De 5 beste kettingzagen van 2021

Bomen, takken en struiken zelf snoeien met een goede kettingzaag, elektrisch of op benzine

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste kettingzaag. Een goede kettingzaag hangt ook af van je gebruik. Wil je bomen snoeien, of liever takken verzagen, gaat het om kleine of grote werken. Daarnaast moet je ook denken over energietoevoer. Denk je aan een elektrische kettingzaag, of liever één op accu of benzine. Elk model heeft voor- en nadelen. Eens je weet welk type kettingzaag je zoekt kan je de modellen vergelijken in onze suggestieve top 5 beste kettingzaag. Grote werken zonder elektrische stroom, dan ga je best voor de Makita EA4300F40B; een krachtige kettingzaag op benzine. Liever werken op een vaste lokatie met elektrische stroom, dan is de Makita UC4041A een zeer goed alternatief. Ga je toch voor de handige kettingzaag op accu, dan heb je ook hier voldoende keuze. Onder de top 5 beste kettingzaag kan je het onderzoek terugvinden, hoe je moet kiezen en waar je op moet letten als je kettingzagen vergelijkt.

Makita UC4041A – Elektrisch

Beste elektrische kettingzaag – prijs / kwaliteit

De Makita UC4041A is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld hardhout op een vaste locatie willen zagen. Heb je een dunne boom om te zagen? Dan is deze UC4041A ook geschikt. Goede kwaliteit aan een zeer betaalbare prijs. Met deze Makita koop je niet de beste kettingzaag maar wel één met een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. We verwijzen naar een vaste lokatie om hout te zagen.  Het is namelijk een elektrische kettingzaag met een snoer, waardoor je bewegingsruimte beperkt is – je hangt immers met een draad aan een stopcontact. Voordeel van elektrische kettingzaag is dat ze goedkoop zijn, stiller zijn, weinig onderhoud nodig hebben en toch voldoende krachtig zijn. Met een zwaardlengte van 40 centimeter en een vermogen van 1.800 watt is ze meer dan krachtig genoeg om eenvoudig door dikke stukken hardhout, en zelfs dunne bomen, te geraken.

Daarenboven is ze ook voorzien van gereedschapsloze kettingspanner en een oliepeil-indicator. Ben je van plan om takken in bomen te snoeien, dan kies je wel beter voor een model met een benzinemotor of een met een accu. Naast het feit dat het onhandig is om in de boom te kruipen met een draad, is het ook ontzettend gevaarlijk. Maar ben je op zoek naar een goedkoop toestel om voornamelijk hardhout te zagen, dan is dit de beste elektrische kettingzaag die je kunt kopen.

MAKITA DUC405Z – ACCU

Beste kettingzaag op batterij

Als we alle voor- en nadelen afwegen en vergelijken komt de Makita DUC405Z naar voor als de beste keuze voor de meeste mensen. Heb je geen beperkting op het budget, dan kan je ook voor de DUC535TP4J kiezen, die komt met meer batterijen en is minstens even goed als deze DUC405Z, dat toch een betere prijs / kwaliteit verhouding heeft. Goed voor kleine en grotere opdrachten, met een kettingzaag op batterij heb je de vrijheid om rond te lopen. Ze zijn stiller, lichter en trillen ook minder dan de benzine kettingzagen. Met 4.9 kg is dit een van de lichtere modellen in de top 5 beste kettingzaag. Hoe lichter, hoe lager de kans op een ongeval.

De DUC405Z is voorzien van een batterij en is gemakkelijk te starten. Een elektrische kettingzaag (op batterij) wil ook zeggen dat er minder onderhoud nodig is. Met een zwaardlengte van 40 centimeter is ze lang genoeg om door dikke takken en kleine bomen te geraken. Er is wel geen oliepeilindicator. Hoewel het een elektrisch toestel is moet je hier goed op letten. Ook de kettingsnelheid (20 m/s) is relatief hoog, met een lage trilwaarde 1.5 m/s heb je ook minder last dan minder kwalitatieve modellen.

MAKITA EA4300F40B – BENZINE

Beste kettingzaag op benzine

De Makita EA4300F40B is een kettingzaag met een benzinemotor. Het voordeel van een benzinemotor is de veel langere autonomie ten opzichte van een accukettingzaag. Je kunt natuurlijk altijd een tweede batterij kopen voor je kettingzaag, maar daar serieuze meerprijs aan verbonden. Ben je van plan om een hele dag zaag- en snoeiwerk te verrichten, dan ben je nog altijd beter af met een benzinekettingzaag. Ze zijn namelijk vrij krachtig en het aanvullen van het benzinereservoir is snel gedaan. Daarbij behoud je de mogelijkheid om vrij te bewegen, wat niet kan met een elektrische kettingzaag.

Het nadeel van benzinemotoren is dat ze doorgaans zeer luid en zwaar zijn. Omdat de kettingzaag een maximaal geluidsniveau van 102 decibel heeft, kun je ze niet gebruiken zonder een aangepaste gehoorbeschermer te dragen. Met een gewicht van 4,9 kilogram is ze nog relatief licht in vergelijking met andere modellen op benzine. Door de cilinderinhoud van 35 cc is ze ongeveer even krachtig als onze favoriete keuze. Het vermogen van 2200 Watt is ook meer dan andere modellen. Net zoals de EGO CS1401E beschikt ze over een gereedschapsloze kettingspanner en een oliepeilindicator. Met een zwaardlengte van 40 centimeter is ze ideaal om kleine bomen of dikke takken te zagen.

BOSCH UNIVERSALCHAIN 18 LI

Kleine kettingzaag op batterij – 20 cm zwaardlengte

Opvallend of niet, de lijst beste kettingzaag wordt gedomineerd door Makita. Ook de andere merken zijn goed, maar de kwaliteit van Makita beschermt de gebruiker net iets beter door bijvoorbeeld stiller te zijn of minder te trillen. Gaan we op zoek naar een kleine kettingzaag dan komt deze Bosch toch nog net boven Makita uit. Perfect geschikt voor kleine werkjes, dit toestel heeft zeer goede reviews en is makkelijk te gebruiken. Ook de batterij is universeel, je kan de batterij van je Bosch boormachine hergebruiken voor dit toestel (en alle andere Bosch toestellen).

Slechts 3.6 kg met een zwaarlengte van 20 cm, probeer hiermee geen boomstammen neer te halen. Geschikt voor takken en kleine werkjes kan je de kettingzaag gebruiken zonder al teveel onderhoud. Afborstelen na gebruik, de automatische kettingsmering houdt het toestel klaar voor het volgende gebruik. De kettingsnelheid van 4.8 m/s is relatief laag, maar voldoende voor kleine werkjes. Zelf als is de snelheid niet ongelooflijk, toch worden er veel trillingswaarden vastgesteld (3.7 m/s). Om dit tegen te gaan heb je een gedempt handvat dat de trillingen opvangt.

BLACK+DECKER PS7525-QS – TELESCOPISCH

Beste telescopische kettingzaag – voor takken

Een kettingzaag is gevaarlijk, zoveel is duidelijk. Soms is het onmogelijk om takken met een kettingzaag te snoeien omdat je er niet bij kan. Het klimmen in een boom met een kettingzaag in de hand wordt ook ten zwaarste afgeraden. Laat zulke dingen over aan professionelen. Toch is er een oplossing voor laaghangende takken waar je net niet bij kan. Deze PS7525-QS is een verlengde kettingzaag. Men spreekt hier van een telescopische kettingzaag. Door het beperkte vermogen (800W) heb je geen al te zware kickback, ook de lengte is met 25 cm meer dan voldoende voor dikke takken. Draag je helm! want met deze telescopische kettingzaag vallen de takken naar beneden.

Ook het gewicht is meer dan redelijk, dit toestel weegt slechts 3.8 kg. Let wel op dat er altijd genoeg olie in zit, je kan dit zien op de oliepeil-indicator. De telescopische steel kan uitrollen tot 244 cm. Hiermee kan je toch al redelijk hoog gaan. Ook ingebouwd in dit toestel is de gereedschapsloze kettingspanner, een handige extra. Door de verlaagde kracht heb je ook minder trillingen, wat beter is voor je handen. Teveel trilling kan blessures veroorzaken.

BLACK+DECKER ALLIGATOR GK1000-QS

Extra optie: Snoeizaag voor hardhout

Black+Decker heeft misschien niet de beste kettingzagen, met deze Alligator en bovenstaande telescopische kettingzaag zien we wel dat ze met een intelligent ontwerp toch nog relevant zijn. Deze Alligator dient voor dikke takken (max 15 cm diameter) en hardhout dat klaar is voor te knippen. Dit is eerder een snoeizaag dat gebruik maakt van een ketting en werkt op elektriciteit. Met slechts 550 W weet je op voorhand dat je hiermee geen boom kan zagen. Het is vooral een handig alternatief voor een kettingzaag, ééns het zware werk gedaan is. Daarbij is het ook veel veiliger dan een krachtige kettingzaag.

Wel nadelig, het is een luid toestel. Met 101 dB is het even luid, of zelfs luider dan de elektrische kettingzagen in deze lijst beste kettingzagen van 2021. Ook de trilwaarden zijn redelijk hoog omdat je hand zeer dicht bij de ketting is. Het gaat hier ook over een toestel zonder batterij, dit werkt enkel met een elektrische kabel (10 meter).

goede kettingzaag vergelijken

Tot zover onze suggestieve top 5 beste kettingzaag 2021.
Lees ook het artikel ‘Beste heggeschaar 2021 of Beste bosmaaier voor de kleinere werken.

Checklist & Tips voor het werken met een kettingzaag:

 • Veiligheid: Draag handschoenen tegen de trillingen, een helm tegen vallende takken, een stofbril tegen splinters in het oog en een hoofdtelefoon tegen het luide geluid.
 • Uitstoot: Oude kettingzagen hebben een zeer hoge uitstoot. Gebruik je een benzine kettingzaag, check dan of het de emissievoorschriften voldoet – in het belang van het milieu.
 • Onderhoud: Kuis de kettingzaag en slijp de ketting op regelmatige basis. Zorg er ook voor dat er altijd olie aanwezig is. Een kettingzaag zonder olie is meteen kapot. Dit geldt voor alle soorten kettingzagen, ook elektrische.

Kettingzagen vergelijken

Handzaag of kettingzaag

Ben je niet zeker of je een kettingzaag nodig hebt, dan hebt kun je eerst een manuele zaag kopen. Een goede handzaag die ik thuis persoonlijk gebruik is de Felco 600. Voor takken die zich te hoog bevinden kan je een telescopische zaag gebruiken. De steel van de TecTake telescopische zaag kan tot 260 cm uitgeschoven worden. Kom je niet toe met een manuele zaag? Dan kun je de overstap naar een kettingzaag maken. De kettingzagen die wij hier aanraden zijn niet geschikt om grote levende bomen te vellen. We zijn op zoek gegaan naar modellen die geschikt zijn om dikke takken door te zagen en eventueel een kleine levende boom.

Welke kettingzaag kopen?

Een kettingzaag is gevaarlijk stuk tuingereedschap dat niet voor iedereen is weggelegd. Veel ongevallen gebeuren wanneer men al dan niet door vermoeidheid heel even de controle over de kettingzaag verliest. In België gebeuren volgens het agentschap Natuur & Bos jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen. Niet enkel bij occasionele gebruikers, maar ook bij zeer ervaren gebruikers die dagelijks met een kettingzaag werken. Daarom raden we aan om naast gehoorbescherming ook een helm, gezichtsbescherming en handschoenen te dragen.

Om een grote levende boom te vellen hebben je een zeer krachtige kettingzaag nodig met een zwaardlengte van minstens 40 centimeter. Door hun hoog vermogen, lange zwaardlengte en zwaar gewicht zijn deze kettingzagen niet geschikt voor mensen die beperkte ervaring hebben. Het zagen van droog hout gaat veel gemakkelijker dan het vellen van een levende boom. Ben je van plan om enkel dikke takken en droog hardhout te zagen, dan kun je uit de voeten met een lichte kettingzaag. In dat geval raden we aan om voor een kettingzaag op batterij te kiezen. Het voordeel van een batterij is dat ze weinig onderhoud nodig hebben, stiller zijn en gemakkelijker zijn om te starten.

lengte kettingzaag

We spreken over de lengte als het gaat om het zaagblad. De juiste lengte hangt af van de taak, hoe dikker het hout hoe langer  het zaagblad. Hoe meer ervaren, hoe kleiner het zaagblad mag zijn. Toch raden we aan het zaagblad af te stemmen op de taak en niet enkel uit te gaan van je expertise. Een kettingzaag blijft gevaarlijk, ook voor mensen die al honderden bomen hebben gesnoeid. Een korter zaagblad weegt ook minder en is makkelijker te manoeuvreren.

Formaat kettingzaag

Ook de kettingzaag heeft een formaat, je kiest namelijk ook de kracht van de motor. Deze wordt uitgedrukt in paardekracht of killowatt (Pk of Kw) en ook dit is van belang bij het kiezen van een goede kettingzaag. Kleine kettingzagen zijn makkelijker te beheren, grote kettingzagen kennen een ‘kickback’ of terugslag. Let je niet op dan heb je voor je weet zware verwondingen. Ook het soort hout dat je snoeit heeft hier invloed. Dood hout snijdt gelijk niets, een levende dikke boom kom je moeilijker door. Is je kettingzaag te zwak of te klein dan zal die onnodig snel verslijten en mogelijk zelfs vast komen te zitten in het hout.

Soorten Aandrijving

Kettingzagen kunnen in drie categorieën onderverdeeld worden op basis van hun aandrijving.

Elektrische
kettingzaag

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Lage aankoopprijs
 • Licht
 • Heeft weinig onderhoud nodig

nadelen grasmaaierNadelen

 • Kans om snoer te beschadigen
 • Beperkte bewegingsruimte
 • Niet geschikt om in bomen te gebruiken

Kettingzaag
op batterij

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Vrije bewegingsvrijheid
 • Gebruiksgemak
 • Heeft weinig onderhoud nodig

nadelen grasmaaierNadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Beperkte gebruiksduur van de accu
 • Niet geschikt voor langdurig werk

Kettingzaag
op benzine

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Krachtige motor
 • Lange autonomie
 • Geschikt voor zwaarder werk

nadelen grasmaaierNadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Nood aan jaarlijks onderhoud
 • Zeer luidruchtig en zwaar

Verschillende soorten kettingzagen

Benzine

Een kettingzaag op benzine maakt (meestal) gebruik van tweetakt benzine. Deze zijn krachtiger, luider, hebben meer onderhoud nodig en vervuilen redelijk veel. Ze trillen ook meer en zijn gevaarlijker in gebruik.

kettingzaag op benzine

Elektrisch / accu

Een kettingzaag op elektriciteit verbruikt veel maar stoot minder uit. Ook zijn ze zwakker, stiller, trillen iets minder en hebben minder onderhoud nodig. Let op, olie is belangrijk in elke kettingzaag.

Telescopisch

Dit zijn kettingzagen op een stok, een telescopische lans die gebruikt kan worden om takken van op afstand te snoeien. Deze zijn bijna altijd elektrisch en genieten dus van dezelfde voor- en nadelen.

beste telescopische kettingzaag

Kettingzaag kopen,
waar op letten

1. Prijs

Een goede elektrische kettingzaag kun je al krijgen vanaf 100 euro. Maar de modellen met een benzinemotor of met een accu zijn een stuk duurder. Voor een goede accukettingzaag of kettingzaag met een benzinemotor moet je op een budget van rond de 300 euro rekenen.

2. Gereedschapsloze kettingspanner

Zagen met een botte ketting gaat trager, kost meer brandstof en kan schade aan je kettingzaag veroorzaken. Naast de scherpte van de tanden, is ook de juiste spanning van groot belang. Is er te weinig spanning op de ketting, dan kan deze losraken tijdens gebruik. Te veel spanning op de ketting zorgt dan weer voor extra slijtage. De juiste spanning heb je gevonden wanneer de ketting niet hangt maar wel nog contact maakt met het zaagblad. Om de ketting aan te spannen of te lossen heb je geen gereedschap nodig indien de kettingzaag voorzien is van een gereedschapsloze kettingspanner.

3. Oliepeilindicator

Een van de meest voorkomende oorzaken van voortijdige slijtage is onvoldoende smering. Om schade aan de ketting te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende kettingolie in het reservoir zit. Daarom is een goede kettingzaag voorzien van een olipeilindicator. Zo kan je in één oogopslag zien of er kettingolie bijgevuld moet worden.

4. Gewicht

Hoe zwaarder de kettingzaag, hoe vermoeiender het zal zijn om ze te bedienen. Ben je niet gewoon om met een kettingzaag te werken? Dan raden we aan om voor een licht model te kiezen. Naarmate je spieren vermoeid raken, neemt de kans op een ongeval namelijk toe. Onder een licht model verstaan we 4,5 kilogram of lichter. Een benzinekettingzaag weegt snel 5,5 kilogram of meer waardoor ze veel kracht vereist om langdurig te gebruiken. Een elektrische kettingzaag of een model met een accu wegens doorgaans minder.

5. Zwaardlengte

De lengte van het zwaard is voornamelijk belangrijk wanneer je een grote levende boom wilt vellen. Om de valrichting van de boom te bepalen, is het belangrijk dat je in een beweging een goede inkeping kunt maken. In dit artikel beperken we ons tot kettingzagen die geschikt zijn voor het vellen van kleine bomen of voor het zagen van dikke takken. Voor een onervaren persoon is het namelijk niet aangeraden om met een grote zwaardlengte te werken. Los van het extra gewicht aan het toestel, maakt de extra lengte het moeilijker om het toestel veilig te bedienen.

6. Merk

Het merk van je kettingzaag is vooral iets waar je op moet letten wanneer je een model met een accu koopt. Het is namelijk zo dat de meeste merken ervoor hebben gekozen om een platform te ontwikkelen voor hun accu’s. Zo zijn bijvoorbeeld de accu’s van Makita compatibel met hun kettingzagen maar ook met hun grasmaaiers of grastrimmers.

Bij de aankoop van een accukettingzaag denk je dus beter goed na over welk merk dat je kiest. Zeker als je later van plan bent om andere toestellen te kopen zoals een grasmaaier of grastrimmer met een aandrijving op batterij. Houd er ook rekening mee dat zelfs binnen een bepaald merk sommige accu’s niet compatibel zijn met alle toestellen wegens een verschil in voltage. Zo heeft bijvoorbeeld Makita naast het LXT-platform met accu’s van 18 V onlangs ook het XGT-platform met accu’s van 40 V gelanceerd.

7. Veiligheid

Het gebruiken van een kettingzaag is gevaarlijk. Zelfs ervaren mensen komen ongevallen tegen omdat ze de controle over hun toestel een fractie van een seconde verliezen. Vermoeidheid speelt een grote rol in de kans op een ongeval, daarom raden we aan om voor een toestel van 4,5 kilogram of lichter te kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat je nodige gezichtsbescherming en aangepaste kledij draagt.

8. Gedempt handvat

Een goede kettingzaag beschikt over een gedempt handvat dat een deel van de schokken opvangt. Dit is vooral handig bij langdurig gebruik om te voorkomen dat je armen snel vermoeid geraken.

9. Telescopische steel

Het is niet aangeraden om zelf in een boom te kruipen om takken te zagen met een kettingzaag. Een kettingzaag met een telescopische steel kun je uitschuiven om takken te zagen waar je normaal gezien niet bij zou kunnen. Houd er gewoon rekening mee dat hoe langer je de steel uitschuift, hoe lastiger het zal zijn om je kettingzaag te bedienen. De meeste telescopische stelen hebben een lengte van 1,5 meter tot 2,5 meter.

10. Geluidsniveau

Het geluid dat een kettingzaag produceert, kan vervelend zijn, maar ook schadelijk voor je oren. Doorgaans zijn benzinekettingzagen luider in vergelijking met elektrische kettingzagen. De luidste kettingzagen produceren een geluid van 115 decibel of meer. Het ACLVB raadt aan om de blootstelling aan geluiden van 95 decibel te beperken tot 15 minuten per dag. Per drie decibel die bovenop de 95 decibel komt, moet je de blootgestelde tijd halveren. Als je een kettingzaag met hoog geluidsniveau koopt, dan kan je in de loop van een paar minuten al permanente gehoorschade oplopen. Daarom raden we aan om voor een elektrische of accukettingzaag te kiezen die doorgaans minder geluid produceert. Ben je van plan om levende bomen te kappen? Dan koop je beter een benzinekettingzaag maar zeker dan is het aangeraden om een vorm van gehoorbescherming te dragen.

Tot zover ons artikel ‘beste kettingzaag 2021’ – Laatste update 18/11/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Gereedschap’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.