De 5 Beste Speed Pedelec Helmen van 2022

Veilig de baan op met een helm bestand tegen de hogere snelheden van een pedelec fiets

Ben jij het beu om in de file staan en heb je je een high speed e-bike aangeschaft? Of gewoon geen zin meer om te trappen? In elk geval, geen pedelec zonder speed pedelec helm! We merken een duidelijke vraag naar helmen met verlichting of met een vizier. Maar welke helm is nu de beste helm voor een speed pedelec? We zetten de beste speed pedelec helmen in België en Nederland voor jou op een rijtje. Zo kan jij de baan veilig op, want een ongeval aan deze snelheid is snel gebeurd. Wij zijn alvast fan van de Abus Pedelec 2.0 Ace met zijn vizier, regenkapje en oorkleppen!

Lees onder onze top 5 beste speed pedelec helm ook hoe je deze helmen moet vergelijken, waar je op moet letten en hoe je best kiest. Ga de baan nooit op zonder helm en laat kinderen geen gebruik maken van deze high speed e-bike. Het is te vergelijken met een 50 cc scooter, behalve dat het nog gevaarlijker is doordat je hoger zit en een pedelec minder zwaar is. Wees extra voorzichtig in de regen!

Beste met verlichting: ABUS PEDELEC+

Als je op zoek bent naar een speed pedelec helm met verlichting en optimaal comfort, maak je een goede keuze met de Abus Pedelec+. Zoals in het onderzoek toegelicht zijn de + helmen een categorie pedelec fietshelmen die het hoofd extra beschermen en aangenaam aanvoelen. Deze lichte helm is NTA 8776 gecertificeerd en beschikt over een stevige sluiting met een magneet. De helm zorgt dankzij het achterlicht dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Je kan de lamp laten knipperen of constant laten branden en moet hem om de twee jaar vervangen. Regenweer op komst? De regenhoes die je uit de klep op de achterkant van de helm kan nemen, dekt de 13 verluchtingsgaten af zonder het achterlicht te bedekken. Altijd lekker droog! Deze helm komt enkel in medium en large, dus meet je hoofdomtrek zorgvuldig voor de beste keuze.

Beste met vizier: CRATONI EVO

Cratoni heeft al meer dan 15 jaar ervaring in de productie van fietshelmen. De Evo fietshelm is een budgetvriendelijke speed pedelec helm met reflectoren, een achterlicht en een vizier. De reflectoren en het achterlicht geven je zichtbaarheid bij regen, mist of in het donker; het vizier houdt insecten uit je ogen en de 10 verluchtingsgaten houden je hoofd koel. De helm is mooi ontworpen, comfortabel en hygiënisch dankzij de zelfreinigende pads aan de binnenkant van de helm. Deze helm heeft geen regenkapje of oorkleppen tegen het suizen van de wind.

Beste met vizier en verlichting: ABUS PEDELEC 2.0 ACE

De echt snelle fietsers zijn gerust met de Abus Pedelec 2.0 Ace op hun hoofd. Maximale bescherming met maximaal comfort. Deze pedelec fietshelm is wat duurder dan de Abus Pedelec+. Hij beschikt dan ook, naast een krachtig achterlicht en veilige reflectoren, over een vizier dat je beschermt tegen vliegjes en regen in het gezicht. Een ander groot voordeel zijn de oorkleppen die je beschermen tegen het suizen van de wind in de oren. Verder is er de regenkap die de 13 verluchtingsgaten kan afdekken, die vooraan ook nog eens voorzien zijn van een vliegennetje. En leuk voor de dames: er is achteraan een opening voorzien om je paardenstaart door te laten!

Beste met MIPS: LUMOS KICKSTART

Ben je vaak ’s avonds of tijdens donkere winterdagen op de baan? Dan moet je de Lumos Kickstart MIPS helm overwegen. Met deze helm op je hoofd zal je zeker opgemerkt worden tijdens donkere tochtjes. Deze pedelec fietshelm beschikt maar liefst over 42 led lampen! Tien witte vooraan, 16 rode en 16 oranje aan de achterkant. Ergens afslaan? Dan pink je met de knipperlichten aan de zijkanten van de helm.

Dit is werkelijk een interactieve helm die via bluetooth verbonden is met je telefoon en een afstandsbediening aan je stuur. Als je afremt, reageert de helm door de leds aan de achterkant tegelijk op te lichten. Via de app kan je onder andere opvolgen hoeveel batterijwaarde je nog hebt (in het algemeen gaan de leds 3 tot 6 uur mee). Dit is een uiterst veilige en moderne speed pedelec helm. Minpuntjes: de helm is iets zwaarder (440 gram) en duurder dan andere helmen.

met richtingaanwijzer: CRATONI SMARTRIDE

Deze slimme high speed e-bike helm communiceert via bluetooth met je smartphone. De helm gaat nog een stapje verder dan de Lumos helm door je niet alleen toe te laten de lichten te bedienen en te pinken, maar ook muziek af te spelen, de telefoon op te nemen, foto’s te nemen, video’s te creëren én je trainingsgegevens bij te houden. Val je met de fiets? Dan stuurt die automatisch een bericht met jouw locatie in. Vliegjes en regen worden tegengehouden door het vizier dat je gemakkelijk kan afnemen voor onderhoud. Dit is opnieuw door de ingebouwde high-tech met zijn 450 gram een iets zwaarder model.

beste fietshelm voor pedelec

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets of ‘high speed e-bike’ waarmee je sneller dan 25 km/uur kunt fietsen. Het is een populair woon-werkverkeer vervoermiddel voor mensen die ver van hun werk wonen, maar graag de autofiles vermijden. Aangezien je met bepaalde speed pedelecs snelheden tot 45 km/uur kunt halen, is het vervoersmiddel sinds 2017 officieel geklasseerd als een bromfiets.

Sindsdien mag je er dus niet meer mee op het fietspad en is een helm dragen verplicht. En dit is maar goed ook, want het risico op hoofdletsels is groter wanneer je je aan een hogere snelheid voortbeweegt. Met een gewone fietshelm zal je niet in orde zijn.

Pedelecs komen met een geheel eigen assortiment aan fietshelmen met het NTA 8776 keurmerk. Deze helmen lijken op een kruising tussen fietshelmen en brommerhelmen. Ze zijn groter dan de klassieke helmen en zullen je slaap en nek extra beschermen.

Ben je nog van plan om een speed pedelec te kopen? Bekijk dan de lijst Speed pedelecs voor mannen – of de Beste speed pedelecs voor vrouwen.

Welke soorten helmen zijn er op de markt?

Voor het rijden met een gewone fiets biedt een standaard fietshelm voldoende bescherming. Naast de standaard high speed e-bike helmen, heb je ook de + variant. Deze laatste is veiliger en sterker door zijn dikkere EPS schokabsorberende laag aan de binnenkant van de helm die het achterhoofd en de slaap nog meer beschermen. De helm zit hierdoor ook prettiger en voelt beter aan. Sommige speed pedelec helmen beschikken over extra uitrustingen zoals een vizier, reflectoren of verlichting. Door de hoge snelheden waarmee een speed pedelec zich voortbeweegt, wordt hij niet altijd tijdig opgemerkt of correct ingeschat in het verkeer. Een helm die bijvoorbeeld aan de zijkanten is uitgerust met ledlampjes zorgt ervoor dat de fietser sneller opgemerkt wordt. De extra lichten zijn dan weer handig tijdens donkere winterdagen en om ook bij slechter wegdek een val te vermijden.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een speed pedelec helm?

Maat

Het eerste waarop je moet letten bij het aankopen van je high speed e-bike helm is -naast het juiste keurmerk natuurlijk- dat je de juiste maat aankoopt. Een helm die te groot is, kan tijdens het vallen verschuiven en zal hierdoor niet de bescherming bieden die je nodig hebt. Neem dus een lintmeter en meet de omtrek van je hoofd van iets boven je wenkbrauwen tot iets boven je oren. Vraag desnoods iemand om je even te helpen zodat de maat zeker correct is.

Bij een resultaat kleiner dan 52 cm ga je best op zoek naar een small. Tussen de 52 en 57 cm. heb je een medium en groter dan 57 cm brengt je bij een large. Dit kan zeker een paar centimeter schelen per merk, dus als je de helm online aankoopt en niet even kan opzetten, bekijk je best grondig de productinformatie zodat je de juiste maat kan bestellen. Je kan de binnenring van de helm zelf nog een beetje aanspannen naar de omtrek van je hoofd. Wanneer je nog net een vinger tussen je hoofd en de helm kan krijgen, heb je hem correct aangespannen.

Comfort

Eens je een helm in de juiste maat hebt gevonden, ga je ook best even na of die comfortabel zal zitten. Beschikt de helm over zachte ‘padding’ binnenin, zijn de riemen niet te scherp, snijdt de sluiting niet in je vel? Het is ook altijd fijn als je na een zweterige fietstocht de padding eruit kan nemen en in de wasmachine steken. Ook verluchtingsgaten zijn cruciaal om je hoofd zoveel mogelijk te verluchten. Een lichter model is aangenamer om te dragen bij langdurig gebruik.

Accessoires

We spraken hierboven al over het belang van reflectoren en verlichting om goed zichtbaar te zijn in het verkeer en ook in het donker het wegdek goed te zien. Hiernaast zijn er ook accessoires zoals een uitvouwbare regenhoes die erg van pas komt om de verluchtingsgaten af te dekken bij hevige regen. Dit is vaak een bezorgdheid bij mensen met lang haar die netjes willen aankomen op hun bestemming. Ten slotte, is er de speed pedelec helm met vizier. Dit houdt de regen, wind en vliegjes uit je gezicht. Een vizier dat je gemakkelijk kan losmaken van de helm is ook gemakkelijker proper te maken en in geval van beschadiging hoeft de hele helm niet vervangen worden.

Tot zover onze lijst ‘Beste speed pedelec helm 2022’ – Laatst geüpdate op 05/01/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘outdoor’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.