De 5 beste koptelefoons van 2021

Sluit je af met een goede koptelefoon. Met of zonder draad, met of zonder noise cancelling.

De beste koptelefoon is een zeer ruime lijst. Ben je op zoek naar een bedrade of draadloze koptelefoon? Met bluetooth of NFC verbinding? Moet deze ook noise cancelling hebben of is er een prioriteit voor prijs. Alvorens een oordeel te vellen moet je bepalen welke vereisten je hebt voor een koptelefoon.

Hier zullen we de beste van elke soort uitlichten, de beste draadloze, met draad, noise cancelling, bluetooth en een goedkope koptelefoon. Onderin vind je ook raad bij het kiezen, en waar je op moet letten bij het kopen.

SONY WH-1000XM4

Beste noise cancelling koptelefoon 2021

Onze keuze uit de lijst van beste noise cancelling headphones is de Sony WH-1000XM4. Dit is de vernieuwde versie (2020) van de razend populaire WH-1000XM3. Een verbetering in geluid was net genoeg om Bose van zijn troon te stoten. Met deze Sony heb je echt een geweldig toestel, natuurlijk moet je hier wel een bepaald budget voor hebben. Goed geluid, bluetooth en NFC verbinding, tactiele toetsen en een intelligente software. Met de Sony WH-1000XM4 heb je een zeer polyvalent toestel dat voldoet aan bijna elke eis. Je kan deze koptelefoon ook met draad gebruiken als je batterij wil besparen, of als er geen bluetooth verbinding mogelijk is. De over-ear oorschelpen zitten ook zeer comfortabel, goed voor enkele uren ongestoord genot. De batterij houdt het ook redelijk goed vol, iets minder dan de 30 uren op een Bose, maar toch meer dan genoeg. Enkel in noise cancelling techniek doet Bose het nog steeds beter. Ook de geluidskwaliteit kan hoger zijn in bepaalde premium modellen zoals Sennheiser en Bang & Olufsen.

BOSE QUIETCOMFORT 35 II

Prijs / kwaliteit noise cancelling koptelefoon

Gaan we voor een lager budget, met de nadruk op de prijs / kwaliteit verhouding, dan komen we uit bij de licht verouderde Bose QC35 II. Deze bestaat al even, sinds 2019, maar is nog steeds zeer populair. Hoewel er een nieuwe versie aankomt is deze, net zoals de WH-1000XM3 not steeds zeer relevant. Bose heeft de beste noise cancelling software en ook de app van Bose is zeer handig. De batterij is misschien het enige nadeel, maximaal 20 uur muziek beluisteren per laadbeurt. We gebruiken deze Bose QC35 II ook zelf, echt storend is dit niet. Wel handig is de ingebouwde microfoon met zeer zuiver geluid en ruisonderdrukking. Ook de tactiele knoppen zijn handig geplaatst en makkelijk te gebruiken. Deze Bose scoort derde in onze lijst noise cancelling headphones, enkel de Bose 700 staat tussen dit model en de Sony XM4.

JBL – E65BTNC

Goedkope koptelefoon + noise cancelling

Noise cancelling is geen absolute must, het is een aangename extra. De headphones zonder NC vallen ook al snel in een ander prijssegment, waardoor je meer betaalbare opties krijgt. De JBL E65BTNC scoort hoog binnen onze lijst draadloze koptelefoons omdat het voor een schappelijke prijs toch nog noise cancelling aanbiedt. Het is ook een zeer populaire koptelefoon die ongelooflijk veel verkocht is geweest. JBL is een gekend audio merk dat met kwalitatieve producten komt opzetten. Deze over-ear koptelefoon is draadloos, maar maakt spijtig genoeg gebruik van de verouderde bluetooth 4.1. Met 15 tot 20 uur batterij heb je ook genoeg autonomie voor op reis of vakantie. Tegenwoordig hebben we toch powerbanks, opladen is dus niet zo’n groot probleem. Deze JBL E65BTNC is een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare koptelefoon met noise cancelling.

SENNHEISER – HD 350BT

Goedkope koptelefoon – noise cancelling

Duiken we onder de 90 euro dan vinden we nog steeds kwalitatieve koptelefoons. Deze Sennheiser is hier het beste voorbeeld van. Het premium audio merk maakt gebruik van hun ervaring om een uitstekende koptelefoon aan een lage prijs aan te bieden. De prijs wordt gedrukt, niet door slechte kwaliteit, maar het wegnemen van onnodige extra’s. Zoek jij een simpele hoofdtelefoon zonder noise cancelling dan raden wij dit model ten zeerste aan. Er zijn namelijk geen ander modellen die Hi-res audio aanbieden, met een 5.0 bluetooth verbinding, een ingebouwde microfoon en een aangenaam ontwerp verslaan ze de competitie (binnen dit prijssegment) met gemak.

SONY – MDR7506 KOPTELEFOON

Studio koptelefoon – beste geluidskwaliteit

Zoek je puur naar geluidskwaliteit zonder al teveel extra’s dan klinkt deze MDR7506 bekend in de oren. Sinds 1991 wordt dit model gebruikt, en tot nu 30 jaar later blijft die relevant. De geluidskwaliteit van deze koptelefoon is opmerkelijk goed. Ze wordt vooral gebruikt in professionele context, studio opnames en door audiofielen die dit model zeer goed kennen en er niet van afstappen. Er zijn natuurlijk betere modellen! Maar voor deze prijs is er geen alternatief. Maakt noise canceeling, of een ingebouwde microfoon voor jou niets uit, dan raden we deze Sony MDR7506 aan. Let op, het heeft geen draadloze verbinding. Ook het comfort van deze hoofdtelefoon is slechts gemiddeld. Je kan na enkele lange uren in de studio wel wat last ondervinden.

Tot zover de verzamelde lijst ‘Beste koptelefoon 2021’

Lees ook de lijst draadloze koptelefoon, met noise cancellation, Oortjes/oordopjes, of eerder een goedkope koptelefoon.

Bose en sony koptelefoon vergelijken

Koptelefoon vergelijken

Waarom een koptelefoon kopen?

Waarom een koptelefoon kopen? Iedereen houdt van muziek, niemand houdt van mensen die hun bluetooth speaker ontzettend luid zetten. Muziek en smaak is iets persoonlijk, waar jij een voorkeur voor hebt. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn en we de anderen moeten respecteren is een koptelefoon de beste oplossing. Zo luister jij naar wat je wil zonder anderen te storen, en voorkom je dat anderen jouw smaak gaan beoordelen. Een koptelefoon koop je om altijd en overal naar jouw muziek te luisteren.

Koptelefoon kopen,
Waarop moet ik letten

Spreken we over geluidskwaliteit dan moet je eerst weten wat een frequentie is. Dit is het aantal trillingen per seconde, dat wij dan kunnen waarnemen als geluid. Een doorsnee persoon kan geluiden waarnemen tussen de 20 en 20.000 hertz. We delen deze frequenties ook in verschillende niveaus:

  1. Bass zijn de lage tonen tussen de 0Hz en 256Hz die aanvoelen als vibraties. Bass is zeer aangenaam om naar te luisteren. Een koptelefoon met goede bass is vooral geschikt voor populaire muziek. Helaas focussen sommige koptelefoon teveel op de basgeluiden waardoor de mids en de treble van mindere kwaliteit zijn.
  2. Mids zijn de meest natuurlijke tonen tussen de 256Hz en de 2000Hz. Als mensen spreken of zingen dan vallen de tonen tussen deze twee frequenties. Mids zijn voornamelijk belangrijk voor muziek waar er veel gezongen wordt.
  3. Trebel zijn de hoogste tonen tussen de 2000Hz en de 20.000Hz. Je zal geluid meer gedetailleerd kunnen waarnemen dankzij een koptelefoon met goede treble. Hou er wel rekening mee dat treble het meest schadelijke is voor je gehoor. Langdurig en onafgebroken naar hoge tonen luisteren is zeer belastend voor het gehoor.

Hoe goed deze frequenties nagebootst worden, hoe beter de geluidskwaliteit van de draadloze koptelefoon.

Er zijn 4 verschillende types koptelefonen namelijk, over-ear headset, on-ear headset , in-ear headset en oordopjes.

Over-Ear

De oorschelp van dit type koptelefoon gaat volledig over het oor. Deze zijn zeer comfortable omdat ze geen druk zetten op je oor. Het zorgt ook voor een volledige afscherming van het oor, wat de mogelijkheid voor Noise cancelling geeft. Hoe meer lawaai van buitenaf, hoe meer je voor een Over-ear wil gaan.

On-Ear

De oorschelp van dit type koptelefoon valt op het oor, zoals de naam zelf aangeeft. Ze zijn kleiner en compacter, je kan ze dus ook makkelijker opbergen. Omdat ze nog steeds de volledige oorschelp innemen is er weinig verschil in geluidskwaliteit, al hangt dit af van het ontwerp. Ze kunnen het oor wel niet volledig afschermen, wat de mogelijkheid op Noise cancelling verkleint. Ze zijn ook niet ideaal voor lang gebruik gezien ze druk zetten op het oor.

in- Ear

Beter gekend als oortjes of oordopjes, ook dit is een vorm van een koptelefoon. Eens geplaats kan dit het geluid ook perfect isoleren, gezien het de doorgang volledig afsluit. Geluid zal rechtstreeks naar de trommelvlies gaan in vergelijking met een over-ear, dat nog altijd gebruik maakt van je oorschelp. Is de in-ear niet goed afgestemd dan zal je inboeten op geluidskwaliteit.

Bedrade of draadloze koptelefoon

Tegenwoordig is het een keuze aan het worden. Zowel draad als draadloos hebben voor- en nadelen. Om het beste van beide werelden te krijgen hebben we tegenwoordig de mogelijkheid om zowel bedraad als draadloos te hebben. Is er een draadloze mogelijkheid dan zal dit via Bluetooth of NFC gebeuren. Bluetooth kende recent een verbetering naar bluetooth 5.0 (vroeger 4.1) en is dus krachtiger geworden. Ook NFC wint aan terrein, hoewel de technologie al even bestaat begint ze nu pas gebruikt te worden. Onze raad is voor een draadloze koptelefoon te gaan met optionele draad. Heb je dan geen bluetooth of NFC op het mediatoestel dan kan je nog steeds gebruik maken van een draad. Met draad verbruikt ook veel minder batterij, toch belangrijke voordelen. De beste koptelefoon van 2020 heeft beide, Sony en Bose zijn hier goede voorbeelden van!

Noise Cancelling koptelefoon

Ben je fan van noise cancelling dan hebben we een lijst van enkel noise cancelling koptelefoons samengesteld. Noise cancelling verwijst naar ruisonderdrukking, het wegnemen van achtergrondgeluid. Dit gebeurt door een technologie dat het omgekeerde geluid van het achtergrondgeluid afspeelt. Op deze manier, net zoals in wiskunde 1-1=0, komen we uit op neutraal geluid. De ingebouwde microfoon zorgt voor onmiddelijke geluidsonderdrukking. Dit is meestal zo voor over-ear koptelefoons, zodat het oor volledig afgeschermd kan zijn.

Koptelefoons vergelijken

Ben je vaak onderweg, of heb je een koptelefoon nodig om te lopen, bekijk dan ook het artikel beste noise cancelling koptelefoon.

Zoek je naar een apart toestel om te gaan lopen of voor ingebouwde DAC? Lees dan onze artikel over de beste MP3 spelers van dit moment.

Liever simpele oortjes, bekijk dan ook de top 5 beste oordopjes

Tot zover ons artikel ‘beste koptelefoon 2021’ – Laatste update 14/08/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Audio’

Comments (2)

[…] Oordopjes met noise cancelling werken het best in omgevingen met lage geluiden zoals de motor van een vliegtuig of de airco in een kantoorgebouw. De technologie werkt minder goed om hogere geluiden zoals van gesprekken of omgevingsmuziek te onderdrukken. Als je op zoek bent naar iets om het geluid van gesprekken of omgevingsmuziek te onderdrukken dan kun je beter een koptelefoon kopen. […]

[…] Oordopjes met noise cancelling werken het best in omgevingen met lage geluiden zoals de motor van een vliegtuig of de airco in een kantoorgebouw. De technologie werkt minder goed om hogere geluiden zoals van gesprekken of omgevingsmuziek te onderdrukken. Als je op zoek bent naar iets om het geluid van gesprekken of omgevingsmuziek te onderdrukken dan kun je beter een koptelefoon kopen. […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.