De 5 beste koksmessen van 2022

Snel en veilig aan het werk in de keuken met een goed koksmes

Ben jij een (hobby)kok? Dan mag een professioneel koksmes niet ontbreken in jouw keuken. Dankzij hem tover jij nog makkelijker een culinaire creatie op tafel. Een koksmes bewijst zijn nut bij het grovere werk, namelijk het snijden van groente, vlees of vis. In een handomdraai maak je julienne, brunoise of chinoise van jouw groente.

Maar ook bij het fijnere werk is een koksmes jouw beste tool: je hakt er kruiden mee fijn, kneust er peperkorrels of pelt er lookteentjes mee. Een scherp koksmes kan jouw werk dus soepeler en efficiënter laten verlopen. Maar welk mes vult jou aan in de keuken? Er zijn nu eenmaal verschillende prijsklassen, types en gebruiksnoden. Ontdek hier de vijf beste koksmessen van 2022 en vind jouw beste handlanger.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Diamant Sabatier Riyouri

Wil je het liefst een klassiek koksmes, dan is de Diamant Sabatier Riyouri misschien wel wat je zoekt. Dankzij zijn kwalitatieve lemmet van 20 cm kan je met dit mes perfect de betere recepten klaarmaken. Het snijdt zo door groenten, vis en kruiden heen. Het is echter geen slagersmes, maar voor fileerwerk kan je hem wel gebruiken. Dankzij de antikleefkuiltjes blijven jouw ingrediënten trouwens niet plakken aan het lemmet.

Het mes is vervaardigd uit één stuk en is vaatwasmachinebestendig. Aangezien lemmet en heft naadloos in elkaar overgaan, is het mes extra hygiënisch. Het heft bestaat uit roestvrij staal en is antislip, waardoor het makkelijk hanteerbaar is. Het koksmes voldoet aan de hoogste kwaliteitsvereisten, maar je krijgt bij aankoop toch levenslange garantie op materiaal- en fabricagefouten, waardoor de producenten garant staan voor de kwaliteit van hun product. Ben je op zoek naar een koksmes met de beste prijs-kwaliteit, dan ben je bij deze Diamant Sabatier Riyouri aan het juiste adres.

KitchenBrothers ontwierp het beste allround-mes, en dat bovendien voor een scherpe prijs. Dit goedkope mes kan elke klus klaren. Het koksmes heeft een dun lemmet van maar liefst 20 cm lang, waardoor het zich leent voor alle snijklussen (vlees, vis, groente en kruiden). De ontwerpers baseerden zich op de Japanse stijl: ze kozen een hardere staalsoort waardoor het mes langer scherp blijft. Ze voegden ook chroom toe aan het vlijmscherpe staal, wat het roestvast en vlekvrij maakt. Je herkent hoogwaardig koolstofstaal, zoals aanwezig in dit koksmes, aan de vermelding van “RVS” of “roestvast staal”.

Het handvat is van Pakkahout, een fijne en lichte houtsoort, en werd met de hand gemaakt. Het ontwerp voorziet de juiste balans, zodat het gewicht gelijk verdeeld is en je het mes makkelijk hanteert. Deze ergonomische grip maakt het mes gebruiksvriendelijk, je kan er als het ware uren mee aan de slag in de keuken. Dit exemplaar wordt geleverd in een fraaie doos, waardoor je het veilig kan opbergen. Tot slot is dit mes ook vaatwasmachinebestendig. Kortom, de KitchenBrothers is een compact en handig lichtgewicht dat zich perfect leent voor de alledaagse keuken.

Het Japanse koksmes is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de moderne hobbykeuken. Er zijn veel soorten Japanse keukenmessen, want in Japan gebruiken ze voor groente, vis, vlees en kruiden telkens een verschillend mes. De santoku is daarentegen een echte multitasker. “Santoku” betekent letterlijk “drie deugden”. Volgens sommigen zijn die drie deugden snijden, pletten en scheppen. Volgens anderen verwijst het dan weer naar vlees, vis en groente, drie ingrediënten die de santoku onder handen neemt. De Wüsthof Classic Ikon Santoku combineert Japans vakmanschap met Duits design, klassiek met modern.

Het lemmet is 17 cm lang en is gesmeed uit hoogwaardig edelstaal. Typisch voor een Japans koksmes is dat het opgebouwd is uit hard staal, waardoor het lemmet lang scherp blijft. Dat hoge lemmet is ook breder, dunner en minder spits dan bij Europese koksmessen. Zo kan je gemakkelijk gesneden groente met het lemmet verplaatsen. Elk mes wordt meermaals met een laser geslepen en met de hand gepolijst, om zo kwaliteit te verzekeren. Het heft is gemaakt uit kunststof, hitte- en zuurbestendig materiaal en heeft een lichte kromming zodat het perfect in de hand past. Verliest het na verloop van tijd wat van zijn scherpte, dan kan je dit kwalitatieve staal gemakkelijk zelf bijslijpen. Mag jouw koksmes wat meer kosten en ben je op zoek naar een kwalitatieve allessnijder, dan is dit santokumes iets voor jou.

Beste gehamerd: Forged Olive Koksmes

Bij gehamerde messen is het lemmet met de hand gehamerd. Het effect is een stoer design en een hoge scherptegraad, wat ideaal is bij een koksmes. Bovendien creëert deze techniek ook antikleefkuiltjes, wat aanplakkende ingrediënten voorkomt. Het Forged Olive Koksmes wordt met de hand gemaakt, waardoor elk exemplaar uniek is.

Het lemmet van Japans roestvrij staal is 20 cm lang en 2,5 mm dik. Opgelet, dit mes is ontworpen volgens de Japanse stijl maar is wel iets minder scherp dan zijn originele Japanse variant. Het handvat is gemaakt van olijfhout en ligt koel en prettig in de hand. Het Forged Olive Koksmes komt in een luxueuze houten kist, waarin ook een kaartje ligt met de gebruiks- en onderhoudsinstructies. Je plaatst dit gehamerde mes beter niet in de vaatwasmachine. Door het speciale design is dit koksmes ideaal voor de stoere en gepassioneerde (hobby)kok.

Beste Damascusstaal: VDN Koksmes Damascus

Last but not least: het VDN Koksmes Damascus. Dit koksmes combineert sierlijkheid met doeltreffendheid. Het is opgebouwd uit damaststaal: meerdere lagen staal worden op elkaar gesmeed met als eindproduct hoogwaardig staal. Het is opgebouwd uit maar liefst 66 lagen Japanse damaststaal, waardoor dit mes extreem sterk, duurzaam en vlekbestendig is. Ook behoudt het mes langer zijn scherpte. Het VDN Koksmes Damascus wordt door echte ambachtslieden gemaakt en met precisie afgewerkt.

Het lemmet eindigt in een zwarte designhandgreep die bovendien ook ergonomisch is. Het keukenmes is zowel blikvanger als gereedschap in de keuken. Met dit vlijmscherpe mes snijd je met gemak door alle soorten vlees, groenten en fruit. Het lemmet is creatief afgewerkt met een “tsunami rose”-patroon. Het mes zit in een kistje en krijg je met een faux-lederen schede om veilig op te bergen. Ben je op zoek naar een echt vlijmscherp mes, dan zal het VDN Koksmes Damascus je niet teleurstellen.

Tot zover artikel ‘De 5 beste koksmessen van 2022’.
Werk efficiënt en veilig in de keuken door je messen scherp te houden met een messenslijper.

Japans koksmes
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een koksmes?

Materiaal lemmet

Het lemmet is het snijgedeelte van een mes. Hier geldt: hoe scherper, hoe beter. Je wilt namelijk zonder al te veel moeite jouw ingrediënten verwerken. Een stalen lemmet garandeert die scherpte en gaat bovendien lang mee. Je kan stalen messen ook makkelijk bijslijpen en onderhouden.

Kies je voor RVS (roestvrij staal), dan zal jouw koksmes beter bestand zijn tegen temperatuurverschillen en water. Daarnaast controleer je ook best of het lemmet roest- en vlekvrij is. Een koksmes komt nu eenmaal met veel sappen in contact en je wilt niet dat jouw mes snel begint te slijten.

De meeste koksmessen mogen om die reden niet in de vaatwasmachine. Sommige koksmessen mogen dat wel, maar ook zij hebben een langere levensduur als je ze met de hand wast.

Lengte lemmet

Een professioneel lemmet is gemiddeld 16 à 23 cm lang. In een restaurant kiezen ze snel voor het grootste formaat. Is jouw doelpubliek echter vrienden en familie, dan heb je voldoende aan 20 cm of minder. Je kookt namelijk kleinere porties. Wees je er ook van bewust dat de totale lengte van jouw mes groter zal zijn, want je moet er het heft bij rekenen.

Het formaat van je mes bepaalt ook diens gewicht. Een groter mes zal al snel zwaarder wegen. Hier speelt ook het materiaal een rol. Kies een mes dat niet te licht en ook niet te zwaar is.

Materiaal handvat

Het materiaal van het handvat of heft is belangrijk voor het gebruiksgemak. Heeft jouw heft een ergonomische grip, dan kan je er comfortabel mee werken en voor een langere tijd jouw mes nuttigen.

Ben je linkshandig, controleer dan zeker of het heft geschikt is voor jou. Sommige heften zijn namelijk alleen geschikt voor rechts- of linkshandigen, net zoals bij scharen.

Wij raden je aan om zeker op zoek te gaan naar een ergonomische handgreep, want die werd speciaal ontworpen naar de houding van jouw hand. Ben je niet van plan om uitgebreid te koken, dan is een rechte handgreep ook een optie.

Goedkoop koksmes
Afbeelding:Canva.com

Wat is een koksmes?

Heb je ooit al een pompoen proberen te snijden met een patattenmesje? Of een rijpe tomaat? Het is niet onmogelijk, maar efficiënt is anders. Om jouw etenswaren makkelijk te verwerken is een koksmes een vereiste. Daarnaast kan je als (hobby)kok jouw snijtechnieken pas onder de knie krijgen door met een professioneel koksmes te werken.

Er bestaan veel merken die kwalitatieve koksmessen op de markt brengen, zoals Victorinox, Wüsthof, KitchenBrothers en Zwilling. Zij werken met het beste materiaal en houden rekening met ergonomie.

Wat is het verschil tussen een santokumes en een koksmes?

Een santokumes is geïnspireerd op Japanse traditie en kunde. Dit Japanse koksmes is gemaakt van harder staal en is dunner en scherper dan de Westerse varianten. Hierdoor snijdt een santokumes makkelijker en preciezer.

Daarnaast is het ook lichter en kleiner, wat sommigen als een pluspunt beschouwen. Het minpunt is dat een santokumes extra onderhoud nodig heeft. Het dunnere lemmet slijt nu eenmaal sneller als het niet juist behandeld wordt.

Tot slot hanteer je met een santokumes een andere snijtechniek waarbij het lemmet niet schommelt op het snijoppervlak, maar bij elke snijbeweging even het contact met de snijplank verliest.

Kies je voor een santokumes, dan zal je hierop moeten oefenen.

Hoe gebruik je een koksmes?

Als je jouw koksmes correct gebruikt en met zorg onderhoudt, dan zal zijn levensduur langer zijn. Snijd altijd op een snijplank van hout of kunststof. Harde materialen zoals glas of steen maken het mes bot. Maak alleen op- en neergaande bewegingen, deze beschadigen de snede niet. Was je koksmes met de hand en droog het meteen af. Een te lange blootstelling aan water is voor geen enkel mes goed. Laat jouw mes niet rondslingeren, maar voorzie een messenblok of ophangmagneet. Dat is enerzijds veiliger en vermijdt anderzijds ook dat jouw mes snel bot wordt. Helaas wordt elk mes vroeg of laat bot. Daarom investeer je best in een messenslijper, of laat je je bijstaan door een professional.

Goed koksmes
Afbeelding:Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste koksmes’ – Laatste update 26/10/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.