Scroll Top
beste laser beamer projector

De 6 beste laser tv’s van 2023

Geniet van series en films in een groot formaat

In dit artikel gaan we dieper in op de beste laser tv’s. Als de grootste tv’s nog te klein zijn voor jou, dan is dat type beamers een goede keuze. In tegenstelling tot andere 4K beamers is de installatie heel eenvoudig. Je hoeft laser tv’s maar enkele centimeters van de muur te verwijderen en je krijgt al een 100 inch beeld. Laser tv’s hebben dankzij hun laser verlichting en DLP-systeem mooie en accurate kleuren. Vooral met een projectiescherm lijkt het alsof je naar een echte tv aan het kijken bent.  

We baseerden onze keuze in de eerste plaats op beeldkwaliteit en vervolgens op features en geluidskwaliteit. Laser tv’s hebben vaak een ingebouwde soundbar. Films en series op een groot scherm, lees hier verder om de beste laser tv te vinden. 

Beste prijs-kwaliteit: Optoma CinemaX P2

Voordelen:

 • Zeer goede beeldkwaliteit
 • Ondersteunt 3D
 • Ingebouwde soundbar
 • ARC-aansluiting
 • True 4K

Nadelen:

 • Slecht besturingssysteem

De beste laser tv is de Optoma CinemaX P2 met True 4K resolutie, mooi beeld en veel features. Het apparaat oogt ook mooi en er zit bovendien een goede soundbar ingebouwd. Die zorgt voor een goede sound, waardoor je niet meteen hoeft te investeren in een home cinema systeem. Je kan makkelijk een externe subwoofer koppelen voor meer bas.

De laser tv projecteert het beeld met een DLP-systeem, verlicht door laser. Zo ontstaat er een helder en scherp beeld en meer grijsschakeringen. Daardoor zien donkere beelden er mooier uit. Naast gewone beelden speel je met deze goede laser tv ook 3D-beelden af.

Tot slot heeft deze beste 4K laser tv de SmartFit app voor iOS of Android. Zo kan je met je smartphone het beeld automatisch kalibreren. Het Aptoide platform, gebaseerd op Android, zou een alternatief moeten zijn voor besturingssystemen zoals Android TV of Samsung Tizen. In de praktijk werken de apps niet goed op dit systeem. Randapparatuur sluit je aan via de twee HDMI 2.0 aansluitingen, waarvan één ARC ondersteunt. Met de ethernetpoort kan je een stabielere internetconnectie verkrijgen. Tot slot heb je nog een bluetooth-connectie, drie usb-aansluitingen en een stereo out en optische poort voor audio.

Beste 4K Laser: BenQ V7050i

Voordelen:

 • True 4K
 • Scherpe lens met automatisch lenskapje
 • Mooie HDR-beelden
 • Goed contrast

Nadelen:

 • Slechts twee HDMI-inputs
 • Duur

Native 4K beamers zijn zeer duur, maar dankzij de pixel shifting technologie krijg je bij deze laser tv een beeld dat aan alle eisen van True 4K voldoet. Daarnaast heeft deze laser tv een helder en kleurrijk beeld met een goede contrast ratio. Reken daar tot slot een scherpe lens bij en mooie HDR-beelden en de keuze voor de beste laser tv op het vlak van beeldkwaliteit is de BenQ V7050i. De lens heeft overigens een automatisch lenskapje, waardoor er weinig stof op komt.

Uniek aan de beamer is dat je hem ook kan instellen als achterprojector. Dat wil zeggen dat je de beamer achter een specifiek projectiescherm plaatst. Dat soort setup resulteert in een beter contrast en een betere kleurensaturatie bij natuurlijk licht, omdat het licht gediffuseerd in plaats van weerkaatst wordt.

Bij deze tv komt ook een Android TV dongle, waarmee je de grootste streamingapps kunt casten. Als je de Android TV dongle gebruikt heb je wel nog maar één HDMI 2.0 aansluiting over. Een ethernetpoort geeft je een stabiele internetconnectie en met de bluetooth-connectie kan je externe speakers aansluiten.

Beste goedkope: Epson EH-LS300B

Voordelen:

 • Ingebouwde Chromecast
 • Helder beeld
 • ARC-connectie
 • Lange levensduur
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Geen Netflix
 • Geen ethernetpoort
 • Geen 4K

Laser tv’s zijn nog relatief duur, maar er is één model dat onder de 2.000 euro duikt. De beste laser tv voor dat budget heeft een helder Full HD beeld en komt met leuke features. Zo ondersteunt één HDMI-poort ook ARC, voor een soundbar of een AV receiver. Het apparaat heeft geen ethernet-connectie voor een stabielere internetverbinding, maar wel wifi.

Het smart-platform van deze laser tv is Android TV, maar Netflix vind je er niet op terug. Via de ingebouwde Chromecast kan je er wel naartoe casten. Met een lage throw ratio (slechts 0,26) moet de projector slechts een halve meter verwijderd zijn van de muur om een beeld van twee meter breed te krijgen.

Deze goedkope laser tv werkt met een 3LCD-systeem met laser als lichtbron. De drie lcd-schermpjes zijn gekleurd volgens de drie hoofdkleuren. Door een complex systeem krijg je zo een helder beeld met mooie kleuren. Deze technologie heeft minder last van het regenboog effect en een langere levensduur. Je krijgt twee HDMI-inputs, een usb-poort en ingebouwde wifi.

Beste Full HD: Optoma EH340UST

Voordelen:

 • Scherpe beelden
 • Heldere projector
 • Mooie kleuren
 • 3D-ondersteuning

Nadelen:

 • Geen smart features
 • Geen internetconnectie

Resolutie is niet alles als het op beeldkwaliteit aankomt. De meeste films zijn niet gefilmd, laat staan geëxporteerd in 4K. Daarom kom je met een Full HD resolutie al een heel eind. De beste laser tv met Full HD kwaliteit is de Optoma EH340UST. Hij heeft met zijn 4.000 ANSI lumen een helder scherm met diepe contrasten en scherpe beelden. Naast Full HD films ondersteunt dit apparaat ook 3D-films.

Deze laser tv heeft in tegenstelling tot andere apparaten geen smart platform zoals Google of Tizen. Streamen moet dus via een laptop of streamer gebeuren. Die kan je aansluiten op één van de twee HDMI-poorten. Via een wifi- of –ethernet-connectie casten is helaas niet mogelijk.

De laser tv is dus niet rijk aan smart features, maar hij is vooral goed omwille van zijn beeldkwaliteit. Het DLP-systeem in combinatie met de gekleurde lasers zorgt voor haarscherpe beelden met een groot kleurengamma. Films, ongeacht resolutie, komen echt tot leven.

Voordelen:

 • Ingebouwde Dolby Atmos speakers
 • Mooie kleuren
 • Sterk besturingssysteem
 • Helder beeld

Nadelen:

 • Duur
 • Ondersteunt geen Dolby Vision

De beste laser tv’s klinken minstens zo goed als een gewone tv en één model slaagt daarin, de Samsung The Premiere LSP9T. Het ingebouwde speakersysteem klinkt helder en warm. Twee speakers richten zelfs naar boven voor een Dolby Atmos ervaring. Het flagshipmodel van de fabrikant heeft daarnaast ook sterke smart features en een mooi beeld.

Dat beeld heeft vooral een zeer breed kleurenspectrum. Dat is te danken aan het lasersysteem, waarbij drie lasers een hoofdkleur op de DMD-chip projecteren. Zo krijg je een mooie kleurweergave en een sterke helderheid. Uiteindelijk heb je het gevoel dat je eerder naar een grote tv aan het kijken bent dan naar een projectie. Deze laser tv biedt geen native 4K, maar met behulp van enkele digitale trucjes kan het beeld toch als ‘True 4K’ beschouwd worden.

De beamer ondersteunt HDR10 en HDR10+, maar zoals alle Samsung-modellen geen Dolby Vision. Tot slot vind je qua aansluitingen alles wat je nodig hebt. De belangrijkste aansluitingen zijn de HDMI-poorten met eARC-aansluiting, die kan je aansluiten op een AV receiver. In deze goede laser tv krijg je ook het volledige Samsung Tizen-platform, dat je ook terugvindt bij Samsung’s smart tv’s. Bij al dit moois komt wel een stevig prijskaartje.

Beste koop: LG HU715QW

Voordelen:

 • Zeer goede beeldkwaliteit
 • Mooie kleuren
 • Te verbinden met draadloze speakers
 • HDMI 2.1 met eARC

Nadelen:

 • Minder goed geschikt voor gamers

De runner-up beste prijs-kwaliteit is een CineBeam van LG.  Een mooi beeld, sterke smart features en brede connectiviteit typeren deze goede laser tv.  Deze laser tv beschikt over drie lasers die elk één van de drie hoofdkleuren vertegenwoordigen: rood, groen en blauw. Zo verlies je geen helderheid, vermijd je een regenboogeffect en krijg je mooiere kleuren.

Ook qua audio krijg je wat je nodig hebt met een paar 20 Watt speakers bestaande uit een tweeter en een woofer. Verder kan je de beamer met draadloze speakers verbinden en kan je Dolby Atmos soundbars aansluiten via de eARC-connectie.

De drie HDMI-ingangen volstaan om voldoende apparaten aan te sluiten. Je hoeft geen ingang vrij te houden voor een aparte streamer, want deze laser tv beschikt over het volledige WebOS besturingssysteem van LG. Hierop vind je de meeste streaming apps. Een nadeel is de hoge latentietijd, die maakt dat deze beamer minder goed geschikt is voor gaming.

Tot zover onze selectie van de beste laser televisies. Een nieuwe technologie die het allerbeste beeld naar boven brengt. Voor alternatieven kijk je best in één van onze TV lijsten. Of ga je voor een short throw projector, ook deze zijn tegenwoordig van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Beste laser televisie

Waar op letten bij het kopen van een laser tv?

Technologie

Laser tv’s werken met het Digital Light Processing-systeem. Daarbij heb je twee elementen: een chipset en een lichtbron. Bij laser tv’s is de lichtbron een trio van lasers. Elke laser vertegenwoordigt één van de drie hoofdkleuren, namelijk groen, blauw en rood. Dat licht schijnt op een digital mirror device of DMD-chip. Die bestaat uit miljoenen aan microscopische spiegeltjes die op het juiste moment draaien en de juiste lichtstraal richting de lens reflecteren.

De lasers hebben als voordeel dat er geen regenboogeffect ontstaat en dat het uiteindelijke beeld helderder is. Er is ook een breder kleurengamma mogelijk. Om het beeld uiteindelijk zo groot te krijgen op zo een korte afstand zijn er twee mogelijkheden. Epson maakt gebruik van speciale lenzen en andere fabrikanten kiezen voor een speciale spiegelopstelling.

Resolutie

De meeste laser tv’s hebben een 4K-resolutie en enkele modellen zijn Full HD. De 4K-modellen maken  eigenlijk gebruik van een Full HD of 2K chipset. Met behulp van de pixel shifting technologie krijg je een optisch bedrog waardoor je brein je doet denken dat je meer pixels ziet. Concreet worden de pixels van hetzelfde beeld sneller dan het menselijke oog verschoven, waardoor je meer pixels lijkt te zien. Je krijgt dus hetzelfde beeld twee keer (of vier keer bij een Full HD chip) te zien, maar net naast elkaar.

Een nadeel daarvan is beeldstottering, wat optreedt als de processor de snel veranderende beelden even niet meer kan bijhouden. Gelukkig kan je dat oplossen door op regelmatige basis je laser tv te kalibreren. Full HD laser tv’s hebben dat probleem niet en ze hebben over het algemeen vloeiendere beelden.

Prijs

Laser tv’s zijn nog vrij nieuw, zeker in België. De term wordt zelfs nog niet gebruikt door de reguliere elektronicahandelaars. Veel flagshipmodellen van LG, Hisense en BenQ zijn hier ook nog niet beschikbaar. Het is dus nog een nicheproduct waarbij fabrikanten enkel de beste kwaliteit op de markt brengen.

Van zodra er meer vraag naar is, overwegen fabrikanten mogelijk om ook goedkopere modellen met een lagere resolutie op de markt te introduceren. Toch moet je weten dat de technologie op zich duur is. Zelfs bij gewone beamers zijn de modellen met laserverlichting steeds de duurste.

In vergelijking met een gewone tv zijn laser tv’s relatief betaalbaar. Je kan nooit een even goed beeld krijgen overdag, maar gewone tv’s zijn nog niet beschikbaar in het 100 inch beeldformaat van laser tv’s.

wat is een laser televisie beamer

Wat is een laser tv?

Laser tv’s zijn eigenlijk ultra short throw beamers die gebruikmaken van gekleurde lasers als lichtbron. Je kan ze net als tv’s op een gewoon tv-meubel plaatsen, waardoor ze even veel plaats innemen als een gewone tv. De lasertechnologie zorgt dan voor een kleurrijk en helder beeld met goed contrast. Als je ruimte helemaal verduisterd is, lijkt het bij de beste laser tv’s alsof je naar een gewone tv met groot beeldscherm kijkt. Het is daarom de beste optie om thuis een home cinema in te richten.

Wat zijn de voordelen van een laser tv?

Vergeleken met normale beamers gaan laser tv’s langer mee. Beamers met een gewone lamp gaan gemiddeld 10.000 uur mee vooraleer die lamp vervangen moet worden. Laserlampen kunnen tot 25.000 uur meegaan. Kleuren zijn ook waarheidsgetrouwer, dankzij een breder kleurengamma. De kwaliteit van de kleuren zal ook minder snel achteruitgaan, in tegenstelling tot bij gewone beamers. Tot slot hebben laser tv’s een zeer kleine throw ratio, waardoor je ze slechts enkele centimeters van de muur hoeft te verwijderen om een groot beeld te krijgen.

Dat grote beeld maakt ze in dat opzicht goedkoper dan gewone tv’s. Een gemiddelde laser tv kan minstens een beeld van 100 inch genereren. De grootste tv’s op de markt die ook van goede kwaliteit zijn, lopen al snel op tot meer dan 5.000 euro.

Goedkope laser tv
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, technologie, resolutie en prijs.

Tot zover het artikel beste laser tv

Lees meer artikels in de categorie ‘TV’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.