Scroll Top
Beste gemalen koffie

De 5 beste gemalen koffie van 2023

Online koffie bestellen is makkelijker dan in de winkel afhalen, als je weet welke te bestellen

Ben je op zoek naar gemalen koffie om thuis koffie te zetten, dan zit je in dit artikel beste gemalen koffie zeker goed. Voor het beste resultaat koop je natuurlijk altijd koffiebonen die je vers maalt bij het bereiden van je koffie. De meeste koffiebranderijen bieden je enkel bonen aan, om zo de best mogelijke koffie te garanderen. Maar dat is niet altijd een haalbare manier van werken. In dat geval raden we je aan met gemalen koffie te werken. Je hebt twee mogelijkheden: Je koopt koffiebonen en laat ze bij de aankoop malen of je koopt een pakje bonen dat door de koffiebranderij gemalen is voor het verpakken.

In dit artikel geven we je een suggestieve top 5 van beste gemalen koffie dat je online kan kopen.

DOUWE EGBERTS – AROMA ROOD

Douwe Egberts is een Nederlandse koffiebranderij die werd opgericht in 1753. Douwe Egberts is een erg groot merk dat probeert op een duurzame manier koffie aan de man te brengen. Een van hun bekendste koffies is de ‘Aroma Rood’. Een ronde koffie met een evenwichtige smaak die veel mensen kennen als een klassieker onder de filterkoffies. De koffie heeft een ‘medium-branding’ en is vrij grof gemalen, wat prima werkt voor filterkoffie. Voor espresso’s is deze koffie niet geschikt. Aroma Rood is een blend die het hele jaar door dezelfde smaak heeft. Naar de verschillende componenten van deze blend hebben we helaas het raden. Douwe Egberts vertelt ons enkel ze koffie uit vrijwel alle herkomstlanden aankopen.

OXFAM BIO ETHIOPIAKOFFIE

Oxfam is een bekende pioneer op het vlak van fairtrade koffie. Hun Bio Ethiopiakoffie is een gemalen Yirgacheffe-koffie. Yirgacheffe is een regio die bekend staat om zijn schitterende Arabica-koffies. Deze koffie van Oxfam heeft een kruidige smaak met een aangename body. Deze biologische Yirgacheffe wordt geteeld door de Oromia Coffee Farmers Cooperative Union en is vooral geschikt voor het maken van filterkoffie. De maling is vrij grof en de koffie is licht gebrand.

BIOCCO biologische arabica

Biocco heeft een mooi gamma met verschillende biologische Arabica-koffies. De focus ligt op single origin-koffies uit Centraal- en Zuid-Amerika. Verder kan je ook een Ethiopische koffie en een koffieblend uitproberen. Alle koffies in het Biocco-gamma zijn beschikbaar als gemalen koffie. Daarbij wordt de koffie verpakt in BIO-based verpakkingen, zeldzaam in België. Zo draag je een steentje bij tijdens de koffie.

In tegenstelling tot het gros van de gemalen koffie krijg je bij Biocco veel informatie over wat je precies koopt. Denk hierbij aan informatie over de oorsprong, de variëteit, het productieproces en het smaakprofiel. De koffie is gecertifieerd biologisch en langzaam gebrand voor de best mogelijke smaak. We raden je dan ook aan de verschillende koffies zelf uit te proberen.

ILLY CLASSICO

Illy is een bekende Italiaanse koffiebranderij. Ze staan vooral bekend om hun espresso-blends, maar bieden ook een blend met gemalen filterkoffie aan. De Illy Classico is een evenwichtige blend met toetsen van chocolade, toast en karamel en een floraal aroma. De koffie is licht gebrand en daardoor vooral geschikt voor het maken van filterkoffie. De gemalen koffie wordt geleverd in een afgesloten blik, waardoor de smaak lang intact blijft. We raden je aan de koffie ook na opening hierin te bewaren en het blik altijd goed af te sluiten. Zo verlies je minder smaak. Illy beweert dat er in deze koffiemengeling enkel Arabica-bonen worden gebruikt, maar we krijgen helaas geen informatie over welke bonen precies worden gebruikt.

ROMBOUTS BIO GEMALEN KOFFIE

Rombouts is een Belgische koffiebranderij die sinds 1896 zelf koffie brandt. Het is een bekende naam op de Belgische koffiemarkt en gebrevetteerde hofleverancier. We raden je hun Bio & Fairtrade gemalen koffie aan. Deze koffie is zacht van smaak met een vol aroma en een medium intensiteit. De koffie wordt op kleine schaal geteeld zonder pesticiden of kunstmest. De boeren plukken de koffie met de hand, waardoor enkel rijpe bessen geplukt worden. Dat zorgt voor de best mogelijke koffie. In de geest van fairtrade wordt de koffie verhandeld aan een eerlijke prijs, zodat de boeren op een rendabele manier goede koffiebonen kunnen telen. Helaas geeft ook Rombouts geen informatie over de precieze oorsprong van de koffie.

Goede gemalen koffie online kopen

Tot zover de top 5 beste gemalen koffie 2023.
Liever koffiebonen, bekijk dan onze lijst beste bio koffiebonen.
Eerst nog een toestel nodig, ga dan ook voor de lijst beste koffiezetapparaten.

Gemalen koffie kopen,
waar op letten?

Grof gemalen vs fijn gemalen koffie

Filterkoffie wordt redelijk grof gemalen. Dat zorgt voor een correcte extractie en smaak. In tegenstelling tot wat soms wordt verondersteld, is fijn gemalen koffie niet beter. Een te fijne maling zorgt voor een over-extractie, waarbij je koffie te lang trekt. Dat leidt tot een bittere smaak. Om aan de beste gemalen koffie te komen moet dit goed uitgerekend worden in het productie process. Sommige mensen hebben ook graag een bittere smaak aan de koffie, voor hen is dit dan weer voordelig. Een goede koffie is hoedanook subjectief, de beste gemalen koffie voor één persoon is niet altijd dezelfde voor een andere persoon.

Gemalen filterkoffie moet een lichte tot medium branding hebben. Zogenaamde ‘dark roasts’ zijn sowieso geen goed idee, maar ze zijn zeker niet geschikt voor filterkoffie. Een lichtere branding zorgt voor een lekkere filterkoffie met een zachte, maar uitgesproken smaak.

Grootte van de branderij

Kies liefst voor een kleine, lokale koffiebranderij waar je je bonen kan laten malen. Zo zal je de meest smaakvolle koffie hebben. Bij een grote koffiebranderij zal de keten langer zijn, waardoor de koffie lang na het branden in de winkel terecht komt. Je koffie zal dus minder vers zijn, waardoor smaaknuances verloren gaan. In onze lijst van beste gemalen koffie wordt er ook naar de branderij gekeken.

Branddatum en verpakking

De branddatum is essentieel. Koffie is het lekkerst enkele dagen tot enkele weken na het branden. Kies dus altijd voor vers gebrande koffie. Bij gemalen koffie gaat dit nog verder. Meteen na het malen begint de koffie af te vlakken en smaaknuances te verliezen. Het is dus belangrijk om koffie te kiezen die zo vers mogelijk gemalen is. Zo garandeer je de kans op de beste gemalen koffie.

Veel koffiebranderijen lossen dit op door de koffie meteen na het malen goed te verpakken. Zo gaat niet alle smaak verloren. Let er zelf ook op dat je de koffie goed bewaart. Je kiest best voor een afgesloten blik in een droge ruimte op kamertemperatuur. Tegenwoordig is er ook veel vraag naar ecologische verpakking. Deze moet natuurvriendelijk zijn of makkelijk te recycleren zijn. Hoewel ook wij voorstander zijn heeft dit invloed op de versheid van de koffie.

Single origine of blend

Single origin koffie is koffie van één enkele oorsprong. Een blend of mélange is samengesteld met koffies uit verschillende regio’s. Bij het samenstellen van een blend probeert een koffiebranderij een constante, stabiele smaak te garanderen. Een single origin koffie zal een uitgesproken smaak hebben die altijd anders is.

Biologische koffie

Kies liefst gecertifieerde biologische koffie. Daarbij wordt er gewerkt zonder kunstmatige chemische stoffen. De meeste biologische koffie wordt op kleine schaal geproduceerd, waardoor de boeren een goede kwaliteit kunnen garanderen. De beste gemalen koffie is biologische koffie. Niet enkel voor hun smaak, maar ook voor de boodschap die hierachter staat. Koffie staat al langer in het donker door zijn duistere verleden van slavernij. Koop bewust voor fair trade om deze wanpraktijken tegen te gaan.

Gemalen filterkoffie of Espresso

Kies je voor filterkoffie, dan kies je best een koffie met een lichte tot medium branding en een grove maling. Koffie die gebrand is voor espresso, werkt niet goed als filterkoffie. Door de donkere branding en de fijne maling krijg je een verbrande smaak. Omgekeerd is gemalen filterkoffie geen goede keuze voor espresso. Je koffie zal flauw en/of zuur proeven.

Verpakking & recycleren

Kies liefst voor een milieubewuste verpakking en kijk of de koffie goed is afgesloten. Zo blijft de smaak zo lang mogelijk intact. Probeer de koffie na opening ook goed afgesloten te bewaren, liefst op een donkere, droge plaats. Recycleren en de natuur heeft prioriteit op de koffie, maar je wil toch zoveel mogelijk genieten van je versgemalen koffie. De beste gemalen koffie, voor ons, is één die perfect smaakt maar ook nog eens fair trade is en een recycleerbare verpakking gebruikt.

Beste fair trade bio gemalen koffie

Tot zover het artikel Beste gemalen koffie 2022

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.