Scroll Top
beste koffiemachine met bonen 2023

De 7 beste koffiemachine met bonen van 2024

Geniet van heerlijke espresso, lungo of cappuccino.

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste koffiemachine met bonen van 2022. We bekijken toestellen met een ingebouwde koffiemolen. Bij dit soort toestellen ben je zeker van versgemalen koffie. Koffie die superieur is aan die van een koffiemachine met pads.

Er bestaan twee types toestellen met ingebouwde molens: enerzijds machines voor espresso-gerelateerde dranken, anderzijds koffiezetapparaten voor filterkoffie. In dit artikel behandelen we enkel de volautomatische machines voor espresso-gerelateerde dranken. De meest opvallende verschillen tussen deze machines worden later in het artikel uitgelegd.

Alle toestellen hebben een ingebouwde koffiemolen en kunnen melk opschuimen. Een Nespresso toestel is goedkoper om aan te kopen maakt wel gebruik van duurdere capsules

Onze selectie koffiezetapparaten

Beste prijs-kwaliteit: Jura E8

Voordelen:

 • Knap design
 • 17 verschillende dranken
 • Mooie crèma-laag

Nadelen:

 • App werkt alleen via Bluetooth
 • Zetgroep kun je niet verwijderen

De Jura E8 verdient zijn plaats in dit lijstje eerst en vooral door de uitstekende koffie. Dit is een capabele volautomaat met veel opties, een serieuze capaciteit en een strak design. Een prima keuze voor de veelzijdige koffiedrinker.

Wanneer je de machine aanzet, zorgt een thermoblock dat het water in geen tijd heet is. De eenvoudige bediening met knoppen is beperkt, maar efficiënt. Zoals wel vaker is er geen touchscreen, wel een smartphone-app. In dit geval werkt de app via Bluetooth, waardoor je in de buurt moet blijven. Maar in dat geval kun je natuurlijk gewoon op de knop drukken. Een bediening via wifi was net iets handiger geweest.

Qua design ligt deze machine in de lijn met andere Jura-toestellen. Een knap, herkenbaar ontwerp met een stevige feel en enkele verschillende kleuren. Tijdens het malen van de bonen en de extractie van de koffie horen we weinig lawaai, altijd een pluspunt. De zetgroep kun je niet verwijderen, maar het toestel heeft wel een schoonmaakprogramma. Daarnaast geeft de E8 je aan wanneer je hem moet ontkalken.

En de koffie zelf? Die is uitstekend. De espresso heeft een mooie crèma-laag, helemaal zoals we het graag zien. De americano is vol van smaak en de melkdranken hebben een prima textuur. Je kunt er 17 verschillende dranken mee maken. Zo vind je naast de klassieke latte macchiato ook een flat white in het arsenaal van de E8. Door het ruime aantal mogelijkheden vindt iedereen er zijn ding in. Prijs-kwaliteitsgewijs is dit een zeer goede volautomaat.

Beste goedkope: De’Longhi Dinamica

Voordelen:

 • Eenvoudig
 • Werkt met bonen én gemalen koffie
 • LatteCrema-systeem
 • Scherp geprijsd

Nadelen:

 • Enkele boiler
 • Niet voor de amateur-barista

Op zoek naar een praktische koffiemachine met bonen? Dan is de De’Longhi Dinamica misschien iets voor jou. Bij deze toestellen staat eenvoud centraal. Een degelijke koffie in een handomdraai? Check. Voor de uitgebreide barista-ervaring, zijn er betere opties op de markt. Zo hebben de ‘Plus’ toestellen grotendeels dezelfde basisfunctionaliteit, met enkele handige extra’s.

Laten we beginnen met de koffiebonen. Die worden gemalen door de ingebouwde molen. Een conische molen met 13 standen? Mooi zo. Daarnaast kun je ook gemalen koffie in het toestel doen. En hoewel we altijd verse bonen aanraden, is het een handige backup.

Bovendien is dit een bonus voor wie thuis een goede koffiemolen heeft staan. Zo kun je bijvoorbeeld werken met twee verschillende koffies. Drink je afwisselend lungo en deca? Of maak je een onderscheid tussen zwarte koffie en melkbereidingen? Dit systeem geeft je de nodige flexibiliteit.

De machine warmt op in 40 seconden. Aan de binnenkant vinden we een enkele boiler, voldoende voor alle dagelijkse taken. Espresso zetten? Melk stomen? Iced coffee bereiden? De Dinamica doet het zonder moeite.

Voor de dranken op melkbasis, heeft de Dinamica het LatteCrema-systeem. Daarmee maak je een uitstekende cappuccino of latte macchiato. Je kunt het melkschuim helemaal afstellen volgens je eigen smaak. Het gaat van vloeibaar naar lekker romig en alles ertussenin. Zo kun je met dit systeem een lekkere melkdrank zetten. Latte art zit er niet in, maar de smaak en de textuur zijn uitstekend.

Dit is de beste goedkope volautomatische espressomachine die je momenteel kunt kopen.

Beste topmodel: Sage Oracle Touch

Voordelen:

 • Technologisch hoogstandje
 • Uitstekende ingebouwde molen
 • Perfecte koffie
 • Schuimt ongelooflijk goed melk
 • Maximale controle

Nadelen:

 • Prijskaartje

De Oracle Touch is de absolute blikvanger van Sage: een hoogwaardige machine voor zowel de koffieleek als de ervaren barista. Dit toestel verdient een review op zich, maar het hoort natuurlijk thuis in dit lijstje. Dit is een pistonmachine met ingebouwde molen en véél opties.

Bij het gros van de pistonmachines moet je zowat alles zelf doen. Zo heb je maximale controle over de extractie en het eindresultaat. Leuk, zeker voor de amateur barista. Maar zo’n vaardigheden vragen tijd, energie en passie. Met de Oracle Touch koppelt Sage klassiek handwerk aan moderne technologie. Zo heb je de voordelen van een pistonmachine, en het gebruiksgemak van een volautomaat.

Het begint met de koffie. De uitstekende ingebouwde molen maalt de bonen met de grootste precisie en verdeelt ze perfect over de portafilter. Daarbij ben je zeker van een consistente dosering en een evenwichtige verdeling. Bij een manuele machine ga je vervolgens de koffie aandrukken: tampen. De Oracle Touch doet dit zelf. Klinkt banaal, is het absoluut niet. Correct tampen is essentieel voor een juiste extractie, en de Oracle tampt als de beste. Zo ben je al een heel eind op weg naar de perfecte koffie.

Daarnaast heeft de machine een geavanceerd PID-systeem voor de pre-infusie. En het berekent zelf de perfecte hoeveelheid water voor je koffie. Je kunt zowat elke mogelijke parameter afstellen. En als je melkbereidingen drinkt, zit je helemaal goed. We kunnen nauwelijks bevatten hoe goed de machine melk opschuimt. Cappuccino, flat white of latte? Het toestel stopt vanzelf op de juiste temperatuur en levert perfect melkschuim.

Beste met stoompijpje: Philips 3200

Voordelen:

 • Keramische molen
 • Uitstekende melkschuimer
 • Optioneel LatteGo-systeem

Nadelen:

 • Lawaai
 • Klein waterreservoir

De Philips 3200 is een eenvoudig, maar efficiënt espressotoestel. Niet het goedkoopste toestel op de markt, maar prijs-kwaliteit wel een uitstekende keuze. Qua look en feel kan het gemakkelijk mee met veel duurdere volautomaten. En de koffie? Die is uitstekend.

Laten we beginnen met de molen. In de 3200 vinden we een keramische molen die conisch maalt. Zo’n molen vinden we normaal alleen in high end toestellen, indrukwekkend. Met 12 verschillende standen kan deze molen elke koffieboon malen zoals het hoort. Het resultaat proef je alvast in de tas. En dat is natuurlijk essentieel bij een goede koffiemachine. Jammer: de machine maakt best veel lawaai en waterreservoir is klein. Aan deze prijs moeten we enkele toegevingen doen.

De bediening is eenvoudig: elke drank heeft een toegewezen knop. Daarnaast kun je ook de sterkte en het volume van de koffie kiezen. Drink je zwarte koffie? Dan heb je de keuze tussen espresso, americano, of gewone koffie. Verder maakt het ook een lekkere latte of cappuccino. Daarvoor is het toestel uitgerust met een uitstekend stoompijpje.

Optioneel kun je de machine kopen met een LatteGo-systeem voor melkbereidingen – een systeem dat we ook bij de duurdere machines terugvinden. Deze espressomachine heeft een uitstekend melkschuimsysteem en veel mogelijkheden. En kwalitatief voelt alles prima aan. De Philips 3200 is een slimme keuze voor je keuken.

Koffiemachine met melkslang: Jura Z10

Voordelen:

 • Traploze molen
 • Warme en koude koffie
 • Slim ontwerp

Nadelen:

 • Melkslang apart aankopen

De Jura Z10 is een volautomatische espressomachine van Zwitsers design. Centraal in de designfilosofie: lekkere koffie. De focus ligt duidelijk op espresso, en dat begint met de traploze ingebouwde molen. Die maalt de koffiebonen met de grootste precisie. Jura noemt het een PRG-systeem: een Product Recognizing Grinder. De molen analyseert de koffiebonen in de hopper en bepaalt zelf wat de perfecte maalgraad is. Doe je andere bonen in het toestel? Dan past de molen van de Z10 zich automatisch aan.

Die gebruiksvriendelijkheid vinden we ook in de rest van de machine terug. Met de grote display en de handige smartphone app (J.O.E.) stel je de Z10 intuïtief af volgens je eigen smaak. Je kunt zelf de sterkte, het volume en de temperatuur van je espresso kiezen. Handig. De machine kan zowel warme als koude koffie bereiden. Een volautomaat die koude koffie kan zetten? Voor zover we weten is dat uniek op de markt.

De melkbereidingen voor cappuccino-drinkers halen een hoog niveau. Er is geen ingebouwd melkreservoir: de machine werkt met een optionele melkslang – volgens ons een essential. Hiermee regel je zelf de textuur en de temperatuur van het schuim, voor de perfecte melkdrank. De Z10 werkt prima samen met de Jura Cool Control voor gekoelde melk. Verder merken we aan de details dat er goed over dit ontwerp is nagedacht. Deze koffiemachine met bonen is gemakkelijk schoon te maken en het gewicht wijst op stevige onderdelen.

Beste met ingebouwd melkreservoir: De’Longhi PrimaDonna Soul

Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Thermoblok bewaakt de temperatuur
 • Uitstekende melkbereidingen

Nadelen:

 • Geen latte art
 • App werkt niet perfect

De PrimaDonna Soul van De’Longhi is een uit de kluiten gewassen volautomatische espressomachine. Met zijn knappe display en strakke ontwerp maakt het toestel meteen indruk. Gebruiksvriendelijk? Zeker. Kan een hoop verschillende dranken maken? Jawel. Zoals wel meer toestellen op de markt, kun je het met je smartphone tweaken – al werkt de app voorlopig niet perfect.

Op de machine vinden we de De’Longhi’s Bean Adapt Technology. Daarmee gaat de koffiezet zelf de bonen analyseren voor de perfecte maling en dosering. Het thermoblok aan de binnenkant zorgt voor lekker warme koffie. Behalve espresso is de Soul sterk in het maken van melkbereidingen. Je kunt tot 500ml melk in de handige kan doen. Na het gebruik past dat reservoir gewoon in je koelkast, top. Espresso, cappuccino of latte macchiato? Dat zit helemaal goed, al moet je geen latte art verwachten.

Met een druk op de knop krijg je bij de Soul de perfecte koffie. Geen gedoe, da’s ideaal voor thuis. Die gebruiksvriendelijkheid is meteen de grootste troef. Wil je niet de amateur-barista uithangen? Dan is dit een prima espressomachine.

Beste met wateraansluiting: Jura Giga X3C

Voordelen:

 • Gigantische capaciteit
 • Wateraansluiting
 • Constante kwaliteit

Nadelen:

 • Duur
 • Te groot voor thuis?

Met de Giga X3C komen we op professioneel terrein. Deze krachtige volautomaat is een prima keuze om de gemiddelde kmo van koffie te voorzien. Voor thuis is er dus capaciteit te over, en het prijskaartje is navenant. Maar dit is een van de weinige toestellen op de markt met een wateraansluiting. Zowat elke volautomatische espressomachine werkt met een waterreservoir. En dat is in de meeste gevallen prima: zolang je met vers water werkt, zal je goede resultaten halen. Maar wie dat waterreservoir niet in de gaten wil houden, sluit de espressomachine misschien liever aan op de waterleiding. Denk dan wel aan een waterfilter.

Zoals alle Jura-machines, is de Giga X3C gebruiksvriendelijk. Met één druk op de knop zet je je favoriete koffie. Je kunt de sterkte, de volumes en de onderlinge verhoudingen regelen op het toestel of via de smartphone app. Voor het malen van de bonen, gebruikt de machine een keramische molen. Vooral bij veelgebruikte toestellen is dat mooi meegenomen.

De extractie van de koffie begint met een pre-infusie. Met de juiste bonen zorgt dat voor een volle smaak en fijne aroma’s. Je kunt de hoogte van de zetgroep verstellen, zodat elke tas eronder past. Nadat je koffie is doorgelopen, zuigt de machine de zetgroep leeg. Dat is een flinke stap richting constante kwaliteit. Een zuivere en goed onderhouden machine is even belangrijk als goede koffie.

Ben je gek van melkdranken? Met een melkslang of een apart gekoeld reservoir maakt de Giga X3C je alle mogelijke bereidingen. Naast de klassieke koffies zijn er ook hippe opties zoals een flat white.

Tot zover artikel ‘De 7 beste koffiemachine met bonen van 2022’.
Wil je meer controle, gebruik dan een semiautomatische espressomachine in combinatie met verse bonen.

goedkope koffiemachine
Afbeelding: Philips

Waar op letten bij het kopen van een koffiemachine met bonen?

Maalschijven

Lekkere koffie begint met een goede molen. Bekijk of het een molen met maalschijven is. Die bieden je een goede controle over de maling. De bonen worden gekraakt – niet verhakt – en de koffie wordt veel consistenter gemalen. Dat komt de smaak ten goede.

Een molen met messen werkt zoals een blender, en is te vermijden. Ga voor RVS of keramische schijven. RVS maalschijven zijn een degelijke keuze voor thuis. Bij intensief professioneel gebruik kunnen RVS schijven opwarmen. Dat heeft een negatieve impact op de smaak. De kans dat dit thuis gebeurt is klein, tenzij je heel veel koffie in een korte tijdspanne maakt. Een molen met keramische schijven is meestal duurder. De schijven warmen nooit op en malen consistenter. Je vindt deze molens vooral in high end toestellen.

Maalstanden

Sommige ingebouwde koffiemolens hebben vier standen. Anderen hebben tot zeventien verschillende standen. Een molen met meer standen biedt meer flexibiliteit. Zo kan je elke koffie correct malen. Vooral bij espresso is het belangrijk dat de molen fijn kan malen. Een grove maling is prima voor filterkoffie, maar werkt niet voor espresso.

Verder zien we in luxe espressomachines traploze molens opduiken. Die hebben geen verschillende standen, zo kun je zonder tussenstap de maling aanpassen.  Dit soort molens streeft naar de perfecte maling voor je specifieke koffie. Het resultaat proef je waarschijnlijk in de tas. Toch moet je getrapte molens niet te snel afschrijven. Een goed onderhouden conische molen met de juiste maalstand is een grote stap richting goede koffie.

Bereidingen

Koffie gaat de laatste jaren een stuk verder dan een eenvoudig bakje troost. Zwarte koffie is de basis, en die zal altijd een plaats hebben. Maar waar mensen vroeger alleen filterkoffie dronken, zijn er nu opties. Espresso, lungo, americano,… Er zijn heel wat varianten op zwarte koffie. Met je automatische espressomachine mag je je sowieso verwachten aan espresso en americano. Toestellen met meer opties kunnen ook lungo, ristretto of iced black maken.

Naast zwarte koffie zijn melkbereidingen populairder dan ooit. De bekenste dranken zijn de cappuccino en de latte macchiato. Daarnaast zijn de caffè latte, de flat white en de cortado bekende namen. De belangrijkste verschillen zitten in de onderlinge verhouding tussen melk en koffie. Wie een grote, zachte koffie met veel melk wilt zit goed met een latte macchiato. Liever een sterke koffie met wat minder melk? Probeer een flat white of een cortado.

 Melkopschuimmethode

Het opschuimen van melk is een kunst op zich. Heel wat volautomatische espressomachines hebben een stoompijpje, waarmee je zelf melk kunt opstomen. Opgelet: melk opstomen vraagt oefening. De kans dat je meteen latte art uit je pitcher schudt is klein.

Daarom hebben heel wat volautomen een apart systeem voor melkbereidingen. Het eenvoudigste systeem werkt met een melkslang: je kunt de melkslang rechtstreeks in je melkbus of een reservoir doen. De machine trekt er de nodige melk uit en maakt je drank. Dit systeem werkt goed en je werkt altijd met verse melk. Wil je het beste resultaat? Dan werk je best met gekoelde volle melk.

Kies je liever een toestel met een ingebouwd melkreservoir? Dat kan, maar let erop dat je machine de melk koelt. Als je twijfels hebt over de melk, vervang je hem beter.

 Onderhoud

Heeft de koffiemachine automatische reinigingsprogramma’s? Je moet je toestel regelmatig reinigen om een goede smaak te garanderen. Kan je de onderdelen gemakkelijk verwijderen voor onderhoud? Is het systeem om melk te stomen makkelijk zuiver te maken? Deze aandachtpunten zijn belangrijk bij de keuze van je espressomachine.

Daarnaast doe je er goed aan het toestel regelmatig te ontkalken. Dat kan met specifieke tabletten of met azijn. Zorg ervoor dat je je espressomachine grondig spoelt. Gefilterd water is nuttig om je machine een lang leven te bezorgen. En natuurlijk heeft water een grote invloed op de smaak van je koffie. Gefilterd water, verse bonen en een goed onderhouden machine zijn belangrijk voor lekkere koffie.

beste koffiemachine
Afbeelding: De'Longhi

Hoe werkt een koffiemachine met bonen?

Bonen malen

Een koffiemachine met bonen heeft een ingebouwde molen. Je doet er verse bonen in, de machine doet de rest. Elke machine kan bonen malen en de koffie extraheren. Afhankelijk van het type koffiezet, krijg je espresso of filterkoffie. De toestellen in dit artikel zijn allemaal espressomachines.

Melk toevoegen

Daarnaast kun je met volautomatische espressomachines melkdranken bereiden. Afhankelijk van het systeem moet je zelf melk opschuimen of doet de machine dit voor je. Naast kwaliteit speelt je persoonlijke voorkeur hier natuurlijk een rol. Sommige mensen schuimen graag zelf melk op, anderen willen alleen op een knopje drukken. Beide opties kunnen uitstekende koffie opleveren.

Wat kost een koffiemachine met bonen?

Koffie zetten kan goedkoop maar sommige machines kosten heel wat geld. Een koffiemachine met bonen heeft een ingebouwde molen en meestal ook stoom en melkopties. Een goedkoop toestel kost makkelijk 400 tot 500 euro. Voor extra opties betaal je meer geld. Ook de bouwkwaliteit heeft invloed op de aankoopprijs. De beste koffiemachines met bonen, geschikt voor kantoren of grote gezinnen, kosten meer dan 2000 euro.

Wat is het verschil tussen een volautomatisch en semiautomatische koffiemachine?

Er zijn twee soorten espressomachines: volautomatische koffiemachines en semiautomatische. De naam legt zelf het verschil tussen de twee uit. Een volautomatische koffiemachine doet alles voor je. Bij een semi-automatische koffiezet moet je zelf nog wat handelingen uitvoeren.

Volautomatische machines zijn gebruiksvriendelijk. Semiautomatische machines zijn een goede keuze voor de echte espressoliefhebber. De amateur barista die zelf graag de handen uit de mouwen steekt.

Beide soorten espressomachines zetten goede koffie. De ene soort is dus niet beter dan de andere. Beide machines zijn helemaal af te stellen volgens jouw smaak. Wil je gewoon een koffie zonder gedoe? Dan ben je waarschijnlijk goed geholpen met een volautomatische espressomachine. Ben je een liefhebber die graag met koffie bezig is? Dan kan je een semiautomatische machine overwegen. Ook hier hangt de keuze van beste koffiemachine af van je gebruik.

Machines voor filterkoffie werken helemaal anders. Dit soort machines is geschikt voor wie graag een grote, zachte koffie drinkt. Dit soort koffie wordt niet gecombineerd met gestoomde melk.

Cappuccino-drinkers zijn beter geholpen met een espressomachine. Drink je graag een grote tas zwarte koffie? Dan is een machine voor filterkoffie misschien iets voor jou.

volautomatische espressomachine
Afbeelding: Philips

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, maalstanden en  -schijven, melkschuim, onderhoud en prijs.

Tot zover het artikel Beste koffiemachine met bonen

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.