Beste grafisch rekenmachine

Doet TI-84 Plus een belletje rinkelen? Dan ben je wellicht op zoek naar het beste grafisch rekenmachine op je lijst van schoolbenodigdheden. Een degelijk machientje, dat kunnen we alvast meegeven. Je kan er ook digitale spiekbriefjes in zetten, maar dat blijft tussen ons. Zo’n grafisch rekentoestel heb je trouwens niet enkel nodig tijdens je schoolloopbaan. Misschien moet je in je professionele carrière ook weleens moeilijke berekeningen maken. Als landmeter bijvoorbeeld, om maar iets te noemen. Dan lees je best even verder. Want wij sommen hier vijf grafische rekentoestellen op waarmee je als de wiedeweerga breuken, hoeken en logaritmes kan berekenen. Ja, je kan er zelfs grafieken mee maken.

Beste grafisch rekenmachine 2020

Ben je specifiek op zoek naar een wetenschappelijk rekenmachine van Casio, dan is het model FX-82EX een echte aanrader. Dit toestel geeft grote berekeningen op een overzichtelijke manier weer. Als je een som per ongeluk wist, kan je hem zo weer tevoorschijn toveren dankzij de terugroepfunctie van het geheugen. Dit grafisch rekenmachine werkt op AAA-batterijen, kan tegen een stootje dankzij de hardcase en is betaalbaar. De Casio FX-82EX heeft iets minder functies dan het gekende TI-84 Plus model, maar blijft een uitstekende keuze voor de iets minder complexe wetenschappelijke berekeningen.

“Beste Casio rekenmachine” – Doorgelicht

Als het gaat over grafische rekenmachines dan is Texas Instruments wellicht het meest gekende merk. Maar wat is nu het beste product dat ze in de aanbieding hebben? Volgens ons is dat het model TI-84 plus CE-T. Waarom? Met zowat alle wetenschappelijke rekenmachines kan je complexe berekeningen maken en grafieken tekenen. Maar het toestel TI-84 plus CE-T heeft een verlicht kleurenscherm waardoor afbeeldingen en grafieken duidelijker worden weergegeven. Bovendien beschikt het over een oplaadbare batterij, waardoor je geen losse batterijen meer hoeft te kopen. En dankzij het schuifdeksel voorkom je beschadigingen. Niet de goedkoopste keuze, maar wel een pareltje!

“Beste Texas Instruments grafisch rekenmachine” – Doorgelicht

Volg je in de laatste graad van het secundair onderwijs een wiskundige of wetenschappelijke richting, dan is Texas Instruments TI-84 Plus de beste keuze. Het is een prima rekenmachine voor de middelbare school omdat je er vlot complexe breuken en logaritmes mee kan berekenen en je kan er ook grafieken op maken. Dankzij het gesplitste scherm kan je zelfs de grafiek en de bijhorende tabel of lijst tegelijkertijd bekijken. Dit toestel heeft een geheugen van 32 KB RAM en een USB-poort. Zeer handig voor leerkrachten die iets willen voordoen op het toestel. Kortom, het grafisch rekenmachine TI-84 Plus helpt je door de wiskundeles.

“Beste grafisch rekenmachine voor school” – Doorgelicht

Texas Instruments heeft niet alleen de Rolls Royce onder de grafische rekentoestellen in hun rangen, ze bieden ook heel wat budgetvriendelijke alternatieven aan. Zo is er de TI-30XA, voor minder dan € 15 kan die van jou zijn. Verwacht niet dat je er complexe berekeningen mee kan maken of zotte functies mee kan uitrekenen. Sinus, cosinus, tangens, eenvoudige logaritmes en machten kan het toestel TI-30XA wel aan. Het scherm kan tien cijfers weergeven en deze rekenmachine werkt op een batterij. Dus voor minder ingewikkelde wetenschappelijke berekeningen is het model TI-30XA zeker de beste en goedkoopste keuze.

“Goedkoopste grafisch rekenmachine” – Doorgelicht

Als je de beste grafisch rekenmachine zoekt op basis van prijs-kwaliteit, dan haal je best het model TI-30XB Multiview van Texas Instruments in huis. Uitgebreider dan een basic wetenschappelijk rekentoestel, maar het heeft niet dezelfde functies als het duurste model op de markt. Niet iedereen heeft een uitgebreide versie nodig. Dus als een eenvoudig toestel volstaat, heb je met deze rekenmachine voor minder dan € 30 iets degelijks in handen. Multiview slaat op het feit dat je vier rijen tegelijk kan weergeven en bewerken. Je kan tot zeven bewerkingen terug opduiken uit het geheugen. En de batterij gaat lang mee. Een aanrader!

“Beste prijs / kwaliteit verhouding” – Doorgelicht

Het onderzoek

Wat is een grafisch rekenmachine?

Grafische rekenmachines maken het mogelijk om complexe berekeningen uit te voeren. Ze kunnen niet alleen machten en breuken uitrekenen, maar ook de grootte van hoeken, logaritmes, … De meest geavanceerde toestellen geven zelfs grafieken weer. Er bestaat een heel scala aan dergelijke rekenmachines, van basic tot eentje met alles erop en eraan. En om in wiskundetermen te blijven, de prijs is recht evenredig.

Waarom een grafisch rekenmachine kopen?

Grafische rekenmachines staan vaak op de schoollijst van middelbare scholen. Zeker als je een wetenschappelijke of wiskundige richting volgt. In vele gevallen zal de school al een type hebben gekozen, maar voor verdere studies kan je zelf een model uitkiezen. Ook nadat je de schoolbanken verlaten hebt, kan een wetenschappelijk rekenmachine een must zijn. Denk maar aan ingenieurs en landmeters die vaak complexe berekeningen moeten maken.

Grafisch rekenmachine kopen

waar moet ik op letten?

Functionaliteit

Je kan een basic wetenschappelijk rekenmachine aanschaffen of eentje met veel toeters en bellen.

  • Met basic bedoelen we een rekenmachine met machten of breuken. De grootte van hoeken en eenvoudige logaritmes berekenen lukt hier ook nog mee.
  • De iets uitgebreidere versies bevatten een functie om oudere sommen uit het geheugen op te vissen. Daarvoor zijn minstens twee schermregels nodig. Heeft het toestel vier schermregels dan kan je al complexere bewerkingen uitvoeren.
  • De meest geavanceerde toestellen hebben een tweeledig scherm waarmee je grafieken kan lezen en de bijhorende lijst of tabel in een oogopslag. Dat kan zelfs in kleur.

Tot slot nog drie minder voor de hand liggende functies:

  • Games: ja, het kan. Spelletjes spelen op je rekentoestel. Dan moet je je rekenmachine wel kunnen aansluiten op een laptop om het spel te downloaden. Daar heb je dus een USB-poort voor nodig.
  • Notities: als kind tikte je wellicht deze som eens in 707 + 707 = 1414 en je las het ondersteboven als LOL + LOL = HIHI. Wel, op rekenmachines met een ALPHA-toets kan je alle letters van het alfabet typen zonder sommen te moeten maken. Handig als je er notities in wil opslaan.
  • Examenstand: zeer interessant voor schoolgebruik. Dankzij de examenstand moet je niet alle apps en notities wissen, maar kan je deze toegang blokkeren. Zo hoef je niet voor elke toets of examen je rekenmachine te resetten en kan je leerkracht er zeker van zijn dat je geen digitale spiekbriefjes gebruikt.

Batterij

De meeste bureaurekentoestellen werken op een zonnescherm. Voor een wetenschappelijk rekenmachine is die energie vaak niet voldoende om de rekencapaciteit te dekken en zouden grafieken niet goed zichtbaar zijn met die technologie. Daarom werken de meeste grafische rekenmachines op batterijen. De minst complexe exemplaren hebben een knoopcelbatterij. Meestal gaat die geruime tijd mee.

Daarnaast zijn er enkel toestellen die AAA-batterijen nodig hebben. Vanzelfsprekend zullen Duracells langer meegaan dan alternatieven van een goedkoper merk. Klein nadeel is dat er bij dit soort batterijen kans is op lekken, wat schadelijk is voor de rekenmachine.

De duurste modellen (al dan niet met kleurenscherm) hebben vaak een oplaadbare batterij. Die kan je opladen door ze aan te sluiten op netstroom of aan een powerbank.

De prijs is recht evenredig met het aantal functionaliteiten van het rekentoestel. Hoeveel je betaalt hangt dus af van wat jij met de rekenmachine wil kunnen. Een basic grafisch rekenmachine heb je al voor iets minder dan € 15. De meest uitgebreide en dus duurste versies gaan tot € 170 en meer.

USB-poort

Soms is het handig als je jouw rekenmachine kan aansluiten op een computer of laptop. Denk maar aan een leerkracht die de werking van een grafisch rekentoestel wil uitleggen aan zijn of haar leerlingen. Dan heeft de rekenmachine uiteraard een USB-poort nodig. De meest geavanceerde exemplaren van Texas Instruments hebben dat wel. Als deze functie een absolute must is, check je dus best of een USB-aansluiting mogelijk is.

Als het belangrijk is voor jou om grafieken goed te kunnen lezen op een grafisch rekenmachine, dan kies je beter voor een kleurenscherm. Dan zit je wel meteen in de hoogste prijsklasse. De meeste toestellen hebben immers een zwart-wit scherm.

Verschillende merken

Texas Instruments

Texas Instruments is het meest gekende merk als het over wetenschappelijke rekenmachines gaat. Daarnaast maken ze ook digitale camera’s, chips en processors voor tablets. Bezoek hun website of piep eens in onze top 5. <link naar top 5>

Casio

Het merk Casio ken je misschien van horloges, muziekinstrumenten of afrekensystemen, maar ze zijn ook gespecialiseerd in rekentoestellen. Een actueel overzicht van al hun producten binnen de categorie grafisch rekenmachine vind je op deze webpagina.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.