Scroll Top

De 6 beste inductiekookplaten van 2024

Onze favoriete keuze is de Bosch PXV875DC1E.

Een inductiekookplaat is voorzien van elektrische spoelen om een magnetisch veld te creëren. Dit magnetisch veld zorgt ervoor dat je pot of pan wordt opgewarmd. Hierdoor werkt hij zuiniger en sneller dan een gewone elektrische kookplaat. Bovendien is het een stuk goedkoper dan koken op gas.

Of u nu uw keuken aan het verbouwen bent of je oude kookplaat aan vervanging toe is, het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Daarom hebben wij onderzoek gedaan naar verschillende modellen op de markt van onder andere Bosch, Smeg, Inventum en ETNA.

Hierbij hebben we vooral rekening gehouden met het aantal kookzones, de aansluiting en veiligheid. Bespaar op je energiefactuur en lees hieronder verder om de beste inductiekookplaat voor jouw keuken te vinden.

Onze selectie inductiekookplaten

Beste prijs-kwaliteit: Bosch PXV875DC1E

Voordelen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Zeer snelle boost functie
 • Movemodefunctie geeft controle
 • Flexzones, de optie om diverse maten pannen te gebruiken
 • Klassiek design
 • Makkelijk schoon te maken
 • Schakelt automatisch uit wanneer deze niet wordt gebruikt

Nadelen:

 • Perilex stekker wordt niet meegeleverd
 • Kookzone schakelt niet uit bij overkoken

De inductie kookplaat van Bosch levert kwaliteit in een prachtige klassieke uitvoering. Met deze kookplaat heb je direct een betaalbare professionele uitvoering met een flexibele kookplaat. Dit betekent de flexibiliteit om verschillende zones in te kunnen stellen of de helft van de kookplaat te kunnen combineren tot een grote kookzone. De nisbreedte is 75 cm en de nisdiepte is 49 cm.

Het elegante aantrekkelijke design komt met vijf verschillende braadstanden met sensor per zone en bovendien een constante temperatuurregeling voor de perfecte bereiding van uw gerechten. Zo brandt uw vlees nooit meer aan, en blijft de temperatuur constant. Er zijn negen kookstanden per zone, en een shortboost functie wat zorgt dat de pannen sneller worden verhit dan de hoogste stand. Ideaal wanneer je snel water aan het koken wilt brengen.

Bosch levert hier bovendien een movemodefunctie op 3 zones waardoor u automatisch ingestelde kookstanden kunt verspreiden over de kookzone. Elke kookzone heeft een eigen timer en schakelt automatisch uit wanneer deze niet wordt gebruikt. Ook is de kookplaat makkelijk schoon te maken en deze is beveiligd met een kinderslot om te voorkomen dat uw kinderen de kookplaat aanzetten. Een veiligheidsuitschakeling zorgt ervoor dat de plaat automatisch uitschakelt wanneer deze niet wordt gebruikt.

Beste met afzuiging: SMEG HOBD482D

Voordelen:

 • Standaard 2 jaar fabrieks garantie
 • Geintegreerde waterdichte afzuiging
 • Panherkenning
 • Multizone heating
 • Zeer hoge aantal kookstanden

Nadelen:

 • Snoer en stekker worden niet meegeleverd
 • 2 fasen nodig (krachtstroom)
 • Hogere prijs

SMEG komt met een strak vormgegeven inductiekookplaat welke is voorzien van een geïntegreerde afzuiging en vier kookzones. De geïntegreerde afzuiging is uitermate handig wanneer u geen afzuigkap wilt installeren. De prijs is ook wat hoger dan bij de gemiddelde inductiekookplaat, maar deze is dan ook voorzien van alle gemakken.

Elke kookzone is voorzien van een boostfunctie, elf kookstanden en een timer om de kookplaat uit te schakelen na een gewenste periode. Ook is er op elke zone een panherkenning, restwarmteindicatie en waarmhoud functie en wordt de inductiekookplaat beveiligd met een kinderbeveiliging, en een veiligheidsuitschakeling waardoor de zone automatisch uitschakelt indien deze niet wordt gebruikt.

De plaat herkent direct de grootte van de pan en past zich hieraan. Zo kun je meerdere kleine pannen gebruiken, of kiezen voor een grote kookzone door middel van multizone heating.

Je kunt door de verschillende kookstanden met een precies werken alsof je kookt op gas, je kunt snel ijs laten smelten, een pan warmhouden, of water laten koken, allemaal met het gemak van Tiptoetsen.

De afzuiging is voorzien van acht verschillende snelheden inclusief een intensieve afzuigstand. Het geluidsniveau van de afzuiging valt tussen de 51 en 65 db en de afzuiging komt met een A++ energie klasse. Ook is de motor volledig waterdicht waardoor je de gehele plaat makkelijk kunt schoonmaken.

Let erop dat deze inductiekookplaat niet wordt geleverd met een snoer of stekker en er een aansluiting op 2 fasen nodig is. De nisbreedte is 67.5 cm en de minimale nisdiepte is 48.2 cm.

Beste koop: ETNA KI560ZT

Voordelen:

 • Hoge kwaliteit voor een zeer lage prijs
 • Individuele sliderbedieningen
 • Boostfunctie
 • Warmhoud functie
 • Zeer makkelijk schoon te maken

Nadelen:

 • Perilex stekker wordt niet meegeleverd

Bent u op zoek naar een compacte kookplaat die niet onderdoet voor de grotere inductieplaten op de markt? Vooral wanneer u een kleinere keuken hebt, maar toch het gemak van een inductieplaat wilt hebben is deze ETNA een uitstekende, en betaalbare optie.

De voordelen van deze inductieplaat spreken voor zich. Deze levert vier kookzones, elke kookzone heeft een eigen sliderbediening, en allen met een eigen boostfunctie. Er is een virtual pan support om te zorgen dat u de pannen juist positioneert om te garanderen dat u het maximale vermogen krijgt. Met een eigen timer voor elke zone kun u meerdere pannen met verschillende gerechten tegelijkertijd opzetten, vooral met tien kookstanden is er een precisie in temperatuur zoals u zou verwachten van een gasplaat. De nisbreedte is 59 cm en de minimale nisdiepte is 56.5 cm.

Wanneer u de gerechten hebt gekookt kun u deze warm houden door middel van een  een warmhoudfunctie, dit werkt perfect wanneer u bijvoorbeeld kiest vooraf te koken. Zo kunt u volledig voorbereid aan de slag. En het schoonmaken? Na het koken even met een vochtige doek erover heen en de plaat is direct schoon. Betaalbaar gemak met prachtig design.

Beste 90cm: Inventum IKI9021

Voordelen:

 • Zeer ruime plaat
 • Boostfunctie
 • Prijs kwaliteit verhouding
 • 5 jaar garantie van Inventum

Nadelen:

 • Krachtstroom nodig

Bent u op zoek naar een ruime kookplaat? Zoek dan niet verder, Inventum komt met een 90 cm brede uitvoering voorzien van vijf kookzones welke elke negen kookstanden hebben en worden geactiveerd door een schuifregelaar. U zou verwachten dat het prijskaartje hier hoger zou zijn, maar niets is minder waar. Krijgt u grote gezelschappen aan tafel? Geen probleem met deze kookplaat, u krijgt een zee van ruimte om uitgebreid te koken als een professionele kok.

De strak vormgegeven plaat heeft bij kookzone ook voorzien een boostfunctie voor een extra snelle kooktijd, en alle nodige functies zoals pauze functie, kookduurbegrenzing en een kookwekkerfunctie. Er zit ook een kinderslot op en restwarmte indicatie om de veiligheid te waarborgen tijdens en na het koken. De nisbreedte is 86 cm en de minimale nisdiepte is 49 cm.

Het enige nadeel wat wij hier kunnen vinden is dat u voor de aansluiting van deze kookplaat 3 x 25 ampère stroom nodig hebt. Maar met een kookplaat met zoveel voordelen, en vijf jaar garantie van Inventum is dat het wel waard.

Beste flexibele kookzone: Samsung NZ64K5747BK

Voordelen:

 • Flexzones
 • Prachtig vormgegeven
 • Prijs kwaliteit verhouding
 • Panherkenning

Nadelen:

 • Perilex stekker wordt niet meegeleverd

Stelt u zich een kookplaat voor die het verschil tussen een lepel of een pan op de plaat herkent, en weet wanneer hij wel of niet aan moet? Dat niet alleen, de efficiëntie van de kookzone wordt bepaald door de herkenning van de grote van de pan. U kunt er hier ook voor kiezen om de linker kookzones samen te gebruiken als een grote kookzone. Grote pan met stoofvlees? Of een grill plaat voor het hele gezin? Bij Samsung is het allemaal mogelijk.

De meest gangbare functies zijn allemaal aanwezig, zoals een timer, kinderbeveiliging, en een boost functie voor alle vier de kookzones die er voor zorgen dat de zone direct naar de hoogste stand gaat. Om het helemaal veilig te houden geeft de kookzone aan wanneer deze nog warm is door middel van de restwarmte aanduiding. Voor de aansluiting dien je een perilex stekker te installeren, deze wordt niet meegeleverd.

Met 60 cm is dit een kookplaat die makkelijk in elke keuken past. De nisbreedte is 56 cm. Een zuinige kookplaat, die makkelijk schoon te maken is, en zeer van pas komt bij het bereiden van grote maaltijden.

Beste vrijstaand: ETNA KIV264RVS

Voordelen:

 • Geen moeilijke aansluitingen
 • Panherkenning
 • 5 jaar garantie
 • Warmhoudfunctie

Nadelen:

 • Niet heel erg groot
 • U moet de stekker weg werken

Bent u opzoek naar een ‘plug en kook’ plaat? Het merk Princess was een voorloper in vrijstaande kookplaten maar bracht vaak niet alle functies met zich mee en was hierdoor vaak niet beter dan een gas aansluiting.

Deze vrijstaande inductieplaat wordt geleverd met een normale stekker zodat u deze direct kunt gebruiken. Met 4 kookzones welke allemaal 10 kookstanden en een boostfunctie hebben. Het gebruik van de virtual pan supportdesign zorgt ervoor dat de energie optimaal wordt gebruikt, en u 100% gebruik maakt van het vermogen van de kookzone. Elke kookzone wordt makkelijk gebruikt met een sliderbediening zoals een schuifregelaar en zorgt ervoor dat u alle functies makkelijk kunt bedienen.

Zoals bijna alle inductieplaten heeft ook deze ETNA plaat de meest gangbare functies zoals een kinderslot, kookduurbegrenzing als een time, panherkenning die allemaal worden bediend via de tiptoetsen.

De veiligheid wordt volledig gewaarborgd door een restwarmte indicator, wanneer een kookzone nog warm is geeft deze functie dit aan. Ook is er een warmhoudfunctie die ervoor zorgt dat de pannen op een constante temperatuur blijven. Erg makkelijk wanneer u bijvoorbeeld nog moet wachten op de laatste gasten aan tafel, of een gerecht hebt voorbereid. De nisbreedte is 56 cm en de minimale nisdiepte is 49 cm.

De kookplaat komt met 5 jaar garantie, en dat voor een zeer lage prijs.

Beste inductiekookplaat 2022

Waar op letten bij het kopen van een inductiekookplaat?

Plaatsing

Een vrijstaande inductiekookplaat wordt op de aanrecht bijgezet, soms zelfs als een aanvulling voor een bestaande kookplaat. Vrijstaande inductiekookplaat vindt u in de 45 tot 65 cm reeks afmetingen en u kunt kiezen voor een tot vier kookzones.

Let er hierbij op dat meer dan drie zones erg krap wordt tot 60 cm. Soms zoeken mensen naar een vrijstaande plaat met maar een zone, zoals bijvoorbeeld van het merk Domo, om te gebruiken naast de bestaande opstelling. Voor dit artikel hebben wij ons specifiek gericht op een vrijstaande inductiekookplaat met vier kookzones.

Bij de inbouw van een inductiekookplaat kunt u vaak kiezen tussen een rvs-rand of volledig frameloos. Een rvs-rand helpt om de inductiekookplaat beter te beschermen, maar heeft als nadeel dat er voedsel onder de rand terecht kan komen.

Het is belangrijk de ruimte voor de inductiekookplaat goed aan te meten in de keuken, wanneer u een gasplaat vervangt kun u de nismaat opmeten. Inbouw inductiekookplaten komen tussen de 55 en 95 cm, en worden geleverd met drie tot vijf kookzones.

Aansluiting

Het gebruik van een inbouw inductiekookplaat kost heel veel energie, hierdoor kan deze niet altijd direct op het stroomnet in u huis worden aangesloten. Inbouw inductiekookplaten hebben namelijk krachtstroom nodig, wat betekend dat u soms een elektricien zal moeten inschakelen om een nieuwe meterkast met een 3-fasen aansluiting te installeren.

De meeste meterkasten in moderne woningen zijn hier gelukkig op voorzien. Het stekkercontact van een inbouw inductiekookplaat heet een perilex aansluiting nodig en deze wordt niet altijd meegeleverd door de leverancier.

Een vrijstaande inductiekookplaat heeft geen krachtstroom nodig, deze sluit u direct aan op een normaal stopcontact. Let er ook op dat wanneer u voor een vrijstaande inductiekookplaat kiest u een manier zal moeten vinden om de stekker weg te werken, anders zal deze zichtbaar zijn.

Kookzones

Inductiekookplaten komen met diverse maten kookzones. Wanneer u kiest voor een vrijstaande inductiekookplaat kun u kiezen uit een kookplaat met 1 tot 4 kookzones. Een vrijstaande inductiekookplaat beschikt niet over flexibele kookzones. Een inbouw inductiekookplaat daarentegen komt in alle soorten en maten.

Goede kookplaten komen met een flexzone functie; de mogelijkheid om meerdere kookzones samen te binden tot een grote kookzone, en zo bijvoorbeeld een grote braadslede of grillpan van 40 cm lang te gebruiken.

Ook zijn er inductiekookplaten die kookzones hebben die zich kunnen aanpassen tot de grote van de pan. Dit is niet hetzelfde als een flexzone, u kunt hier maar een pan tegelijkertijd op de zone plaatsen. Dit wordt vaak aangeduid als een braadzone en deze functie zorgt ervoor dat de energie optimaal wordt benut.

Ook zijn er inductiekookplaten die een geïntegreerde afzuiging hebben, een subtiele afzuig gleuf in het midden van de kookplaat. De prijsverschillen van een inductiekookplaat liggen merendeel aan het type kookzones dat de inductiekookplaat aanbied.

Extra’s

Inductiekookplaten komen met diverse soorten extra functies welke allemaal bedienbaar zijn via de tiptoetsen of schuifregelaar.

Naast de flexibele kookzones krijg u meerdere opties om het kookgemak te vergroten. Denk hierbij aan de volgende functies:

Warmhoudfunctie

Zoals de naam het al aangeeft zorgt deze functie voor een constante temperatuur van de kookzone. Heeft u vooraf een gerecht klaargemaakt maar wacht u nog op de gasten? Met deze functie blijft het gerecht op een constante temperatuur.

Boostfunctie

De boostfunctie zorgt ervoor dat u met de tiptoetsen of schuifregelaar de zone sneller verhit dan de hoogste stand. Snel even wat pasta koken? Met de bootsfunctie is dit zo gedaan.

Kinderslot

Met een druk op de tiptoetsen zorgt u dat u geen ongewenste bedieningen krijgt op een van de kookzones. Wel zo veilig als er kinderen in de buurt zijn.

Overkookbeveiliging

Veel inductiekookplaten hebben een beveiliging dat ze direct uitschakelen wanneer een pan dreigt over te koken.

Automatische uitschakeling

Door middel van een timer worden de kookzones individueel van elkaar automatisch uitgeschakeld. Vaak kan de tijd worden ingesteld van 1 tot 99 minuten. Zo blijft u altijd in controle.

Beste Inbouw.jfif

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, plaatsing, aansluiting, kookzones, extra’s en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.