Scroll Top
Beste LED printer 2023

De 5 beste LED printers van 2024

Met een LED printer druk je bijna perfect af, ze zijn ook vaak kleiner dan andere type printers

Om de zoveel tijd komt er een nieuwe technologie die voor een revolutie zorgt. Printers stapten van inktjet naar laserprinter over, met LED printers als laatste ontwikkeling. Deze nieuwe technologie zorgt voor enkele verbeteringen, en dus gaan we op zoek naar de beste LED printer van 2024. Wat een LED printer is en hoe je deze moet kiezen lees je onderin.

Bekijk alvast de top 5 om een idee te krijgen van welke LED printer een antwoord biedt op je benodigdheden. LED printers zijn er nog niet zo lang dus het aanbod is voorlopig nog redelijk beperkt. Toch zijn ze al even goed (als niet beter) dan laserprinters, een waardig alternatief.

Onze selectie LED printers

Beste prijs / kwaliteit: BROTHER HL-L3230CDW

Brother heeft momenteel het beste gamma van kleurenledprinters. Ze zijn gekend voor goede toestellen met een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Door gebruik te maken van LED techniek (en dus minder bewegende onderdelen te hebben) maakt dit toestel weinig geluid. De stille printer is dus ideaal voor thuisgebruik of op kantoor, het zal weinig storen. Je print tot 20 pagina’s per minuut – kleur of zwart wit – of tot 3 pagina’s per minuut als je recto-verso print. Dit toestel is redelijk compact, hierdoor duurt het wat langer.

Een voordeel van Brother, als één kleur leeg is dan moet je die niet absoluut vervangen. Je kan gewoon doordrukken in zwart-wit. Andere merken zijn hier streng in en weigeren te werken als er een kleur op is. Een lastige manier van deze merken om meer geld te verdienen. Daarbij is het ook geen duurzame tactiek, dus bedankt Brother. Hoewel deze printer compact is is ze niet heel klein en weegt het toch 15 kg. Je kan hiermee ook enkel printen, dit is geen all-in-one toestel.

Resolutie: 600×2400 dpi | Kost/pagina: € 0.21 | Geluid: 46 dB | Pagina/min: 25

Beste all-in-one LED printer: BROTHER DCP-L3550CDW

Iets groter, nog steeds goed voor thuisgebruik (als je een all-in-one kleurenledprinter zoekt). Maar vooral voor zelfstandigen of KMO’s – Deze Brother is een stapje naar boven van de bovenstaande LED printer. De specificaties zijn gelijkaardig, met een groter display en enkele updates in software. Het grote verschil ligt in de toegevoegde functies om hier een all-in-one ledprinter aan te bieden met een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding.

Verbinding via de Cloud, app, NFC, Airprint, email of gewoon via USB, je hebt alle opties om te printen. Ook scannen en kopieren (zelf faxen!) is makkelijk gemaakt door het handige 9.3 cm display. Ideaal voor een klein kantoor, de laadbak met 250 vellen papier is hier goed meegenomen. Het is een zeer betrouwbaar en performant toestel. Niet enkel volgens ons, op Bol.com bijvoorbeeld zie je enkel 5/5 beoordelingen. Koper zijn zeer tevreden van deze aankoop, en wij begrijpen waarom.

Resolutie: 600×2400 dpi | Kost/pagina: € 0.20 | Geluid: 45 dB | Pagina/min: 25

Zelfstandige / KMO LED printer: BROTHER MFC-L3770CDW

Van beter naar best – deze Brother MFC-L3770CDW is de ’top of the line’. Deze wordt niet aangeraden voor thuisgebruik omdat er teveel extra functies aanwezig zijn. Dit toestel is gericht op KMO’s of zelfstandige die een goed werkpaard nodig hebben. De meeste eigenschappen zijn wel dezelfde; printkwaliteit, DPI, afmetingen en gewicht. Het gaat men echt om de kleine extra functies.

Dit toestel heeft ook een extern geheugenslot – iets wat ontbreekt in de andere Brother toestellen. Daarbij zal het automatisch dubbelzijdig scannen, iets wat de bovenstaande DCP-L3550 bijvoorbeeld niet doet. Heb je deze niet nodig dan is de bovenstaande Brother een betere keuze. Het aantal prints per minuut is dezelfde, alsook de capaciteit van de laadbak. Het is dus niet zo dat dit toestel meer aan zal kunnen. Ook qua ontwerp zijn ze bijna identiek.

Resolutie: 600×2400 dpi | Kost/pagina: € 0.20 | Geluid: 45 dB | Pagina/min: 25

Beste goedkope: RICOH SP400DN

Goede printers zijn altijd al een redelijke aankoop geweest, maar het moet niet altijd duur zijn. Nemen we enkel extra functies weg en beperkten we ons tot kwaliteit prints dan is deze Ricoh ook een goede LED printer optie. Met een maximale resolutie van 1200×1200 DPI moet het niet onderdoen aan andere modellen binnen deze lijst beste led printers. Ook de printsnelheid is redelijk goed, met 30 pagina’s per minuut (zwart druk, geen kleuren) valt dit goed mee.

In de papierlade kunnen 800 vellen papier plaatnemen, dit is toch niet weinig. Een beperkt voordeel, maar een vervelende taak om altijd papier aan te vullen. Je kan wel niet randloos printen. Er is ook geen mogelijkheid om draadloos te verbindin. Dit wil zeggen, geen wifi, bluetooth of NFC. Zelf printen via email is niet mogelijk. Het voordeel is dat de prijs hierdoor ongeloofijk laag is in vergelijking met andere modellen. Heb je enkel een goede led printer nodig dan is dit de beste.

Resolutie: 1200×1200 dpi | Kost/pagina: € 0.24 | Geluid: – dB | Pagina/min: 25

Editor’s pick: OKI C824N

Een compacte LED printer met een uitstekende kwaliteit, ook in A3 formaat. Zo kunnen we de Oki best beschrijven. Deze printer is bedoeld voor specifiek gebruik en is dus geen goede aankoop voor iedereen. Daarbij is dit toestel redelijk duur, maar een goede verhouding met wat je in ruil krijgt. Een A3 printer kost altijd meer dan A4 modellen. Voor deze prijs is de geleverde kwaliteit en kunnen welgekomen.

Het is hoedanook de kleinste A3 kleurenprinter op de markt. Via de LED print techniek behalen ze een kleurendruk van hoge kwaliteit. Daarbij werkt het toestel snel en is het energievriendelijk. Ook op vlak van verbinding is dit toestel top-of-line. NFC verbinding, ofwel via de cloud of wifi – je kan op alle manieren afdrukken. Omdat je tot 260 g/m² papiergewicht kan gaan kan dit toestel ook gebruikt worden om afbeeldingen op grote schaal af te drukken. Met een afdrukresolutie van 1200 x 600 DPI zit je altijd goed.

Led printer vergelijken

Tot zover onze suggestieve top 5 beste LED printers.
Voor meer alternatieven kan je altijd kijken naar de lijst laserprinters.

Wat is een LED Printer

De bekendste soorten printers zijn inktjets en laserprinters. Hoewel een LED printer nog een andere techniek is worden ze vaak met laserprinters vergeleken. Vele geloven dat dit nieuwe technieken zijn, de eerste laserprinter dateert van 1969 en de eerste LED printer van 1989. Laserprinters hebben veel verschillende kleine onderdelen dat vaak moeten bewegen. Een LED printer wou dit vergemakkelijken door met vaste onderdelen te werken en gebruik te maken van een nieuwe technologie. De LED printer werd ontworpen om voor meer betrouwbaarheid te zorgen, met een hogere snelheid en kwaliteit.

allinone ledprinter

Verschil met Laserprinter

Een laserprinter maakt gebruik van één lichtbron om de print te bevestigen. Een LED printer maakt gebruik van vele verschillende lichtpuntjes. Dit is het grootste verschil. Een laserprinter heeft ook de mogelijkheid om de grootte van dit lichtpunt te wijzigen; groter of kleiner te maken om de resolutie aan te passen. Een LED printer kan dit niet, en heeft een vaste pixelgrootte. Door gebruik te maken van minder bewegende onderdelen zijn ze ook betrouwbaarder, sneller en compacter. De nieuwste led printers zijn stilaan ook goedkoper door het verder ontwikkelen van de technologie. Toch blijft het aanbod redelijk beperkt.

Voor foto’s te drukken kijk je best naar een printer speciaal voor foto’s. Is snelheid belangrijker dan kwaliteit dan kan je ook kiezen voor een pocket printer. Een mini formaat speciaal voor foto’s.

Voor en nadelen van LED printers

Voordelen

  • Compacte printers: Door minder onderdelen te gebruiken en geen bewegende onderdelen te hebben zijn deze printers van nature compacter.
  • Duurzaam / minder slijtage: ze gaan hierdoor ook minder snel kapot.
  • Minder fijnstof: papier heen en weer bewegen produceert kleine stofdeeltjes. Doordat een LED printer dit niet doet zal je ook minder fijnstof vrijlaten.
  • Hoge(re) afdrukkwaliteit: Bij laserprinters is er meer kans dat er vervorming zal optreden. Het toestel maakt gebruik van spiegels en een correctielens om dit te voorkomen. Goedkopere laserprinters zijn hier beperkt en hebben als gevolg een slechtere drukkwaliteit. Bij LED printers wordt er geen gebruik gemaakt van spiegels en is er dus ook geen kans op vervorming. Kwalitatieve laserprinters hebben dit probleem niet.

Nadelen

  • Beperkte keuze: De populairste vorm van printers zijn laserprinters. Ook inktjets zullen nog enkele jaren een populaire keuze blijven. Toch is er ruimte voor deze led techniek om te groeien. De keuze in LED printers is voorlopig redelijk beperkt.
  • Duurder: Dit is niet altijd waar, je hebt ook redelijk goedkope LED printers. Beperkte keuze en een ‘nieuwe’ technologie. Voorlopig is het nog zo dat LED printers duurder zijn dan laserprinters.
  • Weinig herstelmogelijkheden: Omdat er een beperkt aanbod is zijn er ook minder mensen geschikt om deze toestellen te herstellen. Dit gebeurt niet vaak en hopelijk heb je de garantie. Toch is het een punt om in het hoofd te houden als je een LED printer wil kopen.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 10 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op drukkwaliteit, techniek, snelheid, verbruik en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Home office’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.