De 5 beste ijsmachines van 2021

Zelf ijs of sorbet maken wordt makkelijk gemaakt met een goede ijsmaker

Een ijsmachine of ijsmaker is een toestel waarmee je thuis zelfgemaakt roomijs of sorbet kunt bereiden. Na 40 uur werk en het onderzoeken van 15 verschillende modellen zijn we tot de conclusie gekomen dat de DOMO DO9021I de beste ijsmachine voor thuis is. Je kan er zowel roomijs, sorbet als softijs mee maken met één druk op de knop. Het is namelijk een ijsmachine met compressor waardoor je roomijs telkens opnieuw een zachte structuur heeft. De DOMO DO2309I maakt daarentegen gebruik van een koelelement dat 24 uur op voorhand in de vriezer moet geplaatst worden. Deze soort toestellen zijn veel goedkoper maar het resultaat is minder goed omdat er meer ijskristallen worden gevormd.

De beste ijsmachine van 2021

De Domo DO9021I is volgens ons onderzoek de beste ijsmachine van 2021. Deze ijsmachine met compressor is eenvoudig om te gebruiken. Je moet niet 24 uur op voorhand een koelelement in de vriezer steken. Gewoon het toestel uit de kast halen, ingrediënten in de kom gieten en met één druk op de knop ben je vertrokken. Door het volautomatisch programma worden de ingrediënten goed gemengd en snel ingevroren. Hoe sneller de ingrediënten worden ingevroren hoe minder ijskristallen er kunnen ontstaan. Hoer minder ijskristallen er zijn hoe zachter de structuur van je roomijs zal zijn.

De DOMO DO9021I is niet enkel gemakkelijk te gebruiken maar het is ook eenvoudig om hem daarna op te kuisen. Bovendien kost hij ongeveer de helft van andere ijsmachines zoals de Boretti B100 of de Solis Gelateria.

Zachtste roomijs dat je thuis kan maken

De Boretti B100 is een professionele ijsmachine met een hoog vermogen. Met een inhoud van 2 liter kun je gemakkelijk grote hoeveelheden roomijs maken in 1 keer. Je kan los van roomijs ook sorbet maken met dit toestel maar geen softijs. En ondanks zijn grote inhoud is het een van de meest compacte toestellen die je kunt kopen. We vinden dit wel een grote plus omdat een ijsmaker groter is dan de meeste mensen denken. Daarom is het handig om een toestel te kopen dat je gemakkelijk kunt opbergen in de kast.

Dankzij zijn hoog vermogen kan hij in zeer korte tijd roomijs maken zodat er zich geen ijskristallen kunnen vormen. Het resultaat is het zachtste roomijs dat je zelf thuis kunt maken. Nadeel van dit toestel is dat het dubbel zo duur als de DOMO DO9021I. Door zijn veel hogere prijs en iets beter resultaat is hij het voor de meeste mensen niet waard. Maar als prijs van minder belang is dan is de Boretti B100 misschien wel iets voor jou.

Beste ijsmachine voor gelato

De Solis Gelateria Pro Touch is niet zomaar een ijsmachine. Het kan niet enkel roomijs, sorbet en softijs maken maar ook frozen yogurts en gelato’s. Het verschil tussen roomijs en gelato is dat roomijs gemaakt is op basis van melk, room, suiker en eigeel. Gelato heeft in verhouding tot roomijs veel meer melk en minder room, suiker en eigeel. Het wordt bevroren aan een lager tempo en er wordt minder lucht in verwerkt. Dit zorgt ervoor dat gelato een veel dikkere structuur dan roomijs heeft en door het lager vetgehalte komt de achterliggende smaak meer naar boven.

Dit toestel is ideaal voor mensen die graag experimenteren met verschillende soorten ijs. Hij komt wel aan een stevige meerprijs in vergelijking met de DOMO DO9021I. Maar als je van plan bent om naast roomijs ook gelato of frozen yoghurt te maken dan is het zijn meerprijs zeker waard.

Goedkope ijsmachine met koelelement

De DOMO DO2309I is zeker niet de beste ijsmachine maar hij wel een stuk goedkoper. Deze ijsmaker werkt namelijk op basis van een koelelement dat je minstens 8 uur op voorhand in de vriezer moet leggen. Eens het koelelement voldoende koud is kunnen je het in het toestel plaatsen om aan de slag te gaan. De koelbeker heeft een inhoud van maar 1 liter waardoor je geen grote hoeveelheden ijs kunt maken. Daarenboven moet je na elke bereiding de kom terug in de vriezer plaatsen voor een aantal uur. Nadeel van een ijsmachine met koelelement is dat het langer duurt om het roomijs te bevriezen waardoor er meer ijskristallen gevormd worden. Hoe meer ijskristallen er in het ijs zitten hoe minder aangenaam de smaak is. Bovendien neemt zo’n koelelement veel ruimte in van je vriezer.

Wat we wel goed vinden is dat hij  voorzien is van een klepje dat je gemakkelijk open en toe kunt doen. Dit maakt van het toevoegen van ingrediënten tijdens het mengproces gemakkelijk. Bovendien kun je voor een zeer lage aankoopprijs zelf je eigen roomijs beginnen maken. Hij is daarom ideaal voor mensen die maar af en toe roomijs willen maken.

Twee smaken in één keer bereiden

De Cuisinart Ice Cream Duo is juist zoals de Domo DO2309I een ijsmachine dat werkt op basis van een koelelement. Hij heeft wel een unieke feature, je kan er namelijk twee aparte kommen op aansluiten. Beide kommen hebben een inhoud van 1 liter waardoor je in totaal 2 liter roomijs kunt maken. Het grote voordeel is wel dat je in een keer twee verschillende smaken kunt bereiden. Of je kunt ook een emmer roomijs en een emmer sorbet maken. Ideaal dus voor mensen die graag met verschillende smaken experimenteren.

Nadeel is wel dat je voldoende ruimte moet hebben in je vriezer om 2 koelelementen van 1 liter kwijt te geraken. Bovendien is dit toestel dubbel zo duur in vergelijking met de Domo DO2309I. Voor die prijs kun je beter nog een beetje extra sparen om een ijsmachine met compressor te kopen. Hiermee kun je tenminste bereiding na bereiding maken zonder dat de kommen voor een aantal uur in de vriezer moeten geplaatst worden.

Voor mensen met een KitchenAid keukenrobot

De KitchenAid Roomijsmaker is enkel bruikbaar voor mensen die over een KitchenAid keukenrobot beschikken. Deze kom moet je 15 uur op voorhand in de vriezer plaatsen vooraleer je aan de slag kunt. Omdat de kom een inhoud heeft van bijna 2 liter neemt hij zeer veel ruimte van je vriezer in. Afhankelijk van je vriezer kan het zijn dat je een schuif of een lade moet uithalen om de kom erin te kunnen plaatsen. Voordeel is wel dat je in een keer een grote hoeveelheid roomijs of sorbet kunt maken. De kom zelf is nadien eenvoudig te kuisen met wat warm water en zeep.

Het maken van het roomijs gaat vrij snel. Binnen het halfuur kun je zacht roomijs of sorbet eten. Het resultaat is door de hoge koelcapaciteit van de kom een stuk beter in vergelijking met andere ijsmachines die op basis van een koelelement werken. Nadeel is wel dat je al over een KitchenAid keukenrobot moet beschikken. We raden niet aan om een KitchenAid Artisan Mixer te kopen enkel en alleen om roomijs te maken. Het is namelijk een duur toestel dat je vooral kunt gebruiken voor het mixen van deeg of beslag.

Beste ijsmachine van 2020

Roomijsmachines vergelijken

Waarom een ijsmachine kopen?

Als je graag roomijs eet en graag experimenteert met het maken van unieke smaken dan is een ijsmachine misschien wel iets voor jou. Je kunt je fantasie de vrije loop geven in het maken van je eigen roomijs of sorbet. Je kan zelf recepten uitproberen zoals zelfgemaakt citroenijs. Dit recept van Myriam Minne is in 1, 2, 3 klaar en is ideaal om af te koelen tijdens warme zomerdagen. Maak je regelmatig zelf roomijs dan koop je best een ijsmachine met een compressor. Deze toestellen zijn duur maar zijn wel het gemakkelijkst om te gebruiken. Met één duw op de knop kun je verschillende soorten ijs op een avond maken. Gewoon de kom vullen met de ingrediënten en het volautomatisch programma doet de rest. Je hebt ook geen koelelement dat op voorhand in de vriezer moet geplaatst worden. Hierdoor kun je ook meerdere porties na elkaar maken. Het grootste nadeel is dat een ijsmachine met compressor vrij grote afmetingen heeft. Je moet dus redelijk wat kastruimte voorzien om het in op te bergen. Bovendien zijn ze ook vrij duur, een ijsmachine met compressor kost je snel 250 euro.

Maak je niet zo vaak zelf roomijs of sorbet dan kun je beter een ijsmachine met koelelement kopen. Deze kosten maar een fractie van de prijs van een ijsmachine met compressor. Het koelelement is gevuld met een vloeistof en moet gedurende 12 tot 24 uur op voorhand in de vriezer geplaatst worden. Daarna haal je de om uit de vriezer en plaats je die in het toestel zelf. Het nadeel van deze type ijsmaker is dat je geen 2 porties vlak na elkaar kunt maken omdat het koelelement terug in de vriezer moet geplaatst worden. Deze ijsmachine is dus niet geschikt voor mensen die meer dan 1,5 liter roomijs op één avond willen maken. Bijkomend nadeel is dat de kom redelijk wat ruimte in de vriezer inneemt.

ijsmachine kopen

Verschillende soorten ijsmachines

Ijsmachine met koelelement

ijsmachine met vriesvak

Een ijsmachine met een koelelement bestaat uit twee delen en is meestal iets kleiner dan een zelfvriezende ijsmachine. Dit type ijsmachine bevat een ijsmachine en een koeling. Deze koeling (het koelelement) moet je op voorhand laten koelen in de vriezer. Het ijs wordt gemaakt met de ijsmachine. Dit is een nadeel want als het koelelement niet koel is kan je deze niet gebruiken. Denk je hier op voorhand aan dan is zo’n ijsmachine interessant, het is namelijk goedkoper dan zelfvriezende ijsmachines. Ze zijn soms ook wat lichter omdat ze het vrieselement ontbreken.

Zelfvriezende ijsmachine

zelfvriezende ijsmachine kopen

Het is dus vanzelfsprekend dat de voordelen van een ijsmachine met koelelement nadelen zijn voor een zelfvriezende ijsmachine. Deze is duurder en zwaarder. Van de twee keuzes is deze de meest complete ijsmachine. Je kan er meteen mee aan de slag, geen nood aan op voorhand te koelen. Het pakt wat meer plaats, maar het zijn ook mooiere ontwerpen. Het is dan ook wat duurder, maar je verliest geen ruimte in de vriezer door het ontbreken van het koelelement. Vind je een vaste plaats in de keuken dan is er eigenlijk, naast de prijs, geen nadeel.

Ijsmachine kopen waar op letten

Beste roomijsmachine 2020

Prestaties

De voornaamste taak van een ijsmachine is om zacht roomijs of sorbet te maken. Hoe sneller je mengsel bevriest hoe lager de kans dat er zich ijskristallen kunnen vormen. Hoe minder ijskristallen zich in je roomijs bevinden hoe zachter de structuur zal zijn. Dit is de reden waarom ijsmachines met een compressor het beste resultaat leveren. Zij kunnen namelijk in de minste tijd de ingrediënten bevriezen waardoor je zo goed als geen ijskristallen zult hebben. Een ijsmachine met een koelelement heeft daarentegen meer tijd nodig om alle ingrediënten te bevriezen. Hierdoor zal het eindresultaat doorgaans minder goed zijn. Door de kom met koelelement minder vol te doen zal het vriezen sneller gaan waardoor het eindresultaat beter zal zijn. 

beste ijsmachine 2020
Een ijsmachine met een compressor kan ingrediënten snel invriezen voor het beste resultaat.

Capaciteit

De meeste ijsmachines kunnen van 1 tot 2 liter roomijs in 1 keer maken. Wanneer je een ijsmachine met koelelement koopt is het belangrijk om hierop te letten. Hoe groter de capaciteit van het koelelement hoe meer plaats het zal innemen in de vriezer. Hou er ook rekening mee dat hoe meer roomijs je in een keer wilt maken hoe slechter het resultaat zal zijn. Zoals we hierboven al hebben gezegd, hoe sneller het mengsel kan bevriezen hoe minder ijskristallen je zult hebben. Met andere woorden kun je een toestel met een capaciteit van 1 liter beter niet volledig benutten. Door het maar halfweg te vullen zal het mengsel sneller bevriezen en zal je eindresultaat beter zijn. Hou hier dus rekening mee wanneer je een ijsmachine gaat kopen.

beste ijsmachine 2020

Grote of kleine ijsmachine

Een ijsmachine is vaak groter dan de meeste mensen denken. Een ijsmachine met compressor heeft zeer grote afmetingen, vergelijkbaar met dat van een espressomachine. Alleen gebruik je een ijsmachine waarschijnlijk niet vaak genoeg om op je aanrecht te laten staan. Door hun grote afmetingen moet je een plek vrijmaken in je kast om ze op te bergen. Bovendien wegen ze snel tussen de 10 en 15 kg, het zijn dus lompe toestellen. Een ijsmachine met een koelelement is een stuk kleiner. Alleen heb je daar het nadeel dat het koelelement veel ruimte in je vriezer inneemt.

Zelf ijs maken zonder ijsmachine

Je kan ook roomijs maken zonder een ijsmachine. De meeste mensen hebben alle benodigdheden hiervoor in huis. Nadeel is dat het wat meer moeite kost om je roomijs te maken en je wat meer afwas hebt. Hieronder bekijken we twee methodes om zelf ijs te maken zonder ijsmachine.

 • Methode met de kom
  • Benodigdheden
   • Een recept voor roomijs naar keuze
   • Een grote kom
   • Een kleine kom
   • Crushed ijs
   • Zout
   • Manuele of elektrische klopper
  • Instructies
   1. Vul de grote kom tot de helft met crushed ijs en meng het met 200 gram zout
   2. Zet de kleine kom in de grote kom gevuld met ijs, probeer de kleine volledig in het ijs te begraven
   3. Giet de ingrediënten voor je ijs in de kleine kom
   4. Gebruik een manuele of elektrische klopper om je mengsel te mengen gedurende 10-15 minuten
   5. Leg een handdoek over de kom en plaats beide komen in hun geheel in de vriezer gedurende 45 minuten
   6. Haal het uit de vriezer en meng nogmaals met een manuele of elektrische klopper gedurende 5-10 minuten
   7. Leg een handdoek over de kom en plaats beide komen in hun geheel in de vriezer gedurende 2 uur
   8. Je roomijs is klaar om op te eten
 • Methode met de ovenschaal
   • Benodigdheden
    • Een recept voor roomijs naar keuze
    • Een ovenschaal (dat in de vriezer mag)
    • Een grote kom
    • Ijsblokken
    • Manuele of elektrische klopper
  • Instructies
   1. Meng al je ingrediënten om je roomijs te maken in een pan of pot
   2. Vul een grote kom met ijsblokken
   3. Plaats je pan of pot waarin je mengsel zit in de kom met ijsblokken en laat het afkoelen
   4. Eens afgekoeld giet je je mengsel over in de ovenschaal en plaats het in de vriezer gedurende 45 minuten
   5. Pak een manuele of elektrische klopper en meng alles goed door elkaar
   6. Plaats de ovenschaal terug in de vriezer gedurende 30 minuten
   7. Haal de ovenschaal uit de vriezer en meng met je klopper
   8. Herhaal de twee vorige stappen gedurende 2-3 uur tot je het gewenste effect hebt bekomen

Tot zover ons artikel ‘beste ijsmachines 2021’ – Laatste update 07/09/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Keuken’

Comments (1)

[…] zin gekregen om dit citroenijs te maken, maar geen ijsmachine? Check dan zeker eens dit artikel waarin een hele resem ijsmachines vergeleken worden en maak de juiste […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.