De 7 beste kattenbakvullingen van 2022

Met onze keuzes heb je een gemakkelijk opkuis en voorkom je slechte geurtjes.

Wanneer je een kattenbak hebt gekozen moet je deze natuurlijk ook vullen met kattenbakvulling. Katten hebben dit kattenzand nodig om hun behoefte te kunnen doen. Ze graven uitgebreid een kuil en dichten deze na het poepen of plassen weer zorgvuldig. Omdat de ene kat de andere niet is, zijn er veel verschillende soorten kattengrit te koop. Denk hierbij aan vulling met of zonder geur, grote korrels of juist fijn zand, klontvormend of niet. Het is aan jou om uit te zoeken wat voor jouw kat de beste kattenbakvulling is.

Je kan de inhoud ook afstemmen op het soort kattenbak dat je hebt. Sommige merken verkopen zelf de beste kattenbakvulling voor hun kattenbakken, waardoor je hierover niet na hoeft te denken. Dit kattengrit is dan bijvoorbeeld afgestemd op een zelfreinigende kattenbak, zodat alles goed blijft werken. In dit artikel hebben we een aantal soorten kattenbakvulling getest en de 8 beste voor je op een rij gezet.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Catsan Hygiëne Plus

 • Stofvrij materiaal
 • Absorbeert geurtjes goed
 • Fijne korrels, graven prettig
 • Niet klontvormend
 • Bij vloerverwarming kan er toch geur vrijkomen

De kattenbakkorrels van Catsan hygiëne plus zijn gemaakt van kalk. Dit materiaal is 100% natuurlijk en stoft niet. Ook klonteren de korrels niet samen. Dat betekent dat ze los in de bak blijven liggen en een fijne laag vulling vormen waar je kat lekker in kan graven. Voor sommige gebruikers is dit een nadeel; zij vinden het prettig als natte plekken samenklonteren. Katten ruiken erg goed en kunnen door vieze luchtjes naast de bak gaan plassen. Het Catsan grit absorbeert nare geurtjes direct. Deze eigenschap is dus voor jou én je kat erg fijn.

Gebruik een laagje grit van minimaal 5 cm hoog. Wanneer je kat erop plast, zakt de urine naar de bodem van de bak en is hier eenvoudig uit te scheppen. Gebruik hiervoor een schepje met niet te grote openingen. Heb je vloerverwarming op de plaats van de kattenbak, zorg dan dat je een isolerend matje tussen de bak en de vloer legt. Hierdoor kunnen er geen ongewenste luchtjes uit de korrels vrijkomen.

Beste composteerbare: PeeWee Houtkorrels

 • Duurzame kattenbakvulling
 • Absorberen vocht goed
 • Korrels blijven in de bak
 • Sommige katten moeten wennen aan de structuur

Deze grote voordeelzakken met houtkorrels zijn zeer geschikt voor de PeeWee kattenbakken. In de reguliere bakken kunnen ze natuurlijk ook gebruikt worden. Je kan dan alleen niet optimaal van alle voordelen van deze korrels gebruik maken. Ze absorberen zeer veel vocht en verpulveren hierna. Op deze manier verdwijnen nare luchtjes als sneeuw voor de zon. Ook worden de korrels niet snel aan de pootjes mee de bak uit genomen.

Deze composteerbare kattenbakvulling is gemaakt van het hout van sparren uit Zweden. Sommige katten moeten eraan wennen omdat de korrels vrij groot zijn. Het hout is een hernieuwbare grondstof. Dit betekent dat de grondstof steeds aangevuld en niet uitgeput wordt, waardoor de belasting op het milieu minimaal is. Duurzame kattenbakvulling dus. Is het milieu en de natuur belangrijk voor je, dan zijn deze korrels perfect voor jou.

Beste silica: Vitakraft Magic Clean

 • Absorbeert luchtjes goed
 • Zacht voor de pootjes
 • Zeer stofvrij
 • Wordt snel uit de bak gelopen
 • Moet in sommige gevallen vaak vervangen worden

Kattenbakvulling gemaakt van silica korrels heeft als grote voordeel dat het vieze luchtjes goed absorbeert. Binnen een paar seconden is de geur opgenomen en verdwijnt deze als sneeuw voor de zon. Daarnaast zijn de korrels volledig stofvrij, wat ideaal is voor mensen of katten met problemen aan de luchtwegen. Ook zijn ze erg zacht voor de kattenpootjes. Ze klonteren niet samen. Wanneer je de uitwerpselen uit de bak schept moet je dit dus zorgvuldig doen, anders blijft er urine achter in de bak. Hierdoor kan het voorkomen dat je de gehele inhoud van de kattenbak vaker volledig moet vervangen dan dat je zou willen.

De Vitacraft magic clean korrels kan je volgens de makers via het gft-afval afvoeren. De korrels zijn namelijk biologisch afbreekbaar. Toch raden we af dit te doen. Het afval wat in de gft-bak gegooid wordt moet echt volledig composteerbaar zijn. Dit is niet hetzelfde als biologisch afbreekbaar. Daarnaast kunnen de uitwerpselen van katten ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose. Voor de zekerheid kan je het kattengrit dus beter bij het restafval gooien.

Beste biologisch afbreekbaar/composteerbaar: Cat’s Best Oko Plus

 • Zeer duurzaam
 • Stofvrij
 • Zacht voor de kattenvoetjes
 • Kan door het toilet gespoeld worden
 • Snippers liggen door het hele huis

De Cat’s Best oko plus wordt gemaakt van plantenvezels van vuur- en sparrenhout. De bomen worden gespaard doordat enkel de takken die van deze bomen af komen gebruikt worden als vulling voor de kattenbak. Het resultaat is een zeer duurzame, ecologische kattenbakvulling. Door de grootverpakking van 40 liter spaar je meteen ook verpakkingsmateriaal uit. De urine en ontlasting die je eruit schept kan je door de wc spoelen, de snippers zullen in water snel oplossen. Gooi nooit ineens een volle bak door het toilet, want dan kan deze verstoppen.

De zachte snippers voelen erg prettig aan de pootjes van je kat. Sommige dieren moeten even wennen aan de structuur. Het is een zeer lichte vulling waar goed in gegraven kan worden, maar misschien soms als te licht ervaren wordt. Heeft je kat hier last van, meng dan het oude grit een tijdje door deze houtsnippers heen. Zo kan je langzaam overstappen op de nieuwe vulling. Doordat het materiaal zo licht is kan deze ook gemakkelijk buiten de bak en door het hele huis belanden.

Beste ecologisch: Cosycat Biologische Houtvezels

 • Zuinig in verbruik
 • Groot absorptievermogen
 • Geschikt voor zelfreinigende kattenbak
 • Goed voor de planeet
 • Korrels liggen soms buiten de bak

De Cosycat ecologische kattenbakvulling is gemaakt van onbehandelde houtvezels. Deze vezels zijn milieuvriendelijk, duurzaam en 100% natuurlijk. Ecologisch geproduceerde kattenbakkorrels zijn gemaakt met het behoud van het ecosysteem vooropgesteld. Deze vulling is automatisch ook biologisch, een term die verwijst naar de manier van milieuvriendelijk produceren. Voor veel mensen is dit een belangrijk detail want veel soorten kattenbakvulling zijn erg vervuilend.

In tegenstelling tot veel ander kattengrit zijn de Cosycat korrels klontvormend. Dit is een fijne eigenschap want je kan de vieze plekken hierdoor eenvoudig uit de bak scheppen. Ook zorgt dit ervoor dat het verbruik zeer zuinig is. Kies je voor een grotere verpakking dan zijn de korrels nog goedkoper en dus nog zuiniger. De korrels zijn klein, maar groot genoeg om niet mee uit de bak gelopen te worden. Toch gebeurt dit nog wel regelmatig blijkt uit de reviews. Deze zijn verder, op een enkeling na, veelal positief. De vulling is ook geschikt voor een zelfreinigende kattenbak omdat het grit niet tegen de zijwanden blijft plakken.

Beste goedkope: Easypet Classic Clean

 • Grote acceptatie door katten
 • Grit belandt nauwelijks buiten de bak
 • Voordelige keuze
 • Let op met kittens

Zoek je een betaalbare kattenbakvulling dan ben je bij Easypet aan het goede adres. Met deze verpakking van 20 liter doe je maar liefst ruim twee maanden. Het kattenzand bestaat uit natuurlijke klein (bentoniet) en voelt aan alsof je dier buiten in het zand graaft. Voor veel katten is dit een enorm pluspunt, het wordt snel geaccepteerd. Ook helpt het je kat zindelijk te zijn en te blijven. Bij kittens kan deze bodembedekker dan ook goed helpen bij de zindelijkheidstraining. Let bij hen wel op dat ze niet van de vulling gaan eten. Wanneer je dit ziet kan je beter kattenbakvulling kopen die niet samenklontert.

Gebruik een laagje van ongeveer 5 cm in de kattenbak en schep hier dagelijks de delen met samengeklonterde urine of ontlasting uit. Heb je meerdere katten, leeg de bak dan tweemaal daags. Vul de bak af en toe bij en verschoon hem minstens één keer per twee weken volledig. Zo ga je ongewenste geurtjes tegen en heeft je kat altijd een frisse bak tot zijn beschikking. Het absorptievermogen van de klei korreltjes is hoog. Ook dit helpt vieze luchtjes snel tegen te gaan.

Beste met babypoeder: Golden Gray Master

 • Goede acceptatie door katten
 • Milde babypoeder geur is prettig
 • Zuinig in gebruik
 • Plakt soms aan de bodem van de bak

Bij het openen van een zak Golden gray master zal je meteen merken dat de klei korrels een neutrale geur hebben. Dit is niet wat je verwacht, omdat je een kattenbakvulling met babypoeder hebt gekocht. Deze milde geur wordt echter pas geactiveerd wanneer er vocht bij komt, dus wanneer de kat gebruik maakt van de kattenbak. De meeste katten hebben geen last van de vrijgekomen geur. Voor mensen wordt het juist als erg prettig ervaren. De babypoeder helpt vervelende geurtjes in huis tegen te gaan. Toegevoegde korreltjes silica helpen het absorptievermogen te vergroten en hebben een antibacteriële werking. Je herkent ze als de kleine blauwe spikkeltjes tussen de klei korrels.

Deze zak van 14 liter staat garant voor 2 maanden een schone bak, wanneer je één kat in huis hebt. De vulling is dus zuinig in gebruik. Dit komt mede doordat deze sterk klontvormend is. Ondanks dat er in de beschrijving wordt gezegd dat het grit niet aan de bodem kleeft, zeggen sommige gebruikers dat dit wel gebeurt. Dit kan te maken hebben met de manier waarop de kattenbak schoongehouden wordt. Als je het aan de kat vraagt is het geen probleem. Deze kattenbakvulling wordt goed gebruikt om te graven en snel geaccepteerd door de meeste katten. En vinden we nog steeds het belangrijkste.

Tot zover onze lijst beste kattenbakvulling.

Goede kattenbakken vond je reeds in onze selectie beste kattenbakken. Daarnaast hebben we ook een lijst drinkfonteintjes voor je viervoeter samengesteld. Naast geur en gebruik is ook afval een grote prioriteit. Kies voor composteerbare kattenbakvulling of bio kattenbakvulling om je voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

composteerbare kattenbakvulling
Afbeelding: Canva.com

Welke kattenbakvulling is het beste voor mijn kat?

Het is handig om hulp te krijgen in je zoektocht naar de beste kattenbakvulling. Denk vooraf na over de volgende onderwerpen:

Katten hebben van nature gevoelige voetjes. Ze lopen het liefst op een zachte ondergrond en vermijden harde structuren. Dit gedrag zien we ook terug in de kattenbak. Is je kat hier gevoelig voor, probeer dan eerst een wat zachtere vulling zoals de Cat’s Best Oko plus.

Grove kattenkorrels of fijn kattenzand? Ze hebben beide voors- en tegens. Fijne korrels blijven eerder aan de pootjes van je kat hangen waardoor je ze door het hele huis kan terugvinden. Ze worden echter wel snel geaccepteerd door de kat. Grove korrels blijven beter in de bak liggen, maar veel katten moeten wennen aan de grote structuren.

Elke producent zal zeggen dat zijn kattenbakvulling stofvrij is. Dit is ook zo, maar in meer of mindere mate. Zoek je een vulling die echt geschikt is voor gebruik bij allergieën, dan vinden wij de Vitacraft Magic Clean een goede keuze.

Grit wat goed aan elkaar klontert is gemakkelijk uit de kattenbak te verwijderen. Gebruik dit echter niet in combinatie met een zelfreinigende kattenbak.

goede kattenbakvulling
Afbeelding: Canva.com

Welke kattenbakvulling mag in de gft-bak?

Het klinkt ideaal: je kattenbak legen in de gft-bak. Voor het verkleinen van de afvalberg is dit natuurlijk heel goed. Toch zitten er wat haken en ogen aan. Ontlasting van katten kan namelijk besmet zijn met Toxoplasmose. Dit is een parasiet die mensen ook kunnen krijgen. Aangezien het gft-afval gerecycled wordt, is het beter de ontlasting van je kat hier dus niet bij te gooien. Vulling die ontdaan is van ontlasting kan je wel in deze bak gooien. Kies in dit geval voor een volledig composteerbare kattenbakvulling zoals de PeeWee houtkorrels, zodat je zeker weet dat het thuishoort in de gft-bak.

Waar kan ik de kattenbakvulling dan wel weggooien?

Sommige vulling kan je door de wc spoelen zodat het oplost, maar dit betekent niet dat de korrels van papier zijn. Gooi de inhoud van de kattenbak dan ook in geen geval bij het oud papier. De uitwerpselen zullen gaan stinken en bacteriën gaan groeien. Ook de vulling op een composthoop gooien is geen goed idee in verband met de eerdergenoemde kans op verspreiding van toxoplasmose. De beste plek voor de vieze kattenbakvulling is het restafval. Dit afval wordt vernietigd. Twijfel je? Niet alle verpakkingen vermelden precies wat er in de kattenbakvulling zit. Mogelijk is dit deels chemisch of gevaarlijk voor het milieu. Gooi de inhoud van je kattenbak dan liever bij het restafval. Zo zit je altijd goed.

goedkope kattenbakvulling
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste kattenbakvulling’ – Laatste update 26/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Dier’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.