In dit artikel gaan we op zoek naar de beste grastrimmer van 2021. Om je tuin zo goed mogelijk te onderhouden kan je gebruik maken van een grastrimmer of bosmaaier voor de kanten en de moeilijk te bereiken plekjes. De beste elektrische grastrimmer die je momenteel kunt kopen volgens ons onderzoek is de Powerplus POWXG30035. Zeer betaalbaar en een goede kwaliteit verhouding, je kan er makkelijk gras als onkruid mee trimmen. Het grootste nadeel van dit toestel is dat je vast hangt aan een verlengdraad waardoor hij niet geschikt is voor grote tuinen vol obstakels. In dat geval kies je beter voor een grastrimmer met accu. Uit het onderzoek blijkt de Makita DUR181Z de beste grastrimmer op accu. Hiermee werk je volledig draadloos dankzij een 18V batterij, deze kun je bovendien gebruiken voor andere Makita toestellen.

De beste grastrimmers van 2021

1. Powerplus POWXG30035

Beste elektrische grastrimmer

Is de beste grastrimmer voor jou elektrisch, dan is de Powerplus POWXG30035 de beste elektrische grastrimmer voor de meeste mensen. Met zijn hoog vermogen en brede draad kun je in korte tijd een grote oppervlakte gras en onkruid plat maaien. Dankzij de combinatie van een draaibare kop en een kantgeleiderwiel kun je gemakkelijk de grasranden van je tuin aflijnen. Het grootste nadeel van deze grastrimmer is dat je vast hangt aan een verlengdraad. Hierdoor is hij minder geschikt voor mensen met een grote tuin die vol obstakels staat.

Voordelen 

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Hoog vermogen (600W)
 • Ruime maaibreedte (35 cm)
 • Draaibare kop
 • Proper werk dankzij kantgeleiderwiel
 • Telescopische steel (120 cm)
 • Comfortabele grip

Nadelen

 • Redelijk zwaar (3,6 kg)
 • Redelijk luid (96 decibel)
 • Gehoorbescherming aangeraden

2. Bosch EasyGrassCut 23

Goedkope elektrische grastrimmer

Ben je eerder op zoek naar een simpele en goedkope grastrimmer dan is de Bosch Easygrasscut 23 een betere optie. Hij heeft voldoende vermogen om gras en onkruid aan de randen van je tuin plat te maaien. Dankzij zijn beperkt gewicht van 1,9 kg is hij gemakkelijk in gebruik. En met een maximaal geluidsniveau van 76 decibel hoef je zelfs geen gehoorbescherming te dragen. Omdat hij niet over een draaibare kop beschikt is het niet mogelijk om grasranden af te lijnen.

Voordelen 

 • Goedkoop
 • Lichtgewicht (1,9 kg)
 • Stil in gebruik (76 decibel)
 • Geen gehoorbescherming nodig
 • Voldoende vermogen (280W)

Nadelen

 • Geen draaibare kop
 • Geen telescopische steel (120 cm)

3. Makita DUR181Z

Beste grastrimmer met accu

De Makita DUR181Z is de beste grastrimmer met accu die je kunt kopen. Hij is ideaal voor mensen die milieuvriendelijk en volledig draadloos willen kunnen werken. Dankzij de comfortabele grip en de telescopische steel is hij comfortabel in gebruik. Het grootste nadeel van een grastrimmer op accu is dat ze minder krachtig zijn en vrij duur in aankoop.

Voordelen 

 • Volledig draadloos
 • Stil in gebruik (82 decibel)
 • Goede maaibreedte (26 cm)
 • Draaibare kop
 • Telescopische steel (143 cm)
 • Comfortabele grip

Nadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Redelijk zwaar (3,1 kg)

4. BLACK+DECKER ST182320-QW

Goedkope grastrimmer op accu

Een goedkoper alternatief voor de Makita grastrimmer is deze BLACK+DECKER ST182320-QW. Hij maakt juist zoals de Makita gebruik van een 18V batterij die krachtig genoeg is voor kleine klusjes rond het huis. Dankzij de draaibare kop kun je naast het proper zetten van je boordjes ook je grasranden mooi aflijnen. Omdat hij vrij luid is met een maximaal geluidsniveau van 96 decibel is het wel aangeraden om gehoorbescherming te dragen.

Voordelen 

 • Volledig draadloos
 • Relatief goedkoop
 • Goede maaibreedte (25 cm)
 • Draaibare kop
 • Telescopische steel (101 cm)

Nadelen

 • Redelijk zwaar (2,9 kg)
 • Redelijk luid (96 decibel)
 • Gehoorbescherming aangeraden

5. McCulloch Trimmac

Beste benzine grastrimmer

De meeste mensen hebben geen benzine grastrimmer nodig. Ze zijn duur, luid, slecht voor het milieu en moeten jaarlijks op onderhoud. Maar wanneer je zeer grote oppervlaktes moet maaien is een elektrische bosmaaier gewoon geen optie. Een accu grastrimmer heeft een zeer beperkte autonomie en bijkomende batterijen zijn vrij duur. De McCulloch Trimmac is een krachtige benzine grastrimmer waarmee je grote stukken grond kunt plat maaien. Je kan er wel geen messen op aansluiten zoals bij een echte bosmaaier.

Voordelen 

 • Krachtige benzinemotor
 • Lange autonomie
 • Goede maaibreedte (25 cm)

Nadelen

 • Zeer luid (112 dB)
 • Benzinemotor vereist jaarlijks onderhoud
 • Zwaar gewicht (3,9 kg)
 • Gehoorbescherming is een must
goede grastrimmer kopen

Tot zover onze suggestieve top 5 beste grastrimmer, zowel elektrisch als op accu.
Voor meer tuingereedschap, bekijk ook de lijst bosmaaiers en grasmaaiers.

Grastrimmers vergelijken

Heb ik een grastrimmer nodig?

De meeste mensen hebben een tuin die is afgezet met een hek of een boordsteen. De messen van een grasmaaier of robotmaaier komen niet dicht genoeg bij de rand om al het gras te maaien. Hoe goed je ook probeert te maaien zul je merken dat er altijd een paar plukken gras of onkruid blijven staan aan de randen van je tuin. Een grastrimmer is speciaal ontworpen om gras en onkruid in moeilijk bereikbare plaatsen te maaien. Dankzij een grastrimmer kun je je tuin volledig proper zette zodat je volop kunt genieten van een aperitief of barbecue buiten.

Beste elektrische grastrimmer

Wat is het verschil tussen een grastrimmer en bosmaaier?

Laten we zeggen dat een bosmaaier een krachtige grastrimmer is. In grove lijnen is dit waar, met een bosmaaier zet je een dikker mes, waardoor je zwaarder werk kan verrichten. Natuurlijk moet ook het toestel voldoende kracht hebben. Sommige bosmaaiers hebben een verwisselbare kop. Hierdoor kan je een kop met draad gebruiken om bijvoorbeeld gras en onkruid te maaien. De kop met messen is eerder geschikt voor takken of droog (en dun) hout. Kleine struikjes maar ook dik onkruid wordt meestal met een bosmaaier bewerkt. Maai je enkel gras en onkruid dan ben je beter af door een grastrimmer te kopen. Deze zijn goedkoper, wegen minder zwaar en zijn ook aangenamer in gebruik. Het toestel trilt bijvoorbeeld minder door het mindere vermogen. Heb je echt veel tuin en trimwerk, dan ben je beter met een bosmaaier met verwisselbare kop.

elektrische bosmaaier met mes

Welke aandrijving is het beste?

Je hebt de keuze tussen drie opties: benzine, accu en elektrisch. De best verkochte modellen zijn de elektrische grastrimmers. Een elektrische grastrimmer is namelijk zowel goedkoop in aankoop als naar onderhoud toe. Omdat het gebruik maakt van een elektromotor moet je er in tegenstelling tot een benzinemotor niet jaarlijks mee op onderhoud. Het grootste nadeel van een elektrische grastrimmer is dat je moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Je hebt dus niet enkel een stopcontact maar ook een bijkomende verlengdraad nodig zodat je alle hoeken van je tuin kunt bereiken. Een verlengdraad kan bij momenten zeer onhandig zijn wanneer je een grote tuin hebt of een tuin met veel obstakels.

beste bosmaaier benzine

Een accu grastrimmer kan je daarentegen volledig draadloos gebruiken. Dankzij de batterij beschik je over een volledig vrije bewegingsruimte in je tuin. Bovendien kun je de batterij ook gebruiken voor andere toestellen die gebruik maken van hetzelfde platform. Denk maar aan bladblazers, elektrische schroevendraaiers, grasmaaiers en veel andere toestellen. Deze kunnen allemaal gebruik maken van dezelfde batterij zolang je binnen hetzelfde merk en dezelfde voltage blijft. Het grootste nadeel van een accu bosmaaier is dat ze duur zijn in aankoop en een beperkte autonomie hebben. Afhankelijk van de capaciteit van de batterij kun je rekenen op een autonomie van ongeveer 20 minuten (bij een 2,0 Ah batterij). Je kan  een tweede accu kopen zodat je de ene kunt laten opladen terwijl je verder werkt met de andere. Helaas is een bijkomende accu redelijk duur en kan het afhankelijk van de lader tot een paar uur duren alvorens hij volledig is opgeladen. Een bijkomend nadeel van een grastrimmer met accu is dat ze een stuk minder krachtig zijn ten opzichte van de benzine of elektrische grastrimmers. Gelukkig heb je voor het trimmen van gras niet veel vermogen nodig.

Een benzine grastrimmer is voorzien van een krachtige motor waardoor ze geschikt zijn voor zware klussen. Ze hebben een lange autonomie waardoor je lange tijd ononderbroken kunt doorwerken. Is de tank leeg dan volstaat het om deze bij te vullen en je kan na een paar minuten weer verder. Omdat je niet vast hangt aan een draad heb je een onbeperkte beweegruimte. Ze zijn met andere woorden uitermate geschikt voor mensen die een groot stuk grond moeten onderhouden. Het nadeel van een benzine grastrimmer is dat ze duurder zijn in zowel aankoop als in onderhoud. Een benzinemotor moet namelijk regelmatig gesmeerd en onderhouden worden. Bovendien maken ze meer lawaai en zijn ze slecht voor het milieu. Zo hebben Vlaamse gemeenten al een verbod gekregen op het gebruik van onder andere bladblazers en bosmaaiers die gebruik maken van een tweetakt benzinemotor.

Grastrimmer kopen waarop letten

1. Prijs

Een goede elektrische bosmaaier kun je vinden vanaf 40 euro. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope oplossing om de randen van hun tuin proper te zetten. Een goede grastrimmer met accu kun je vinden vanaf ongeveer 120 euro. Dit is een stuk duurder maar de batterij kun je ook voor andere toestellen zoals een bladblazer, heggenschaar of grasmaaier. Heb je al een batterij dan kies je best een grastrimmer van hetzelfde merk. Let wel op dat het voltage van beide toestellen identiek is. Een 36 volt batterij kun je namelijk niet aansluiten op een 18 volt grastrimmer. Ten slotte zijn er nog benzine grastrimmers, deze kosten ongeveer evenveel als accu grastrimmers. Nadeel is wel dat je elk jaar op onderhoud moet met een benzinemotor.

2. Vermogen

Een te krachtige grastrimmer kan men even goed een bosmaaier noemen. Hoe dikker de beplanting, hoe meer vermogen je nodig hebt. Ga je voornamelijk gras en onkruid trimmen dan zal zo goed als elk model voldoen. Wil je echt wilde planten kunnen weghalen dan moet je zien dat de grastrimmer voldoende vermogen heeft. Een bosmaaier is soms een betere optie. Dit kan ook je keuze van grastrimmer beïnvloeden. Een grastrimmer op accu heeft een redelijk beperkt vermogen, één met elektrische stroom heeft beperkte mobiliteit. Voor sommigen is een benzine model dus de beste optie. Wil je graag een krachtige accu grastrimmer dan moet je op het voltage van de batterij letten. Hoe hoger het voltage hoe hoger het vermogen van de bosmaaier.

3. Batterij platform

Als je kiest voor een accu grastrimmer is het belangrijk om te letten van welk platform de batterij is. Wanneer je thuis al een bladblazer, kettingzaag of een ander toestel op accu hebt is de keuze simpel. Kies voor hetzelfde platform als het toestel dat je al hebt. Op die manier kun je de batterij van de grastrimmer ook voor je bladblazer gebruiken en omgekeerd. Let wel op, het is niet omdat je een batterij van hetzelfde merk hebt dat je deze voor alle toestellen kunt gebruiken. De meeste merken hebben batterijen van 18 volt en 36 volt (soms ook 40 volt of hoger). Een batterij van 36 volt kun je niet aansluiten op een grastrimmer dat gebruik maakt van een 18 volt platform. Hoe hoger het voltage hoe hoger het vermogen van het toestel zal zijn. Los van het voltage moet je ook rekening houden met de capaciteit van de batterij (wordt uitgedrukt in Ah). De meeste batterijen hebben een capaciteit tussen de 2,0 Ah en 5,0 Ah. Een grastrimmer met een accu van 2,0 Ah gaat ongeveer 25 minuten  mee vooraleer je moet opladen. Sluit je daarentegen een batterij van 4,0 Ah aan dan kun je rekenen op een gebruik van 50 minuten.

4. Autonomie

Autonomie is vooral een pijnpunt voor grastrimmers op accu omdat de meeste modellen maar 20 minuten meegaan. Wanneer je enkel de boordjes van je tuin moet proper zetten is dit waarschijnlijk voldoende. Maar wanneer je een grote oppervlakte wilt maaien zul je meerdere batterijen nodig hebben. Helaas zijn deze batterijen vrij duur in aankoop. Beschik je over meerdere batterijen dan kun je ze tussendoor opladen. Afhankelijk van het vermogen van de lader kan het wel een aantal uur duren alvorens deze volledig is opgeladen.

beste accu bosmaaier
Een 40V batterij kan een bosmaaier van voldoende vermogen voorzien.

5. Maaibreedte

Hoe breder de maaibreedte hoe meer je in één keer kunt weghalen. Hoe groter de oppervlakte, hoe breder je de maaibreedte wil. Gaat dit om een draad dan hangt de maaibreedte vaak af van de bescherming, deze hebben kleine mesjes om extra draad makkelijk af te snijden. Zo vermijdt je bijvoorbeeld dat de draad langer wordt, wat gevaarlijk kan zijn voor jouw benen en tenen. Let ook op dat de draad makkelijk te verlengen is, als je draad beschadigd is of te kort is moet je deze makkelijk uit kunnen trekken. Meestal heb je keuze uit drie opties: 1) zelf manueel een (veiligheids)knop indrukken en trekken. Soms (2) moet je de onderkant van de kop tegen de grond duwen om de draad te verlengen. De beste bosmaaiers hebben een veilige automatische functie zodat jij 0 risico neemt op vingers te verliezen.

bosmaaier kopen waarop letten
Als het verlengen van de draad moeilijk gaat kan dit tot heel wat frustratie leiden.

6. Geluidsniveau

Het geluid dat een grastrimmer produceert kan schadelijk zijn voor je oren. Met een geluidsniveau tussen de 110 en 115 decibel zijn het voornamelijk benzine grastrimmers die schadelijk kunnen zijn voor het gehoor. Het ACLVB raadt aan om de blootstelling aan geluiden van 95 decibel te beperken tot 15 minuten per dag. Per drie decibel die bovenop de 95 decibel komt, moet je de blootgestelde tijd halveren. Als je een benzine grastrimmer met hoog geluidsniveau koopt, dan kan je in de loop van een paar minuten al permanente gehoorschade oplopen. Daarom raden we aan om voor een elektrische of accu grastrimmer te kiezen die minder geluid produceert.

Het geluid zal niet bepalen of het toestel de beste grastrimmer is. Toch kan het van groot belang zijn voor jouw comfort. Kies daarom voor een stil model, tenzij je dit niet zal storen. Oorbeschermers bestaan ook nog!

7. Draaibare kop

Met een draaibare kop heb je de mogelijkheid om de hoek waarmee je maait aan te passen. Hierdoor kun je naast horizontaal maaien ook verticaal maaien. Dit kan onder andere handig zijn om bijvoorbeeld de scheiding tussen je gras en je haag af te lijnen. Ga je het toestel vaak gebruiken dan maakt een draaibare kop toch het verschil tussen een goede en de beste grastimmer.

elektrische bosmaaier met mes

Tot zover het artikel ‘Beste grastrimmer 2021’ – Laatste update 16/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Tuin’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.