De 7 beste lenzen voor landschapsfotografie van 2023

Maak de perfecte landschapsfoto met de juiste lens

De beste lens voor landschapsfotografie is niet per se een lichtsterke lens. Want je werkt buiten, waar meestal voldoende licht aanwezig is. En je plaatst je camera vaak op een goed statief. Zodat je in alle rust de sfeer kunt opsnuiven, terwijl je de beste invalshoek en compositie voor je foto zoekt. Daarna moet je alleen nog scherpstellen, om alles netjes in focus op de camerasensor te vangen en naar het geheugenkaartje weg te schrijven.

Belangrijker is de kwaliteit van het glas en de kleinst mogelijke diafragmaopening van de lens. Om ervoor te zorgen dat er in je foto geen lensfouten te zien zijn. Dat jouw foto geen donkere hoeken vertoont. Je geen onscherpte ziet, waar die niet thuishoort. En je geen vlekken in het beeldkader tegenkomt, die de pure schoonheid van je minimalistische landschapsfotografie helemaal om zeep helpen.

Behalve een goede lens voor landschapsfotografie heb je ook een zonnekap en uitstekende filters nodig. Zoals: een polarisatiefilter, uv-filter of grijsfilter. Om de kwaliteit van je natuurfotografie nog op te krikken en aan creatieve landschapsfotografie te doen. Let daarom goed op de filtermaat van jouw lens. Zodat je de juiste grootte filter koopt.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende lenzen van Canon, Nikon en Sigma. Lees hieronder verder om de beste lens voor landschapsfotografie te vinden.

Beste Canon groothoeklens: Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

De Canon EF 16-35mm f/4L IS USM is een groothoeklens waarmee je vlot uitgestrekte velden en indrukwekkende berglandschappen fotografeert. Dankzij de beeldhoek van 108 graden krijg je veel van het landschap in het beeldkader. Ideaal voor panoramafoto’s van besneeuwde bergtoppen, die dankzij de polarisatiefilter van 77 mm mooi contrasteren met de diepblauwe lucht. Een zonnekap zit standaard bij de lens. Voor een goed statief moet je zelf zorgen.

Een goedkope lens is de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM niet. Maar je krijgt wel kwaliteit voor je geld. Zo heeft deze zoomlens een vast diafragma f/4 met 9 lamellen. Ook al stel je bij landschapsfotografie vaak een kleinere opening in. De lens heeft een kunststof en metalen behuizing en asferische fluoriet glazen. Dat zijn heldere kristalglazen met een beschermende coating, die lensfouten voorkomen en het landschap haarscherp op de foto brengen. Voor het scherpstellen kun je rekenen op de erg stille USM autofocusmotor. En de beeldstabilisator zorgt ervoor dat je geen cameratrillingen in je foto’s ziet.

Lange sluitertijden van een aantal seconden heb je nodig om het water van een waterval of een sterk stromende rivier melkachtig vaag op de foto te tonen. Zodat een dromerige sfeer in je foto’s ontstaat en je een echte uitblinker wordt in creatieve landschapsfotografie. Met deze groothoeklens ga je vlak bij het water staan en fotografeer je probleemloos op het strand. Want de zoomlens is stofbestendig en spatwaterdicht.

Minimale scherpstelafstand: 28 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0 | Filtermaat: 77 mm | Gewicht: 615 gram

Beste Nikon groothoeklens: Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX

In tegenstelling tot de beste groothoeklens van Canon, heeft de Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX voor Nikon spiegelreflexcamera’s een variabele grootste lensopening. Bij een brandpuntsafstand van 10 mm is f/3.5 het grootste diafragma. Terwijl dat bij 24 mm terugloopt naar f/4.5, waardoor er minder licht in de camera komt om de sensor te bereiken. Maar voor landschapsfotografie volstaat dit ruimschoots. Omdat buiten voldoende licht aanwezig is en je vaak een kleiner diafragma instelt.

Om een zo groot mogelijke scherpte in het beeldkader te krijgen, met een maximale scherptediepte, plaats je de camera op een statief. Je focust met de stille SWM autofocusmotor op een punt in beeld op een derde van de totale diepte. En je gebruikt een diafragma tussen f/11 en f/22, of het grootst mogelijke diafragmagetal van de lens. Met de handmatige focuscorrectie verfijn je het automatisch scherpstellen nog, zonder deze functie uit te schakelen.

De Nikon zoomlens heeft speciale asferische ED glazen, waardoor je minder last hebt van lensfouten en kleurafwijkingen, maar geen beeldstabilisatie. Bovendien is de lens niet stof- of schokbestendig. Dat levert problemen op wanneer je dagenlang door de woestijn trekt om piramides te fotograferen. Maar als je de lens beschermt tijdens je uitstap en tussendoor eens afstoft, komt het wel goed. In de Belgische natuur stellen zich geen problemen. Maar gebruik ook hier je meegeleverde zonnekap.

Minimale scherpstelafstand: 24 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,2 | Filtermaat: 77 mm | Gewicht: 460 gram

Beste prime goothoeklens: Sigma 16mm f/1.4 DC DN

Het beste alternatief voor een groothoeklens van het eigen cameramerk, zoals Canon of Nikon, is de in verhouding goedkope lens van Sigma. Maar dan heb je echt wel een primelens nodig. Want anders merk je het verschil. Omdat eigen lenzen beter communiceren met de camerabody en vaak ook van een betere kwaliteit zijn. Maar de Sigma 16mm f/1.4 DC DN werkt prima en geeft mooie contrasten, dankzij de speciale asferische FLD glaselementen. Alweer een andere afkorting om aan te duiden dat lensfouten en kleurafwijkingen worden voorkomen.

Die glaselementen maken echt wel het verschil. Vooral in combinatie met een polarisatiefilter van 67 mm, of een grijsfilter van hetzelfde formaat. Met de lens behoort high key landschapsfotografie zelfs tot de mogelijkheden. Waarbij je bleke elementen in het landschap gedetailleerd toont tegen een fel witte achtergrond. Zoals een sneeuwman in een winters landschap, of een skiër in een wit pak op de skipiste, of ijssculpturen op diezelfde wintersportvakantie. Meet het aanwezige licht via de primelens en stel +2 in als belichtingscompensatie. Dan krijg je in principe de mooiste resultaten.

Deze goedkope lens weegt 405 gram en is spatwaterdicht. Het is een lichtsterke f/1.4 primelens die het mogelijk maakt om de scherptediepte te beperken en ook te fotograferen bij minder goed licht. Maar niet alles is perfect. Een beeldstabilisator ontbreekt en ook de scherpstelmotor, die in stapjes werkt, levert een nadeel op. Want scherpstellen gaat minder snel en precies.

Minimale scherpstelafstand: 25 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,1 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 405 gram

Beste Canon standaard zoom: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

De Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM maakt de naadloze overgang van een lichte groothoeklens naar een beperkte telelens. Met in het midden de standaard brandpuntsafstand van 50 mm, die ongeveer weergeeft wat je met het blote oog ziet. Je goede landschapsfoto’s zijn daardoor heel herkenbaar en onderscheiden zich vooral door hun compositie en scherpte. Het standpunt dat je inneemt, bepaal je helemaal zelf. Maar het scherpstellen lukt prima dankzij de stille USM autofocusmotor met manuele focuscorrectie.

De lens behoort tot het professionele gamma van Canon. Dat zie je aan de L in de naam. Bijgevolg is deze standaard zoomlens voorzien van de beste glaselementen in een metalen behuizing die stof- en spatwaterdicht is, zodat je in alle weersomstandigheden aan landschapsfotografie kunt doen. Regen zorgt voor plassen en die op hun beurt voor mooie reflecties. Wateroppervlakken worden doorzichtig wanneer je de 70 mm polarisatiefilter inzet en onder een hoek van 45 graden fotografeert. Bij zonnig weer zorgt diezelfde filter voor prachtige contrasten.

De lens heeft een vaste diafragmaopening f/2.8 zodat je ook ’s nachts heldere foto’s neemt. Plaats je camera dan wel op een statief om trillingen te voorkomen en de sterrenhemel scherp weer te geven. Want een beeldstabilisator zit niet in deze Canon zoomlens. Maar dat is dan het enige minpunt. Als we de prijs even buiten beschouwing laten.

Minimale scherpstelafstand: 38 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,21 | Filtermaat: 82 mm | Gewicht: 805 gram

De Nikon AF-S Nikkor 24-70 mm f/2.8E ED VR is een zwaargewicht onder de standaardlenzen voor natuur- en landschapsfotografie. Met een gewicht van ruim een kilogram weegt de lens zwaar door in je fototas. En ook op je camera is extra ondersteuning nodig. Spreid je benen en plaats je linker ellenboog tegen je borst aan terwijl je de zware lens bedient. Zo sta je stevig en neem je scherpe foto’s uit de hand. Bijkomende ondersteuning krijg je van de optische beeldstabilisatie. Wordt de sluitertijd te lang, plaats je camera dan op een statief.

Het vaste diafragma f/2.8 zorgt voor een lichtsterke lens. Ook als je zoomt. Zo neem je zelfs in de moeilijkste lichtomstandigheden heldere landschapsfoto’s. Scherpstellen gebeurt met de hand of door gebruik te maken van de stille SWM autofocusmotor van Nikon. Focus op die solitaire boom in het landschap en plaats hem op de gulden snede. Zodat de boom en het horizontale graslandschap een kader in het beeldkader vormen. Op iets minder dan een derde van de rand. De lens draagt dan bij tot je grootste successen op het vlak van minimalistische landschapsfotografie.

Minimale scherpstelafstand: 38 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,28 | Filtermaat: 82 mm | Gewicht: 1,07 kg

Beste Canon telelens: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

Het grootste voordeel van de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM is de lange reeks aan instelbare diafragma’s, van f/4 tot f/45, waar de meeste lenzen stoppen bij f/22. De kleinere lensopening zorgt ervoor dat het scherptedieptegebied verder wordt uitgebreid. Waardoor je foto’s van voor tot achter scherp zijn. Wat zelden het geval is bij een telelens. Omdat die de dieptelagen sterk op elkaar drukt, waardoor elke onscherpte wordt uitvergroot.

Een telelens is geen gebruikelijke lens voor landschapsfotografie, maar is wel interessant als je wilt inzoomen op elementen in de verte. Bijvoorbeeld wanneer je in de natuur sierlijke of wilde dieren spot. Zoals een edelhert of een everzwijn in ons land en een leeuw op safari. Dankzij de stille USM autofocus kun je geruisloos op het dier scherpstellen, waardoor het niet wordt opgeschrikt. En de ingebouwde beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de cameratrillingen niet in de foto te zien zijn. Want vaak moet je in dergelijke omstandigheden snel reageren.

Nadelen van deze zoomlens zijn: de kunststof behuizing, die de Canon lens gevoeliger maakt voor schokken, en het ontbreken van hoogwaardig glas. Al is het voordeel daarvan wel dat de prijs van deze lens kan worden gedrukt. Waardoor het een vrij goedkope lens voor landschapsfotografie is geworden. Gebruik een goede uv-filter of polarisatiefilter van 67 mm om de kwaliteit van je foto’s nog wat op te krikken.

Minimale scherpstelafstand: 1,2 meter | Maximale vergrotingsfactor: 0,25 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 704 gram

De Nikon AF-P Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR geeft je meer mogelijkheden bij het scherpstellen en het volgen van je onderwerp. De telelens voor landschapsfotografie beschikt over een autofocus die manueel kan worden verfijnd, zonder dat je daarvoor de scherpstelmotor moet uitschakelen. Zo verleg je de scherpte in een handomdraai. De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt ervoor dat kleine cameratrillingen worden opgevangen en niet in de foto zichtbaar zijn.

Nadeel van deze lens is wel dat de motorgeluiden niet worden gedempt. Dat kan schichtige dieren als herten en reeën afschrikken en eekhoorntjes weer in hun hol doen verdwijnen. Maar misschien ben je wel snel genoeg om ze alsnog in het beeldkader te vangen. Met een brandpuntsafstand van 70 tot 300 mm zoom je zomaar op je onderwerp in, om het groot in het beeldkader te plaatsen, tegen een wazige achtergrond. Wanneer je een groot diafragma gebruikt.

Met de Nikon AF-P Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR neem je mooie natuurfoto’s, met oog voor het kleinste detail. Zelfs met de minimale scherpstelafstand van 1,2 meter slaag je erin om de compositie van je foto te doorspekken met ritmes en structuren, die uitvergroot op de APS-C sensor van je Nikon spiegelreflexcamera terechtkomen. Jammer dat de lens niet over hoogwaardige glazen beschikt om de pracht ervan te versterken. Maar de metalen behuizing van de lens maakt veel goed. Want die is stof- en waterdicht, waardoor je in alle weersomstandigheden aan landschapsfotografie kunt doen.

Minimale scherpstelafstand: 1,2 meter | Maximale vergrotingsfactor: 0,25 | Filtermaat: 67 mm | Gewicht: 680 gram

Beste lens
Afbeelding: Canva.com

Welke is de beste lens voor landschapsfotografie?

Om landschapsfoto’s te nemen van uitgestrekte landschappen en adembenemende panorama’s, heb je een goede groothoeklens nodig. Bij voorkeur een lens met een brandpuntsafstand tussen 10 en 35 mm. Houd wel rekening met de cropfactor en de aangepaste beeldhoek. Bij de ultra groothoek komt de rand van de zonnekap soms mee in beeld. Zoom meer op je onderwerp in, als dat gebeurt.

Vanaf een brandpuntsafstand van 50 mm komt dat probleem niet meer voor. Met de standaard lens geef je de natuur weer zoals je die ziet wanneer je door het landschap wandelt. Daardoor komen je foto’s heel vertrouwd over. Wil je meer details tonen of verre elementen dichterbij halen om meer afwisseling te brengen in je natuurfotografie, koop dan een goede zoomlens, zoals de 70-300 mm.

beste lens landschapsfotografie
Afbeelding: Canva.com

Welke instellingen kies je voor landschapsfotografie?

In de meeste gevallen wil je de volle pracht van het landschap in je foto vastleggen. Met details in de voorgrond, zoals voetsporen op het strand. Of de structuur van de zandkorrels, als je nog dieper door de knieën gaat. En een scherpe achtergrond, met de zee en de prachtige stapelwolken tegen de diep blauwe lucht. Dan heb je een kleine diafragmaopening nodig, tussen f/11 en f/22.

Wil je meer nadruk leggen op een landschapselement in de voorgrond, dan kun je daarop focussen en een groter diafragma gebruiken, zodat de achtergrond waziger wordt. Fotografeer je stromen en watervallen, stel je de sluitertijd voorkeuze in. Kies een korte sluitertijd van 1/1000 seconde om de stroming in beeld te bevriezen. Stel een sluitertijd van een paar seconden in als je een melkachtig effect wilt bekomen. Maar plaats je camera dan wel op een statief.

Goede lens
Afbeelding: Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.