De 5 beste gaming monitors

Online gaming staat in de lift, verbeter je prestaties met een goed scherm speciaal voor gaming

De online gaming wereld is ondertussen ontploft. Gamen is razend populair en een gamer zijn is eerder cool, waar het vroeger al snel iets voor nerds was. In deze lijst gaan we op zoek naar de 5 beste gaming monitors. Nu we allemaal wat meer binnen moeten zitten, heb je nog meer tijd om te gamen. En met een gaming monitor wordt het allemaal een stuk comfortabeler. Een pc-scherm is handiger dan een tv-scherm omdat het sneller de beelden doorgeeft die jij aan de computer hebt doorgestuurd. We onderzochten waarop gamers moeten letten bij het kiezen van een monitor en we bepaalden de top 5 van beste gaming monitors.

LG 27GL850 ULTRAGEAR MONITOR

Beste 27 inch gaming monitor

De 27GL850 van LG is een gaming monitor die rond de €500 kost. Het is een 27” monitor met QHD resolutie, zeer hoog dus. Met het Nano-IPS paneel kan je van nog betere en levendigere kleuren genieten dan bij gewone IPS-panelen. De verversingssnelheid is 144 Hz en de reactiesnelheid is 1 ms. Er is trouwens zowel FreeSync als G-Sync ondersteuning. Ideaal voor shooter games!

AOC 24G2U GAMING MONITOR

Beste prijs/kwaliteit gaming monitor

Deze 24 inch gaming monitor heeft een beperkte schermgrootte, maar zijn 144 Hz verversingssnelheid en 1 ms reactiesnelheid maken het zeker de moeite waard om te overwegen. Qua prijs/kwaliteit zit je zeer goed en dan zorgt het IPS paneel ook nog eens voor kwaliteitsvolle kleurweergave. Wat de resolutie betreft, moet je het doen met de standaard Full HD. Er zijn ingebouwde speakers, je kan de hoogte verstellen en de FreeSync vermijdt tearing.

BENQ EL2870UE 4K GAMING MONITOR

Betaalbare 4K gaming monitor

Als een hoge resolutie voor jouw belangrijker is dan een hoge verversingssnelheid, bekijk dan eens de BenQ EL2870UE monitor. Deze monitor heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels, of Ultra-HD. Het scherm is 28” groot, de refresh rate is 60 HZ en de reactietijd is 1 milliseconde. Hij heeft een TN-paneel en ondersteunt FreeSync, m.a.w. mooie contrasten en geen risico op motion blur of ghosting.

Tegenwoordig wil iedereen een 4K scherm. Voor gamers is dit echter niet aangeraden. Tegenover pixels en resolutie is vooral de verversingssnelheid belangrijk tijdens het gamen. Van alle 4K gaming schermen geven wij de voorkeur aan deze BenQ. Voornamelijk omdat dit scherm betaalbaar blijft als je het enkel zou gebruiken voor gaming.

AOC C27G1 GAMING MONITOR

Beste curved gaming monitor

Heb jij graag een curved monitor? De C27G1 van AOC heeft een prachtig gebogen PC-scherm van 27 inch. Zijn reactiesnelheid is 1 ms en de refreshrate is 144 Hz. Het heeft een VA-paneel dat donkere beelden goed toont, en je kan het scherm zowel in de hoogte aanpassen als kantelen, waardoor je het helemaal kan aanpassen aan jouw houding. De resolutie is 1920 x 1080, Full HD dus. De FreeSync voorkomt dat beelden blijven vasthangen. Speakers zitten er helaas niet bij.

MSI OPTIX MAG342CQRV

Beste ultrawide gaming monitor

Voor de liefhebbers van grote pc-schermen, hebben we er ook een ultrawide model bijgestoken: de MSI Optix MAG342CQRV. Het scherm is 34 inch groot, ververst met een snelheid van 100 Hz en heeft een resolutie van 3440 x 1440 pixels, ongeveer 5 miljoen dus. De verversingsfrequentie is 1ms en zowel FreeSync als G-Sync worden ondersteund.

Je kan de mystic light verlichting afstellen zoals jij het graag hebt. Je kan de hoogte van het scherm ook verzetten en het scherm kantelen en draaien hoe je maar wilt. Dit zijn enkele mooie voorbeelden om te hebben.

beste gaming monitor 2021

Tot zover ons artikel ‘Beste gaming monitors 2021’.
Wil je absoluut een 144 hz monitor, bekijk dan ook de top 5 beste 144 hz monitors.
Anderen opteren voor een 4k scherm, ook deze kan je gaan vergelijken.

Gaming monitors vergelijken

Waarom is gamen op een monitor beter dan op een tv?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor een pc-scherm in plaats van voor een tv-scherm voor het gamen. Ja, de kleuren zullen op een tv-scherm er levendiger uitzien, maar dan moet je meteen in een hogere prijscategorie kijken dan bij monitors. In dezelfde prijscategorie zal de monitor de kleuren beter aflijnen en nauwkeuriger weergeven.

Verder is ‘bigger’ niet altijd ‘better’. Tv-schermen zijn gemakkelijk 50 inch groot, wat ervoor zorgt dat je echt kan opgeslokt worden in de ervaring, maar het zorgt er ook voor dat je breder moet kijken om goed te zien wat er allemaal gebeurt. De meeste gamers houden daarom van de 27 inch schermen. Ten slotte hebben monitors een lagere reactietijd.

corsair gaming monitor kopen

Gaming scherm kopen, waar op letten

Formaat

We bespraken hierboven al kort dat monitors in verschillende formaten komen. De standaard formaten variëren tussen 24 inch, 27 inch, 28 inch en 32 inch. Dan heb je nog het Ultrawide formaat van 34” en het Super Ultrawide 49”.

Verversingssnelheid

Verder zijn voor gamers vooral de verversingssnelheid en de reactietijd belangrijk. We leggen beide termen even uit. De refresh rate toont aan hoe vaak je monitor zijn beelden vervangt. Dit kan 60 keer per seconde zijn, maar ook 70, 120, 144 of zelfs 240 keer per seconde. Hoe hoger de refresh rate, hoe kleiner de kans dat je beeld zal vasthangen. 144 Hz is ideaal. Er bestaan technologieën die ervoor zorgen dat de refresh rate van je beeldscherm zich aanpast aan wat je PC of console aankan zodat er geen ‘screen tearing’ gebeurt. Voor een AMD videokaart moet je naar FreeSync technologie kijken, terwijl je bij een Nvidia videokaart G-Sync technologie hoort.

Reactietijd

Dan was er nog de reactietijd. Dit speelt een rol bij de verversingsfrequentie want het geeft aan hoeveel tijd de monitor nodig heeft om een pixel van kleur te doen veranderen. Hoe lager, hoe beter de performance. Hoe hoger, hoe waziger het beeld kan zijn. Een goede reactiesnelheid ligt tussen de 6 en 1 milliseconde, een uitstekende ligt uiteraard op 1ms. Al de monitors in onze top 5 beschreven hebben een reactiesnelheid van 1 ms.

Resolutie

Er zijn twee zaken die we nog niet besproken hebben: de resolutie van het scherm en het type paneel. De resolutie wordt bepaald door het aantal pixels dat ondersteund wordt. We onderscheiden hier drie categorieën: Full HD, WQHD en Ultra-HD, ook wel 4K genoemd. Full HD wilt zeggen een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Monitors met Full HD zijn de standaard monitors. De QWHD monitors hebben een dubbel zo hoge resolutie als de Full HD. Hun 3,7 miljoen pixels geven je een haarscherp beeld. Hun prijs ligt ook wat hoger. En dan is er nog de 4K resolutie die 8 miljoen pixels ondersteunt en qua beeldkwaliteit ongeëvenaard is.

Type paneel

Dan is er nog het type paneel. Vroeger werden de TN (twisted nematic) panelen beschouwd als de beste panelen voor gamers omdat ze de laagste reactietijd hebben en de snelste verversingsfrequentie. Een extra meevaller is dat ze ook goedkoper zijn dan andere panelen. Tegenwoordig doen veel IPS (in-plane switching) en VA (vertical alignment) schermen niet onder qua reactietijd. En hun sterk voordeel is dat de kleurkwaliteit vaak beter is.

In een notendop kan je stellen dat IPS panelen de beste kleurweergave hebben en de grootste inkijkhoek. Ze scoren traditioneel minder op donkere beelden. TN panelen reageren dan weer snel maar hebben een lagere kleurkwaliteit en matige inkijkhoek. VA panelen liggen tussen de twee in en hebben een goede weergave van contrasten.

Verstelbaarheid

Ten slotte kan je nog op een paar andere specs letten zoals of je het beeld van kantelen of draaien en of de voet in hoogte verstelbaar is. Dit kan belangrijk zijn om ergonomisch te gamen en geen nek- of rugklachten te ontwikkelen. Verder zijn ingebouwde speakers een meerwaarde, maar je kan ze ook natuurlijk apart aanschaffen.

Tot zover het artikel ‘beste gaming monitor 2021’. Laatste update 25/04/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.