De Beste Laptop voor Studenten

Hoger onderwijs is niet goedkoop, van het huren van een kot tot het kopen van duur cursusmateriaal. Daarenboven hebben studenten een betrouwbare laptop nodig die ze gedurende hun studies kunnen gebruiken. Daarom helpen we jou in dit artikel om de beste laptop voor studenten te vinden. We hebben honderden laptops vergeleken met elkaar en volgens ons onderzoek is de Acer Swift 3 de beste laptop voor de meeste studenten. De Acer Swift 3 heeft een goede balans tussen draagbaarheid, performantie en batterijduur. Onderaan dit artikel kan je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een laptop.

De beste laptops voor studenten 2020

Voordelen 

 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Uitstekende prestaties
 • Lange batterijduur (10 uur)
 • Verlicht toetsenbord

Nadelen

 • Zwakke speakers
 • Helderheid van het scherm kan beter

Voordelen 

 • Uitstekende prestaties
 • Lange batterijduur (10 uur)
 • Beste toetsenbord op de markt
 • Uitgebreid aantal aansluitingen

Nadelen

 • Duur
 • Scherm is ondermaats

Voordelen 

 • Goede prestaties
 • Retina scherm
 • Zeer licht (1,29 kg)
 • Uitstekend design en bouwkwaliteit

Nadelen

 • Duur
 • Beperkt aantal aansluitingen
 • Matige batterijduur (8 uur)

Voordelen 

 • Uitstekende prestaties
 • Goedkoop
 • Vega 8 graphics
 • Uitgebreid aantal aansluitingen

Nadelen

 • Beperkte batterijduur (6 uur)
 • Matige bouwkwaliteit

Voordelen 

 • Zeer goedkoop
 • Redelijke prestaties
 • Goede batterijduur (9 uur)
 • Voldoende aansluitingen

Nadelen

 • Matige prestaties
 • ChromeOS is minder veelzijdig

Het onderzoek

Hoe zijn we te werk gegaan?

Dit artikel hebben we geschreven voor studenten in hoge onderwijs die op zoek zijn naar een betrouwbare laptop. Van het nemen van nota’s in de les, presenteren van slides tot het kijken naar Netflix op de trein. We zijn op zoek gegaan naar de beste laptop voor studenten door te focussen op een goede balans tussen draagbaarheid, performantie en batterijduur. De belangrijkste factor van een laptop is dat hij performant is gevolgd door het batterijleven en het gewicht. Daarnaast is het belangrijk om een aangenaam toetsenbord te hebben zodat je vlot notities kunt nemen. De laptops die we in dit artikel voorstellen hebben een goede mix van de bovenstaande factoren. Ze zijn ideaal voor studenten die op zoek zijn naar een lichte maar performante laptop. De modellen die we hier voorstellen zijn evenwel niet geschikt om op te gamen. Ben je eerder op zoek naar een laptop om op te gamen dan hebben we daar een apart artikel voor. Ga je Audiovisuele Kunsten of Beeldende Kunsten studeren? Dan heb je een laptop nodig die geschikt is voor het bewerken van foto’s en video’s. Op de volgende pagina kun je de beste laptops voor video- en fotobewerking vinden.

Laptop kopen waar op letten

Processor

Een moderne Intel Core i3 processor is goed genoeg voor dagelijks gebruik zoals tekstverwerking en het lezen van mails. Wil je daarentegen een snelle computer waarmee je kunt multitasken dan kies je beter voor een laptop met een Core i5 processor. Vroeger zouden we nooit een AMD processor aangeraden hebben voor een laptop. Maar de nieuwe Ryzen processoren hebben een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Zo zijn de nieuwe AMD Ryzen 5 processoren ondanks hun lagere prijs even performant als de Core i5 processoren. Bovendien beschikken de Ryzen processoren over de nieuwe Vega geïntegreerde grafische unit. Deze Vega units zijn veel performanter ten opzichte van de UHD Graphics van Intel. Hierdoor is het mogelijk om games zoals Rocket League, Overwatch of League of Legends te spelen zonder videokaart. Wil je daarentegen AAA games spelen zoals The Witcher 3 of Modern Warfare dan heb je sowieso een aparte videokaart nodig.

amd ryzen 5 vega 8
De nieuwe Ryzen processors van AMD zijn prijs-kwaliteit gezien de beste keuze die je momenteel kunt maken.

Scherm

Voor een student die een hele dag onderweg is raden we een 14 inch laptop aan. Dit formaat is volgens ons het beste compromis tussen draagbaarheid en functionaliteit. Wanneer je dagelijks onderweg bent met de trein of fiets raden we een laptop met een gewicht van 1,5 kg of minder aan. Je hebt naast je laptop namelijk nog cursussen en ander materiaal in je rugzak of handtas zitten. Een 15 inch laptop heeft een groter scherm wat het gemakkelijker maakt om te multitasken maar deze modellen wegen meestal 2 kg of meer. Een 12 inch laptop of kleiner is enkel bruikbaar voor het nemen van notities. Vanaf je werkt met spreadsheets of moet multitasken in verschillende vensters dan zijn deze soort laptops gewoon onbruikbaar.

beste 14 inch laptop
Een 14 inch laptop heeft het beste compromis tussen draagbaarheid en performantie.

Qua schermresolutie raden we aan om voor een 1080p scherm (1920 x 1080 pixels) te kiezen. Deze resolutie is namelijk ideaal voor dagelijks gebruik zoals tekstverwerking, surfen op het web en het streamen van series via Netflix. Een scherm met een 4K resolutie heeft 4 keer zoveel pixels in vergelijking met een 1080p scherm. Omdat het scherm meer pixels per inch heeft ziet het scherm er veel scherper uit. Keerzijde van de medaille is dat deze schermen veel duurder zijn. Bovendien vraagt een 4K scherm veel meer middelen van je systeem met een kortere batterijduur als resultaat. Een 720p scherm (1366 x768 pixels) kun je beter vermijden. Letters zijn minder goed leesbaar op het scherm waardoor het moeilijker is om te multitasken.

Batterij

Een laptop voor studenten moet een hele lesdag kunnen meegaan zonder dat je op zoek moet gaan naar een stopcontact. We raden daarom aan om een model te kiezen dat minstens 8 uur meegaat. Ga hiervoor niet uit van het aantal uren dat de fabrikant afficheert op de laptop. Je kan beter op zoek gaan naar een online review van het model dat je op oog hebt. Websites zoals Laptopmag testen het batterijleven door reëel gebruik te simuleren. Op die manier zul je zien dat laptops waarvan de fabrikant een batterijleven van 12 uur afficheert in realiteit eerder bij 8 uur gebruik zal liggen. Hou er ook rekening mee dat batterijen over de jaren capaciteit verliezen. Volgens onderzoek verliest een doorsnee lithium-ion batterij ongeveer 75% van zijn capaciteit na 250 laadbeurten. Een laptop met een reëel batterijleven van 8 uur kan na een jaar nog maar 6 uur meegaan.

RAM Geheugen

Een RAM geheugen van 8 GB is momenteel de standaard voor de meeste laptops. En dit is ook wat we aanraden wanneer je een laptop voor een student gaat kopen. In goedkopere modellen wordt soms gebruik gemaakt van 4 GB RAM. Hierdoor kan het zijn dat je computer begint te vertragen wanneer je teveel vensters tegelijk hebt openstaan. Een uitzondering zijn Chromebooks waar 4GB RAM geheugen wel voldoende is omdat ChromeOS een lichtbesturingssysteem is. Indien je een Windows laptop gebruikt voor tekstverwerking, surfen op het web of het bekijken van series via Netflix zal je geen verschil merken tussen 8 GB of 16 GB RAM geheugen. Enkel mensen die veeleisende games draaien, livestreamen of aan videobewerking doen zullen er baat bij hebben om voor een laptop met 16 of zelfs 32 GB RAM te kiezen.

Opslagruimte

Een laptop met een SSD is de dag van vandaag een absolute must. Een SSD heeft heel wat voordelen ten opzichte van een traditionele HDD. Het grootste voordeel is een hogere lees- en schrijfsnelheid waardoor je laptop en programma’s veel sneller opstarten. Daarnaast verbruikt een SSD minder elektriciteit waardoor de batterij langer meegaat. Omdat er geen mechanische onderdelen zijn in een SSD zijn ze betrouwbaarder waardoor de kans op verlies van data veel kleiner is. Het enigste nadeel is dat ze een beetje duurder zijn in vergelijking met een HDD maar het prijsverschil is ondertussen bijna verwaarloosbaar.

laptop met SSD
Omdat een SSD geen bewegende arm heeft is het veel beter bestand tegen schokken en stoten.

We raden aan om voor een minimum opslagruimte van 256 GB te kiezen. En als je budget het toelaat kies je beter voor een opslagruimte van 512 GB. Een opslagruimte van 128 GB is veel te weinig voor de meeste gebruikers. Je moet namelijk rekening houden met het feit dat na de installatie van Windows en een aantal essentiële programma’s zoals Microsoft Office er vaak minder dan 100 GB overblijft voor foto’s, video’s en andere programma’s. Ben je van plan om te gamen of heel wat video’s of foto’s op je laptop op te slaan? Kies dan voor een 512 GB of misschien zelfs een 1 TB SSD te kiezen. Een goedkoop alternatief voor foto’s of video’s is het kopen van een externe harde schijf. Op de volgende pagina kun je meer informatie vinden over de beste externe harde schijf die je momenteel kunt kopen.

Videokaart

Als je geen videospellen speelt, video’s of foto’s wilt bewerken heb je voldoende aan een geïntegreerde grafische chip. Deze chip bevindt zich in de processor zelf en wordt door Intel beschreven als UHD Graphics of Iris Plus Graphics. De geïntegreerde Vega chip van AMD is momenteel krachtiger in vergelijking met die van Intel. Hierdoor is het mogelijk om minder veeleisende games te draaien op een budget. Wil je AAA games spelen dan kies je beter voor een laptop met een aparte videokaart. Deze kun je niet in deze review terugvinden maar wel in ons artikel over de beste gaming laptops van dit moment.

Aansluitingen

Een goede laptop moet over voldoende aansluitingen beschikken. USB-poorten zijn handig om een muis of toetsenbord aan te sluiten. Maar je kan ze ook gebruiken om je smartphone of een ander toestel op te laden. Daarnaast vinden we een HDMI-poort onontbeerlijk voor het aansluiten van een tweede scherm. Een alternatief voor een HDMI-poort is een Thunderbolt 3 poort waarmee je onder andere een scherm kunt aansluiten. Maar het kan ook van pas komen wanneer je slides moet presenteren zodat je je laptop op een beamer kunt aansluiten. Een 3.5mm jack kan nog van pas komen voor mensen die nog een bedrade koptelefoon gebruiken. Moet je je laptop regelmatig achterlaten in een onbewaakte ruimte kan het de moeite lonen om een model met een Kensington slot te kiezen.

Volledig doorgelicht

De Acer Swift 3 heeft veel kenmerken van een ultrabook maar de prijs van een gewone laptop. Door zijn goede combinatie van draagbaarheid en performantie is hij volgens ons onderzoek de beste laptop voor studenten. Hij is verkrijgbaar vanaf 729 euro voor de versie met een Core i5 processor en een opslagruimte van 256 GB. Maar je kan upgraden naar een i7 processor en een opslagruimte van 512 GB indien je een zeer performante laptop nodig hebt. Voor dagelijks gebruik zoals het werken is MS Office, surfen op het web en het streamen van series via Netflix is de Quad core i5 10210U meer als krachtig genoeg. In combinatie met een RAM geheugen van 8GB en een SSD schijf kun je in geen tijd door al je schoolwerk vliegen.

Beste laptop voor school 2020
De Acer Siwft 3 beschikt over een verlicht toetsenbord en een vingerafdruklezer.

Het minimalistische design van de Acer Swift 3 heeft iets weg van een Apple MacBook. Het aluminium chassis is met een maximale hoogte van 1,8 cm nauwelijks 2 millimeter hoger in vergelijking met een MacBook Air. Dit zorgt voor een uiteindelijk laag gewicht van 1,5kg. In combinatie met het compacte formaat neem je deze laptop eenvoudig mee op de trein of op de fiets. Het toetsenbord is groot genoeg om comfortabel notities te nemen. Bovendien is het verlicht zodat je tijdens nachtelijke studeersessies je toetsen kunt zien. De trackpad is groot en responsief zodat je geen aparte muis hoeft mee te nemen naar de les.

beste laptop voor school 2020
Aan de linkerkant vinden we van links naar rechts een AC adapter, een HDMI poort, twee USB-A poorten, een USB-C poort en een 3.5mm jack.

Acer is gul geweest met het aantal poorten aan de zijkanten. Zo beschik je in totaal over drie USB-A poorten en een USB-C poort. Het goede aan de USB-C poort is dat het zowel DisplayPort, Thunderbolt als een lader ondersteunt. Je kan deze laptop dus met dezelfde lader als je smartphone opladen. Bovendien kun je dankzij deze USB-C poort de Acer Swift 3 via een powerbank opladen om zijn batterijduur te verlengen. Verder vinden we nog eenSD kaart lezer en een 3.5mm jack om een koptelefoon aan te sluiten. Het Kensington slot kan handig zijn voor wanneer je je laptop wilt kunnen achterlaten in een onbewaakte ruimte zoals in de bibliotheek of klaslokaal.

beste laptop voor school 2020
Aan de rechterkant bevindt er zich een SD-kaart lezer, een USB-A 2.0 poort en een Kensington slot.

De Thinkpad T490 is een betrouwbare laptop in een typisch onopvallend design van Lenovo. Aan de binnenkant vinden we een krachtige Intel Core i5 die in combinatie met 8GB RAM en een 256 GB SSD zorgt voor snelle prestaties. De prestaties van de Thinkpad T490 liggen in lijn met de veel goedkopere Acer Swift. Waarom zou je dan voor de Thinkpad kiezen in plaats van de Acer Swift 3? Een eerste reden is de veel betere bouwkwaliteit. Ondanks het feit dat beide toestellen 1,5kg wegen is de T490 veel steviger en bestand tegen schokken en stoten. Daarnaast beschikt hij over een veel betere ventilatie die minder lawaai maakt en de processor beter koelt. Alles samengenomen kan de Thinkpad T490 heel wat misbruik verdragen zonder kapot te gaan.

beste ultrabook voor studenten
De Lenovo ThinkPad staat al jaren bekend als een onopvallend maar betrouwbaar werkpaard.

Voor studenten die veel notities moeten nemen en een eindwerk schrijven is een goed toetsenbord belangrijk. Het toetsenbord van de T490 is een van de beste die je in een laptop kunt vinden. De toetsen hebben een kuiltje waardoor toetsen gemakkelijk te vinden zijn. Typen gaat zeer vlot en voelt comfortabel aan dankzij de ruime layout van het toetsenbord. Een minpunt is wel dat voor een laptop van meer dan 1.000 euro we wel toetsenbordverlichting hadden verwacht. Naast de responsieve trackpad is er ook de iconische Trackpoint. Dat is het rode rubbertje tussen de G, H en B toets. In plaats van Windows Home beschik je ook over Windows Pro waardoor je je een verbeterde controle hebt in het beveiligen van je bestanden en je privacy. Bovendien beschik je over 3 jaar on-site garantie. Dit wil zeggen dat bij eventuele fabrieksfouten Lenovo zelf een technieker bij jou laat langskomen om je laptop te herstellen. Een groot voordeel ten opzichte van je laptop te moeten binnenbrengen en hem gedurende weken niet te kunnen gebruiken.

beste ultrabook voor studenten

Op vlak van aansluitingen is de Lenovo Thinkpad T490 een absolute marktleider. Hij beschikt maar liefst over drie USB-C poorten en twee 3.1 USB-A poorten. Een USB-C wordt gebruikt om de laptop op te laden aan de hand van een compacte lader. De tweede USB-C poort ondersteund Thunderbolt 3 dat tot vier keer sneller is in vergelijking met USB 3.1 in het overzetten van bestanden. Een bijkomend voordeel is dat je via DisplayPort tot twee 4K schermen kunt aansluiten. Maar een scherm of beamer aansluiten kan ook simpelweg aan de hand van de HDMI poort. Verder vinden we nog een microSD kaartlezer en een ethernetpoort voor bedraad internet. De 3.5mm jack gebruik je voor het aansluiten van een koptelefoon en dankzij het Kensington slot kun je je laptop vast hangen. Aan de achterkant is er zelfs een simkaart slot om je laptop via 4G te laten verbinden met het internet.

De MacBook Air 2020 is een goede keuze voor studenten die op zoek zijn naar een betaalbare Macbook. De basisversie komt met een Intel Core i3 processor, 8 GB RAM en een 256 GB SSD. Ondanks het feit dat hij voorzien is van een dual core processor is de performantie vrij goed. Zelfs wanneer je aan het multitasken bent zul je niet snel een vertraging opmerken. Bij het langdurig gebruiken van veeleisende applicaties kan hij wel hoge temperaturen bereiken. Om de temperatuur te beperken zal de processor op een lagere kloksnelheid draaien en zal de ventilatie aanslaan. Hierdoor zal je laptop vertragen maar het is vooral het lawaai van de ventilatoren dat storend is wanneer je moet studeren. Bij dagelijks gebruik is dit geen probleem maar het is geen laptop die ontworpen is voor veeleisende taken zoals bijvoorbeeld het bewerken van foto’s en video’s.

beste macbook voor studenten
De MacBook Air 2020 is beschikbaar in Space Grey, zilver en goud.

Het design van de MacBook Air 2020 maakt gebruik van een aluminium chassis. Hierdoor heeft Apple een enorm licht en compacte laptop kunnen bouwen. Met een dikte van nauwelijks 1,6 cm en een gewicht van 1,29kg neem je deze laptop overal gemakkelijk mee naartoe. Door zijn compact formaat beschikt hij over een iets kleiner 13,3 inch scherm. Het Retina scherm met een resolutie van 2.560 x 1.600 pixels zorgt voor een haarscherp beeld. Bovendien zorgt het kwalitatief scherm ervoor dat kleuren waarheidsgetrouw worden weergegeven.

beste macbook voor studenten
De nieuwste Apple MacBook Air is voorzien van het nieuwe Magic toetsenbord.

Het grootste nadeel van een MacBook Air is de beperkte keuze aan poorten. Je bent namelijk beperkt tot twee USB-C poorten en een 3.5mm jack. Beide poorten beschikken wel over Thunderbolt 3 zodat je zowel kunt gebruiken om op te laden, bestanden over te zetten als een scherm aan te sluiten. Toch merken we dat heel wat MacBook Air gebruikers gebruik moeten maken van dongles omdat ze een HDMI-poort, USB-A of ethernepoort nodig hebben. Wat we wel enorm goed vonden is het nieuwe Magic toetsenbord. Het is een enorme verbetering ten opzichte van het oude vlindertoetsenbord dat niet betrouwbaar was. Er is nu een travel van 1mm en langdurige typsessies verlopen zijn nu veel comfortabeler.

De Ideapad 3 is volgens ons onderzoek de beste goedkope laptop voor studenten. Lenovo heeft handig ingespeeld op de nieuwe AMD Ryzen 5 processors. Deze zijn namelijk qua performantie even goed als de meeste Core i5 processors van Intel maar wel een stuk goedkoper. In combinatie met 8GB RAM en een 256 GB SSD geniet je dus van even goede prestaties in vergelijking met laptops die dubbel zo duur zijn. Met een gewicht van 1,6 kg en een compact formaat is hij ook even draagbaar in vergelijking met de andere laptops in dit artikel. Maar om een goedkope laptop te kunnen aanbieden heeft Lenovo wel op een paar andere zaken moeten besparen. Zo bestaat het RAM geheugen uit twee modules van elk 4GB in plaats van een module van 8GB. Dit maakt het onmogelijk om het RAM geheugen uit te breiden maar dit is voor de meeste gebruikers toch niet nodig.

beste laptop voor studenten
Aan de linkerkant zijn er 3 USB-A poorten en een HDMI poort.

Het grootste nadeel van de Lenovo Ideapad is de beperkte batterijduur. Je kan een maximale batterijduur van 7 uur verwachten in energiebesparende modus. Het reëel verbruik zal eerder tussen de 5 en de 6 uur liggen. Dit wil zeggen dat je op zoek zal moeten gaan naar een stopcontact wanneer je een hele dag les hebt. De webcam heeft een resolutie van 480p wat zeer laag is. Doe je vaak aan conference calls dan is dit dus geen ideale laptop. Een bijkomend nadeel is dat er geen USB-C poort is. Dit had handig kunnen geweest zijn om de laptop op te laden of om een scherm op aan te sluiten. Wat er wel is zijn drie USB-A poorten en een HDMI poort om verbinding te maken met een tweede scherm of beamer. Bovendien is er ook nog een 3.5mm jack en een SD kaart lezer.

beste laptop voor studenten
Aan de rechterkant is er enkel een 3.5mm jack en een SD kaart lezer.

De HP Chromebook 14 is de ideale laptop voor studenten die een laptop onder de 300 euro zoeken. Normaalgezien zouden we nooit een laptop onder de 300 euro aanraden omdat deze gewoon te traag zijn om comfortabel op te werken. Maar de HP Chromebook 14 gebruikt ChromeOS in plaats van Windows. Omdat ChromeOS een veel lichter besturingssysteem is in vergelijking met Windows kan het vrij vlot draaien op zelfs beperkte hardware.

beste chromebook voor studenten
De HP Chromebook 14 maakt gebruik van ChromeOS in plaats van Windows.

Zo maakt deze laptop gebruik van een AMD A4 processor, 4 GB RAM en een 64 GB eMMC opslagruimte. De prestaties zijn zeker niet te vergelijken met een volwaardige laptop maar om notities te nemen, mails op te volgen en films te streamen is deze Chromebook performanter dan je zou denken. Bovendien gaat de batterij maar liefst 8 uur mee bij normaal gebruik wat beter is in vergelijking met de Lenovo Ideapad 3. Hij beschikt ook nog eens over een 720p webcam wat vergelijkbaar is met de webcam van de MacBook Air die 4 keer zo duur is.

beste chromebook voor studenten
Aan de linkerkant is er van links naar rechts een Kensigton slot, een USB-C poort en een USB-A poort.

Op vlak van aansluitingen is de HP Chromebook 14 ook vrij goed uitgerust. Aan beide kanten bevindt er zich een USB-C poort zodat je je lader langs beide kanten kunt insteken. Ook zijn er twee USB-A poorten voor het aansluiten van een draadloze muis of een externe harde schijf. Een externe harde schijf of opslagruimte is geen overbodige luxe voor dit toestel. Je bent namelijk beperkt tot een opslagruimte van 64 GB dat vrij snel kan vol geraken. Gelukkig krijg je het eerste jaar gratis 100GB op Google Drive dat je kan gebruiken voor het opslaan van bestanden.

beste chromebook voor studenten
Aan de rechterkant bevindt zich een 3.5mm jack, een micro SD kaartlezer, een USB-A en een USB-C poort.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.