Scroll Top
Beste keukenweegschaal 2022

De 7 beste keukenweegschalen van 2024

Een goede digitale, analoge of retro keukenweegschaal voor jouw keuken

De beste keukenweegschalen zijn precies, eenvoudig om te gebruiken en voorzien van een tarrafunctie. Ingrediënten met het blote oog wegen en gokken of er wel voldoende in is, we doen het allemaal wel eens. Wie veel in de keuken staat, heeft vroeg of laat een goede keukenweegschaal nodig. Bij bepaalde gerechten kan je het op buikgevoel doen, maar zaken zoals gebak en desserts vragen een preciezere aanpak.

Je hebt in de wereld van de keukenweegschalen keuze uit analoge en digitale modellen. Het voordeel van een analoog model is dat je geen batterijen nodig hebt. Digitale modellen zijn daarentegen compacter en hebben ook een hoger weegvermogen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende keukenweegschalen op de markt. Daarbij hebben we rekening gehouden met de nauwkeurigheid, gebruiksgemak en de afmetingen. Lees hieronder verder om de beste keukenweegschaal voor jou te vinden.

Onze selectie keukenweegschalen

Beste digitale: Brabantia Tasty+

Voordelen:

 • Glas
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Nauwkeurig tot op 1 gram
 • Beschikbaar in twee kleuren (wit en zwart)
 • Indicator batterijniveau

Nadelen:

 • Maximum 5 kg

We beginnen onze top 5 beste keukenweegschaal met een exemplaar van het degelijke model Brabantia. Deze digitale keukenweegschaal kan tot 5 kilo aan en weegt je ingrediënten tot op één gram nauwkeurig. Je kan het glazen paneel gemakkelijk schoon maken en het display geeft in een oogopslag het gewicht weer.

Uiteraard kan je hem resetten. Klaar met wegen? Dan kan je hem gewoon aan de muur hangen. Wat de batterijen betreft, leg je 3 standaard AAA-batterijen voor hem klaar.

Beste analoge: PLINT Retro

Voordelen:

 • Retro
 • Afneembare schaal
 • Geen batterijen nodig
 • Beschikbaar in 6 verschillende kleuren

Nadelen:

 • Maximum 3 kg

Voor wie een toffe, mechanische keukenweegschaal zoekt met een hippe retrolook is deze Plint een volwaardige optie. Deze charmante analoge keukenweegschaal is beschikbaar in verschillende kleuren en heeft de typische look van de jaren ‘50. Hij kan tot 3 kg wegen en heeft geen batterijen nodig.

Hij is 25 cm hoog en 22,5 cm breed. Je kan hem dus niet gemakkelijk opbergen in een schuif, maar waarom zou je? Deze topper mag door iedereen gezien worden. Ook niet onbelangrijk: met de kwaliteit zit het alvast goed.

Beste precisie: Beurer KS36

Voordelen:

 • Nauwkeurig tot op 0,1 gram
 • Compact formaat
 • 5 jaar garantie

Nadelen:

 • Maximum 2 kg

Beurer is een populair en kwalitatief merk. Deze digitale keukenweegschaal is ontworpen voor het wegen van kruiden en poeders. Tot een gewicht van 500 gram weegt hij tot 0,1 gram nauwkeurig. Naarmate het gewicht toeneemt wordt hij minder nauwkeurig.

Tussen 500 gram en 1 kg is hij tot 0,2 gram nauwkeurig en tussen 1 kg en 2 kg is hij tot 0,5 gram nauwkeurig. Ideaal dus als je precies wilt afmeten hoeveel kruiden je in je soep wilt doen. Hou er wel rekening mee dat hij een maximaal gewicht van 2 kg heeft. Verder heeft hij een tarrafunctie en een duidelijk LCD display zodat je je kruiden zeer nauwkeurig kunt afwegen.

Beste professionele: Hendi Keukenweegschaal

Voordelen:

 • Kan tot 15 kg wegen
 • Automatische tarrafunctie
 • RVS materiaal
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Nauwkeurig tot op 1 gram

Nadelen:

 • Groot formaat

Deze professionele keukenweegschaal van Hendi heeft een weegvermogen van 15 kg en kan tot 1 gram nauwkeurig meten. Ideaal voor restaurants of mensen die grote hoeveelheden maken in één keer. Dankzij het groot RVS oppervlak (26x26cm) is hij eenvoudig te onderhouden en kan je grote hoeveelheden met of zonder kom afwegen.

Het ingebouwde display is eenvoudig af te lezen en er is een indicatie voor een lage batterij als voor overbelasting. Andere handige extra’s zijn de automatische tarrafunctie en het automatisch uitschakelen na een tijd ongebruikt te zijn.

Beste koop: Inventum WS305

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Nauwkeurig tot op 1 gram
 • Indicator batterijniveau

Nadelen:

 • Maximum 5 kg

Heb je graag een digitale keukenweegschaal die wat meer gewicht aan kan? De WS305 van Inventum kan 5 kg aan en meet tot op 1 gram nauwkeurig. Je kan het gewicht resetten via de tarra functie en je kan kiezen tussen de eenheden g, lb, ml en oz. Na 2 minuten zonder gebruik schakelt hij zichzelf uit. Qua oppervlakte zit je met 16,5 cm x 21,5 cm. Je hebt 2 AAA-batterijen nodig om hem te gebruiken.

Beste goedkope: Soehnle Page Compact 100

Voordelen:

 • Eenvoudig schoon te maken
 • Nauwkeurig tot op 1 gram
 • Indicator batterijniveau
 • Beschikbaar in drie verschillende kleuren

Nadelen:

 • Maximum 5 kg

De beste keukenweegschaal is niet altijd de duurste, ver van. Deze compacte, digitale keukenweegschaal voor in de keuken is erg populair. Hij kost dan ook maar net iets meer dan € 10 en is beschikbaar in het zwart, groen en wit. De keukenweegschaal heeft een strak ontwerp en is gemaakt uit glas en kunststof. Je kan er tot 5 kg mee wegen en hij meet tot op één gram nauwkeurig.

Net zoals de andere digitale weegschalen beschikt hij over de tarra functie waarmee je het gewicht kunt resetten. Bij een gemiddeld gebruik van 2 keer per dag gaan de batterijen meer da twee jaar mee. En handig extraatje: door zijn platte ontwerp, past hij gemakkelijk in één van je keukenlades.

Beste met mengkom: Tristar KW-2436

Voordelen:

 • RVS materiaal
 • Mengkom van 2,5 liter
 • Nauwkeurig tot op 1 gram

Nadelen:

 • Maximum 5 kg

Soms wordt een keukenweegschaal samen met de bijpassende kom verkocht. Dit is het geval bij de KW-2436 keukenweegschaal. Deze keukenweegschaal kan tot 5 kg meten en hij meet op één gram nauwkeurig. Het display geeft naast het gewicht ook de temperatuur van de ruimte en het uur weer. Uiteraard is er ook de reset-functie.

Je kan de geïntegreerde keukentimer gebruiken zodat je bijvoorbeeld je wafeldeeg een bepaalde tijd kan laten rusten. In de mengkom van roestvrij staal past een inhoud van 2,5 liter. Deze is ideaal om te gebruiken voor je al je ingrediënten met een keukenrobot of blender mengt. Je kan de kom ook gemakkelijk schoonmaken.

Fruit dat wordt gewogen op een keukenweegschaal.

Waar op letten bij het kopen van een keukenweegschaal

Nauwkeurigheid

Afhankelijk van welk type keukenweegschaal je koopt, zal de keukenweegschaal in staat zijn om een gewicht nauwkeurig tot op 0,1 gram, één gram of vijf gram te meten. Als voor jou elke gram telt, kies dan op een precisieweegschaal. Zoals je weet zijn de mechanische weegschalen minder precies dan de analoge modellen.

Weegoppervlakte

De mechanische keukenweegschaal heeft een (grote) schaal inbegrepen in het model, maar de digitale weegschalen hebben soms een erg klein oppervlak. Je kan hier natuurlijk altijd nog een kom of bord opzetten, maar misschien is een groter oppervlak voor jou handiger.

Stabiliteit

Sommige digitale weegschalen verschuiven wat wanneer je aan het wegen bent. Kijk daarom eventueel naar een model met antislip laag aan de voet.

Waterproof

Een beetje melk hier, wat saus daar. We weten allemaal hoe het eraan toe gaat in de keuken eens we op dreef zijn. Je keukenweegschaal moet dus tegen een stootje kunnen en waterbestendig zijn.

Wat is een keukenweegschaal?

Laten we bij het begin beginnen. Een keukenweegschaal kan een andere klasse van gewicht aan dan bijvoorbeeld een keukenweegschaal voor je lichaam of een keukenweegschaal voor je post. Een keukenweegschaal kan meestal een gewicht van vijf kilo wegen en wordt gebruikt voor het wegen van ingrediënten.

Dit helpt je om gerechten in de juiste proporties te maken of misschien heb je het nodig voor een dieet. Maar ook voor het bereiden van papjes voor je baby is het belangrijk om ingrediënten goed af te wegen.

Wat is een analoge of mechanische keukenweegschaal?

Een mechanische of analoge keukenweegschaal voor in de keuken is een keukenweegschaal die bestaat uit een schaaltje en een ronde cirkel die met een wijzer aanduidt hoeveel gewicht erin ligt. Ze werken niet op batterijen en zijn meestal niet zeer nauwkeurig.

Zo’n weegschalen zijn meestal geschikt als je met hogere gewichten werkt en niet tot op de gram hoeft te weten wat het gewicht is. De mechanische weegschalen waren vroeger standaard, maar door hun mindere precisie zijn ze hun populariteit wat kwijtgeraakt. Deze weegschalen kunnen er wel charmanter uitzien dan digitale modellen. Bij de liefhebbers van retro, komt er vaak toch een mechanische keukenweegschaal in huis.

Wat is een digitale of elektronische keukenweegschaal?

Een digitale of elektronische keukenweegschaal werkt met een elektronisch display. Ze moeten gevoed worden door een batterij en in ruil geven ze heel nauwkeurig het gewicht van je ingrediënten weer. Een elektronische keukenweegschaal heeft nog een aantal voordelen tegenover een mechanisch model.

Het bevat een aantal handige functies zoals het resetten van je gewicht. Dit wordt de tarra genoemd. Zo kan je een kom op de keukenweegschaal zetten en deze dan resetten. Je voegt je eerste ingrediënt (bijvoorbeeld bloem) toe en zet de keukenweegschaal dan opnieuw op nul. Je laat de kom staan op de keukenweegschaal en je voegt je tweede ingrediënt toe, enzoverder.

Bij een mechanische keukenweegschaal zou je eerst moeten kijken hoeveel je kom voor de bloem weegt, en dit gewicht moet je dan nog aftrekken wanneer je de kom en bloem samen weegt. Dit is een veel omslachtigere manier van werken.

Een derde voordeel naast exacte precisie en de reset knop is dat er weegschalen zijn die het laatst gewogen gewicht in hun geheugen opslaan. Dit is handig als je pot zo groot is dat je in feite het display nog moeilijk kan lezen. Ten slotte zijn de digitale weegschalen heel compact, waardoor je ze gemakkelijk kan opbergen in je keukenkast. Heb je hem al een aantal minuten niet gebruikt, dan schakelt hij zichzelf uit.

Een kom geraspte kaas dat wordt afgewogen op een keukenweegschaal.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, nauwkeurigheid, oppervlakte, waterproof en prijs.

Lees meer artikels binnen de categorie ‘keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.