Scroll Top

De 10 leukste kaartspellen van 2023

De beste kaartspellen voor twee of meer

De leukste kaartspellen voor 2 brengen je urenlang spelplezier thuis en op vakantie. De laatste jaren hebben we met z’n allen nieuwe hobby’s ontdekt. Puzzelen, gamen, een online cursus volgen, maar ook spellen werden opnieuw populair. Best logisch, gezien we massaal meer tijd thuis doorbrengen. Bord- en kaartspellen hebben al langer trouwe volgelingen, maar steeds meer mensen zien het plezier in van een ouderwetse ‘game night’.

Bovendien neem je zo’n kaartspel overal makkelijk mee naartoe door het compacte formaat. Op reis, op school of gewoon thuis, kaartspellen voor 2 zijn altijd een leuk tijdverdrijf. Als je zelf een leuke spelletjesavond wil plannen, kan je hieronder verder lezen om de 10 leukste kaartspellen voor 2 van dit moment te ontdekken.

Onze selectie kaartspellen

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: 6 tot 99 jaar
 • Spelduur: 20 min.
 • Spelsoort: Tactisch, geheugen

Als je een spel zoekt dat je zowel met kinderen als volwassenen kan spelen, zit je met Beverbende van 999 Games goed. Je speelt het met twee tot zes spelers. Beverbende is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Voor sommige kinderen is het spel nog net wat te pittig, maar de meeste kinderen zijn over het algemeen sterk in Memory-achtige spelletjes en daar zit net de kern van Beverbende.

Het is een tactisch en strategisch spelletje waarbij de sleutel vooral een goed geheugen (en een kleine beetje geluk) is. Het doel is te onthouden welke kaarten de andere spelers hebben en met zo weinig mogelijk punten eindigen. Degene met het minste aantal punten wint.

Een potje Beverbende duurt gemiddeld twintig minuten, ideaal om snel tussendoor of zelfs op reis te spelen. Dit kaartspel is immers zo compact dat het makkelijk in je handbagage past. Een spelletje kan ook na vijf minuten al voorbij zijn, maar het is een zodanig verslavend spel dat je meteen nog een rondje wil spelen.

Dit spel is perfect voor gezinnen met kinderen gezien de actieve en interactieve speelwijze, maar ook volwassenen onderling zullen snel bereid zijn om een ereronde te spelen of net om revanche te nemen.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Leeftijd: 18 tot 99 jaar
 • Spelduur: 15 min.
 • Spelsoort: Tactisch

Exploding Kittens is een oorspronkelijk Engelstalig kaartspel dat bestaat dankzij crowdfunding via Kickstarter. Het is een van de populairste kaartspellen voor 2, want het werd zelfs een van de meest succesvolle Kickstarter-projecten ooit. Intussen is er ook een Nederlandstalige versie en talrijke uitbreidingen.

Het doel van het spel is ontploffende kittens te ontwijken en te eindigen als laatste niet-ontplofte speler. Dat doe je door tactisch te werk te gaan, want tegenspelers kunnen obstakels op je pad gooien. Het is dus een spel van strategisch nadenken, gecombineerd met heel wat humor.

Je speelt Exploding Kittens met twee tot vijf spelers (of tot tien spelers als je ook een uitbreidingspakket hebt). Het is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf zeven jaar. Met een speelduur van een kwartier is het geen uitgebreid spel, maar het is wel zodanig uniek en grappig dat ‘eentje is geentje’ hier zeker het geval is.

Als je het spel zeer frequent speelt, zijn de uitbreidingspakketten een aanrader. Zo blijft het spel verrassend en onvoorspelbaar.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: 7 tot 99 jaar
 • Spelduur: 20 min.
 • Spelsoort: Tactisch, geheugen

Skip Bo is een van de leukste kaartspellen voor 2 voor zowel volwassenen als kinderen. Vanaf zeven jaar kan elk kind meespelen, maar er is ook een Junior-versie van het spel die specifiek ontworpen is voor kinderen van vijf tot elf jaar.

Het doel van het spel is al je kaarten weg te spelen door ze te stapelen in volgorde van één tot twaalf. Op zich is het spel makkelijk uit te leggen en kan je snel aan het spelen gaan. Het is wel zo dat je met een grotere groep aandachtiger moet spelen omdat je ook de kaarten van de anderen in het oog moet houden. Als je met een grotere groep kinderen speelt, is Skip Bo Junior daarom een betere optie.

Het leuke aan dit spel is dat je in principe een potje van twintig minuten kan spelen, maar je kan het spel ook veel langer laten doorgaan. Je kan immers je tegenstanders dwarszitten en het spel zo een nieuwe draai geven. Dat is zeker een leuk gegeven als je met twee of drie spelers speelt. Met een grotere groep duurt het spel sowieso al langer en, zeker voor kinderen, dan kan het wat vervelen of té lang worden.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: 8 tot 99 jaar
 • Spelduur: 20 min.
 • Spelsoort: Tactisch, geluk

Het L.A.M.A.-spel van 999 Games werd in 2020 Speelgoed van het Jaar en dat is niet verwonderlijk, want net dat jaar spendeerden we allemaal veel meer tijd thuis en werd een leuk kaartspel meteen een goede tijdsbesteding voor het hele gezin.

L.A.M.A. staat voor Leg Je Minpunten Af, en dat is meteen het doel van het spel. Je moet je kaarten zien kwijt te spelen, want elke kaart is een minpunt (een ‘2’ is bijvoorbeeld twee minpunten, een lamakaart is tien minpunten). Op het einde van een ronde ruil je je minpunten in voor fiches. Die kan je later terugleggen als je een ronde wint door geen kaarten meer in de hand te hebben.

Het is dus best een tactisch spel, maar ook geluk speelt een factor. Je kan dankzij de verschillende speelrondes immers van ver achterop toch weer helemaal in het spel komen dankzij de fiches. Dat maakt het spel leuker om met een wat grotere groep te spelen. Met twee spelers ben je sneller uitgespeeld.

Kinderen vanaf acht jaar kunnen meespelen en je kan met maximaal zes spelers een rondje spelen. De gemiddelde speelduur is twintig minuten, maar met een grotere groep kan het spel nog langer duren.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 10
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Spelduur: 30 min.
 • Spelsoort: Tactisch, geluk

UNO is een gezelschapspel dat absoluut niet mag ontbreken in onze lijst. In 2021 vierde UNO zelfs zijn 50ste verjaardag. Het is een erg bekend kaartspel dat de inspiratie vormt voor heel wat memes en menige familievete. Het is intussen ook zodanig ingeburgerd dat iedereen zowat zijn eigen spelregels heeft.

UNO kan je met twee spelen, maar ook met een grote groep tot tien mensen. Kinderen vanaf zeven jaar kunnen meespelen. Voor jongere kinderen is er Uno Junior, waarbij elk cijfer ook gelinkt wordt aan een dier. Het is dan geen probleem als je kind nog geen cijfers kent. De gemiddelde speelduur is dertig minuten. Het leuke aan UNO is dat je op voorhand niet weet hoelang een spelletje zal duren. Soms is het snel gespeeld, soms denk je de overwinning in zicht te hebben en krijgt het spel een twist door de gevreesde +4-kaarten.

Er zijn intussen ook heel wat varianten. De meeste hebben geen impact op de spelwijze en zijn vooral leuk voor kinderen en fans, bijvoorbeeld van Harry Potter, Super Mario of Paw Patrol. Hierbij draait het minder om meerwaarde en eerder om marketing, want na vijftig jaar moet ook UNO relevant blijven. Zo ruikt UNO Sustainable sterk naar greenwashing en heeft het weinig meerwaarde als de klassieke – en meest verkochte – variant toch van plastic blijft.

Er zijn ook varianten die wel een nieuw elan aan het spel geven, zoals UNO Dos, UNO Flip of UNO Showdown. Of die nodig zijn, is volledig zelf te bepalen. Na vijftig jaar is de klassieke variant nog niet uitgespeeld, maar verstokte fans zullen wel te vinden zijn voor de updates.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: 18 tot 99 jaar
 • Spelduur: 30 min.
 • Spelsoort: Party

Shit Happens is een humoristisch kaartspel voor volwassenen, gecreëerd door Andy Breckman, die ooit scenario’s schreef voor onder meer Saturday Night Live en David Letterman. Dit is een minder klassiek kaartspel, maar eerder een partyspel voor achttienplussers.

Shit Happens is het leukst wanneer je het met een grote vriendengroep speelt, ergens tussen het hoofdgerecht en het dessert, wanneer de wijn al (rijkelijk) gevloeid is. Je kan het met twee tot tien mensen spelen. Humor, of althans dit specifieke type humor, is een must.

Je speelt met honderd kaarten die geïndexeerd zijn van minst naar meest vervelend (levend begraven worden is het allerergst). Je moet een kaart trekken, voorlezen wat erop staat (bijvoorbeeld ‘dokter amputeert het verkeerde been’), waarna een andere speler moet raden waar die tussen zijn eigen kaarten past. Is dat bijvoorbeeld erger dan vastzitten in een lift met een lijk of minder erg dan aambeien. Als de speler juist raadt, krijgt hij de kaart. Het doel is als eerste tien kaarten te hebben.

Honderd kaarten is best veel, maar als je meerdere rondes speelt, begin je na een tijdje de kaarten te herkennen en de rating ongeveer te kennen. Dat kan je voorkomen door te variëren met de opvolgers: Shit Happens For Work, Shitty Ways to Die of 50 Shades of Shit. Doordat je met de rating (Misery Index) zit, is er minder creativiteit dan bij bijvoorbeeld Cards Against Humanity.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 10
 • Leeftijd: 10 tot 99 jaar
 • Spelduur: 45 min.
 • Spelsoort: Tactisch, geheugen

Take 5 is een strategisch kaartspel van 999 Games dat geschikt is voor volwassenen en kinderen vanaf tien jaar. Als kinderen het spel spelen zonder volwassenen, is het belangrijk dat ze goed vertrouwd zijn met cijfers en simpele rekensommen. Het doel van het spel is om zo weinig mogelijk strafpunten te verzamelen. Elke kaart bevat een aantal strafpunten en na elke ronde moet je die dus optellen. Voor kleinere kinderen is er Take 5 Junior (vanaf drie jaar).

Dit spel kan met twee tot tien spelers gespeeld worden, maar met twee of drie spelers is het minder spannend. Vanaf een groep van vier spelers wordt het uitdagender en leuker. Het is daarom een ideaal spel voor gezinnen en vriendengroepen.

Een spelletje duurt gemiddeld een kwartiertje, maar afhankelijk van de grootte van de spelersgroep kan dat oplopen tot 45 minuten. Het spel is heel compact en makkelijk uit te leggen, dus het is ideaal om mee te nemen op reis. Met een kleinere groep kan je dan ook perfect tussendoor een kort spelletje spelen.

Bij Take 5 is tactiek en strategie gemoeid, maar vooral geluk is belangrijk. Vooral mensen met een goed geheugen of die goed kaarten kunnen tellen hebben een voordeel. Heb je dat talent niet, dan heb je weinig invloed op het spelverloop en gaat het dus vooral om geluk.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 4
 • Leeftijd: 12 tot 100 jaar
 • Spelduur: 20 min.
 • Spelsoort: Samenwerken, geluk

The Mind is een uniek kaartspel voor twee tot vier spelers. In dit coöperatief spel speel je in een team van twee en moet je op elkaars intuïtie vertrouwen. Communicatie is uitgesloten. Je mag dus niets zeggen, maar ook niets uitbeelden. Je gaat puur uit van een soort telepathische verbinding met je teamlid en een flinke dosis geluk.

Dat maakt het spel enerzijds ontzettend spannend, maar anderzijds merk je dat mensen onbewust hints geven met hun lichaamstaal. Het spel is best eenvoudig qua spelregels en het is geschikt voor spelers vanaf twaalf jaar.

Het leuke aan dit spel is ontdekken hoe goed jij en je teamlid op elkaar ingespeeld zijn en hoe goed je elkaar kent. Als je helemaal in het spel zit, voegt het communicatieverbod veel toe en voel je de spanning stijgen. Maar als je eerder houdt van gezellig babbelen en lachen tijdens een spelletje of als je graag veel sensatie en competitiviteit hebt, kan The Mind snel vervelen.

Op de duur zit er weinig variatie in, hoewel met een nieuw teamlid spelen het spel een fris elan kan geven. Je kan ook de variant The Mind Extreme proberen, die veel uitdagender is. Dit is een van de leukste kaartspellen voor twee, maar het is niet geschikt voor grotere groepen.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 2 tot 4
 • Leeftijd: 8 tot 99 jaar
 • Spelduur: 15 min.
 • Spelsoort: Tactisch

Elixer Mixer is een Jumbo-kaartspel voor twee tot vier spelers en het kan vanaf acht jaar gespeeld worden. Het doel van het is spel is ingrediënten (griezelige spinnen of glibberige ogen) verzamelen om elixirs te mixen. De speler die als eerste acht punten heeft, wint het spel.

Dit is een van de leukste kaartspellen voor 2 dat iets meer op kinderen gericht is dan de andere kaartspellen in onze lijst. De illustraties op de kaarten ogen wat kinderlijk en ook is het spel gericht op het bevorderen van rekenen. De spelregels zijn eenvoudig te begrijpen.

Met een spelduur van ongeveer twintig minuten speelt het spel makkelijk weg. Je kan het tussendoor even bovenhalen om een potje te spelen, ideaal voor op vakantie. De kortere spelduur maakt het ook perfect voor een spelletjesnamiddag met de kinderen. Je krijgt bovendien meteen zin om nog een potje te spelen. Erg leuk dus voor gezinnen met kinderen.

Speel je Elixer Mixer alleen met volwassenen, dan kan het perfect dienen als opwarmertje voor een spelletjesavond, maar is het mogelijk net te kinderlijk als ‘hoofdspel’.

Voordelen:

 • Aantal spelers: 1 tot 20
 • Leeftijd: 3 tot 100 jaar
 • Spelduur: variabel
 • Spelsoort: Tactisch, samenwerken, geheugen

Kaartspellen bieden vaak meer dan een ouderwets potje kaarten. Ze zijn leuk geïllustreerd, hebben spannende twists, vragen veel strategie en een goeie portie geluk en bieden veel afwisseling. Maar ook bij de klassieke kaartspelletjes, zoals presidenten, wiezen, pesten en wippen, vind je veel van die eigenschappen terug.

Het voornaamste verschil is dat je met een kaartendeck meerdere soorten spellen kan spelen. Zelfs al ben je alleen, dan kan je met een deck speelkaarten altijd nog Solitaire spelen. Als je een echte spelletjesfanaat bent, vind je de klassieke kaartspellen mogelijk minder uitdagend.

Het kan dan leuk zijn om de minder bekende klassiekers te leren kennen, zoals gin rummy, of je kan je net verdiepen in uitdagendere kaartspellen zoals poker of bridge.

Ook met een gewoon kaartendeck kan je met kinderen spelen. Bijvoorbeeld kwartetten of oorlogje kan je makkelijk aan jongere kinderen aanleren. Je hebt dan geen leuke illustraties, maar ze wennen zo wel sneller aan cijfers.

Vrienden die een kaartspel spelen.
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 17 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 10 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, populariteit, aantal spelers en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Hobby’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.