Beste Grasmaaier

beste grasmaaier 2020

De beste grasmaaier om je gazon te maaien is de Makita DLM431PT2. Hij is performant, maakt weinig geluid en heeft voldoende batterijleven om 1.000 vierkante meter gras te maaien. Heb je een zeer grote tuin dan kun je beter voor de Stiga Combi 48SQH kiezen, volgens ons onderzoek de beste benzine grasmaaier voor de meeste mensen. Een model op benzine is zwaar en luidruchtig maar is wel zelftrekkend en beschikt over voldoende autonomie om moeiteloos grote tuinen te maaien. De Stiga Collector 40E is niet de beste elektrische grasmaaier die je kunt kopen maar voor mensen met een kleine tuin is hij een goedkope en betrouwbare oplossing. Ga je een nieuwe grasmaaier kopen in de winkel lees dan eerst onderaan ons onderzoek zodat je weet waar je op moet letten.

Beste grasmaaier 2020

Makita DLM431PT2

Beste accu grasmaaier 2020

De Makita DLM431PT2 is volgens ons onderzoek de beste accu grasmaaier. Hij is voorzien van twee batterijen (18V) waardoor hij tot 1.000 vierkante meter gras kan maaien.  Omdat je geen benzinemotor moet meeslepen is hij lichter en stiller. Daarenboven moet je geen benzine meer gaan kopen, oliepeil nakijken of hem jaarlijks binnen steken op onderhoud. Maar hij is niet enkel goedkoper in onderhoud, hij is ook een stuk goedkoper in aankoop dan de meeste benzine grasmaaiers.

Nadeel van deze accu grasmachine is dat hij geen zelfrijdende functie heeft. Hierdoor is hij minder geschikt voor mensen met een grote tuin of een tuin met een stijle helling. Een ander nadeel is dat deze grasmaaier geen mulching functie heeft waardoor je je eigen gras niet als meststof kunt gebruiken. Wat we wel goed vinden is dat de meegeleverde accu’s  compatibel zijn met andere toestellen van Makita zoals bijvoorbeeld een bosmaaier of heggenschaar. Hou er wel rekening mee dat deze accu’s compatibel zijn met het LXT-platform en niet met het XGT-platform.

STIGA COMBI 48SQH

Beste benzine grasmaaier

Heb je een grote tuin of een tuin met veel hellingen dan raden we de Stiga Combi 48SQH aan. Hij is uitgerust met een krachtige vierktakt benzinemotor van Honda dat een vermogen van 2750W en een cilinderinhoud van 145 cm3 heeft. Ook al staat je gras iets te lang, deze grasmachine is krachtig genoeg om vlot door grote hoeveelheden gras te geraken. Dankzij de zelfrijdende functie en breed maaiblad van 46cm kan je een groot gazon snel en moeiteloos maaien. En dankzij een bezinereservoir van 0,91 liter kan je tot 500 vierkante meter gras maaien voor je moet bijvullen. De opvangbak is vrij groot met een inhoud van 60 liter maar hij beschikt ook over een mulching functie. Zo kan je je eigen gras als meststof gebruiken en heeft onkruid minder kans om te groeien.

Nadeel van de benzinemotor is dat hij veel lawaai maakt, een maximaal geluidsniveau van 96 decibel is zeer luid. Het wordt aangeraden door meerdere instanties om je blootstelling aan 96 decibel te beperken tot 15 minuten per dag. Het is daarom aangeraden om gehoorbescherming te dragen wanneer je je gras gaat afrijden met deze benzine grasmaaier. Los van de geurhinder heb je ook nog jaarlijkse onderhoudskosten aan de motor die kunnen oplopen. Daarnaast is een grasmaaier met een benzinemotor zeer zwaar en groot waardoor het soms lastig op te bergen is in je garage of tuinberging.

Stiga collector 40E

Beste elektrische grasmaaier 2020

Voor mensen met een kleine tuin is een goedkoop en simpel model voldoende. Daarom is volgens ons onderzoek de Stiga Collector 40E de beste elektrische grasmaaier voor de meeste mensen. Hij is goedkoop, betrouwbaar en de gemakkelijkste manier om een kleine tuin te onderhouden. Het viel ons op dat dit model even duur of zelfs goedkoper is dan de meeste handmatige grasmaaiers. Maar ondanks zijn lage aankoopprijs kan hij even goed gras maaien als veel duurdere toestellen. Omdat je met een draad vasthangt aan het stopcontact vereist het wel enige handigheid om efficient je gras te maaien met dit toestel. Zorg daarom dat je altijd een lus knoopt zodat de draad niet uit je grasmachine kan schieten. Maai ook je gazon door weg te rijden van je stopcontact zodat je draad niet altijd in de weg komt te liggen.

Verder is hij niet voorzien van een zelftrekkende functie waardoor het maaien van gras een kleine sportieve inspanning vereist. Ook is er geen mogelijkheid om gras te mulchen maar door zijn lage aankoopprijs hadden we dat ook niet verwacht. Deze elektrische grasmaaier is ideaal voor mensen met een kleine tuin die een goedkoop maar betrouwbaar toestel zoeken.

FLYMO TURBO

Beste elektrische zweefmaaier 2020

Deze Flymo is niet de beste elektrische grasmaaier, verre van. Het is een toestel dat dient voor unieke gevallen, waar je met een oneffen grond zit, of een tuin vol putten. Dit toestel wordt gebruikt wanneer het voor een traditionele grasmaaier niet mogelijk is om het terrein te maaien. Deeze Flymo is een zweefmaaier en zweeft dus enkele centimeters boven de grond. Door het ontbreken van de wielen is het onmogelijk om plots een put of heuveltje te raken.

Het is ook zeer makkelijk duwen, gezien er heel weinig weerstand is. De Flymo heeft ook een goede maaibreedte, met 40 cm heb je een breder mes dan andere grasmaaiers. Nadelig is wel dat er geen opvangbak is. Eens je gedaan hebt met maaien mag je beginnen harken, toch een redelijk groot nadeel. Wel voordelig is hoe stil deze elektrische grasmaaier is, je zal de buren niet storen. Vooral het lichte gewicht is aangenaam voor de gebruiker. Grasmaaien wordt plots een makkelijke wandeling.

GARDENA SILENO LIFE 750

Beste uit onze lijst robotmaaiers

Tegenwoordig moet je niet noodzakelijk zelf je gras afrijden. Dit kan ook gedaan worden door een slimme grasmaaier, beter gekend als robotmaaiers. Deze Gardena Sileno Life 750 is de beste uit onze lijst robotmaaiers. Geschikt voor gemiddelde tot grote tuinen (tot 750 m²), kwalitatief toestel en Gardena garantie. Deze stille robotmaaier werkt terwijl jij van de vrije tijd geniet. Heb je een grote tuin, wil je niet maaien, en bouw je aan een slim huis, dan is deze Gardena je nieuwe beste vriend.

Tot zover onze top 5 beste grasmaaier van 2020.

beste grasmaaier 2020

Grasmaaiers vergelijken

Wie moet een grasmaaier kopen?

Om je gazon kort te houden heb je een grasmaaier of robotmaaier nodig. Is je tuin kleiner dan 1.000 vierkante meter raden we aan om voor een elektrische grasmaaier te kiezen. Een elektrische grasmaaier heeft namelijk geen motor waardoor hij minder lawaai maakt en minder onderhoud nodig heeft. Omdat hij niet jaarlijks op onderhoud moet heb je op lange termijn minder kosten. Er bestaan ondertussen al een aantal grasmaaiers die zijn uitgerust met een accu. Ze zijn goedkoper en stiller in vergelijking met een benzine grasmaaier en stoten ook geen stinkende uitlaatgassen uit.

Het nadeel van een accu grasmaaier is dat ze duurder zijn dan een gewone elektrische grasmaaier. Ze zijn daarentegen wel ongeveer even duur of zelfs goedkoper in vergelijking met een benzine grasmaaier. Heb je een tuin van 1.000 vierkante meter of groter kies je beter voor een benzine grasmaaier omdat het bereik van accu grasmaaiers nog niet voldoende groot is. Het is natuurlijk wel mogelijk om grote tuinen af te rijden met een accu grasmaaier maar dan moet je meerdere accu’s kopen. Zo kan je tijdens het maaien gewoon de accu verwisselen waardoor je terug verder kunt. Hou er wel rekening mee dat deze accu’s niet goedkoop zijn. Gelukkig zijn ze wel vaak compatibel met andere elektrische toestellen van dezelfde fabrikant. Zo kan je de batterij van je grasmaaier ook gebruiken voor bijvoorbeeld een heggeschaar of grastrimmer.

de beste elektrische grasmaaier 2020

Grasmaaier kopen,
waar op letten

1. Aandrijving

Grasmaaiers kunnen in drie soorten categorieën onderverdeeld worden op basis van hun aandrijving. Wat de beste grasmaaier is hangt af van je voorkeuren en gebruik. Voor sommigen zal dit de beste elektrische grasmaaier zijn, voor anderen de beste benzine grasmaaier. De beste accu grasmaaier zal altijd zwakker zijn dan één op benzine, maar kan ook handig zijn als je een kleine tuin hebt. Elektrische grasmaaiers bevinden zich tussen beide types en zijn ook iets goedkoper, met weinig onderhoud.

Elektrische grasmaaier

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Lage aankoopprijs
 • Is zeer stil
 • Heeft weinig onderhoud nodig

nadelen grasmaaierNadelen

 • Weinig zelftrekkende modellen
 • Beperkte bewegingsruimte
 • Niet geschikt voor tuinen met obstakels
Accu grasmaaier

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Grote bewegingsvrijheid
 • Is zeer stil
 • Heeft weinig onderhoud nodig

nadelen grasmaaierNadelen

 • Beperkte keuze aan zelftrekkende modellen
 • Beperkte gebruiksduur van de accu
 • Niet geschikt voor grote tuinen
Benzine grasmaaier

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Krachtige motor
 • Grote maaibreedte
 • Geschikt voor grote tuinen

nadelen grasmaaierNadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Nood aan jaarlijks onderhoud
 • Zeer luidruchtig

2. Prijs en bereik

Een goede elektrische grasmaaier kun je vinden voor minder dan 100 euro en is ideaal voor mensen met een kleine tuin. Hou er wel rekening met de kost van een verlengdraad indien je dit nog niet thuis hebt liggen. Voor een goede accu grasmaaier betaal je snel 350 euro wat goedkoper is in vergelijking met de meeste benzine grasmaaiers. Maar een accu grasmachine raden we enkel aan wanneer de oppervlakte van je tuin minder is dan 1.000 vierkante meter.

Het bijkomend voordeel van elektrische grasmaaiers is dat ze minder onderhoud nodig hebben omdat ze geen benzine motor hebben. Voor het onderhoud van een benzine grasmaaier kan je toch snel op 50 euro per jaar rekenen. Als je tuin dus klein genoeg is kies dan voor een elektrische grasmaaier of een met een accu. Zowel in aankoopprijs als in onderhoudskosten zijn ze namelijk goedkoper in vergelijking met een benzine grasmaaier.

3. Grasmaaier Merk

Het merk van je grasmaaier is vooral iets waar je op moet letten wanneer je een grasmaaier met een accu koopt. Wanneer je bijvoorbeeld een elektrische grasmaaier koopt is merk van veel minder belang. Het is namelijk zo dat de meeste merken ervoor hebben gekozen om een platform te ontwikkelen voor hun accu’s. Zo zijn bijvoorbeeld de accu’s van Makita compatibel met hun grasmaaiers maar ook met hun heggenscharen of grastrimmers. Het is dus ook zo dat de beste grasmaaier niet noodzakelijk van het beste grasmaaier merk komt.

Bij het kopen van een accu grasmaaier denk je dus beter goed na over welk merk dat je kiest. Zeker als je naar de toekomst toe van plan bent om andere toestellen te kopen zoals een heggenschaar of grastrimmer met een aandrijving op batterij. Hou er ook rekening mee dat zelfs binnen een bepaald merk sommige accu’s niet compatibel zijn met alle toestellen wegens een verschil in voltage. Zo heeft bijvoorbeeld Makita naast het LXT-platform met accu’s van 18V ook onlangs het XGT-platform met accu’s van 40V gelanceerd.

4. Zelfrijdende grasmaaiers

Een zelftrekkende of zelfrijdende grasmaaier hoef je enkel te besturen en niet te duwen. Ze zijn ontworpen om het maaien van je gazon sneller en gemakkelijker te laten verlopen. Zeker wanneer je een grote oppervlakte moet maaien komt een zelfrijdende grasmachine van pas. Maar ook voor tuinen met een stevige helling kunnen ze enorm handig zijn om je te ontlasten. Voor een kleine tuin heb je geen zelftrekkende grasmaaier nodig en is het de meerprijs niet waard. Voor de beste grasmaaier is dit niet bepaald een must-have, maar toch een uitstekend voordeel. Hoe groter het terrein hoe vermoeiender om te maaien. Een zwaar toestel is ook een nadeel, nog een reden waarom zelftrekkende grasmaaiers interessant zijn.

Deze optie is voornamelijk terug te vinden bij benzine grasmaaiers. Er zijn maar een paar elektrische grasmaaiers die voorzien zijn van een zelfrijdende functie. Koop je een zelftrekkende grasmaaier die uitgerust is met een accu hou er dan rekening mee dat zijn bereik kleiner zal zijn in vergelijking met een grasmaaier die niet zelftrekkend is. Het voordeel van zelfrijdende accu grasmaaiers is dat ze over achterwielaandrijving beschikken. Dit is beter dan voorwielaandrijving omdat het gewicht op de achterwielen zwaarder wordt naarmate dat de opvangbak zich met gras vult.

Beste accu grasmaaier 2020

5. Mulching

Mulch is een Engelstalige verzamelwoord voor fijngesnipperd gras, bladeren en hout. Als een grasmachine over een mulching functie beschikt wilt dat zeggen dat het in staat is om gras fijn te snipperen en te verspreiden over je gazon. Hiervoor moet een grasmachine voorzien zijn van een speciaal maaimes en een mulchplug om de toegang tot de opvangbak af te sluiten. De grassnippers die verspreid worden vormen een laag waardoor je gazon beter beschermt is tegen de zon. Naarmate de grassnippers worden verteerd geven ze vocht en voedingsstoffen af aan de bodem waardoor je gazon groener zal staan. Daarenboven dekt de laag de bodem gedeeltelijk af waardoor onkruid minder plek heeft om te kunnen groeien.

Het nadeel van mulchen is dat het niet geschikt is wanneer je gras nat is. Enerzijds blijven alle snippers in je grasmachine achter waardoor ze aankoeken aan de binnenkant. In dat geval zal je de binnenkant moeten kuisen voordat je hem opbergt. Ook als er momenteel veel onkruid in de tuin staat is mulching niet aangeraden. Je riskeert dan namelijk om de verspreiding van onkruid te versnellen door de zaden te verspreiden.

6. Maaibreedte

De maaibreedte bepaalt hoe groot de strook gras is die de grasmachine in een keer kan maaien. Hoe groter de maaibreedte van een grasmachine hoe sneller de klus geklaard zal zijn. Nadeel van een grasmachine met een hoge maaibreedte is dat ze zelf ook een stuk breder zijn en moeilijker op te bergen zijn. De maaibreedte kan verschillen van minder dan 30 centimeter tot 50 centimeter. Een groot verschil dus en mensen met een grote tuin kopen letten er best op om geen te smalle grasmaaier te kopen.

7. Geluidsniveau / stille grasmaaier

Het geluid dat een grasmaaier produceert kan vervelend zijn maar ook schadelijk voor je oren. Doorgaans zijn benzine grasmaaiers luider in vergelijking met elektrische of accu grasmaaiers. De luidste grasmaaiers produceren een geluid van 98 decibel of meer. Het ACLVB raadt aan om de blootstelling aan geluiden van 95 decibel te beperken tot 15 minuten per dag. Per drie decibel die bovenop de 95 decibel komt moet je de blootgestelde tijd halveren. Een stille grasmaaier lijkt niet zo voordelig maar de rust maakt een enorm verschil.

Als je een zeer luide grasmaaier koopt kan het dus zijn dat je gehoorschade kunt oplopen wanneer je deze langer dan een kwartier gebruikt. Daarom raden we aan om voor een elektrische of accu grasmaaier te kiezen die doorgaans minder geluid produceren. Heb je een grote tuin koop je nog altijd beter een benzine grasmaaier maar het is dan aangeraden om ook een vorm van gehoorbescherming te dragen. Ook voor de buren zal dit een groot verschil maken. Vraag hun raad, voor hen is een stille grasmaaier de beste grasmaaier.

Tot zover ons artikel ‘beste grasmaaier 2020’ – Laatste update 11/09/2020

Klaar met lezen? Lees op de volgende pagina om een goede tuinslang te vinden voor jouw tuin. Laat je het werk liever door een robot doen, bekijk dan ook de top 5 beste robotmaaiers.

Lees meer artikels binnen de categorie ‘tuin’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.