Beste Heggenschaar

De beste heggenschaar die je kunt kopen volgens ons onderzoek is de Bosch AHS 65-34. Hij heeft een lang lemmet met brede mesafstand en een hoog vermogen waardoor je gemakkelijk dikke takken tot 34 mm kan snoeien. De aandrijving is op basis van elektriciteit waardoor je vast hangt aan een stopcontact via een verlengdraad. Dit is onhandig voor mensen met een grote tuin vol obstakels. In dat geval kan je beter kiezen voor een accu heggenschaar zoals de Bosch AHS 50-20 Li. Met deze accu heggenschaar kun je vrij door je tuin bewegen maar door de batterij heb je beperkte autonomie. Daarom raden we aan om voor een benzine heggenschaar te kiezen wanneer je zeer veel snoeiwerk hebt in je tuin. Het nadeel is wel dat deze modellen met een benzinemotor zeer zwaar en luid zijn. Hierdoor is het afgeraden om ze zonder aangepaste gehoorbescherming te gebruiken.

Beste heggenschaar 2020

De Bosch AHS 65-34 is volgens ons onderzoek de beste heggenschaar voor de meeste mensen. Het is een krachtige elektrische heggenschaar die geschikt is voor de meeste hagen. Dankzij een vermogen van 700 watt en ruime mesafstand kan je gemakkelijk dikke takken snoeien (tot 34 millimeter dik). En omdat hij ook voorzien is van een lang lemmet (65 cm) is hij ook geschikt om diepe hagen in een beweging te snoeien. Met een gewicht van 3,7 kilogram en een zachte greep is hij ontworpen voor langdurig gebruik. Nadeel van een elektrische heggenschaar is wel dat je ten alle tijden moeten verbonden zijn aan een stopcontact. Hierdoor is hij minder geschikt wanneer je een zeer grote tuin hebt met heel wat obstakels. In dat geval kan je beter voor een model met een benzinemotor kiezen.

“Beste heggenschaar 2020”

Door zijn maximaal geluidsniveau van 97db raden we aan om gehoorbescherming te dragen wanneer je hem langer dan een kwartier wilt gebruiken. Hiervoor moet je niet altijd gespecialiseerd materiaal kopen. Oordopjes of een gewone koptelefoon kunnen voldoende geluid blokkeren om geluidsschade aan je oren te vermijden. Wat we wel goed vinden aan dit model is het feit dat hij voorzien is van een top aan het uiteinde van het lemmet. Zo vermijd je beschadigingen aan je messen wanneer je per ongeluk tegen een muur botst. De Bosch AHS 65-34 is een zeer complete heggenschaar die dankzij zijn lang lemmet en brede mesafstand geschikt is voor grote en diepe hagen met dikke takken. Voor de prijs van 168 euro (op moment van schrijven) kun je volgens geen betere elektrische heggenschaar vinden.

De Bosch AHS 55-20 Li is de beste accu heggenschaar om een haag te snoeien met niet al te dikke takken. Op vlak van design komt hij sterk overeen met de Bosch AHS 65-34 maar er zijn wel een aantal grote verschillen. Het voornaamste verschil is dat hij voorzien is van een accu zodat je van een volledige vrije bewegingsruimte kan genieten. Zeer handig voor mensen met een grote tuin met veel obstakels, waardoor werken met een draad onhandig en tijdrovend is. De accu zelf is compatibel met andere toestellen van het Bosch platform zoals bijvoorbeeld hun elektrische schroevendraaiers. Heb je thuis een batterij liggen dat compatibel is met het Bosch Power For All 18V platform dan kun je deze heggenschaar ook in een uitvoering zonder accu kopen om geld te besparen.

“Beste accu heggenschaar”

Omdat de aandrijving op basis van een accu gebeurd zijn er wel een aantal opofferingen gemaakt. Zo is het vermogen een stuk lager juist zoals de afstand tussen de messen waardoor je takken met een maximale dikte van 20mm kunt snoeien. Het lemmet is iets korter met 55 centimeter maar nog steeds lang genoeg voor de meeste hagen. We raden aan om minstens twee batterijen in huis te hebben zodat je je werk niet halfweg moet onderbreken omdat je enige batterij plat is. Heb je momenteel nog geen batterijen in huis van Bosch raden we aan om voor de uitvoering met twee accu’s te kiezen. Deze uitvoering kost op moment van schrijven 153 euro wat minder is dan de uitvoering met één accu.

De Stiga SHP 60 is de beste heggenschaar op benzine voor mensen met een grote tuin. Heb je namelijk zeer veel snoeiwerk is een accu heggenschaat minder handig. Je moet dan meerdere malen per dag van batterij veranderen. Hierdoor kan het gebeuren dat je je werk moet onderbreken tot de batterij voldoende opgeladen is. Dit is niet handig en daarom raden we aan mensen die veel snoeiwerk hebben om een heggenschaar op benzine te kiezen. Het grote voordeel van een benzine heggenschaar is dat ze zeer krachtig zijn en je over vrije bewegingsruimte beschikt.

“Beste heggenschaar benzine”

Het nadeel van een benzinemotor is dat ze zeer luid en zwaar zijn. Omdat de Stiga SHP 60 een maximaal geluidsniveau van 109 decibel heeft kun je het niet gebruiken zonder een aangepaste gehoorbeschermer te dragen. Met een gewicht van 5,5 kilogram is hij ook zeer zwaar waardoor je armen snel vermoeid zullen geraken. Dit maakt het lastiger om je haag proper en recht te snoeien. Maar met een lemmet van 61 centimeter en een mesafstand van 27mm is hij wel ideaal om grote hagen te snoeien met dikke takken.

De PowerPlus POWXG2042 is de beste telescopische heggenschaar voor de meeste mensen. Hij is ideaal voor mensen die thuis in hun tuin een zeer hoge haag hebben. Een hoge haag kun je ook met gewone heggenschaar snoeien maar daarvoor moet je op een ladder kruipen. Los van het feit dat op een ladder staan met een heggenschaar gevaarlijk is, moet je ook constant je ladder verplaatsen. Om een vermoeiende karwei gemakkelijker te maken zijn er daarom speciale telescopische hggenscharen ontworpen.

“Beste telescopische heggenschaar”

Ondanks zijn lage aankoopprijs is hij voorzien van een telescopische steel die maar liefst 280 centimeter kan uitklappen. Daarenboven is het lemmet 51 centimeter lang waardoor je ook diep genoeg kunt snoeien. Dankzij het vermogen van 750W en de brede mesafstand kun je taken tot 24 mm snoeien. De aandrijving is op basis van elektriciteit waardoor je wel verbonden moet zijn met een stopcontact.

Het onderzoek

Welke heggenschaar kopen?

De beste heggenschaar die je kunt kopen hangt sterk af van hoe je haag eruit ziet. Doorgaans geeft een elektrische heggenschaar je de beste prestaties voor je geld. Het nadeel van een elektrische heggenschaar is dat je vast hangt aan een draad en een stopcontact. Hierdoor zijn deze modellen minder geschikt voor wanneer je een zeer lange haag hebt. In dat geval is het beter om voor een benzine heggenschaar te kiezen. Het voordeel van een benzine heggenschaar is dat je vrije bewegingsruimte hebt en een lange autonomie. Omdat ze zijn aangedreven door een benzinemotor zijn ze ook krachtig genoeg om door dikkere takken te geraken. Het nadeel van een heggenschaar op benzine is dat ze meer dan 5-6 kg wegen wat vrij zwaar is. Hierdoor geraken je armen sneller vermoeid waardoor het moeilijk is om je haag mooi recht te scheren.

Als je haag niet te lang is raden we daarom aan om voor een accu heggenschaar te kiezen. Het voordeel van een heggenschaar op batterij is dat ze veel lichter zijn en je over dezelfde vrije bewegingsruimte beschikt. Door hun licht gewicht zijn ze ook beter geschikt voor hoge hagen omdat je minder snel vermoeid geraakt. Een alternatief voor hoge hagen is om voor een heggenschaar met een telescopische steel te kiezen. Heb je een zeer diepe haag moet je er vooral op letten dat het lemmet voldoende lang is om de bovenkant in een beweging te kunnen snoeien. Verder bestaan er ook kleine heggenscharen die voorzien zijn van een speciaal lemmet voor het snoeien van buxus of kleine hagen.

Om het bovenstaande samen te vatten kunnen we stellen dat:

 • Kleine haag
  • Een heggenschaar met een speciaal lemmet voor buxus of kleine hagen
 • Lange haag
  • Een benzine heggenschaar met een lange autonomie
 • Diepe haag
  • Een heggenschaar die voorzien is van een lang lemmet
 • Hoge haag
  • Een lichte heggenschaar of een met een telescopische steel
 • Dikke takken
  • Een heggenschaar met een hoog vermogen en een lemmet met grote mesafstand

Heggenschaar kopen waar op letten

Aandrijving

Heggenscharen kunnen in drie soorten categorieën onderverdeeld worden op basis van hun aandrijving.

Elektrisch

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Lage aankoopprijs
 • Licht
 • Heeft weinig onderhoud nodig

nadelen grasmaaierNadelen

 • Kans om draad te beschadigen
 • Beperkte bewegingsruimte
 • Niet geschikt voor lange hagen

Accu

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Grote bewegingsvrijheid
 • Gebruiksgemak
 • Heeft weinig onderhoud nodig

nadelen grasmaaierNadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Beperkte gebruiksduur van de accu
 • Niet geschikt voor zeer grote hagen

Benzine

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Krachtige motor
 • Geschikt voor dikke takken
 • Geschikt voor lange hagen

nadelen grasmaaierNadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Nood aan jaarlijks onderhoud
 • Zeer luidruchtig en zwaar

Prijs

Een goede heggenschaar kun je kopen voor ongeveer 150 euro. Doorgaans zijn modellen met een accu of benzinemotor duurder dan een simpele elektrische heggenschaar. Een heggenschaar met een benzinemotor moet daarenboven jaarlijks onderhouden worden wat extra kosten met zich meebrengt.

Merk

Het merk van je heggenschaar is vooral iets waar je op moet letten wanneer je een model met een accu koopt. Het is namelijk zo dat de meeste merken ervoor hebben gekozen om een platform te ontwikkelen voor hun accu’s. Zo zijn bijvoorbeeld de accu’s van Makita compatibel met hun heggenscharen maar ook met hun grasmaaiers of grastrimmers.

Bij het kopen van een accu heggenschaar denk je dus beter goed na over welk merk dat je kiest. Zeker als je naar de toekomst toe van plan bent om andere toestellen te kopen zoals een grasmaaier of grastrimmer met een aandrijving op batterij. Hou er ook rekening mee dat zelfs binnen een bepaald merk sommige accu’s niet compatibel zijn met alle toestellen wegens een verschil in voltage. Zo heeft bijvoorbeeld Makita naast het LXT-platform met accu’s van 18V ook onlangs het XGT-platform met accu’s van 40V gelanceerd.

Lengte lemmet

Hoe langer het lemmet van je heggenschaar hoe meer je kunt trimmen in een beweging. Het nadeel van een zeer lang lemmet is het toegevoegde gewicht. Hierdoor wordt het moeilijker om de heggenschaar te bedienen. Ook zullen je armen sneller vermoeid geraken door het extra gewicht. Het lemmet van de meeste heggenscharen ligt tussen de 40 en 60 centimeter.

Telescopische steel

Een telescopische steel kun je uitschuiven om het bereik van je heggenschaar te vergroten. Hierdoor kun je gedeeltes van je haag snoeien waar je anders niet aan zou aankunnen. Hou er gewoon rekening mee dat hoe langer je de steel uitschuift hoe lastiger het zal zijn om je heggenschaar te bedienen. De meeste telescopische stelen hebben een lengte van 1,5 meter tot 2,5 meter.

Maximale dikte takken

Voor het trimmen van dikke takken is niet elke heggenschaar even geschikt. Afhankelijk van de afstand tussen de messen en het vermogen van de heggenschaar kun je al dan niet dikke takken snoeien. De meeste heggenscharen kunnen een dikte van 18mm of minder aan terwijl een benzine heggenschaar takken kan snoeien tot 32mm.

Gewicht

Het gewicht van een heggenschaar is belangrijk omdat het snoeien van een haag een zwaar karwei is. Hoe zwaarder je heggenschaar hoe lastiger het zal zijn om je heggenschaar te bedienen en om je haag proper te scheren. Een elektrische heggenschaar is zeer licht maar heeft als nadeel dat je met een draad vast hangt aan een stopcontact. Met een benzine heggenschaar heb je een volledige bewegingsvrijheid maar omdat hij voorzien is van een motor zijn ze zeer zwaar. Volgens ons onderzoek is een accu heggenschaar dankzij zijn gewicht en bewegingsvrijheid geschikt voor de meeste mensen.

Veiligheid

Het bedienen van een heggenschaar kan gevaarlijk zijn. Denk maar aan een omvallende ladder, onoplettend kind of speels huisdier. In gevallen van een onverwachte beweging is het mogelijk om jezelf of iemand anders te verwonden. Een goede heggenschaar is daarom voorzien van een scherm om te vermijden dat je vingers in de buurt van het lemmet kunnen komen.

Draaibaar handvat

Een goede heggenschaar houdt rekening met een ergonomische houding en is daarom uitgerust met een draaibaar handvat. Wanneer je klaar bent met het snoeien van de zijkant van je haag kun je het handvat draaien zodat je ook gemakkelijk de bovenkant kunt snoeien. Door het handvat te verstellen kan je steeds in de meest optimale houding snoeien.

Geluidsniveau

Het geluid dat een heggenschaar produceert kan vervelend zijn maar ook schadelijk voor je oren. Doorgaans zijn benzine heggenscharen luider in vergelijking met elektrische of accu heggenscharen. De luidste heggenscharen produceren een geluid van 109 decibel of meer. Het ACLVB raadt aan om de blootstelling aan geluiden van 95 decibel te beperken tot 15 minuten per dag. Per drie decibel die bovenop de 95 decibel komt moet je de blootgestelde tijd halveren. Als je een zeer luide heggenschaar koopt kan het dus zijn dat je binnen een paar minuten gehoorschade kunt oplopen. Daarom raden we aan om voor een elektrische of accu heggenschaar te kiezen die doorgaans minder geluid produceren. Heb je een lange haag dan koop je nog altijd beter een benzine heggenschaar maar het is dan wel aangeraden om ook een vorm van gehoorbescherming te dragen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.