De 7 beste lenzen voor interieurfotografie van 2022

Maak de perfecte interieurfoto’s met de juiste lens

De beste lens voor interieurfotografie is een groothoeklens met een brandpuntsafstand tussen 14 en 35 mm, als je van plan bent om veel van de binnenruimte in je foto te tonen. Met een standaardlens of een beperkte telelens zoom je daarna in op de details van het interieur.

Om een grotere variatie in je foto’s te brengen en de aandacht te vestigen op de sterke punten van de ruimte. Bijvoorbeeld: die decoratiestukken of meubels waarvan je het materiaal en de structuur beter zichtbaar maakt door ze van dichtbij te fotograferen.

Met die goede lens neem je ook portretten van zakenlui in hun kantoor of van spelende kinderen in huis, waarbij de omgeving een toegevoegde waarde is voor de inhoud van je foto’s. Het kantoor zegt iets over het bedrijf en het aanzien van de zakenman. De speelhoek en de speeltuigen die om je kind heen liggen, tonen de activiteiten van je kleine spruit en zijn interesses.

Een lichtsterke primelens of zoomlens voor binnenhuisfotografie is een investering die je ook voor tal van andere doeleinden kunt inzetten. Zo leg je de gevel van het gebouw met dezelfde groothoeklens op de foto vast, waardoor architectuurfotografie een optie is. En ook voor landschapsfotografie is de lens geschikt. Evenals voor het nemen van groepsportretten en familiefotografie.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende lenzen van Canon, Nikon, Sigma en Sony. Lees hieronder verder om de beste lenzen voor interieurfotografie te vinden.

De beste lens voor interieurfotografie is de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM. Zeker als je die op een Canon EOS spiegelreflexcamera met een full frame sensor plaatst. Omdat je de ruime beeldhoek dan ten volle kunt benutten. Bij een camera met een APS-C sensor, moet je de brandpuntsafstand met de 1,6 cropfactor vermenigvuldigen, waardoor deze 16-35 mm lens al snel een standaardlens wordt. Je krijgt dan minder van het interieur op de foto, maar geeft het wel realistischer weer.

Met de groothoeklens toon je de binnenruimte in zijn totaliteit. Ook als de ruimte beperkt is, lukt het nog om ze op de foto te krijgen. De lens geeft je zelfs het voordeel dat de kamer groter oogt dan ze in werkelijkheid is. Ga op een ladder staan of plaats je fotocamera op een hoog statief om een overzicht te krijgen. Zoom uit tot je het interieur goed in beeld hebt. Kies een diafragma tussen f/2.8 en f/22 en stel scherp met de stille autofocus. De asferische glazen van de zoomlens heffen lensfouten op. Met een polarisatiefilter slaag je er ook in om reflecties in huis te beperken.

Lichtweerkaatsingen kunnen het beeld nogal verstoren. Niet alleen licht dat via de ramen van buiten naar binnen komt, is een probleem. Maar ook de verlichting in huis en glanzende stenen en meubels hebben hun invloed op hoe het licht via de lens in de camera komt. Deze lens weegt 790 gram, heeft een metalen koker en is stof- en spatwaterdicht. Zo neem je ook foto’s waar het binnen regent.

Minimale scherpstelafstand: 28 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,25 | Filtermaat: 82 mm | Gewicht: 790 gram

Bij binnenhuisfotografie sta je voor de keuze. Of je focust op de ruimte en brengt die gedetailleerd in beeld. Dan gebruik je een klein diafragma, zoals f/8 of f/11. Of je portretteert iemand in een kantoor of een andere binnenruimte. Waarbij je met de stille autofocus van de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM scherpstelt op die persoon. En je de omgeving ondergeschikt maakt, door een groot diafragma f/2.8 te gebruiken, om de scherptediepte te beperken. Wil je de persoon toch in een scherpe ruimte afbeelden, omdat die net een toegevoegde waarde heeft, dan grijp je terug naar een klein diafragma. Met een maximum van f/22 in dit geval.

De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM past op een full frame systeemcamera van Canon. De lens heeft een RF-vatting, een interne beeldstabilisator en een stille, fijngevoelige scherpstelmotor waarmee je heel precies kunt focussen. De asferische glaselementen voorkomen lensfouten en kleurafwijkingen. Deze lensglazen zitten in een behuizing uit kunststof. En ondanks dit lichtere materiaal, in vergelijking tot metaal, is de lens toch zwaarder dan haar evenknie voor de spiegelreflexcamera. Deze zoomlens weegt 840 gram. Om scherpe interieurfoto’s te nemen in slecht verlichte ruimten, plaats je je camera met deze lens maar beter op een goed statief.

Minimale scherpstelafstand: 28 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,21 | Filtermaat: 82 mm | Gewicht: 840 gram

Werk je samen met een binnenhuisarchitect of ben je van plan om je interieur een make-over te geven, dan kan het belangrijk zijn om in te zoomen op bepaalde details of structuren in de kamer. Om de juiste kleur en de gebruikte materialen te tonen van elementen die onderdeel zijn van het gebouw of zich daar bevinden, zoals meubels en interieurdecoratie. Maar ook om meer afwisseling te brengen in je foto’s, waarbij je algemene beelden en detailfoto’s door elkaar mixt, is deze Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM een goede lens. Omdat je van een lichte groothoeklens snel een beperkte telelens maakt. Deze lens past op een Canon spiegelreflexcamera met een APS-C of full frame sensor.

De zoomlens heeft een filterformaat van 82 mm, voor het geval je een polarisatiefilter op de lens wilt schroeven, die storende reflecties in het interieur wegneemt. De grootste diafragmaopening blijft op f/2.8 staan, wanneer je van 24 naar 70 mm inzoomt. Wat dit tot een lichtsterke lens maakt. Ze heeft een stille USM autofocusmotor en 18 hoogwaardige glaselementen die beschermd worden door een metalen behuizing. De lens weegt 805 gram, is 11 cm lang en is stof- en spatwaterdicht. Behalve voor binnenhuisfotografie kun je deze zoomlens ook inzetten voor het fotograferen van landschappen en het maken van reportages, zoals trouwfotografie.

Minimale scherpstelafstand: 38 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,21 | Filtermaat: 82 mm | Gewicht: 805 gram

Nog een goede lens voor trouwfotografie is de lichtsterke primelens AF-S 20mm f/1.8G ED van Nikon. Daarmee neem je schitterende groepsportretten van de hele familie. Van grootouders, over kinderen  tot kleinkinderen. En daarna fotografeer je de hele bende in huis, tijdens de receptie, of in de kerk en trouwzaal van het gemeentehuis voor de echte plechtigheden. Omdat het licht in oudere gebouwen vaak te wensen overlaat, kun je wel een lichtsterke primelens gebruiken. Deze goede Nikon-lens met een vaste brandpuntafstand van 20 mm, heeft f/1.8 als grootste diafragmaopening. Waardoor je de kans krijgt om langer vanuit de hand te fotograferen, zonder grote risico’s op bewegingsonscherpte.

Bij het scherpstellen krijg je overigens extra ondersteuning van de stille autofocusmotor. In de goede lens zit geen beeldstabilisatie. Maar de kunststof en metalen behuizing bevat wel 13 speciale glazen, onderverdeeld in 11 groepen, om de scherpte en helderheid van je foto’s te garanderen. Asferische glaselementen voorkomen immers, zoals je intussen weet, lensfouten en kleurzwemen. Waardoor het bruidspaar en de rest van de familie herkenbaar en gedetailleerd in beeld komen. Met 357 gram draag je deze primelens gemakkelijk de hele dag met je mee. Dat is een grote meevaller. Vooral als het huwelijksfeest tot in de vroege uurtjes duurt en jij, als fotograaf, trouw op post blijft.

Minimale scherpstelafstand: 20 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,23 | Filtermaat: 77 mm | Gewicht: 357 gram

De Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED is een goede lens voor interieurfotografie als je tenminste over een Nikon spiegelreflexcamera met een full frame sensor beschikt. Want heb je een camera met een APS-C sensor, is het een gewone standaardlens. Omdat je rekening moet houden met een 1,5 cropfactor die van de 35 mm brandpuntsafstand al snel een 52 mm maakt. In het eerste geval maak je prachtige binnenhuisopnames, waarbij je de volledige ruimte in beeld brengt en ze groter afbeeldt dan ze is. Bij de standaardlens worden het alledaagse plaatjes die de realiteit meer benaderen en heel vertrouwd aanvoelen. Omdat die brandpuntsafstand overeenkomt met wat je met het blote oog ziet.

In verhouding tot elke andere beste lens in dit overzicht, is deze een goedkope lens. Terwijl ze, op de interne beeldstabilisatie na, toch over alle grote troeven beschikt van de Nikkor lenstechnologie. De lens telt 11 asferische glaselementen, verdeeld over 8 groepen die ten opzichte van elkaar bewegen bij het scherpstellen. Het focussen op je onderwerp laat je over aan de stille SWM scherpstelmotor. En de volle scherpte bereik je al na een minimum afstand van 25 cm. De kunststof en metalen koker is stof- en spatwaterdicht. En hoewel er dus metaal in verwerkt zit, weegt deze lens maar 305 gram. Waardoor je ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Om aan binnenhuisfotografie te doen.

 Minimale scherpstelafstand: 25 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,16 | Filtermaat: 58 mm | Gewicht: 305 gram

Fotografeer je graag kleine kinderen terwijl ze voor het eerst zelfstandig pasta of patatjes eten aan de grote tafel, terwijl ze hun fantasie de vrije loop laten in hun speelhoek, of liggen te slapen in hun bedje. Dan kan dat met de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM. Een lichtsterke zoomlens waarmee je in huis foto’s neemt. Ook in de moeilijkste lichtomstandigheden. Zonder het grote risico te lopen dat je foto’s ruis of bewegingsonscherpte vertonen. Bokeh is wel mogelijk, dankzij het ronde diafragma met 9 lamellen en het nachtlampje in de achtergrond, vlak bij de wieg waarin de baby ligt te slapen.

Deze Sigma groothoeklens is een goed alternatief voor de duurdere merklenzen. Ze heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding en zal je niet teleurstellen. De f/1.8 lichtsterkte is haar grote troef. Verder telt de lens 17 speciale glaselementen in 12 groepen, waaronder asferische glazen en SLD glazen, die lensfouten voorkomen en ervoor zorgen dat er in je interieurfoto’s geen foute kleuren verschijnen. De stille scherpstelmotor legt de focus op de juiste plaats. Handmatig bijstellen kan, zelfs zonder de instellingen aan te passen. De lens weegt 811 gram, is 12 cm lang en heeft een filterformaat van 72 mm. Zo weet je meteen welke grootte uv-filter of polarisatiefilter je kunt kopen om op deze lens te schroeven.

Minimale scherpstelafstand: 27 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,23 | Filtermaat: 72 mm | Gewicht: 811 gram

De beste lens voor interieurfotografie in het buitenland, is de lichtsterke, 460 gram wegende Sony primelens FE 14mm f/1.8 GM. Je neemt de lens gemakkelijk mee in je handbagage om ze tijdens je vakantie weer boven te halen. Zodat je de imposante onthaalruimte van het hotel op de full frame sensor van je Sony systeemcamera kunt vastleggen. Om daarna hetzelfde te doen met de culturele gebouwen die je bezoekt. Waarvan je de schoonheid van de binnenruimten op een prachtige foto wilt vereeuwigen. Het f/1.8 diafragma met 9 lamellen maakt het mogelijk om lange tijd vanuit de hand te fotograferen en tegelijkertijd de ISO-waarde laag te houden, om ruis in je goede beelden te vermijden.

Met dezelfde lens fotografeer je ook de buitenzijde van die gebouwen. De lens is perfect voor alle soorten van architectuurfotografie. En met de groothoek plaats je tegelijkertijd de hele familie mee op je poster. Want zo groot print je jouw foto dan. De FE 14mm f/1.8 GM van Sony telt verschillende soorten kwaliteitsglazen om heldere foto’s te verkrijgen en een goede autofocusmotor, maar heeft geen beeldstabilisatie. De lens is net geen 10 cm lang, heeft een maximale vergrotingsfactor van 0,1 en kan worden gebruikt in alle weersomstandigheden. Ze past zich bijgevolg heel goed aan de hoge temperaturen en luchtvochtigheid van het buitenland aan. Een filter van 82 mm biedt zo nodig nog wat extra bescherming.

beeMinimale scherpstelafstand: 25 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,1 | Filtermaat: 82 mm | Gewicht: 460 gram

Goedkope lens
Afbeelding: Canva.com

Welke is de beste lens voor binnenhuisfotografie?

Een tilt shiftlens wordt vaak aanbevolen voor interieurfotografie, omdat je daarmee gebogen lijnen kunt rechttrekken. Maar de voordelen ervan zijn verwaarloosbaar, tenzij je voor een architect werkt en het echt noodzakelijk is om alles heel juist weer te geven. De beste lens is volgens ons een goede groothoeklens met een brandpuntsafstand tussen 14 en 35 mm als je over een camera beschikt met een full frame sensor. En een 10-20 mm lens als je fototoestel een APS-C sensor heeft. Die geeft een mooi overzicht van de kamer en brengt ze iets ruimtelijker in beeld, dan ze in werkelijkheid is. Als je van plan bent om je huis te verkopen, ziet het er alvast aanlokkelijk uit.

Welke instellingen kies je voor interieurfotografie?

Een lichtsterke lens voor interieurfotografie heeft als grote voordeel dat je er langer mee vanuit de hand fotografeert. Ook als de ruimte die je bezoekt vrij donker is. Maar voor goede foto’s van een interieur plaats je de camera op een statief. Je kiest een diafragmawaarde tussen f/8 en f/16. En je stelt scherp op een derde van de diepte. De ISO-waarde houd je zo laag mogelijk. Tussen 100 en 400 ISO is voldoende om ruis te vermijden. De sluitertijd mag gerust wat langer zijn, als je camera stevig vast staat. Met een polarisatiefilter voorkom je reflecties. Pas ook op voor tegenlicht.

Goede lens
Afbeelding: Canva.com

Tot zover onze lijst beste lenzen voor interieurfotografie.
Meer advies over lenzen vind je op de overzichtelijke camera-pagina.
Zo hebben we ook specifieke raad voor sport-, landschap- en vogelfotografie.

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.