Scroll Top
koffiemachine met capsules

De 9 beste koffiemachines van 2023

Geniet van lekkere koffie met een goed koffiezetapparaat.

De geur van versie koffie in de ochtend: heerlijk. Omdat we grote koffie-fans zijn, gingen we op zoek naar de 9 beste koffiemachines van 2022.

In ons overzicht hebben we de beste machine van elk specifiek type gekozen. Want elke koffiedrinker heeft eigen voorkeuren. Er zijn mensen die graag filterkoffie drinken, en langs de andere kant Nespresso-fans. Je ziet meteen: dat zijn twee totaal verschillende dranken. Maar dat maakt koffie natuurlijk zo’n boeiend product.

In deze gids vertellen we je wat volgens ons de beste oplossing is voor elk type koffiedrinker. Zo vind je de perfecte machine voor jouw keuken. We letten daarbij op het soort koffie, het gebruiksgemak en de voorkeur voor bonen of capsules. We zoeken de beste toestellen op de markt. Zowel voor de occasionele koffiedrinker als de amateur-barista.

Onze selectie koffiezetapparaten

Beste volautomatische met bonen: Jura E8

Voordelen:

 • Knap design
 • 17 verschillende dranken
 • Mooie crèma-laag

Nadelen:

 • App werkt alleen via Bluetooth
 • Zetgroep kun je niet verwijderen

De Jura E8 verdient zijn plaats in dit lijstje eerst en vooral door de uitstekende koffie. Dit is een capabele volautomaat met veel opties, een serieuze capaciteit en een strak design. Een prima keuze met een klemtoon op espresso en melkdranken.

Wanneer we de machine aanzetten, merken we dat er een thermoblok in zit. Het water warmt snel en efficiënt op. Je kunt dus meteen aan de slag. Voor de bediening zijn er 2 opties: via de knoppen of via Bluetooth. Een bediening via wifi was slimmer geweest, maar de smartphone app doet wat hij moet doen.

Het design lijkt op dat van andere apparaten van Jura. Modern, herkenbaar en degelijk. De machine maakt ons meteen blij: het zetten van de koffie is kinderspel en het lawaai valt goed mee. Mooi zo. Verder heeft Jura ook aan het onderhoud gedacht. Je kunt de zetgroep niet verwijderen, maar het toestel heeft een schoonmaak programma. En verder gaat er een lampje branden wanneer je de E8 moet ontkalken.

Wanneer we koffie proeven, zijn we helemaal overtuigd. Dit is een uitstekende volautomaat. Volle smaken, mooie crèma en uitstekende melkbereidingen: de E8 heeft het allemaal.

Het toestel heeft een arsenaal van 17 verschillende dranken. Zo vind je naast de klassieke cappuccino ook een flat white bij de E8. Er is wat voor iedereen. Aan deze prijs hebben we geen enkele reden tot klagen. Dit is een geweldige volautomatische espressomachine.

Beste halfautomatische met bonen: Sage Barista Pro

Voordelen:

 • Krachtig toestel
 • Alleskunner
 • Thermojet
 • Volumetrische controle

Nadelen:

 • Volledig manueel
 • Molen zit naast de zetgroep
 • Moeilijk voor beginners

De Barista Pro is een halfautomatische espressomachine voor de echte koffiefreak. Een waanzinnig goede pistonmachine met ingebouwde koffiemolen. Voor de ervaren barista is dit speelgoed van topniveau, een toestel van topkwaliteit. Deze halfautomatische espressomachine kan professionele koffie zetten.

Wanneer je begint, warmt de boiler snel op dankzij de ThermoJet technologie. Het apparaat werkt met volumetrische controle: de machine meet de exacte hoeveelheid water die doorstroomt en stuurt bij. De verhouding tussen koffie, water en extractietijd is dus altijd juist. Dit soort technologie vind je niet op eender welk toestel.

Het heeft een ingebouwde conische koffiemolen met 30 verschillende standen. Dat levert elke keer perfect gemalen koffie op. De crèma-laag is prachtig gestreept en dik genoeg. Recht uit de doos is de temperatuur van onze espresso bijna perfect. Je kunt alle parameters regelen volgens je eigen zin.

Zo kun je zelf de pre-infusie, het volume en de temperatuur kiezen voor de perfecte koffie. In bekwame handen is dat geweldig. Verder is er een prima melkopschuimsysteem. Er is ruim voldoende stoomkracht voor je melkdranken.

Wie een complete espressomachine van topniveau zoekt, zit goed met de Barista Pro. Helaas is deze machine geen goede keuze voor beginners. Er zijn veel opties en zonder ervaring loop je al snel verloren. Voor gevorderde barista’s is dit thuis een serieuze upgrade. Beginners kijken beter naar een eenvoudiger apparaat.

In onze vergelijking van pistonmachines vind je nog heel wat andere halfautomatische espressomachines.

Beste met pads: Philips Senseo Switch

Voordelen:

 • 2-in-1
 • Groot waterreservoir
 • Melkpads mogelijk
 • Sterkte regelbaar
 • Kalklampje

Nadelen:

 • Vrij luid
 • Sterkte Senseo niet regelbaar

De Senseo Switch is het meest opvallende toestel uit alle Senseo machines. Deze goedkope koffiemachine combineert een klassieke koffiezet met een Senseo machine. Je kunt dus zowel de gewone Senseo koffie als echte filterkoffie bereiden. Dat gebeurt met de zogenaamde DualBrewtechnologie. Dit toestel is een goede keuze voor de gevarieerde koffiedrinker.

In veel gezinnen zien we iemand die graag Senseo drinkt, terwijl de rest liever voor klassieke koffie gaat. Dan zit je met de Switch helemaal goed. In de 2 verschillende modi kun je de intensiteit van de koffie zelf kiezen. Dat kan niet bij elke Senseo koffiezet. Verder zorgt de Crema Plus functie voor een volle crèmalaag op je gewone Senseo koffie. Het resultaat lijkt op een traditionele espresso of lungo.

Wanneer je filterkoffie wilt, wissel je de kop om. Plaats de thermoskan onder het toestel en je krijgt een klassieke koffiezet. Het waterreservoir van 1l volstaat voor zeven tassen koffie. Met de filterkan zet je die in één keer, en de koffie blijft lang warm.

Zoals het hoort bij moderne toestellen: de Switch is energiezuinig en schakelt zichzelf uit. Verder geeft de Switch aan wanneer je hem moet ontkalken. Dit is een handige espressomachine die ook filterkoffie zet. Wat ons betreft is het de beste koffiemachine met pads.

Beste hybride: Sage Oracle Touch

Voordelen:

 • Technologisch hoogstandje
 • Uitstekende ingebouwde molen
 • Tampt zelf
 • Schuimt ongelooflijk goed melk
 • Maximale controle
 • Perfecte koffie

Nadelen:

 • Prijskaartje

De Oracle Touch is de absolute blikvanger van Sage: een hoogwaardig toestel voor zowel de koffieleek als de ervaren barista. Dit is een hybride pistonmachine met ingebouwde molen en véél opties. Een fantastische keuze voor de echte espresso- en cappuccino drinker.

Bij de meeste de pistonmachines moet je alles zelf doen. Kan leuk zijn, zeker voor de amateur barista. Maar er komt natuurlijk met een flinke leercurve bij kijken. Met de Oracle Touch koppelt Sage een traditionele pistonmachine aan cutting edge technologie. Dat geeft je het gebruiksgemak van een volautomaat, maar de hands-on aanpak van een pistonmachine.

De ingebouwde kegelmolen is alvast prima. Hij maalt de bonen met de grootste precisie en verdeelt ze gelijkmatig over in de filterbasket. Zo krijg je een consistente dosering en een evenwichtige verdeling.

Bij een manuele machine ga je vervolgens de koffie tampen (of aandrukken). De Oracle Touch doet dit zelf. Juist tampen is essentieel voor een lekkere espresso, en de Oracle doet het als de beste. Een grote stap richting de perfecte koffie.

Bij de bereiding van de espresso is er een pre-infusie. Dat gebeurt met een geavanceerd PID-systeem. De Sage berekent zelf de exacte hoeveelheid water voor je koffie, maar je kunt elke mogelijke parameter bijsturen.

Dit apparaat is een uitstekende oplossing voor melkdranken. De Oracle Touch schuimt beter melk op dan eender welke machine op de markt. Voor cortado, cappuccino of caffè macchiato stopt het zelf op de juiste temperatuur. Het melkschuim is om van te dromen.

Voordelen:

 • Koffie blijft lang warm
 • Korte zettijd (6 minuten)
 • Duurzaam
 • Met de hand gemaakt
 • Evenwichtige koffie-extractie

Nadelen:

 • Alleen filterkoffie

Voor de beste klassieke koffiezet, steken we gewoon de grens over. Het Nederlandse bedrijf Technivorm maakt al decennialang de Moccamaster. Die wordt wereldwijd beschouwd als de beste machine voor filterkoffie. Niet zomaar een goede koffiemachine, maar de gouden standaard.

Deze koffiezet wordt namelijk met de hand geassembleerd. Het resultaat is een machine die gemakkelijk 15-20 jaar meegaat en die fantastische filterkoffie maakt. Duurzame kwaliteit in een knap ontwerp dat je bovendien altijd kunt repareren. Moccamaster verkoopt zelf reserve-onderdelen, ongezien in 2022. En dat alles tegen een scherpe prijs. Wat ons betreft, is dit een slimme keuze.

Op het eerste zicht is de Moccamaster een eenvoudig toestel. En dat klopt: het is bijzonder gebruiksvriendelijk. De bediening gebeurt via een aan/uit-knop (en bij geavanceerde modellen eentje voor halve porties), kinderspel. Maar schijn bedriegt, want er zit wel degelijk heel wat technologie onder de kap.

Een Moccamaster maakt koffie tussen 92° en 96°C. Dankzij de koperen weerstand brouwt de machine koffie op de perfecte temperatuur. De brouwgroep is slim geperforeerd voor een evenwichtige, smaakvolle extractie. Die extractie duurt 4 tot 6 minuten en levert de perfecte filterkoffie. Met een Moccamaster zet je 4 tot 10 tassen in een keer.

Het model met een glazen kan heeft een warme plaat die de koffie 40 minuten warm houdt. Daarna schakelt de plaat zichzelf uit. Verder zijn er ook modellen met een thermoskan. Het ene model is niet noodzakelijk beter dan het andere, volg vooral je eigen voorkeur.

Beste Nespresso cups: Sage Nespresso Creatista Plus

Voordelen:

 • Professionele kwaliteit
 • Volledig instelbaar
 • Uitstekend melkschuimsysteem

Nadelen:

 • Prijzig
 • Te veel opties voor ‘gewone’ koffiedrinker

De naam Sage komt geregeld voor in lijstjes van beste espresso-machines. Sage staat voor professionele kwaliteit in de keuken. En de samenwerking met Nespresso is er eentje om U tegen te zeggen.

De Creatista-reeks bestaat uit 3 modellen: Uno, Plus en Pro. Dit zijn niet zomaar een Nespresso-toestellen. Zeker, het zijn compacte koffiezetapparaten die met Nespresso-capsules werken. Maar je krijgt er meteen een krachtige melkopschuimer bij. Wat ons betreft vind je de beste prijs/kwaliteit in de Creatista Plus.

De melkopschuimer alleen al is de aankoopprijs waard. Het hoogtechnologische systeem warmt in 3 seconden op en zorgt voor uitstekend melkschuim. Met deze Nespresso-machine maak je de perfectste cappuccino. De melk heeft juiste temperatuur en textuur voor latte art. Dat zijn we niet eerder tegengekomen.

De Creatista Plus heeft een thermometer en stopt met stomen wanneer de melk klaar is. Daarna reinigt de espressomachine zelf het stoompijpje. Het maken van latte art vraagt wat oefening, maar de melk is van prima kwaliteit. Deze koffiezet doet niet onder voor een pistonmachine.

Het display is duidelijk en je zet zonder moeite je favoriete koffie. Het toestel kan 7 verschillende espressodranken maken, zodat iedereen meteen zijn ding vindt. Aan de achterkant vinden we een waterreservoir van 1,5l. Hoewel je dus heel wat koffies kunt zetten, maar gaat het wel ten koste van de compacte voetafdruk.

Als een kleine machine voor jou belangrijk is, kijk je beter naar iets anders. Maar als je wat plaats hebt op je aanrecht, is dit een fantastische koffiezet.

Beste Vertuo capsules: Magimix Nespresso Vertuo Plus

Voordelen:

 • Grote koppen koffie
 • Gebruiksgemak
 • Luxe uitstraling
 • Vaak in promotie

Nadelen:

 • Werkt alleen met dure Vertuo-capsules
 • Geen standaard espresso en lungo
 • 40 seconden opwarmtijd

Vertuo is het nieuwere systeem van Nespresso. Sinds enkele jaren brengt zowat elke koffieproducent ‘Nespresso-compatibele’ capsules op de markt. Hierdoor wil Nespresso vernieuwen om alsnog hun aandeel te behouden.

Vertuo belooft een betere beleving, eentje die alleen met de nieuwe capsules van Nespresso werkt. Ze zijn groter, hebben een andere vorm en een barcode. Vertuo werkt met een centrifuge-systeem in plaats van hoge druk. Hoe dikker de capsule, hoe groter de kop koffie wordt. Met Vertuo-capsules kun je echte mokken zetten: een systeem op maat van de Amerikaanse markt.

Koffie maken is kinderspel. Duw de RVS hendel omhoog en de bovenkant opent automatisch. Doe de capsule in de zetgroep en druk op de knop. De rest gaat vanzelf: het toestel leest de barcode op de capsule en regelt de extractie. Het hete water draait razendsnel door de capsule heen. Zo krijg je de perfecte tas Vertuo-koffie. De gebruikte capsule verdwijnt automatisch in de opvangbak.

De ronddraaiende Vertuo-technologie zorgt voor een dikke crèmalaag. De espresso heeft iets te veel schuim naar onze zin, maar de Vertuo is gemaakt voor grote koppen koffie. Laat het smaken.

Meer Vertuo machines vind je in onze vergelijking.

Beste Dolce Gusto capsules: Krups Dolce Gusto Genio S

Voordelen:

 • Compact
 • Warmt snel op
 • Veelzijdig

Nadelen:

 • Werkt alleen met Dolce Gusto-capsules

Een Dolce Gusto-machine is niet zomaar een koffiezet. Met het systeem kun je thuis alle mogelijke dranken bereiden. Denk naast koffie aan thee, chocomelk en ijskoffie.  Deze toestellen zijn alleskunners. Bovendien zijn ze compact, gebruiksvriendelijk en hebben ze opvallende designs.

Binnen de Dolce Gusto-reeks is de Genio S (voor ons) het beste toestel: eenvoudig, betaalbaar en mooi. Het heeft ook wat extra functies. Je kan de temperatuur regelen, er is een espresso-boost en een functie voor XL-tassen. Wanneer je het aanzet, warmt het in 30 seconden op. En met het waterreservoir van 0,8l kun je verschillende dranken maken.

Per bereiding kun je zelf de perfecte hoeveelheid water instellen. Het reservoir is gemakkelijk bij te vullen en je hebt geen apart systeem voor melkbereidingen nodig. Bij Dolce Gusto komt de melk uit de capsules. Die capsules leveren een goede kwaliteit en zijn overal te vinden. Elke supermarkt biedt ze aan.

Het toestel is smal en neemt dus weinig plaats op je aanrecht in beslag. Da’s een flinke bonus voor kleine keukens. En omdat het Dolce Gusto-systeem zo veelzijdig is, haal je een compacte alleskunner in huis.

Je vind meer keuzes in onze Dolce Gusto vergelijking.

Voordelen:

 • Werkt met verschillende capsules
 • Dubbele shots
 • Vaatwasbestendig

Nadelen:

 • Melkopschuimer niet inbegrepen

De L’Or Barista is een veelzijdige koffiemachine met capsules. Het toestel werkt met 2 verschillende types capsules en heeft heel wat troeven. En zoals vaker in dit segment van de markt, vind je het aan een competitieve prijs.

Met de L’Or Espresso capsules zet je enkele shots, en de Barista capsules zijn ideaal voor dubbele shots. Zo maak je meteen een dubbele espresso of koffie voor 2 personen. De machine herkent automatische de capsule die erin gaat en gebruikt de juiste hoeveelheid water.

Daarnaast is het systeem compatibel met Nespresso (en namaak) capsules. Zo heb je de keuze uit een eindeloos gamma koffiecapsules. Om het verhaal helemaal mooi te maken, kun je hervulbare capsules gebruiken. Milieuvriendelijk, en een bonus voor de echte koffieliefhebber.

Deze capsules kan je zelf opvullen met je favoriete, versgemalen koffie. Bij de extractie komt de koffie onder hoge druk (19 bar) uit de capsule. Zo belooft Philips ons de ideale espresso. Je kunt zelf de sterkte en het volume instellen, maar de smaak zit helemaal goed.

Het waterreservoir is gemakkelijk bij te vullen. Onderdelen kunnen in de vaatwas en het toestel geeft aan wanneer je het moet ontkalken. Het enige minpuntje: je moet een aparte melkopschuimer kopen. Maar dat doet geen afbreuk aan de koffie zelf. Een prima toestel in deze prijsklasse.

Tot zover artikel ‘De 9 beste koffiemachines van 2022’.

Wil je graag een goede pistonmachine kopen? In dit artikel vind je de beste toestellen op de markt. Zorg ervoor dat je goede koffiebonen gebruikt. Denk goed na en kies een toestel dat past bij jouw levensstijl. De keuken wordt al snel het centrum van je woning.

goedkope koffiemachine
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een koffiemachine?

Prijs

De prijzen van koffiemachines liggen bijzonder ver uiteen. Met een ouderwetse koffiezet of een espressomachine met pads kom je er het goedkoopst vanaf. De gemiddelde machine vind je voor minder dan 200 euro. Let erop dat capsules en pads duurder zijn dan koffiebonen. Op lange termijn kost een espressomachine met capsules dus meer dan verwacht.

Om een espressomachine met bonen aan te schaffen, moet je wat dieper in de buidel tasten. Reken minstens 500 euro voor een degelijk toestel en gemakkelijk 2.000 euro voor de toppers. Zowel de semi-automatische machines als de volautomaten bevinden zich in die prijsklasse. Maar dat soort toestellen bieden wel een betere beleving dan de gemiddelde capsule-machine. Je kunt met verse bonen werken, en dat proef je in de tas.

Onderhoud

Warmte, druk, water, elektriciteit en kalk: da’s geen goede combinatie. Om lang van je koffiezet te genieten, moet je hem regelmatig onderhouden. Anders loopt het snel mis. Daarom zijn de betere koffiemachines uitgerust met reinigingsprogramma’s. Anderen geven ze bijvoorbeeld aan wanneer je hen moet ontkalken.

We raden je altijd aan de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant te volgen. Zo blijft je toestel in topvorm en weet je zeker dat de garantie niet vervalt. Naast de richtlijnen van de producent, gaan mensen met uiteenlopende producten aan de slag. Merken zoals Cafiza leveren producten op maat van elk toestel. Daarnaast is azijn een veelgebruikt middel voor het kalkvrij maken van je apparaat. Lees altijd de bijsluiter en de handleiding van je koffiezet voor je hiermee aan de slag gaat.

Daarnaast kun je je toestel bijvoorbeeld jaarlijks door een expert laten nakijken. De nodige hoeveelheid onderhoud hangt af van verschillende factoren. De hardheid van het water, de druk op het toestel en hoe vaak je het gebruikt zijn enkele belangrijke factoren.

Capaciteit

Capaciteit is niet belangrijk wanneer je weinig bezoek ontvangt. Voor het gemiddelde huishouden volstaat een toestel dat tot 8 tassen kan zetten. Een espressomachine met een reservoir van 0,8l tot 1l voldoet dus aan de behoeften van velen. Je vindt verschillende goede apparaten van Nespresso of Dolce Gusto op de markt. Opgelet: dat soort toestellen zet dikwijls 1 kopje per keer.  Wanneer je regelmatig bezoek ontvangt, is dat vervelend. Wil je er graag 2 of meer in een keer kunnen bereiden? Dan kijk je beter naar een ander toestel.

Als je zoekt naar een koffiezet voor op kantoor of voor een grote familie, dan heb je misschien wat meer nodig. Denk aan een espressomachine die meteen 2 dranken tegelijk kan bereiden of een klassieke koffiezet. Niets zo vervelend als koffie maken voor verschillende mensen met een enkele zetgroep.

koffiemachine met bonen
Afbeelding: Canva.com

Hoe weet ik welke koffiemachine ik moet kiezen?

De keuze van een koffiemachine begint met je favoriete zetmethode. Hoe jij je koffie het liefst drinkt, bepaalt in grote mate welk type machine het beste bij je past.

Voor een traditionele koffiedrinker, is een klassieke koffiezet een prima keuze. Zelfs een slow coffee gadget (zoals een Hario V60) werkt goed. We denken vooral aan mensen die graag een grote tas zwarte koffie drinken. Voor deze taak is de Technivorm Moccamaster een ongelooflijke koffiezet. Voor het beste resultaat schaf je een conische koffiemolen aan. Zo kun je verse bonen malen.

Drink je vooral espresso of melkbereidingen, dan kijk je beter naar een espressomachine. De keuze komt dan neer op een koffiemachine met bonen, capsules of pads.

Een toestel met bonen, zoals een automatische espressomachines, doet al het werk voor je. Een druk op de knop en klaar. Met een semi-automatische machine moet je zelf een deel van het werk doen. Voor de fanaten zijn er machines met ingebouwde koffiemolens, zodat je altijd de best mogelijke koffie zet. Voor wie iets meer gebruiksgemak zoekt, is een toestel met capsules of pads een uitstekende optie. Enkele bekende namen zijn Nespresso en Dolce Gusto: deze toestellen zijn handig en maken lekkere koffie.

goede koffiemachine
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 19 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 9 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, onderhoud, capaciteit en prijs.

Tot zover het artikel Beste koffiemachine

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.