De 7 beste lenzen voor familiefotografie van 2023

Maak de perfecte familiefoto met de juiste lens

De beste lens voor familiefotografie heeft een voldoende brede beeldhoek om iedereen van het gezin netjes op de groepsfoto te krijgen. Een groothoek primelens met een ruime blik op je directe omgeving en een standaardlens die precies weergeeft wat je met je blote oog ziet, komen daarvoor in aanmerking.

Anderzijds wil je ook wel eens je spelende kinderen in beeld brengen en portretten van hen maken. Want ze worden zo snel groot. In dat opzicht is een zoomlens of telelens net iets meer aangewezen.

Maar denk eraan dat je bij kinderfotografie voldoende ruimte aan de beeldranden laat, zodat het kind mooi op de foto komt. Want kinderen zitten zelden stil. En je foto bijsnijden kan nog tijdens de ontwikkeling of nabewerking. Maar wat niet op de foto staat, kun je er alleen maar bij denken.

Het zou jammer zijn als je newborn fotografie daardoor de mist in gaat. Denk daarom grondig na over welke lens je gebruikt, welke instellingen je hanteert en hoe je tewerk gaat. Wij helpen je daarbij, selecteren de beste lenzen voor familiefotografie en geven je tips.

De mooiste groepsportretten van je kinderen, ouders, nonkels en tantes neem je met de Canon EF 35mm f/2 IS USM. De groothoek zorgt ervoor dat er meer volk in het beeldkader past. Zo houd je een mooi aandenken aan het familiefeest over. Ook als de foto wat later op de dag wordt genomen, in net iets mindere lichtomstandigheden. Want dit is een lichtsterke primelens, dankzij de grootste lensopening met het f/2 diafragma.

Deze goede lens past, zoals alle andere EF-objectieven, op de hele EOS-reeks van Canon. Ze is voor een spiegelreflexcamera ontworpen, met een APS-C of full frame sensor. Dankzij die grote sensor in je camera is het later mogelijk om je foto’s groot te printen, zonder ruis of onscherpte. Zodat elk van de familieleden op de foto herkenbaar blijft en haarscherp op het plaatje staat.

Ook de autofocus en de ingebouwde beeldstabilisatie dragen bij tot die scherpte. Net als de asferische lensglazen. Die speciale glazen zorgen ervoor dat lensfouten zo goed als uitgesloten zijn en kleurafwijkingen ook niet voorkomen. De glazen worden afzonderlijk met de hand geslepen om een uitstekende kwaliteit te garanderen.

Deze goede lens voor familiefotografie kun je ook voor natuurfotografie gebruiken, op reis of tijdens een groepsuitje met het gezin. Zoals een fietstocht of een wandeling. De lens weegt amper 335 gram en is daardoor gemakkelijk mee te nemen.

 Minimale scherpstelafstand: 24 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,24 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 335 gram

De Canon EF 85mm f/1.8 USM is een goede portretlens. Maar doordat de beeldhoek smaller is dan die van een groothoeklens, krijg je minder mensen op de foto. Tenzij je verder weg gaat staan en je familie kleiner afbeeldt. De primelens is minder geschikt om heel grote groepen in beeld te brengen en beter voor foto’s van je gezin. Een vijftal personen is ideaal.

De minimale scherpstelafstand is 85 centimeter. De lens heeft een USM scherpstelmotor die snel werkt en bijzonder stil is. Waardoor hij de kinderen niet opschrikt en je hen fotografeert terwijl ze helemaal opgaan in hun spel.

De primelens past op elke Canon EOS spiegelreflexcamera met een APS-C of full frame sensor. Met het grootste diafragma f/1.8 fotografeer je in de moeilijkste lichtomstandigheden. Ook ’s avonds in huis, zonder je ISO-waarde te verhogen. In je foto’s is daardoor geen ruis te zien.

Nochtans heeft de lens geen speciale glazen en moet je rekenen op de beeldstabilisator in de camerabody. De lens zelf heeft geen ingebouwde stabilisatie. Maar gelukkig werd het gewicht beperkt tot 425 gram, waardoor je de camera goed stabiel kunt houden wanneer je de lens ondersteunt.

Minimale scherpstelafstand: 85 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,13 | Filtermaat: 58 mm | Gewicht: 425 gram

Met de EF 24-105mm f/4L IS II USM lens van Canon zoom je in op je spelende kinderen en plaats je hen groot op de foto. Terwijl je op een veilige afstand toekijkt, tot je het juiste moment vindt om af te drukken. Je kinderen hebben niet eens door dat je hen gaat fotograferen. Daardoor zijn ze minder afgeleid. Ze gaan niet poseren en trekken geen rare snuiten. Maar je fotografeert hen zoals ze zijn.

Het voordeel van een goede zoomlens ten aanzien van een primelens is dat je zelf minder vaak van standpunt moet veranderen. Omdat je de brandpuntsafstand in één handomdraai wijzigt van 24 naar 105 mm. Daardoor hoef je niet per se op de kortste scherpstelafstand van 45 cm te fotograferen. In de groothoekstand fotografeer je het kind in zijn omgeving.

Gebruik je de Canon als telelens, neem je prachtige portretten die perfect kunnen dienen als aankondiging voor een lentefeest of vormsel. Je fotografeert het kind scherp dankzij de USM autofocus en beeldstabilisatie, geeft het helder weer dankzij de asferische glaselementen in de metalen lenskoker en beperkt de scherptediepte met het f/4 diafragma.

Met het juiste licht in de achtergrond ontstaat een bokeh effect. Want dit diafragma telt tien lamellen en is daardoor mooi rond. De lens voor familiefotografie is stof- en spatwaterdicht, maar ook schokbestendig. Je neemt ze mee naar de speeltuin en fotografeert daar zonder zorgen.

 Minimale scherpstelafstand: 45 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,23 | Filtermaat: 77 mm | Gewicht: 795 gram

Een standaard 50 mm lens geeft elke situatie weer zoals ze in werkelijkheid is. Dat is ook zo voor de Nikon AF-S 50mm f/1.4G, die op een spiegelreflexcamera met een APS-C of full frame sensor past. Wil je tonen hoeveel je kinderen zijn gegroeid of hoe ze zich tot elkaar verhouden, is dit daarvoor de beste lens.

De portretten die je neemt, zijn levensecht. Gebruik je de f/1.4 lensopening, fotografeer je de kinderen voor een vage achtergrond. Kleinere diafragma’s geven hun omgeving scherp weer. Het diafragma is opgebouwd uit 9 lamellen, wat het midden houdt tussen de uitersten 5 en 12.

De lens zelf bestaat uit 8 glaselementen in een zwarte kunststof en metalen koker. Ze weegt amper 280 gram, waardoor je ze probleemloos meeneemt op reis. Voor een groepsfoto aan een toeristische attractie, of een portret op het strand. Waar je aan kinderfotografie doet terwijl ze zandkastelen aan het bouwen zijn.

Inzoomen op hun activiteit is niet mogelijk omdat de Nikon AF-S 50mm f/1.4G een vaste brandpuntsafstand heeft. Wat er op de foto komt, hangt af van het standpunt dat je inneemt terwijl je rond je kinderen cirkelt. Schakel het automatische programma op de camera in en gebruik de autofocus als ondersteuning bij het fotograferen. Stabilisatie is in deze lens niet voorzien.

 Minimale scherpstelafstand: 45 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,15 | Filtermaat: 58 mm | Gewicht: 280 gram

Voor newborn fotografie is de Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR de beste lens. Want met de zoomlens fotografeer je de baby in huis, terwijl hij lekker warm op zijn schapenvel ligt. Je hebt zelfs geen studioflitsers nodig om heldere beelden te schieten.

Ook in mindere lichtomstandigheden neem je haarscherpe foto’s met deze goede lens voor familiefotografie. Dankzij de f/2.8 diafragmaopening, de stille autofocusmotor, de ingebouwde beeldstabilisatie en speciale asferische glazen. Die goede glaselementen, in een kunststof en metalen behuizing, voorkomen allerlei lensfouten en vervelende kleurafwijkingen. En ze versterken de scherpte in beeld.

Als je dan toch over het nodige materiaal voor newborn fotografie beschikt, plan dan ook eerdere fotosessies. Dan krijg je een mooier geheel. Met foto’s van de toekomstige mama met haar zwangere buik, van de fiere aanstaande papa en dolblije broertjes of zusjes in spe.

Met de 24-70 mm zoomlens schakel je gemakkelijk over van algemene beelden, naar leuke details. Je neemt een groepsfoto van het gezin om de geboorte aan te kondigen en gaat na de geboorte verder met je reportage. Dankzij de minimale scherpstelafstand van 38 cm, kom je tot vlak bij de baby en plaats je hem groot op de foto. Denk ook aan accessoires en leuke filters van 82 mm. Dan haal je het beste uit deze zoomlens.

 Minimale scherpstelafstand: 38 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,28 | Filtermaat: 82 mm | Gewicht: 1,07 kg

De Sony FE 50mm f/1.8 is een heel goedkope lens, maar een goede lens voor familiefotografie. Met deze standaardlens voor Sony systeemcamera’s wordt: “Wat je ziet, is wat je krijgt”, helemaal waargemaakt. De lens heeft een zacht lopende autofocusmotor. Je hoort hem wel, maar hij stoort niet.

Hij helpt je om goed op de kinderen te focussen en hen scherp op de foto te plaatsen. Ook al is het niet altijd gemakkelijk. Want kinderen zijn beweeglijk en zitten zelden stil. Je moet snel reageren om hun fratsen of gekke bekken voor eeuwig vast te leggen. Trek hun aandacht. Met deze 50 mm primelens lukt dat wel.

Want met een standaardlens sta je vaak in de buurt van je onderwerp, omdat je niet kunt inzoomen. Met deze lens beweeg je vlot rond je kinderen en huisdieren. Ga je gezwind door de knieën en ben je net zo snel weer recht. Omdat deze lens maar 186 gram weegt. Ook al zitten er 5 glaselementen, in 6 groepen, in de sterke metalen behuizing.

Kinderfotografie is topsport. Je rent met je fototoestel door de tuin, achternagezeten door kinderen met waterballonnen. Of je fotografeert hen plat op de buik, wanneer ze van de waterbaan glijden. Het is mogelijk met deze primelens. Ze is spatwaterdicht en er kan niet al te veel stuk gaan. Want deze lens bevat enkel wat je echt nodig hebt.

 Minimale scherpstelafstand: 45 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,14 | Filtermaat: 49 mm | Gewicht: 186 gram

De Sony E PZ 18-105mm f/4 G OSS past op een Sony systeemcamera met een APS-C sensor. Waarbij je rekening moet houden met de cropfactor van 1,5. Waardoor je de brandpuntsafstanden van deze zoomlens met de helft moet vermeerderen. Zo kom je tot een veelzijdige lens voor familiefotografie, met enerzijds een ruime beeldhoek voor foto’s van het hele gezin en anderzijds een mooie telelens voor prachtige portretten en detailfoto’s.

Waarmee je handelingen van je kinderen uitvergroot. Of ervoor zorgt dat hun blinkende oogjes van de foto spatten. Omdat de autofocus daarop scherpstelt. Hoe de achtergrond eruitziet, hangt af van het diafragma dat je instelt. Bij f/4 is de achtergrond wazig en bij f/22 komt hij scherp op de foto.

Maar je oogappels vooraan komen altijd mooi in beeld, dankzij de speciale kwaliteitsglazen van de lens. Die zijn asferisch, met de hand geslepen en voorzien van een beschermende coating. Waardoor de kans op vertekening en foute kleuren klein is.

Deze lens weegt 427 gram. Ze is voldoende zwaar om vlot te kunnen werken en licht genoeg om overal mee naartoe te nemen. Als je deze lens meesleurt op vakantie, kun je de andere thuislaten. Ze is van een prima kwaliteit en bevat een heel goede beeldstabilisator.

 Minimale scherpstelafstand: 45 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,11 | Filtermaat: 72 mm | Gewicht: 427 gram

Goedkope lens
Afbeelding: Canva.com

Welke is de beste lens voor familiefotografie?

Fotografeer je de familie in huis tijdens een verjaardagsfeest van een van de kinderen of een ander gezellig samenzijn, plaats dan een lichtgevoelige lens op je camera. Omdat daar weinig plaats is en je veel volk op de foto wilt, neem je best een groothoek of een standaard 50 mm lens. Een primelens is een goede keuze. Een zoomlens heeft ook voordelen. Zeker als ze van groothoeklens in een telelens overgaat.

Zoom in op de actie, zoals het uitblazen van de kaarsen tijdens het feest. Of buiten op de kinderen terwijl ze in de zandbak spelen. Een groot diafragma zorgt dan voor een wazige achtergrond, een klein diafragma voor meer scherpte in beeld. Kies een lichte zoomlens als je van plan bent om veel uitstappen te maken met de familie, of om regelmatig met z’n allen op reis te gaan.

Welke instellingen kies je om een groepsfoto te nemen?

Fotografeer je spelende kinderen, dan plaats je de camera op de sluitertijd voorkeuze. Kies een korte sluitertijd, zoals 1/500 seconde, om hun bewegingen scherp op de foto te krijgen. Bij portretten is de sluitertijd iets minder belangrijk. Zeker wanneer je de kinderen laat poseren of met het hele gezin op de foto gaat. Want dan gebruik je een standaard lens in plaats van een telelens en heb je minder last van een trillende camera, omdat het zwaartepunt centraler ligt.

Schakel voor groepsportretten over op de diafragma voorkeuze om tot een grote scherptediepte te komen. Zodat iedereen scherp en herkenbaar in beeld komt. Kies het f/8, f/11 of f/16 diafragma dat een grote scherpte garandeert en stel scherp op een derde van het dieptevlak om de scherpte op de foto te optimaliseren. Maar blijf wel op je sluitertijd letten. Die moet altijd korter zijn dan 1 gedeeld door de brandpuntsafstand van de lens om onscherpte in beeld te voorkomen. Is de sluitertijd toch langer, verhoog dan de ISO-waarde, zodat de sensor lichtgevoeliger en de tijd vanzelf korter wordt.

Beste lens
Afbeelding: Canva.com

Tot zover onze favoriete en beste lenzen speciaal voor familiefotografie.
Bekijk in het camera overzicht ons advies voor elk type foto. Zo kan je ook gaan voor portretfotografie, of een gaan voor een polyvalente spiegelreflex.
Stilstaande elementen van kortbij, zoals wanneer je producten fotografeert, doe je best met een ander type lens.

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.