De 9 beste kippenhokken van 2022

Een veilig hok voor jouw kippen, met of zonder ren.

Je wil je kippen veilig houden en comfort geven, logisch, dus zoek je het beste kippenhok. Kippen houden is een leuke hobby. Of je nu twee kippen hebt of een hele schaar met hennen, je wil dat ze een lang en vooral gelukkig leven bij jou hebben. Een goed kippenhok draagt hier direct aan bij. Het verblijf van gelukkige kippen moet voldoen aan een aantal richtlijnen die bij de levensstijl van deze dieren passen. Iedereen weet dat kippen eieren leggen. De aanwezigheid van voldoende, goede leghokken is dus een must.

Ook zijn isolatie en ventilatie belangrijke aspecten van een comfortabel kippenhok. Wanneer je op zoek bent naar een goed kippenhok voor jouw kippen, is het goed je hierin te verdiepen. We hebben je een handje geholpen door verschillende soorten kippenhokken te testen en hiervan een overzicht te maken. Bekijk hier onze keuze voor de 9 beste kippenhokken van 2022.

Onze selectie kippenhokken

Beste prijs-kwaliteit: PawHut Naturel

 • Voordelig kippenhok
 • Duurzaam
 • Eenvoudig in elkaar te zetten
 • Geschikt voor maximaal drie kippen

Zoek je het beste kippenhok voor een redelijke prijs, dan is het PawHut kippenhok mogelijk iets voor jou. Dit massieve kippenhok scoort hoog als het gaat om de prijs en kwaliteit. Het is stevig en duurzaam en beschermt je kippen langdurig tegen regen en zonlicht. Omdat het op pootjes staat heeft optrekkend vocht geen kans. Dit is een zeer belangrijke eigenschap want kippen kunnen slecht tegen tocht en vocht. Het heeft een aangebouwde ren zodat de kippen voldoende licht en ruimte om te scharrelen hebben.

Dit hok is geschikt voor maximaal drie kippen. Heb je kippen met kuikens dan is dit een prima plek voor ze om te wonen. Roofvogels maken geen enkele kans door het veilige nachthok en de afgesloten ren. Let wel op dat wanneer de kuikens groter worden het hok mogelijk te klein is. Ook wanneer je meer kippen wil houden ga dan op zoek naar een groter formaat kippenhok.

Beste goedkope: MaxxPet Jana

 • Compact, past overal
 • Inclusief een kleine ren
 • Eenvoudig te verschonen
 • Geen zitstokken
 • Moeilijk in elkaar te zetten
 • Niet geschikt voor meerdere kippen

Heb je niet veel te besteden maar vind je het toch belangrijk dat jouw kippen een warm en veilig thuis hebben? Het Jana kippenhok van MaxxPet is dan misschien iets voor jou. Het compacte hok heeft voldoende licht en ventilatie terwijl het binnenhok warmte en veiligheid biedt. Omdat het nachthok hoog ligt hoef je niet bezorgd te zijn over vocht of kou. Voor extra comfort dien je hier wel zitstokken te maken. Deze zijn essentieel bij het houden van vogels.

De trap geeft toegang tot een kleine ren onder het hok. Hier kunnen je kippen lekker scharrelen en rondkijken. Heb je meer dan twee a drie kippen is dit verblijf aan de kleine kant. Je zou dan overdag het hok open kunnen zetten zodat ze toch de pootjes kunnen strekken en aan de behoefte om te scharrelen kunnen voldoen. Dit kan enkel met kippen die zich goed thuis voelen in je tuin en die ’s avonds het hok weer weten te vinden. Wanneer je een zorgvuldig aangelegde tuin hebt is dit niet aan te raden. Je kan dit goedkoop kippenhok dan beter één of twee maatjes groter aanschaffen.

Beste met ren: Zopplier Collosus

 • Veel ruimte voor natuurlijk gedrag
 • Eieren gemakkelijk te rapen
 • Eenvoudig te monteren
 • Schuiflade kan stroef bewegen

Het Zopplier huis voor kippen heeft een ren van maar liefst ruim 1,5 meter lang. Deze ruimte zorgt ervoor dat jouw kippen naar hartenlust rond kunnen scharrelen. Dit is een belangrijke behoefte van onze gevleugelde vrienden. Het scharrelen zorgt ervoor dat verveling wordt voorkomen en ongewenst, agressief gedrag naar elkaar toe uitblijft. Zorg er wel voor dat er ook een reden is om te kunnen scharrelen. Een ren waarin niets te vinden is zal alsnog leiden tot ongewenst pikken naar elkaar.

Probeer verrijking in de ren aan te brengen door bijvoorbeeld speelgoed van stro erin te leggen. Ook het creëren van verstopplekken kan helpen. Zorg dat de bodem van de ren van gras of zand is. Veel kippen nemen met liefde af en toe een zandbad, het zand heeft dus een dubbele functie. Je kan ook plantjes erin zetten. Zorg wel dat deze zeker niet giftig zijn.

Dit kippenhok met ren biedt naast een grote uitloop ook een heel fijn nachthok. Er zijn voldoende stokken en nesten, zodat alle kippen kunnen doen waar ze behoefte aan hebben. De nesten zijn handig te bereiken via een klep. Je kan de eieren dus gemakkelijk rapen zonder het hok in te hoeven. Het binnenhok kan je ’s avonds afsluiten voor ongewenste indringers.

Beste kunststof: Ferplast Happy Farm

 • Bijna onderhoudsvrij
 • Met rolraam voor meer warmte
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Zonder ren geschikt voor slechts twee kippen

Een kunststof kippenhok heeft als belangrijkste voordeel op een houten exemplaar dat het materiaal bijna onderhoudsvrij is. Ook hebben je hennen minder kans op het oplopen van bloedluis, een gevaarlijke parasiet die bloed bij kippen afneemt en zo je dieren ernstig kan verzwakken. Ze verstoppen zich in kieren en gaten van het hok. Dit kunststof hok van Ferplast heeft deze kieren en gaten een stuk minder dan de houten varianten. Daarnaast is het goed en snel hygiënisch schoon te maken, wat je elke week tijd zal opleveren.

Dit kippenhok is geschikt voor twee tot vier kippen. Echter, wanneer je geen of een kleine ren hebt kan je er niet meer dan twee in houden. Voor de tralies is een rolraam gemonteerd. Dit kan je ’s nachts of bij guur weer laten zakken voor meer warmte en minder tocht. Zet het hok nooit in de volle zon, het kan dan binnen te warm worden. Het hele hok is goed te bereiken via het openslaande dak. Dit is handig tijdens het schoonmaken, of om je kippen te inspecteren. Ook het legnest kan je langs boven openen en zo de eieren eenvoudig pakken.

Beste groot: Duvo Betty Cottage

 • Staat erg mooi in je tuin
 • Eenvoudig te monteren
 • Genoeg ruimte voor meerdere kippen
 • Hogere prijsklasse
 • Moet elk jaar met beits behandeld worden

Zoek je een groot kippenhok, dan komt het Duvo Betty cottage als beste kippenhok uit de bus. Laat je kippen eens fijn de pootjes en vleugels strekken in deze grote ruimte van bijna drie meter lang. Het hok valt in de hogere prijsklasse, maar dan heb je wel meteen een luxe plek voor je geliefde kippen. Het hele huis is bruin met mooi afgewerkte witte latten. Hierdoor krijgt het een landelijke uitstraling en is het echt een toevoeging aan je achtertuin.

Ondanks dat het hout geïmpregneerd is, wordt er door de fabrikant aangeraden om het hok elk jaar met beits te behandelen. Hierdoor blijft de kwaliteit van het hout gewaarborgd. Het kippenhuis gaat op deze manier zo lang mogelijk mee en je dieren zitten er altijd warm en droog bij. De ren is eenvoudig te betreden door de grote deur. Ook het legnest en de zitstokken zijn goed te bereiken door een te openen dak en ruime deur. Via de schuiflade kan je het zaagsel uit het binnenhok snel en makkelijk verversen.

Beste klein: Matelma Groen

 • Sterk, degelijk materiaal
 • Duurzaam nachthok
 • Vocht- en tochtvrij
 • Kan niet gebruikt worden zonder ren
 • Voor maximaal drie kippen

Wat een stevig, compact en veilig huisje is dit kippenverblijf. Het is gemaakt van sterke, geïmpregneerde grenenhouten planken. Het heeft alles wat een klein kippenhok voor maximaal drie kippen moet hebben: Een zitstok, legnest en loopplank om het hok gemakkelijk te betreden. En dat alles vocht- en tochtvrij, iets wat nodig is voor het gezond houden van je dieren. Met de loopplank kan je de ingang veilig afsluiten, zodat je dieren ’s avonds niet verrast kunnen worden door ongewenste gasten zoals een vos.

Het hok is enkel een nachthok en te klein voor meer dan drie kippen. Er zal dus een ren bij aangeschaft of gebouwd moeten worden. Dit is belangrijk omdat je hennen voldoende licht en beweging moeten krijgen om gezond te blijven. Ook bestaat een gezond leven uit veel scharrelen en zoeken naar voedsel. Dit noemen we voedselverrijking. Het voorkomt verveling en stress in de pikorde en draagt bij aan een gezond lichaam en geest van je kippen.

Beste zonder ren: Kerbl Eco Barney

 • Geschikt voor meerdere kippen
 • Goed geïsoleerd hok
 • Milieuvriendelijk, gerecycled materiaal
 • Kan niet gebruikt worden zonder ren

Doordat er bij dit kippenhok gebruik is gemaakt van verschillende materialen (kunststof en hout), gaat het maar liefst twee tot vier keer langer mee dan een regulier kippenhok. Daarnaast is het materiaal erg onderhoudsvriendelijk. Je kan het bijvoorbeeld volledig afspuiten met een tuinslang, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. De grijs met witte kleur is gemakkelijk met een laagje latex of beits te veranderen, mocht je deze kleur niet mooi vinden.

Het hok heeft een handig schuifraam waardoor je het verblijf extra kan ventileren. Ventilatie is belangrijk om de luchtwegen van je kippen gezond te houden. Ook helpt ventilatie het afvoeren van een teveel aan warmte in het nachthok. Deze optie draagt dus direct bij aan het gezond houden van je hennen. Het dak kan volledig geopend worden waardoor je altijd gemakkelijk bij je kippen kan komen. Dit is handig bij het schoonmaken van het hok. De twee deurtjes geven het geheel een schattige aanblik van een echt huisje.

Dit beste kippenhok zonder ren kan je enkel gebruiken als nachthok. Geef je kippen extra beweging door een ren om het hok te maken waar ze vrij rond kunnen scharrelen.

Beste op wielen: Matelma Irene

 • Eenvoudig te verplaatsen
 • Gaat verveling bij de kippen tegen
 • Goed te reinigen
 • Bij verplaatsen oppassen voor tocht en giftige planten

Kippenhok Irene is een verplaatsbaar verblijf voor je kippen. Er zitten twee wielen op waarmee je het hok gemakkelijk kan verrijden naar een andere plek. Je kippen kunnen zo telkens een nieuw stukje grond ontdekken. Dit is goed voor de afwisseling en voorkomt verveling. Let hierbij op dat je de ren niet over giftige planten heen zet. Meestal blijven de kippen hier instinctief vanaf, maar voorkomen lijkt ons in dit geval zeker beter dan genezen. Zorg ook dat de opening van het nachthok altijd richting het zuiden of oosten geplaatst wordt. Op deze manier voorkom je dat er tocht in het binnenhok komt. Hier kunnen kippen erg slecht tegen, het verzwakt ze en maakt ze ziek. Verrijd het hok uiteraard alleen zonder dat er kippen in zitten, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Eén kant van het kippenhok kan volledig geopend worden. Zo kan je het goed reinigen. Ook de uitneembare, zinken mestlade maakt het tussendoor schoonmaken van dit verrijdbare kippenhuis eenvoudig. Het nachthok kan volledig afgesloten worden tegen vossen, marters en andere roofdieren. Je zou het misschien niet denken, maar deze dieren dringen gemakkelijk de ren binnen op zoek naar voedsel. Ophokken in de nacht is dus geen overbodige luxe. Het groene geïmpregneerde dak met dakleer voorkomt vocht in het nachthok.

 • Veel ruimte, voor maximaal 9 kippen
 • Hoog nachthok
 • Diervriendelijk kippenhok
 • Hogere prijsklasse
 • Elk jaar behandelen met beits

Dit landelijke kippenhok kan je met recht luxe noemen. Het bestaat uit een schuilhok en een grote uitloopren, verbonden met een trap. Het nachthok bevindt zich een stuk hoger. Dit is prettig voor de kippen, want deze dieren slapen graag hoog en veilig. Dit doen ze in de natuur ook, hoog in een boom. Tevens helpt het ze warm en droog te houden.

Een ander voordeel van het hoge nachthok is dat je het eenvoudig kan verschonen, zonder te hoeven bukken. De grote deuren en de schuiflade helpen hier ook bij. Een schoon nachthok is erg belangrijk voor het voorkomen van ziektes. De drie legbakken voor de eieren zijn voldoende voor het houden van maximaal 9 kippen. Binnen zijn voldoende zitstokken en ook in de ren is een zitstok aanwezig. Dit is een erg diervriendelijke toevoeging aan het geheel. Beits het hok een keer per jaar, zodat deze eigenschappen behouden blijven en je het verblijf nog jarenlang kan gebruiken.

Tot zover de top 9 beste kippenhokken.

Meer dierenhuizen, zoals konijnen of hamsters, in je tuin?
Bekijk ook de lijst beste vogelhuisjes of help de insecten met een goed insectenhotel.

goedkoop kippenhok
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een kippenhok?

Materiaal

De meeste kippenhokken zijn gemaakt van hout of kunststof. Beide materialen hebben voor- en nadelen. Hout is warm, oogt mooi landelijk en is duurzaam. Je moet het wel jaarlijks behandelen met beits om deze duurzaamheid te bewaren. Kunststof is goed schoon te houden en mogelijk nog duurzamer dan hout, maar ziet er vaak minder gezellig uit. Een andere optie is het combineren van de twee materialen. Op deze manier kan je genieten van alle voordelen die het hout en kunststof met zich meebrengen, zoals een goede isolatie en UV- en vochtwering.

Veiligheid

Als het op veiligheid aankomt kan je met kippen geen enkel risisco nemen. Het zijn kwetsbare dieren die lastig herstellen wanneer ze ziek zijn. Voorkomen is in dan ook zeker beter dan genezen. Het is belangrijk dat de wanden van het nachthok zo glad mogelijk zijn en weinig kieren en gaten bevatten. Op deze manier kan je het hygiënisch schoonhouden en weer je vervelende parasieten zoals bloedluizen.

Bescherm je kippen tegen roofdieren zoals vossen of marters. Zij slaan vaak ’s nachts toe. Ze dringen het nachthok binnen en het leed is dan niet te overzien. Dit doet je door het nachthok ’s nachts goed af te sluiten. Dit kan je handmatog doen of door middel van een automatische deur. Deze sluit op een bepaald tijdstip en opent ’s morgens vanzelf weer.

Comfort

Het is belangrijk dat de kippen hun natuurlijke gedrag zo goed mogelijk kunnen uitoefenen. Los van voldoende eten en drinken, houdt dit in dat de dieren moeten kunnen scharrelen, pikken, graven en een zandbad moeten kunnen nemen. Probeer voedsel te verstoppen zodat verveling tegengegaan wordt. Een verveelde kip kan agressief worden en de kippen lager in rang extreem gaan lastigvallen.

Omdat kippen vogels zijn zoeken ze het ook graag eens hogerop. Probeer daarom ook hogere zitplekken te creëren. Daarnaast is een leghok met zacht bodembedekking en een tochtvrij binnenhok erg belangrijk voor het algehele comfort van de dieren. Op deze manier geef je je kippen alles wat ze nodig hebben voor een comfortabel leven.

Isolatie en ventilatie

Een van de belangrijkste eigenschappen van een kippenhok is de aanwezigheid van een goede isolatie en ventilatie. Kippen hebben een lichaamstemperatuur van 41 graden Celsius. Zonder een goede ventilatie zal het nachthok al snel te warm worden. Daarnaast zorgt slechte ventilatie voor stank en luchtwegproblemen.

In de winter kunnen deze dieren goed tegen de kou. Een goed geïsoleerd nachthok hoeft niet heel warm te zijn, als het vorstvrij blijft dan is dit voldoende. In de zomer blijft een geïsoleerd hok lekker koel. Zorg ook voor een bodembedekker zoals zaagsel of stro, dit zorgt voor een droge, warme bodem. Hoe snel je kippen het koud hebben is ook afhankelijk van het ras.

kippenhok met ren
Afbeelding: Canva.com

Hoe groot moet een kippenhok zijn?

Hoe groot je kippenhok moet zijn hangt ook af van het aantal kippen dat je wil houden. Probeer in het nachthok ongeveer 0,5 m2 per kip aan te houden. Wanneer er hier te weinig ruimte is kan er onenigheid ontstaan. En aangezien er bij kippen een strenge pikorde heerst, zal het altijd de laagste in rang zijn die het dan moet bezuren. Voorkom dit door een hok te kopen dat groot genoeg is voor het gewenste aantal kippen. Voor de ren geldt over het algemeen: hoe meer ruimte in de ren, hoe beter voor de kippen. Houd als minimum 1 vierkante meter per kip aan. Een te grote ren bestaat eigenlijk niet.

kippenhok zonder ren
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste kippenhok’ – Laatste update 07/12/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Dier’

Comments (1)

[…] zover onze top 5 beste tuinhuis 2020. Voor meer tuingebouwen, bekijk ook de lijst beste kippenhokken, insectenhotels of beste […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.