De 5 beste home cinema sets van 2021

Speakers om je huis om te bouwen naar een bioscoop, met een home cinema set geniet je van volledige surround sound

Ben je op zoek naar de beste geluidsinstallatie voor je televisie? Dan zoek je de beste home cinema set. Een home cinema set bestaat uit een receiver en een set speakers die je in de kamer kan verspreiden. Met een 5.1 surround sound creëer je een goede geluidsbalans. Daar kunnen je gewone tv-speakers niet tegenop. In dit artikel bekijken we de beste home cinema sets die vandaag op de markt zijn. We letten hierbij op functionaliteit, prijs/kwaliteit en gebruiksgemak. Een goede projector of tv zijn essentieel zijn voor je totale beleving, maar ze maken geen deel uit van een home cinema set. Het gaat hier enkel om de geluidsinstallatie, projectieschermen vind je hier.

SAMSUNG HOME CINEMA Q-SERIES

Dit nieuwe systeem van Samsung is volledig klaar voor de toekomst en bestaat uit een soundbar, een subwoofer en twee (bedrade!) achterspeakers. Ook de hoogtedimensie wordt gecoverd, middel van opwaarts gerichte speakers. Op die manier word je nog meer ondergedompeld in het geluid. De soundbar analyseert zelf het audiosignaal om het voortdurend te optimaliseren. Met 3 HDMI-aansluitingen zou je genoeg moeten hebben voor een doorsnee setup. De HDMI-aansluitingen zijn van de nieuwste generatie, dus geschikt voor eARC en HDR10+. Als je deze set combineert met een Samsungtelevisie, dan kun je alles coördineren vanuit de Smartthings-app, maar uiteraard werkt deze set ook ‘gewoon’ met andere televisies. Met ondersteuning voor Dolby Atmos én DTS:X weet   je dat je qua audioformaten een hele tijd mee kan met deze set.

JBL SOUNDBAR + SUBWOOFER 9.1 WIRELESS

Deze JBL-set is erin geslaagd goed geluid te combineren met veel gebruiksgemak. Het is een subwoofer met soundbar en afneembare (draadloze) luidsprekers. De kleine achterluidsprekers hebben een ingebouwde accu. Neem ze van de soundbar, plaats ze achter je en ze gaan 10 uur lang mee. Nadien klik je ze gewoon weer in de soundbar om op te laden.

Met Dolby Atmos, DTS:X en speakers die ook in de hoogte vuren, ben je met dit systeem volledig klaar voor de toekomst. 9.1. is wat misleidend, het gaat eigenlijk om 5.1.4.: 5 speakers voor lengte en breedte, een voor lage tonen en vier voor de hoogtedimensie. Met AirPlay 2 en Chromecast-ondersteuning kun je probleemloos streamen, of je nu een iPhone of Androidsmartphone hebt. Hiermee kun je weer jaren verder.

SONY BDV-E2100

De Sony BDV-E2100 is niet de allerbeste home cinema set, het is een budgetoptie voor wie niet meteen de nieuwste snufjes wil. Deze set van Sony heeft een klassieke opstelling. Er zijn een receiver, vijf speakers en een subwoofer. Met zijn ingebouwde 3D-blu-rayspeler onderscheidt deze set zich van de andere. Die is tegenwoordig op weinig systemen terug te vinden. Wie dus nog regelmatig dvd’s of blu-rays bovenhaalt, kan ze met dit systeem afspelen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om draadloos te streamen.

De speakers werken draadloos, enkel de subwoofer heeft nog een kabel nodig. De set is helaas niet uitgerust met AirPlay en niet alle toepassingen werken even vlot. Zoek ook niet naar nieuwe snufjes als bediening via een app, eARC, HDR-ondersteuning. Zelfs 4K ontbreekt volledig. Als budgetset voor iemand die ‘gewoon’ Full HD kijkt en nog een grote schijfjescollectie heeft, raden we echter deze aan.

SONOS ARC

De Sonos Arc is de opvolger van de Sonos Playbar, die jarenlang een vaste waarde was. Dit is, net zoals de Bose hieronder, een soundbar en dus een oplossing voor wie niet de hele kamer wil volzetten met luidsprekers. Toch is het mogelijk om van de Sonos Arc een volwaardig 5.1-systeem te maken, door er twee Sonos Ones en een Sonos Sub aan toe te voegen. Deze set zal erg goed klinken, maar weet dat je dan wel aardig wat betaald hebt.

De Sonos Arc heeft Dolby Atmos en is dus klaar voor de toekomst. Geen DTS, jammer genoeg. Niet alleen het nieuwste DTS:X ontbreekt, maar DTS in zijn geheel. Daardoor zul je bij films en series die enkel surround in dit formaat aanbieden, genoegen moeten nemen met ‘normaal’ 2.0-geluid. Gelukkig komt dat ook niet zoveel voor. Qua aansluitingen is de Sonos mager: slechts één (!) HDMI-poort. Dat hoeft geen probleem te zijn, je tv heeft waarschijnlijk genoeg HDMI-poorten om als hub te dienen, maar je moet maar hopen dat je tv de nieuwste HDMI-standaarden ondersteunt om alle nieuwe formaten te kunnen doorgeven. Als je een televisie van een paar jaar oud hebt en je wil er nog even mee verder, dan ben je beter af met de oudere Sonos Playbar of een systeem dat meer HDMI-inputs heeft.

BOSE SOUNDBAR 700

Bose is een vaste waarde qua gebruiksgemak en design en deze Soundbar 700 is momenteel een van zijn absolute toppers. Het blijft natuurlijk een soundbar, dus vooral een optie voor mensen die een compact systeem wensen. Een dure optie, maar wel een goede. Er bestaan een 300 en een 500-versie die goed zijn, maar de Soundbar 700 steekt er nog net bovenuit. Je kan het systeem volledig callibreren naar jouw noden. De uitstekende basmodule en draadloze surround speakers zorgen voor een goede beleving, met een minimum aan kabels en zonder losse luidsprekers Heb je al Bose-speakers in huis? Net zoals met de Sonos Beam kan je die in het systeem implementeren. Opgelet: Je kan natuurlijk geen Bose- en Sonos-systemen combineren. Als je nog aparte Bose-speakers moet kopen om eraan toe te voegen, dan kijk je voor die prijs beter uit naar een systeem dat compleet als 5.1 uit de doos komt.

beste home cinema speaker set

vroeger was een typische home cinema set uitgerust met 5.1 speakers. Dat wil zeggen dat er vijf gewone speakers en een subwoofer zijn. Normaal heb je een centrale speaker onder of boven je tv. Verder zijn er speakers links en rechts vooraan. Ook achter in de kamer plaats je normaal links én rechts een speaker. De subwoofer wordt meestal vooraan geplaatst. Plaats hem, indien mogelijk, niet in een hoekje en ook niet direct tegen de muur. 5.1.-sets zoals we ze hier bespreken, zijn er ondertussen een beetje uit. Ze zijn grotendeels vervangen door soundbars, die gebruiksvriendelijker zijn.

Een hedendaagse set bestaat veelal uit een (grote) soundbar waar al heel wat speakers in zitten. Nieuwe technologieën als Dolby Atmos nemen ook hoogte mee in het verhaal, waardoor er speakers naar boven en naar beneden wijzen. Zo komen we op systemen als 9.1.4: 9 speakers die de lengte en breedte voor hun rekening nemen, 1 subwoofer en vier speakers voor de hoogtedimensie. Zoals bij zoveel audio-artikels geldt hier ook weer: laat je niet gek maken door getallen.

Tot zover onze lijst beste home cinema sets van 2021.
Heb je nog geen projectiescherm of beamer, lees dan ook de lijsten ‘beste 4K beamer‘ en ‘beste projectiescherm‘.

Home cinema set vergelijken

Wat is een home cinema set?

Een home cinema set verwijst naar de audio installatie die samengaat met een projectorscherm en een beamer. Deze drie elementen samen maken een home cinema compleet. De beste home cinema set is één die compatibel is met de meest recente autio- en videoformaten, veel functies heeft, maar vooral een uitstekend beeld en audio passend bij jouw budget. Je kunt al snel enkele duizenden euro’s uitgeven aan een home cinema set, zeker wanneer je zelf luidsprekers en AV-receivers begint te combineren. Dat is hier niet de bedoeling: wij selecteerden vijf sets die heel goede prestaties leveren voor hun geld, maar wel onder de duizend euro blijven. Wanneer je zelf wilt gaan combineren (en dus meer geld wilt uitgeven), raden we je aan om naar een fysieke winkel te gaan om te gaan luisteren.

beste bose speakers home cinema

Hoe kies ik een home cinema set in 2021?

Bij het kiezen van een home cinema set zijn er verschillende opties voor elk budget. Je kan om te beginnen kiezen uit een kant-en-klare set, een zelf samengestelde set of een op maat gemaakte set. Een kant-en-klare set wordt dikwijls een HTIB genoemd: Home Theater in a Box. Dit soort systemen bestaat meestal uit een receiver en een zestal boxen. De sets die we in dit artikel hebben bekeken vallen onder deze categorie, maar je kan de componenten ook apart bestellen.

Je kan ervoor kiezen zelf een set samen te stellen. Je kiest een AV-receiver en je gebruikt je zelf geselecteerde boxen. Kies je voor een receiver en boxen van eenzelfde fabrikant, dan is dit eenvoudig. Je koopt verschillende componenten van de systemen apart. Vervolgens kan je ze blenden naar eigen zin. Informeer je op voorhand als je verschillende merken door mekaar wil gebruiken. Zo maak je zeker een doordachte keuze.

De derde piste voor home cinema systemen is het kiezen voor een op maat gemaakte set. Deze optie is vooral interessant voor de echte audiofielen. Voor de doorsnee consument is deze optie een brug te ver. Ze zijn kwalitatief belachelijk goed, maar het prijskaartje is navenant. Systemen van verschillende duizenden euro’s zijn geen uitzondering.

Home cinema set kopen,
waar moet ik op letten?

Wat kost een home cinema set?

Er bestaan home cinema systemen voor elk budget. Probeer een zo goed mogelijke set te vinden die past binnen jouw budget. Een dure set zal waarschijnlijk erg goed klinken, maar laat je vooral niet gek maken. Voor de doorsnee gebruiker is het niet nodig duizenden euro’s uit te geven. Voor enkele honderden euro’s vind je systemen die ongelooflijk goed klinken.

Modulaire home cinema

De meeste home cinema systemen zijn modulair. Heb je al speakers van een bepaald merk in huis, dan kan je bekijken of je die kan implementeren in je home cinema. Is dat het geval, dan kan je behoorlijk wat geld uitsparen. Lijkt je dit te complex of heb je geen andere speakers in huis, dan kies je best voor een kant-en-klare set. De kans is groot dat die aan je noden zal voldoen. Bovendien kan je de meeste systemen gemakkelijk uitbreiden dankzij het modulaire karakter.

Draadloze speakers

Verschillende moderne systemen werken draadloos. Dat bespaart je een hoop rommelige kabels. Deze systemen zijn meestal even gemakkelijk uit te breiden met extra speakers. Dat wil niet zeggen dat systemen die wel nog met kabels werken slechter zijn – integendeel.  Sommige mensen werken liever met kabels. Als je bijvoorbeeld geen stabiel wifinetwerk hebt, kan dit een betere optie zijn. Systemen met bekabeling zijn bovendien minder afhankelijk van software updates.

Draadloze speakers hebben ook het nadeel dat het signaal wat vertraging oploopt; het is vaak moeilijker om het geluid perfect synchroon met het beeld te krijgen. In dit prijssegment is draadloos versus bekabeld vooral een afweging van design/gebruiksgemak tegen kwaliteit.

Besturing

Hoe bestuur je je home cinema systeem? Werkt het systeem met een traditionele afstandsbediening en knoppen? Of wil je een modern systeem dat je gemakkelijk via je tablet of smartphone kunt regelen? Een app op je tablet of smartphone stelt je vaak (niet altijd!) in staat om zaken fijner af te regelen, maar je zal snel merken dat een paar knoppen geen overbodige luxe zijn wanneer je je smartphone niet bij de hand hebt. Let er ook op dat je het systeem kunt blijven bedienen na ettelijke softwareupdates. Dit is helaas geen vanzelfsprekendheid meer.

(Draadloze) Home cinema connectiviteit

De receiver is het hart van je home cinema set. In een nieuwe receiver zijn wifi en bluetooth een must. Zelfs als je ze nog niet meteen gaat gebruiken, zullen ze vroeg of laat handig van pas komen.  Voor kwalitatieve aansluitopties blijf je echter aangewezen op kabels. Dat is nu zo en dat zal binnen tien jaar nog steeds zo zijn. Ga dus zeker na of er voldoende digitale inputs en outputs zijn – bij een AV-receiver zullen dat vooral HDMI-aansluitingen zijn.

In een ideaal scenario loopt alles door één HDMI-kabel van je receiver naar je televisie Let ook op de HDMI-versie die de poorten aankunnen: de huidige standaard is HDMI 2.1. Oudere versies kunnen bijvoorbeeld geen 3D of HDR aan. In dat geval moet je toch weer met aparte kabels voor beeld en geluid werken.

Implementatie van apps

De implementatie van apps in je receiver is een serieus pluspunt. Hoe langer hoe meer home cinema sets zijn uitgerust met digitale toepassingen. Denk hierbij aan AirPlay, Alexa, TuneIn of Spotify. Die apps bezorgen je een hoop extra mogelijkheden en gebruiksgemak. Als ze goed werken, vereenvoudigen ze de installatie van je home cinema systeem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van een extra speaker aan je systeem. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden: net zoals je smartphone, zal je receiver in de toekomst bepaalde apps niet (meer) aankunnen, en dan verlies je functionaliteit. Daarom hameren wij op een toestel dat ook zonder apps bruikbaar is. Anders kan je er binnen tien jaar mee naar de kringloopwinkel of het containerpark.

Formaten

Nog zo’n heikel punt zijn audio- en videoformaten. Een AV-receiver van tien jaar oud kan niet meer alle huidige formaten aan. Daar is meestal niets aan te doen. Is dat erg? Wel als je een splinternieuwe 4K-televisie hebt gekocht en je receiver enkel Full HD kan doorgeven. Qua audioformaten zijn de nieuwste neusjes van de zalm Dolby Atmos en DTS:X. Let daar zeker op bij aanschaf. In tegenstelling tot ‘gewone’ tweekanaalsaudio, gaat de technologie in AV-receivers nog steeds met bokkesprongen vooruit. Een levensduur van meer dan 10 jaar is optimistisch.

Home cinema speakers

Een typische home cinema set is uitgerust met 5.1 speakers. Dat wil zeggen dat er vijf gewone speakers en een subwoofer zijn. Normaal heb je een centrale speaker onder of boven je tv. Verder zijn er speakers links en rechts vooraan. Ook achter in de kamer plaats je normaal links én rechts een speaker. De subwoofer wordt meestal vooraan geplaatst. laats hem, indien mogelijk, niet in een hoekje en ook niet direct tegen de muur. Werken je speakers draadloos of is er bekabeling nodig? In tegenstelling tot digitale kabels, is analoge luidsprekerkabel al vijftig jaar onveranderd. Die kun je bij een verbouwing eteen op de juiste plaats voorzien.

Meer over speakersets vind je in het artikel ‘beste speakerset

Speakerset met soundbar

Een soundbar is een receiver met enkele ingebouwde speakers. Veel moderne systemen werken met een soundbar als basis voor de hele set. Heb je een beperkt budget, maar wil je later graag upgraden? Dan is een soundbar een uitstekend idee. Je beschikt meteen over alle basisfuncties. Je geluidskwaliteit zal er al serieus op vooruit gaan. Met extra speakers en een subwoofer maak je er later een volwaardige home cinema set van. Dankzij de digitale technologie in soundbars beschik je over heel wat mogelijkheden, maar een set met zes aparte speakers zal nog steeds beter klinken.

Bekijk alvast de top 5 beste soundbars

Surround sound calibreren

Niet elke kamer klinkt hetzelfde. We durven zelfs te zeggen dat de kamer, na de luidsprekers, de grootste invloed heeft op de klank. Een goede klank onder ideale omstandigheden is erg indrukwekkend. De omstandigheden in jouw huiskamer zijn waarschijnlijk minder perfect. Verschillende moderne systemen zijn daarom uitgerust met een kalibratietechnologie, met ingebouwde microfoons die de reflecties in de kamer meten en het geluid daaraan aanpassen. Daarmee kan je het systeem optimaal afstellen voor jouw ruimte. Op de goedkopere systemen is deze technologie meestal afwezig. In dat geval zal je dus op je oren moeten vertrouwen voor een optimale plaatsing van je speakers. Een online tutorial kan je helpen met een goede basisopstelling, maar het zal nooit zo goed zijn als met calibratietechnologie.

Is vermogen belangrijk? In deze kant-en-klare sets eigenlijk niet. Receiver en luidsprekers zijn (we mogen het toch hopen!) goed op elkaar afgesteld, waardoor de receiver de luidsprekers probleemloos zal kunnen aandrijven. Laat je niet gek maken door getallen. Wattages zijn vaak misleidend en moeilijk te vergelijken, omdat er vaak niet bij verteld wordt op welk vervormingsniveau die gemeten zijn. Trek je er dus niet te veel van aan.

In theorie kan een mens tot 20 kHz horen, in de praktijk halen de meeste (jong)volwassenen de 16 kHz al niet meer. Met luidsprekers die tot 20 kHz gaan, zit je dus goed. Hoger heeft geen zin. Zogenaamde hogeresolutieaudio gaat tot 90 kHz, maar dat is overbodig, want dat kun je dus niet horen. Geeft een televisie een beter beeld wanneer hij ook infraroodlicht uitzendt, dat je niet kunt zien? Neen. Wel belangrijk is tot waar de subwoofer gaat in het laag.

20 Hz is een goede waarde, maar opnieuw: laat je niet gek maken. Een subwoofer die lineair is tot 30 Hz, is beter dan een subwoofer die tot 20 Hz gaat, maar zwalpt. Laat je dus opnieuw niet te gek maken door cijfers.

Tot zover ons artikel ‘beste home cinema set 2021’ – Laatste update 03/01/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Audio’

Comments (1)

[…] Tot zover onze suggestieve top 5 beste projectieschermen. Maak je set compleet met één van de beste draagbare beamers en een passende home cinema set. […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.