Scroll Top
compacte elektrische fiets met bagagerek

De 7 beste kleine elektrische fietsen van 2024

Compacte e-bikes zijn extra handig in de stad

Tegenwoordig zien we ze heel vaak, zo’n kleinere elektrische fietsen. Makkelijk in de stad, parkeren, opbergen, één fiets voor verschillende gebruikers, … Deze fietsen zijn unisex en geschikt voor mannen en vrouwen tot max 200 cm. Sommige modellen hebben een extra hoge zadelpin om ook heel grote mensen van een goede compact bike te voorzien. Je zal dit soort fiets vaak zien in combinatie met kinderzitjes of een gevuld bagagerek.

Deze fietsen zijn uitstekend voor woon- werk verkeer of familie uitstapjes met de fiets. We bekeken alle modellen die je in België (online) kan kopen en stelden deze lijst beste kleine elektrische fietsen samen. Lees onderin ook waar je op moet letten bij het kopen van dit soort E-bike.

Onze selectie compacte ebikes

Beste prijs / kwaliteit: CUBE COMPACT HYBRID 500

Voordelen:

 • Compact en handig ontwerp
 • Top kwaliteit onderdelen
 • Beste prijs / kwaliteit
 • Veel en mooie kleuropties

Nadelen:

 • Ketting heeft onderhoud nodig

In het algemeen is een Bosch motor de beste motor voor een elektrische fiets. Ze zijn niet de krachtigste of sterkste motor maar hebben de beste sensoren en ingebouwde technologie om jou van elektrische ondersteuning te voorzien. De Bosch motor zorgt al snel voor een hoog prijskaartje. Door de lange levensduur is het waard om hier in te investeren. Een goede elektrische fiets kan, voor sommige trajecten, de auto volledig vervangen.

Uitkijken naar een kleine elektrische fiets met de beste prijs / kwaliteit verhouding dus. En zo komen we uit bij deze Cube Compact Hybrid 500. Uitgerust met een Bosch Performance Gen3 motor (65 nm), powerpack en display. Deze zorgt voor 65 nm koppelvermogen. Niet de sterkste maar voldoende om je elke berg op te helpen. Deze kleine fietsen zijn geen longtail fietsen, je moet er geen cargo mee gaan vervoeren.

Verder heb je een Shimano remmen, versnellingsnaaf en derailleur . Een ketting, geen drijfriem. Je zal deze af en toe moeten reinigen en onderhouden. Het ontwerp valt ook op. Je hebt een handvat om deze relatief fiets (23.8 kg) makkelijker op te heffen. Een kleine wendbare elektrische fiets voor polyvalent gebruik in de stad.

Cube heeft naast de Compact ook de Fold Hybrid 500. Deze kan zoals de naam aangeeft toegevouwen worden. Door het handvat ook makkelijk mee te trekken of op te heffen. De Fold heeft ook een drijfriem maar kost aanzienlijk meer dan de Compact.

Lichtste kleine E-bike:   GEPIDA PUGIO PRO

Voordelen:

 • Bosch motor en batterij
 • Zeer betaalbaar
 • Compact en zeer licht (15 kg)
 • Kwaliteit

Nadelen:

 • Maximale belasting niet gekend

Nog een fiets met een zeer goede prijs / kwaliteit verhouding is de Gepida Pugio Pro. Dit is de lichtste compact ebike (15 kg) in onze lijst, een groot voordeel. Hierdoor is de fiets wel minder stevig en stabiel. Ook deze fiets maakt gebruik van een Bosch motor. De Active Line Pro zorgt voor 50 nm koppelvermogen. Voldoende, al zijn er krachtigere motors.

Ook deze kleine elektrische fiets is iets goedkoper dan andere merken. Enerzijds omdat Gepedia minder bekend is. Het Hongaarse merk is zo goed als onbekend in de Benelux. Anderzijds gaat het om een simpel ontwerp met weinig extra’s, gewoon een lichte kleine elektrische fiets met goede elektrische onderdelen.

Binnen het gamma van Gepida heb je keuze uit de Pugio en de Miliare, telkens in gewone en Pro versie. Gepida heeft ook een longtail fiets, deze zagen we reeds in de lijst beste elektrische longtails.

Er is weinig verschil tussen de modellen, enkel het verschil van stuur en zadel valt op. Door het minimalistische ontwerp weegt deze kleine fiets slechts 15 kg. Handig ook wanneer je fietst zonder elektrische ondersteuning. Alle modellen hebben een drijfriem, Bosch motor en batterij, alsook een Shimano Nexus 8 derailleur. Stuk voor stuk onderdelen van hoge kwaliteit.

Stevige compacte ebike: I:SY DRIVE S8

Voordelen:

 • Robuust en goed rijcomfort
 • Goede motor en batterij
 • Meerdere standen voor batterij sparen
 • Unisex ontwerp

Nadelen:

 • Duur
 • Ingebouwde lampen laag lumen

We zien ze zeer vaak rondrijden, de I:SY fietsen zijn compact en robuust. Ook voor ouders die een kleine elektrische fiets met kinderzitje willen is de I:SY S8 een volwaardige optie.

Niet alleen een stadsfiets, er is voldoende comfort en vermogen om ook langere fietstochten te maken. Doordat je de fiets in hoogte kan verstellen (lees zadel + stuur) is het geschikt voor mensen van 150 cm tot 190 cm. Ook bij het opbergen kan je het zadel en stuur wegstoppen.

Met 22 kg is dit ook een van de lichtere fietsen in deze lijst. Meestal wil dit ook zeggen dat het laadgewicht lager is, maar de I:SY S8 kan tot 140 kg aan. Meer dan gemiddeld dus. De drijfriem vervangt de traditionele ketting. Dit zorgt voor een vlotte overgang en makkelijk automatisch schakelen. Je moet dit ook niet onderhouden of insmeren, een drijfriem is in dit opzicht zeker een voordeel.

Met de Bosch Active Plus haal je de 25 km/u zonder problemen, zelf tijdens een bergop. Je kan kiezen uit 4 standen om te bepalen hoeveel elektrische hulp jij nodig hebt. Het bereik is, afhankelijk van de rijstand en -stijl, 50 tot 130 km. Hoewel je 130 km enkel haalt door zelf al het werk te verrichten.

Compacte ELEKTRISCHE LONGTAIL FIETS:     TERN GSD S10 / GSD R14

Voordelen:

 • Beste kwaliteit
 • Zeer robuust
 • Groot bagagerek
 • Flatpak
 • Zeer krachtige batterij (R14)

Nadelen:

 • Duur
 • Redelijk groot en zwaar

De TERN GSD S10 is voor ons de beste elektrische longtail fiets van het moment. Longtail fietsen zijn compacte fietsen met een ‘lang achterste’ in de vorm van een sterk bagagerek. Hier kan je één of twee kinderzitjes op monteren, of een laadbak om vanalles mee te nemen. De GSD S10 is zodanig sterk dat het ook een (lichte) volwassen persoon kan dragen. De GSD R14 is eigenlijk de beste elektrische longtail bij uitstek, maar komt zeer duur uit. Deze is bijna identiek aan de GSD S10 maar heeft een nog sterkere batterij.

Daarbuiten zit alles goed met de Tern GSD S10; trapondersteuning tot 25km/u, een sterke batterij en motor (723 Wattuur), 20-inch wielen, een voorvork voorzien van vering en V-brake remmen. Je kan het stuur toevouwen (dit is geen volwaardige elektrische vouwfiets) en het zadel intrekken om de fiets om te toveren in een flatpak. Deze kan je rechtop opbergen of redelijk makkelijk in de auto stoppen. Het gewicht, 33 kg, blijft wel een klein pijnpunt.

De uithaalbare batterij (Bosch Dual Battery 400 Wh / 900 Wh) zit mooi opgeborgen achter het zadel, op deze manier blijft het bagage rek beschikbaar. De middenmotor kort bij de pedalen zorgt voor zo weinig mogelijk verlies van kracht. Deze elektrische longtail fiets maakt gebruik van een Bosch Cargo Line middenmotor. Die is zeer krachtig (85 Nm) maar wordt (wettelijk) beperkt tot 25 km/u. Het zorgt wel voor stevige trap- en startondersteuning. Met de batterij heb je max 85 km autonomie, tenzij je voor de Dual Battery gaat, dan kan je tot maximaal 195 km rijden op laag verbruik. Bij de Tern R14 is dit 1000 Wh voor een bereik van 102-206 km.

Uiteraard is dit dan ook de beste longtail voor twee kinderzitjes, gezien het bagagerek ook zeer groot is. Met alle accessoires is dit een ideale fiets voor lange fietstochten met jonge kinderen die niet zelf kunnen fietsen. De Tern is ook zeer populair, je ziet ze vaak op straat rondrijden. Meer over deze fietsen kan je lezen in het artikel over elektrische longtails.

Beste compacte elektrische fiets: RIESE MULLER TINKER VARIO

Voordelen:

 • Zeer goede stadsfiets
 • Compact en redelijk licht (25 kg)
 • Soepele automatische versnelling
 • Top motor en batterij

Nadelen:

 • Duur
 • Niet volledig vouwbaar

Een goede elektrische stadsfiets is betrouwbaar, makkelijk te maneuvreren, is compact en aangepast aan de verschillende ondergronden van een Belgische stad. Kasseien, plat, stijle heuvels, tramsporen en zebrapaden. Daarbij heb je mogelijk ook wat spullen, tassen of bagage dat je mee moet nemen. Een compacte stadsfiets staat voor heel wat meer uitdagingen dan een simpele gravel fiets. Riese & Müller is een kwalitatief fietsenmerk dat gebruiksgemak en design goed weet te combineren. Mountainbikes, hybride fietsen, bakfietsen en pedelecs. Als je de prijs kan betalen doe je met Riese & Muller weinig fout.

Deze Tinker Vario is compact en makkelijk te vervoeren. Door de verstelbare zadelpen en vouwbaar stuur wordt de fiets heel wat kleiner en dus makkelijk te vervoeren. Neem je het openbaar vervoer dan kijk je beter naar een echte elektrische vouwfiets die volledig toe kunnen vouwen. De Tinker Vario is een compacte elektrische stadsfiets dat je van huis naar werk en terug kan gebruiken. Met 25 kg gewicht ben je alvast 10 kg lichter dan de Tern GSD S10.

Zeer betrouwbaar, kwalitatief meer dan in orde en een goede motor (Bosch Performance Line) en batterij (500 Wh – 90km). Deze fiets maakt gebruik van riemaandrijving, geen ketting, en heeft een automatische versnelling. Dit zorgt voor vlot rijden, ook op een heuvel of zware bergop.

Ook handig is de verbinding met je smartphone en RM app. Je kan een onderhoud inplannen, de fiets volgen via GPS (handig voor diefstal), en dus ook je ritten opvolgen. De fiets zelf wordt ook beschermd met een ingebouwd Abus slot.

Kleine elektrische stadsfiets: CLIKE TRAVELLER

Voordelen:

 • Goede vering voor stad
 • Lichtgewicht
 • Goede batterij en motor
 • Kwaliteit materiaal

Nadelen:

 • Hoog prijssegment
 • Enkel flatpak – niet toevouwen

Ontworpen en gemaakt in Nederland, Clike komt dit jaar met twee nieuwe fietsen na hun succesvolle eerste Clike Bike. De nieuwe Clike Traveler en Clike iRider zijn kleine compacte elektrische fietsen gemaakt voor de stad. Makkelijk te gebruiken, vervoeren en op te bergen en vlot rijden met veel accessoire-mogelijkheden staan centraal in hun ontwerp. De Clike Traveler is de betere van de twee. Heb je een beperkt budget dan is de iRider waarschijnlijk een logischere keuze. Clike is uniek door het gebruik van hun tripple-sensor.

Een trapkracht-, snelheids- en rotatiesensor. Deze drie-in-één formule zorgt ervoor dat de fiets perfect weet wanneer jij hulp nodig hebt, zowel bij het starten als bij het versnellen. Op deze manier wordt er zeer efficiënt met energie omgegaan en wordt het bereik van de batterij (tot 100 km) zo goed mogelijk benut. De uithaalbare batterij heeft twee vermogens; de basis 250 W wordt opgedreven tot 500 W piekvermogen. De motor voorziet deze compacte elektrische fiets van 60 Nm, waardoor je ook op heuvels voldoende steun krijgt. Doordat de motor in het midden van de fiets zit wordt het gewicht goed verdeelt.

De batterij is volledig opgeborgen in het kader. De schijfremmen zijn van hoge kwaliteit en het kader is zeer stevig. Het ontwerp van de Clike is zeer mooi en ergonomisch. De langere spatborden, ingebouwde lichten en rode bagagerek zorgen voor een mooi design. De 20-inch banden, schijfremmen, zadelvering en gebruikte materialen zorgen voor een uitstekende kwaliteit en een goede rijervaring.

Het enige ‘nadeel’ aan de Clike is het beperkt plooien. Dit kan enkel in hoogte, het stuur en het zadel kunnen naar beneden vouwen, maar toch kan men de fiets niet in twee plooien. De Clike is dan ook geen vouwfiets maar een compacte elektrische stadsfiets die je makkelijk op kan bergen.

Ook zeer aangenaam aan de Clike Traveller is de zadelpenvering. Dit innovatieve ontwerp zorgt voor een uitstekende rijervaring. Zowel vooraan als achteraan wordt er aan het rijcomfort gedacht en dit kan (in België) zeker tellen met alle kasseiwegen. Daarnaast heeft Clike een gepatenteerd accessoire systeem – de Koala Clicker. Met een kleine aanhechting op het speciaal ontworpen model kan je zeer makkelijk lichten, action camera’s en andere accessoires monteren.

Sportief ontwerp: RAYMON COMPACTRAY E 4.0

Voordelen:

 • Voorvork met vering
 • Strak ontwerp – stoer
 • Redelijk licht
 • Goede acceleratie

Nadelen:

 • Duur
 • Ketting vereist onderhoud

Net zoals bij de Riese & Muller Vario valt het blitse ontwerp van de Raymon CompactRay E4.0 meteen op. Stoer, compact en oogt sneller dan andere compacte stadsfietsjes. Maar laten we duidelijk zijn. Net zoals alle andere modellen wordt de snelheid wettelijk beperkt tot 25 km/u. Deze Raymon is een zeer comfortabele compacte fiets die ideaal is voor de stad. Zeer belangrijk voor het rijcomfort is de vering op de voorvork. Deze vangt zo goed als alle schokken op. Achteraan is er geen extra vering voorzien. De CompactRay 4.0 heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, maar zal voor sommigen nog steeds te duur zijn.

Naast het mooie scherpe ontwerp valt de uithaalbare batterij meteen op. De autonomie hangt van heel wat factoren af. Naast de gekozen rijstijl (Eco, Tour, Sport of Turbo) heeft je gewicht, het gebruik en de rijstijl invloed op de batterijduur. Met 500 Wh moet je minstens een 70 km kunnen rijden (officieel 50 – 110 km). De remmen, aluminium kader, motor en naaf zijn allemaal van hoge kwaliteit. Enkel de aluminium ketting is een (klein) nadeel, hoewel ze mooi verborgen en afgeschermd is. Liever een drijfriem die automatisch schakelt. De ingebouwde lichten en 20-inch banden zijn vrij standaard.

Door het bagagerek kan je ook heel wat spullen monteren, van kinderzitjes tot laptopzakken.

Tot zover onze lijst beste compacte elektrische fietsen en longtail fietsen.

Ga je vooral voor ruimtebesparing, bekijk dan ook de lijst beste elektrische vouwfietsen. Wees veilig en kies ook een goede helm en beveilig met een gepast fietsslot. Kijk ook eens naar e-steps als alternatief.

Beste long tail fiets

Waar op letten bij het kopen van een compacte elektrische fiets

Gewicht & dimensies

Een compacte e-bike is een tussenstap tussen een volwaardige elektrische fiets en een vouwfiets. Ze zijn kleiner in hoogte, lager en makkelijk op te bergen. Een compacte elektrische fiets is meestal even zwaar als een gewone elektrische fiets. Ze zijn kleiner maar ook robuust om je van stabiliteit te voorzien. Het is ook geen vouwfiets dat je moet kunnen dragen.

Dit soort fiets is gemaakt om op te slaan als ‘flat pack’. Vouw je het stuur en de pedalen in dan neemt de fiets maar beperkt plaats in. Sommige modellen zijn ook zo ontworpen om rechtopstaand op te bergen. De kleine wielen zijn hierbij goed meegnomen.

Motor en batterij

Net zoals een elektrische fiets is het vermogen en de batterij van de fiets van groot belang. Tegenwoordig hebben ze bijna allemaal een batterij van 250W tot 500W en een autonomie van 60 tot 120 km. Dit hangt natuurlijk af van hoe je de motor gebruikt, en of je vaak meetrapt.

Wat meer van belang is is de kwaliteit van het materiaal. De huidige motors kunnen makkelijk opgedreven worden tot 35 km/u, maar dit is niet legaal en kan gevaarlijk zijn. Ook hier komt de kwaliteit van de onderdelen weer opduiken. Wil je deze compacte fiets kunnen gebruiken voor een uitstap met de fiets, ga dan voor een model met een goede batterij autonomie.

?wi=331011&ws=Rad%20banner

Ontwerp en materialen

Het ontwerp is een persoonlijk iets, je hebt een bepaalde smaak en je gekozen fiets moet passen bij wat jij wil. Hierdoor kies je niet altijd voor de beste compacte elektrische fiets, maar wel één die van jouw voorkeur geniet. Daarbuiten moet je ook het budget hebben voor de duurdere fietsen in deze lijst elektrische fietsen.

Veel fietsen genieten van een gelijkaardig ontwerp. Deze frames zijn sterk en robuust, en zorgen voor wat extra evenwicht door niet te licht te zijn. Maar wil je net beweeglijk en licht zijn om zo snel mogelijk te gaan dan zal je voor een ander model kiezen. De Raymon is een voorbeeld van zo’n fiets, terwijl de I:SY een meer standaard model is.

Remmen en banden (veiligheid)

Even belangrijk als de kwaliteit van het kader is de kwaliteit van remmen, wielen en banden. Compacte elektrische fietsen hebben altijd kleinere banden dan hun grote broers. Hoewel veel modellen zonder echte vering zijn is dit ook wel een belangrijk argument. Is jouw route één en al kasseien of off-road gravel, ga dan niet voor een kleine veringloze stadfiets.

Bijna alle compacte E-bikes hebben 20 inch banden. Deze zijn klein en hebben dus een klein raakpunt met de grond. Is deze glad, zoals op zebrapaden of tramlijnen, dan moet je goed opletten. Ook de breedte van de band is hier van belang, hoe breder de banden hoe meer stabiliteit je zal hebben op de baan.

Ga je 25 km/u dan moet je ook geen overdreven professionele remmen hebben. Toch moet je de kwaliteit van je remmen niet onderschatten. Slechte remmen zullen je al snel hulpeloos laten eens roest en verslijt zich vestigt. Kijk daarbij niet alleen naar het merk. Ook Shimano maakt, naast hun kwalitatief gamma, ook remmen van mindere kwaliteit.

Extra’s en accessoires

Woon- werkverkeer, een familie uitstap, fietsvakanties of wat dan ook, op een fiets kan je accessoires plaatsen. Dit is niet anders voor compacte elektrische fietsen. Heb je kinderen dan wil je een kinderzit of twee. Ga je op uitstap dan wil je wat bagage meedragen. Ga je op fietsvakantie dan moet je een fietsgps of waterhouder kunnen monteren. Allemaal voor de hand liggende dingen, maar toch handig als je weet dat je fiets dit allemaal kan dragen.

Ook aanhangwagentjes, fietsrekjes voor de kinderfietsen mee te trekken en een stevig bagagerek kunnen hier belangrijke keuzes zijn.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 17 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, gewicht, motor & batterij, remmen & banden en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘vervoer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.