Scroll Top
beste koffiebonen

De 9 beste koffiebonen van 2024

Ga met ons mee op zoek naar de beste koffiebonen ter wereld

Ben je een koffieliefhebber? Dan zijn versgebrande koffiebonen de beste manier om thuis lekkere koffie te drinken. Maar hoe kiezen we de beste koffiebonen? Zoals je weet, is het aanbod op de koffiemarkt gigantisch. In dit artikel bieden we je wat extra advies om er de beste koffiebonen uit te kiezen.

Wie kiest voor vers bonen, wil een goede tas lekkere koffie. In dit artikel bekijken we de beste leveranciers voor koffiebonen die je online kan bestellen. Koffiebranderijen die schitterende koffies met een verhaal brengen. Zo weet je wat je drinkt én leer je verschillende koffies kennen. Dit zijn niet de goedkoopste keuzes, maar wel fantastische koffies aan eerlijke prijs. Let altijd op het onderscheid tussen koffiebonen voor espresso en filterkoffie. Zo drink je bij elke bereidingswijze de lekkerste koffie.

Onze selectie koffiebonen

Voordelen:

 • Specialty coffee
 • Evenwichtige blend
 • Volle smaak met lage aciditeit en frisse citrus-toetsen

Nadelen:

 • Deze koffie vind je niet in de supermarkt
 • Duurder dan supermarktkoffie

Le Petit Noir van Belga & Co is een espressoblend met 3 verschillende componenten. Het resultaat is een evenwichtige mélange met een volle smaak, een lage aciditeit en frisse citrus-toetsen. De inhoud van het zakje verandert regelmatig. En toch heeft Le Petit Noir een uitgesproken, herkenbaar smaakprofiel. Zo drink je het hele jaar door je favoriete koffie.

De koffie heeft een medium branding en is een absolute aanrader voor je espressomachine. Het ervaren team van Belga & Co brandt de bonen perfect. Zo krijg je een toegankelijke, lekkere espresso. Perfect voor een stevige, kleine koffie.

Verder zijn deze bonen geschikt voor melkbereidingen: perfect voor de liefhebbers van een zachte cappuccino of latte. Ze blenden opvallend goed met de melk en hebben net genoeg body, zoals je van een espressomengeling verwacht. Prijs-kwaliteit is Le Petit Noir wat ons betreft de beste keuze. De bonen zijn specialty grade en zijn gemakkelijk hanteerbaar. Dankzij de verrassend scherpe prijs, is er weinig op de markt dat hieraan kan tippen.

Beste goedkope: Douwe Egberts Aroma Rood

Voordelen:

 • Vertrouwde, herkenbare smaak
 • Medium branding
 • Overal te koop
 • Voordeelverpakkingen

Nadelen:

 • Minder verfijnd
 • Wat zit er in het zakje?

Douwe Egberts is een vaste waarde. De Nederlandse bestaat sinds 1753. Die ervaring levert een lekkere koffie tegen een scherpe prijs op: Aroma Rood. Voor veel mensen is dit dé smaak van koffie. Deze bonen van Douwe Egberts zijn betaalbaar en je vindt ze echt overal. De kans is groot dat je deze koffie al hebt gedronken, zelfs als je het niet weet.

De koffie is zacht en gebalanceerd. De medium branding is bedoeld voor filterkoffie, maar je kunt de bonen zeker in je espressomachine proberen. Een ‘medium roast’ zorgt voor een gebalanceerde smaak die de gemiddelde koffiedrinker apprecieert. De nuances van de koffie komen prima uit.

Helaas weten we niet wat we drinken. Een dessertkoffie van Douwe Egberts, veel meer komen we niet te weten. Daarmee staat het bedrijf in hetzelfde lijstje met Illy, Lavazza of Rombouts. Meer en meer kleine koffiebranderijen vertellen ons de hele origin story van de koffie. Grote producenten doen dit voorlopig niet.

Kan Aroma Rood tippen aan de meest verfijnde koffies op de markt? Nee, maar dankzij de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding blijft het wel een slimme keuze. Ook in 2022 staat deze klassieker zijn mannetje.

Beste voor espresso: Way – Espresso

Voordelen:

 • Single origin
 • Avontuurlijke smaken
 • Koffie-abonnement

Nadelen:

 • Verschillende origines zijn duurder

Way is een jonge koffiebranderij uit Gent. Achter het bedrijf zitten mensen met ervaring in de specialty coffee scene. En de hoge verwachtingen werden snel werden ingelost. Behalve een koffiebranderij heeft het bedrijf een koffiebar en een webshop. Ze zetten flink in op koffieabonnementen, en hebben daarvoor zelfs een partnership met Moccamaster.

We zijn fan van het espresso-abonnement. Daarbij krijg je een jaar lang verse koffiebonen in je brievenbus. Je kunt kiezen tussen Braziliaanse koffie of een wisselend assortiment van single origin koffies. Perfect voor avontuurlijke espressodrinkers. De espressobonen van Way geven je boeiende smaken van over de hele wereld, met koffies die telkens op hun hoogtepunt zijn. Zo drink je het hele jaar lang uitstekende – en soms verrassende – koffies.

Naast hun espressobonen, zijn ook de filterkoffies absoluut de moeite waard. Geen zin in een abonnement of werk je graag met verschillende bereidingen? Op de webshop van Way vind je sowieso je ding.

Beste voor cappuccino: Mok – Rich Kid Blend

Voordelen:

 • Drie soorten pads meegeleverd
 • Perfect voor espresso- of melkbereidingen
 • Zoet en gebalanceerd
 • Biologische teelt

Nadelen:

 • Alleen op de website en in speciaalzaken te koop

De Rich Kid Blend is een espressoblend van de Belgische microbranderij MOK. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kost deze koffie geen fortuin. Wat krijg je dan wel? Een zoete, uitgebalanceerde koffie die prima werkt in melkdranken. Een espressoblend met 70% Braziliaanse koffie en 30% Ethiopische koffie.

Het Braziliaanse deel is een ‘natural’ koffie, terwijl de Ethiopische ‘washed’ is. Deze combinatie levert een toegankelijke koffie op, met toetsen van chocolade en hazelnoot.

Mok levert hiermee een koffieblend die perfect is voor cappuccino of je latte macchiato. Het smaakprofiel werkt goed samen met zuivel. Maar MOK heeft ook aandacht voor plantaardige alternatieven (Oatly, Alpro, Minor Figures,…). Zo kun je ook lekkere cappuccino zonder lactose maken.

Op de website geeft MOK je een hoop advies voor het beste resultaat. Zo blijkt zelfs de keuze van het water belangrijk te zijn. Echte specialisten. Rich Kid wordt verpakt is zakjes die je kan hersluiten. Op die manier blijft de koffie lang vers. Maar een wekelijkse bestelling kunnen we je warm aanbevelen.

Beste voor filterkoffie: Caffènation Kenya Ken

Voordelen:

 • Elk seizoen een verse koffie uit Kenya
 • Direct trade
 • Loepzuivere koffie
 • Boeiende smaken
 • Geweldige afdronk

Nadelen:

 • Wennen aan moderne smaak

Stilaan een klassieker in koffielijstjes: Caffènation. Een microbranderij uit Antwerpen en een Belgische pionier in specialty coffee. De laatste 2 decennia is het bedrijf uitgegroeid van kleine koffiebar tot een koffiebranderij met klanten over de hele wereld. Ze kopen hun groene bonen zoveel mogelijk direct van de boeren. Daarbij gaan ze altijd voor topkoffies aan een eerlijke prijs. Geen snobberij, wel lekkere koffie.

De Kenya Ken is een single origin die 1 keer per seizoen wisselt. Je drinkt dus enkele koffies doorheen het jaar, allen met een vergelijkbare origine en smaakprofiel. Zoals elke goede koffie, maal je deze bonen best vers. Je kunt ze gebruiken voor heel wat zetmethoden. Een ouderwetse koffiezet, een Aeropress, een V60 of een Chemex? Allemaal prima keuzes voor deze Kenya Ken.

Qua smaakprofiel zijn deze koffies opvallend fruitig met een lange, heerlijke afdronk. Ze zijn clean en hebben heel wat diepgang. Doe hier alsjeblieft geen suiker bij, deze koffie verdient beter. Voor de traditionele koffiedrinker is dat misschien even aanpassen. Met de juiste bereiding zal de koffie zoet, fruitig en floraal proeven. Maar verwacht je natuurlijk elk seizoen aan andere nuances.

Beste biologisch: Bioco – Peru

Voordelen:

 • Caturra
 • Biologische teelt
 • Uitstekende aroma’s

Nadelen:

 • Origin story onvolledig

In het noorden van Peru vindt Bioco – een jonge, Belgische koffiebranderij – deze biologische Arabica. Jaén is een van de warmste regio’s van Peru, met regelmatig een flinke regenbui: het perfecte klimaat voor koffieteelt. Bioco werkt er samen met kleine koffieboeren. Zo kunnen ze een hoge kwaliteit garanderen.

Zoals veel Zuid-Amerikaanse koffies is dit een Caturra. De lekkere koffiebessen groeien aan kleine koffieplantjes. Geen gemakkelijke manier om koffie te telen.Wel bijzonder lekker wanneer goed gedaan. En een koffie die goed scoort bij de echte liefhebbers.

Met deze specifieke Caturra krijgen we een gebalanceerde kop koffie met uitgesproken aroma’s. Een fijn mondgevoel en de lage aciditeit maken het plaatje compleet. De koffie heeft een lichte ‘roast’. Verwacht geen straf spul, maar een delicate koffie voor fijnproevers.

Toch een kleine opmerking: Bioco geeft ons niet veel informatie over de bron van de koffie. De regio en de variëteit zijn nuttige informatie, maar we hadden graag geweten wie de koffie teelt. Met een complete origin story zou Bioco nog meer punten scoren.

Voordelen:

 • Hoogste kwaliteit
 • Online te bestellen
 • Kleine hoeveelheden

Nadelen:

 • Welke koffie is dit?

Groene koffiebonen moet je zelf branden. En dat is een niche voor de echte liefhebbers. Weinig mensen hebben thuis een koffiebrander staan. Wil je dat graag zelf proberen? Met een kleine koffiebrander kun je meteen aan de slag.

Over de koffie: Grade 1 staat voor de hoogste kwaliteit. Dat zit dus helemaal goed. Jammer genoeg weten we niet met welke koffie we te maken hebben. De ongebrande koffiebonen komen uit Peru, maar verdere info is totaal afwezig. De variëteit of de origine? Geen idee. Een kleine afknapper voor de echte koffiefreak.

Maar wie zelf bonen wil branden, zal eerder aankloppen bij een koffie-importeur. Daar vind je alle nodige informatie. En met wat geluk krijg je ook wat nuttige tips voor het branden van de koffie. Als je aanklopt bij een expert in specialty coffee, dan zal je sowieso je ding vinden. Zoek je groene koffiebonen op internet? Dan is deze Grade 1 van Café du Jour je beste optie.

Voordelen:

 • Topkwaliteit zonder cafeïne
 • Omni roast
 • Sugar cane decaf

Nadelen:

 • Geen caffeïne

Decafeïne voor echte koffiedrinkers? Het kan. Deze Sleep Well Beast is een ‘washed Caturra’ uit Colombia, het land dat tegenwoordig de beste deca levert. Deze topper is een gewassen koffie die op natuurlijke wijze cafeïnevrij is gemaakt. In tegenstelling tot de meeste deca’s heeft deze koffie diepgang. Smaak. Complexiteit. Alles wat je in een goede koffie zoekt, maar dan zonder de cafeïne.

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Met de sugar cane methode: met ethyl acetaat wordt de cafeïne natuurlijk aan de boon onttrokken. Colombia is een echte pionier in deze techniek. Rietsuiker vind je er overal, waardoor de techniek snel aan populariteit wint.

In El Carmen Washing Station verwerken ze de koffie van lokale, kleine boeren met veel zorg. Dankzij de eerlijke verdeelsleutel verdienen die 2,5 keer meer dan enkele jaren geleden. Deze koffie scoort bonuspunten. En de smaak, die zit helemaal goed. Met noten van crème brûlée, cacao en kers vinden zelfs de strengste experts goede dingen in deze koffie.

Bij Wide Awake Coffee Roasters besloten ze voor een omni roast te kiezen. Daarmee kun je zowel filterkoffie als espresso bereiden. Deze decaf heeft echt heel wat troeven. En je ligt er voor een keer niet wakker van.

Voordelen:

 • Moderne klassieker
 • Maragogype 2.0
 • Complexe smaak
 • Grote boon

Nadelen:

 • Geen zuivere Maragogype
 • ‘Natural’ koffie heeft voor- en tegenstanders

Maragogype is een ronkende naam in de koffiewereld. Vroeger was het met voorsprong de beste en bekendste koffiesoort. En toen leek de boon wat te verdwijnen.

Gelukkig is de variëteit nu helemaal terug als Pacamara. Geen zuivere Maragogype, maar een kruising met Pacas. Deze kruising levert grote bonen (en bessen) vanop kleine plantjes. En vooral: een uitstekende koffie.

Voor de koffieboer is er goed nieuws. Deze variëteit is resistent en de boer verdient er redelijk goed aan. En de koffiedrinker kan zich verwachten aan complexe smaken en een uitzonderlijke kwaliteit. Deze koffie is geteeld door Don Toño Ticas, een boer in El Salvador. De koffieplantjes groeien er rond een lagune en worden verzorgd door een klein team van plaatselijke boeren.

Bij Cuperus in Antwerpen branden ze de bonen licht. Zo komen alle smaaknuances prima uit. De bonen werken vooral goed bij ‘slow coffee’. Denk aan filterkoffie, de mokkapot of een french press. Maar ook als espresso staat deze koffie zijn mannetje. Aanrader.

goedkope koffiebonen
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een koffiebonen?

Bonen

Probeer altijd koffiebonen te kopen. Zo kan je de koffie vers malen voor de bereiding en zal de koffie het beste tot zijn recht komen. Door koffie op voorhand te malen vlakt de smaak af en gaan er veel nuances verloren. Kies bonen met een lichte branding. Vooral bij filterkoffie is dit belangrijk, maar ook goede espressobonen mogen niet te donker gebrand zijn. Zien je bonen er donkerzwart en glanzend uit, dan heb je te maken met minderwaardige koffie.

Branding

Kies voor versgebrande koffie. Je kunt je koffie in theorie tot een jaar na branding bewaren, maar voor de beste smaak wacht je best niet al te lang. Enkele dagen tot enkele weken na het branden zal de koffie op zijn hoogtepunt zijn.

En opteer daarnaast voor kleine koffiebranderijen bij jou in de buurt. Zo heb je altijd vers gebrande koffie. Door met kleine hoeveelheden te werken, kan de branderij de goede smaak van je koffie garanderen. Industriële koffiebranderijen verwerken gigantische ladingen koffie. De koffie wordt minder lang en op hogere temperatuur gebrand. Daarbij gaan veel smaaknuances verloren.

Verpakking

Kies koffie die goed verpakt is. In een luchtdichte verpakking blijft de koffie het langst vers. Dat is dus de beste manier om koffie te bewaren. Een biologisch afbreekbare verpakking is een groot pluspunt. Kijk ook of je de zak na het openen terug kan afsluiten. Is dat niet geval, bewaar de koffie dan in een droge, afgesloten ruimte. Een blik is ideaal.

Arabica of Robusta

De eeuwige vraag bij koffiebonen: Kies ik Arabica of Robusta? Deze twee koffiesoorten komen uit dezelfde familie, maar er zijn grote verschillen. Zowel qua smaak als qua prijs zijn het totaal andere koffies.

Het grootste deel van de koffiebonen op de markt zijn Arabica-bonen. Single origin koffies zullen altijd Arabica’s zijn. En de meeste blends bevatten een klein percentage Robusta.

Arabica is een soort van verfijnde koffiebonen met een milde smaak en een laag cafeïnegehalte. Ze worden op grote hoogte geteeld, wat de productie moeilijk maakt. De planten zijn kwetsbaar, waardoor het moeilijk is goede arabica te telen. Arabica-bonen zijn een stuk duurder dan Robusta’s.

Koffies uit de Robusta-categorie zijn iets pittiger. Ze hebben een hoger cafeïne-gehalte, worden op lage hoogtes geteeld en zijn robuust. Ziektes, koude of vocht hebben minder vat op Robusta. Deze bonen worden aan een blend toegevoegd voor wat extra karakter. Dankzij het hogere olie-gehalte in de boon, zorgen ze voor een mooie crèma-laag. We vinden deze bonen vooral terug in espresso-blends.

ongebrande koffiebonen
Afbeelding:Canva.com

Single origin of blend

Een single origin koffie is koffie van één enkele origine. Meestal wordt hiermee een streek, een coöperatieve of zelfs één specifieke plantage bedoeld. Bij dit soort koffies drink je één variëteit met een eigen, kenmerkende smaak. Je kan dit best vergelijken met wijn of appels. Een Jonagold appel smaakt duidelijk anders dan een Pink Lady. Ben je een avontuurlijke koffiedrinker die graag nieuwe smaken ontdekt? Dan is een single origin koffie helemaal jouw ding.

Een blend (of mélange) is een mengeling van twee of meer koffies. Koffies worden geblend om een specifiek smaakprofiel te bekomen. De meeste blends hebben een constante smaak, zelfs wanneer één of meerdere componenten veranderen. Wil je altijd dezelfde koffie – met een constante smaak – drinken? Dan is een blend voor jou de beste oplossing.

Filterkoffie of espresso

Meestal zal de koffiebranderij aangeven waarvoor de bonen geschikt zijn: espresso of filterkoffie.

Bonen voor filterkoffie hebben een lichte branding. Dat zorgt voor een vol smaakprofiel met de nodige aciditeit en smaaknuances. Deze bonen zijn perfect voor een klassieke koffiezet of de bereiding van ‘slow coffee’.

Espressobonen zijn iets donkerder (en dus langer) gebrand. Ze zijn de beste keuze voor een volautomaat, halfautomaten of pistonmachines.

Heb je thuis een volautomatische koffiezet waarmee je je espresso, cappuccino of latte maakt? Kies dan voor espressobonen. Gebruik je hiervoor filterkoffie? Dan zal je koffie vrij zuur smaken. Omgekeerd zullen de meeste espressobonen te bitter zijn voor filterkoffie.

Informatie afkomst koffie

Een goede koffiebranderij bezorgt je bijkomende informatie over je koffie. Denk hierbij aan de oorsprong, de variëteit en het productieproces. Zo vind je interessante en lekkere koffies. Deze informatie is een goede graadmeter voor de kwaliteit van de koffie.

Koffie is ook één van de voedingstoffen waar koffieboeren vaak uitgebuit worden. Een eerlijke aankoopprijs voor koffie hangt van de vraag van de consument af. Om een duurzame koffieproductie te ondersteunen, koop je best eerlijke koffie: fairtrade. Dit blijft natuurlijk je persoonlijke keuze.

Koffie grade

Koffiebonen krijgen een score op 100 toegewezen. Dat gebeurt door een proces dat we ‘cupping’ noemen. Professionals proeven de koffie en kennen op basis van objectieve criteria een score toe. Vanaf een score van 85/100 hebben we te maken met een zeer hoge kwaliteit. Koffies met een score van 85+ worden beschouwd als ‘specialty coffee’.

lekkere koffiebonen
Afbeelding:Canva.com

Welke koffiebonen zijn het best voor een volautomatische espressomachine?

Zoals we al eerder hebben besproken, heeft een volautomatische espressomachine espressobonen nodig. Dat wil zeggen bonen die wat donkerder gebrand zijn. Ideaal zijn donkerbruine, matte bonen. Koop nooit zwarte, glanzende bonen. Die hebben een zogenaamde Italian roast. Zo worden gebreken in de koffie gewoon weggebrand.

Kies bij voorkeur bonen van een kleine koffiebranderij uit de buurt. Met specialty coffee zit je helemaal goed. Single origin of een blend? Dat is helemaal je eigen keuze. Koffiedrinken is een ontdekkingstocht. Zoek nieuwe, boeiende nuances. Dat maakt het zo leuk. En gebruik altijd verse bonen. Zo haal je het beste resultaat. Laat het smaken.

Je verse koffiebonen kan je thuis zelf malen met een goede koffiemolen. Met je versgemalen bonen kun je aan de hand van een pistonmachine of zelfs een ouderwets koffiezetapparaat heerlijk koffie zetten.

goede koffiebonen
Afbeelding:Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 17 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 9 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type, afkomst, grade en prijs.

Tot zover het artikel beste koffiebonen

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.