvoudig verplaatsen naar een plek met een afzuigsysteem. Eén minpuntje aan deze friteuse is dat ze aan de prijzige kant is met een adviesprijs van € 199,00.

“Beste groot volume friteuse”

FRITEL – FRITEUSE/FONDUE COMBINATIE FF1400

Heb je zin om gezellig samen te fonduen in plaats van alleen maar frietjes op tafel te zetten? Dan kan je met een friteuse-fondue combinatie je friteuse meteen omtoveren tot een fonduepan waarmee je bijvoorbeeld vlees en vis kan bereiden. Je kan er ook een kaas- of chocoladefondue van maken. Heb je meer zin om te frituren? Dan kan je er frietjes, kroketjes, loempia’s en alle andere frituurpanvriendelijke voedselwaren mee bereiden. Alle losse onderdelen mogen in de vaatwas, dus het toestel is onderhoudsvriendelijk. Het nadeel is dat dit een relatief kleine frietketel is van 1,5 liter en slechts een vermogen heeft van 1400 watt. Een gebruiker schreef, wellicht om deze reden, dat de pan traag opwarmt.

“Beste fondue/friteuse combinatie”

TRISTAR – FR6919

Zoek je een compacte, eenvoudig te verplaatsen friteuse om mee te nemen op reis in je camper of voor op kot? Dan zit je goed met deze friteuse van Tristar. Het model is eenvoudig op te bergen met een afzonderlijk compartiment voor de kabel en handvaten die je naar binnen kan plooien. Met een volume van 2 liter is deze friteuse goed geschikt voor 2 personen. Ze heeft een laag vermogen van 800 watt, waardoor hij niet te veel verbruikt. Wanneer je de friteuse niet gebruikt, kan je ze uit elkaar halen en de niet-elektrische delen in de vaatwas stoppen. Het nadeel aan deze friteuse is vanzelfsprekend dat ze relatief klein is. Verwacht niet dat je er grote snacks zoals curryworsten mee kan klaarmaken, waarschuwt een gebruiker.

“Beste friteuse voor op reis”

Friteuses vergelijken

Waarom een Friteuse kopen?

Een friteuse of frietketel is een apparaat waarmee je snel verse frieten en snacks kan bereiden. Hoe werkt het? In de klassieke olie friteuses wordt de voeding bereid in hete olie of vet aan een temperatuur die varieert tussen 175° C en 190 C°. Er bestaan ook heteluchtfriteuses. Over de hetelucht friteuse kan je meer lezen in ons artikel over airfryers.

Beste friteuse

Friteuse kopen, waar op letten

Hoe friteuse gebruiken

Koop de gepaste olie of de juiste vetstof om de friteuse mee te vullen. Let daarbij op het volume van je frietketel. In de meeste friteuses past ongeveer 4 liter olie. Zorg ervoor dat de vetstof uitdrukkelijk bestemd is om mee te frituren. Doe niet te veel olie in de friteuse om te vermijden dat hij zou overlopen zodra je er de te frituren voedingswaren aan toevoegt. Wil je gezonder bakken zonder olie of vet, dan kan je opteren voor een airfryer. Lees meer over airfryers in ons specifieke artikel hierover.

Zet de friteuse aan op de juiste temperatuur voor de betreffende voedingswaren. Sommige friteuses hebben een controlelampje dat aan- of uitschakelt zodra de friteuse op temperatuur is gekomen. Frituur vervolgens de voedingswaren volgens de instructies op de verpakking of volgens een recept.

Sommige voedingswaren moeten twee of drie keer in de frituurpan zodat ze egaal garen. Haal ze vervolgens uit de pan door ze op keukenpapier te laten uitlekken en het overtollige vet te absorberen.Vergeet de frituurpan niet uit te schakelen na gebruik.

Hoe friteuse reinigen

Een friteuse kan je het best reinigen om de 10 bakbeurten. Zorg ervoor dat de friteuse koud en uitgeschakeld is. Heb je hem nog maar pas gebruikt, laat hem dan zeker twee uur afkoelen voordat je hem reinigt. Haal de frietmand eruit en was deze in de gootsteen met warm water en een detergent die goed werkt tegen vet. Giet de olie uit de friteuse en doe hem in een blik. Breng dit naar een recyclagepunt voor olie.

Verwijder eventuele restjes uit de binnenkant van de friteuse met een spatel. Reinig de binnenkant vervolgens met wat zeep. Vul die vervolgens goed met heet water en laat alles 30 minuten weken. Giet de helft van het water weg, schrob de laatste restjes weg en giet dan de rest van het water weg. Spoel na met proper water. Herhaal deze stap indien nodig.

Hoeveel liter, watt en graden op een friteuse

Hou er bij het kopen van een friteuse rekening mee dat elke friteuse een ander volume heeft. Het volume zal bepalen hoeveel voeding je in één keer kan bereiden met de friteuse. Woon je alleen, op kot, of ga je op reis met twee in een camper, overweeg dan een compacte friteuse met enkele liters volume. Heb je een groot gezin of gebruik je de friteuse voor grote groepen, kies dan voor een friteuse met een volume van bijvoorbeeld 8 liter.

Let bij het kopen van een friteuse ook op het vermogen (watt). Een kleine friteuse heeft een vermogen tussen 1000 en 1800 watt. Grotere friteuses hebben doorgaans tussen 1800 en 3200 watt. Een groter vermogen zal ervoor zorgen dat je friteuse sneller opwarmt en dat de temperatuur sneller stabiel wordt. Zo zal het frituren minder lang duren, ongedacht het volume van je voedingswaren. Door de kortere baktijd zullen de snacks ook minder tijd krijgen om olie te absorberen waardoor ze krokanter en smakelijker zijn.

Op hoeveel graden je mag frituren is afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste moet je rekening houden met de vetstof de je gebruikt. Elke vetstof heeft een andere baktemperatuur. Daarnaast volg je ook best de instructies of het recept voor jouw specifieke voedingswaren.

friteuse vergelijken

Verschillende soorten friteuses

Gewone friteuse

Een klassieke friteuse is één frituurpan met een volume van ongeveer 3 à 4 liter, maar je hebt ze ook met kleinere of grotere volumes, voor thuis of voor professionelen.

Dubbele friteuse

Met een dubbele friteuse heb je minstens twee aparte frietpannen binnen één toestel waarmee je gemakkelijk twee verschillende voedingswaren met een verschillende baktemperatuur samen kan bereiden. Je kan namelijk elke frietpan apart instellen.

Friteuse met groot volume

Er bestaan ook enkelvoudige friteuses die ook over een groot volume beschikken. Deze zijn ideaal voor grote gezinnen, voor tijdens feestjes, of als je gewoon erg veel honger hebt!

Professionele friteuse

Er bestaan ook professionele friteuses die voldoen aan specifieke kwaliteitsvereisten zodat ze geschikt zijn voor gebruik in bijvoorbeeld de horeca.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.