De 7 beste inbouw ovens van 2022

Kies de juiste inbouw oven of combi microgolf voor jouw keuken.

Ben je een enthousiaste hobbykok die schittert met de smakelijkste gerechten, moet je iedere avond snel lekker eten op tafel krijgen voor de kinderen of wil je gewoon een diepvriespizza voor de drukke dagen: een oven mag in geen enkele keuken ontbreken. Je staat ervan versteld hoeveel gerechten je in de oven in plaats van op het fornuis kan bereiden. Ovenbereide gerechten zijn trager gegaard en passen als dusdanig perfect binnen de trend van slow cooking en bij een gezonde levensstijl.

Het mooiste en meest praktische in de keuken is natuurlijk een prefect geïntegreerde inbouwoven. In dit artikel onderzoeken we voor jou een aantal goede inbouwovens van verschillende merken. We bespreken de handigste functies, de verschillende soorten inbouwovens waaronder conventionele heteluchtovens en ovens met stoomfunctie en de prijs-kwaliteitverhouding. Op basis van ons onderzoek doen wij een suggestie voor de beste inbouwovens van dit moment zodat jij de lekkerste taarten bakt en geniet van geurig brood met een knapperige korst.

Lees hieronder verder om de beste inbouwovens te leren kennen en te ontdekken waarop je moet letten bij je aankoopkeuze.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Samsung NV75N5671RS Dual Cook Flex

 • Zeer grote binnenruimte
 • 2 ovendeuren die je apart van elkaar kan openen
 • Zelfreiniging via pyrolyse of hydrolyse
 • Geen uitgestelde startfunctie

Deze zeer ruime heteluchtoven van Samsung is uniek in zijn soort. Zoals bij vele conventionele ovens met heteluchtcirculatie kan je meerdere gerechten op verschillende niveaus bereiden.  Wat de Samsung Dual Cook Flex uniek maakt, is zijn deur-systeem. Je kan de bovenste en onderste helft van de ovendeur apart openen zodat de instromende koude lucht als het ene gerecht klaar is de andere bereiding niet beïnvloed. Handig om bijvoorbeeld cake (wat koudegevoelig is) te bakken samen met een ander gerecht. Met ingebouwde sensoren wordt de temperatuur in de oven voortdurend gemeten en bijgestuurd.

Uiteraard kan je de oven ook als 1 geheel gebruiken. Met een inhoud van 75 liter is de binnenruimte in dat geval groot genoeg voor een gigantische kerstkalkoen of een resem pizza’s.

Dankzij pyrolyse is het schoonmaken van de oven een fluitje van een cent. Het reinigingsprogramma verbrandt alle vuil en vet tot een laagje as dat je gemakkelijk wegveegt met een vochtige doek. Is je budget iets lager dan biedt Samsung ook een versie aan met hydrolyse. Net iets goedkoper en toch nog makkelijk te reinigen dankzij de hydrolyse-functie.

Beste goedkope: Bosch HBA534BS0

 • Scherpe prijs
 • Zelfreiniging via katalyse
 • Grote binnenruimte
 • Pizzastand
 • Minder strak design door de draaiknoppen
 • Koeling draait lang na

Bosch staat bekend voor huishoudelijke kwaliteit aan budgetvriendelijke prijzen. Met dit toestel haal je de beste goedkope inbouwoven in huis. Deze traditionele heteluchtoven van Bosch bereidt meerdere gerechten tegelijk op 3 niveaus. Het turbo heteluchtsysteem zorgt voor een gelijkmatige warmtespreiding. Daarnaast beschikt deze oven over een superhandige pizzastand en de ruime inhoud geeft je de mogelijkheid om 2 pizza’s tegelijk af te bakken zonder dat de kaas overal aan de binnenkant plakt.

De snelle voorverwarmfunctie zorgt ervoor dat je niet hoeft te wachten met de bereiding van je gerechten. Ondanks zijn scherpe prijs kan je deze oven ook krijgen met een handige telescopische rail. De katalytische achterwand absorbeert vuil en verbrandt vet tijdens het bereidingsproces. Daardoor maak je de achterwand na het bakken moeiteloos schoon met een vochtige doek. Ook het strakke design in RVS zonder richels en overbodige tierlantijntjes maakt dit toestel makkelijk te onderhouden. De ovendeur is uitneembaar om het schoonmaakwerk nog gemakkelijker te maken. De oven is gemakkelijk te bedienen dor middel van draaiknoppen en een rood led-display. De draaiknoppen zijn bovendien verzinkbaar waardoor je het bedieningspaneel snel en eenvoudig kan schoonmaken.

Beste combi microgolfoven: ETNA MO470ZT

 • Heel veel binnenruimte
 • Kinderslot
 • Eenvoudige bediending via touchscreen
 • Geen zachtsluitende deur
 • Microgolffunctie van slechts 800 watt

Door zijn grote binnenruimte van 70 l biedt deze combimicrogolfoven plaats voor meerdere ovenschalen tegelijk op maar liefst 5 insteekniveaus. Naast de traditionele heteluchtfunctie met boven- en onderwarmte en de grilfunctie beschikt dit toestel over een microgolffunctie en 10 programma’s die jou helpen om je gerechten perfect te bereiden. De turbo heteluchtfunctie biedt bovendien de mogelijkheid om op verschillende niveaus tegelijk te bakken. De microgolffunctie heeft een maximaal vermogen van 800 W, de gril heeft een maximale temperatuur van 250°C..

Kleine kinderen in de keuken? Dit toestel heeft een veilig kinderslot zodat nieuwsgierige kinderen de oven nooit kunnen aan- of uitzetten. Bovendien zorgt het driedubbel glas in de ovendeur voor extra beveiliging. Dankzij de geëmailleerde binnenwanden maak je de oven na het bakken en braden heel gemakkelijk schoon met een spons en wat detergent. Je bedient het apparaat via een modern touchscreen in combinatie met de gekende klassieke draaiknoppen.

Beste combi stoomoven: AEG BSE774220M

 • Heel veel binnenruimte
 • Volledig zelfreinigend via pyrolyse
 • Heel veel automatische programma’s en hulpfuncties
 • Ingebouwde kernthermometer
 • Veilig voor kinderen met koele deur
 • Zachtsluitende deur
 • Luchtvochtigheid is niet aanpasbaar
 • Geen telescopische rails

Een ruime inbouwoven van maar liefst 71 liter met heteluchtfunctie en stoomfunctie. Dat is de AEG BSE774220M met SteamCrisp-functie. Vleesbereidingen zijn sappig en mals met een heerlijke krokante korst dankzij de combinatie van hete lucht en stoom. Bijkomend zorgt de HotAir-technologie van AEG voor een gelijkmatige verdeling van de temperatuur in de oven zodat gerechten op elk niveau perfect garen. Een extrahandige functionaliteit is de voedingssensor die tijdens het bakproces de kerntemperatuur van je gerechten meet. Jij hoeft geen extra kernthermometer te kopen.

Dit toestel heeft maar liefst 90 automatische programma’s en 18 verschillende verwarmingsfuncties. Geen zin in schoonmaakwerk na een uitgebreide kooksessie? Deze combimicrogolfoven beschikt over pyrolysereiniging, het paradepaardje onder de reinigingsfuncties. Alle vet, vuil en voedselresten worden met het reinigingsprogramma omgetoverd in een laagje as dat je eenvoudig wegveegt met een vochtige doek. De koeledeurconstructie maakt deze oven veilig voor onder andere nieuwsgierige kinderhandjes. Bovendien sluit de deur geruisloos dankzij de zachte-sluitingtechnologie.

Beste compacte: Bosch CBG675BS3

 • Volledig zelfreinigend met pyrolyse
 • Maximumtemperatuur tot 300°C
 • Pizzastand
 • Geen ingebouwde kernthermometer

Onder de compacte inbouwovens voor kleinere keukens met een nishoogte van 45 cm is deze traditionele oven van Bosch een klassetoestel. Dankzij de 4D-heteluchtfunctie kan je bakken op meerdere niveaus tegelijk. De handige pizzastand bakt de perfecte pizza met knapperige bodem.  Ben je toch wat onzeker over de juiste bereidingswijze? Maak dan zeker gebruik van een van de maar liefst 13 bereidingswijzen en 10 automatische programma’s. Met enkele drukken op het touchscreen zet jij de perfecte maaltijd op tafel. Bovendien kan dit toestel verwarmen tot 300°C waardoor werkelijk elk gerecht binnen de mogelijkheden ligt.

Aan schoonmaken hebben we meestal een broertje dood. Gelukkig beschikt deze inbouwoven over het volledig automatische reinigingssysteem met pyrolyse. Het reinigingsprogramma verbrandt in geen tijd al het vet en vuil en reduceert het tot een laagje as dat u eenvoudig wegveegt met een vochtige doek. De ovendeur is zachtsluitend en bovendien uitneembaar om het schoonmaakwerk nog eenvoudiger te maken.

Beste compacte combi microgolfoven: Bosch CMG636BS2

 • Zelfreinigend met katalyse
 • Zeer stil, maakt nauwelijks geluid
 • Assist-functie helpt bij bereidingen
 • Pizzastand
 • Zachtsluitende deur
 • Opwarmen duurt lang

Deze compacte combimicrogolfoven voor inbouw met gedeeltelijke zelfreiniging scoort hoog voor alledaags gebruik en doet wat hij belooft. Deze inbouwoven beschikt over de traditionele heteluchtfunctie, daarnaast kan je ermee grillen, opwarmen en ontdooien. De handige pizzastand zorgt op drukke dagen snel voor heerlijke pizza’s met een knapperige korst.

Het gedeeltelijk zelfreinigende model heeft een katalytische achterwand die vet absorbeert en verbrandt tijdens het bereidingsproces wat het schoonmaken achteraf tot een minimum beperkt. Bovendien is deze combimicrogolf van Bosch naargelang de beschikbaarheid en tegen een meerprijs ook beschikbaar met volledige zelfreiniging met pyrolyse.

De Assist-functie helpt u bij de bereiding van al uw gerechten met een automatische regeling van de optimale warmte, temperatuur en tijd. Geen mislukt gebak of te droog braadstuk meer! Het strakke design met touchscreen voor een eenvoudige bediening en de zachtsluitende deur past in elk modern interieur. Bovendien is de oven tijdens zijn werking uiterst stil, je merkt nauwelijks dat hij aanstaat.

Beste compacte combi stoomoven: Siemens CS658GRS7 iQ700

 • Veel verschillende functies
 • Gemakkelijk te reinigen
 • Gebruiksvriendelijk bedieningsscherm
 • Prijs

Deze compacte inbouwoven van Siemens biedt een groot scala aan functies waar elke hobbykok van gaat watertanden. Met hete lucht, onder- en bovenwarmte, grilfuncties, een warmhoudfunctie, stoomfunctie, ontdooifunctie en pizzastand kan je met dit toestel werkelijk alle kanten uit. Dankzij de krachtige ventilator wordt de hete lucht gelijkmatig doorheen de oven verspreid. Dit geeft de mogelijkheid om verschillende schotels op verschillende niveaus tegelijk te bereiden met een perfect resultaat.

Wil je altijd zeker zijn van perfect bereide gerechten? Met de cookControl Plus-technologie heeft Siemens een heus kookboek in de oven ingebouwd. Je hoeft alleen maar het gewenste programma te kiezen en het gewicht in te geven en de oven doet de rest. Koken was nog nooit zo gemakkelijk. Het ecoClean reinigingsprogramma van Siemens voorziet een speciale coating op de achterwand van de oven om vet meteen tijdens het bereidingsproces af te breken. De oven schoonmaken wordt daardoor meteen een stuk eenvoudiger. Het grote display van het touchscreen maakt dit apparaat eenvoudig en gebruiksvriendelijk om te bedienen.

Tot zover artikel ‘De 7 beste inbouw ovens van 2022’.
Als alternatief heb je ook keuze uit een reeks stoomovens. Je kan uiteraard ook gaan voor een goede microgolfoven. Let op bij het uithalen, bescherm je handen met hittebestendige ovenwanten.

Hieronder lees je waarop je best let wanneer je een inbouwoven koopt. De afmetingen zijn natuurlijk belangrijk maar ook het type oven dat past bij jouw kookgewoontes en de reinigingsmethode.

goede inbouw oven

Waar op letten bij het kopen van een inbouw oven?

Type ovens

Er bestaan verschillende types inbouwovens, elk met hun eigen functies. We bespreken hier de traditionele of conventionele ovens, de combimicrogolfovens en de combistoomovens.

De traditionele oven is de klassieker onder de inbouwovens. Deze oven verwarmt de lucht door middel van twee weerstanden, boven- en onderaan. De warme lucht bereidt vrijwel alle gerechten.

Een klein nadeel van deze oven is dat je slechts 1 schotel tegelijk kan klaarmaken. Als de conventionele oven bijkomend is uitgerust met een ventilator achteraan dan spreken we van een heteluchtoven.

De ventilator zorgt voor een gelikmatige warmteverdeling waardoor je verschillende schotels op verschillende niveaus tegelijk kunt klaarmaken. Het nadeel van de ventilator is dat gerechten iets sneller uitdrogen.

De combimicrogolfoven gebruik je als traditionele oven en als microgolf. Het voordeel is dat je geen 2 toestellen in je keuken moet plaatsen. Met de microgolffunctie warm je snel voedsel op of kan je ontdooien. Daarnaast heeft de combimicrogolfoven een grill- en heteluchtfunctie om gerechten op de traditionele manier te bakken.

De combistoomoven combineert hete lucht met een stoomfunctie. De stoomfunctie zet water om in stoom om voedsel te garen.

Gestoomd voedsel bevat meer vitamines en smaak en droogt niet uit. Omdat je sommige gerechten zoals brood en gebak niet met hete stoom kan bereiden, is de combi-oven ideaal.

Reinigingsmethode

Moderne inbouwovens bieden 3 types zelfreinigende functies: pyrolyse, katalyse en hydrolyse.

Ovens met pyrolyse zijn volledig zelfreinigend. Een geïntegreerd reinigingsprogramma verhit de oven tot een hoge temperatuur van 500°C. Vuilresten worden op deze manier verkoold. Het laagje stof dat nadien overblijft verwijder je met een vochtige doek. Bij dit type oven kost schoonmaken geen werk. Nadeel is dat pyrolysereiniging een hoog energieverbruik heeft.

Inbouwovens met katalyse zijn zelfontvettend. De katalysator in de oven zuivert tijdens bereidingen boven de 180°C de ovenlucht van vetstoffen. Dankzij de speciale coating op de ovenwanden is schoonmaken na het bakken makkelijker.

Ovens met hydrolyse zijn deels zelfreinigend. Plaats een schaaltje met een halve liter water en een druppel afwasmiddel op de bodem van de oven. Het zelfreinigingsprogramma verwarmt het watermensgel dat condenseert op de wanden van de oven en inwerkt op de vuilresten. Na afloop veeg je het losgeweekte vuil gemakkelijk weg met een spons.

Afmetingen

Wanneer je een inbouwoven koopt, zijn de afmetingen natuurlijk belangrijk. De oven moet passen in de voorziene ruimte in je keuken, de nis.  De nis is de hoogte van je keuken. Meet dus vooraf de beschikbare ruimte in je keuken.

Een standaard nishoogte is 60 cm hoog. De standaardbuitenafmeting van ovens is 60 cm hoog en 60 cm breed. Daarnaast bestaan er compacte ovens met een nishoogte van 45 cm voor kleine keukens.

De binnenafmeting van de inbouwoven kan ook verschillen en is afhankelijk van de nishoogte en de breedte van de oven. De binnenruimte wordt meestal uitgedrukt in liters en bepaalt ook op hoeveel niveaus je gerechten kan bereiden.

Maak je grote schotels klaar zoals een reuzekerstkalkoen dan is een brede oven van 90 cm zeker iets voor jou. Maar lees altijd goed de specificaties want grote en brede ovens hebben niet altijd een grote binnenruimte!

goedkope inbouw oven

Tot zover het artikel ‘Beste inbouw oven’ – Laatste update 23/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.