Beste kettingzaag

De beste kettingzaag voor de meeste mensen is volgens ons onderzoek de EGO CS1401E. Omdat ze voorzien is van een batterij, is ze gemakkelijk te starten, eenvoudig in onderhoud en zeer licht. Het nadeel is dat de autonomie beperkt is,  maar de kans is groter dat jij eerder aan een pauze toe bent dan de batterij. Wil je daarentegen een hele dag ononderbroken kunnen doorwerken, dan kies je nog altijd beter voor een benzine kettingzaag zoals de Makita EA3501S40B.

Beste kettingzaag 2020

De EGO CS1401E is de beste kettingzaag voor de meeste mensen volgens ons onderzoek. Omdat ze voorzien is van een accu is ze gemakkelijk te starten en heeft ze zeer weinig onderhoud nodig. In vergelijking met een benzinekettingzaag is ze veel stiller en lichter. Met een zwaardlengte van 35 centimeter is ze lang genoeg om door dikke takken en kleine bomen te geraken. Ondanks haar compacte formaat is ze vergelijkbaar qua vermogen met een benzinekettingzaag van 35 cc. Dat komt dankzij de batterij van 56 V waardoor je veel meer vermogen hebt in vergelijking met de batterijen van andere merken die nog op 36 V of 18 V werken.

“Beste kettingzaag 2020”

Met een gewicht van 4,2 kilogram (inclusief batterij) is ze zeer licht, waardoor je minder snel vermoeid raakt. Hoe minder vermoeid je bent, hoe lager de kans op een ongeval. Ondanks het feit dat ze een maximaal geluidsniveau van 85 decibel uitstoot, raden we aan om naast gezichtsbescherming ook gehoorbescherming te dragen. Daarnaast heeft ze ook een gereedschapsloze kettingspanner, een oliepeilindicator en een 56 V-batterij van 2,0 Ah. Dat is goed voor zo’n 130 zaagsneden. Zwaardere batterijen van 4,0 Ah (220 zaagsneden) en 7,5 Ah (450 zaagsneden) zijn apart verkrijgbaar indien nodig. De bouwkwaliteit van deze kettingzaag is zeer goed, wat wordt bevestigd door de 5 jaar garantie die door EGO wordt gegeven.

De Makita EA3501 is een kettingzaag met een benzinemotor. Het voordeel van een benzinemotor is de veel langere autonomie ten opzichte van een accukettingzaag. Je kunt natuurlijk altijd een tweede batterij kopen voor je kettingzaag, maar daar serieuze meerprijs aan verbonden. Ben je van plan om een hele dag zaag- en snoeiwerk te verrichten, dan ben je nog altijd beter af met een benzinekettingzaag. Ze zijn namelijk vrij krachtig en het aanvullen van het benzinereservoir is snel gedaan.

“Beste benzinekettingzaag”

Het nadeel van benzinemotoren is dat ze doorgaans zeer luid en zwaar zijn. Omdat de kettingzaag een maximaal geluidsniveau van 102 decibel heeft, kun je ze niet gebruiken zonder een aangepaste gehoorbeschermer te dragen. Met een gewicht van 4,5 kilogram is ze nog relatief licht in vergelijking met andere modellen op benzine. Door de cilinderinhoud van 35 cc is ze ongeveer even krachtig als onze favoriete keuze. En net zoals de EGO CS1401E beschikt ze over een gereedschapsloze kettingspanner en een oliepeilindicator. Met een zwaardlengte van 40 centimeter is ze ideaal om kleine bomen of dikke takken te zagen.

De Makita UC4041A is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld hardhout op een vaste locatie willen zagen. Het is namelijk een elektrische kettingzaag met een snoer, waardoor je bewegingsruimte beperkt is – je hangt immers met een draad aan een stopcontact. Voordeel van elektrische kettingzaag is dat ze goedkoop zijn, weinig onderhoud nodig hebben en toch voldoende krachtig zijn. Met een zwaardlengte van 40 centimeter en een vermogen van 1.800 watt is ze meer dan krachtig genoeg om eenvoudig door dikke stukken hardhout te geraken.

“Beste elektrische kettingzaag”

Daarenboven is ze ook voorzien van gereedschapsloze kettingspanner en een oliepeilindicator. Ben je van plan om takken in bomen te snoeien, dan kies je wel beter voor een model met een benzinemotor of een met een accu. Naast het feit dat het onhandig is om in de boom te kruipen met een draad, is het ook nog gevaarlijk. Maar ben je op zoek naar een goedkoop toestel om voornamelijk hardhout te zagen, dan is dit de beste elektrische kettingzaag die je kunt kopen.

Het onderzoek

Welke kettingzaag kopen?

Een kettingzaag is gevaarlijk stuk tuingereedschap dat niet voor iedereen is weggelegd. Het feit dat de ketting bloot ligt en de zaag met de hand bediend wordt maakt het gebruik erg gevaarlijk. Veel ongevallen gebeuren wanneer men al dan niet door vermoeidheid heel even de controle over de kettingzaag verliest. In België gebeuren volgens het agentschap Natuur & Bos jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen. Niet enkel bij occasionele gebruikers, maar ook bij zeer ervaren gebruikers die dagelijks met een kettingzaag werken. Het gevaar van een kettingzaag kan daarom niet onderschat worden. Daarom raden we aan om naast gehoorbescherming ook een helm, gezichtsbescherming en handschoenen te dragen.

Ben je niet zeker of je een kettingzaag nodig hebt, dan hebt kun je eerst een manuele zaag kopen. Een goede handzaag die ik thuis persoonlijk gebruik is de Felco 600. Voor takken die zich te hoog bevinden kan je een telescopische zaag gebruiken. De steel van de TecTake telescopische zaag kan tot 260 cm uitgeschoven worden. Kom je niet toe met een manuele zaag? Dan kun je de overstap naar een kettingzaag maken. De kettingzagen die wij hier aanraden zijn niet geschikt om grote levende bomen te vellen. We zijn op zoek gegaan naar modellen die geschikt zijn om dikke takken door te zagen en eventueel een kleine levende boom.

Om een grote levende boom te vellen hebben je een zeer krachtige kettingzaag nodig met een zwaardlengte van minstens 40 centimeter. Door hun hoog vermogen, lange zwaardlengte en zwaar gewicht zijn deze kettingzagen niet geschikt voor mensen die beperkte ervaring hebben. Het zagen van droog hout gaat veel gemakkelijker dan het vellen van een levende boom. Ben je van plan om enkel dikke takken en droog hardhout te zagen, dan kun je uit de voeten met een lichte kettingzaag. In dat geval raden we aan om voor een accu ettingzaag te kiezen. Het voordeel van een accukettingzaag is dat ze weinig onderhoud nodig hebben, stiller zijn en gemakkelijker zijn om te starten.

Kettingzaag kopen: waar op letten

Aandrijving

Kettingzagen kunnen in drie categorieën onderverdeeld worden op basis van hun aandrijving.

Elektrisch

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Lage aankoopprijs
 • Licht
 • Heeft weinig onderhoud nodig

nadelen grasmaaierNadelen

 • Kans om snoer te beschadigen
 • Beperkte bewegingsruimte
 • Niet geschikt om in bomen te gebruiken

Accu

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Vrije bewegingsvrijheid
 • Gebruiksgemak
 • Heeft weinig onderhoud nodig

nadelen grasmaaierNadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Beperkte gebruiksduur van de accu
 • Niet geschikt voor langdurig werk

Benzine

beste grasmaaier 2020Voordelen

 • Krachtige motor
 • Lange autonomie
 • Geschikt voor zwaarder werk

nadelen grasmaaierNadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Nood aan jaarlijks onderhoud
 • Zeer luidruchtig en zwaar

Prijs

Een goede elektrische kettingzaag kun je al krijgen vanaf 100 euro. Maar de modellen met een benzinemotor of met een accu zijn een stuk duurder. Voor een goede accukettingzaag of kettingzaag met een benzinemotor moet je op een budget van rond de 300 euro rekenen.

Gereedschapsloze kettingspanner

Zagen met een botte ketting gaat trager, kost meer brandstof en kan schade aan je kettingzaag veroorzaken. Naast de scherpte van de tanden, is ook de juiste spanning van groot belang. Is er te weinig spanning op de ketting, dan kan deze losraken tijdens gebruik. Te veel spanning op de ketting zorgt dan weer voor extra slijtage. De juiste spanning heb je gevonden wanneer de ketting niet hangt maar wel nog contact maakt met het zaagblad. Om de ketting aan te spannen of te lossen heb je geen gereedschap nodig indien de kettingzaag voorzien is van een gereedschapsloze kettingspanner.

Oliepeilindicator

Een van de meest voorkomende oorzaken van voortijdige slijtage is onvoldoende smering. Om schade aan de ketting te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende kettingolie in het reservoir zit. Daarom is een goede kettingzaag voorzien van een olipeilindicator. Zo kan je in één oogopslag zien of er kettingolie bijgevuld moet worden.

Gewicht

Hoe zwaarder de kettingzaag, hoe vermoeiender het zal zijn om ze te bedienen. Ben je niet gewoon om met een kettingzaag te werken? Dan raden we aan om voor een licht model te kiezen. Naarmate je spieren vermoeid raken, neemt de kans op een ongeval namelijk toe. Onder een licht model verstaan we 4,5 kilogram of lichter. Een benzinekettingzaag weegt snel 5,5 kilogram of meer waardoor ze veel kracht vereist om langdurig te gebruiken. Een elektrische kettingzaag of een model met een accu wegens doorgaans minder.

Zwaardlengte

De lengte van het zwaard is voornamelijk belangrijk wanneer je een grote levende boom wilt vellen. Om de valrichting van de boom te bepalen, is het belangrijk dat je in een beweging een goede inkeping kunt maken. In dit artikel beperken we ons tot kettingzagen die geschikt zijn voor het vellen van kleine bomen of voor het zagen van dikke takken. Voor een onervaren persoon is het namelijk niet aangeraden om met een grote zwaardlengte te werken. Los van het extra gewicht aan het toestel, maakt de extra lengte het moeilijker om het toestel veilig te bedienen.

Merk

Het merk van je kettingzaag is vooral iets waar je op moet letten wanneer je een model met een accu koopt. Het is namelijk zo dat de meeste merken ervoor hebben gekozen om een platform te ontwikkelen voor hun accu’s. Zo zijn bijvoorbeeld de accu’s van Makita compatibel met hun kettingzagen maar ook met hun grasmaaiers of grastrimmers.

Bij de aankoop van een accukettingzaag denk je dus beter goed na over welk merk dat je kiest. Zeker als je later van plan bent om andere toestellen te kopen zoals een grasmaaier of grastrimmer met een aandrijving op batterij. Houd er ook rekening mee dat zelfs binnen een bepaald merk sommige accu’s niet compatibel zijn met alle toestellen wegens een verschil in voltage. Zo heeft bijvoorbeeld Makita naast het LXT-platform met accu’s van 18 V onlangs ook het XGT-platform met accu’s van 40 V gelanceerd.

Veiligheid

Het gebruiken van een kettingzaag is gevaarlijk. Zelfs ervaren mensen komen ongevallen tegen omdat ze de controle over hun toestel een fractie van een seconde verliezen. Vermoeidheid speelt een grote rol in de kans op een ongeval, daarom raden we aan om voor een toestel van 4,5 kilogram of lichter te kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat je nodige gezichtsbescherming en aangepaste kledij draagt.

Gedempt handvat

Een goede kettingzaag beschikt over een gedempt handvat dat een deel van de schokken opvangt. Dit is vooral handig bij langdurig gebruik om te voorkomen dat je armen snel vermoeid geraken.

Telescopische steel

Het is niet aangeraden om zelf in een boom te kruipen om takken te zagen met een kettingzaag. Een kettingzaag met een telescopische steel kun je uitschuiven om takken te zagen waar je normaal gezien niet bij zou kunnen. Houd er gewoon rekening mee dat hoe langer je de steel uitschuift, hoe lastiger het zal zijn om je kettingzaag te bedienen. De meeste telescopische stelen hebben een lengte van 1,5 meter tot 2,5 meter.

Geluidsniveau

Het geluid dat een kettingzaag produceert, kan vervelend zijn, maar ook schadelijk voor je oren. Doorgaans zijn benzinekettingzagen luider in vergelijking met elektrische kettingzagen. De luidste kettingzagen produceren een geluid van 115 decibel of meer. Het ACLVB raadt aan om de blootstelling aan geluiden van 95 decibel te beperken tot 15 minuten per dag. Per drie decibel die bovenop de 95 decibel komt, moet je de blootgestelde tijd halveren. Als je een kettingzaag met hoog geluidsniveau koopt, dan kan je in de loop van een paar minuten al permanente gehoorschade oplopen. Daarom raden we aan om voor een elektrische of accukettingzaag te kiezen die doorgaans minder geluid produceert. Ben je van plan om levende bomen te kappen? Dan koop je beter een benzinekettingzaag maar zeker dan is het aangeraden om een vorm van gehoorbescherming te dragen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.