De 8 beste grillpannen van 2022

De BK Easy Induction Grillpan is onze favoriete keuze

In de zomer steek je al snel de barbecue aan, maar met de beste grillpan bereid je ook in andere seizoenen heerlijk gegrilde gerechten. De pan vraagt amper vetstof en de weinige vetstof die aanwezig is loopt langs de groeven weg. Je tovert zo een puur gerecht op je bord.

Zowel groenten, vlees als een stuk vis zijn geschikt om te grillen. Kies je voor een gietijzeren grillpan, dan zit je goed voor het leven. De stevige pan gaat in sommige gevallen wel honderd jaar mee.

Een aluminium exemplaar is licht in gebruik en heeft meestal een gebruiksvriendelijke anti-aanbaklaag. Vlees, vis en groenten tot in de perfectie grillen. Lees hier verder om de beste grillpan voor jou te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: BK Easy Induction

  • Licht
  • Anti-aanbaklaag
  • Snel op temperatuur
  • Ook geschikt voor inductiekookplaat
  • Goedkoop
  • Minder degelijk dan gietijzer
  • Past moeilijker in oven door handvat

We selecteren de Easy Induction Grillpan van BK als beste grillpan voor een gemiddeld gezin. Niet alleen heeft de grillpan een goede prijs, hij is ook van hoge kwaliteit en gebruiksvriendelijk. In tegenstelling tot de gietijzeren varianten, is een aluminium pan lichter om te hanteren. De handgreep blijft bovendien koel tijdens het koken. De pan past iets moeilijker in een kleine inbouwoven door het lange handvat.

Smeer de grill in met een dun laagje olie en de pan is klaar voor gebruik. Hij is snel op temperatuur en eenvoudig te reinigen door de anti-aanbaklaag. Je gebruikt deze pan op een inductiekookplaat, maar ook op een elektrisch fornuis of een keramische kookplaat. Gas is uiteraard ook een optie.

Probeer grote temperatuurverschillen te vermijden om een kromme bodem te voorkomen. Spoel de pan na gebruik bijvoorbeeld niet direct af onder koud water. De levensduur van een aluminium pan ligt aanzienlijk lager dan die van een model uit gietijzer. Wees dus voorzichtig met scherpe voorwerpen en schrob de pan niet te hard tijdens het afwassen.

Geschikt voor: Elk type kookfornuis | Afmeting: 26 x 26 cm | Materiaal: Aluminium | Vorm: Rechthoek

Beste goedkope: BK Granite

  • Geschikt voor inductiekookplaat
  • Mooi design
  • Licht
  • Goedkoop
  • PFAS-vrij
  • Minder degelijk dan gietijzer
  • Past moeilijker in oven door handvat

De beste grillpan voor een beperkt budget is de Granite Grillpan van BK. Aluminium grillpannen zijn over het algemeen goedkoper dan gietijzeren pannen. De grill is afgewerkt met een kwalitatieve coating en vrij van schadelijke stoffen.

Het gespikkelde design maakt dat de pan allesbehalve goedkoop oogt. Wil je je gerecht nog even in de oven plaatsen, dan kan dat zeker. Blijf wel onder een temperatuur van 160 graden. Ook op inductiekookplaten werkt deze pan feilloos.

De goedkope grillpan mag in principe in de vaatwasmachine gereinigd worden, maar wij adviseren toch een handafwas. Aluminium pannen zijn minder duurzaam en ze lopen sneller schade op. Doordat het een lichte grillpan is, adviseren we hem ook voor oudere mensen. Hij heeft een comfortabel handvat en je verplaatst hem gemakkelijk op het fornuis.

Geschikt voor: Elk type kookfornuis | Afmeting: 26 x 26 cm | Materiaal: Aluminium | Vorm: Rechthoek

Beste gietijzeren: Lodge Blacklock Grillpan BL65GP

  • Lange levensduur
  • Diepe groeven
  • Behandeld met olie
  • Ideaal voor grote stukken vlees
  • Lichte gietijzeren pan
  • Geen anti-aanbaklaag

De beste grillpan uit gietijzer vinden we bij Lodge. De diepe groeven van de Blacklock grillpan zorgen voor de typische grillstrepen. Kenmerkend voor gietijzer is dat het op elk type kookfornuis past. Een kunstmatig aangebrachte coating ontbreekt vaak op deze pannen.

Dat komt doordat ze zelf een anti-aanbaklaag creëren naarmate je ze gebruikt. De stevige grillpan heeft bij de fabricatie reeds een oliebehandeling gekregen en is direct klaar voor gebruik.

Gietijzer gaat gemakkelijk honderd jaar mee. Hoewel de pan volledig uit gietijzer bestaat, is deze toch relatief licht. Doordat het handvat wat langer is, blijft het koel tijdens het grillen. De pan heeft een oppervlak van 30 op 30 centimeter en behoort daarmee tot de grotere modellen. Reserveer dus voldoende plaats op je fornuis.

Door zijn formaat is deze pan ideaal voor een groot stuk vlees zoals een bavette of een entrecote. Grote stukken vlees kun je best garen met behulp van een vleesthermometer. Het is anders moeilijk in te schatten wanneer het vlees vanbinnen voldoende warm is.

Geschikt voor: Elk type kookfornuis | Afmeting: 33 x 55 cm | Materiaal: Gietijzer | Vorm: Vierkant

De keramische grillpan van Jeroen Meus is rond en luxueus afgewerkt. Een ronde vorm is ideaal wanneer je plaats wil besparen op je fornuis. Er gaat wel iets meer ruimte verloren in de pan. In een rechthoekige pan kun je meer stukken vlees kwijt.

Aan de buitenkant heeft deze ronde grillpan een olijfgroene kleur en twee handvaten uit roestvrij staal. Je zet ze daardoor ook gemakkelijk op tafel bij je gasten. Aan de binnenkant heeft de pan een keramische anti-aanbaklaag. Een beschermlaag uit keramiek bevat geen schadelijke stoffen en kan hoge temperaturen verdragen.

In de oven verdraagt de coating temperaturen tot 200 graden. Dankzij de compacte handvaten past de pan bovendien vlot in de oven. De pan zelf is van aluminium, waardoor ze licht blijft. De bodem is weliswaar dikker om warmte goed vast te houden. Grillen doe je met dit exemplaar voor vier à vijf personen. Ook voor deze pan adviseren we een handafwas. Heb je nood aan inspiratie, begin dan alvast met dit stukje gegrilde kip.

Geschikt voor: Elke type kookfornuis | Afmeting: 28 cm | Materiaal: Aluminium | Vorm: Rond

Beste zonder anti-aanbaklaag: Demeyere ControlInduc Grillpan

  • Licht
  • Stabiliseert op 250 graden
  • Geschikt voor vaatwasmachine
  • Topkwaliteit
  • Zonder anti-aanbaklaag
  • Past niet in elke oven
  • Duur

De grillpannen van Demeyere zijn van hoge kwaliteit en ze worden onder andere gebruikt door topchefs. Je maakt er knapperige, gegrilde groenten in klaar, zoals asperges. De ControlInduc grillpan is van roestvrij staal en specifiek ontworpen voor een inductiekookplaat.

Een voordeel van dit materiaal is dat het onderhoudsvriendelijk is. Je reinigt de pan in de vaatwasmachine zonder ze te beschadigen. Tijdens het grillen warmen roestvrij stalen pannen snel op en ze laten gemakkelijk warmte door.

De pan is goed bestand tegen hoge temperaturen en ligt comfortabel in de hand. Hij weegt heel wat minder dan een gietijzeren pan. De grillpan van Demeyere heeft geen anti-aanbaklaag. Vet je ingrediënten dus goed in vooraleer je start met grillen. Gebruik hiervoor boter, margarine of olie met een hoog rookpunt.

De pan voorkomt automatisch oververhitting en stabiliseert op 250 graden. Je mag deze grillpan ook in de oven gebruiken, maar het handvat kan voor sommige ovens te lang zijn. Het is ook mogelijk om je vlees eerst te garen met een sous-vide-stick en het daarna kort even aan te schroeien in de grillpan. Dit model is aan de dure kant.

Geschikt voor: Inductie  | Afmeting: 28 x 28 cm | Materiaal: RVS | Vorm: Rechthoek

Beste grote: Staub 40511-783-0 pan

Naast braadpannen maakt Staub ook grillpannen. Voor een goedkope grillpan moet je echter niet bij dit merk zijn. De pannen zijn hoogst kwalitatief, maar de prijs ligt minstens even hoog. Een voordeel is echter dat hun grillpannen van gietijzer zijn. Dit materiaal is oerdegelijk en de pan gaat daardoor gemakkelijk verschillende generaties mee. Dat is direct ook de reden waarom Staub levenslange garantie geeft op de pan.

Naar gebruiksgemak toe past deze pan op elk fornuis. Je plaatst hem bovendien ook in de oven. Een belangrijk aandachtspunt is het zwaardere gewicht. Deze gietijzeren grillpan weegt 4,78 kilo. Je heft de pan op met de twee handvaten aan de zijkanten. Door de compacte handvaten past hij beter in de oven.

Deze grote grillpan heeft duidelijke groeven, waardoor je al snel de gewenste grillstrepen krijgt op je stuk vlees of vis. Gebruik de pan idealiter eerst voor sterkere ingrediënten zodat de anti-aanbaklaag zich kan vormen. Denk maar aan entrecote, biefstuk, kip of hamburgers. Delicate ingrediënten zoals tonijn en zalm bereid je beter als de anti-aanbaklaag al wat gevormd is.

Geschikt voor: Elk type kookfornuis | Afmeting: 33 x 55 cm | Materiaal: Gietijzer | Vorm: Vierkant

Koppels die een stukje gegrild vlees op het menu willen zetten, zijn het beste af met de rechthoekige grill van Le Creuset. Het is een smal model dat je na het grillen gemakkelijk opbergt in de keukenkast. De pan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer.

Le Creuset geeft levenslange garantie op deze kleine grillpan. Door zijn compacte formaat gebruik je hem ook in de oven, er is zelfs nog plaats voor een bijgerecht op de bakplaat. Zorg wel dat ook de lengte van de pan in je oven past. Hij is 21,8 centimeter breed, maar wel 38,5 centimeter lang.

De handvaten zijn compact en nemen dus niet veel plaats in. Je zal wel een goede set ovenwanten nodig hebben, want ze kunnen heet worden. Om de pan goed te onderhouden is het belangrijk ze goed te laten afkoelen vooraleer je ze reinigt. Gebruik idealiter ook enkel water, dan zal de pan zijn natuurlijke beschermlaag beter behouden.

Geschikt voor: Elk type kookfornuis | Afmeting: 21,8 x 38,5 cm| Materiaal: Gietijzer | Vorm: Rechthoek

Beste dubbele: Livington Black Doubletta

Een dubbele grillpan is vooral handig bij dikkere stukken vlees. De pan heeft een onder- en een bovenkant, net zoals een contactgrill. Dikkere stukken vlees worden zo tot in de kern voldoende warm. Kipfilet moet je bijvoorbeeld goed garen, anders kan je er ziek van worden. Door het deksel blijft de warmte in de pan en kan het vlees zachtjes verder sudderen.

Deze grillpan met deksel heeft een kwalitatieve coating binnenin de pan. Je gerecht blijft dus niet kleven aan de wanden. Je hebt bijgevolg amper vetstof nodig en ook reinigen verloopt moeiteloos. De pan is licht en geschikt voor alle kookfornuizen. Het deksel kan je vergrendelen om de pan om te draaien.

Het grootste voordeel aan deze pan is de dubbele bakzijde. Aan de ene kant krijg je een grilloppervlak en aan de andere kant een platte bodem. Daarin bak je bijvoorbeeld wat aardappelen. De pan is ook voldoende hoog zodat je ruimte hebt om wat saus aan je gerecht toe te voegen. Het is natuurlijk geen traditionele grillpan uit gietijzer en het resultaat zal dan ook minder authentiek zijn.

Geschikt voor: Elk type kookfornuis | Afmeting: 31 x 44 cm | Materiaal: Aluminium | Vorm: Rechthoek

Kort samengevat

Een traditionele grillpan is gemaakt van gietijzer. De Lodge Blacklock Grillpan BL65GP voldoet aan alle vereisten, degelijk, duurzaam en een authentieke grillsmaak. Een kleinere pan uit gietijzer vind je bij Le Creuset en een extra groot model bij Staub.

Heb je liever een minder zware pan, dan is de Easy Induction Grillpan van BK de beste keuze. De multifunctionele Black Doubletta grillpan van Livington gebruik je voor grillen en braden. Beschik je reeds over een airfryer, overweeg dan een opzetstuk om vlees te grillen.

kleine grillpan
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een grillpan?

Materiaal

De beste grillpan bestaat uit gietijzer, roestvrij staal of aluminium. Gietijzeren grillpannen blijven lang warm en ze hebben een lange levensduur. Ze passen op elk type fornuis, zelfs op inductiekookplaten.

Naar gewicht toe zijn ze een stuk zwaarder dan een pan uit aluminium. Grillpannen uit aluminium zijn licht in gebruik en ze hebben meestal een goede anti-aanbaklaag. Dit kan een titanium anti-aanbaklaag zijn, maar ook een keramische. De laatste slijt minder snel en is ook bestand tegen hogere temperaturen.

Grillpannen uit aluminium passen echter vaak niet op een inductiekookplaat en ze gaan minder lang mee dan een exemplaar uit gietijzer. Als je een gietijzeren pan goed gebruikt, dan gaat hij soms wel honderd jaar mee. Tot slot heb je nog roestvrij staal. Roestvrij stalen pannen zijn licht en snel warm, maar ze bevatten zelden een anti-aanbaklaag. Ze zijn weliswaar even duurzaam als gietijzeren pannen.

Afmetingen

Hoewel grillpannen in allerlei vormen bestaan, komt de rechthoekige grillpan het vaakst voor. Er bestaan echter ook ronde of vierkante grillpannen. Kies de afmeting van je grillpan op basis van het gebruik. Wil je grotere stukken vlees bereiden, dan heb je een ruime grillpan nodig. Een grote grillpan kan een formaat hebben van 30 op 30 centimeter.

Gril je slechts voor één à twee personen, dan is een ronde of een kleine grillpan voldoende. Houd ook rekening met de grootte van je kookfornuis. Als je slechts twee kookpitten hebt, dan neemt een grote grillpan al snel te veel plaats in beslag. Een ronde grillpan kan dan uitkomst bieden. Ronde grillpannen passen ook beter in de oven, voornamelijk omdat ze kleinere handvaten hebben.

Onderhoud

Een gietijzeren pan kan vele generaties overleven. Daarvoor moet je de pan correct gebruiken. Vooraleer je de eerste keer aan de slag gaat met je gietijzeren grillpan, kun je ze inbranden. Soms heeft de pan deze behandeling al gekregen bij de fabricage, maar een extra behandeling kan nooit kwaad.

Smeer de pan in met een dunne laag plantaardige olie. Zoek olie met een hoog rookpunt, want anders kan het serieus gaan roken. Gebruik een stukje keukenpapier om de olie uit te smeren en zorg dat de olie volledig in de pan trekt.

Plaats de pan daarna gedurende een half uur in de oven op 230 graden. Nadien zal je pan een natuurlijke anti-aanbaklaag bevatten. Deze zal nog versterken door de pan regelmatig te gebruiken. Om de beschermlaag intact te houden is het belangrijk om zuinig te zijn met afwasmiddel. Dit tast de beschermlaag aan. Af en toe een laagje olie bijsmeren kan dus zeker geen kwaad.

Een aluminium grillpan kun je gewoon afwassen met een zacht afwasmiddel. Schrob echter niet te hard om de anti-aanbaklaag niet te beschadigen en gebruik zeker geen schuursponsen. Tijdens het grillen is het ook belangrijk om een houten spatel te gebruiken en geen voorwerpen uit metaal.

grote grillpan
Afbeelding: Canva.com

Hoe moet je een grillpan gebruiken?

Sommige keukentoestellen, zoals een wafelijzer of een airfryer, hebben verschillende opzetstukken. Daaronder zal je vaak een grillplaat terugvinden. Deze toestellen werken op elektriciteit. Een grillpan gebruik je op een kookfornuis.

Als je een inductiekookplaat hebt, let dan goed op welke pan je aankoopt. Een gietijzeren pan past op elk fornuis, maar dat is niet het geval bij aluminium grillpannen. Om te grillen warm je de pan eerst op. Gietijzer warmt trager op dan aluminium. Haal je vlees een half uur voordien uit de koelkast en dep het goed droog.

Het is belangrijk om te starten met een voldoende heet vuur om je ingrediënten dicht te schroeien. Daarna kan je het vuur gerust wat lager zetten om je gerecht verder te laten garen. Hoe meer je de gietijzeren pan gebruikt, hoe smaakvoller je gerechten zullen worden. Dat komt door de natuurlijke anti-aanbaklaag die je creëert tijdens het grillen. Een frequent gebruikte grillpan geeft een volle smaak aan je gerechten.

kleine grillpan
Afbeelding: Canva.com

Hoe moet je een grillpan schoonmaken?

Net zoals goede koksmessen, was je ook pannen beter met de hand af. Door het geribbelde oppervlak is een grillpan vaak lastiger schoon te maken. Etensresten blijven gemakkelijk zitten achter de groeven. Zeker een gietijzeren pan zonder anti-aanbaklaag vergt wat meer werk tijdens het afwassen.

Een goede tip is om zeezout te gebruiken bij de reiniging van je grillpan. Door de zachte korrel komt het vuil sneller los en het neutraliseert de pan bovendien. Er blijven dus geen vieze geuren en smaken in de pan hangen en de beschermlaag blijft intact.

Een aluminium grillpan met een anti-aanbaklaag is eenvoudiger in onderhoud. Het vuil komt moeiteloos los, maar let wel op met schuursponsjes en metalen bestek. Die kunnen de beschermlaag aantasten.

beste grillpan
Afbeelding: Canva.com

Wat is het verschil tussen een grillpan en een koekenpan?

Een grillpan gebruik je om te grillen, terwijl een koekenpan dient om vlees te bakken of te braden. Een koekenpan is dan ook plat en heeft meer vetstof nodig. Je vlees bakt in een laagje boter en zo krijg je een bruine korst.

Grillen is een gezondere manier van koken. Door de groeven in het oppervlak loopt het vet weg. Je grilt het vlees op een hoger, geribbeld oppervlak. Dat veroorzaakt direct ook de herkenbare grillstrepen. Er is dus minder vetstof nodig.

Gietijzeren grillpannen hebben geen anti-aanbaklaag, maar ze vormen een beschermlaag naarmate je de pan meer gebruikt. De olie trekt in de pan en veroorzaakt dit effect. Tot slot kan de koekenpan een deksel hebben, waardoor je een stuk vlees op een zacht vuurtje verder kan laten garen. Een echte grillpan zal open zijn, maar een dubbele grillpan met een deksel bestaat ook.

Tot zover het artikel ‘Beste grillpan’ – Laatste update 17/10/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.