De 6 beste halterschijven van 2023

Bij je thuis aan krachttraining doen met een goede set halter gewichten

Met een set aan gewichten kan je makkelijk in huis fitnessen. Er is voldoende keuze, van een gewone gewichten set tot halters en kettlebells. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste halterschijven voor thuisgebruik.

Halterschijven zijn een ideaal om bij je thuis extra spieren te kweken. Ze bestaan in allerlei maten, materialen en gewichten. Rubberen halterschijven zijn ideaal om je vloer niet te beschadigen terwijl gietijzeren halterschijven duurzamer zijn. We overlopen een aantal opties met telkens de voordelen en nadelen.

Onze selectie halterschijven

Beste halterschijven set: SportPlus Vinyl Weight Set

Voordelen:

 • Geluidsdempend
 • Beschadigt de vloer niet
 • Meteen verschillende gewichten
 • Goedkoper dan gietijzer

Nadelen:

 • Geen

Deze halterschijven set is een complete set van in totaal 25 kg. In totaal zitten er in de set 10 halterschijven waar je al heel wat oefeningen kunt mee doen.

De halterschijven zelf zijn heel wat dikker dan anderen. Hierdoor liggen ze net iets beter in de hand en geeft het meer stevigheid tijdens oefeningen. Daarnaast zorgt het ook voor extra bescherming voor de vloer.

De halterschijven zijn vervaardigd uit een samenstelling van cement en errond polyetheen. Een halterschijf uit kunststof heeft als voordeel dat het geluidsdempend is en daarnaast ook zeker goedkoper dan de gietijzeren variant.

Als je een volledig set koopt moet je ook wel voldoende ruimte hebben om deze weg te bergen, ook al zijn het slechts 10 stuks.

Beste gietijzer: Tunturi Halterschijven

Voordelen:

 • Perfect te combineren met andere gewichten
 • Voorzien van een poedercoating
 • Geschikt voor dumbells of halterstangen

Nadelen:

 • Kan vloer beschadigen

Dit merk van halterschijf klinkt je vast en wel bekend in de oren. Deze gietijzeren halterschijf van 5 kg brengt zeker ook voordelen met zich mee. Zo kan je deze perfect combineren met andere, zwaardere gewichten voor een complete halterset. Daarnaast is deze schijf ook voorzien van een poedercoating, waardoor de verf zeker niet beschadigt geraakt.

Wat wel kan zijn bij gietijzeren halterschijven is dat als ze tegen elkaar botsen beschadigingen of krassen kunnen oplopen. Ook kan dit type je vloer beschadigen, en is het zeker niet geluidsdempend. Een gietijzeren model is helaas wel iets duurder dan een andere variant zoals rubber, maar dit komt ook gewoon omdat gietijzer duurzamer is.

Voordelen:

 • Comfortabeler in de hand
 • Minder geluidsoverlast
 • Net iets dikkere rubber

Nadelen:

 • Rubbergeur

Deze Body-Solid halterschijven zijn vervaardigd uit een duurzaam materiaal met een rubberen coating. Waardoor het meer comfortabel in de hand voelt, maar ook duurzamer is. Het grootste verschil is ook dat het minder geluidsoverlast teweegbrengt.

Heel belangrijk is ook dat de rubberen coating niet afgeeft op de handen. De randen zijn dikker dan anderen waardoor deze ook geschikt zijn voor mensen met grotere handen. Met deze halterschijven kan je optimaal je oefenen uitvoeren, heel gemakkelijk zelfs dankzij de goede afwerking van de schijven.

De ideale grip van deze halterschijven maakt het perfect mogelijk om verschillende lossen oefeningen uit te voeren. Maar dus ook ideaal om te gebruiken op een halter. Het enigste nadeel dan weer is de rubbergeur die heel sterk afgeeft. Soms verdwijnt dit, soms blijft dit geurtje hangen. Maar doet deze Body-Solid echt niet af in kwaliteit.

Beste 30 mm: Focus Fitness Hamerton

Voordelen:

 • Duurzaam materiaal
 • Handvaten
 • Speciale coating tegen corrosie

Nadelen:

 • Duurder gamma

Het merk Focus Fitness is zeker bekend in de fitnesswereld. Nu heeft Focus Fitness ook een ideale halterschijf op de markt gebruikt van 10 kg. Deze is gemaakt uit duurzaam materiaal, waardoor je er jarenlang van kan genieten. Daarenboven is er ook gekozen voor een speciale coating bovenop het materiaal. Zo beperk je corrosie, en zijn de halterschijven heel comfortabel in gebruik.

Op de halterschijven staan ribbels, die dienst doen als handvaten. Zo kunnen ze niet wegglijden en kan je heel gemakkelijk en juist oefeningen uitvoeren. Deze halterschijven hebben een diameter van 30 mm.

Kwaliteit verzekerd met deze halterschijven van Focus Fitness, ook gewoon omdat ze echt kwaliteit leveren. Zowel voor man als vrouw is dit de ideale halterschijf.  De schijven kunnen wel net iets duurder zijn dan andere op de markt.

Beste halterschijven 50 mm: ReloadSport Tri-grip

Voordelen:

 • Duurzaam materiaal
 • Rubberen coating
 • Gemakkelijk leverbaar
 • Handig in gebruik

Nadelen:

 • Duur

Deze halterschijven zijn heel gemakkelijk online te vinden. Ze zijn als set te vinden met elk een gewicht van 5 kg. Deze halterschijven van Reloadsport hebben een diameter van 50 mm. Perfect om ook te gaan gebruiken om halters.

De halterschijven zijn ook vervaardigd uit duurzaam materiaal met een rubberen coating. Hierdoor gaan de schijven langer mee, en blijf je vloer krasvrij. Daarnaast zal je geen tot weinig geluid maken met deze halterschijven, omdat de coating een dempend effect geeft.

Dankzij de drie grote gaten in de schijven is het heel gemakkelijk vast te houden zodat je optimaal je oefeningen kan uitvoeren. Comfortabel en kwaliteit: dat zijn de sleutelwoorden van deze halterschijven.

Beste goedkope set: VirtuFit gewichten

Voordelen:

 • Vervaardigd uit gietijzer
 • Goedkoop
 • Compact op te bergen

Nadelen:

 • Weinig grip op de schijven

Deze Virtufit zijn ideaal voor beginnende sporters. Ze zijn compact, stevig, slijtvast en gewoon echt ook goedkoop. Deze halterschijven hebben een diameter van 30 mm, waardoor ze perfect op elke stang ook passen om ten volle verschillende spiergroepen te trainen.

Deze schijf is 1.25 kg en is heel stevig om vast te nemen. Ze zijn daarnaast ook compact, waardoor je ze gemakkelijk thuis kan opbergen. De halterschijven zijn – ondanks de goedkope prijs – vervaardigd uit gietijzer. Hierdoor gaan de halterschijven een hele tijd meegaan, en zijn enorm slijtvast. Er kunnen wel krassen ontstaan op gietijzer als de halterschijven tegen elkaar botsen, maar duurzaamheid staat hier toch voorop.

Gietijzeren halterschijven
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van halterschijven?

Gietijzer of rubber

Bij halterschijven kan je ruwweg 2 typen halterschijven onderscheiden, namelijk gietijzer en rubber. Bij deze 2 varianten heb je uiteraard zowel voor- als ook nadelen.

Gietijzeren halterschijven zijn eerder goedkoper dan een rubberen variant. Ze zijn daarnaast wel duurzamer, en ook even zwaarder in gebruik. Maar ook op gietijzer kunnen er krassen ontstaan als de halterschijven tegen elkaar botsen.

Daarenboven zijn ze trouwens heel breekbaar, laat je ze vanop een enorm hoogte vallen, zijn ze vast wel kapot. Hierdoor zijn ze bij olympische sporten (zoals deadliften of crossfit) echt niet bruikbaar. Hier wordt dus de rubberen variant gebruikt. Zo worden meteen ook de vloeren niet beschadigt of komt er minder geluid vrij.

Gietijzeren schijven zijn vaak ook veel dunner dan de rubberen variant, waardoor je ze gemakkelijker kan stapelen en opbergen. Ideaal als je thuis sport, met weinig ruimte kan je dus al veel doen.

Bij de gietijzeren schijven zit helaas ook het meeste variant in gewicht. Soms kan er bijvoorbeeld 8 kg op staan maar is het feitelijke gewicht maar 6 kg. Er zitten wel degelijk verschillende kwaliteiten bij gietijzer.

Set en opbergen

Halterschijven kan je los kopen in verschillende gewichten, maar je kan ze ook perfect in een volledige set kopen. Niet elk merk heeft een set ter beschikking, maar dan kan je gewoonweg even alle gewichten van de halterschijven aanschaffen.

Koop je een volledige set, dan moet je uiteraard wel even ruimte hebben om alles mooi te kunnen opbergen. Bij een halterschijf vervaardigd uit gietijzer heb je meestal het voordeel dat deze iets dunner zijn en ook gemakkelijker op elkaar te stapelen. Hierdoor nemen deze op zich al net iets minder plaats in.

Rubberen halterschijven daarentegen zijn vaak bijna dubbel zo dik als een gietijzeren variant. Hier moet je dus al even meer plaats voorzien.

Beste halterschijven set
Afbeelding:Canva.com

Verschillende gewichten

Ook bij de halterschijven zijn er verschillende gewichten, omdat je ook met halterschijven verschillende niveaus aan oefeningen kan beoefenen. De meestvoorkomende gewichten die je online kan terugvinden (of in de winkel) gaan van 0.5 kg tot 25 kg.

Hoe lager je gewicht, hoe minder belastend voor je lichaam. Met een laag gewicht kan je meteen even rustig je oefeningen juist uitvoeren vooraleer je je lichaam meer belast. Ben je een beginnende sporter? Ga dan zeker niet voor een te hoog gewicht.

Bij wedstrijden voor powerliften, crossfit zijn er uiteraard wel officiële kleurcoderingen, die ook producenten moeten aanhouden. Soms kan het wel zijn dat de kleur niet helemaal klopt als het geen officiële halterschijf is voor deze wedstrijden.

Hieronder even een opsomming van de verschillende mogelijke kleuren:

 • Wit: 0.5 kg en 5 kg
 • Groen: 1 kg en 10 kg
 • Geel: 1.5 kg en 15 kg
 • Blauw: 2 kg en 20 kg
 • Rood: 2.5 kg en 25 kg

Wat voor halterschijven: 30 mm vs 50 mm opening

Bij halterschijven heb je ook de keuze tussen een diameter van 30 mm of 50 mm. Hier zit ook wel degelijk een verschil is.

Vooraleer je die keuze maakt, moet je jezelf even afvragen welke oefeningen je wilt uitvoeren, en ook even toekomstgericht of je nog wil groeien of niet.

Kies je voor 30 mm, dan kan je enkel eigenlijk kiezen voor het gebruik van dumbells en kleinere stangen. Hier is dan wel het probleem dat je niet zoveel gewicht kan dragen, vaak maximaal tot 150 kg ongeveer. De maximale belastbaarheid bij 50 mm ligt dan een heel pak hoger.

Bij de 50 mm zijn de maten vaak gestandaardiseerd en eigenlijk steeds te gebruiken voor grote halters. Als je denkt aan powerliften of deadliften dan zijn vanaf 10 kg eigenlijk de halterschijven al gestandaardiseerd naar een diameter van 50 mm.

Uiteraard wil dit zeggen dat je ook een halterbar nodig hebt. Deze weegt 10 tot 20 kg, afhankelijk van het model. Ga je vaak heffen, denk dan ook aan goede lifting straps. Deze helpen je polsen en armen om het gewicht vast te houden.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 15 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, materiaal, set, opbergmogelijkheden en prijs.

Je kan thuis ook trainen met een goede set kettlebell gewichten. Daarnaast bekeken we ook gewichtsvesten en fitnessbanken. Sporten is niet enkel gewichten heffen, je lichaam moet hier klaar voor zijn en nadien kunnen recupereren. Voor de training laad je op met een goede proteine of eiwit supplement. Je kan ook stevig eten. Laat gewoon voldoende tijd om te verteren. Tijdens het sporten blijf je best goed gehydrateerd, denk aan elektrolyten toe te voegen aan je water.

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.