Scroll Top

De 6 beste koffiemolens van 2024

De beste koffie haal je van verse gemalen koffiebonen.

Een tas koffie in de ochtend, zo populair dat er ook honderden toestellen bestaan om ze te maken. Nespresso, Senseo, filterkoffie, pistonmachines, de lijst is lang. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar één ding blijft waar; koffie van versgemalen bonen is de lekkerste. Daarom gaan we hier op zoek naar de beste koffiemolens.

Voor sommigen is dit niet nodig omdat het in hun toestel ingebouwd zit. Voor anderen is het een vervelende (of net nostalgische) taak dat nodig is om een jat te zetten. We vergelijken verschillende modellen en proberen per categorie één naar voor te schuiven. Houten, elektrisch, goedkoop of een professioneel toestel, lees verder om de juiste koffiemaler voor jouw koffieroutine te vinden.

Onze selectie koffiemalers

Beste handmatige: Hario Skerton PLUS

Voordelen:

 • Goede prijs
 • Gebruiksvriendelijk
 • Sluit goed af
 • Malen gaat vlot
 • Stil

Nadelen:

 • Breekbaar glazen onderdeel
 • Grovere maling

Soms wil je gewoon genieten van elk onderdeel dat te maken heeft met koffie maken. Zo heb je je heerlijke zelf uitgekozen bonen, en wil je die natuurlijk graag malen. Niets fijner dan om bij het hele proces aanwezig te zijn en gewoon met je eigen kracht en bonenmaler voor je heerlijke kopje koffie te kunnen zorgen.

Niet alleen kost de Hario Skerton PLUS je geen fortuin, het is ook nog eens een heerlijk stille koffiemaler. Ideaal dus voor die ochtenden waarop je nog steeds aan het wakker worden bent en je gewoon van je kopje koffie wilt genieten. Het vergt natuurlijk nog steeds handenarbeid, maar de Hario Skerton is wel degelijk iets sneller dan zijn tegenhangers in het malen van jouw heerlijke bonen.

Denk daarbij ook aan het feit dat het een heel lichte handmatige koffiemolen is en dus gemakkelijk in de hand te houden. Het keramische mes waarmee de bonen gemalen worden is ook een groot voordeel. Dankzij de keramische eigenschappen zal het mes niet roesten.

Het feit dat deze handmatige koffiemolen over een glazen opvangreservoir beschikt maakt het voor sommigen minder handig om deze handmatige koffiemolen mee te nemen op verplaatsing, toch laat het je eenvoudig zien hoeveel je koffie je al gemalen hebt. Daarnaast kan je dit opvangreservoir gemakkelijk loskoppelen waardoor je je geen zorgen moet maken over verspilling van je harde werk en heerlijke bonen.

Beste elektrische: SMEG CGF01CREU

Voordelen:

 • Staat prachtig in je keuken (verschillende kleuren verkrijgbaar)
 • Mogelijkheid om aantal kopjes in te stellen (tot 12)
 • 30 verschillende standen
 • Ruim reservoir

Nadelen:

 • Redelijk zwaar (3 kg)
 • Geen timer

Met SMEG haal je niet alleen een echte eye-catcher in huis, maar ook een uitstekend product om die heerlijke bonen van jou te malen. Deze koffiemolen is wel degelijk aan de zwaardere kant, dus een vaste plaatse plaats in de keuken is wel aangeraden.

We kennen allemaal de naam en kwaliteit die een SMEG met zich meedraagt en deze koffiemolen zal dan ook een gespreksonderwerp zijn in je keuken. Niet alleen werkt deze koffiemolen ontzettend snel, maar het biedt ook verschillende maalstanden aan.

Zo zijn er maar liefst 30 verschillende maalstanden te vinden op deze elektrische koffiemolen van SMEG. Deze maalstanden brengen je een gelijkmatige maling dankzij de roestvrijstalen conische maalschijven. Op deze manier krijg je op een snelle manier de maling die je wenst waardoor je in de ochtend niet te veel moet staan prutsen.

Heel fijn natuurlijk om elke soort gemalen koffie (denk maar aan espresso, mokka en zelfs filtermachines) te kunnen verkrijgen met een druk op een knop. Ook handig is dat je kan instellen voor hoeveel kopjes je maling nodig hebt, waardoor je die dure koffiebonen niet moet gaan verspillen en je ten volle kan blijven genieten van de heerlijke aroma’s.

Men dacht ook aan het gemak bij het reinigen, met een ruim opvangbakje van 350 gram om de gemalen koffiebonen op te vangen en eenvoudig weg met de hand proper te houden. Dit onderdeel draagt ook bij aan de veiligheid, vanaf het bonenreservoir uit positie wordt gehaald stopt deze elektrische koffiemolen met werken.

Beste goedkope: Bosch TSM6A013B

Voordelen:

 • Klein en compact
 • Toerental van 50 rotaties per minuut
 • Veilig
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Slechts 1 maalstand

Wat een kwaliteit voor een uitstekende prijs. Soms mag koffie maken echt wel eenvoudig zijn en gewoon het malen zijn van uitzonderlijke lekkere bonen. Niet alles moet voorgeprogrammeerd kunnen worden, verschillende standen hebben of over opvallende vormen beschikken als je gewoon wilt kunnen genieten van een heerlijke tas koffie.

Met deze Bosch TSM6A013B heb je in handen wat je moet hebben om die heerlijke bonen te kunnen malen. Deze elektrische koffiemolen is eenvoudig te bedienen, zodat je halfslapend eindelijk kunt genieten van je broodnodige tas koffie. De koffiemolen is klein van formaat, gemakkelijk op te bergen en dus ook ideaal voor kleinere woningen waarbij je geen volledig blad van je keuken kan opofferen aan het plaatsen van een bombastische koffiemolen.

Toch heeft het ook een zeer stijlvol design, waardoor het niet per se nodig is om het elke dag opnieuw op te bergen. Er is ook gedacht aan de veiligheid, de roestvrije stalen bladen treden pas in werking wanneer je de koffiemolen goed hebt afgesloten. Zoals je merkt zijn het bladen, geen maalschijven, wat ervoor zorgt dat hoe vaker je maalt, hoe fijner je boon zal zijn.

Geen nood aan verschillende standen, gewoon iets vaker of minder vaak laten malen voor de fijnheden die jij wenst. Er past ongeveer een 75 gram aan koffiebonen in het apparaat. Dit komt neer op ongeveer 10 tot 11 kopjes koffie.

Voordelen:

 • 30 verschillende maalstanden
 • Groot bonenreservoir (500 gram)
 • Veilig
 • Ledverlichting

Nadelen:

 • Geen opvangbak

Precisie, daar is waar het om draait bij het malen van koffiebonen voor een perfecte espresso. Dat is dan ook waar het om draait bij deze koffiebonenmaler van Espressions. Keer op keer zullen je bonen precies en consistent gemalen worden, op een stille manier, heerlijk voor het wakker worden tijdens die vroege ochtenden.

Dankzij de compacte behuizing gemaakt van stevig metaal, kun je niet alleen goed malen, maar krijg je ook een stevig product in handen dat jaren mee zal gaan. Met zijn 30 verschillende maalstanden krijg je dan ook de gemalen bonen die je wenst.

Ook leuk is de fraaie witte ledverlichting waarover deze elektrische koffiemolen beschikt. Op deze manier kan je het maalresultaat optimaal in het oog houden. Het blijft natuurlijk ook altijd veilig, zo start de Precision Grinder automatisch met malen wanneer de filterdrager op zijn plaats wordt gestoken en stopt deze goede koffiemolen ook wanneer de filterdrager wordt verwijderd.

Over het bonenreservoir werd ook goed nagedacht. Zo beschermd de donkerbruine kunststof jouw heerlijke bonen van zonlicht, en het deksel houdt alles goed luchtdicht. Ook fijn is de optie om de onderzijde van het bonenreservoir ook af te sluiten waardoor je dit reservoir zelfs volledig kan afnemen zonder enige bonen te verliezen in het proces. Om het helemaal te vervolledigen is het bonenreservoir ook groot, met een hoeveelheid van 500 gram kan je dan ook voldoende koffie malen.

Beste voor thuis: Melitta Molino

Voordelen:

 • Handig formaat
 • Vaatwasser bestendig
 • 17 verschillende maalstanden
 • 200 gram bonenreservoir met deksel
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Plastieken behuizing

Een elektrische koffiemolen gemaakt voor de alledaagse gebruiker. Geen bombastische koffiemolen die de helft van je maandelijks budget of je keuken in beslag neemt, maar klaar om je elke dag opnieuw van vers gemalen koffie te voorzien.

Deze koffiemolen beschikt over een bonenreservoir van 200 gram, wat meer dan voldoende is voor een gewoon huishouden maar evengoed ook koffie kan malen voor ongeveer 12 kopjes, handig dus wanneer je volk over de vloer hebt.

Het komt ook met een deksel voor je bonenreservoir om zo de aroma’s van je koffiebonen beter te bewaren. Ook lekker veilig voor de kinderen in de buurt dankzij de automatische uitschakeling waarover deze koffiebonenmaler beschikt.

Je plaatst deze elektrische koffiemolen ook eenvoudig weg dankzij de opbergplaats voor het snoer en zijn compacte bouw.

Dankzij zijn 17 verschillende standen in betrekking tot de maalgraad, wat trouwens wordt uitgevoerd met maalschijven voor een gelijkmatige maling, kan je dan ook eenvoudig verschillende soorten koffie maken. Denk hierbij aan espresso maar evengoed ook aan filterkoffie, dankzij de aanpasbare maalgraad zijn vele soorten mogelijk.

Net zoals in alle huishoudens is het reinigen ook van groot belang, het bakje waar het koffiegeruis wordt in verzameld kan je gemakkelijk eruit nemen en is vaatwasser bestendig.

Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Vlakke maalschijven
 • Eenvoudig te reinigen
 • Verschillende kleuren verkrijgbaar

Nadelen:

 • Heel zware koffiemolen
 • Geen UV beschermend bonenreservoir

We hebben voor deze prachtige Laresso koffiemolen gekozen omwille van zijn prijs-kwaliteit. Het is altijd mogelijk om duurder en nog sneller te gaan, maar dan leg je ook wel meer dan het driedubbele neer in vergelijking met deze. Dankzij al zijn hoogdwaardige kwaliteiten is het dan ook de meest verkochte koffiebonenmaler in de horeca in heel Nederland.

Je stelt dan ook heel eenvoudig in of je 1 of 2 porties zou willen malen, deze worden dan op net geen 6 seconden tijd gemalen. Dit gebeurt dus een pak sneller dan zijn voorganger en ook heel wat geruislozer. Niet te vergeten dat het de maalgraad ook heel eenvoudig instelbaar is, iedereen zal dus gemakkelijk met deze elektrische koffiemolen aan de slag kunnen.

Zoals we verwachten bij een koffiebonenmaler te gebruiken in de horeca, beschikt deze professionele bonenmaler over een groot bonenreservoir van maar liefst 1,4 kilogram. Op deze manier kun je voor een enorm aantal tassen koffiebonen malen voor je deze opnieuw dient bij te vullen. Het beschikt ook over een deksel om veilig af te sluiten.

Natuurlijk dragen ook zijn vlakke maalschijven bij aan de kwaliteit waarmee je koffiebonen gemalen worden. Deze maalschijven worden daarbovenop ook automatisch afgekoeld door middel van een thermostaat. Op deze manier behoud de koffie zijn maximale aroma en hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit.

Beste koffiemolen 2022

Waar op letten bij het kopen van een koffiemolen?

Aandrijving

Eerst en vooral zegt de naam het zelf, wanneer je een handmatige koffiemolen aankoopt moet je zelf gaan werken om je bonen te malen.

Sommige mensen hebben daar, zeker in de ochtend, geen behoefte aan en hebben hun bonen liever gemalen door een elektrische koffiemolen. Bij een elektrische koffiemolen verander je ook de maalstand via een druk op de knop, bij een handmatige koffiemolen is alles handmatig.

Bij een elektrische koffiemolen heb je natuurlijk ook wel elektriciteit nodig, iets waardoor je handmatige koffiemolen buiten in de natuur wel van pas komt. Plus het feit dat koffiebonen in stilte gemalen worden is soms ook wel een positief punt.

Gebruiksgemak, hoeveelheden (hoeveel kopjes koffie je nodig hebt) en hoeveel tijd je hebt spelen wel degelijk een rol. Denk daaraan voor je overgaat tot een aankoop.

Bonenreservoir

Het is altijd aangeraden om te kiezen voor een bonenreservoir dat UV bestendig is. Op deze manier kun je heel eenvoudig de kwaliteit van je bonen garanderen, waardoor je koffie natuurlijk ook beter smaakt. Ook de luchtdichtheid speelt een belangrijke rol bij het bewaren van de kwaliteit van je bonen. Daarnaast moet je ook stil staan bij je persoonlijke behoeften en heb je een groter reservoir nodig als je vaker koffie drinkt of over een groter huishouden beschikt waarin meerdere mensen koffie drinken, er moet dan ook een pak meer gemalen worden.

Groter is daarom niet altijd beter, men raadt namelijk aan om 1 keer per week de bonen te verversen, kies je dan voor een te groot reservoir dan kan je een verlies doen aan kwaliteit. De grootte van je bonenreservoir hangt dus vooral af aan je persoonlijke behoefte voor gemalen bonen.

Maalschijven

Eerst en vooral is er een groot verschil in prijs betreffende het materiaal van de maalschijven. Veelal vind je maalschijven die gemaakt zijn uit metaal. Wil je echter dieper in de buidel tasten en je maalschijven een langere levensduur geven, kies dan voor maalschijven gemaakt van keramiek.

Het grote verschil is dat metaal door de wrijving zal opwarmen, keramiek doet dit niet. Hier komt dan nog bij dat vlakke maalschijven sneller zullen opwarmen dan conische maalschijven.

Kies je dan toch eerder voor metalen maalschijven, opteer ze dan in een conische vorm, iets wat meer lijkt op een cilinder. Op deze manier wordt het metaal niet warm door de wrijving. Natuurlijk is het wel zo dat bij platte maalschijven de koffiemaling, dus de maalgraad, altijd gelijkmatig zal zijn, wat niet kan gezegd worden bij conische maalschijven. Opnieuw moet je hierin vooral afwegen wat voor jou het belangrijkste is.

Beste koffiemolen

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, aandrijving, bonenreservoir en prijs.

Tot zover het artikel beste koffiemolen

Lees meer artikels in de categorie ‘KEUKEN’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.