De 5 beste gourmetstellen van 2022

Heerlijk grillen en bakken in goed gezelschap met een polyvalent gourmetstel

Een gourmetstel of gourmetset, dat staat gelijk aan funcooking. Het gourmetstel nodigt vrienden en familie uit om gezellig te tafelen: zet het toestel op tafel en iedereen stelt zijn eigen gerechtje samen. Als Belgen zijn we fan van elke vorm van gourmet: of het nu gaat om raclette, steengrill, teppanyaki, wok, fondue, pannetjes of gewoon alles in één. Voor 2 personen of voor een hele bende. Kies een gourmetstel met het aantal pannetjes gepast voor jouw gasten, met een gladde of geribbelde plaat, uit tefal of natuursteen.

Wat is nu het beste gourmetstel? Denk aan het aantal pannetjes, de extra functies, het merk en de prijs. En hoe zit het met de veiligheid? Hieronder vind je de tof vijf van beste gourmetsets en waarop je moet letten bij een aankoop. Smakelijk!

Princess – 162840 gourmetset

Beste gourmetset – prijs / kwaliteit

Met de Princess 162840 heb je een gourmetset met 3 functies in 1: gourmet, raclette en tafelgrill. Een krachtig gourmetset met verschillende opties: een goede keuze voor wie graag afwisselt.
Je kan met 8 personen eten van dit gourmetset. Nog een pluspunt: je kan de bakplaat omdraaien en zo verschillende bakwijze gebruiken. Een minpunt: het gourmetstel warmt iets trager op, dus hou daar rekening mee en zet het toestel aan een paar minuten voor je aan tafel gaat.

Tefal – Wokparty Duo PY5828

Editor’s Pick 

Ook aanwezig in de lijst beste gourmetstellen is deze veelzijdige en betaalbare Tefal gourmetset. Je kunt het set zowel gebruiken om te grillen als om te wokken. De pannetjes zijn namelijk mini-wokpannetjes. Zonder pannetjes gebruik je de grillplaat voor feestelijke omeletjes of pannenkoekjes. Dankzij de bekende Tefalkwaliteit haal je met dit gourmetset een duurzaam set in huis.

Met zijn antiaanbaklaak en Tefal Thermo-spot is het voor elke gast een makkie om een topgerechtje tevoorschijn te toveren: de stip kleurt namelijk rood als je pannetje op temperatuur is.. Elk pannetje heeft zijn eigen kleur, kwestie van je gerechtje makkelijk terug te vinden aan tafel. Nog een leuke extra: het snoer en de spatems berg ja na gebruik handig op onder de gril. Minpuntje: je kan de temperatuur van het gourmetset niet regelen: er is maar 1 stand.

Meer wok-opties vind je hier.

Cookut – romantische kaasfondue

Beste kleine fondueset

Niet op zoek naar fun cooking met een ganse bende maar wel romantisch fonduen met z’n tweetjes? Dan is dit fondueset een aanrader. Het tweedelige toestel werkt zonder gas, elektriciteit of spiritus maar met gezellige theelichtjes. Het design is tijdloos en maakt de romantische eettafel helemaal af. Onder elk toestel plaats je twee theelichtjes. Steek de kaarsjes aan en zet je fonduepotjes erop. Even wachten tot de kaarsjes goed branden en verwarm dan de kaas. Prik er je charcuterie en groentjes gewoon in. Voor de prijs moet je het alvast niet laten.

Princess – 162700 oval

Goedkope gourmetset – 8 man Raclette

Geen zin om veel te spenderen aan een krachtig en duurzaam gourmetstel? Dan is deze Princess iets voor jou. Met de Princess Raclette 8 Oval Grill Party ga je met 8 personen aan de slag met vlees en vis op de grillplaat of je bakt champignons en uitjes in een pannetje. Op de vlakke bakplaat maak je zelfs pannenkoeken. Door de antiaanbaklaag op de grillplaat en in de pannetjes heb je minder boter en olie nodig. De pannetjes zijn zo weer schoon, want deze mogen in de vaatwasser. Het toestel is makkelijk te bedienen en beschikt over voldoende vermogen van 1200 Watt. Betaalbaar, voor veel personen en makkelijk te reinigen. Door deze voordelen verdient het zeker een plaats in onze top 5 beste goermetstellen.

Solis – 796

Luxueuze Gourmet – Raclette & Fondue maker

Dit luxueus gourmetset is niet goedkoop maar de veelzijdigheid, kwaliteit en design maken het tot een van de meest high-end toestellen op de markt. Je kunt het gebruiken als raclette, tafelgrill en/of als vlees/visfondue. En net dat geïntegreerde fonduetoestel maakt dit toestel zo uniek: meestel gaat het bij gourmet enkel om grill en pannetjes. De RVS fonduepan met heeft een inhoud van 1,3 liter en komt met 8 fonduevorken met warmte-isolerende grepen en kleurmarkering. De 8 bijbehorende raclettepannetjes met anti-aanbaklaag hebben ook warmte-isolerende handgrepen.

Het gourmetset is voorzien van 2 aparte temperatuurregelaars, beide uitgevoerd met indicatielampjes die aangeven wanneer het toestel opwarmt en wanneer het klaar is voor gebruik. De koudzone voor hete pannetjes is slim gezien: ideaal voor tijdens de eetpauzes. De royale grillplaat van 31,5 cm bij 31,5 cm is voorzien van een sapgeul en anti-aanbaklaag. De grill- en bodemplaat zijn afneembaar om eenvoudig te kunnen reinigen. Heb je wat meer budget beschikbaar dan is dit het beste gourmetstel.

Gourmetstel voor 6 tot 8 personen

Tot zover onze suggestieve top 5 beste gourmetstellen 2022.
Eerst de groenten snijden, lees ook de top 5 beste keukenmandolines.
Meer keukenhulp nodig? Bekijk dan ook de lijst beste rijstkokers of keukenrobots.

Gourmetstellen vergelijken

Waarom een gourmetset kopen?

Zelf beslissen wat je bakt: gourmetten is een leuke manier om een avondje door te brengen. Want met een gourmetstel kan je gemakkelijk tafelen met familie en vrienden zonder uren in de keuken te staan. Je bereid je ingrediënten op voorhand voor en kunt gewoon mee aan tafel schuiven. Via een eigen pannetje stelt iedereen gewoon zijn eigen gerechtje samen. Een gezelschap van 2 of 8 gasten? Je past het gourmetstel gewoon aan aan het gezelschap. Daarbij maakt gourmet van het tafelen een plezante sociale gelegenheid. Geen af- en aangeloop met gerechten en borden. En ook achteraf moet je geen grote potten en pannen staan afwassen: de gourmetsets zijn makkelijk proper te maken en weer op te bergen. Klaar voor het volgende dinertje.

Wat is een gourmetset

Een gourmetset zet je in het midden van de tafel en bestaat uit een bakplaat (soms meerdere vormen) en een verwarmingselement die de bovenstaande plaat opwarmt en ook als grill kan dienen voor de pannetjes met gerechten eronder. Hierdoor kan je meteen ook racletten. Op een gourmetplaat gebruik je boter of olie tegen het aanbakken.

Vroeger werd er bij het gourmet gebruik gemaakt van spiritusbranders, maar uit brandveiligheidsoverwegingen worden nu voornamelijk nog elektrische gourmetstellen verkocht. Gourmetten kan je op twee manieren: rechtstreeks op de bakplaat of via de pannetjes. In deze lijst beste gourmetstellen stellen we zoveel mogelijk verschillende soorten voor.

gourmet toestel vergelijken

Gourmetset kopen, waar op letten?

Functies van een gourmetstel

De basisfunctie van een gourmetstel is om kleine stukjes vlees en groente in kleine pannetjes te bakken of te frituren. De meeste toestellen hebben daarbij ook een grillfunctie. De grill zit onder de bakplaat. Je plaatst het pannetje onder de grill en zo kan je bijvoorbeeld ook een kaaslaagje gratineren.

Bij heel wat gourmetstellen kan je de bakplaat ook gebruiken: een gladde plaat is het handigst voor pannenkoeken, eieren of taco’s, een geribbelde plaat voor het grillen van vlees en groenten. Voordeel aan een gladde, natuurstenen plaat: je moet geen boter of olie gebruiken. Enkel een snuifje zout en you’re ready to go.

Sommige toestellen beschikken ook over een optie voor fondue en raclette. De goedkope gourmetsets voorzien de basisfuncties, de duurdere modellen bieden meer mogelijkheden. Om zelf de kooktemperatuur te kunnen instellen kies je best een gourmetset met een regelbare termostaat. Meteen een extra garantie dat je gerechtjes niet aanbranden.

Onderhoudt van je gourmetstel

Let erop of de onderdelen en de pannetjes van het gourmetstel uitneembaar zijn. Zo maak je het toestel in een mum van tijd weer schoon: je plaatst de aparte onderdelen gewoon in de vaatwasser en het onderhoud is klaar. Kies best voor pannetjes met een antiaanbaklaag, die zijn altijd makkelijker af te wassen: geen vervelende aangebakken stukjes waar je op moet schrobben. In deze pannetjes heb je ook geen olie of boter nodig en is dus gezonder.

Aantal pannetjes

Van 2 tot 10 of zelfs 12 pannetjes: de gourmetsets bestaan in veel formaten. Neem even de tijd om erover na te denken met hoeveel personen je het toestel wilt gebruiken. Als je enkel met je gezin wilt gourmetten dan kun je een stel kopen met vier pannetjes. Wil je het toestel gebruiken voor speciale gelegenheden: familiediners, feestdagen of verjaardagen? Overweeg dan zeker een groter toestel. Hoe meer pannetjes, hoe groter het toestel. Hou dus zeker in het achterhoofd hoe groot je tafel is en of je voldoende plaats hebt om het toestel weer op te bergen.

Onze aanbeveling:  koop een gourmetstel met meer pannetjes, je weet maar nooit wanneer je een etentje bij je thuis wilt organiseren voor meerdere personen. Als je dan niet voldoende pannetjes hebt, moet je een tweede gourmetset aanschaffen. Dat zou jammer zijn. Zijn niet alle pannetjes in gebruik? Geen probleem, dan laat je ze gewoon weg. De andere pannetjes en de plaat blijven gewoon functioneren.

Merk en prijs

De topmerken voor gourmet zijn Tefal en Princess: niet verwonderlijk, het zijn ook de koplopers voor potten en pannen in bijna elke keuken. Andere merken die goed scoren op de prijs-kwaliteitverhouding zijn  Tristar, Bestron, Severin en Proline. Vergelijk zeker de aanbiedingen van de verschillende merken, maar weet dat als je kiest voor één van deze merken dat een kans op miskoop zo goed als onbestaande is.

De prijs van een gourmetstel hangt vooral af van het merk, het aantal pannetjes en de mogelijke functies. Beslis voor jezelf over welke eigenschappen het toestel moet beschikken: zo koop je geen gourmetstel met overbodige functies. Belangrijk! Let op de garantieperiode van je toestel: een gourmetstel met een lange garantie heeft minder kans op haperingen of problemen. Een lange garantieduur toont het vertrouwen van de fabrikant in zijn producten.

Vormen en modellen

Rond, vierkant, rechthoekig of ovaal? De keuze is aan jou. Hou rekening met de vorm van de tafel. Een ronde tafel nodigt uit voor een rond model. Bij een rechthoekinge tafel kiest je best voor een rechthoekig gourmetstel. Een ander voordeel van een vierkant of rechthoeking gourmetstel: het is eenvoudige om de pannetjes te plaatsen. Een rond of ovaal model is dan weer makkelijk toegankelijk voor alle mensen die aan tafel zitten. Het hangt ook een beetje af van de vorm van je tafel. Personen die van symmetrie houden zullen dezelfde vorm kiezen als de vorm van de tafel.

Materiaal

Qua materiaal heb je doorgaans keuze uit drie varianten: roestvrij staal, tefal of natuursteen. De prijzen zijn ook navenant: natuursteen komt duurder uit dan de metalen variant. Een natuurstenen bakplaat draagt wel bij tot een mooie, tijdloze en authentieke uitsraling van je gourmetstel. De tefalsets zijn dan weer het makkelijkst in gebruik en onderhoud: de bekende tefalkwaliteit geeft voor velen de doorslag.

Elektriciteit of brandertjes

Een gourmetstel op brandertjes – gevuld pet spiritus – is al heel oud en daarom ook authentiek. Een gourmetstel met spiritus geeft net die extra charme die een elektrische niet heeft. Als tegengewicht daarvoor speelt dan weer de veiligheid: spiritus werkt met vuur. Niet geschikt als je gaat tafelen met een familie met kinderen. Daarom worden de sets op spiritus ook bijna niet meer verkocht.

Qua gebruiksgemak hebben zowel elektriciteit als spiritus voor- en nadelen: met elektriciteit zit je soms met vervelende draden die over en onder de tafel lopen. Denk zeker op voorhand aan een verlengkabel en eventueel ook de juiste plaatsing van de tafel in de buurt van een stopcontact. Nadeel van de de brandertjes is dat je ze in de loop van de maaltijd waarschijnlijk moet bijvullen als het gezelschap lang tafelt. Als de spiritus opgebrand is, is de hitte weg. De brandertjes mag je nooit bijvullen aan de eettafel zelf! Vul ze buiten, zet ze onder je stel en steek ze dan aan.

gourmet kaasfondue

Verschillende soorten gourmetsets

gourmet

Via eigen pannetjes maakt iedereen zijn eigen gerecht klaar. Een gourmetset bestaat uit een bakplaat (soms meerdere vormen) en een verwarmingselement die de bovenstaande plaat opwarmt en ook als grill kan dienen voor de pannetjes met gerechten eronder.

steengrill, grillplaat of teppan yaki

Grillen is de laatste jaren bijzonder in trek. Het is een snelle en gezonde manier van koken. Grillen kan je op een steengrill, een geribbelde grillplaat, of een gladde plaat (teppan yaki).

Bij steengrill bak je vlees, vis of groenten op een gloeiend hete steen. Doordat er geen boter of olie op de steen wordt gebruikt is het een heel gezonde en vetarme manier van bakken. Het apparaat bestaat uit een gepolijste stenen plaat die rust op een verwarmingselement dat de steen warmhoudt. Op een steengrill hoef je enkel wat zout te strooien om niet aan te bakken. Een regelbare thermostaat zorgt voor een constante temperatuur. Na gebruik kan je de steen eenvoudig reinigen.

Op een grillplaat (teppan yaki) kan je boter of olie gebruiken. Je hebt ze in verschillende vormen en groottes.

De geribbelde grillplaat heeft dan weer geen vetstof nodig, en je krijgt er de charmante grilllijnen op je vlees en groenten bij.

Raclette

Bij raclette is de kaas de grote held en die wordt steeds populairder. De meeste gourmetsets hebben dan ook pannetjes waarin je ook kaas kan smelten. Aan de hand van een grote variëteit aan kazen en charcuterie stelt iedereen zijn eigen kaasgerechtje samen in het pannetjes en zet het pannetje in het gourmetset.

Fonduepan

Fondue betekent letterlijk smelten. Oorspronkelijk werd in de fonduepan – een gemeenschappelijk potje wat verwarmt wordt in het midden van de tafel – voornamelijk kaas gesmolten, maar inmiddels dopen we onze broodjes en groenten ook in olie en andere kruidige of zoete mengsels: denk maar aan chocoladefondue, vis- of vleesfondue en groentenfondue.

Tot zover het artikel ‘Beste gourmetstel 2022’ – Laatste update 01/06/2022

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.