Scroll Top

De 6 beste kettlebells van 2024

De Focus Fitness is onze favoriete keuze

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste kettbells. Met een kettlebell kun je niet enkel je spiermassa verhogen maar ook je conditie en balans verbeteren. Het is ideaal om in huis te hebben voor zowel een beginnende sporter als iemand met meer ervaring. Kettlebells nemen namelijk veel minder plaats in dan halterschijven en een fitnessbank.

Afhankelijk van je niveau en de oefeningen die je wilt doen heb je andere gewichten nodig. Ruwweg start je als beginnende man best met een gewicht van 16kg en als vrouw met 8kg. Bij twijfel kun je ook opteren om een verstelbare kettlebell of een set te kopen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Focus Fitness, Tunturi, Reebok en Gorilla Sports. Lees hieronder verder om de beste kettlebell voor jou te vinden.

Onze selectie kettlebells

Beste verstelbare: Focus Fitness

Voordelen:

 • Ruimtebesparend
 • Handig in gebruik
 • Gemakkelijk sluitsysteem
 • 7 gewichten in één

Nadelen:

 • Metalen schijven (vloerbescherming nodig)

Deze Focus Fitness kettlebell is verstelbaar van 5 kg tot 18 kg, wat al meer dan voldoende is om optimaal te trainen. Het frame zelf weegt 3 kg, wat de kettlebell duurzamer maakt omwille van de stevigheid. Aan het frame kan je dan weer 6 extra schijven van 2.5 kg aan toevoegen.

Naar kwaliteit moet deze kettlebell zeker niet inboeten. Een perfect staaltje afwerking waar iedereen mee kan trainen. En met 7 gewichten kan je als frequente sporter al heel wat extra trainen. Deze kettlebell heeft trouwens ook een handig lock-systeem. Gewoonweg even trekken en draaien een het lock-systeem en je kan de schijven eruit halen, of er opnieuw insteken.

Voordelen:

 • Kwaliteitsvolle ijzer (gietijzer)
 • Duurzaam
 • Handig in gebruik
 • Roestvrij

Nadelen:

 • Neemt veel ruimte in beslag
 • Aan de duurdere kant

Bij deze kettlebell set wordt er teruggegrepen naar het aloude materiaal ijzer, namelijk gietijzer. Doordat ze een gietvorm uit één stuk hebben gebruikt, is deze set enorm gemakkelijk in gebruik. Je hebt de keuze uit 4, 8, 12 of 16 kg.

Ze zijn helaas niet goedkoop, maar kwaliteit betaal je ook. Met deze set kan je levenslang verder sporten zonder dat ze verslijten. Dus op het einde van de rit komt het je wel goedkoper uit. Daarnaast is het een set, wat betekent dat het wel heel wat plaats inneemt. Door de hoogte is het vaak ook niet mogelijk om ze gewoon onder het bed te zetten, dus voorzie wel al wat opbergruimte vooraleer je deze aanschaft.

Elke kettlebell heeft een gepoedercoate afwerking waardoor ze niet roesten of kapot gaan als er water of zweet op terecht komt. Een heel gebruiksvriendelijke en duurzame set voor wie graag spieren of conditie kweekt.

Beste 16 kg: Gorilla Sports

Voordelen:

 • Duurzaam
 • Leuk kleurtje (grijs)
 • Uitstekende prijs
 • Extra stabiliteit

Nadelen:

 • Redelijk klein

Deze kettlebell van het merk Gorilla Sports klinkt bij sommigen onder ons wel bekend in de oren. Kwaliteit wordt bij dit merk hoog in het vaandel gedragen, en dat blijkt ook met dit model. Met 16 kg kunnen de getrainde sporters onder ons wel heel wat extra gewicht uitoefenen.

Doordat deze kettlebell uit gietijzer vervaardigd is, is deze duurzaam en weet je dat het gewoonweg kwaliteit is. Prijs-kwaliteit zit je hier – ondanks dat het toch gietijzer is- enorm goed. Het heeft een solide design, met bij deze 16 kg zelfs een leuk grijs kleurtje. Meer nog, bij deze kettlebell is er zelfs aan de stabiliteit gedacht van de sporter. De platte onderkant zorgt namelijk voor extra stabiliteit bij de work-outs.

Beste 10 kg: Focus Fitness

Voordelen:

 • Voordelige prijs
 • Ligt goed in de hand
 • Geluidsarm als je deze terug ergens opbergt of neerzet

Nadelen:

 • Aan de iets grotere kant

Ook dit merk kan je bekend in de oren klinken. Deze kettlebell heeft z’n kwaliteit al meer dan waard gemaakt. Zo heeft deze ook z’n plaats gekregen in onze toplijst. De gewichten zijn gemaakt van PVC, en ook gevuld met cement. Hierdoor zijn ze ook wel gemakkelijk schoon te maken.

Voor beginners – tot zelfs ook ervaren sporters- is deze 10 kg echt een must-have. Meer nog, het is een echt koopje. Aan de voorkant is ook duidelijk de gewichtsaanduiding te zien op de kettlebell. Doordat het vervaardigd is uit PVC ligt dit heel comfortabel in de hand, en je zal al zeker geen pijnlijke handen overhouden aan het langdurig sporten met deze kettlebell.

Beste 8 kg: Tunturi PVC

Voordelen:

 • Handig in gebruik
 • Ideaal voor beginners tot gevorderde
 • Goedkoper dan gietijzer
 • Gemakkelijk in onderhoud

Nadelen:

 • Olieachtig in het begin
 • Minder duurzaam

Deze kettlebell heeft een gewicht die elke beginnende sporter wel aankan. Het handvat van 8 kg is perfect, terwijl die van de 4 kg net iets te klein is. Deze Tunturi PVC is wel handig in gebruik, en doordat hij niet van gietijzer maar van PVC is, is het geen risico voor je vloer.

Je kan de kettlebell perfect gebruiken zonder matten te leggen. Het design is enorm leuk, en de cijfers zijn duidelijk zichtbaar op deze kettlebell. Doordat deze kettlebell uit PVC gemaakt is, kan je deze perfect gewoon met een doekje en water schoonmaken.

Daarenboven is het ook veel goedkoper dan een gietijzeren alternatief. Het nadeel van PVC is dat het sneller blaren kan veroorzaken op je handen. Daarom raden we ze aan om in combinatie met fitness handschoenen te gebruiken.

Voordelen:

 • Brede handgreep
 • Stabiel op de vloer
 • Vinyl coating

Nadelen:

 • Aan de iets duurdere kant

Het wereldbekende merk Reebok laat zich ook niet onderdoen en komt op de markt met een Training Kettlebell van 6 kg. Ook aan vrouwen werd er hierbij gedacht aangezien het gewicht zo klein mogelijk werd gehouden. Zo kunnen beginnende sporters – en ook vrouwen- op hun eigen tempo work-outs doen.

Aan deze kettlebell zijn een tal van handigheden verbonden: extra brede handgreep, vlakke onderkant. Door de brede handgreep kan je perfect de kettlebell met twee handen vastnemen om zo bepaalde oefeningen goed uit te voeren. De vlakke onderkant zorgt dan weer voor extra stabiliteit en ook dat deze niet wegrolt als je bepaalde grondoefeningen aan het doen bent.

Daarnaast is dit gewicht vervaardigd uit gietijzer, maar heeft hij ook nog eens een vinyl coating. Zo voelt de kettlebell echt gemakkelijk en echt aan. Bovendien is jouw vloer je echt dankbaar als je voor dit merk kiest: geen krassen of beschadigingen.

Beste kettlebell
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van kettlebell gewichten?

Welke oefeningen wil je doen

Met een kettlebell kan je perfect meerdere spiergroepen trainen. Je kan ook perfect gewoon je conditie op peil houden met een kettlebell. Vaak worden deze nu wel gebruikt om spieren bij te kweken. Maar ook zeker om je explosiviteit, flexibiliteit en coördinatie te verbeteren.

De meest gekende oefeningen die je hiermee kan doen zijn: squatten, swing of gewoon buikspier oefeningen. Eigenlijk is het gewoon een gewicht dat je net iets gemakkelijker kan vasthouden waardoor je deze gemakkelijker kan zwaaien tussen je boven of over je hoofd.

Welk gewicht

Welk gewicht je best kiest, hangt ook deels af van de oefeningen die je wenst uit te voeren. Ga je voor push-ups of spierversterkende oefeningen dan is een kleiner gewicht meer dan voldoende.

Kijk je dan weer toekomstgericht naar een veel strakker en gespierder lichaam, dan kan je zeker al eens grijper naar een hoger gewicht.

Op elke kettlebell staat ofwel het gewicht duidelijk zichtbaar op de kettlebell zelf, of ze hebben een bepaalde kleur. Die kleurcodering is algemeen afgesproken – en gemakkelijk te gebruiken tijdens wedstrijden ook.

Hieronder even de kleurcodering van 8 kg – 20 kg:

 • Roze: 8 kg
 • Blauw: 12 kg
 • Geel: 16 kg
 • Paars: 20 kg

Volledige set of los gewicht of verstelbaar

De eerste vraag je jezelf moet stellen is: “heb ik voldoende plaats om een hele set kettlebells aan te schaffen?”.

Een volledige set neemt helaas veel plaats in, en is ook soms duurder dan een gewoon verstelbaar exemplaar. Het is natuurlijk wel enorm gemakkelijk – en uiteraard ook sneller in tijd – om snel even het juiste gewicht te nemen in plaats van extra gewichten bij een verstelbare kettlebell te steken.

Kies je voor een verstelbare kettlebell? Dan weet je dat je niet veel plaats nodig hebt. En ze zijn dus een heel pak goedkoper dan een set apart losse gewichten. Handig is uiteraard dan wel dat je alles in één hebt bij deze kettlebell. Je kan gewichten toevoegen of verwijderen zoveel als je wenst.

Wat is een kettlebell?

Een kettlebell is een hulpmiddel dat je kan gebruiken tijdens het sporten. De kettlebell heeft ook telkens een eigen gewicht. Naargelang je ervaring kan je een kleiner of groter gewicht aanschaffen. Let wel op bij de aankoop van een kettlebell dat je de juiste keuze maakt voor jouw lichaam, want voor je het weet kan je een overbelasting of zelfs een blessure oplopen.

De meest voorkomende kettlebells bestaan ofwel uit kunststof of uit gietijzer. Het gietijzeren model bestaat al jaar en dag en blijft ook nog steeds de duurzaamste van de twee. Helaas is dit model ook net iets duurder dan de PVC-variant.

Daarnaast hebben de meeste kunststof kettlebells een groter handvat, wat voor een beter comfort zorgt. Mensen met grotere handen kijken dus beter uit naar PVC kettlebells.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Om de beste kettlebells te vinden werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, materiaal, ontwerp en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.