De beste grastrimmers van 2020

De beste elektrische grastrimmer die je momenteel kunt kopen volgens ons onderzoek is de Powerplus POWXG30035. Hij is goedkoop in aanschaf en in onderhoud en heeft voldoende vermogen om zowel grasals onkruid te maaien. Het grootste nadeel van dit toestel is dat je vast hangt aan een verlengdraad waardoor hij niet geschikt is voor grote tuinen vol obstakels. In dat geval kies je beter voor een grastrimmer met accu zoals de Makita DUR181Z. Hiermee werk je volledig draadloos dankzij een 18V batterij, deze kun je bovendien gebruiken voor andere Makita toestellen.

De beste grastrimmers van 2020

1. Powerplus POWXG30035

Beste elektrische grastrimmer

Volgens ons onderzoek is de Powerplus POWXG30035 de beste elektrische grastrimmer voor de meeste mensen. Met zijn hoog vermogen en brede draad kun je in korte tijd een grote oppervlakte gras en onkruid plat maaien. Dankzij de combinatie van een draaibare kop en een kantgeleiderwiel kun je gemakkelijk de grasranden van je tuin aflijnen. Het grootste nadeel van deze grastrimmer is dat je vast hangt aan een verlengdraad. Hierdoor is hij minder geschikt voor mensen met een grote tuin die vol obstakels staat.

Voordelen 

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Hoog vermogen (600W)
 • Ruime maaibreedte (35 cm)
 • Draaibare kop
 • Proper werk dankzij kantgeleiderwiel
 • Telescopische steel (120 cm)
 • Comfortabele grip

Nadelen

 • Redelijk zwaar (3,6 kg)
 • Redelijk luid (96 decibel)
 • Gehoorbescherming aangeraden

2. Bosch EasyGrassCut 23

Goedkope elektrische grastrimmer

Ben je eerder op zoek naar een simpele en goedkope grastrimmer dan is de Bosch Easygrasscut 23 een betere optie. Hij heeft voldoende vermogen om gras en onkruid aan de randen van je tuin plat te maaien. Dankzij zijn beperkt gewicht van 1,9 kg is hij gemakkelijk in gebruik. En met een maximaal geluidsniveau van 76 decibel hoef je zelfs geen gehoorbescherming te dragen. Omdat hij niet over een draaibare kop beschikt is het niet mogelijk om grasranden af te lijnen.

Voordelen 

 • Goedkoop
 • Lichtgewicht (1,9 kg)
 • Stil in gebruik (76 decibel)
 • Geen gehoorbescherming nodig
 • Voldoende vermogen (280W)

Nadelen

 • Geen draaibare kop
 • Geen telescopische steel (120 cm)

3. Makita DUR181Z

Beste grastrimmer met accu

De Makita DUR181Z is de beste grastrimmer met accu die je kunt kopen. Hij is ideaal voor mensen die milieuvriendelijk en volledig draadloos willen kunnen werken. Dankzij de comfortabele grip en de telescopische steel is hij comfortabel in gebruik. Het grootste nadeel van een grastrimmer op accu is dat ze minder krachtig zijn en vrij duur in aankoop.

Voordelen 

 • Volledig draadloos
 • Stil in gebruik (82 decibel)
 • Goede maaibreedte (26 cm)
 • Draaibare kop
 • Telescopische steel (143 cm)
 • Comfortabele grip

Nadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Redelijk zwaar (3,1 kg)

4. BLACK+DECKER ST182320-QW

Goedkope grastrimmer op accu

Een goedkoper alternatief voor de Makita grastrimmer is deze BLACK+DECKER ST182320-QW. Hij maakt juist zoals de Makita gebruik van een 18V batterij die krachtig genoeg is voor kleine klusjes rond het huis. Dankzij de draaibare kop kun je naast het proper zetten van je boordjes ook je grasranden mooi aflijnen. Omdat hij vrij luid is met een maximaal geluidsniveau van 96 decibel is het wel aangeraden om gehoorbescherming te dragen.

Voordelen 

 • Volledig draadloos
 • Relatief goedkoop
 • Goede maaibreedte (25 cm)
 • Draaibare kop
 • Telescopische steel (101 cm)

Nadelen

 • Redelijk zwaar (2,9 kg)
 • Redelijk luid (96 decibel)
 • Gehoorbescherming aangeraden

5. McCulloch Trimmac

Beste benzine grastrimmer

De meeste mensen hebben geen benzine grastrimmer nodig. Ze zijn duur, luid, slecht voor het milieu en moeten jaarlijks op onderhoud. Maar wanneer je zeer grote oppervlaktes moet maaien is een elektrische bosmaaier gewoon geen optie. Een accu grastrimmer heeft een zeer beperkte autonomie en bijkomende batterijen zijn vrij duur. De McCulloch Trimmac is een krachtige benzine grastrimmer waarmee je grote stukken grond kunt plat maaien. Je kan er wel geen messen op aansluiten zoals bij een echte bosmaaier.

Voordelen 

 • Krachtige benzinemotor
 • Lange autonomie
 • Goede maaibreedte (25 cm)

Nadelen

 • Zeer luid (112 dB)
 • Benzinemotor vereist jaarlijks onderhoud
 • Zwaar gewicht (3,9 kg)
 • Gehoorbescherming is een must

Het onderzoek

Heb ik een grastrimmer nodig?

De meeste mensen hebben een tuin die is afgezet met een hek of een boordsteen. De messen van een grasmaaier of robotmaaier komen niet dicht genoeg bij de rand om al het gras te maaien. Hoe goed je ook probeert te maaien zul je merken dat er altijd een paar plukken gras of onkruid blijven staan aan de randen van je tuin. Een grastrimmer is speciaal ontworpen om gras en onkruid in moeilijk bereikbare plaatsen te maaien. Dankzij een grastrimmer kun je je tuin volledig proper zette zodat je volop kunt genieten van een aperitief of barbecue buiten.

welke bosmaaier kopen

Wat is het verschil tussen een grastrimmer en bosmaaier?

De meeste bosmaaiers zijn voorzien van een verwisselbaar opzetstuk waardoor je zowel messen als een draad kunt gebruiken. De verwisselbare kop met draad wordt voornamelijk gebruikt voor het maaien van gras en vers onkruid. Messen zijn daarentegen geschikt voor het maaien van dikkere en drogere takken. Denk hierbij maar aan kleine struiken, bosjes of dikker onkruid. Ben je van plan om enkel gras en klein onkruid te maaien dan ben je goedkoper af met een grastrimmer. Grastrimmers zijn doorgaans lichter en kosten minder maar je kan er geen messen op aansluiten voor het maaien van zwaarder onkruid.

elektrische bosmaaier met mes

Welke aandrijving is het beste?

Er bestaan drie verschillende soorten grastrimmers (benzine, accu en elektrisch). De best verkochte modellen zijn de elektrische grastrimmers. Een elektrische grastrimmer is namelijk zowel goedkoop in aankoop als naar onderhoud toe. Omdat het gebruik maakt van een elektromotor moet je er in tegenstelling tot een benzinemotor niet jaarlijks mee op onderhoud. Het grootste nadeel van een elektrische grastrimmer is dat je moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Je hebt dus niet enkel een stopcontact maar ook een bijkomende verlengdraad nodig zodat je alle hoeken van je tuin kunt bereiken. Een verlengdraad kan bij momenten zeer onhandig zijn wanneer je een grote tuin hebt of een tuin met veel obstakels.

beste bosmaaier benzine

Een accu grastrimmer kan je daarentegen volledig draadloos gebruiken. Dankzij de batterij beschik je over een volledig vrije bewegingsruimte in je tuin. Bovendien kun je de batterij ook gebruiken voor andere toestellen die gebruik maken van hetzelfde platform. Denk maar aan bladblazers, elektrische schroevendraaiers, grasmaaiers en veel andere toestellen. Deze kunnen allemaal gebruik maken van dezelfde batterij zolang je binnen hetzelfde merk en dezelfde voltage blijft. Het grootste nadeel van een accu bosmaaier is dat ze duur zijn in aankoop en een beperkte autonomie hebben. Afhankelijk van de capaciteit van de batterij kun je rekenen op een autonomie van ongeveer 20 minuten (bij een 2,0 Ah batterij). Je kan  een tweede accu kopen zodat je de ene kunt laten opladen terwijl je verder werkt met de andere. Helaas is een bijkomende accu redelijk duur en kan het afhankelijk van de lader tot een paar uur duren alvorens hij volledig is opgeladen. Een bijkomend nadeel van een grastrimmer met accu is dat ze een stuk minder krachtig zijn ten opzichte van de benzine of elektrische grastrimmers. Gelukkig heb je voor het trimmen van gras niet veel vermogen nodig.

Een benzine grastrimmer is voorzien van een krachtige motor waardoor ze geschikt zijn voor zware klussen. Ze hebben een lange autonomie waardoor je lange tijd ononderbroken kunt doorwerken. Is de tank leeg dan volstaat het om deze bij te vullen en je kan na een paar minuten weer verder. Omdat je niet vast hangt aan een draad heb je een onbeperkte beweegruimte. Ze zijn met andere woorden uitermate geschikt voor mensen die een groot stuk grond moeten onderhouden. Het nadeel van een benzine grastrimmer is dat ze duurder zijn in zowel aankoop als in onderhoud. Een benzinemotor moet namelijk regelmatig gesmeerd en onderhouden worden. Bovendien maken ze meer lawaai en zijn ze slecht voor het milieu. Zo hebben Vlaamse gemeenten al een verbod gekregen op het gebruik van onder andere bladblazers en bosmaaiers die gebruik maken van een tweetakt benzinemotor.

Grastrimmer kopen waarop letten

Prijs

Een goede elektrische bosmaaier kun je vinden vanaf 40 euro. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope oplossing om de randen van hun tuin proper te zetten. Een goede grastrimmer met accu kun je vinden vanaf ongeveer 120 euro. Dit is een stuk duurder maar de batterij kun je ook voor andere toestellen zoals een bladblazer, heggenschaar of grasmaaier. Heb je al een batterij dan kies je best een grastrimmer van hetzelfde merk. Let wel op dat het voltage van beide toestellen identiek is. Een 36 volt batterij kun je namelijk niet aansluiten op een 18 volt grastrimmer. Ten slotte zijn er nog benzine grastrimmers, deze kosten ongeveer evenveel als accu grastrimmers. Nadeel is wel dat je elk jaar op onderhoud moet met een benzinemotor.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen van een bosmaaier hoe gemakkelijker je door gras en wildgroei kunt maaien. Ben je van plan om enkel gras te trimmen dan moet je je hier niet teveel zorgen om maken. Ben je echter van plan om wildgroei te maaien dan is het belangrijk om op het vermogen te letten. Benzine bosmaaiers zijn momenteel nog altijd het krachtigst en het meest geschikt voor het echte zware werk. Een elektrische bosmaaiers kan ook een zeer hoog vermogen hebben. Nadeel is wel dat je aan een verlengdraad hangt waardoor je beperkte mobiliteit hebt. Accu bosmaaiers hebben doorgaans het minste vermogen omdat zij een goede balans tussen autonomie en vermogen moeten vinden. Wil je graag een krachtige accu bosmaaier dan moet je op het voltage van de batterij letten. Hoe hoger het voltage hoe hoger het vermogen van de bosmaaier. 

Batterij platform

Als je kiest voor een accu grastrimmer is het belangrijk om te letten van welk platform de batterij is. Wanneer je thuis al een bladblazer, kettingzaag of een ander toestel op accu hebt is de keuze simpel. Kies voor hetzelfde platform als het toestel dat je al hebt. Op die manier kun je de batterij van de grastrimmer ook voor je bladblazer gebruiken en omgekeerd. Let wel op, het is niet omdat je een batterij van hetzelfde merk hebt dat je deze voor alle toestellen kunt gebruiken. De meeste merken hebben batterijen van 18 volt en 36 volt (soms ook 40 volt of hoger). Een batterij van 36 volt kun je niet aansluiten op een grastrimmer dat gebruik maakt van een 18 volt platform. Hoe hoger het voltage hoe hoger het vermogen van het toestel zal zijn. Los van het voltage moet je ook rekening houden met de capaciteit van de batterij (wordt uitgedrukt in Ah). De meeste batterijen hebben een capaciteit tussen de 2,0 Ah en 5,0 Ah. Een grastrimmer met een accu van 2,0 Ah gaat ongeveer 25 minuten  mee vooraleer je moet opladen. Sluit je daarentegen een batterij van 4,0 Ah aan dan kun je rekenen op een gebruik van 50 minuten. 

Autonomie

Autonomie is vooral een pijnpunt voor grastrimmers op accu omdat de meeste modellen maar 20 minuten meegaan. Wanneer je enkel de boordjes van je tuin moet proper zetten is dit waarschijnlijk voldoende. Maar wanneer je een grote oppervlakte wilt maaien zul je meerdere batterijen nodig hebben. Helaas zijn deze batterijen vrij duur in aankoop. Beschik je over meerdere batterijen dan kun je ze tussendoor opladen. Afhankelijk van het vermogen van de lader kan het wel een aantal uur duren alvorens deze volledig is opgeladen.

beste accu bosmaaier
Een 40V batterij kan een bosmaaier van voldoende vermogen voorzien.

Maaibreedte

Hoe hoger de maaibreedte hoe meer gras of onkruid je in een keer kunt weg maaien. Een hoge maaibreedte is vooral belangrijk wanneer je grote oppervlakten wilt maaien. Even belangrijk als de maaibreedte is het gemak waarmee de nylondraad kan verlengd worden. Er bestaan drie verschillende technieken om deze te verlengen. Bij de manuele techniek moet u de knop van de kop ingedrukt houden terwijl u aan de draad trekt. Een tweede techniek is een waarbij je de onderkant van de kop tegen de grond moet slaan om de draad te verlengen. De duurste bosmaaiers maken echter gebruik van een spoel die automatisch verlengd wordt.

bosmaaier kopen waarop letten
Als het verlengen van de draad moeilijk gaat kan dit tot heel wat frustratie leiden.

Geluidsniveau

Het geluid dat een grastrimmer produceert kan schadelijk zijn voor je oren. Met een geluidsniveau tussen de 110 en 115 decibel zijn het voornamelijk benzine grastrimmers die schadelijk kunnen zijn voor het gehoor. Het ACLVB raadt aan om de blootstelling aan geluiden van 95 decibel te beperken tot 15 minuten per dag. Per drie decibel die bovenop de 95 decibel komt, moet je de blootgestelde tijd halveren. Als je een benzine grastrimmer met hoog geluidsniveau koopt, dan kan je in de loop van een paar minuten al permanente gehoorschade oplopen. Daarom raden we aan om voor een elektrische of accu grastrimmer te kiezen die minder geluid produceert.

elektrische bosmaaier met mes

Draaibare kop

Met een draaibare kop heb je de mogelijkheid om de hoek waarmee je maait aan te passen. Hierdoor kun je naast horizontaal maaien ook verticaal maaien. Dit kan onder andere handig zijn om bijvoorbeeld de scheiding tussen je gras en je haag af te lijnen.

elektrische bosmaaier met mes
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.