De 5 beste instant camera’s van 2023

De Polaroid Now+ is onze favoriete keuze.

De beste instant camera’s zijn momenteel enorm in trek. Dit is vooral omdat ze gemakkelijk om te gebruiken zijn en daarom toegankelijk zijn voor beginners. Er zijn geen manuele instellingen waarmee je moet sukkelen om een goede foto te nemen. Ze zijn daarom ideaal om onvergetelijke momenten vast te leggen op huwelijken, feestje of familiemomenten.

Merken zoals Polaroid, Fujifilm, Leica en Lomo zijn recent uitgekomen met nieuwe instant camera’s. Vandaag heeft een goede instant camera verwisselbare lenzen en technische snufjes zoals dubbele belichting.

Wij hebben onderzoek gedaan naar alle modellen van verschillende merken. Wij hebben daarbij vooral rekening gehouden met de afdrukkwaliteit, het gebruiksgemak en de connectiviteit. Lees hieronder verder om de beste instant camera voor jou te vinden.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Polaroid Now+

De Polaroid Now+ doet qua vorm meteen denken aan de instant camera uit de beginjaren van het merk. Maar het fototoestel heeft een fikse update gekregen, waardoor het meer beantwoordt aan de moderne noden. Zo kun je je smartphone via bluetooth aan deze camera koppelen. Bovendien is de Polaroid robuuster geworden. De flitser die vroeger moest worden uitgeklapt, zit nu stevig in de behuizing, waardoor de instant camera bij gebruik compacter en minder slijtagegevoelig is.

Doordat de flitser van de Polaroid Now+ dicht bij de lens zit en het flitslicht verder reikt, krijg je beter belichte foto’s. De beeldkwaliteit is er ook op vooruitgegaan dankzij de multifocale lens. Die zorgt er net als bij multifocale brilglazen voor dat je zowel veraf als dichtbij alles scherp ziet. Je kunt zo foto’s nemen in twee totaal verschillende focusgebieden, van onderwerpen die zich in de verte of vlak voor jou bevinden. Het close-up gebied situeert zich tussen 0,55 en 1,30 meter.

Om je onderwerp goed in beeld te nemen, beoordeel je het beeldkader via een optische zoeker. Dat raampje bevindt zich aan de andere zijde van de lens, ten opzichte van de flitser. Laat wel voldoende ruimte aan de buitenkant van je foto’s. Want doordat je niet door de lens kijkt, zoals je doet bij een digitale spiegelreflexcamera, kan het eindresultaat licht afwijken van wat je voor ogen had.

Toch blijft deze goede instant camera volgens ons onderzoek de beste Polaroid camera voor weinig geld. Waardoor de prijs-kwaliteitverhouding prima is. Leuke troeven als de zelfontspanner, die het mogelijk maakt om mee op de groepsfoto te staan, of de dubbele belichtingsfunctie en sfeerfilters voor creatieve toepassingen, bevestigen dat alleen maar. Enkel de i-Type film is een tikkeltje duur. Maar die geeft na vijftien minuten mooie vierkante foto’s. En daar draait het tenslotte toch om.

Beste goedkope: Fujifilm Instax Mini 11

De Fujifilm Instax Mini 11 heeft een speels uiterlijk. Deze goedkope instant camera is verkrijgbaar in vijf kleuren. Zwart, wit en drie pasteltinten: roze, paars en blauw, die vooral jonge gebruikers zullen aanspreken. Ook zijn compacte afmetingen: 10 bij 11,5 cm met een diepte van 6 centimeter en zijn pluimgewicht van 295 gram, zorgen ervoor dat deze goede instant camera geschikt is voor kinderen.

Zowel zij als jij zullen veel plezier beleven aan de twee ingebouwde selfiestanden. In de eerste stand neem je foto’s van je vrienden of je familie, terwijl je er zelf tussenstaat. De tweede stand is bedoeld voor close-ups waarbij je jezelf groot in beeld brengt. Om de fotosessie in goede banen te leiden, zit er aan de voorkant van het toestel een selfiespiegel. Zo weet je zeker dat je mooi op de foto komt.

In verhouding tot de prijs die je voor deze goedkope instant camera betaalt, heeft de Fujifilm Instax Mini 11 een goede lens, met een brandpuntsafstand van 60 mm. In de close-up stand en de tweede selfiestand, komt alles tussen 30 en 50 cm scherp in beeld. In de andere opnamestand zal de camera automatisch scherpstellen op een punt in de verte.

Voor je de opname maakt, meet de Fujifilm Instax Mini 11 het aanwezige licht en berekent de beste instellingen om een mooie foto te kunnen nemen. Je hoeft zelf geen sluitertijd of diafragmawaarde in te stellen. De camera past zicht vanzelf aan. En de ingebouwde flitser geeft de juiste hoeveelheid bijkomend licht om het geheel helder weer te geven.

Nog leuke accessoires voor kinderen zijn: de aanpasbare ontspanknop, waarop een ‘glow in the dark’ knop of speelgoed diamant past en de speelse parelarmbandjes, waarmee je de camera rond je pols kunt bevestigen. Uiteraard kun je als volwassene ook gewoon bij de standaard uitvoering blijven. De foto’s zijn in een mum van tijd klaar. Ze zijn ongeveer zo groot als je bankkaart.

Beste grote foto’s: Fujifilm Instax Wide 300

Met de Fujifilm Instax Wide 300 neem je grote, heldere foto’s van een goede kwaliteit. De beelden zijn scherp en vertonen levendige kleuren, zoals we die van Fujifilm gewend zijn. Op het fotopapier worden instant afdrukken gemaakt van 6,2 bij 9,9 cm. Net als bij andere instant filmdoosjes haal je hooguit tien foto’s uit een opnamereeks. Wat maakt dat de hoge kostprijs per foto voor velen een bron van ergernis blijft.

Een ander minpunt aan de Fujifilm Instax Wide 300 is de kleine optische zoeker, waardoor je moet kijken om je beeld te bepalen. Dat raampje bevindt zich in een uithoek van de camera, waardoor er gemakkelijk parallax fouten ontstaan. Naarmate je dichter bij je onderwerp gaat staan, neemt deze foutmarge toe. Wat je door je zoeker ziet, komt niet meer overeen met wat je fotografeert. Omdat de lens van de camera lager en meer centraal zit dan de zoeker waardoor je kijkt.

Gelukkig hebben we tijdens ons onderzoek ook veel pluspunten ontdekt bij de beste instant camera voor grote foto’s, die de twee kleine minpunten heel snel doen vergeten. De Fujifilm Instax Wide 300 is door zijn grote prints bij uitstek geschikt om grote groepen vrienden in beeld te brengen. Dankzij de close-up adapter is het daarnaast mogelijk om al vanaf 40 cm scherpe foto’s te nemen. En als het even snel moet gaan, verander je handmatig de instellingen, met sluitertijden tot 1/5.000 seconde.

Deze instant camera heeft ook nog een sterke ingebouwde flitser als ondersteuning en een prima zoomlens die het mogelijk maakt om je onderwerp groot en gedetailleerd te tonen. Maar de grootste troef van de Fujifilm Instax Wide 300 is de connectiviteit. Via NFC maakt deze instant camera contact met ontvangers in zijn directe omgeving, die ook met deze functie zijn uitgerust, zoals je smartphone of je laptop. Wat toch ook weer een leuk modern snufje is.

Beste compacte: Fujifilm Instax Mini LiPlay

De Fujifilm Instax Mini LiPlay is een compacte camera met afmetingen van 12,5 bij 8 cm en een diepte van 4,2 cm. Door zijn klein formaat ligt de Fujifilm Instax Mini LiPlay goed in de hand. Daarnaast heeft hij een strak, modern design en een aantal leuke troeven die de camera bijzonder maken.

Zo is deze goede instant camera niet alleen een fototoestel, maar ook een kleine printer die je via bluetooth aan je smartphone koppelt. Om de beste beelden niet langer digitaal met je vrienden te delen, maar ze op fotopapier aan hen mee te geven. De 4,6 bij 6,2 centimeter afdrukken zijn mooi, scherp en vertonen diepe kleuren. Wanneer je ze correct bewaart, gaan de foto’s zelfs langer dan vijftig jaar mee.

Uniek aan de Fujifilm Instax Mini LiPlay is de knop om geluidsopnames te maken bij je foto’s. Zo kun je korte boodschappen inspreken en ze bij je foto’s voegen. Je hoeft enkel de QR-code te scannen die aan het fragment is gekoppeld, om tegelijkertijd de foto te zien en het geluidsfragment te horen. Met behulp van opnamefilters creëer je op je foto’s bovendien de juiste sfeer.

Verder heeft de compacte camera een goed 2,7 inch LCD-scherm in plaats van een onhandig kleine zoeker, waardoor je precies ziet wat er in beeld komt. Hij heeft een ingebouwde flitser en een 1/5” CMOS-sensor, met een 2.560 x 1.920 resolutie.

De 28 mm lens is vergelijkbaar met een 35 mm van een spiegelreflexcamera. En de selfiespiegel aan de voorkant van het toestel, helpt bij het maken van zelfportretten. Die slaat deze camera op in zijn intern geheugen, tot je ze print. Voor een SD-kaart was geen plaats meer.

Beste professionele: Lomography Lomo Instant

De Lomography Lomo Instant is de beste en meest veelzijdige instant camera uit ons onderzoek. De mogelijkheid om van lenzen te wisselen, geeft je als fotograaf meer mogelijkheden. Daardoor is deze camera ook geschikt voor professioneel gebruik. Bijvoorbeeld om snel een paar productopnames of snapshots te maken, die je in je presentatie of storyboard opneemt.

Dankzij de close-up lens kom je dicht bij je onderwerp. Zelfs op amper tien centimeter krijg je alles scherp op je foto. De groothoeklens heeft een brandpuntsafstand van 27 mm voor een breder beeld op zowat een halve meter. Met het fisheye-objectief fotografeer je alles binnen een hoek van 170 graden. En de portretlens van 35 mm is ideaal voor portretten, landschapsfotografie en reportages.

De ingebouwde flitser van de Lomography Lomo Instant bevindt zich vlakbij de lens, waardoor je je onderwerp altijd goed belicht. Ook als het zich vlak voor de camera bevindt. De flitser gebruik je in de automatische stand bij diafragma f/16. Maar het is ook mogelijk om het flitslicht handmatig bij te stellen, of de flitser uit te schakelen. Zo flits je langer waar nodig, of kies voor een meer natuurlijke belichting wanneer je de sfeer niet wilt verpesten.

Met de meegeleverde kleurenfilters accentueer je de gewenste stemming. De scherpte bepaal je aan de hand van het diafragma. Voor een totale scherpte kies je diafragma f/32, waarmee je sterretjes, dus diffractie, in de lichtbronnen krijgt. Voor iets softere beelden stel je diafragma f/8 in, meteen de grootste lensopening die er bestaat bij dit type van camera’s.

Ook de sluitertijd is aanpasbaar bij de Lomography Lomo Instant. Doordat je deze camera op een statief kunt plaatsen, zijn lange sluitertijden mogelijk. Je maakt foto’s met bewegingsstrepen, of foto’s met een dubbele belichting. Wil je zelf mee in beeld komen, kijk je in de selfiespiegel. De opname maak je vanop een afstand met het lenskapje waarin een afstandsbediening verwerkt zit.

Een Instax instant camera
Afbeelding:Fujifilm

Waar op letten bij het kopen van een instant camera?

Design

Het oog wil ook wat. Daarom zijn er instant camera’s in allerlei vormen en kleuren. Sommige zijn opvallend blits, andere gaan voor zachte tinten en nog andere voor een retrolook. De hedendaagse instant camera’s proberen een ruim publiek aan te spreken. Met een knipoog naar hoe het vroeger was, maar met veel moderne snufjes, zoals een selfiespiegel en creatieve kleurenfilters.

Qua vorm is Polaroid het dichtst bij het originele design van de Polaroid camera gebleven. De camera heeft een platte onderkant met een filmlader. Lomo kiest voor een robuuster rechthoekig design dat dichter bij een compact camera staat en klassieke degelijkheid uitstraalt, met een filmcassette aan de rugkant. Terwijl Fujifilm een grote variatie aan vormen en kleuren aanbiedt, die behalve volwassenen ook kinderen en jongeren aanspreken. De camera’s zijn licht, compact en eenvoudig te bedienen.

Lens

Eenvoudige instant camera’s hebben een ingebouwde groothoeklens met vaste brandpuntsafstand en lensopening. De camera stelt automatisch scherp op onderwerpen die zich in de omgeving van de camera bevinden. Dual lenzen geven je de mogelijkheid om close-upfoto’s af te wisselen met ruimere shots op een iets grotere afstand. Ideaal voor zelfportretten enerzijds en groepsfoto’s met vrienden en familie anderzijds.

De beste instant camera’s bieden je nog meer mogelijkheden. Ofwel door gebruik te maken van een beperkte zoomfunctie, ofwel door je de kans te geven om van lenzen te wisselen. Vooral Lomo is erin geslaagd om een professionele instant camera te maken. Waarbij je behalve de goede groothoeklens ook een fisheye-objectief, close-up lens en portretlens kunt inzetten, met een variabel diafragma. Om je portretten, landschappen en reportages vast te leggen, terwijl je de belichting zelf aanpast.

Formaat foto’s

Polaroid en Fujifilm zijn de twee grote aanbieders van filmdoosjes voor instant camera’s. Per lader neem je bij Polaroid acht foto’s. Bij Fujifilm zijn het er tien. Behalve instant foto’s met de klassieke witte rand, bestaan er ook kaders in andere kleuren. Op de verpakking zie je welke.

Op een Fujifilm Instax Mini Instant film zijn je foto’s 6,2 x 4,6 cm groot, op een vel van 8,6 bij 5,4 cm. Bij de Instax Wide Instant worden je foto’s afgedrukt op 9,9 bij 6,2 cm, met een klassieke witte rand van ongeveer een centimeter en een iets bredere aan de onderkant. Het fotopapier is 10,8 x 8,6 cm groot. De Fujifilm Instax Square levert foto’s op van 6,2 x 6,2 op papier van 8,6 bij 7,2 cm. Behalve de doosjes voor kleurentoto’s, bestaan er ook versies voor zwart-wit.

Polaroid levert een vierkante foto van 7,9 x 7,9 centimeter op een ondergrond van 8,8 maal 10,7 cm. Bij de Polaroid Go Coloro Instant film worden dat 4,7 bij 4,6 foto’s op 5,4 x 6,7 cm papier. Op de Color Spectra film van 10,2 bij 10,3 cm druk je foto’s af van 7,3 x 9 cm. De 8 x 10 inch vellen, tenslotte, zijn bedoeld voor grootformaat camera’s die door professionele fotografen in de studio worden gebruikt.

Een gele instant camera en een foto.
Afbeelding:Canva.com

Wat is een instant camera?

Een instant camera is een camera die zowel de foto kan maken als afdrukken. Jaren lang stond de instant camera synoniem met het merk Polaroid. Zij waren de eerste die een instant camera op de markt hadden gebracht.

Momenteel zijn het vooral Polaroid en Fujifilm die de markt domineren. Maar merken zoals Canon (bekend van hun spiegelreflexcamera’s) en Kodak (bekend van hun wegwerpcamera’s) verkopen ook instant camera’s.

Hoe werkt een instant camera?

  1. Je steekt een pak fotopapier (ook wel negatief genoemd) in je instant camera.
  2. Het toestel houdt één negatief voor de lens.
  3. Wanneer je een foto neemt gaat de sluiter van de camera open om licht binnen te laten.
  4. Het negatief dat bedekt is met drie lagen chemicaliën wordt blootgesteld aan dit licht.
  5. Elk van deze chemicaliën absorbeert één van de primaire kleuren (rood, blauw en geel).
  6. Wanneer de camera de foto afdrukt vindt er zich een chemische reactie plaats.
  7. Daarom duurt het even voordat de foto volledig zichtbaar wordt in kleur.

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.