Beste Home Cinema set

beste homecinema speaker set

Ben je op zoek naar de beste geluidsinstallatie voor je televisie? Dan zoek je de beste home cinema set. Een home cinema set bestaat uit een receiver en een set speakers die je in de kamer kan verspreiden. Met een 5.1 surround sound creëer je een goede geluidsbalans. Daar kunnen je gewone tv-speakers niet tegenop. In dit artikel bekijken we de beste home cinema sets die vandaag op de markt zijn. We letten hierbij op functionaliteit, prijs/kwaliteit en gebruiksgemak. Een goede projector of tv zijn essentieel zijn voor je totale beleving, maar ze maken geen deel uit van een home cinema set. Het gaat hier enkel om de geluidsinstallatie, projectieschermen vind je hier.

TOP 5 – Beste home cinema set 2020

We starten de lijst beste home cinema sets met de Sonos Beam 5.1 Surround Set. Sonos is een van de belangrijkste spelers op de geluidsmarkt. Het bedrijf staat bekend om zijn draadloze geluidsoplossingen. De systemen werken draadloos met je tablet, smartphone of laptop. De Beam zelf is een centrale geluidsbar met een goed geluid en veel mogelijkheden. Er zijn nauwelijks knoppen en kabels en dat is een gigantisch pluspunt in je woonkamer. De besturing gebeurt met je smartphone of tablet, Sonos werkt met een handige app.

De sterke punten van deze Sonos? Het schitterende geluid en de modulariteit. Je kan het systeem gemakkelijk uitbreiden of implementeren in je bestaande Sonos-setup. Past de Beam 5.1 Surround Set momenteel niet in jouw budget, dan kan je dus aan de slag met een enkele Beam. Dat is vooral interessant wanneer je al een of meerdere Sonos-speakers in huis hebt.

De Soundbar 700 is een gloednieuwe, schitterende geluidsinstallatie van Bose. Bose is een vaste waarde en deze Soundbar is momenteel een van zijn absolute toppers. Er bestaan een 300 en een 500-versie die erg goed zijn, maar de Soundbar 700 steekt er nog net bovenuit. Je kan het systeem volledig callibreren naar jouw noden. Je hebt meer mogelijkheden, een betere bediening en een fantastische klank. De uitstekende Bass Module en draadloze Surround Speakers zorgen voor een ongelooflijke beleving. Heb je al Bose-speakers in huis? Net zoals met de Sonos Beam kan je die in het systeem implementeren. Opgelet: Je kan natuurlijk geen Bose- en Sonos systemen combineren.

De Sonos Playbar is al enkele jaren op de markt en eigenlijk de oude versie van de Sonos Beam. De Playbar is groter dan de Beam. Hij heeft meer knoppen en aansluitingen en kan dus op verschillende manier worden aangesloten. Dankzij goede software-updates en zijn modulariteit blijft dit een goede keuze. Het geluid is uitstekend en gedetailleerd. De Playbar heeft zes ingebouwde drivers waardoor je minder afhankelijk bent van je extra speakers. In de surround set heb je natuurlijk wel nog altijd de losse speakers om in de kamer te verspreiden. Heb je al enkele oudere Sonosspeakers in huis? Die kan je gemakkelijk implementeren in een setup met de Playbar.

Niet de beste home cinema set maar toch een geweldige setup. Deze home cinema-opstelling van Sony heeft een klassieke opstelling. Er zijn een receiver, vijf speakers en een subwoofer. Met zijn ingebouwde 3D-Blu-ray speler onderscheidt deze set zich van de anderen. Dat is tegenwoordig op weinig systemen terug te vinden. Wie dus nog regelmatig dvd’s of blu-rays bovenhaalt, kan ze met dit systeem afspelen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om draadloos te streamen. De Sony kan zich dus meten met de systemen van Bose en Sonos. De klank van het systeem is prima en je kan het kalibreren in functie van je kamer. De speakers werken draadloos, enkel de subwoofer heeft nog een kabel nodig. De set is helaas niet uitgerust met AirPlay en niet alle toepassingen werken even vlot.

Heb je geen budget voor de beste home cinema set, dan is er nog onze budget vriendelijke keuze. De Pioneer HT-074 is de meest betaalbare home cinema set uit deze lijst. Het is een eenvoudige set met een degelijk geluid. De receiver heeft verschillende aansluitmogelijkheden en is uitgerust met streaming via Bluetooth. Stream je bestanden van slechte kwaliteit, dan verbetert die Pioneer die automatisch. De speakers zijn niet draadloos en de bediening loopt via een traditionele afstandsbediening. Dat doet natuurlijk niets af aan de functionaliteit. Voor de plaatsing van de speakers ben je op jezelf aangewezen. Automatische kalibratie zit er niet bij. Prijs/kwaliteit blijft dit wel een erg goede set met een klassieke uitstraling.

beste home cinema speaker set

Een typische home cinema set is uitgerust met 5.1 speakers. Dat wil zeggen dat er vijf gewone speakers en een subwoofer zijn. Normaal heb je een centrale speaker onder of boven je tv. Verder zijn er speakers links en rechts vooraan. Ook achter in de kamer plaats je normaal links én rechts een speaker. De subwoofer wordt meestal vooraan geplaatst.

Heb je nog geen projectiescherm of beamer, lees dan ook de lijsten ‘beste 4K beamer‘ en ‘beste projectiescherm‘.

Home cinema set vergelijken

Wat is een home cinema set?

Een home cinema set verwijst naar de audio installatie dat samengaat met een projectorscherm en een beamer. Deze drie elementen samen maken een home cinema compleet. De beste home cinema set is één die compatibel is, veel functies heeft, maar vooral een uitstekend beeld en audio passend bij uw budget. De allerbeste home cinema set kost al snel enkele duizenden euro’s, daarom is de beste home cinema voor jouw gekoppeld aan je budget.

beste bose speakers home cinema

Hoe kies ik een home cinema set?

Bij het kiezen van een home cinema set zijn er verschillende opties voor elk budget. Je kan om te beginnen kiezen uit een kant-en-klare set, een zelf samengestelde set of een op maat gemaakte set. Een kant-en-klare set wordt dikwijls een HTIB genoemd: Home Theater in a Box. Dit soort systemen bestaat meestal uit een receiver en een zestal boxen. De sets die we in dit artikel hebben bekeken vallen onder deze categorie, maar je kan de componenten ook apart bestellen.

Je kan er voor kiezen zelf een set samen te stellen. Je kiest een receiver en je gebruikt je zelf geselecteerde boxen. Kies je voor een receiver en boxen van eenzelfde fabrikant, dan is dit eenvoudig. Je koopt verschillende componenten van de systemen apart. Vervolgens kan je ze blenden naar eigen zin. Informeer je op voorhand als je verschillende merken door mekaar wil gebruiken. Zo maak je zeker een doordachte keuze.

De derde piste voor home cinema systemen is het kiezen voor een op maat gemaakte set. Deze optie is vooral interessant voor de echte audiofielen. Voor de doorsnee consument is deze optie een brug te ver. Ze zijn kwalitatief belachelijk goed, maar het prijskaartje is navenant. Systemen van verschillende duizenden euros zijn geen uitzondering.

Home cinema set kopen,
waar moet ik op letten?

Wat kost een home cinema set?

Er bestaan home cinema systemen voor elk budget. Probeer een zo goed mogelijke set te vinden die past binnen jouw budget. Een dure set zal waarschijnlijk erg goed klinken, maar laat je vooral niet gek maken. Voor de doorsnee gebruiker is het niet nodig duizenden euros uit te geven. Voor enkele honderden euros vind je systemen die ongelooflijk goed klinken.

De meeste home cinema systemen zijn modulair. Heb je al speakers van een bepaald merk in huis, dan kan je bekijken of je die kan implementeren in je home cinema. Is dat het geval, dan kan je behoorlijk wat geld uitsparen. Lijkt je dit te complex of heb je geen andere speakers in huis, dan kies je best voor een kant-en-klare set. De kans is groot dat die aan je noden zal voldoen. Bovendien kan je de meeste systemen gemakkelijk uitbreiden dankzij het modulaire karakter.

Draadloze speakers

Verschillende moderne systemen werken draadloos. Dat bespaart je een hoop rommelige kabels. Deze systemen zijn ook gemakkelijk uit te breiden met extra speakers. Dat wil niet zeggen dat systemen die wel nog met kabels werken slechter zijn. Sommige mensen werken liever met kabels. Als je bijvoorbeeld geen stabiel wifinetwerk hebt, kan dit een betere optie zijn. Systemen met bekabeling zijn bovendien minder afhankelijk van software updates.

Hoe bestuur je je home cinema systeem? Werkt het systeem met een traditionele afstandsbediening en knoppen? Of wil je een modern systeem dat je gemakkelijk via je tablet of smartphone regelen?

Home cinema met receiver

De receiver is het hart van je home cinema set. Bekijk of je receiver minstens is uitgerust met wifi en bluetooth. Als dat niet zo is, heb je waarschijnlijk een systeem dat werkt met kabels. Check dan of er genoeg aansluitingsmogelijkheden zijn voor jouw specifieke noden.

De implementatie van apps in je receiver is een serieus pluspunt. Hoe langer hoe meer home cinema sets zijn uitgerust met digitale toepassingen. Denk hierbij aan AirPlay, Alexa of Spotify. Die apps bezorgen je een hoop extra mogelijkheden en gebruiksgemak. Ze maken oudere functies zoals een cd-speler of een afstandsbediening overbodig. Als ze goed werken vereenvoudigen ze de installatie van je home cinema systeem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van een extra speaker aan je systeem.

Home cinema speakers

Een typische home cinema set is uitgerust met 5.1 speakers. Dat wil zeggen dat er vijf gewone speakers en een subwoofer zijn. Normaal heb je een centrale speaker onder of boven je tv. Verder zijn er speakers links en rechts vooraan. Ook achter in de kamer plaats je normaal links én rechts een speaker. De subwoofer wordt meestal vooraan geplaatst. Werken je speakers draadloos of is er bekabeling nodig?

Meer over speakersets vind je in het artikel ‘beste speakerset

Speakerset met soundbar

Een soundbar is een receiver met enkele ingebouwde speakers. Veel moderne systemen werken met een soundbar als basis voor de hele set. Heb je een beperkt budget, maar wil je later graag upgraden? Dan is een soundbar een uitstekend idee. Je beschikt meteen over alle basisfuncties. Je geluidskwaliteit zal er al serieus op vooruit gaan. Met extra speakers en een subwoofer maak je er later een volwaardige home cinema set van. Dankzij de digitale technologie in soundbars beschik je over heel wat mogelijkheden.

Bekijk alvast de top 5 beste soundbars

Surround sound calibreren

Niet elke kamer klinkt hetzelfde. Een goede klank onder ideale omstandigheden is erg indrukwekkend. De omstandigheden in jouw huiskamer zijn waarschijnlijk minder perfect. Verschillende moderne systemen zijn daarom uitgerust met een kalibratietechnologie. Daarmee kan je het systeem optimaal afstellen voor jouw ruimte. Op de goedkopere systemen is deze technologie meestal afwezig. In dat geval zal je dus op je oren moeten vertrouwen voor een optimale plaatsing van je speakers. Een online tutorial kan je helpen met een goede basisopstelling.

Een geluidssysteem moet voldoende vermogen hebben voor een goede ervaring. Een systeem met weinig vermogen zal sneller zijn limieten bereiken. Bekijk verder ook het bereik van je home cinema systeem. Een goede subwoofer kan bijvoorbeeld frequenties tot 30hz weergeven. Dat zorgt ervoor dat je lage tonen optimaal hoorbaar zijn. Voor de hoge tonen bieden sommige systemen een weergave tot 20khz. Dat zorgt voor een gedetailleerde weergave van je hoge en scherpe klanken.

Tot zover ons artikel ‘beste home cinema set 2020’ – Laatste update 12/08/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.