Hoe kiezen we de beste koffiebonen? De koffiemarkt heeft een gigantisch aanbod van gebrande koffiebonen. Wie kiest voor vers gebrande koffiebonen, kiest voor een smaakvolle, lekkere koffie. In dit artikel bekijken we de beste leveranciers voor koffiebonen die je online kan bestellen. Deze koffiebranderijen leveren schitterende koffies met een verhaal. Zo weet je precies wat je drinkt. Dit zijn niet de goedkoopste koffies, maar wel top koffies aan eerlijke prijs. Let altijd op het onderscheid tussen koffiebonen voor espresso en filterkoffie. De bonen voor filterkoffie zijn lichter gebrand dan espressobonen.

De beste koffiebonen van 2021

Bioco is een Belgische koffiebrander uit Buizingen die biologische koffie op de markt brengt. Ze importeren zelf biologische Arabica koffiebonen voor de koffiebranderij; zo hebben ze controle over een groot deel van het productieproces. Bioco biedt koffies van verschillende origine aan. Voor het beste resultaat maal je de bonen net voor de bereiding van je koffie.

Bij elke koffie krijg je een mooi profiel van de koffie: Welke variëteit je drinkt, waar de koffie vandaan komt, het productieproces, het smaakprofiel en enkele bijzondere details. Alle koffies zijn luchtdicht verpakt, waardoor ze lang hun smaak behouden. De verpakking is ook op basis van Bio-based stoffen, zo is deze koffie één van de enige volledig biologische koffiebonen, verpakking inclusief.

Caffènation is een ambachtelijke koffiebranderij uit Antwerpen die al verschillende jaren kwaliteitskoffie brandt. Ze importeren zelf koffie en branden die op kleine schaal. Bij Caffènation ligt de klemtoon op kwalitatieve direct trade koffie met een verhaal. Het aanbod is avontuurlijk en gevarieerd. Bonen worden gebrand voor espresso of filterkoffie, al zijn de espressobrandingen zo licht dat ze ook op filter kunnen werken. Koffie is een natuurlijk product. Bijgevolg drink je bij Caffènation niet altijd dezelfde koffie, maar wel altijd een koffie die op dat moment op zijn hoogtepunt is. Het aanbod bestaat uit single origin koffies en enkele blends.

Or Coffee is een ambachtelijke koffiebrander met roots in Aalst en koffiebars in Gent en Brussel. Or Coffee importeert zelf koffie en brandt op kleine schaal. Ze brengen kwalitatieve koffie, geteeld op een eerlijke manier en gebrand met veel zorg. In het aanbod vinden we zowel single origin coffees als blends, en dat voor espresso en filterkoffie. De koffies zijn zacht en toegankelijk. Niet de goedkoopste koffie op de markt, maar wel lekkere koffies met een verhaal. De boeren krijgen een eerlijke prijs en worden maximaal begeleid tijdens het telen. Zo garandeert Or een constante kwaliteit. Alle koffies zijn luchtdicht verpakt.

Cuperus is een oude Antwerpse koffiebranderij die de laatste jaren een omslag heeft gemaakt naar het branden van moderne topkoffies. Ze koppelen hun jarenlange ervaring aan een goede knowhow en zorgen voor een mooi aanbod van klassieke en moderne koffies. Ze bieden koffies van verschillende origines aan en bezorgen je een hoop informatie over wat je precies drinkt. Er wordt gewerkt met een korte keten waarbij Cuperus de koffie rechtstreeks bij de koffieboer haalt. Ze branden niet specifiek voor één zetmethode, maar laten je hierin vrij. Bij het branden proberen ze elke boon op de best mogelijke manier te benaderen.

MOK

MOK is een microbranderij uit Leuven. Ze branden koffie in kleine hoeveelheden waarbij ze mikken op een zo hoog mogelijke kwaliteit. Er zijn zowel espresso- als filterbonen beschikbaar en het aanbod varieert constant. Zo komen er koffies van overal aan bod, al ligt de klemtoon op Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse koffies. Veel single origin koffies en enkele blends maken deel uit van het evenwichtige en gevarieerde aanbod. MOK bezoekt zelf de koffieboeren en maakt er werk van je zoveel mogelijk informatie over je koffie te bezorgen. Je kan de filter- en espressokoffies per 250g of per kilo kopen.

beste koffiebonen 2020

Eerst nog een toestel kopen – bekijk dan de top 5 beste koffiezet met bonen
Liever gemalen koffie – lees de top 5 gemalen koffie & de beste bijhorende koffiemachines

Gebrande koffiebonen vergelijken

Koffiebonen kopen,
Waar moet ik op letten?

Koffiebonen of gemalen koffie

Probeer altijd koffiebonen te kopen. Zo kan je de koffie vers malen voor de bereiding en zal de koffie het beste tot zijn recht komen. Door koffie op voorhand te malen zal de smaak afvlakken en gaan er dus veel smaaknuances verloren. Kies bonen met een redelijk lichte branding. Vooral bij filterkoffie is dit belangrijk, maar ook goede espressobonen mogen niet te donker gebrand zijn. Zien je bonen er donkerzwart en glanzend uit, dan heb je te maken met minderwaardige koffie.

Branddatum van de bonen

Kies koffie die vers gebrand is. Je kan je koffie in theorie tot een jaar na branding bewaren, maar voor de beste smaak wacht je best niet al te lang. Enkele dagen tot enkele weken naar het branden zal de koffie op zijn hoogtepunt zijn.

Grootte van de branderij

Kies voor kleine koffiebranderijen bij jou in de buurt. Zo heb je altijd vers gebrande koffie. Door te branden in kleine hoeveelheden, kan de branderij de goede smaak van je koffie garanderen. Grote koffiebranderijen branden meestal gigantische hoeveelheden koffie. De koffie wordt minder lang en op hogere temperatuur gebrand. Daarbij gaan veel smaaknuances verloren.

Bio-verpakking koffie

Kies koffie die goed verpakt is. Een luchtdichte verpakking zorgt voor de beste bewaring. Een biologisch afbreekbare verpakking is een groot pluspunt. Kijk ook of je de zak na het openen terug kan afsluiten. Is dat niet geval, probeer de koffie dan in een droge, afgesloten ruimte te bewaren. Een blik is ideaal.

Single origin of Blend koffie

Een single origin koffie is koffie van één enkele origine. Meestal wordt hiermee een streek, een coöperatieve of zelfs één specifieke plantage bedoeld. Bij dit soort koffies drink je één variëteit met een specifieke, uitgesproken smaak. Je kan dit best vergelijken met wijn of appels. Een Jonagold appel zal beduidend anders smaken dan een Pink Lady. Een blend (of mélange) is een mengeling van twee of meer koffies. Koffies worden geblend om een specifiek smaakprofiel te bekomen. De meeste blends hebben een constante smaak, zelfs wanneer één of meerdere componenten veranderen.

In de meeste gevallen zal de koffiebranderij aangeven of de bonen geschikt zijn voor espresso of voor filterkoffie. Espressobonen zijn meestal iets donkerder (en dus langer) gebrand dan filterbonen. Espressobonen zijn de beste keuze voor de meeste volautomaten. Heb je thuis een volautomatische koffiezet waarmee je je espresso, cappuccino of latte maakt, kies dan voor espressobonen. Gebruik je hiervoor filterkoffie, dan zal je koffie vrij zuur smaken. Omgekeerd zullen de meeste espressobonen bitter smaken wanneer je er filterkoffie mee maakt.

Een goede koffiebranderij zal je altijd bijkomende informatie over je koffie bezorgen. Denk hierbij aan informatie over de oorsprong, de variëteit en het productieproces. Zo vind je interessante en lekkere koffies. Deze informatie is een goede graadmeter voor de kwaliteit van de koffie.

Koffie is ook één van de voedingstoffen waar koffieboeren vaak uitgebuit worden. Een eerlijke aankoopprijs voor koffie hangt van de vraag van de consumenten af. Wees dus ethisch verantwoord, steun geen bedrijven die oneerlijk te werk gaan. Dit blijft natuurlijk je persoonlijke keuze.

koffiebonen score

Koffiebonen krijgen een score op 100 toegewezen. Vanaf een score van 85/100 hebben we te maken met een zeer hoge kwaliteit. Koffies met een score van 85+ worden beschouwd als ‘specialty coffee’.

gebrande koffiebonen vergelijken

Tot zover ons artikel ‘beste gebrande koffiebonen 2021’ – Laatste update 11/08/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘koffie’

Comments (1)

[…] zover de top 5 beste gemalen koffie 2021. Liever koffiebonen, bekijk dan onze lijst beste bio koffiebonen. Eerst nog een toestel nodig, ga dan ook voor de lijst beste […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.