De 6 beste gitaren voor beginners

Akoestische en elektrisch, vergelijk de beste gitaren voor beginnende gitaristen

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste gitaar voor beginners. Als beginner is het belangrijk een goed instrument te vinden zonder een fortuin uit te geven. Er zijn tegenwoordig verschillende uitstekende en betaalbare instrumenten. We helpen je door de bomen het bos te zien. We kiezen voor dit artikel enkele goede akoestische en elektrische gitaren. Versterkers laten we voorlopig even links liggen. De focus ligt op het vinden van een goed instrument dat aansluit bij jouw noden. Zo beleef je het meeste plezier aan je eerste toonladders en akkoorden. Voor veel beginners is een akoestische gitaar een uitstekende keuze. Dat wil niet zeggen dat je als beginner elektrische gitaren meteen moet afschrijven. De akoestische gitaren in dit artikel zijn Western gitaren. Western gitaren gebruiken metalen snaren en zijn geschikt voor de meeste muziekgenres.

Denk je ook aan zingen bij het gitaar spelen, lees dan zeker de ‘Top 5 zangmicrofoons‘ of ‘Top 5 USB Microfoon‘.

FENDER CD-60S (Akoestisch)

De Fender CD-60S is een goede en betaalbare Western gitaar. De gitaar heeft een aangenaam nekprofiel, ontworpen om gemakkelijk te spelen. Het idee dat beginners best starten met een ‘moeilijke’ gitaar is onzin. Beginnersinstrumenten focussen steeds meer op spelplezier en comfort. Plezier beleven aan je hobby is de beste drijfveer om vooruit te gaan. Deze gitaar uit de Classic Design-series ziet er goed uit en speelt geweldig. De gitaar is standaard zeer goed afgesteld. De intonatie is prima en de stemsleutels werken perfect. Je moet de gitaar dus niet constant stemmen. Je kan je gitaarriem aan de body van de gitaar bevestigen. Dat is vrij ongewoon bij akoestische gitaren. Rechtopstaand spelen is hierdoor veel gemakkelijker. Dankzij de goede kwaliteit is dit een gitaar waar je jarenlang plezier aan zal beleven. Deze dreadnought gitaar moet niet onderdoen voor veel duurdere instrumenten.

YAMAHA FG 800 (akoestisch)

Yamaha gitaren staan bekend om hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De Yamaha FG 800 is een instrument dat volledig aan deze verwachtingen voldoet. Deze gitaren worden volledig met de hand gebouwd. Dat is uitzonderlijk in deze prijsklasse. Een goed klinkende akoestische gitaar met een uitstekende resonantie. De dreadnought klankkast is ontworpen om je een volle, warme klank te geven. Het hout voor de FG 800 gitaren wordt speciaal door Yamaha geselecteerd. Zo ben je er zeker van dat elk exemplaar even goed is. De hals met afgeronde toets is een plezier om op te spelen. Deze hals is iets breder dan die van de Fender CD-60S. Kwalitatief verandert dit niets. Sommige gitaristen verkiezen een smalle hals. Anderen zweren bij een bredere hals.

EPIPHONE DR-100 (akoestisch)

De Epiphone DR-100 is de goedkoopste akoestische gitaar in deze lijst. De gitaar klinkt verrassend goed en is prima afgewerkt. Dit instrument kan perfect mee op elk podium. Het DR-100 model is een topper die al enkele jaren meegaat. Deze Epiphone is gebouwd met goede houtsoorten. Dat zorgt ervoor dat de gitaar doorheen de jaren beter zal gaan klinken. De dreadnought klankkast en de hals zijn van hoge kwaliteit. Alle hardware functioneert zoals het hoort. De afstelling van de gitaren is minder consistent dan bij de andere twee modellen. Je kan de gitaar dan ook best door een professional laten afstellen. Zo ben je zeker van een correcte intonatie. Eenmaal afgesteld is dit een uitstekende gitaar. Je zal er jarenlang plezier aan beleven.

akoestische gitaar voor beginners

YAMAHA PACIFICA 112 (elektrisch)

De Yamaha Pacifica 112 is een schitterende elektrische gitaar voor weinig geld. Dit instrument is op de markt sinds 1993 en is een van de best verkopende Yamaha gitaren. Yamaha staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. De Pacifica 112 is een ergonomisch instrument waar je alle richtingen mee uitkan. De gitaren zijn gebouwd met goed hout en de electronica is modern. De gitaar heeft een humbucker en twee single coil-elementen. Op de controleplaat vind je een vijfstandenschakelaar en een coilsplit. Hiermee kunnen de spoelen van de elementen worden gesplitst. Je kan elk denkbaar geluid uit de gitaar halen. De hardware en de afstelling van de gitaar zijn zeer goed. Het instrument is toonvast en correct geïntoneerd. De brug heeft een zogenaamde tremelo. Een tremelo vind je ook terug op Stratocasters. In de juiste handen bezorgt deze gitaar je alle classic en moderne geluiden.

SQUIER BULLET MUSTANG HH (elektrsich)

De Squier Bullet Mustang HH is een zogenaamde short scale gitaar. Dat wil zeggen dat de hals een kortere mensuur heeft dan een standaard model. Deze gitaar is dan ook bijzonder geschikt voor kinderen en mensen met kleine handen. Dat wil niet zeggen dat de gitaar enkel voor hen werkt. De Squier Bullet Mustang HH is de goedkoopste gitaar in deze lijst. Kurt Cobain was een groot liefhebber van deze instrumenten. De Mustang is een fijne en polyvalente gitaar. Verwacht hiermee geen klassieke Stratocaster- of Les Paul tonen. De gitaar heeft twee humbucker-elementen. Dat zorgt voor een warme sound. Schakel je over op het brugelement, dan kan de Mustang behoorlijk aggresief uit de hoek komen. De Mustang is een prima instrument voor verschillende genres. Denk hierbij aan indie, punk, rock en zelfs jazz. Deze fijne gitaar is bovendien een schitterend platform voor modificaties. Een budgetvriendelijk instrument dat je volledig naar je eigen zin kan finetunen.

EPIPHONE LES PAUL SPECIAL II (elektrisch)

De Gibson Les Paul is een absolute klassieker onder de elektrische gitaren. Deze Epiphone is er de budgetvriendelijke versie van. Het instrument is uitgerust met degelijke hardware. De gitaar is toonvast en de elementen zijn ruisvrij. Gekoppeld aan een goede versterker is de Les Paul Special II een uitstekende keuze. De gitaar is vooral geschikt voor blues, klassieke rock en zwaardere genres. De Les Paul Special is gemaakt van goedkoper hout. Dat zorgt ervoor dat het instrument erg licht aanvoelt. In tegenstelling tot de standaard Les Paul is de hals niet ingelijmd. Geen probleem, de Special heeft een geschroefde hals. Dat systeem werkt prima voor de meeste elektrische gitaren op de markt. Denk hierbij aan de instrumenten van Fender of de Yamaha Pacifica in deze lijst.

elektrische gitaar voor beginners

Tot zover onze top 3 beste gitaar – akoestisch en elektrisch.
Ook een microfoon nodig, bekijk dan zeker de lijst beste zangmicrofoons.

Gitaren voor beginners vergelijken

Wat is een gitaar?

Een gitaar is een populair snaarinstrument. Een standaard instrument heeft zes snaren. De standaard stemming voor een gitaar is EADGBE. Bij de gewone gitaren wordt een onderscheid gemaakt tussen akoestische en elektrische gitaren. Semi-akoestische gitaren zijn een mengvorm van de twee.

Akoestische gitaar

Bij een akoestische gitaar wordt het geluid versterkt door een klankkast. Een elektrische gitaar gebruikt elementen of pickups. Akoestische gitaren vallen uiteen in twee categorieën: Westerngitaren en klassieke gitaren. Western gitaren hebben een vlak bovenblad en gebruiken stalen snaren. De bekendste versie van de Western gitaar is de dreadnought. Dat is een luide, resonante gitaar. De akoestische gitaren in dit artikel zijn allemaal dreadnought gitaren. Klassieke of Spaanse gitaren hebben een ouder ontwerp. Ze worden besnaard met nylon snaren. Gebruik nooit metalen snaren op een klassieke gitaar. Dat beschadigt de instrumenten. Klassieke gitaren worden vooral gebruikt voor klassieke muziek en flamenco.

Elektrische gitaar

Elektrische gitaren zijn uitgerust met stalen snaren en pickups of elementen. Een pickup is een koperdraad die om een magneet gewonden is. Het systeem pikt veranderingen in het magnetische veld op. Een versterker zet die signalen om in geluid. Zonder een versterker produceert een elektrische gitaar dus geen geluid. Semi-akoestische gitaren hebben een klankkast en een ingebouwd element. Dankzij de klankkast kan je ze dus ook onversterkt gebruiken.

Voor kinderen en mensen met kleine handen bestaan er kleinere gitaren. Zowel elektrische als akoestische gitaren kan je krijgen in kleinere versies. Je kan het formaat afleiden uit de naam. Kleinere gitaren zijn bijvoorbeeld ½ of ¾ gitaren. Dat soort gitaren heeft een kleine body of klankkast. Ook de hals is korter. Bij de gewone elektrische gitaren heb je zogenaamde shortscale gitaren. Die hebben een iets kortere mensuur dan een standaard gitaar.

Beste elektrische gitaar voor beginners

Gitaar voor beginners kopen,
waar op letten?

Verschillende soorten gitaren

Wil je een akoestische, een semi-akoestische of een elektrische gitaar? Alle opties kunnen voor beginners. Denk er wel aan dat je bij een elektrische gitaar een versterker moet aanschaffen. Daarnaast heb je ook een kabel nodig om de gitaar op je versterker aan te sluiten. Je kan een starterspakket overwegen. Daarin vind je meestal een gitaar, een versterker en de nodige accessoires. Een nadeel van deze optie is dat de kwaliteit meestal bedenkelijk is. Je zal dan ook snel een upgrade willen kopen. De doorverkoopwaarde van een starterspakket is vrij beperkt.

Western of klassieke gitaar

Kies je voor een akoestische gitaar? Kijk dan of je een Western gitaar of een klassieke gitaar wil aanschaffen. Western gitaren zijn een populaire keuze voor hedendaagse muziek. Dat wil niet zeggen dat een klassieke gitaar geen goede optie is.

Is het instrument correct afgesteld? Ratelen je snaren? Is de intonatie juist? De intonatie kan je checken op de twaalfde fret. De noot op de twaalfde fret moet exact één octaaf boven dezelfde noot op de open snaar liggen.

Rechte gitaar hals

Ligt de hals fijn in de hand? Kijk of de hals recht is. Een hals kan krom staan om verschillende redenen. Misschien is het instrument beschadigd of niet goed afgesteld. Check zeker of er nergens barsten zijn. Bekijk ook de frets op je hals. Die zouden mooi vlak moeten zijn. De randen van je frets moeten glad aanvoelen en mogen niet over de rand van het fretbord uitsteken.

De truss rod. De truss rod is een stuk metaal in de hals van je gitaar. Het verstevigt de hals van je instrument. Je kan de truss rod ook aanpassen wanneer je hals niet recht is.

Brug van de gitaar

Werken de stemsleutels correct? Draaien ze soepel en stabiel? Is de gitaar toonvast of moet je na twee minuten al opnieuw stemmen?

Daarnaast ook goed kijken naar de brug. Is de brug volledig in orde? Kan je die afstellen zoals het hoort? Bij een semiakoestische gitaar vind je vaak een piezo-element in de brug. Bij een elektrische gitaar kan je best kijken naar het type brug. Een brug met tremelo werkt anders dan een zogenaamde hardtail brug.

De topkam bevindt zich tussen het fretbord en de kop van de gitaar. Het is het onderdeel van je gitaar waar de snaren op rusten. Is de topkam correct uitgesneden? Zit er niet teveel speling op de snaren? Drukken je snaren niet tegen het fretbord?

Bij een elektrische gitaar wordt de nek meestal op de body geschroefd. Bekijk of de hals mooi aansluit op de body.

Ergonomische gitaar

Een elektrische gitaar heeft vaak twee of drie elementen. Zijn dit single coils of humbuckers? Kan je gemakkelijk switchen tussen de elementen? Bij een semi-akoestische gitaar kan je best kijken waar het element zich bevindt. Is het een piëzoelement in de brug? Of zit er een element in de klankkast?

Ligt het instrument fijn in de hand? Voelt het comfortabel aan? Zit de balans goed?

De controleplaat op je elektrische gitaar. Via de controleplaat kan je het volume en de klank van je gitaar bijsturen. Je kan er ook kiezen welke elementen je wilt gebruiken.

De jack input. Bij elektrische en semi-akoestische gitaren heb je een input voor je gitaarkabel. Via de input verbind je de gitaar met je versterker. Waar zit deze input op je gitaar? Zit de input goed vast? Hoor je merkbare ruis wanneer de kabel beweegt?

Beste gitaar voor beginners

Tot zover het artikel ‘beste gitaar voor beginners’ – Laatste update 20/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.