Beste Gaming Laptop

Na grondige analyse komen we tot de conclusie dat de Lenovo Legion de beste gaming laptop is voor de meeste mensen. Vooral voor mensen die geen fortuin willen uitgeven aan goede gaming laptop is de Lenovo een goede prijs-kwaliteit keuze. Onderaan dit artikel kun je ook een gedeelte onderzoek terugvinden waar we dieper ingaan hoe we tot onze keuze zijn gekomen en waar je op moet letten bij het aankopen van een gaming laptop.

Beste gaming laptops van 2020

ASUS – ROG G703GXR

De beschrijving van dit toestel is goed genoeg ‘Met de Asus ROG G703GXR heb je nog net geen wapenvergunning nodig’. Meer moet er niet echt gezegd worden, deze gaming laptop is echt een beest. Zelfs tegenover een desktop is deze gaming laptop van de partij. Op de ROG G703 draai je elk spel op maximale settings, een aankoop zoals deze blijft ook jaren relevant. Het zal wel even duren voor deze onderdelen outdated zijn.

De ASUS ROG G703GXR geniet van een NVIDIA Geforce RTX 2080 – goed voor alle spelletjes en Virtual Reality spelletjes. Het scherm zelf is een Ultra HD 17.3inch met een verversingssnelheid van 144 hertz. Kwa werkgeheugen zit je aan 32GB, of eerder 2x16GB. Iets dat je later niet kan uitbreiden maar wel kan vervangen. Om de beste gaming laptop te zijn heb je ook een krachtige processor nodig. Met de 9e generatie i9 is veel beter dus niet echt mogelijk. Een grote SSD van 1TB is altijd handig meegenomen.

DELL – ALIENWARE AREA-51M

Alienware is niet weg te denken uit de wereld van mobiele gamers. Dit elite merk van Dell is al jaren op de markt, en ook later in deze lijst van beste gaming laptops komt de Alienware 15 terug. Maar toch moeten we één minuut stilte nemen voor alle andere laptops dat bedolven worden onder de specs van de Area 51m.

Gloednieuw en met de beste onderdelen – deze laptop is ‘la crème de la crème. Intel core i9-9900K (beste processor) met een NVIDIA GeForce RTX 2060 (slechts één grafische kaart beter), gekoppeld aan + 64GB RAM geheugen (hoogste in een laptop) en een perfect scherm. Er bestaan betere onderdelen, maar al deze componenten samen maken een beest van een gaming laptop. Te vergelijken met de ASUS ROG G703 maar toch iets goedkoper. Aan u de keuze, maar met deze gaming laptop blijf je toch enkele jaren zoet. Alle games dat je wil draaien + Virtual Reality gaming, de toekomst ziet er goed uit.

Enkele opmerkingen op het ontwerp van de Alienware Area 51m, die warmt redelijk snel op en heeft een luide ventilatie. Toch belangrijke kenmerken.

RAZER – BLADE 15

De Razer Blade 15 is de laatste nieuwe versie van het gaming merk Razer. Hoewel er niet veel veranderd is sinds deze versie uitkwam in 2018 is het nog steeds één van de beste gaming laptops van 2019. Deze 2019 versie noemt de ‘Advanced Model’. De grootste verandering is de upgrade van de grafische kaart, in de Razer Blade 15 zit sinds kort een Nvidia GeForce RTX 2080. Goed voor alle games, inclusief VR gaming.

Daarnaast maakt de gaming laptop gebruik van een Intel Core i7-8750 gecombineerd met 16GB DDR4-2666MHz geheugen. De batterij en ventilatie zijn geoptimaliseerd voor gaming. Ook het gewicht van de laptop is zeer beperkt, het weeg slechts 3 kg.

DELL – ALIENWARE 15

Alienware is het elite gaming merk van Dell Computers. Met de Alienware 15 heb je een gamign laptop van 15 inch. Daarnaast bestaat er ook de Alienware 13 en 14 voor als je een iets compactere gaming laptop zoekt. Deze laptops zijn gemaakt uit kwalitatieve onderdelen en zijn geoptimaliseerd voor gamers en mobiel gamen met de laptop. Het scherm is Full HD en voldoet aan alle voorwaarden voor perfect mobiel te gamen. Ook de batterijduur is geoptimaliseerd.

Alienware staat al langer bekend voor geweldige gaming laptops te maken. Ze waren misschien zelf het eerste merk dat zich volledig op deze markt stortte. Tegenwoordig hebben alle gaming merken wel een gaming laptop beschikbaar. Toch zorgt de ervaring van Alienware voor heel performante hardware. Ook kwa ontwerp zijn ze enkele stappen voor op de competitie.

Net zoals de Alienware 17 (verwijst naar de schermgrootte) heeft de Alienware 15 een ongelooflijk mooi verlicht keyboard en een grote touchpad. Natuurlijk raden we aan een externe gaming muis te kopen. Probeer niet om professioneel te gamen met een touchpad…

De specs liegen er niet om, deze Alienware 15 is ‘top of the line’. De 9e generatie Intel core i9 – 9880H zorgt ervoor dat deze laptop één van de krachtigste gaming laptops op de markt is. Met een groot geheugen van 16GB DDR RAM 4 (2666 MHz) en één van de nieuwste grafische kaarten – de NVIDIA GeForce RTX 2070 – 8GB GDDR6 – is deze alienware niet weg te denken uit de lijst van beste gaming laptops 2019.

MSI – GE63 RAIDER

Een MSI Gaming laptop heeft altijd voor kwaliteit gestaan en dat is vandaag niet anders. De prestaties liegen er niet om, de MSI GE63 scoort bijna helemaal bovenaan op elke benchmark. Met de GTX 1070 in combinatie met de laatste i7 8750H kun je alle laatste games op ultrahoge settings spelen. Met 16GB RAM geheugen heb je meer als voldoende om alle games te draaien maar ook om met gemak foto’s en video’s te bewerken.

Wat we verder nog fijn vinden is dat de laptop er mooi uit ziet. Een 15 inch laptop is niet te groot en niet te klein en het ontwerp van de MSI Gaming laptop is elegant. Het scherm is een IPS panel van 1980×1080 pixels wat wij ideaal vinden voor een laptop met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de ververssnelheid van 120Hz heb je een competitive edge voor online multiplayers zoals Fortnite of PUBG.

We raden geen laptop aan met de GTX 1080 omdat de prijs dan disproportioneel wordt met wat je eigenlijk krijgt. Als je echt op zoek bent naar de ultieme gaming computer raden we aan om eerder naar een desktop te kijken in plaats van een laptop. Voor een desktop ben je prijs-kwaliteit gezien beter af met het nadeel dat je met een toren altijd vasthangt aan een stopcontact.

MSI – GP65

Een MSI Gaming laptop heeft altijd voor kwaliteit gestaan en dat is vandaag niet anders. De prestaties liegen er niet om, de MSI GV62 scoort hoog op elke benchmark. Met de GTX 1660Ti in combinatie met de laatste i7 kun je alle laatste games (en zelfs VR games) op hoge settings spelen. Door te opteren voor 8GB RAM en een SSD van 256GB kan MSI de laptop aan een zeer scherpe prijs aanbieden. Ze hebben kosten bespaard waar ze kunnen zonder al te veel negatieve impact op de prestaties. Op vlak van processor en grafische kaart zit je met deze laptop zeker goed voor de komende jaren. Het RAM geheugen is wat aan de kleine kant maar voor gamen moet dit voldoende zijn. Als je ook van plan bent om foto’s en video’s te bewerken kijk je beter naar een model met 16GB RAM of misschien zelfs 32GB RAM.

Wat we verder nog fijn vinden is dat de laptop er mooi uit ziet. Een 15 inch laptop is niet te groot en niet te klein en het ontwerp van de MSI Gaming laptop is elegant. Het scherm is een IPS panel van 1980×1080 pixels wat wij ideaal vinden voor een laptop met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Het onderzoek

Waarom een gaming laptop komen

De laptops die we in dit artikel voorstellen zijn voor mensen die een laptop willen kopen en die voornamelijk gaan gebruiken om te gamen. Hoe meer geld je bereid bent om uit te geven hoe beter de laptop zal zijn. In andere woorden zal een laptop van 1000 euro niet zo goed presteren als een topmodel van 2000 euro. Maar in dit artikel gaan we op zoek gaan naar gaming-laptops met een goede prijs-kwaliteit verhouding waarmee je de nieuwste games kunt spelen op hoge instellingen. We gaan ons focussen op laptops die games zoals PUBG en Fortnite perfect kunnen draaien en andere games de komende jaren op medium-instellingen zal spelen. Als je veeleisende games zoals Shadow of the Tomb Raider op de hoogste instellingen wilt kunnen draaien ga je naar betere de absolute topmodellen kijken maar dan ben je rap 1800 à 2000 euro kwijt.

Indien je het niet belangrijk vind om de nieuwste game te spelen op de hoogste instellingen of als je de laptop zowel voor games als voor school of werk wilt gebruiken dan zijn de laptops in dit artikel geknipt voor jou. Ook al zijn deze laptops niet even goed als de absolute topmodellen van 2000 euro of meer hebben ze wel een zeer goede prestatie en een betere batterijduur.

Als je absoluut nieuwe games zoals The Witcher III of Shadow of the Tomb Raider op de hoogste instellingen wilt spelen ben je eigenlijk beter af met een desktop. Een desktop van 1000 euro is veel krachtiger dan een laptop van 1000 euro. Een ander voordeel is dat je een desktop ook relatief gemakkelijk zelf kunt samen steken om kosten uit te sparen. Naar de toekomst toe kun je bij een desktop ook makkelijker onderdelen vervangen of een upgrade doen van je bestaande hardware.

De grootste bottleneck de dag van vandaag om games te spelen is de grafische kaart. Wanneer je een laptop gaat uitkiezen of het nu hier is of ergens anders probeer er altijd voor te zorgen dat je de best mogelijke grafische kaart neemt binnen je budget. Goedkopere laptops besparen soms door geen solid-state schijf maar een klassieke harddisk te gebruiken of minder RAM-geheugen. Maar dat zijn onderdelen die je later relatief makkelijk kunt vervangen. Wanneer je nu een laptop koopt met een grote SSD en veel RAM geheugen maar een zwakke grafische kaart dan ga je dat later de grafische kaart niet meer kunnen upgraden. Dat komt omdat de grafische kaart in tegenstelling tot RAM geheugen of een SSD gesoldeerd wordt op het moederbord. Indien je laptop binnen een aantal jaar de nieuwste games niet meer kan draaien ga je weer een nieuwe laptop gaat moeten kopen.

Een handige website die we kunnen aanraden om je te helpen te kiezen welke laptop het best is voor jou is notebookcheck.net. Zij hebben een overzicht welke grafische kaart welke games kan draaien op welke resolutie.

Gaming laptop kopen waar op letten?

Grafische kaart – Videokaart

De Nvidia Geforce GTX 1060 is momenteel de grafische kaart met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Deze grafische kaart vind je meestal terug in laptops in de prijscategorie tussen de 1300 euro en de 1800 euro. Hij zal de meeste nieuwe games kunnen draaien met hoge instellingen op een 1980 x 1080 scherm. De GTX 1050 Ti is een deftige grafische kaart maar volgens Laptop Mag is hij al 60% trager dan de GTX 1060. Aangezien je 300 à 350 euro kunt besparen door een laptop te kiezen met een GTX 1050 Ti in plaats van een GTX 1060 kan dat interessant zijn voor je portemonnee. Hou er wel rekening mee dat de kans bestaat dat je binnen een aantal jaar de nieuwste games niet meer gaat kunnen spelen. Aangezien je de grafische kaart van je laptop niet kunt vervangen ga je dan weer op zoek moeten gaan naar een nieuwe laptop. In de mate van het mogelijke raden wij daarom aan om voor een laptop te gaan die minstens een GTX 1060 heeft of nog even te sparen.

Als we nog eens terugkijken naar het overzicht van notebookcheck.net dan merken we op dat de GTX 1060 (laptop) alle games op Ultra-instellingen kan draaien behalve voor Ghosts Recon Wildlands en The Witcher III valt de framerate onder 40 fps. Tenzij je van plan bent om te gamen op een 4K scherm is de GTX 1060 een ideale grafische kaart om huidige games op hoge instellingen te spelen. Als we dat gaan vergelijken met de prestaties van de GTX 1050 Ti dan valt het ons direct op dat deze al een groot aantal games niet kan draaien op Ultra-instellingen omdat de framerate onder de 35 fps valt. Op zich is het een deftige grafische kaart maar hou er rekening mee dat je bestaande games op middel-instellingen zal moeten spelen en toekomstige games op lage-instellingen zal moeten spelen. Wil je een VR bril kunnen aansluiten dan kies je best voor een zo krachtig mogelijk grafische kaart zoals de GTX 2080. 

Vermogen processor

Ook al is de grafische kaart het belangrijkste onderdeel van een gaming laptop heb je ook een goede CPU nodig om games goed te draaien. Een quad-core i5 processor is vaak goed genoeg in combinatie met een goede grafische kaart. We merken wel op dat de meeste gaming laptops standaard met een i7 processor uitgerust zijn. Dit is meer als genoeg om moderne games te draaien. Aan dit onderdeel van je laptop moet je niet teveel aandacht besteden.

Een andere belangrijke specificatie om  om te overwegen is VRAM – een speciaal videogeheugen voor grafische processor. De GTX 1060 is verkrijgbaar in twee versies, een met 3 GB VRAM, de andere met 6 GB. Hoeveel VRAM u nodig heeft, hangt af van de resolutie die u gebruikt, de games die u speelt en de instellingen waarmee u de games wilt spelen. Wij raden alleszins aan om voor een grafische kaart te kiezen met 4GB of 6GB VRAM.

DDR RAM geheugen

Een goed prijs kwaliteit laptop heeft minstens 16GB RAM geheugen. Dit is meer als voldoende om moderne games te spelen en eventueel te streamen op Twitch indien nodig. Een laptop met 32GB RAM geheugen begint de nieuwe standaard te worden voor een gaming laptop maar het is geen absolute must.

Opslagruimte – SSD / HDD

We raden aan om een Solid State-schijf (SSD) te nemen in plaats van een traditionele harde schijf als opslagruimte. Indien je heel veel games wilt installeren en veel foto’s en video’s gaat bewaren op je lokale schijf dan heb je rap 500GB of 1TB aan opslagruimte nodig. Om kosten te besparen kun je dan kiezen voor een HDD in plaats van een SSD maar dat raden we niet aan. Een SSD versnelt de opstarttijd van je laptop en verkort de laadtijden van games aanzienlijk. Voor een laptop raden we aan om te gaan voor een SSD van minstens 256 GB. Indien je meer schijfruimte nodig hebt installeer dan enkel je games op je SSD en zet je films en foto’s op een externe harde schijf.

De grafische kaart (GPU) en processor (CPU) van een gaming laptop produceren zeer veel warmte. Zonder een goed koelsysteem raakt je GPU of je CPU oververhit, wat de spelprestaties zal vertragen en de levensduur van de laptop zal verkorten. Het zit namelijk zo dat je GPU of CPU zich zal vanzelf zal vertragen als het voelt dat het te warm aan het worden is. Daarom is het belangrijk dat je een laptop koopt met een goed koelsysteem koopt. Ook hebben we erop gelet dat de gedeeltes van je laptop waarmee je vaak in contact komt met je hand, zoals de trackpad niet te warm worden. Dat maakt het gebruik van je laptop een pak onaangenamer.

Qua beeldgrootte hebben we zowel 13 inch, 15 inch en 17 inch modellen in deze guide opgenomen. Onze conclusie is dat schermgrootte sterk afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. Zelf zijn we geneigd naar 15 inch modellen omdat ze een goede balans geven tussen prestatie en draagbaarheid. Is het belangrijk voor jou om je laptop overal mee naartoe te nemen is het interessant om voor een 13 inch model te gaan. Verlaat je laptop nooit het huis dan is het misschien interessanter om voor een 17 inch model te gaan.

Momenteel hebben de laptops met de beste prijs-kwaliteitsverhouding een resolutie van 1920 × 1080. Lagere resoluties zoals 1366 x 768 zijn vreselijk om te gamen en hogere resoluties zijn enkel te vinden bij de laptops in de hoogste prijscategorie. Hou er ook rekening mee dat hoe hoger de resolutie is hoe zwaarder het zal zijn voor de grafische kaart om de framerate hoog te houden. Stel twee denkbeeldige laptops met een GTX 1060 voor, het enige verschil tussen de twee laptops is dat de ene laptop een schermresolutie heeft van 1920 x 1080 (1080p)  heeft en de andere laptop heeft een scherm met een 4K resolutie. Dan zal de laptop met een schermresolutie van 1920 x 1080 bij het spelen van dezelfde games een hogere framerate hebben dan de laptop met een 4k scherm. Bij het kiezen van een laptop met een goede prijs-kwaliteitsverhouding gaat onze voorkeur uit naar een resolutie van 1920 x 1080.

Momenteel bestaan er laptops op de markt die een hogere ververssnelheid aanbieden. De standaard ververssnelheid is 60Hz maar de laptops van de hoogste prijscategorie hebben een ververssnelheid van 120 of 144 Hz. Voor het spelen van Overwatch of andere online games kan een scherm met een hogere ververssnelheid je die extra edge geven om rapper te reageren. Een scherm hebben met een hoge ververssnelheid is een beetje zoals het aanschaffen van een mechanisch toetsenbord of een koptelefoon van topkwaliteit. Het zijn toffe extra’s maar eens dat je het gewoon bent kan je niet meer terug naar een scherm van 60 Hz.

Indien je je gaming laptop enkel thuis gaat gebruiken is de levensduur van de batterij van minder belang voor jou. Maar voor mensen die van plan zijn van zowel hun laptop voor gamen en hun werk/school te gebruiken is het wel belangrijk om een laptop te hebben die niet constant aan het stopcontact moet hangen. Hou er rekening mee dat een zware GPU heel wat elektriciteit verbruikt. Als vuistregel kun je er dus vanuit gaan dat hoe krachtiger de GPU is hoe korter de levensduur van je batterij zal zijn.

Slechte luidsprekers zijn vaak teleurstellend als je een dure laptop koopt maar kunnen gemakkelijk worden verholpen met een koptelefoon of externe luidsprekers.

Nog niet klaar met lezen? Op de volgende pagina kun je de beste laptops voor studenten terugvinden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.